Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

A venit zapada

a3des

Postări Recomandate

A ajuns si la noi zapada, azi dimineata unele drumuri erau acoperite de zapada.

Ma intreb voi ce pregatiri ati mai facut la Suzukiurile voastre (in afara de anvelope de iarna) si ce sfaturi aveti pentru condusul pe drumurile alunecoase.

Eu mi-am propus sa imi duc sotia pe un teren liber unde sa-i pot arata cum se comporta masina pe un drum alunecos, avand tractiune spate si fara ABS sa stie la ce sa se stepte si sa nu fie luata prin surprindere. A si bineanteles sa o invat sa cupleze si sa decupleze modul 4H.

Suzuki Vitara 1.6, 8V, swb, tr. automata --- '92 (ZUKINIO)
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: A venit zapada

E foarte bine cum procedezi , sotia ta isi va face o idee despre cum se comporta masina in astfel de situatii daca nu conduci atent.

Trebuie avut mare grija la masinile care au tractiune pe spate si nu au ESP , riscul de derapaj e foarte mare

Never stop exploring
Link spre comentariu

Motivul pentru care trebuie sa fac asta e ca pana acuma toate masinile noastre au avut ESP si anvelope de iarna.

Acum Zukinio nu are nici anvelope de iarna (sunt AT all season) si nici ABS.

Link spre comentariu

Mentionez ca si eu am "caucioace" all season (M+S) si pot spune ca masina se comporta mai mult decat decent.

Iarna trecuta am facut niste teste pe un teren de fotbal de la periferia orasului intr-o zapada afanata de aprox 35-40 cm si masina a mers ceas. In mod 2x4 nu puteam pleca de pe loc, altfel a stat treaba dupa ce am schimbat pe 4x4h. Sincer nu ma asteptam sa-i placa asa mult zapada tinand cont ca dimensiunile gumelor sunt 255/60/15.

Acum incerc sa-mi fac timp sa-i prezint masinutei peisajele de iarna deoarece inca nu a scos nasul din garaj de cand a nins iarna asta. :ypu

OFF ROAD: Suzuki Grand Vitara 1.9 DDIS, 2007 :fh :cort

ON ROAD: Renault Megane 1,5 dCi 2007 :j

Link spre comentariu

eu va sugerez sa puneti ceva gume de mai doamne ajuta daca nu vreti sa aveti surprize

cele all season sunt cele mai proaste dupa parerea mea nu is bune nici vara si nici iarna

iar m+s scrie aproape pe ori ce cauciuc

daca vrei sa ai cat de cat siguranta si control asupra utilajului eu zic sa pui un at(all terrain)sau profil asemanator sau ceva mai bun (cross country...)si nu trebuie menajat ,folositi 4wd(4H)cu incredere ca nu pateste nimic si pe o distanta mai mare

suzuki vitara 1.6

yo5PKM

0763630114

Link spre comentariu

Ma intreb voi ce pregatiri ati mai facut la Suzukiurile voastre (in afara de anvelope de iarna) si ce sfaturi aveti pentru condusul pe drumurile alunecoase.

Eu insist pe cauciucurile de iarna pentru ca implicit tractiunea e pe spate si spatele e usor. Cutia ta automata nu are program de iarna?... un buton cu un fulg linga schimbator sau ceva de genul asta?

Alt sfat e sa duci masina undeva intr-o zona libera si cu zapada si sa faci diverse manevre: frinari la diferite viteze si la diferite grade de intensitate, schimbari de directie cu sau fara acceleratie (la tractiunea spate nu se accelereaza), etc. sa vezi cum raspunde masina. Si cel mai important lucru e sa inveti sa conduci anticipativ si sa nu bruschezi comenzile.

Later edit: ar mai fi foarte indicate urmatoarele: zeama de parbriz de iarna, racleta de curatat geamurile, spray de dezghetat yale (dar nu in masina), o perche de stergatoare noi si daca imi mai aduc aminte mai zic. Par banale, dar constat ca multa lume nu are habar de asa ceva sau nu respecta.

Putin off-topic: prin Bucuresti a fost ieri de vis: o gramada de soferi cu cauciucuri de vara, gheata, viscol, iar rezultatul nu e greu de anticipat. Masinile cu ABS nu frinau deloc, iar la alea cu ABS rotile se blocau la viteza foarte mica (ABS-ul lucreaza de la citiva km pe ora in sus).

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

Legat de anvelope, ma repet, sunt all season cu marcare (M+S) si all terrain in acelasi timp. Chiar in ultimele teste comparative din Auto Motor si Sport am citit ca anvelopele de generatie noua "all season" au performante foarte apropiate de cele de iarna.

Dar am precizat ca ma intereseaza si alte aspecte in afata de anvelope.

Cutia de viteza nu are program special de zapada, are treptele 2 si L, una dintre ele sigur se foloseste si la zapada adanca.

Link spre comentariu

Eu am testat astazi samuraiul prin zapada, care ajungea si la butucul rotii, insa cu 4x4L. Cu 4x4H am mers prin oras alaturi de celelalte masini condamnate la mersul printr-un oras fara dezapezire.

4x4
Link spre comentariu

Acum chiar ca s-a pus pe nins din greu, nu mai e de gluma.

Aseara am iesit cu sotia i-am aratat ce se poate intampla cu tractiunea pe spate (cred ca am exagerat - era sa ducem cu noi un semn de circulatie). In modul 4H masina se comporta foarte bine ceea ce ma linisteste.

Pe zapada anvelopele s-au descurcat foarte bine, am incercat sa urc digul cu zapada, destul de abrupt la noi, si l-a urcat fara sa se forteze, fara sa alunece, fara sa patineze.

Sa vina zapada!!! :W

Link spre comentariu

Vizitator IULIAN_

La fel si eu, m-am bucurat de prima zapada de pe anul acesta, zapada care a continuat sa cadade alaltaieri continu.Am iesit cu vitara in teste(prima iarna cu ea) si cu toate ca nu am anvelope de iarna, chiar nu le-am simtit lipsa (deh, tractiunea 4x4=16 si-a facut din plin datoria). Am parcurs peste 200km si am remorcat 2 dube si cateva masini mici. Ce controlul tractiunii? 4x4 e solutia!( lanturile s-au rupt dupa cativa km de nameti)

Pot spune ca toti se uitau cu mirare cum vitara mea inainta pe borduri , prin zapada afanata ocolindu-i pe ceilalti.

Link spre comentariu

Pentru cei ce nu stiu, frana de mana poate suplini intr-o oarecare masura lipsa unui diferential LSD sau blocant. Principala condiie e ca aceasta sa functioneze perfect pe ambele roti. Daca ati ramas blocati intr-o situatie de incrucisare de punti se trage frana de mana pana la jumatate sau putin mai mult, astfel incat ambele rosti sa fie franate uniform. In acest mod cuplul se transfera si catre roata cu aderenta. Metoda functioneaza foarte bine pe zapada si noroi si mai putin bine pe teren foarte accidentat.

Nu abuzati insa, pt ca se incing franele si se poate scurge vaselina din rulmenti.

Link spre comentariu

Fericitilor :grin: Bine ca nu ninge in Ct ca o pun de fericire ... :grin:

Stai linistit ... matiz-ul este cea mai buna masina la zapada!

Eu am mers cu 4x4H si anvelope de iarna cu Jimny automat si este o senzatie incredibila! Diseara ... ne facem putin de cap ...

viewtopic.php?p=196058#p196058

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

In saptamina trecuta am testat si eu Jimny pe zapada. Anvelopele de iarna sint Nankang SW5. Am apucat sa testez in diverse conditii de la drum deszapezit, pina la zapada virgina mai mare decit garda masinii:

- tractiunea: excelenta, chiar si in conditii de zapada mare. Masina pur si simplu ara. Chiar si in modul 2WD tractiunea e decenta, atit timp cit nu se forteaza acceleratia. Merge si pe zapada mare si afinata atit timp cit masina e in miscare. Nu am apucat sa testez si o plecare de pe loc pentru ca intrasem de pe bulevard pe niste stradute laturalnice.

- directia: foarte usoara. Jimny nu are diferential central si am sesizat o tendinta a spatelui de a iesi in exteriorul virajului.

- frinarea: excelenta. Sincer, ma asteptam ca ABS-ul sa ma incurce, dar nu a fost asa: intra tirziu si lucreaza foarte rapid :D

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

mi-an pus si eu ieri cauciucuri de iarna noi supercramponate cu 10 fulgi de nea desenate pe ele.sunt surprins.cu supercauciucuri de teren nu puteam urca pe nicaieri,cu astea merg aproape ca pe uscat.dai un ban,dar...face!!!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare