Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Schimbare grupuri sau motor mai mare?

vlad

Postări Recomandate

Intr-o discutie intamplatoare cu un vecin de-al lui Calinvas, "reparator" de masini vechi, am ajuns la schimbarea ipotetica motorului G-ului (acum are 2800, benzina) cu unul de 4500cmc, Mercedes, de aceeasi generatie.

Avantajele operatiei:

- revenirea cel putin la dinamica initiala a masinii "on road" (acum are roti pe 33")

- cuplu mai mare in "off-road" - are cuplu maxim 370Nm la 3000 rpm

- pret mai mic decat schimbarea rapoartelor in punti (asa mi s-a spus)

- consumul ar ramane oarecum similar - in plimbarea pe Transalpina am observat ca Toyota 80 a lui Iulian, cu motorul de 4500, benzina, a consumat cam tot atat cat G-ul meu cu 2800.

Dezavantaje:

- probleme la ITP (transformarea va fi "neoficiala". pastram vechiul motor, "just in case"), sper sa la rezolv in mod traditional

- multe probleme de adaptare (mai ales la cutia de G)

- baie de ulei care sa functioneze pe inclinatii

- costul final ar putea depasi cu mult previziunile, caz in care tot rationamentul incepe sa se clatine

Ideea a ramas in aer, "meseriasul" urmand sa se gandeasca mai serios la adaptare. Motorul inteleg ca exista deja pe o masina neinmatriculata.

Are rost sa ma mai gandesc la operatie sau este inca o idee stupida a unui biolog nebun? Mecanicul ar putea avea un interes financiar in efectuarea operatiei, asa ca nu vreau sa ma bazez doar pe sfatul lui.

Puch 280GE
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Schimbare grupuri sau motor mai mare?

Motorul ala mai mare, iti da cuplul mai bun cu cutia lui de viteze. Asa a fost calculat si construit de producator. Daca tu il pui pe alta cutie, adaptata la un motor mai mic (si ca putere si ca si cilindree) mare brinza nu faci. Cel mai indicat e sa il pui cu tot cu cutia lui. Scapi si de flanse de adaptare a motorului pe cutie, poti folosi (probabil) si cardanele de la celalalt care teoretic ar trebui sa fie mai zdravene. Apoi, s-ar putea sa-ti trebuiasca si alte grupuri ca poate astea ce le ai nu vor face fata la puterea sporita a motorului. Daca nu vrei mai mult de 33, mai bine schimbi rapoartele in grupuri si intr-o zi ai masina functionala. Altfel, te lansezi intr-un experiment fara sfirsit. Bafta mare la lucrare!

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Schimba rapoartele la punti, sau pune un gearmaster la reductor cu 1.1 pe HI si 3.8-4 pe LOW. Cred ca iesi mai ieftin cu gearmasterul decat rapoartele. Lasa-l asa cum a fost fabricat daca nu il folosesti la extrem.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Update: din cauza consumului mare de ulei am desfacut motorul sa schimbam semeringurile de supape. Desi motorul nu are semne serioase de uzura, am gasit in vreo 2 cilindrii resturi metalice lipite de camasi si zgarieturi destul de mari. Mecanicul zice ca e grav si ca trebuie alezare + alte pistoane, segmenti, etc. Un piston ar fi 1100RON! Si trebuiesc 6! Plus celelalte chestii...

Ce-i de facut???

1. dau o caruta de bani si repar motorul, dar ma tine "o viata"? Asta daca nu ma impusca nevasta....

2. inlocuiesc motorul cu un altul identic? Dar risc sa ajung iar in situatia asta....

3. ii pun alt motor + cutie - eu vreau V8 benzina , altii zic 3L diesel. Dar probleme cu adaptarea (cine se incumeta) + chestiuni "legale" (banuiesc ca nu-l pot omloga). Vindea cineva un motor diesel de Hummer... daca-i bal, bal sa fie....

A mai trecut careva prin dilemele astea? Ar mai fi si alte variante sau aspecte la care nu m-am gandit?

Mentionez ca ma incapatanez sa tin masina de tura "o viata" si sa circul cu ea si pe drumurile publice.

Puch 280GE
Link spre comentariu

Eu te-as sfatui sa-i pui un motor tot de mercedes..unul identic este usor de gasit si f ieftin,280 s-a pus in multe limusine,probabil ca baia si ceva accesorii difera,dar le iei de la a ta,apoi sunt variantele diesel impreuna cu cutiile lor care si ele sunt intr-o gama larga.Nu te speria de eventualele modificari deoarece ele nu sunt de domeniul ingineriei spatiale incat masina ta este una bazata pe solutii tehnice robuste si versatile.Ia legatura cu Robert de la Iasi si vezi ca el site mai multe despre masinile ascestea cat si cu un tip tot de pe aici de pe forum de la Tg Mures,care am inteles ca stie si mai multe

In orice caz nu pune motoare mici si nici 300D mod vechi de cobra fara turbo.Vezi ca sa facut o varianta cu motorul 290TD de pe sprinter care este f bun si il intalnesti destul de des,la care probabil ai putea gasi si o documentatie,si probabil este si E2.

PS:si eu ma gandesc la un V8 :grin:

Nu e rege ca LEU si masina ca GEU !
Link spre comentariu

Banii investiti nu ii vei mai recupera in veci.

Pentru tura este suficient 280.

In acest caz un alt motor identic este cea mai ieftina,eleganta si rapida solutie.

Intre timp il poti repara si pe celalalt...

Eu am un mercedes w201 cu motor de 2,6 + gpl la 160 de cai si i-am luat motor sh cu 200 euro(acum 2 ani).

Dar l-am luat cind nu aveam probleme cu el (si nici acum nu am :h5 )

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

un 2.8 benzina este suficient pe un G de concurs DACA E IN TOATE MINTILE

bucur a concurat la multe conursuri cu 2.8 benzina si inafara de consumuri monstruoase (80-100%) nu ai ce s aii reprosezi ...merge bine

daca schimbi motorul, pui cuite originala pt motorul ala ca cutia de transfer de g, fiind separata si conecatata prin cardan scurt (din cate stiu eu) o poti pune la orice motor de mercedes

si da, mai bine iei un motor PROBAT INAINTE PE O MASINA decat sa il repari pe al tau

costuri mari si calitate indoielnica, ce e de fabrica e greu de batut

parerea mea

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Multumiri pentru sfaturi.

Se pare ca un motor identic nu gasesc decat tot pe un G-eu. Cele de 2.8 puse pe sedanuri nu ar fi chiar identice (din auzite). Deci ceva probleme la RAR.

Avand in vedere ca nu am schimbat niciodata un bec la o masina, eventualele modificari nu trebuie sa fie de domeniul ingineriei spatiale sa ma sperie.

Ma voi duce la RAR sa ma informez care e treaba cu schimbarea tipului de motor.

A mai schimbat cineva motorul la G?

Puch 280GE
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare