Teddy Posted August 25, 2009 Share Posted August 25, 2009 Ziua buna, Am o amica ce lucreaza la protejarea a 60 de biserici din lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei. Pentru zilele ce urmeaza va fi prioritara zona Devei, mai exact Almasul Mic, Dumbravita, Valari si Alun. Pentru moment, urgenta este transportarea unei copertine pentru a fi pusa pe acoperisul bisericii din Almasul Mic, din ce inteleg eu, pentru protectia picturilor si interiorului deteriorat de ploi. As vrea sa va intreb, pe cei care sunteti aproape de Deva, daca ati putea sau ati dori sa ajutati proiectul - nu atat financiar, cat ceea ce priveste transportul copertinelor. Asta este ce mi-a scris ea: "Deja a inceput operatia de punere a copertinelor protectoare pe acoperisurile catorva biserici spalate de ploi.Este nevoie de actiunea multor oameni care sa transporte materiale de protectie, lemne si copertine. O alta problema este aceea a fondurilor foarte mici pe care le-am strans, pentru plata meseriasilor ce fixeaza copertinele si repara acoperisurile. Orice idee buna ne e de folos!" Si de asemenea mai multe informatii vis-a-vis de ce fac ei puteti gasi aici: http://60-project.blogspot.com/2009_06_16_archive.html Din cate inteleg, bisericile sunt in mai multe zone dar prioritara este zona Devei. Cei care doresc sa se implice, va rog sa imi dati un PM si vedem ce si cum. Numai bine, Radu Cei care asteapta au parte de lucruri bune. Cei care incearca au parte de lucruri si mai bune...! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radu Posted August 25, 2009 Share Posted August 25, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Eu am scris postul, pur si simplu nu am observat ca era tata logat :p PM la mine daca puteti ajuta. Radu I am planning to live forever. So far, so good. www.tudoroiu.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
f_zoltan Posted August 25, 2009 Share Posted August 25, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Probabil pot ajuta, dar doar in weekend. Samurai incepator Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 25, 2009 Share Posted August 25, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Mda. Eu nu am masina acum (e trasa pe dreapta), dar, se paote cu Ady petre. Tr sa stim cam ce implica transportul copertinei. Marime, kg, etc. Si, apoi, car4e Almas? cel din zona Balsa-geoagiu etc. Am avea un Samurai la dispozitie cu care am putea sa facem miscarea. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radu Posted August 25, 2009 Share Posted August 25, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Mda. Eu nu am masina acum (e trasa pe dreapta), dar, se paote cu Ady petre. Tr sa stim cam ce implica transportul copertinei. Marime, kg, etc. Si, apoi, car4e Almas? cel din zona Balsa-geoagiu etc. Am avea un Samurai la dispozitie cu care am putea sa facem miscarea. Ai PM. Salutari, Radu I am planning to live forever. So far, so good. www.tudoroiu.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Multumesc lui Cretu&Co. pentru ajutor :bravo :bravo :bravo . Copertina a fost livrata cu bine, dar, in caz ca mai doriti sa ajutati, mai sunt si altele de pus in perioada aceasta . Pe 11 Septembrie la Muzeul Taranului va fi vernisajul expozitiei ce include proiectul. Pentur mai multe informatii si o seara buna, va recomand un drum la vernisaj. Merita! :h5 Numai bine, Radu I am planning to live forever. So far, so good. www.tudoroiu.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei deci. O mica prezentare a zilei de azi: Sincer, ideea nu a fost a mea, ci a lui Ady Petre (eu ii spun altfel pt ca il stiu). El o gasit postul pe forum si m-a sunat intreband daca putem face ceva (asta s-o intamplat ieri dupamasa). Am reusit sa iau legatura cu cine trebuie si, azi, am incercat sa intram in program si sa miscam ceva. Am reusit, partial. Singura problema a fost aceea de comunicare cu oamenii implicati efectiv in proiect. Respectiv, cred, nici unii dintre noi nu am reusit sa expunem sau sa solicitam suficiente informatii, dar, pana la urma, totul o mers bine. Chiar foarte bine asi putea spune eu. [rima miscare a sot sa mergem de la deva la Salciva (unii ii spun Salciua) langa Zam pt a lua din biserica de lemn prelatele ramase (foste banere) si a le duce la Dumbravita (e merge de la Sacamas - si ssincer, e o zona vazuta prima data de ochiul meu si simtita in talpa, ceva iesit din comun de frumos). Am gasit biseric. Ascunsa intr-un luminis, undeva intr-o vale. Norocul nostru ca suntem ardeleni si am mai si crescut pe la tara. Cantorul ne-o dus pana acolo - oricum, el avea cheia. Popa, trece prin sat doar cand moare careva (parerea mea e ca nici atunci si oamenii fac asa cum stiu ei. Citesc din carte si pun pamant - e o parere personala, dar, inca se procedeaza asa in multe locuri din tara asta. Oricum, se pare ca la biserica - sau mai bine spus "beserica" merg doar 3 sau 4 oameni din Dumbravita - pt ca pe restu ii numeri pe celelalte degete). O "beserica" micuta si frumoasa. Foarte frumoasa. Totul este simplu, util si la indemana. Incuietori ruginete si mancate de timp si folosinta. Lumanarile scurse, si, pe ici pe colo, cate o lumanare modera"dealea la orcan rosu de supermarket, dar nu conta. Restul faceau tot ce insemna lacasul respecti. Picturi direct pe lemn. Stilul de constructie. OCHII MEI S-AU DELECTAT. Nu am avut drum de acces pana la biserica sa descarcam prelatele duse( Samuraiul lu Any era aproape cu fundu pe jos). Le-am tras dupa noi printre morminte. Descarcat, plecat. urmatoarea oprire - Ilia(o bere pt mine si un sun pt Ady - ultima gura de bere nu o mai rezistat si o furat-o). Am mers la Dumbravita - com. Branisca, incarcat alte prelate si plecat inspre Almasu Mic (undeva pe langa Pestis in drum spre Hunedoara). Biserica, frumoasa, Din cate ne-o spus bunicul care o venit de ne-o deschis( foarte reticient la straini, si ne-o supus la un interogatoriu iesit din comun) o zis ca ar fi de pe la 1601. Cine poate sti. (din cate stiu eu, in zona respectiva a fost o familie puternica de nobili romani care ar cam fii ctitorii bisericii). Am ajuns la Almasu Mic. Am gasit "beserica" ratacita in cimitir, printre cruci, buruieni si pruni (ca doar in cimitir se fac cele mai bune poamee. Ingrasamantu e la radacina si e natural). NU cred ca asi putea spune ca mai e biserica. mai sunt in picioare peretii (totul e din lemn). restul e ruina. Dar, se poate reface. E pe acelasi stil si sistem de constructie. Doua nave. Barne inbinate. Se poate ghicii frumusetea pe care o purtat-o candva. Oricum, in concluzie: nu am reusit sa terminam transportul. Va trebuii in zilele urmatoare, sa mai caram plelate de la Salciva la Valari si la Alunu. Alte doua biserici din lemn. Si, la ceea ce spun acum, nu ii pot spune concluzie, ci, incerc sa exprim ceea ce simt acum: am incercat sa ajut cu ceva, dar, nu statul roman, nu poporul roman, ci, memoria antecesorilor mei. Si, poate o eventuala constiinta pe care copii nostrii o vor avea, daca noi ii ajutam. dar numa daca ii ajutam sii ii faecm sa inteleaga. E TARA MEA, NU A LOR !!!!!!!!!!!!!! CEI DINAINTEA MEA, POATE AU TRAIT PENTRU MINE NU PENTRU EI!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Incerc sa postez ceva din putinele poze facute (am uitat sa incarc acumulatorii siiii) Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei ............. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Oricum cuvintele, sau eventualele fotografii nu pot exprima trista realitate. Oamenii care au inceput si incearca sa duca acest proiect, sunt , poate, asa cum ar trebii sa fin noi toti. dar, nu suntem. Eu sunt (pot spune) aproape ateu. Dar, azi, m-am simtit mic. Mic langa o biserica mica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan03 Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei foarte frumoase locurile; si gestul vostru :1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei O parte din locurile astea au fost langa mine. SI nu am stiut de ele. Si, ca ele sunt multee. Multee de tot. Si noi, habar nu avem. Niste saraci ignoranti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radu Posted August 26, 2009 Share Posted August 26, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei O parte din locurile astea au fost langa mine. SI nu am stiut de ele. Si, ca ele sunt multee. Multee de tot. Si noi, habar nu avem. Niste saraci ignoranti. Inca o datda, felicitari. Chiar vroiam sa te rog sa povestesti ce si cum! Imi pare tare rau ca nu am putut participa si eu la aventura ... dar vor mai fi ocazii! Numai bine, Radu I am planning to live forever. So far, so good. www.tudoroiu.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
cretu Posted September 4, 2009 Share Posted September 4, 2009 Re: Se cauta ajutor off road in zona Devei Ieri, am incercat sa rezolvam transportul de prelate la inca 2 biserici. Veverita lu Adi s-o comportat exemplar. Am incercat sa imbinam utilul cu placutul si o iesit. De ce sa mergi pe drumul forestier sau cum i-o mai fi zicand cand poti sa scurtezi peste un varf de munte cu padure. Dar, s-o rezolvat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts