Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Accident rutier sau nu , poate ma sfatuiti ce sa fac .

marinionescu

Postări Recomandate

Re: Accident rutier sau nu , poate ma sfatuiti ce sa fac .

Eu stiam ca decretul se aplica circulatiei pe drumurile publice.

Care drumuri publice sunt definite de lege.

Acum, proprietatea privata nu poate fi drum public. Daca a fost donata care autoritatea publica, atunci e altceva si nu mai e proprietate privata.

Ca la intrarea in parcare scrie ca se aplica regulile de circulatie publica, asta nu asimileaza dpdv al Politiei acea parcare cu drumul public. Este doar apel la bunul simt.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

intradevar poti sa mergi direct la asiguarare daca se ajunge la un numitor comun cu privire la vinovatia accidentului dar in cazul de fata unul din parti a mers la politie si a scris o declaratie ca a avut loc un accident iar politia este obligata sa caute a doua parte implicata in accident .

DAR NU POLITIA RUTIERÄ!" Si carnetu se suspendä , cred eu doar de rutier!

Dacä vecinu iti dä foc la surä, tu te duci la rutier si faci declaratie?

Incä priviti lucrurile prin gaura chei ...si vedeti pe peretele opus tablou lu Ceausescu. Incetati sä släviti Politia, ca pe o structurä divinä.

Propaganda germanä masmedia, a umanizat räu institutia asta, sä nu se stänjeneascä nimeni sä meargä la ei, ...si credetimä , nu au pierdut nici un gram de bravurä prin asta, cum si zice reclama, politistul...prietenul si indrumätorul täu.

PS. Cät a micä a mea, incä o duceam pe brate sau in cärcä si intälneam un politist, le o puneam in brate si mä adresam iei :Vezi , ästia sänt politisti ce ne ocrotesc!!!! Färä exceptie ...toti zämbeau si erau F.F.F.F. amabili. Noua generatie, noi relati. Pänä väd asta in Ro. ....multe Gillete o sä mai cumpär.

Caut oameni cu interese comune, morale.
Link spre comentariu

Ma bag si eu in vorba......PARCAREA unui Retail Park NU este domeniu public - este 100% domeniu privat. Semnele de circulatie din interior exista datorita faptului ca ele apar in documentatia de aprobare a proiectului (PUZ/PUD) de catre cei de lal DRDP (directia regionala de drumuri si poduri) pt obtinerea autorizatiei de constructie. (avizul DRDP este unul din avizele importante in autorizarea Retailurilor/Hypermarketurilor)

Esti sigur ca celalalt sofer nu a declarat accidentul in alta parte?

Jeep Wrangler YJ, 2,5 litri, fab. 1992

Tel: 0742.08.02.05

mail: rosca_radu@yahoo.com

Link spre comentariu

1. Este drum public

2. Trebuia sa declari accidentul, deci gaborul are dreptate ca ti-a suspendat permisul

3. Pana la solutionarea procesului, daca i-ai dat in judecata, ai permisul. Daca pierzi, ai pus-o! Daca vei castiga, e de bine!

:h5

P.S. Data viitoare raporteaza accidentul si spune ca nu erau daune, daca tot vrei s-o dai la pace, pt ca sunt multe jigodii! Sa ne auzim cu bine!

Link spre comentariu

1. Este drum public

2. Trebuia sa declari accidentul, deci gaborul are dreptate ca ti-a suspendat permisul

3. Pana la solutionarea procesului, daca i-ai dat in judecata, ai permisul. Daca pierzi, ai pus-o! Daca vei castiga, e de bine!

P.S. Data viitoare raporteaza accidentul si spune ca nu erau daune, daca tot vrei s-o dai la pace, pt ca sunt multe jigodii! Sa ne auzim cu bine!

Da-mi voie sa te contrazic in legatura cu pct 1. Pt a deveni domeniu public, ar trebui ca Retailul sa fie transferat in proprietatea privata a Primariei, iar Primaria sa il treaca in domeniul public prn Hotarare de Consiliu. Din experienta mea in ridicarea de Retailuri (gen Hypermarket/Mall) nici un astfel de dezvoltator nu si-a instrainat Parcare (cu suprafete foarte mari in toate cazurile) catre Primarie!

Link spre comentariu

Salut , Petre

Am incredere in parerea ta dar din ce spui inteleg ca de principiu problema este d.p.d.v legal foarte complicata .

Daca cineva doreste sa faca rau atunci iti poate zgiria masina cand este in parcare ( in dreapta spate de exemplu ) merge raporteaza accidentul .

Eu merg linistit fara sa vad respectiva zgarietura , primesc citatia si ramin fara permis o luna .

Este posibil ?

Cine nu stie, si nu stie ca nu stie, e adormit, trezeste-l.

Cine nu stie, si stie ca nu stie, e invatacel, ajuta-l.

Cine stie, si stie ca stie, e invatat, insoteste-l.

Link spre comentariu

sfat

ataca procesul verbal cu o plangere la judecatorie

este scutita de taxe

ceri atat anularea procesului verbal intrucat fapta contaventionala sanctionata nu exista, fiind dubiile cu privire la regimul parcarii respective

ceri anularea procesului verbal tu fiind in eroare, aduci un martor care sa declare ca atat tu cat si celalalt conducator auto NU ATI AVIT PRETENTII

nu stiu, dar crred ca si aceasta este o intelegere amiabila, DE A NU AVEA PERETENTII UNUL DE LA CELALALT, CHIAR FARA NIMIC IN SCRIS cu atat mai mult cu cat daunele sunt minore (lucru rezultat si din procesul verbal)

de asemenea, avand in vedere faptul ca nu esti tu de vina in cazul tamponarii, si aplicand regulile de circulatie pe drumuri publice (care nu stim daca se aplica sau nu in acl loc), nu aveai de ce sa nu mergi, dec ieste prezumtiva eroarea ta ca a fost o intelegere amiabila fara pretentii

daca la final, pierzi procesul, esti fix ca si cand nu il atacai

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Pentru solutionare accidentelor in parcari private eu stiam ca "baza" este procesul verbal intocmit la fata locului de omul serviciului de paza din respectiva parcare PRIVATA. Din moment ce nu e domeniu public pot fi acolo si semafoare, poti trece pe rosu... politia poate doar sa se uite ce fac soferii in parcarea aia. De ce credeti ca etapele curselor de drift, drag, si nu mai stiu ce se fac in parcarile astea? pt ca politia nu poate decit sa observe si sa mentina ordinea in caz de razboi cu sabii si pistoale.

Pe de alta parte, asa un accident nu se declara la politie, mergi rapid la asigurator sa iti deschida dosar de dauna cu data anterioara :twisted: si dupa aia te duci la politie si zici ca de fapt astalalt nu a vrut sa vina sa dea declaratia la asigurator

Link spre comentariu

Bobo ...haide bre arata-ne si noua cum ... :h5

ca sa nu creada cineva ca vorbesc prostii:

- personajul intamplarii, hai sa-l numim X, a avut carnetul suspendat undeva prin 2007

- in termen de 15 zile X depunde contestatie la PV

- carnetul il recupereaza de la politie dupa contestatie

- dupa o perioada, afla ca a pierdut procesul

- depunde contestatie

- contestatia se respinge

- deoarece rezultatul contestatiilor nu se comunica, afla cam dupa 2 luni ca aceasta s-a respins, insa surpriza nimeni nu i-a cerut sa predeie carnetul

- avand in vedere ca fapta era consumata deja, X nu preda carnetul din "proprie initiativa"

- la ora actuala a trecut cam 1 an de cand sentinta a devenit definitiva si irevocabila si carnetul este in continuare la X.

- in acest timp X a primit radare acasa, care le-a "trecut" pe carnetul lui, a mai avut un mic accident care a fost declarat la politie, si totusi inca nimeni nu a intrebat de permis.

Link spre comentariu

@bobo ...sa numim asta viciu de procedura si o sa-ti explic de ce

Dupa contestatie carnetul nu se da inapoi ...cel mult dovada, atat timp cat exista un proces pe rol! Punct ...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Dupa contestatie carnetul nu se da inapoi ...cel mult dovada, atat timp cat exista un proces pe rol! Punct ...

@Yonutz, dupa contestatie, carnetul iti este timis acasa. EX: mergeam spre CT acum ceva timp . Radar pe drum. Carnetul luat (aveam 110 in localitate). Am ajuns la CT. Am dat ceva telefoane si am fost la tribunal sa depun contesttaia pe baza procesului verbal. Am mai stat o zi la CT sa-mi termin treaba. Dupa 2 zile de la eveniment, carnetul a venit prin posta, acasa. - mentionez ca nu eu am patit asta, eu am fost de fata la toate cele mi sus amintite.

Acuma, ca pana la urma, cu tot cu contestatie s-a ajuns la proces, unde , culmea, politia s-a prezentat si prietenul meu si-a pierdut din noiu carnetul, aste e altceva.

Dar, dupa contestatie, carnetul a ajuns acasa.

"Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism"

Disco 2, TD5 HSE, 02

Link spre comentariu

Salut , Petre

Am incredere in parerea ta dar din ce spui inteleg ca de principiu problema este d.p.d.v legal foarte complicata .

Daca cineva doreste sa faca rau atunci iti poate zgiria masina cand este in parcare ( in dreapta spate de exemplu ) merge raporteaza accidentul .

Eu merg linistit fara sa vad respectiva zgarietura , primesc citatia si ramin fara permis o luna .

Este posibil ?

Da! Din pacate, intregul sistem de legi de oriunde, incearca sa asigure relatiile interumane si pe cele dintre stat si individ. DAR ... legile pot fi speculate. Gandeste-te: ai masina parcata, mergi dimineata sa urci in ea. Este parcata cu spatele, nu poti vedea fata masinii. Urci, pleci, te opreste gaborul si-ti spune: "De ce nu ai numar de inmatriculare pe fata?" Pt ca ti s-a furat, nu? Ai raportat? Nu! deh...amenda! Marine, poti contesta la judecatorie, mergi si judeca-te pt dreptatea ta si povesteste adevarul. Buna credinta nu este sanctionata daca nu ai adus un prejudiciu statului sau celeilalte persoane fizice. Unde nu este paguba, nu este pedeapsa!

Link spre comentariu

Mie imi este greu sa cred acest lucru....Contestatia este o procedura prin care (cum spune ea insasi) contesta o fapta. Instanta este desemnata pt a constata cele intamplate, daca fapta este supusa pedepsei si procesul verbal a fost legal constituit. Pana la pronuntarea instantei pedeapsa constatat in procesul verbal ramane valabila (ca fiind facuta de catre un organ abilitat al statului). Asta este Contestatia - nu pot sa cred ca se inmaneaza carnetul...cel mult se poate prelungi DOVADA pe parcursul procesului pana la ramanearea definitiva si irevocabile a hotararii. Dar, cum spunea un banc de-al meu postat aici pe forum...TARA de Cacat, Atentate de CACAT! Orice este posibil caci vb aia: este tara tuturor posibilitatilor!

Bafta maestre si adreseaza-te instantei pt ca nu ai ce pierde.....

Link spre comentariu

1. Este drum public

Da-mi voie sa te contrazic in legatura cu pct 1. Pt a deveni domeniu public, ar trebui ca Retailul sa fie transferat in proprietatea privata a Primariei, iar Primaria sa il treaca in domeniul public prn Hotarare de Consiliu. Din experienta mea in ridicarea de Retailuri (gen Hypermarket/Mall) nici un astfel de dezvoltator nu si-a instrainat Parcare (cu suprafete foarte mari in toate cazurile) catre Primarie!

Uite definitia: "orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice" Acum da-mi voie sa-ti argumentez juridic asa cum am fost eu invatat de catre judecator cu ocazia unui pumn plasat in mecla unui jmeker de mall. In parcare la Mall, in Plaza, eu cu Patrolul, el cu L200. M-a blocat, am pus troliu pe el si l-am urnit. Tipul a vezut faza si a venit sa-mi ceara socoteala. Eu am vrut sa plec, incercand sa nu fac scandal, dar m-a blocat cu masina lui. In acest proces si-a indoit bara. Ce a urmat conteaza mai putin, dar judecatorul a zis asa: spatiu public, drum public! :grin: Uite rationamentul: Politia nu are competenta sa intervina in spatiul privat, corect? Decat daca e flagrant sau cu oridin de la procuror. Ei bine, in mall a intervenit, nu? De ce? Pt ca regimul juridic este diferit de cel "proprietate privata"! (Daca patronul Mall-ului isi scoate penisul pe holuri, nu se cnsidera ca merge cum vrea la el acasa, nu? Desi daca ne-am invita la el la vila, chiar daca ar face asta nu ar fi sanctionat decat de bunul simt si eventual l-am bate! :ha: :ha: )

Link spre comentariu

Vizitator fender

Din ce-am citit mai sus, unii dintre voi fac o confuzie intre "drumurile publice" si "drumurile deschise circulatiei publice".

Poate sunt de folos ceva precizari din lege:

A. Regimul juridic al drumurilor, cea mai recenta lege care stabileste/modifica definitiile din Ordonanta 43/1997 este L 413/2002

Extras din L 413, sursa

Art. 3. - Din punct de vedere al destinatiei drumurile se impart in:

a) drumuri publice - drumuri de utilitate publica destinate circulatiei rutiere si pietonale, in scopul satisfacerii cerintelor generale de transport ale economiei nationale, ale populatiei si de aparare a tarii; acestea sunt proprietate publica;

b) drumuri de utilitate privata - drumuri destinate satisfacerii cerintelor proprii de transport rutier si pietonal spre obiective economice, forestiere, petroliere, miniere, agricole, energetice, industriale si altele asemenea, de acces in incinte, ca si cele din interiorul acestora, precum si cele pentru organizarile de santier; ele sunt administrate de persoanele fizice sau juridice care le au in proprietate sau in administrare.

Art. 4. - Din punct de vedere al circulatiei drumurile se impart in:

a) drumuri deschise circulatiei publice, care cuprind toate drumurile publice si acele drumuri de utilitate privata care asigura, de regula, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor si pietonilor;

b) drumuri inchise circulatiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privata care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum si acele drumuri de utilitate publica inchise temporar circulatiei publice.

Asa ca drumurile/aleile din parcarile hipermarket-urilor sunt "drumuri deschise circulatiei publice" chiar daca sunt "drumuri de utilitate privata". Este permis accesul pe ele in mod nediscriminatoriu si nu exista un panou care sa avertizeze ca drumurile respective sunt inchise circulatiei publice.

Altfel spus, desi NU sunt drumuri publice, ele sunt drumuri deschise circulatiei publice.

B. Definitia accidentului din Codul Rutier, Sectiunea 5, Obligatii in caz de accident,

Art.75. – Accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii:

a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;

b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale;

c) în eveniment a fost implicat cel putin un vehicul în miscare;

d) s-a produs ca urmare a încalcarii unei reguli de circulatie.

Procesul verbal trebuie sa contina explicit toate cele 4 puncte de mai sus, altfel nu se poate spune ca a existat un accident si, prin urmare, nu se pot aplica sanctiunile referitoare la accidente. O cale de atac ar fi de gasit o fisura in expunerea celor patru conditii

marinionescu, daca ai posibilitatea si n-ai nimic impotriva, scaneaza procesul verbal, sterge detaliile personale si nr de inmatriculare (si ale tale dar si ale celuilalt) si pune-l undeva sa-l citim si noi. Sa macar reda cuvant cu cuvant si virgula cu virgula ce scrie pe el.

As vrea sa vad cum e cu puctele 'a' si 'd'.

Link spre comentariu

cel putin in 2007 la momentul cand X a avut respectiva patanie asa a fost. a depus contestatie, un exemplar de contestatie cu stampila de inregistrare de la tribunal a depus-o la politia rutiera judeteana, de unde a ridicat carnetul (plasticul). si eu stiam ca pana la un moment dat se dadea doar dovada care se tot prelungea, insa se pare ca la momentul ala se schimbase procedura... sa ne gandim simplu si logic: doar nu or da inapoi de buna voie politistii carnetul daca nu ar fi obligati prin lege in cazul asta. nu?

Link spre comentariu

Ok, dar u putem ataca insasi legea, dat fiind ca, din cate imi amintesc eu, ea se cheama "Decret.... privind circulatia pe drumurile publice", iar in Art.1 spune:

"Art. 1. - Circulatia pe drumurile publice de pe teritoriul Romaniei este supusa normelor cuprinse in prezentul decret si in regulamentul de aplicare a acestuia."

Deci nu spune drum de utilitate publica, ci drum public.

Link spre comentariu

Vizitator fender

Putea sa scrie si "cale batatorita" in loc de de "drum public" in Art .1 sau oricum altfel.

Importanta e definirea termenilor, care e facuta ceva mai jos in Codul Rutier:

Art.6. - În sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul înteles:

..........

14. drum public – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;

A dat acelasi citat Petre Niteanu imediat deasupra mea, n-ai citit si mesajului lui?

Link spre comentariu

Legistalatia este intortocheata si trebuie sa fi foarte atent cand faci contestatie! Ceea ce a punctat f bine Fender ...

Teoretic, parcarile si aleile din supermaketuri nu sunt drumuri publice! Fac parte din domeniul privat dar sunt prevazute ptr accesul tuturor (adica sunt publice ca utilizare si in acelasi timp proprietate privata a magazinelor) Practic, asa cum sunt ele descrise de lege fac parte din categoria drumurilor publice! Daca nu existau semne la intrarea pe ele (semne cedeaza, prioritate, stop etc) in supermaket , privind circulatia autovehiculelor acolo atunci prin destinatia lor (publice) se aplica regula prioritatii de dreapta!

Acum sa o gandim si altfel - te dai cu masina printr-un supermaket si il iei pe unu' pe capota ...de-i imprastii mucii pe parbriz! Se poate considera accident? :grin:

Tie ti-a luat permisul intrucat nu te-ai prezentat la politie in termenul legal sa declari accidentul...asta in lipsa unei intelegeri amiabile (singura opozabila este una scrisa ca discutiile nu se iau in considerare de care Politie sau instanta)!

Eu zic sa o dai de nenea ala la pace cumva si sa il iei de mana sa mergeti la politie si sa-si retraga declaratia! Tehnic nu stiu daca este posibil, dar poti incerca! Pe de alta parte urmareste corectitudinea completarii PV:date personale, data, ora, detalii, virgule etc ...In cazul in care constati vreo neregula ceri anularea procesului verbal!

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Acum sa o gandim si altfel - te dai cu masina printr-un supermaket si il iei pe unu' pe capota ...de-i imprastii mucii pe parbriz! Se poate considera accident? :grin:

da, si se considera accident din vina pietonului daca acesta nu se afla pe trecerea de pietoni :grin: si uite asa putem iesi la vanatoare prin parcarile mallurilor :jp1

Eu zic sa o dai de nenea ala la pace cumva si sa il iei de mana sa mergeti la politie si sa-si retraga declaratia! Tehnic nu stiu daca este posibil, dar poti incerca! Pe de alta parte urmareste corectitudinea completarii PV:date personale, data, ora, detalii, virgule etc ...In cazul in care constati vreo neregula ceri anularea procesului verbal!

slabe sanse sa renunte militia la un punct din norma de carnete suspendate/luna.

parerea mea e ca la intamplari de genul asta, chiar daca accidentul e in vreo parcare sau nu, si celalalt sofer implicat nu are pretentii pentru repararea masinii, cea mai eleganta solutie este completarea la fata locului a unei constatari amiabile, in care la rubrica Observatii se noteaza faptul ca celalat sofer nu are pretentii legate de repararea masinii pe rca-ul soferului vinovat. formularul depus la asigurator, si uite asa te scapi de orice probleme pot aparea.

Link spre comentariu

In procesul verbal scrie ca nu m-am prezentat in 24 de ore de la inplicarea intr-un accident din parcarea x .

Nu scrie cu cine a fost accidentul si nici nu scrie cine are vinovatia .

Voi scana PV-ul.

Multumesc pentru bunavointa.

Link spre comentariu

Am avut si eu o patanie asemanatoare doar ca aera intr-o benzinarie!

Am ajuns la politie si mi s-a spus - mergeti la juristul/avocatul benzinariei sa faca un proces verbal ce si cum s-a intamplat si apoi veniti la noi(Politie) asta era seara pe la 22,30 in noaptea de 30.12.2009 eu eram in drum spre Bran din Bucuresti si intamplarea a avut loc in Pitesti.

Explicatia a fost - accidentul nu a fost pe drum public deci noi nu avem autoritate! Ori mergi si faci PV cu juristu' ori te intelegi cu OMU' M-am inteles cu omu si apoi am dat o declaratie la politie precum ca nu mai are alte pretentii...si am scapat cu 150 ron acum vreo 2 ani!

Ideea e ca in parcari chiar daca se specifica ca se aplica legislatia de pe drumurile publice Politia Rutiera nu are putere decat daca Proprietarul terenului/parcarii/magazinului printr-un reprezentant face un proces verbal.....

Ideea cu afisul la intrare ca se aplica legislatia rutiera este ca sa stii ca circuli la fel ca pe drumurile publice.....

Oricum omu a fost nesimtit.....am patit si eu la fel de curand dar pana acum nici o citatie.....

Link spre comentariu

Nu stiu in ce masura se poate intelege dar cu multa rabdare PV-ul este lizibil.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare