bogthebat Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 De ceva timp ma tot gandesc la diferenta dintre puterea motorului si cuplul dezvoltat. Zilele trecute, am avut o discutie cu scantei legata de diferenta dintre motor mercedes 2,8l benzina, 150 cp si 2,4 td tot mercedes, 90 cp, respectiv care e mai bun pentru off road. Acuma, nu ma gandesc la rally raid ci la un off road mai serios, adica sa pot participa la campionat la open. Alegerea mea a fost dieselul, din urmatoarele motive: 1. cuplu motor maxim la turatie joasa 2. treceri relaxate prin vaduri. Daca cineva are graficul cu cuplul la cele doua motoare, as fi incantat sa le posteze. multzam "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vlad Postat Februarie 24, 2010 Partajează Postat Februarie 24, 2010 Re: Putere VS cuplu 2.8L, benzina: 150 CP/5250 rpm 226 Nm/4250 rpm 2.4L, diesel aspirat: 72 CP/4200 rpm 137 Nm/2400 rpm Diferentele sunt prea mari pentru a tine partea dieselului. Benzinarul are un cuplu (mult) mai mare de 137 Nm pe tot domeniul de turatie posibil. In intervalul 1500-5500 are peste 200Nm!!!:banana 84 CP/4400 rpm are motorul diesel de 2.5L (cuplu maxim de 154/2800 rpm). Tot nu se poate compara cu benzinarul de 2.8L. Am pus mai jos graficul pentru 2.8L benzina, ca p'asta-l am. Vorbim de motoare din vremuri stravechi, cand dieselul era pentru masini agricole si camioane. Am observat ca motoarele puse pe G au fost "testate" multi ani pe limuzine, asa ca nu au fost chiar ultima tehnologie in domeniu. Puch 280GE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat Februarie 25, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu @Vlad:ai dreptate, e 72 Cp nu 90 cat am scirs euslp Si daca asa e, atunci intr-adevar am "pariat " pe looser....dar mai ramane un - trecerea prin vaduri: am toate sansele sa raman pe mal, dupa trecerea prin apa cu un benzinar.... "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
vlad Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu Un G de open are peste 2.5t. Intr-un concurs, un motor de 70 CP mi se pare o problema mult mai mare decat trecerea unui benzinar printr-un vad, odata pe an. Te mai poti juca la rapoarte, dar probabil ca are deja 5.33. Puch 280GE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu @Vlad:ai dreptate, e 72 Cp nu 90 cat am scirs euslp Si daca asa e, atunci intr-adevar am "pariat " pe looser....dar mai ramane un - trecerea prin vaduri: am toate sansele sa raman pe mal, dupa trecerea prin apa cu un benzinar.... E, sunt gasesc solutii sa treci prin apa si cu benzinar. Am luat o solutie (spray) pentru dat pe uneltele agricole (sapa, grebla, hirlet, etc.) ca sa reziste in medii umede. Se forma ceva pelicula si le protejea de umezeala sa nu rugineasca. I l-am dat la un prieten cu un samurai sa-si dea pe delcou. Nu a mai avut probleme. Cind a mai venit in vizita la garaj, mi l-a "imprumutat" de tot :grin: Pe forumul de patroale la australieni era un topic cu trecerea prin riuri. Ce trebuie facut. Demontarea curelei de la ventilator (daca e cu viscocupla ca sa nu arunce apa de colo colo pe motor, sau scoaterea sigurantei daca e cu electroventilator), prelata pe botul masinii sa impinga apa pe linga (st.+dr.), trecut la picior, asteptat racit grupuri, stins faruri si asteptat racit, mers constant fara accelerari si frinari, intrat si iesit cu aceiasi viteza (sa nu intre apa sau mizga intre disc si volanta), etc. Daca nu le respecti astea, nu conteaza ca e diesel sau benzina :grin: I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat Februarie 25, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu Marcele, Cea mai buna solutie e spray-ul ala, pentru ca eu vorbesc de un G care va concura la open,... deci nu prea ai timp sa treci inainte, sau sa faci toate alea... Ma apuc de googlait sa vad sprayul minune "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu Spray-ul minune se numeste WD-40 :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Februarie 25, 2010 Partajează Postat Februarie 25, 2010 Re: Putere VS cuplu Pai sa revenim la dilema initiala. Intre puterea motorului si cuplu nu este nici o diferenta pt ca ele nu se pot compara, sunt marimi diferite. Puterea unui motor reprezinta lucrul mecanic pe care il poate face acesta in unitatea de timp, P=L/t. L=F*s F- forta s- deplasare. => P=F*s/t s/t=v - viteza => P=F*v adica puterea unui motor este = cu produsul dintre forta de apasare dezvoltata in cilindri asupra pistoanelor, si viteza lor de deplasare. Prin urmare un motor este cu atat mai puternic cu cat presiunea din cilindri este mai mare si cu atat mai mara cu cat pistoanele se misca mai usor, adica mai repede, evident lucruri stiute. Cum este cu cuplul motor, cuplul motor <=> "momentul fortei" adica M=F*r r- "raza arborelui cotit" asupara caruia actioneaza forta F. Asa cum se poate observa ca: M este o marime care depinde numai de forta, in timp ce P depinde si de forta dar si de viteza de deplasare a pistoanelor. Atentie ca forta F nu este constanta, depinde si ea de multi parametri de aceeea nici maximul de putere nu coincide cu maximul de cuplu. Din cele de mai sus, modo groso, => P=M*v/r r=constant => pt masini mici, cu mase mici, deci cu cupluri necesare mici fabricam motoare care dezvolta momente motoare mici dar au viteze de deplasare mari iar pt masini grele facem motoare ce dezvolta cupluri mari dar au viteze de deplasare mici. La motoarele diesel cuplul maxim se atinge la turatii mai mici dacat la cele pe benzina => ca atunci cand urci un deal, adica incet, este de preferat sa ai un cuplu cat mai mare la roata, adica o forta cat mai mare de impingere. Si inca ceva, comparatie se poate face intre doua motore cu puteri apropiate nu intre unul de 140 si unul de 70. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat Februarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Februarie 26, 2010 (editat) Re: Putere VS cuplu @Marius C: Multzam @avolocaru: cum adica"comparatie se poate face intre doua motore cu puteri apropiate nu intre unul de 140 si unul de 70. "?? Pai astea erau pe lista de cumparaturi si dintre astea am avut de ales: 2,8 benzina, 2,4 diesel...... de-aia le-am comparat...... Editat Februarie 26, 2010 de bogthebat garba,............. "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Re: Putere VS cuplu Cred ca voia sa spuna ca 2.4D nu se poate compara cu 2.8E :-) Legat de fizica: ai zis, corect, ca ceea ce este important este cuplul / caii la roata. Cred ca daca luam in calcul diversele rapoarte, se ajunge la roata la valori comparabile. Ele vor fi obtinute la turatii diferite, ceea ce eu cred ca este in avantajul benzinei , ca turatia de la roti este mai mare, si deci te ajuta sa descarci rotile... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Re: Putere VS cuplu Cred ca voia sa spuna ca 2.4D nu se poate compara cu 2.8E :-) Legat de fizica: ai zis, corect, ca ceea ce este important este cuplul / caii la roata. Cred ca daca luam in calcul diversele rapoarte, se ajunge la roata la valori comparabile. Ele vor fi obtinute la turatii diferite, ceea ce eu cred ca este in avantajul benzinei , ca turatia de la roti este mai mare, si deci te ajuta sa descarci rotile... nu cred ca e un avantaj sa ai cuplu la turatii mai mari ideal PE TEREN e sa ai cuplu mare la turatie foarte mica , SA NU AI TURATIE LA ROATA , pentru ca desi descarca bine...e pierduta aderenta, pe cand o turatie faorte mica la roata, iti confera aderenta superioara de cat un simex care trebuie invartit in draci sa nu moara motorul, mai bine un mt cu turatie foarte mica... garantat treci mai usor si urci mai bine forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Februarie 26, 2010 Partajează Postat Februarie 26, 2010 Re: Putere VS cuplu Pai ce comparatie ai de facut intre 140 si 70? evident unul este mai puternic de doua ori! Ar mai fi de remarcat in graficul postat, cuplul maxim se atinge destul de aproape de puterea maxima. Peste o anumita turatie cuplul scade, am putea spune ca motorul ajunge la "saturatie". Peste acea turatie puterea se consuma pe diverse procese interne, adica pierderi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Martie 4, 2010 Partajează Postat Martie 4, 2010 Re: Putere VS cuplu daca e vb despre un G echipat cu motorul de 2.4 diesel si cel de 2.8 benzina....cu care sa te dai la concursuri....alegerea mea personala...e motorul de 2.8 benzina....e un motor dat naibii....ultra rezistent la tavaleala....care are o mare indiferenta fata de apa.....mai ales daca izolezi cu putina atentie componentele electrice.....consumul....cat vrea el....mai ales la concurs...... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
bogthebat Postat Martie 4, 2010 Autor Partajează Postat Martie 4, 2010 Re: Putere VS cuplu Exact Marius!:h5 despre asta era vorba, si in urma diverselor sapaturi pe net, discutiilor cu diversi si nu in ultimul rand postului deschis aici, G 2,8 il cheama, sa vedem cand / daca vine din Anglia.... "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate