Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Schimb ulei cutie automata Freelander ....

Cristi Chiscop

Postări Recomandate

.....sau cine nu se pricepe si nu citeste , ca mine sa pateasca !

Sa va zic , dragilor,cum eu ,care de obicei fac dinti ,m-am apucat de schimbat uleiul in cutie la Frilander(a se citi F R I L A N D E R- dupa locica conform careia noi moldovenii zicem la Mercedes ML -M I L E U )

Am inceput prin a cauta ulei -producatorul recomandapentru acestit tip de cutie steptronic JATCO uleiul Texaco N402 sau LR N402 -care e acelasi ,dar comercializat sub firma Land Rover.Dupa indelungi discutii cu reprezentantii Texaco din zona s-a ajuns la concluzia ca acest ulei se comercializeaza la noi sub denumirea de Texamatic(fapt ce s-a dovedit ulterior fals -la noi nu se aduce acest ulei fiind scump , mi-au dat Texamatic sa scape de mine - N402 trebuie luat de la reprezentanta L.R. sau adus de afara)

Buuun! M-am apucat de scos uleiul( nu iese decat 4 l din 8,5 si de aceea L.R. spune ca primul schimb sa se faca la 120mii km si ulterior la fiecare 30mii km) pe la surubul de golire care ,logic ,se afla in partea cea mai de jos a cutiei.Pina aici toate la locul lor !

Frumusetea vine cand cauti locul de umplere !Daca desfaci un surub situat pe capacul din spate al cutiei (exact cu aceeasi cheie si dispus mai sus SPECIAL vizibil si logic ) ai pus-o ca ramai fara marche-arriere (adica nu mai da cu curu nici s-o f...ti ) !

Explicatia ---acel surub tine o piesa inelara care are un sant ,locul de surub si o ureche .Scotind surubul , o tija impinge urechea , piesa se roteste in ax si vine cu santul in locul de intrare al surubului.Aceasta piesa are rolul ca impinsa de tija si blocata de surub sa-si micsoreze circumferinta pe ax (sa se stringa ca un inel)si sa nu mai dea voie la ulei sa treaca in un anumit sens , ci in celalalt ,actionand mersul inapoi !

Remedierea -Desfacut cutia-cum am facut eu (a durat 2 zile de munca ,si daca nu aveam noroc sa dau peste Lica de la Service Dacia din Tirgu Ocna -Bacau si acum mergeam doar cu fata ) SAU e o smecherie invatata de la un amic din U.K. care a patit la fel cu un Jaguar (cutia asta e si pe Rover ,Jaguar ,BMW seria3....)

Daca bagi aer sub presiune prin stutul de aerisire (situat deasupra cutiei in stg.masinii) va sari (dupa ce ai scos in prealabil siguranta ei de deasupra) o piesa cilindrica cam de 5 cm diametru care tine tija de care vorbeam .Dupa ce scoti tija cu ansamblul ei faci un croset din sarma ,il introduci prin gaura tijei si tragi urechea in sus , eventual altcineva impinge prin gaura surubului buclucas astfel incat sa se roteasca piesa inelara si sa vina cu locasul surubului in dreptul gaurii si nu cu santul -atasez o schema : 1-piesa ,2 -tija , 3-surub .

Atentie ,uleiul se pune printr-o teava situata sus in spatele radiatorului si in dr. bateriei (stg. daca stai cu burta pe botul masinii)acoperita cu un dop negru de cauciuc ca un dop de sticla .

Ei ,v-a placut ?

Cel mai bun dentist din tara,

Fac dinti si la PLANETARA !

Vitara - "91 - de rupt prin padurile patriei

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Schimb ulei cutie automata Freelander ....

@CristiChiscop: Ai observat ceva schimbari "in bine" dupa ce ai inlocuit uleiul la cutie? Dadea ceva semne de "oboseala" inainte de asta?

A mea are 145000 si nu l-am schimbat inca, si stau si ma gandesc daca sa-l schimb sau nu.

Aventura ta s-a terminat destul de bine. Am un amic care s-a dus sa schimbe uleiul de cutie autom., la un Freelander, intr-un "service"("polata"). I-au bagat ceva Aral, care era cel mai scump.:uameni . Bineinteles ca a mai mers 5 km si s-a stricat cutia. A remediat problema inlocuind cutia

Conform manual Rave, schimbul de ulei la JatcoJF506 se face numai conectata la testerul T4 , cu respectarea stricta a cantitatii de ulei si la o anumita temperatura.

Minunatul LR Discovery II Td5, 2001

White Wolves Offroad Club

Link spre comentariu

Vizitator blackcif

Sunt nou pe aici pe forum si acum o saptamana am facut aceeasi prostie si nu mai am marsarier. Sunt disperat, nu stiu la cine sa ma duc cu ea. Cristi, ma poti ajuta cu un sfat? Da-mi un nr. de telefon te rog.

*editat de prislopan: Te rog sa incerci sa scrii cat mai corect d.p.d.v. gramatical si cat mai inteligibil. Ti-am modificat eu mesajul, te rog sa ai mai multa grija data viitoare cand postezi.

Editat de prislopan
Link spre comentariu

Pericolul de a lua teapa este aratat si aici http://www.myfreelander.co.uk/Transmission/mainprobs4.htm se pare ca au patit-o destul de multi

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

@CristiChiscop: Ai observat ceva schimbari "in bine" dupa ce ai inlocuit uleiul la cutie? Dadea ceva semne de "oboseala" inainte de asta?

.....de aia are topicul titlul asta !:ha::ha::ha: Initial m-a cam mancat in ...dos !Dar,producatorul spune ca uleiul trebuie schimbat...atunci .... l-am schimbat ! Si sub nici o forma nu trebuie bagat altceva decat Texaco !!!!!In cel mai rau caz Texamatic daca nu gasesti Texaco N402 sau LR N402(acelasi ulei ,comercializat sub firma Land Rover ).Si mie mi s-a propus un ATF rosu ...super bun ....bla bla ...dar am mai citit pe forumurile englezesti ca se buseste cutia cu alt ulei decat N402! Pentru mai multe amanunte descarcati de aici de pe forum manualul de service ...RAVE se numeste.

Nu e neaparat sa se schimbe uleiul cu testerul pe masina --- doar scoti ulei (oricum nu ies decat 4 l -asta am verificat si eu - ) si pui la loc tot atat cu motorul oprit si pe Neutru --- ideea topicului era sa nu incerci sa pui uleiul prin locul gresit !!!!

Link spre comentariu

Sunt nou pe aici pe forum si acum o saptamana am facut aceeasi prostie si nu mai am marsarier. Sunt disperat,

SUB NICI O FORMA NU DISPERA !!!Nu s-a stricat nimic la masina , doar a sarit o piesa de la locul ei !!!!

tel 0723663090 sau 0741987361 de joi 15.03 pina simbata sau duminica ma duc pina la Budapesta In rest poti sa ma suni , si chiar ar fi bine sa ma suni cand esti cu masina pe un canal si te mai ajuta cineva sa te ghidez pas su pas !!!! Dar nu dispera , e doar o magarie facuta sa ne ia banii si sa mergem cu masinile in reprezentanta (un schimb costa 1000 -1200 RON)----dar le venim noi de hac !!!Traiasca :cl sa ne putem ajuta intre noi !!!!!

Editat de Cristi Chiscop

Link spre comentariu

..........ma duc pina la Budapesta ..........Traiasca :cl sa ne putem ajuta intre noi !!!!!

Daca ai timp merita sa-i vizitezi pe astia(dar numai daca o rupi pe ungureste), dezmembreaza numai LR-uri si au piese cacalau chiar si aproape noi la juma de pret din masini la care le-a fost afectata in mare parte doar caroseria si asiguratorul le-a decontat integral......eu am fost la ei si-s beton......singurul impediment e ca baietii nu prea se descurca bine in limbi straine:uameni.....(mie mi-a fost usor ca le stiu limba). Hai noroc

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Salut,

Care "astia" ca nu vaz nici un link :tk

Sorry, m-am smintit, astia http://www.roversland.hu/

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...
Vizitator just_anca

Salutare...Am avut si eu aceeasi problema in urma schimbului de ulei Cei de la reprezentanta mi-au zis ca trebuie schimbata cutia ...5000eur...am sunat la cei care repara cutii automate in tara si sub 500 eur(manopera fara piese ziceau ei) nu mi-au dat sanse. Am avut noroc cu un service din Piatra Neamt fara sa dea cutia jos,100eur.Exact cum zice Cristi,nu e nimic stricat ,noroc ca am citit aici si mecanicul de la service stia despre ce e vorba.Numarul mecanicului este 0744844256 .

va salut si multumesc Cristi!

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Salutare. Am bagat manuta sa schimb uleiul inainte de a citi aici si am ramas fara marsarier. S-a rezolvat cu nr mecanicului din Piatra Neamt cu acea suta de euro.

Intrebare: daca uleiul pe care l-am pus in cutie (automata) este cumparat de la Land Rover (Dublin) si pe bidon scrie ca e pt cutii automate Land Rover si nu are specificatia N402, este sau nu bun, potrivit pt freelander 01 2.0 diesel? Multumesc

Link spre comentariu

M-ai lamurit,am pus ala de la land rover atf 402. Multumesc frumos pt raspuns.

De unde l-ai luat si cat costa ! VREAU SI EU 10 L !!!!

Link spre comentariu

12.5 euro pe litru chiar de la reprezentanta LR din Dublin. Am mers dupa masina acolo si am cumparat si cateva necesitati, printre care si uleiul. Am luat doar 4 litri pt schimb.....

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

De unde l-ai luat si cat costa ! VREAU SI EU 10 L !!!!

Buna ziua,

Suna la Texaco Romania si insista. Eu am luat de acolo un bidon de 20L la pret 5 euro / litru + TVA. Daca nu, exista alternativa pe Castrol, gasesti in Cluj la cca 27 Ron / litru.

Inginerul in uleiuri cu care am vb eu zice:

"Si aceste uleiuri ar putea fi utilizate la cutia automata a unui Land Rover Freelander. Conditia importantanta este sa fie aprobat MERCON V (GM) si WSS-M2C 202B (Ford)."

Shell FormulaShell MERCON V ATF

Quaker State Multi-Vehicle ATF

Mobil Multi-Vehicle ATF

Valvoline Mercon V ATF

Pennzoil Multi-Vehicle ATF

Castrol Multivehicle ATF

Esso LT 71141

Shell ATF 3403 M115

Shell M1375.4

O zi faina.

Link spre comentariu

Salut. De aproximativ o saptamana am observat ca gasesc o pata de ulei sub masina, destul de mare, asa ca am reusit azi sa merg la un service sa vad de unde sunt pierderile si surpriza e ca nu era ulei de motor ci de la cutie. Curge de la un capac vertical de pe cutie. Problema mea este ca abia ce am schimbat uleiul, din cutie, de aprox o luna si dupa ce remediez problema cu pierderea de ulei as vrea doar sa completez cat este necesar. Stie cineva cum verific nivelul la uleiul din cutie? Masina este Freelander TD4S din 2001

Link spre comentariu

Pai... la cutia automata n-ai joja !

Sfatul meu e : ori scoti tot uleiul -dar asta e greu (desfscut cutia,carter....)si pui 8.5 l ,

ori ,desfaci busonul de golire , lasi sa curga .... cat o curge ,pui busonul si bagi pe sus exact 4 litri .

Link spre comentariu

Inginerul in uleiuri cu care am vb eu zice:

"Si aceste uleiuri ar putea fi utilizate la cutia automata a unui Land Rover Freelander. Conditia importantanta este sa fie aprobat MERCON V (GM) si WSS-M2C 202B (Ford)."

Shell FormulaShell MERCON V ATF

Quaker State Multi-Vehicle ATF

Mobil Multi-Vehicle ATF

Valvoline Mercon V ATF

Pennzoil Multi-Vehicle ATF

Castrol Multivehicle ATF

Esso LT 71141

Shell ATF 3403 M115

Shell M1375.4

O zi faina.

Pai ce, il doare gura? Si daca dupa ce folosesti alt ulei (unul indicat de el) si ti se strica cutia, ti-o repara el?

Link spre comentariu

mai fratilor,

daca tot este vorba despre uleiuri si cutii de viteza, sper ca nu sunt in afara topicului daca intreb si eu ceva in domeniu.

care stiti ce uleiuri sa folosesc pentru schimb la cutie manuala, 5 viteze si la IRD amplasate pe un LR Freelander TD4 din 2001 ?

vreau sa le comand in Anglia dar nu stiu ce coduri sa folosesc ori cum sa le descopar.

asa ca intreb si eu, doar s-o gasi cineva milos sa ma lamureasca.

nu vreau sa iau de aici ca nu prea am incredere si nici nu vreau probleme care sa ma coste apoi de 10 ori cat e diferenta de pret din UK

multumesc !

Link spre comentariu

Pentru cutia de viteze PG1 si Getrag LR recomanda…Texaco MTF94 . Trebuie sa fie full-sintetic si sa indeplineasca cel putin norma API GL-4.Poti folosi Castrol SMX 75W90 cu aceleasi performante ca si Aral 75W90, ca si Mobil 75W-90. La IRD recomanda Texaco S5 75W90 cu specificatia GL5,adica poti folosi Castrol SAF-XO 75W90 GL5 iar la diferential spateTexaco Multigear 80w90 sau Castrol EPX 80W90 tot GL5

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Pai... la cutia automata n-ai joja !

Sfatul meu e : ori scoti tot uleiul -dar asta e greu (desfscut cutia,carter....)si pui 8.5 l ,

ori ,desfaci busonul de golire , lasi sa curga .... cat o curge ,pui busonul si bagi pe sus exact 4 litri .

La cutia automata nu ai joja, ai un buson de nivel. Procedura cu dat drumul si pus exact 4 litrii a fost revizuita de LR. Nu o recomand.

Procedura corecta o poti gasi pe net.

http://www.myfreelander.co.uk/Transmission/mainprobs4.htm

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

Salut!

Am unfreelander 1 td4 cutie automata...motor 2L bmv..

Rog ajutor in identificarea corecta a locului de golire a cutiei...

Una peste alta...nu gasesc nici pe unde se pune noul ulei...

La catzi km se schimba filtrul cutiei si cum?

Multzumesc anticipat,

M

Link spre comentariu

Nenea , te apuca o criza de ''corason'' daca trebuie sa respecti regulile si sa treci mai intai pe la "prezentarea membrilor " ? Sau daca te apuci si citesti tot topicul de la inceput ? Cred ca e destul de clar pentru toata lumea cum se poate schimba uleiul !

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare