Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

obligatie de plata CNAS - platim si daca nu realizam venit?

u2_2

Postări Recomandate

Situatia de fapt:

- in martie 2005 o persoana isi da demisia de la firma ca la care lucra

- in noiembrie 2005 se angajeaza in alta parte

- in perioada martie-noiembrie 2005 nu a beneficiat de ajutor de somaj si nu a inregistrat venituri

- in 2009 face un PFI pentru a-si desfasura activitatea

- vrea sa incheie contract cu CNAS pentru asigurari sociale, moment in care, la introducerea CNP-ului in baza de date, cei de la CJAS Bv vad ca in perioada martie - noiembrie 2005 nu s-au platit asigurarile sociale si calculeaza o suma de plata si penalizari mai mari decat suma.

Intrebare: in baza carei legi s-a facut aceasta calculatie a datoriilor? Exista vreo lege care sa prevada ca, chiar daca nu realizezi nici un venit, trebuie sa platesti asigurari sociale? Chiar daca nu s-a beneficiat de aceste asigurari? Mentionez ca la anul 2005 nu exista nici un contract de asigurare intre persoana respectiva si CJAS.

Multumesc !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator fender

Re: obligatie de plata CNAS - platim si daca nu realizam venit?

Daca-i vorba de CNAS/CJAS inseamna ca vorbim despre asigurari sociale de sanatate, pe scurt se numesc asigurari de sanatate.

Citeste Art 211 din Legea sanatatii: http://www.cnas.ro/?id=120

Scrie undeva ca esti asigurat fara plata contributiei in cazul in care nu esti angajat si nu inregistrezi alte venituri?

Cand si-a dat demisia, ori trebuia sa plateasca din buzunar ori sa ia somaj si sa se duca la CJAS sa depuna cerere de reziliere.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns!

Nici nu ma gandeam sa fii asigurat fara plata contributiei, m-ai inteles gresit, ma gandeam ca atunci cand nu platesti nu esti asigurat, asa mi se pare corect.

In alta ordine de idei este absolut anormal ca legea sa dea dreptul cuiva sa faca ceva in numele meu si sa semneze in numele meu obligatia de a face sau a plati fara a avea in mod expres aprobarea mea. Eu nu am primit nici un contract si nici o instiintare despre acest contract. Faptul ca este posibil asa ceva imi ridica mari semne de intrebare (altele, peste cele existente deja) asupra sistemului juridic romanesc. La fel, faptul ca la incheierea acestui contract acest fapt nu mi-a fost adus la cunostinta mi se pare un pervers efect al legii de care beneficiaza din plin statul roman si mai putin eu ca si cetatean.

Cati dintre cetatenii romani crezi ca au citit aceasta lege? Stiu ca necunoasterea legii nu da dreptul la nerespectarea ei, dar la mormanul de legi, ordonante, reguli, etc, cred ca numai un jurist bine informat mai face fata, si nu mi se pare corect.

Si citing aceasta lege, nu pot decat sa vad ca in cazul in care vreodata ai fost angajat, esti OBLIGAT prin lege sa platesti asigurari de sanatate, chiar daca ai sau nu venituri. Pai daca n-am venituri, din ce sa platesc frate? Repet, mi se pare normal ca daca nu platesti sa pierzi calitatea de asigurat, nu sa devii dator statului...

Pai nu-i mai bine de tigani, ca astia nu muncesc niciodata? Iau ei si ajutor social si nici nu trebuie sa plateasca asigurari de sanatate. Pai ia sa vad eu ca CJAS il pune pe vreunu sa plateasca ceva... suntem buni de jefuit cu totii, este absolut incredibil...

Deci ne intoarcem in vremea fanariotilor, ai - n-ai din ce, platesti ca asa am dat eu o lege!

Link spre comentariu

Vizitator fender

Nu e vorba ca nu te-am inteles. Asa se spune, asigurat fara plata contributiei - aici se incadreaza elevii, studentii, pensionarii, somerii etc.

Idea e ca trebuie sa fii asigurat toata viata, atat timp cat ai domiciliul in Romania, cu sau fara plata contributiei, dupa caz.

Cat despre contractul cu Casa de Asigurari de Sanatatee, in principiu ai dreptate, ar fi trebuit ca macar sa fi fost anuntat cand ti s-a facut. Dar n-ai ce face. Indiferent ce ai avea de obiectat, legal vorbind, restanta si penalitatile tot vor trebui platite. Asa ca n-are rost sa te mai amarasti cu asta.

Cand n-ai venituri ca n-ai slujba, mergi si iei somaj (ca doar d-aia ai platit contributie la ajutorul de somaj), iei ce e de luat si faci cerere sa devii asigurat fara plata contributiei pentru ca esti somer cu acte in regula si te incadrezi la aliniatul nu stiu care.

P.S. Inca ceva ...

Nu stiu cum era prin 2005 sau mai inainte dar de prin 2007 uite cum se face 'contractul': http://www.casmb.ro/contracte_main.php

Se face de catre angajator 'in numele asiguratului'. Deci forma e (suficient de) legala.

Link spre comentariu

Sa fii asigurat toata viata ca oricum nu ti-se da nimic ca asigurat doar platesti .Atat ar trebui si acest articol de lege sa fie abrogat si sa se schimbe ceva la aceasta lege ca avem doar obligatii si cand te duci in spital ioc medicamente si patul de spital t-il baga la plata la vreo 2,5 miloane / zi de cazare de parca esti la hotel singur in camera.....TRAIASCA ROMANIA!

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Sint si eu de acord ca asigurarile astea le platim aiurea.

Eu platesc asigurarile, si saptamina trecuta cind a trebuit sa-mi fac niste analize, peste tot a trebuit sa le platesc,

pt ca ei "nu mai aveau fonduri"

Atunci, ma intreb eu, nu ar fi mai bine sa nu platim deloc, si cind chiar avem nevoie sa platim serviciile?

Link spre comentariu

Sint si eu de acord ca asigurarile astea le platim aiurea.

Eu platesc asigurarile, si saptamina trecuta cind a trebuit sa-mi fac niste analize, peste tot a trebuit sa le platesc,

pt ca ei "nu mai aveau fonduri"

Atunci, ma intreb eu, nu ar fi mai bine sa nu platim deloc, si cind chiar avem nevoie sa platim serviciile?

in 2005, am avut un accident "de munca" si anume m-a lovit un cblu de FO peste fata, mai exact peste un ochi... ceva durerepe moment dar in cca 10 min mi-a trecut ramanand doar o vanataie....

dupa vreo 4 zile insa, m-am trezit cu niste dureri cumplite la ochi, era rosu si nu puteam sa il mai deschid.... m-am dus imediat la Spit de urgenta Floreasca...de unde m-au trimis la Municipal...iar de acolo m-au trimis la Spit de Ochi...unde am primit o reteta cu niste picaturi.... in urm 24 de ore situatia se inrautatea si chiar nu mai puteam de durere... cu ajutorul uni prieten din Spitalul Militar, am ajuns la o clinica privata "Alm optic" la un renumit medic oftalmolog... care dupa 2 ore de interventii si injectii, mi-a calmat durerile.... si a urmat o saptamana de recuperare pana sa ajung sa vad cu acel ochi... la sfarsitul interventiei mi-a spus ca daca mai pierdeam 1 zi, aveam sanse 99%sa pierd ochiul.... (nu conteaza cat a costat, dar m-am facut bine)...

revenind la Spitalele de stat, dupa ce ca-i doare undeva de pacienti, nici macar nu au catadicsit sa-mi faca niste analize, mi-au prescris pur si simplu niste picaturi de ochi banale... din acel moment mi-am trecut salariul din Cartea demunca pe minim posibil si diferenta o facturez ca Micro... si nu mai vreau sa aud de bani dati la CNAS !!!

.. am un prieten care a facut aceeasi schema iar suplimentar o asigurare privata de sanatate in Germania care cica ar fi valabila in toata Europa si care il costa cca 200 euro / luna (oricum mai putin decat dadea aici din salariu ... )

de cazuri cu parinti in etate si bolnavi, medicamante compensate sau alte povesti, banuiesc ca sunteti satuli de cate ati auzit...

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Cred ca cea mai mare ticalosie au facut-o cu infiintarea Casei nationale de asigurari de sanatate si cu legea aferenta. La nivelul fiecarui judet EXISTA cate o Directie de sanatate, care se ocupa initial de toate aceste probleme. Le-a venit brusc ideea de a face bani . Si atunci au DUBLAT structura din teritoriu: cladiri nou noute, dotari de ultima generatie, directori, secretare si toc tacamul de birocratie. ASA SE PLATESTE CLIENTELA POLITICA. Sa revin sa aceste asigurari. Eu am un contract de asigurare la MINIM PE ECONOMIE deoarece in sistemul de stat de pensii si sanatate NU CRED. Dar,... pentru sanatate sunt OBLIGATA prin lege( am o profesie liberala) sa platesc asigurarea la sanatate la VENITUL REALIZAT, desi, daca doamne fereste ma imbolnavesc, NU PRIMESC nici o aspirina gratis... fiindca am venituri. In ultimii ani am achitat peste 50.000 lei pentru asigurari de sanatate si am primit ZERO. Bine ca sunt asigurati somerii, sotiile care nu lucreaza daca sotii sunt salariati, mamele cu multi copii si toti acesti copii, chiar daca mamele acestea contribuie ...cu nimic, etc. Cine lucreaza 12 ore pe zi nu are timp sa mearga la medic... cine sta acasa are tot timpul din lume!. Si ei numesc porcaria asta SOLIDARITATE SOCIALA. Dar domnii mari, nu sunt solidari cu p...limea . Presedintele, parlamentarii, ministrii, judecatorii, procurorii, armata si politia, AU CASE SPECIALE de asigurari, ei nu contribuie la "sacul " altora.

Nu este legal sa platesti pentru servicii care nu le soliciti.

Link spre comentariu

Ba da, se pare ca este legal.v :P :sr :uameni

Nu este moral, dar legal este. Pentru ca legea o fac EI.

Referitor la ceilalti asigurati, care in viata lor nu au platit nimic: am niste vecini, tigani de felul lor. Nu lucreaza si nu au lucrat. Au si copii. Si au asigurari sociale pentru ei. Si cei mari primesc alocatie si ajutoare.

Pe mine acest mirific stat roman cu ce ma ajuta? As vrea sa vad sa primeasca si ei somatie si titlu executoriu pentru nu si-au platit contributia...

Mai mult, conform cu legea (multam, feder!), odata intrat in angrenajul astora nu mai poti iesi. Ai venituri, esti obligat sa cotizezi. N-ai venituri, te imprumuti, vinzi de prin casa, furi, dai oamenilor in cap, faci rost de bani si cotizezi. Pentru ca ai fost luat candva in evidenta.

Halal stat roma, halal legislativ, halal justitie!

Link spre comentariu

Buuun, asa , statul nost' drag iti baga birul , fara intrebari ca nu are nevoie de raspunsuri .

In schimbul contributiei, primesti doar sfaturi de la liftierul sitalului , cam pe unde ajungi la cabinetul particular al onorabilului dom' X...

Cum poti renunta , legal vorbind , la calitatea de asigurat , desi esti cetatean roman ?

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Vizitator fender

Presedintele, parlamentarii, ministrii, judecatorii, procurorii, armata si politia, AU CASE SPECIALE de asigurari, ei nu contribuie la "sacul " altora.

Cred ca te referi OPSNAJ - http://www.aopsnaj.ro/

In cazul asta, afla ca orice muritor de rand se poate inscrie acolo. De exemplu subsemnatul, care n-are nici in clin nici in maneca cu niciuna dintre categoriile 'default' pentru care a fost creata casa asta.

Link spre comentariu

OK , am citit cu atentie , dar eu vreau sa renunt la sistemul de stat , care imi pare abuziv si ineficient , preferind sa platesc mai mult , la atii mai avantajosi , prin ce ofera per total. Sint PFA. activ . Cum pot face asta , absolut legal ?

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

am avut in 2009 2 angajati care au avut cam cate o luna concediu medical. M-a costat "distractia" vreo 27 mil lei, adica plateste CAS +etc, etc pe perioada concediului medical ca si cum oamenii ar fi fost la servici, plateste banii de concediu medical plus paguba ca lucram cu oameni mai putini intr-o perioada cand eram full de comenzi, paguba pe care nu o pot estima. La sfarsitul exercitiului financiar de 3 luni mi s-a parut normal sa-mi deduc din impozite suma platita pe concediul medical. Ce credeti? Stiti cat pot deduce din CAS datorat pt platile pe care eu le-am efectuat? 7 ron/luna pt fiecare salariat ce a avut concediu medical!!!! Asa ca hotia e mare si pe partea asta!

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

Hotia este foarte mare, se poate numi disperare in a lua bani din buzunarul oamenilor... si este rezultatul a douazeci de ani de politici populiste a celor aflati la guvernare :pr

In alta ordine de idei, eu urmaresc foarte interesat ce se intampla in legatura cu cumulul salariu + venituri PFA, la ora actuala trebuie sa platesti si din salariu si din venituri, ori in luna septembrie Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionalitatea anumitor dispozitii din legea 95/2006 (a se vedea Decizia CCR nr. 658/30.04.2009). In mod normal, dupa 30 de zile de la publicarea deciziei in M.Oficial legiuitorul este obligat sa se sesizeze din oficiu si sa modifice leggea... acum suntem in decembrie, s-a intamplat ceva? NU !!! :P

Mama lor de snapani, te fura pe fata, chiar daca sunt in afara Constituiei !

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03

Link spre comentariu

"Presedintele, parlamentarii, ministrii, judecatorii, procurorii, armata si politia, AU CASE SPECIALE de asigurari, ei nu contribuie la "sacul " altora." :ban

@tutti

@fender

Ca sa va supar si mai rau, TOTI acesti indivizi si individe, NU platesc din venitul LOR asigurarile de sanatate (nici macar la OPSNAJ!). In cazul LOR, contributia este platita numai partea ANGAJATORULUI (in cazul restului populatiei cotizante, inclusiv noi, aceasta se plateste aproape juma-juma angajat/angajator!).

Cadrul legal este si mai binevoitor cu pensionarii, cu copii pana la 18 ani, cu gravidele, cu ..., (vorbim de niste MILIOANE de cetateni) care NU platesc nici o cota de asigurare! Sic! :bravo

Si ca sa rasucesc putin bisturiul in rana, toti cetatenii (inclusiv rromi, puscariasi, taranii care nu au lucrat nici o secunda la cooperativa, etc) primesc ingrijiri medicale MOCA ... pentru ca esti obligat sa acorzi asistenta medicala tuturor cetatenilor, nu poti sa-l lasi sa moara (de durere) la usa spitalului, pentru ca instantaneu iti sar in cap televiziunile si OPINIA PUBLICA ... (cu maximul de respect, cu totii facem parte din aceasta asociere mult trambitata). :pr

Prin urmare domnilor si doamnelor, atunci cand sistemul de sanatate se plange ca este SUBFINANTAT, toata lumea sare la carotida medicilor si a personalului medical, insa nimeni nu gandeste ca in tara noastra trebuie sa faci din kkt "medicament" si din contributia celor aproape 5(cinci) milioane de contribuabili la CNAS (anul acesta numarul a scazut dramatic), sa acorzi servicii medicale pentru 20(douazeci) milioane de cetateni ... THINK ABOUT ! slp

De altfel, ar trebui sa fiti mandri, in tara noastra atat cetateanul cat si pacientul sunt SUVERANI ...! :uameni

Nissan Patrol Y61 / 2006 = PATROCLE, pregatit pentru noroaie

Nissan Pathfinder / 2006 = PASHA, stock + BFG/AT

Bicicleta TREK 3700

"Life is not about waiting for the storms to pass ... it's about learning how to dance in the rain."

4x4Maniac's is where we are

Link spre comentariu

Vizitator fender

Stiti cat pot deduce din CAS datorat pt platile pe care eu le-am efectuat? 7 ron/luna pt fiecare salariat ce a avut concediu medical!!!!

Poti deduce cate 5.1 ron/luna pentru fiecare angajat cu studii medii si 10.2 ron/luna pt cei cu studii superioare indiferent daca au avut concediu medical sau nu.

Ce zic eu provine din modul de calcul al bazei de impozitare (adica sal minim pe economie pt. respectivele categ sociale) deinmultit cu 0.85% - asta e ceea ce cotizezi tu lunar la fondul pt. indemnizatii de concediu medical, care e diferit de contributia la asigurarile sociale de sanatate. Primul fond e ca sa iei ceva pe post de salariu incepand cu a 8-a zi de CM si al doilea fond e ca sa beneficiezi de asistenta medicala.

Daca ai fi avut mai multi angajati (sute), recuperai mai repede.

PASHA, politistii, militarii etc (nu vb de parlamentari, presedinte) nu contribuie din venitul lor dar sumele corespunzatoare (cu care ei nu contribuie) sunt varsate in acelasi fond de catre ministerele respective (din bugetul lor, cota a bugetului de stat). Asa e de cand lumea si pamantul (adica de cand stiu eu, mai precis), militarii si politistii au avut oarece gratuitati/avantaje, inclusiv servicii medicale gratuite. Ar fi putut pur si simplu sa le dea un salariu mai mare cu aceeasi cota procentuala, tot aia era si tot din acelasi buget veneau banii.

Asa ca nu vad unde-i problema.

Asistenta medicala de urgenta se acorda gratuit oriunde in lume si orice tara are puscariasii si 'rromii' ei.

Ganditi-va ca in Romania, fata de alte tari cu apa calda, salariile/veniturile (adica fondul luat ca baza de calcul) sunt mult mai mici iar medicamentele, aparatura medicala etc sunt (mult) mai scumpe. De unde vreti voi sa iasa socoteala?

Deci n-are cum sa fie bine din start. Mai vine si legea care mai are scapari pe ici pe colo si aia e.

Aveti vreun exemplu de tara semi-bananiera ex-comunista ca Romania unde-i mai buna asistenta medicala vs banii platiti vs ce vreti voi legat de asta?

Link spre comentariu

@ fender: legat de banii care ajung sau nu, iti spun sigur ca banii ar ajunge daca nu ar disparea nejustificat in buzunarele farmacistilor, distribuitorilor de medicamente si a altora implicati in acest asa zis comert.

Iar solutia ar fi simpla: farmacistul sa fie platit, pentru livrarea unui produs cuprins in listele de compensate, gratuite sau asa numitele programe, cu o suma fixa reprezentand contravaloarea serviciului pe care l-a prestat livrand acel produs catre pacient. Nu-i solutia mea, se aploca in unele tari, unde banii ajung... Deci fie ca livreaza un antibiotic de 20 ron fie un Copegus de 3000 ron, farmacistul ar trebui sa primeasca aceiasi suma fixa.

De ce spun prestare de serviciu? Pentru ca farmacistul la noi asta face. Pentru ca el nu are stoc, ci aduce la comanda. Pentru ca el, impreuna cu distribuitorii, genereaza trafic de retete intr-o cascada de spagi. Care spagi, de unde credeti voi ca se platesc?

Subiectul e amplu si zau ca nu vreau sa-l discut aici, am vrut doar sa spun ca bani ar fi, daca nu s-ar fura atat de mult.

Link spre comentariu

PASHA, politistii, militarii etc (nu vb de parlamentari, presedinte) nu contribuie din venitul lor dar sumele corespunzatoare (cu care ei nu contribuie) sunt varsate in acelasi fond de catre ministerele respective (din bugetul lor, cota a bugetului de stat). Asa e de cand lumea si pamantul (adica de cand stiu eu, mai precis), militarii si politistii au avut oarece gratuitati/avantaje, inclusiv servicii medicale gratuite. Ar fi putut pur si simplu sa le dea un salariu mai mare cu aceeasi cota procentuala, tot aia era si tot din acelasi buget veneau banii.

Asa ca nu vad unde-i problema.

Asistenta medicala de urgenta se acorda gratuit oriunde in lume si orice tara are puscariasii si 'rromii' ei.

Domnu' Fender ... in primul rand ca mi-as dori sa aflu din profilul dumneavoastra mai multe elemente de curicullum vitae, nu de alta dar ca sa stiu ce expertiza aveti pe aceasta tema. Daca sunteti doar un consumator al serviciilor de sanatate, cu toata condescendenta, ma vad nevoit sa va absolv de pacatul de a fi aruncat cu piatra, atata timp cat sunteti in tabara profanilor in domeniu.

In al doilea rand, v-as recomanda sa recititi interventia mea anterioara si sa remarcati ca tocmai asta reprosam sistemului, ca nu colecteaza si din partea angajatilor acelor instituitii cota aferenta CAS-ului, ci numai de la angajator. Conform celor spuse de dvs., nu conteaza, pentru ca tot din acelasi buzunar se dau banii, insa cu maximul de respect trebuie sa va contrazic si anume banii se dau din bugetul public, nu din buzunarul contribuabilului, iar atat fiscal cat si matematic, vorbim despre niste sume care nu se impoziteaza, doar de dragul de a da salarii nete mai mari unor anumite categorii profesionale.

Sunt surprins ca desi sustineti cauza celor nemultumiti de neajunsurile sistemului sanitar, nu sunteti deranjat de scutirile de plata contributiei pentru MILIOANE de cetateni.

In acelasi context, sunteti intr-o mare eroare, cand sustineti ca deficientele sistemului pleaca de la farmacisti sau de la producatorii de medicamente. GRESIT ! Repet : sistemul de sanatate este SUBFINANTAT si fara bani nu poti asigura nevoile de asistenta medicala ale populatiei ...

Daca in Romania acele categorii despre care vorbeam mai sus ar plati numai cate 1 euro/luna (!), s-ar strange 12 milioane euro lunar, ceea ce pentru sistemul de sanatate din tara noastra reprezinta o suma considerabila, care prin sumare ar putea asigura finantarea construirii cate unui spital cu 800 paturi in fiecare an sau multe programe nationale de modernizare a aparaturii existente sau cresterea salariului personalului sanitar sau ...

Repet : eu lucrez in acest sistem si daca nu-l cunoasteti din interior, imi cer scuze ca ma contrez cu dvs.

Poate fi o confruntare inegala, atat ca perceptie cat si ca informatii.

Sanatate publica si "succesuri"!

Bicicleta TREK 3700

"Life is not about waiting for the storms to pass ... it's about learning how to dance in the rain."

Link spre comentariu

@Pasha: Nu toti suntem profani. Trimiterile la CV impreuna cu superioritatea pe care o afisezi cu ironie nu au suport, iti garantez.

Eu am deschis acest subiect, iar discutiile au deviat.

Daca insa insisti sa discutam pe panta asta, pot spune ca partial sunt de acord cu tine, APARENTA este de subfinantare a sistemului. Intr-adevar, nu sunt multi bani, dar o schimbare din temelii a sistemului va duce la eficientizarea lui.

Tu spui ca vrei mai multi bani in sistem, eu spun ca banii care sunt ar trebui cheltuiti cu eficienta. Pentru ca, asa cum este configurat acum acest sistem, oricat de multi bani am baga in el acesti bani nu se vor intoarce la populatie sub forma de servicii medicale sau medicamente.

Ca sa dau un exemplu de ineficienta, o sa-ti dau exemplul pietei de heparina fractionata. Stii care este parandaratul la clexane? Dar la e-poetina? Dar la insulina? Vrei sa continui? Stii care este ordinul de marime al acestor mici piete pe care le-am dat exemplu? Ia gandeste-te, daca banii care intre in buzunarele doctorilor prescriptori si ai farmacistilor ar fi directionati catre medicamente si servicii, cati oameni ar beneficia suplimentar de aceste servicii? Sau care ar putea fi calitatea lor?

Daca nu stii despre ce vorbesc eu mai sus, daca cifrele alea iti sunt straine, atunci nu esti pregatit pentru discutia asta. Inclin sa cred ca nu e stii, acordandu-ti prezumtia de inocenta, pentru ca altfel mi-ar fi greu sa cred ca un coleg (forumist, off-roader ...) poate afisa cu seninatate atitudinea asta in conexiune cu subiectul.

Link spre comentariu

...

Repet : sistemul de sanatate este SUBFINANTAT si fara bani nu poti asigura nevoile de asistenta medicala ale populatiei ...

Daca in Romania acele categorii despre care vorbeam mai sus ar plati numai cate 1 euro/luna (!), s-ar strange 12 milioane euro lunar, ceea ce pentru sistemul de sanatate din tara noastra reprezinta o suma considerabila, care prin sumare ar putea asigura finantarea construirii cate unui spital cu 800 paturi in fiecare an sau multe programe nationale de modernizare a aparaturii existente sau cresterea salariului personalului sanitar sau ...

Repet : eu lucrez in acest sistem si daca nu-l cunoasteti din interior, imi cer scuze ca ma contrez cu dvs.

Poate fi o confruntare inegala, atat ca perceptie cat si ca informatii.

Sanatate publica si "succesuri"!

Stimate domn, ai auzit pe cineva sa spuna ca un sitem este SUPRAFINANTAT? Oricati bani ar intra in sistemul de sanatate, ar aparea noi sisteme de "capusire" care ar stoarce de vlaga sistemul... Asta-i realitatea perceputa de unul DIN AFARA sistemului, dovada atatea cercetari si invinuiri de doctori care au facut o afacere in a elibera retete scumpe pe bani buni, LUATI DIN SISTEM... si atatea alte excrocherii (pardon, inginerii) care nu fac altceva decat sa consume fondurile cat mai repede...

Daca ar intra alte 12 milioane de euro in sistem ar fi ca-nainte, doar suntem romani :wink:

Parerea mea, in sistem nu banii-s problema, ci cadrul legislativ.

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03

Link spre comentariu

@Pasha: Nu toti suntem profani. Trimiterile la CV impreuna cu superioritatea pe care o afisezi cu ironie nu au suport, iti garantez.

Eu am deschis acest subiect, iar discutiile au deviat.

Daca insa insisti sa discutam pe panta asta, pot spune ca partial sunt de acord cu tine, APARENTA este de subfinantare a sistemului. Intr-adevar, nu sunt multi bani, dar o schimbare din temelii a sistemului va duce la eficientizarea lui.

Tu spui ca vrei mai multi bani in sistem, eu spun ca banii care sunt ar trebui cheltuiti cu eficienta. Pentru ca, asa cum este configurat acum acest sistem, oricat de multi bani am baga in el acesti bani nu se vor intoarce la populatie sub forma de servicii medicale sau medicamente.

Ca sa dau un exemplu de ineficienta, o sa-ti dau exemplul pietei de heparina fractionata. Stii care este parandaratul la clexane? Dar la e-poetina? Dar la insulina? Vrei sa continui? Stii care este ordinul de marime al acestor mici piete pe care le-am dat exemplu? Ia gandeste-te, daca banii care intre in buzunarele doctorilor prescriptori si ai farmacistilor ar fi directionati catre medicamente si servicii, cati oameni ar beneficia suplimentar de aceste servicii? Sau care ar putea fi calitatea lor?

Daca nu stii despre ce vorbesc eu mai sus, daca cifrele alea iti sunt straine, atunci nu esti pregatit pentru discutia asta. Inclin sa cred ca nu e stii, acordandu-ti prezumtia de inocenta, pentru ca altfel mi-ar fi greu sa cred ca un coleg (forumist, off-roader ...) poate afisa cu seninatate atitudinea asta in conexiune cu subiectul.

Stimate domn ...

Regret ca m-am bagat peste topicul dumitale si te rog sa-mi scuzi inocenta datorata varstei si profesiei.

Asa dupa cum suna un vechi proverb romanesc ... cedez si ma retrag din discutie.

Daca vreodata ne vom cunoaste, vei constata ca la subiectul asta ma pricep mult mai bine decat multi colegi de offroad.

Am mai spus pe un alt topic, ca nu e bine sa amestecam subiectele pe un forum dedicat offroad-ului, insa tot eu din tembelism, m-am bagat sa lamuresc lumea.

Imi cer scuze inca odata si va las bucuria de a salva sistemul de sanatate de la un colaps financiar iminent, prin solutiile avansate de domniile voastre ...

Parandarat ... ??? :uameni

Bicicleta TREK 3700

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare