gabytm Postat Ianuarie 23, 2013 Partajează Postat Ianuarie 23, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Chestia aia facuta de fabrica se numeste kit Promolada si daca nu ma insel costa vreo 250 euro cu tot cu transport. Se gaseste la http://www.promolada.com si iti vinde arborele si crabotul si tija care misca furca. Daca se considera ca am facut reclama rog moderatorii sa stearga adresa, nu am avut intentia de a face publicitate. Am mai gasit un filmulet pe net pe youtube care arata cum se monteaza acest kit( dati cautare pe youtube- promolada) Din pacate nu se vede foarte bine cum este facut arborele. Oricum pretul este cam prohibitiv, iar cel de pe site de Cluj unde se vinde cu tot cu carcasa si maneta este si mai mare- 1500 lei+ Tva. Prin urmare ideal ar fi sa gasim o solutie mai lesne la problema care sa permita cu eforturi minime obtinerea decuplarii puntii fata. Desi ce s-a scris mai sus, mai in gluma mai in serios, referitor la cardane fata date jos din punct de vedere mecanic este corect, cred ca sportul pune cardanul-da jos cardanul nu este se dorit. Prin urmare, aveti idee cum este construit arborele de la Promolada....sau oricare arbore care permite decuplarea fata? 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Am revenit cu ceea ce cred eu ca este rezolvarea la decuplarea puntii fata: Pentru inceput am cumparat 2 arbori si 2 craboti pentru cutia de transfer din care sa fac decuplarea puntii. Piesele sunt: Avand cate 2 din fiecare (130lei arborele si 40 lei crabotul, total 340lei) am modificat piesel dupa cum urmeaza: Acum arborele este compus din 2 bucati care de invart pe rulment radial. Deoarece partea de arbore care intra in difernetial este supusa doar la rotatie, neavand solicitari de incovoiere,ea acum este sprijinita pe caneluri si in acest rulment radial cu ace. Pentru ca acum avem doua pinioane pe arbore, a trebuit sa "barbieresc" pinionul de pe diferential cu aprox. 3mm astfel ca sa se inchida carcasa. De altfel si pinionale au fost "subtiate". Nu este nici o problema ca zona canelata de pe arbore intra mai mult in diferential pentru ca pana la axul satelitilor au mai ramas 4 mm si daca initial canelurile de pe arbore nu intrau de tot in roata planetara, acum intra mai adanc si pentru ca axul fata dezyona canelata este mai subtire nu am intampinat nici o problema. oricum canelurile au aprox 25 mm lungime, deci nu raman fara angrenare: Si acum crabotul: Pentru ca initial trebuia sa angreneze doar 2 pinioane(diferentialul si pinionul de arbore) acum este prea scurt pentru trei pinioane (diferential, arbore pentru blocare diferential si pinion transmisie fata) asa ca a trebuit "lungit" Am sudat 2 craboti unul de altul si am taiat la lungime si am obtinut un crabot lung: Va rog sa ignorati talentul meu in ale sudurii, mai am de invatat. Acestea au fost modificarile. La adresele aceste de pe youtube putei vedea filmuletele cum functioneaza toata lucrarea. arborele asamblat pe youtube functionare cu carcasa functionare fara carcasa Ce nu am rezovat inca dar studiez este rezemarea suplimentara a arborelui dinspre transmisia fata, pentr ca acesta acum sta sprijinit doar intr-un rulment. Voi reveni cu rezolvarea. Si desene cu dimensiuni pntru cine doreste Sper sa va foloseasca 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teo pes Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Re: punte decuplabila fata!! pai faci o carcasa ca cea originala de la tibgal VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 3, 2013 Partajează Postat Februarie 3, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Probabil asa este, nu am avut niciodata ocazia sa vad acea carcasa de la Tibgal demontata, am vazut doar filmuletul cu kitul la Promolada. De altfel am si intrebat aici pe forum daca stie cineva cum este efectiv facuta decuplarea fata, dar din pacate nu am primit raspuns. Cert este ca kitul promolada costa 250 euro, carcasa de la Tibgal este 1500+ TVA, eu am cheltuit mai putin de 400 lei si am ajuns tot acolo ca si finalitate. Nu vreau sa imi asum nici un credit nemeritat, subliniez inca odata ca tot ce am postat reprezinta integral modificari proprii si in afara de filmuletul de la Promolada nu am avut de unde sa ma inspir. Daca solutia tehnica adoptata de mine este deja facuta de altii, acest lucru este pura intamplare. Nu intentionez sa plagiez. 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teo pes Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Daca ti faci timp si citesti aici gasesti atat de mult material dezbatut in decursul anilor ca sigur te edifici ,nu e vorba de plagiat solutia cu pinion dublu sprijinit in ax e uzuala ,am folosit si eu solutia pentru a transforma un troliu mecanic in ancora de barca actionata electric (la butoane!!) cu ajutorul unui solenoid de electromotor folosind si furca acestuia . Ma gandesc ca solutia cu bobina de la un demaror ai putea sa o incerci si tu pentru a nu mai gauri tunelul de mijloc . Parerea mea este ca trecerea in 4x2 la ursoaica , numai din reductor e o solutie de ,,amorul artei" , si sunt convins ca mai tarziu da probleme si chiar slabeste siguranta in miscare care si asa e deficitara la niva VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Ok, am avut senzatia ca ai ramas cu impresia ca am prezentat o solutie gata facuta de la Tibgal. Probabil ca si in produsul vandut de Pieselada solutia este asemantoare sau e chiar aceeasi solutie. Nu stiu insa de ce sugerezi solutia cu solenoid de demaror cand la acea culisare avem din fabrica maneta de actionare care acum va avea 3 pozitii, adica pe langa 4x4 si 4x4 cu dif blocat va mai avea 4x2. De ce sa fac o gaura mai mare in tunel? Nu stiu de ce ai afirmat ca slabeste siguranta in miscare pentru ca spre deosebire de kitul de la Promolada la care piesa care intra in diferential este o teava prin care se roteste liber piesa care iese spre flansa cardanica, eu am lasat piesa care intra in diferential intacta, deci transmisia spate va fi tot timpul disponibila. De altfel si la crabot am lasat partea cu sudura catre fata astfel incat daca se rupe sudura sa am totusi crabotul initial (pe care am sudat prelungirea) intreg, astfel incat sa pot cupla diferentialul central si sa am transmisie spate. Pe de alta parte, de aceea am spus in prezentare ca referitor la bucata de arbore care va antrena cardanul fata ca acesta trebuie sprijinit suplimentar. Acum este sprijinit doar intr-un capat, in rulmentul original, dar inspre flansa cardanica sta...in aer...(nemaifiind un singur arbore), asa ca acum cochetez cu ideea de a pune un rulment capsulat in locul simeringului sau sa pun un rulment mai subtire impreuna cu un simering tot subtire astfel incat arborele sa fie sprijinit in doi rulmenti, catre capete si nicu sa nu ies din dimensiunile carcasei de aluminiu. Expresia rulment si simering subtire se refera ca in 14mm lungime sa intre si rulmentul si simeringul. Aceasta a doua idee este pentru ca daca pun un singur rulment capsulat si cedeaza capsularea...se va bloca rulmentul cu rezultate devastatoare pentru carcasa de aluminiu. Pe cand daca pun rulment cu simering, inainte sa intre mizerie in rulment curge uleiul din cutia de transfer si vezi ca ai simeringul uzat. Asta mai ramane in dezbatere Zi frurmoasa 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
teo pes Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: punte decuplabila fata!! nu , la solutia originala mai apare un levier , in privinta sigurantei ma refeream la asieta masinii pe sosea vizavi de aderenta , daca facem un calcul simplu ...1200 kg din care nu se stie cat mai raman pe puntea spate in doua puncte de contact , la care mai revine efortul de a impinge toata transmisia din sens invers pana la reductorul central in lipsa decuplarii rotilor din fuzete eu nu ti contest solutia si munca ,dar in cazul lipsei mrl ului castigul e minim parerea mea !:2dr VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Nu stiu despre ce fel de levier este vorba, eu spun ca la maneta existenta din cutia de transfer care se ocupa cu diferentialul central mai apare o pozitie, cea de 4x2. Deci nu mai apare nici un levier. Referitor la MRL care nu exista pe Niva, te rog sa urmaresti http://forum.club4x4.ro/showthread.php?57454-Mrl-niva!/page5 Si paginile urmatoare unde am propus o metoda de surogat de MRL, mai putin si postez pe forum varianta finala pe care am adoptat-o. De aceea m-am apucat de decuplarea fata dat fiind faptul ca , exact cum ai afirmat, decuplare transmisie fata fara MRL e cam degeaba... 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: punte decuplabila fata!! si uite asa ne intoarcem de la inceputuri la primele posturi unde se discuta sau nu utilitatea metodei. repet eu sunt unul dintre cei pe care decuplarea puntii fata nu il intereseaza dar accept si admir petodele/straduinta si efortul celor care incearca sa faca ceva in privinta asta desi personal as merge pe varianta deja existenta...aici facand abstractie de pret. poza e luata de pe situl celor de la Cluj. se vede maneta despre care se vorbea. acum repet spun si vazut din afara de ce trebuie sa fie discutii de genul? de ce trebuie tot timpul sa fie contestatari ai unei idei solutii metode? nu e mai simplu sa lasam omul sa isi faca damblaua eventual daca putem si vrem sa il ajutam cu ceva? eu din pacate nu am cum sa il ajut si nici nu ma pricep asa ca abia astept sa vad ce iese si sa vedem in functionare ce se intampla. :) adica va constata singur ce se intampla si ce tine sau se rupe. mie cineva de aici dintre noi mi-a spus chiar ca ma lasa pe mine sa testez o solutie ca daca tine o sa o adopte si el...deci se poate si asa :) eu am testat/modificat/adaptat/tot ce mi-a trecut prin cap si desi am intampinat opozitie am mers mai departe, da gata ca sunt off topic :) da inca putin :) va amintiti ce imi spuneati cand am montat troliul? ca o sa se rupa ca o sa se zmulga ca...etc ca trebuie sa folosesc nu stiu ce sistem cu niste bare legate de jugul fata...etc.. ei troliul e bine merci am tras si m-am tras cu el de o gramada de ori si mai degraba imi fac griji c ami se rupe sufa sau mi se arde troliul decat prinderea mea criticata de toti :) asa ca Gaby nu te descuraja baga mare :) apropo stie careva o metoda de a face niste urechi d eprindere/remorcare pentru spate da care sa nu implice carlig de remorcare si prinderile originale ale masinii alea de remorcaj?:) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 5, 2013 Partajează Postat Februarie 5, 2013 Re: punte decuplabila fata!! Poza din imagine arata cum arata carcasa in care sta montata decuplarea fata. Maneta care se vede este maneta care blocheaza/deblocheaza diferentialul central. Este o componenta existenta a cutiei de transfer, nu se adauga la cutia de transfer: prin modificare, maneta va avea 3 pozitii, asa cum am mai spus 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabytm Postat Februarie 26, 2013 Partajează Postat Februarie 26, 2013 (editat) Re: punte decuplabila fata!! Am revenit cu finalizarea decuplarii fata. Pentru ca arborele initial se sprijinea intr-un capat in canelurile rotii planetare si catre celalalt capat in rulmentul radial, dupa sectionarea in doua, ne aflam in urmatoarea situatie: - bucata de arbore dinspre diferential se sprijina in canelurile rotii planetare si in rulmentul radial cu ace si, - bucata de arbore dinspre flansa cardanica se sprijina DOAR in rukmentul radial original al cutiei de transfer. Pentru ca nu puteam lasa arborele dinspre flansa cardanica sa stea in consola, prins doar la un capat, am pus in plus un alt rulment radial astfel incat arborele acum are sprijin rulmentul initial care este inspre diferential si acest rulment suplimentar catre flansa cardanica. Din pacate rulmentul suplimentar nu este catre capatul arborelui ci mai degraba pe la mijloc, dar acum arborele are doua puncte de sprijin, iar partea in consola este doar de lungimea pe care intra canelat flansa cardanica. Am sa pun pozele in ordinea montarii ansamblului: Am acut o bucsa cu care in diametrul carcasei de 78mm am prins un rulment de 45x58x7 bucsa are o buza de 1mm x 1mm ca la montajul flansei cardanice sa nu iasa din bucsa. Flansa cardanica are diametrul de 35.8mm. De aceea, pe toata lungimea ei am facut o bucsa care la exterior are diametrul de 45mm. Bucsa are si o degajare la interior in partea dinspre flasa pentru ca la mine tabla de protectie nu mai era prinsa bine si cu aceasta ocazie am rigidizat-o. Montajul l-am facut la cald, am incalzit bucsa si cand s-a racit a ramas pe flansa. peste aceatsa bucsa am mai tras un inel interior de rulment cu ace pe o lungime de 10.5mm (masurat de la flasa catre diferential), inel pe care calca un simering de 50x78x8mm [ATTACH=CONFIG]169371[/ATTACH] daca vreti pun si ceva desene de executie (desenate in regim de amator) Numai bine Editat Februarie 26, 2013 de gabytm 4x4 URBAN OFFROAD Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate