moshu68 Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Buna seara ! Este o toamna frumoasa, si,profitand de vremea insorita,azi dupa amiaza am dat fuga la Jiu la pescuit,nu am fost pregatit,a fost ceva spontan,si intradevar a iesit ceva frumos :grin: . Fiind inarmat cu 2 vergi scurte de 3 m,o cutiuta de viermisori si ceva miez de paine preparat cu mirodenii,plus momeala aferenta am avut norocul(si nu numai) sa prind o poala de obleti,obleti altoiti(intre 8 si 12 cm). Pe seara, ajungand acasa,i-am curatat,i-am pus la sare si la masa la un pahar de vin alb,mi-am adus aminte de o reteta pe care am facut-o de cateva ori,si intr-adevar este nemaipomenita: -se curata pestele,se taie capul sise spala usor dintr-o apa; -se lasa sa se scurga(circa 1-2 ore); -se pune la sare(din belsug,pana se albeste bine pestele),si se lasa celputin 2 zile; -se scoate de la sare,se clateste intr-o apa si se lasa iar la scurs; -pt un borcan de 3 l,iti trbuie cam 3 kg de peste,5-6 cepe mari,5-6 morcovi potiviti,foi de dafin,piper negru si elb(dupa gust),o jum de l de otet sau chiar mai bine,o ceasca de ulei de floare sau de masline,boabe de piper negru; -se taie ceapa si morcovii rondele; -in borcan,se pune un rand de peste,un rand de ceapa si de morcovi cu foi de dafin si boabe de piper; -se amesteca otetul cu uleiul,cu putina sare si un strop de zahar,cu piperurile macinate,si,se toarna binisor in borcan,pana se umple; -se astupa bine si se lasa la marinat cateva zile(cel putin 5 dc ai rabdare :grin: Merge bine cu o tzuica :h5 Incercati-o,nu o sa va para rau! Pofta buna! :hi bau bau Link to comment Share on other sites More sharing options...
I.C. Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Re: Preparare peste O reteta excelenta , mi-am notat-o, imi aduc aminte de acum cativa ani cand prindeam obleti la Dridu si ii faceam crocanti pe scobitoare..............cum inotau ei ametiti intr-un vin rose de tara................. . Apropo are cineva idee pe unde se mai prinde oblete in apropiere de Bucuresti ? Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Re: Preparare peste pe Argesi .... la Tzegheshi ... 2-3 km in amonte de intrarea in acumularea Cornetu-Mihailesti ... daca esti priceput prinzi 3-4kg /zi chiar si iarna . ..reteta: se spala obletele in apa sarata .... okazie cu care scapa repede de solzi curatat si se taie capul .... se aseaja frumos ca 'soldatii la apel' intr-o tava unsa cu ulei , se pune otet injumatatit si apa sa-i acopere ... se mai completeaza cu putin ulei .... foi de dafin si boabe de piper .... se baga la cuptor pana apa scade ... foc mic .... pofta mare .... P.S. se pot pune in borcane si se fierb la ;;bai-mari'' si obtii o excelenta conserva .... ' cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorin Priboi Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Re: Preparare peste Buna reteta , dar si bun pescar ca eu de cite ori am fost am plecat fara nimic.... :ha: nu mi-e rusine sa spun,mai am pina sa invat. Sorin Priboi, aproape pieton .... ________________________________________________________________________________________________________ Daca stii sa vezi ceva bun in fiecare om, aproape toti vor sfarsi prin a vedea ceva bun si in tine. -Ben Carson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Re: Preparare peste offff ..... iei o punga de malai crud ..... si arunci in apa cate o mana unde o vezi ca joaca ..... si pescuiesti cam 10-15 m mai in aval .... dai la trena ...cu o varga se carbon de 3,5-4m ...la viermush ... ... ce draq .... pana si ASTRAL a prins la Dunare o galetuse plina .... ( bine 90% din continut era apa...trebuiau sa fie vii , ca momeala...) :ha: cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astral Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Re: Preparare peste Da, da cu aia 10% s-au prins somoteii, ai uitat? :banana REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Re: Preparare peste din cei 10 % , 2 % e plasticul galetii inca 3 % aerul ramas ....., inca 1 % manerul galetii la 2-3kg sabioara e misto ca daca i-i scoti oki ... poti face si salata de icre negre .... :ha: cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
HARY Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Re: Preparare peste din cei 10 % , 2 % e plasticul galetii inca 3 % aerul ramas ....., inca 1 % manerul galetii la 2-3kg sabioara e misto ca daca i-i scoti oki ... poti face si salata de icre negre .... :ha: :ha: :ha: :ha: :cl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Re: Preparare peste de ce razi bree .... ce icrele negre nu sunt bune ...??? hmmm pe miez de paine proaspata si binecrescuta .....taiata cubulete .... unse finutz cu unt ... doldora de icre negre si stropite cu zeama de lamaie .... ( iar cand nu te vede nimeni mai bagi cate o linguritza ...2...de icre pe langa tartina ....) cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
moshu68 Posted December 14, 2009 Author Share Posted December 14, 2009 Re: Preparare peste Intr-un alt topik,Omoroka spune ca in Delta,printr-o conjunctura nu tocmai fericita a "prins"niste bibani frumosi dupa care efectiv se omoara :grin: Dupa umila mea parere, bibanul este intr-adevar un peste delicios,nu este gras,are o carne alba,dietetica. Cel mai simplu mod de a pregati bibanul este acela rustic,facut pe "tabla"(plita),dupa ce in prealabil a fost tinut ceva timp la sare. Dupa ce l-ai scurs bine(un peste cu apa pe el sau prea mult hidratat nu este bun de friptura,mai ales pe gratar sau pe plita) si l-ai sters cu un prosopel de hartie sau de bumbac,il poti pune pe o plita incinsa,asa simplu sau invelit intr-o foita de staniol(dc il vrei mai inabusit si mai zemos). Eu il prefer facut direct pe plita pentru ca se mai arde pe ici pe colo si are o aroma deosebita daca il faci pe o plita incalzita cu foc adevaret de lemn(preferabil din coceni de porumb). Va spun sincer ca merge de balamuk cu un vin alb demidulce cu apa minerala (un strop la un pahar de vinisor) :happy Daca il topesti in niste mujdei de usturoi dres cu putin mustar,un varf de boia iute de ardei,un praf de sare si de piper,te incinge bine un vin alb sec,sa te intepe la limba si sa plescai de placere :happy Dupa ce se rumeneste bine(sa se arda putin pielea,fara sa il cureti de solzi),se beleste(a se citi se da pilea jos de pe el),ramane acea carne alba delicioasa care se desface singura in fasii numai bune de halit cu o bucatica de mamaliga RECE. :bannana Va doresc pofta buna! :hi bau bau Link to comment Share on other sites More sharing options...
moshu68 Posted January 16, 2010 Author Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste Care stiti care este cea mai buna CIORBA DE PESTE?:?: bau bau Link to comment Share on other sites More sharing options...
atar Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste Care stiti care este cea mai buna CIORBA DE PESTE?:?: Vea mai buna CIORBA DE PESTE e Borsul de peste. "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astral Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste Aia care o face yo3lcd !!!! :h5 REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest morsa Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste Cel mai bun bors se face la foc de stuf. Cind gasesc poza o postez. Link to comment Share on other sites More sharing options...
naspet Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste Eu zic sa facem o sesiune de degustare ... Aurel Nu orice om poate fi mare OM!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Re: Preparare peste ce-i mai buna decat ciorba ..???? doar kebabul si shaorma .....!!! http://www.crap.ro/forum/phpBB2/album_page.php?pic_id=5269&sid=5c6ee47be5bee638016b137296927ea2 cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petre Niteanu aka bullbar Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Luciane, eu zic sa pregatesti o ciorbita de peste cumnumai tu stii si sa ne inviti pe mine si pe Astral sa mancam! Un fel de tratat de pace! Hai, te rooooog!!!!!:al Link to comment Share on other sites More sharing options...
valim Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste No, hai sa va zic cum imi place mie sa fac un crapcean. Sunt destui bucatari printre noi dar or fi si din cei ce nu stiu. Prima data te duci frumusel si bagi o tura-n piata, iei asa: - una bucata vietate crapuiceasca de preferinta viu sau recent impuscat - ceva zama de strugure alb, ceva sec, fo' doua sau trei popice de la rece (eu cu riesling defilez si recomand) - sifon (in lipsa acestuia merge si apa minerala, din aia cu bule) - ciuperci proaspete juma de kil - ceapa - usturoi - rosii de la tara, coapte si zemoase - morcov, pastarnac - ardei gras - o lamaie, doua - unt - sare - piper - ienibahar Se ajunge cu papornitele acasa, se arunca prin bucatarie si prima data se desface untul, se pun intr-un castronel cam 50 >100gr si se lasa la cald sa se topeasca. Dupa care se probeaza vinul si sifonul ca sa verifici nivelul inalt de calitate. Pret de vreo doua halbe cu gheata, depinde cum tii la tavaleala. Booon...Partea cea mai neplacuta este dezbracatul victimei (nu, nu ma refer la domnisoara/doamna) dar cu ajutorul a ce a mai ramas din sticla se trece incet, incet si peste aceasta etapa. Eu tai capul si coada, mai ales daca animalul n-are loc in tava. Se cresteaza pe laterale pana la os dar cu atentie sa nu-l tai de tot, se unge zdravan cu untul ce s-a inmuiat, iertata sa-mi fie expresia, si se sareaza/pipereaza nitelus dar nu prea mult ca mai punem si pe urma. Dupa efortul facut este imperios necesar sa afli daca si cea de-a doua butelie de vin este in parametri necesari, este lucru stiut ca unele pot fi rasuflate sau, doamne iarta-ma, cine stie ce altceva. Trebuie sa te asiguri ca e totul ok pentru ca cea de-a doua sticla este donor pentru haleala si riscurile de orice fel trebuiesc eliminate. Nu te asigura prea tare, pastreaza-te in limita proprie de siguranta, mai suni in rastimpul asta un prieten sau faci ca mine si inviti o domnisoara la masa (recomandat, da bine in peisaj un barbat ce stie sa si faca cate ceva printre strachini, nu doar sa calce-n ele). Daca esti arvunit deja...ghinion, asta e, daca ti-a placut in familie...:grin: Fiind acum cu forte proaspete pune-ti ceva muzichie (nu manele ca iese amarul din peste si se duce dracului tot) si incepi curatatul si taiatul legumelor. Cubulete, julien, bucati mai mari sau mai mici dupa cum iti face placere, dar tine cont ca rosia daca-i prea mica se pierde iar ciuperca scade mult. Se face un pat de legume pentru invitatul special la cina (sau pranz dupa preferinte) se indeasa intr-insul si ceva legume amestecate, se impaneaza generos cu usturoi si se arunca o manuta de boabe ienibahar prin toata mantucareala. Feliile de lamai trebuie dezosate si ele de samburi, se taie in jumatati si se indeasa in taieturile laterale, cu restul tapetandu-se patul de legume. Nu te sfii sa storci ceva si prin strachina, rau nu-i face, numa' sa nu scapi in exces. Intre timp probabil ca ai incins bine cuptorul, asa ca nu-ti mai ramane altceva de facut decat sa arunci restul de unt (amestecat cu nitel usturoi zdrobit) printre legume si un praf de sare/piper dupa gust. Infige tava la cuptor, regleaza focul sa fie mediu spre mic dar nu prea mic, uita-te la ceas, pune-l sa sune intr-o juma de ora sau mai putin si retrage-te cu restul de vin sa-ti mai ungi sufletul ca tare ai ostenit. Acum nu ti-a mai ramas decat sa-l stropesti cu ceva vin dupa ce s-a patruns nitelus, nu fii calic ca d'aia l-ai luat, pune vreo 100 > 150 ml ca mai ai...sper! Cam o ora ar trebui sa stea la copt, timp in care mirosul o s-o faca pe vecina de la doi sa-l bata pe barbata-sau cu prosopul ud. Asta e, sa puna mana sa invete si el ca nu e greu. Intre timp pregatesti masa, farfurii, tacamuri, etc...frapiera cu gheata si cealalta sticla de vin desfacuta si cu dopul pus la loc sa nu rasufle elixirul. Te prezinti cu tava si te pregatesti pentru aplauze la scena deschisa, nu uita sa faci poze. Nu, nu la haleala ci domnisoarei, merita sa-i privesti expresia si ulterior. Pofta mare si sa nu va indopati prea tare, ca dupa haleala sa aveti si distractie placuta. Succesuri! :h5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astral Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Luciane, eu zic sa pregatesti o ciorbita de peste cumnumai tu stii si sa ne inviti pe mine si pe Astral sa mancam! Un fel de tratat de pace! Hai, te rooooog!!!!!:al Pai io i-am si declarat ciorba lui peste ca fiind cea mai buna si el (vezi postul 13) nimic, se da in barci, nu vezi?!?:ih REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipoveanu Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 (edited) Re: Preparare peste @valim .... frumoasa prezentare .... cred ca si gustoasa .... @petre .... pai de ce sa ne-mpacam.... nici nu ne-am certat .... sau ai vreun gand .....????!!! @ astral .... ( dupa ce iei o tarie inainte ) si piere vigilentza ,te servesc personal ....ca asta vara ..in gura la Rau- Turcescu ( sper sa nu uit acasa inelul ala cu balama si sertar secret ...) Edited January 17, 2010 by Lipoveanu cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nellorunner Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Care stiti care este cea mai buna CIORBA DE PESTE?:?:Cel mai bun bors de peste este la pensiunea rustic din Sulina. (langa plaja) Unde esti tu Tepes Doamne...??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonutz Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Saramura a al Zdrentze: 2 kg de peste (crap sau biban) 2 catei de usturoi 4 rosii 2 ardei grasi 2 legaturi patrunjel Se ia pestele se curata (crapul), i se scot maruntaiele si i se da sare din abundenta. Dupa aceasta operatiune se pune la frigider intr-o caserola inchisa in care se pun cativa catei usturoi, juma de ardei, o rosie taiata felii si jumate de legatura de patrunjel vreo 2 zile. Zeama: Se pune la fiert o oala de 5-10 kg cu apa si se adauga sare dupa gust. Se adauga ardeii taiati fasii mici ,o capatana de usturoi, si cealalta jumate de legatura de patrunjel. Carnea: Se prepara la gratar pana partile exterioare incep sa capete crusta. Carnea este facuta cand in interior se albeste. Se amesteca la foc marunt carnea si zeama si dupa vreo 5 minute de fiert se adauga restul ingredientelor. Dupa care carnea se scoate din zeama si se pune pe o farfurie. Intre timp se pune si de o mamaliga (cat mai tare) care se serveste rece alaturi de saramura si carnea se mananca fie in zeama fie separat cu mujdei de usturoi. Gustul e ... de neuitat! consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
I.C. Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Cel mai bors de peste , pe malul Dunarii facut de pescari profesionisti Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
I.C. Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Cel mai bors de peste , pe malul Dunarii facut de pescari profesionisti Dupa care........ Cand esti multumit sa fii pur si simplu tu insuti si sa nu te compari cu ceilalti, toti te vor respecta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
asfalttango Posted January 17, 2010 Share Posted January 17, 2010 Re: Preparare peste Aoleu...deja mi s-a facut o pofta.... Eu sunt din ala de doar maninca...ca de prins nu am habar si de gatit nici atit...poate doar un peste la gratar in staniol as fi in stare sa fac... Tot respectul pentru rabdarea celor care il prind si maiestria celor care il gatesc. Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts