Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

SPOA la veveritze....

adipsc88

Postări Recomandate

Am facut un topic pentru ca ma intere si ma bate gandul la un SPOA,spring over axel,adica pe romaneste arcurile peste punti, si as vrea sa stiu pareri si bune si rele si daca cineva a mai facut sa ne poata pune poze,indicatii si asa mai departe... :cl

0720059999

0756545953

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: SPOA la veveritze....

Eu am SPOA, asa am luat magaoaia. Nefiind un 'competitional', nu m-am lovit inca de dezavantaje, desi am citit ca nu sunt de neglijat. De dezavantaje cred ca iti poate zice Nelorunner, eu m-am certat nitel cu el pe tema asta(nu ca as fi fost de alta parere cu el, dar a fost prea energic in enumerarea defectelor :) ) O parere de neofit, bazata strict pe ce simt eu: Suspensia de la Samurai e destul de rigida, asa ca o inaltare de genul la o masina atat de ingusta ii accentueaza instabilitatea. Deci trebuie sa ai mai multa grija.

Avantajul e ca e solutia saracului pentru inaltarea caroseriei (in scop de a pune anvelope mai mari, ca sa cresti garda la sol a puntilor). Fara inaltarea asta, as fi ramas in nameti in Apuseni, ca problemele serioase au inceput doar cand zapada a ajuns mai inalta decat bara, adica la peste 50 cm. Solutia cu bani multi cred ca e cea a puntilor portal, ca garda la sol ca alea nu-ti ofera nimic altceva :)

Am cunoscut un austriac care participa si la competitii cu SPOA si era multumit. Nu stiu cat de dure sunt competitiile, mie mi-a zis de un raid anual numit Superkarpata.

Samurai incepator
Link spre comentariu

aaaa da am auzit si eu de defecte dar acum daca o inalti atat o si latesti...si atunci compensezi si o sa fie totul in regula,si stii ce as vrea daca poti face niste poze sa ma ajuti si pe mine....ce spui ? :as

0720059999

0756545953

Link spre comentariu

Vizitator Light

Poti urmatri acest serial unde se monteaza pe un SJ410 (care este mult mai ingust in punti) SPOA (20 cm vertical si 15 cm latime) + conversie pe diskuri, rollbar etc:

..cu mentiunea ca acesta merge pe sosea cu ea ..

Wheeler Dealers Suzuki SJ410 part 1 pana la part 5

[youtube:3by2zf0p]http://www.youtube.com/watch?v=FyH7KRhee44&feature=related[/youtube:3by2zf0p]

Link spre comentariu

Am inteles pana aici...cum sa fac tot,ceea ce nu stiu si imi da bataie de cap este cand sa fie inalta cum sa fac directia..ca multi isi pun kitul ala de la directie,dar cand nu ii kitu cum faci ? :happy

0720059999

0756545953

Link spre comentariu

Am inteles pana aici...cum sa fac tot,ceea ce nu stiu si imi da bataie de cap este cand sa fie inalta cum sa fac directia..ca multi isi pun kitul ala de la directie,dar cand nu ii kitu cum faci ? :happy

Directia este ok si in configuratia originala. Cand franezi pe sosea, masina va avea tnedinta puternica de a trage exact acolo unde vrea ea. In off este ok. Iti creste putin diametrul de bracaj dar in linii mari este in regula. Eu am mers 8 luni cu directia stock, SPOA si roti de 31. Abia acum ii montez kitul cross over. Fac acest lucru pentru ca, in off cu roti de 31 se duc destul de usor capetele de bara. Decat sa le schimb des, mai bine pun cross over steering care vine cu capete de bara de Toyota FJ.

Samurai - pentru extrem

Patrol y60 LWB - pentru expeditii

Ford Ranger - asta nu stiu pentru ce mai este dar imi place...

Link spre comentariu

Am facut un topic pentru ca ma intere si ma bate gandul la un SPOA,spring over axel,adica pe romaneste arcurile peste punti, si as vrea sa stiu pareri si bune si rele si daca cineva a mai facut sa ne poata pune poze,indicatii si asa mai departe... :cl

Eu am SPOA si sunt foarte multumit. Instabilitatea se rezolva prin intors jante si, eventual - flanse. De altfel, singura problema majora a SPOA... inca nu am vazut pe nimeni sa pomeneasca de ea. Poate nu am cautat eu destul. Daca cineva a vorbit de ea inaintea mea, imi cer scuze anticipat.

Voi expune mai jos, din experienta personala.

8 luni am mers cu SPOA si arcurile stock. Am omorat masina pe off de i-am dat motorul peste cap (am luat 1,6 16v sa il schimb pe cel de 1.3 din acest motiv). Ceea ce am remarcat imediat a fost reactia arcurilor. Cu greu se mentin aliniate si se distrug destul de usor. Am intrat frumos pe web sa imi gasesc arcuri in USA. Tot cautand am vazut si traction bar si am inceput sa ma interesez. Am aflat un lucru interesant, confirmat pe mail de catre cei de la Calmini si OME - 99% dintre arcurile comercializate nu sunt pentru SPOA!!!! Nici macar nu se ofera garantie daca se utilizeaza in aceste conditii. Iar daca la puntea fata este discutabil, pentru puntea spate nu exista dubii - SPOA permite momentului generat de catre punte in sarcini mari sa roteasca puntea considerabil mai violent. Atunci se produc doua efecte:

1. Arcul ajunge in forma de S

2. Unghiul crucii cardanului este suprasolicitat si se rupe mai usor (atentie pentru cei care pun flanse la cardan fara sa modifice unghiul puntii cand monteaza kit SPOA. Flansa in sine mareste unghiul crucii. 1 grad poate face diferenta!)

Cum se rezolva - prin traction bar. Dezanvantaj - in anumite situatii limiteaza cursa suspensiei spate. Cei de la Roadlessgear au un traction bar pentru Toyota care poate fi usor adaptat pe Samurai. Vine dotata cu un pin care poate dezactiva traction bar in cazul in care se doreste cursa maxima pe suspensia spate.

Varianta doi de rezolvare (eu am optat pentru ea) - arcuri speciale pentru SPOA. Prinderea se face invers (ochiul este de cealalta parte) si limiteaza efectul momentului fortei de rotatie. Costa cam 220 USD perechea. Din pacatte transportul este inca pe atata si exista o singura firma care le expediaza prin posta. De asemenea, nu sunt decat in varinta +2 inch.

Daca cineva doreste relatii suplimentare, poze, etc sa ma contacteze.

Samurai - pentru extrem

Patrol y60 LWB - pentru expeditii

Ford Ranger - asta nu stiu pentru ce mai este dar imi place...

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Re: spoa samurai...ceva sfaturi???

Necesita prelungita/modificata bara de directie si un distantier la cardan fiindca se mareste distanta de la punte la cardan. Ar mai trebui niste conducte de frana mai lungi.

Si ar mai fi mici chichite, dar tot instabila o sa fie masina....

Off-Road in Waldland

Link spre comentariu

Directia este ok si in configuratia originala. Cand franezi pe sosea, masina va avea tnedinta puternica de a trage exact acolo unde vrea ea. In off este ok. Iti creste putin diametrul de bracaj dar in linii mari este in regula. Eu am mers 8 luni cu directia stock, SPOA si roti de 31. Abia acum ii montez kitul cross over. Fac acest lucru pentru ca, in off cu roti de 31 se duc destul de usor capetele de bara. Decat sa le schimb des, mai bine pun cross over steering care vine cu capete de bara de Toyota FJ.

CAT COSTA TOT KITUL? SI DE UNDE SE IA?:tk

Link spre comentariu

salut baieti

-eu am facut mai multe spoa lifturi si pot sa zic ca de fiecare data am facut putin mai altfel-nu am poze amanuntite dar va pot spune cum a zis si Zoltan ca este inaltarea cu cei mai putini bani dar este si foarte buna(normal daca e facuta bine)

-ce recomand:in primul rand foarte inportant amortizor directie tuning daca nu se clatina roata in mers-pitman arm tuning sau la una am facut eu modificare adica am prelungit eu bratul de la caseta de directie+ca am modificat si bara de legatura (recomand indoire cat mai mica deci automat trebuie brat pitman mai lung (sant mai multe posibilitati de modificare)

la amortizoare daca le lasati pe cele originale neaparat fixare la loc potrivit daca nu se sparg din prima(prinderea sa fie exact ca amortizorul sa lucreze la paramatri originali.-atentie la tampoane-si ele trebuiesc modificate exact cu cat sa inaltat de la pozitia originala(11-12cm)depinde cum se fac suporti(recomand minimul posibil-atentie dr.st. fata nu e la fel)-furtunele de frana tuning sau home made la una am prelungit suporti de furtun cu o simpla prindere sudata cu 7 cm care se trage din teva din cupru ,si era ok-flanse la cardan de 2.5cm grosime (la una am taiat si prelungit cardanul ,acela a iesit chiar mai bine nu batea nu trepida delocasta depinde de strungar sudor montaj)-oricum recomand multa atentie si precizie-succes-e de munca dar eu zic ca merita-masina se schimba total-dintro trotinuta devine un minimonster truck

Link spre comentariu

• 10 luni mai târziu...

Aduc in actualitate acest subiect deoarece vreau sa ma apuc de ridicat SPOA conserva din dotare.

Am citit tot si cu atentie dar mai am cateva nedumeriri pe care as fi recunoscator (si nu numai eu) daca cei ce vor explica/posta vor exemplifica si cu poze. Aici ma bazez si pe @f-zoltan, caruia i-am vazut live utilajul, dar, prostia mea, nu i-am facut cateva poze "pt. acasa".

deci...

1. intre arcuri si punte trebuie neaparat suporti de genul celor din poza? si daca da, ei trebuie sudati de punte sau stau pur si simplu, fiind "presati" de bride intre arc si punte?

864512880_!CD1I9ug!mk(KGrHqV!hkE0gOVLbJCBNP3y2r7(g_35.JPG.db4184e47b8529d76e8bd630eebb32d0.JPG

2. pana la urma trebuie sau nu schimbate telescoapele? pot sa le las pe cele stock fara sa modific nimic?

3. nu am inteles daca trebuie sau nu modificat ceva neaparat la directie?

4. are cineva de pe aici acel brat impotriva torsionarii arcurilor spate datorita rotatiei puntii? cei care au ar fi util sa spuna cum l-au facut sau de unde l-au cumparat, iar cei care nu il au sa ne spuna cum se comporta masina fara brat si efectele (daca sunt) aspura foilor de arc)

5. am vazut SPOA si fara flanse sau alte modificari la cardane... este ok, sau este 100% nevoie de flanse?

6. inafara de conductele de frana mai trebuie vreo modificare facuta?

...din postarea anterioara nu prea am inteles mare lucru (sa-mi fie cu iertare daca eu nu prea inteleg exprimarea)

Multumesc mult si ma repet... poze, vrem poze cat mai multe... si nu de pe net (am vazut destule)... daca nu va este greu am dori poze reale cu exemple clare puse in practica pe masinile voastre. Un "ghid" complet din partea cuiva care a facut operatia ar fi mana cereasca pentru noi toti cei care vrem sa facem lucrarea "in spatele blocului".

O zi buna:tk

Editat de Astral
Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin:
Link spre comentariu

Merci, ar fi frumos... dar din pacate nu ne putem vedea pe 30 in Sureanu... alte planuri din pacate. Iar eu vreau sa ma apuc cat mai curand de modificare asa ca orice poza/ajutor/indrumare imi este "vitala" :grin:

Link spre comentariu

-Suportii pentru punte sunt de o groaza de feluri si de producatori, care se sudeaza sau sunt bolt-on.

-Pentru spoa e necesar un kit high steer, care se poate face usor cu brate de mercedes.

-Pentru a elimina definitiv problemele legate de stabilitate pe sosea, pe fata trebuie pus un panhard.

-Cele mai bune rezultate pt spoa la americani le dau arcurile de Wrangler YJ, sunt mai late si mai rezistente, ne mai vorbind de faptul ca sunt mult mai elastice.

-Amortizoarele se pot pastra cele originale daca nu se modifica cursa, bineinteles cu o repozitionare corecta a acestora.

4x4
Link spre comentariu

Era utila comparatia intre standard si SPOA. Asa nu pot decat sa fac fotografii detaliate si sa faci tu comparatia. Tot ce zice yknot e corect. La mine highsteer-ul ai vazut cu ce e inlocuit. Arcuri Wrangler... mi-ar placea, dar merg si astea. Panhard nu am, dar nici nu prea fac sosea cu Samusenia.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

Da Zoly, ai dreptate.. dar mi-ar fi de folos poze in detaliu cu prinderea arcuriloe (fata/spate) pe punti si cum este facuta prinderea telescoapelor (cava modificari?).

Modificarea de care vorbesti ca o ai tu este cea din poza, nu? - daca da, nu-i problema asta o sa o fac usor

Basic_SPOA.jpg.cfeb3c186e292ef6caa840a5bbcc17c5.jpg

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare