Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

De-ale regulamentului....

De-ale regulamentului....  

67 membri au votat

1. 1. De-ale regulamentului....

• Sunt de acord.
    • Nu sunt de acord.

Postări Recomandate

Asa cum cei interesati stiu, Regulamentul Campionatului National de Offroad impune anumite restrictii la clasa OPEN, restrictii care se refera in principal la dimensiunea anvelopelor. In acest an sunt permise anvelope cu dimensiunea maxima de 35" iar incepand de anul viitor, dimensiunea va fi limitata la 33".

Aceasta prevedere a fost propusa si votata la sedinta cluburilor din decembrie anul trecut.

Motivul invocat pentru aceasta restrictie este posibilitatea de a departaja concurentii in functie de modul de preparare a masinii. Unii s-au plans ca s-au bagat la OPEN concurenti cu masini preparate pt extrem iar cei cu masini mai putin preparare nu mai aveau nici o sansa.

Personal consider complet eronat acest motiv si aplicarea restrictiei din regulament. Eu am votat impotriva acestei restrictii dar cum, majoritatea conteaza, aceasta a fost adoptata.

Dificultatea de acum a traseelor de OPEN creeaza mari probleme celor cu anvelope mici.

Daca traseele ar fi facute de asa natura incat sa permita parcurgerea lor cu o masina cu 33"-uri fara sa fie nevoita sa isi sparga totul de dedesubt, atunci as intelege restrictia. Din pacate nu e asa. Traseele sunt dificile iar in multe situatii, foarte multe masini sunt distruse si putine ajung la finish.

Asta nu mai e sport. Asta e doar distrugere de masini si concurs de trolii.

Parerea mea este ca adevarata departajare trebuie facuta altfel.

1. Prin dificultatea diferita a traseelor

2. Prin neacceptarea in competitie a unui pilot fara experienta in competitii, direct intr-o etapa de campionat si direct la clasa EXTREM.

Cei care vor sa intre in campionat, sa fie obligati ca sa participe intai la cupe sau alte competitii specifice, in care sa inceapa sa prinda spiritul si modul de desfasurare a unei competitii.

Chiar si la acceptarea in etapa de campionat, sa nu se poate inscrie din prima direct la EXTREM. Trebuie sa inceapa de la OPEN iar in functie de rezultatele obtinute, sa poata trece la o clasa superioara.

3..alte variante...astept propuneri...

Voi atasa un mic chestionar in care ii rog doar pe cei implicati in competitii, sa spuna daca sunt de acord sau nu sunt de acord cu restrictia privind dimensiunea anvelopelor la clasa OPEN.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Re: De-ale regulamentului....

Pentru OPEN masini netaiate....la Tg Mures au fost foarte multe masini taiate si la trial nu se prea vedea care e la open si care la extrem...locul 3 a fost cistigat de un buggy...no coment...imi iau un side by syde si gata daca se continua asa macar sa avem mijloace de transport la fel:D

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Max mi se pare ca ai dreptate cu privire la promovarea de la open la extrem, ar trebui sa fie cateva conditii necesare pentru a concura cu cei mai buni... dar nu vad cum rezolva asta retrogradarea voita de la extrem la open. Ar trebui sa fie si promovari fortate la extrem odata ce se obtine un numar de podiumuri la open de exemplu.

Link spre comentariu

Daca nu exista nici o limita la anvelope, ce sanse are un coleg cu Vitara pe 31" care la Bucovina a muncit frumos, mergand in spatele unui coleg cu 35" sau mai mult...

35" mi se pare o dimensiune mare, care implica modificari destul de mari asupra masinilor, ceea ce automat bate spre extrem.

Bineinteles ca organizatorii sunt obligati sa faca traseul, si cand il fac sa il parcurga cu o masina pentru acea clasa - deci il vor face tot cu 33". Asta inseamna trasee in care nu mai rupi toata masina, si faci concurs de troliu, si te duci acasa cu paguba. Inseamna traseu mai tehnic, masini EGALE sau oarecum pe aceeasi lungime de unda, ceea ce este mult mai mult decat echitabil, si implica mai multe sanse pentru toata lumea. Asta cu sanse pentru toti face parte din conceptul de sportivitate.

Asa ca da, mi se pare de 1000 de ori mai mult decat normal ca la Open sa NU fie masini taiate (decat pasajele la aripi eventual), si anvelope maxim 33". Se poate face foarte mult offroad si asa. Daca vrei mai mult, si vrei sa rupi, exista Extremul.

Maine poimaine o sa fie Buggy si la Standard...

Pe scurt am votat Da. (O singura data :grin:)

Link spre comentariu

Asa ca da, mi se pare de 1000 de ori mai mult decat normal ca la Open sa NU fie masini taiate (decat pasajele la aripi eventual), si anvelope maxim 33". Se poate face foarte mult offroad si asa. Daca vrei mai mult, si vrei sa rupi, exista Extremul.

Ok, dar daca respectivul este incepator si nu era suficienta experienta de a se baga la un traseu Extrem care poate fi periculos?

Nu inteleg si treaba cu masini taiate? De ce sa nu fie taiate?

Lumea le taia ca sa castige la greutate, nu? Eu am taiat o masina de 2,7 tone ca sa ajung la 2,2 tone. Tot nu ajung la greutatea unui Samurai de exemplu. In cazul asta eu sunt cel dezavantajat. Asa ca acest criteriu cade.

Link spre comentariu

La portiunile de traseu unde crezi ca nu se pot face cu 33 se poate contesta si atunci vine organizatorul si face traseul cu 33-uri deci nu e o problema. Problema este ce sanctiuni se dau daca nu se poate parcurge cu 33-uri

Aceeasi problema si la Standard, scrie la regulament maxim MT si lumea vine cu Simex-uri, e normal sa fie dezechilibru.

Link spre comentariu

La portiunile de traseu unde crezi ca nu se pot face cu 33 se poate contesta si atunci vine organizatorul si face traseul cu 33-uri deci nu e o problema. Problema este ce sanctiuni se dau daca nu se poate parcurge cu 33-uri

Aceeasi problema si la Standard, scrie la regulament maxim MT si lumea vine cu Simex-uri, e normal sa fie dezechilibru.

La cum sunt traseele de standard, nu cred ca se poate face diferenta intre MT si Simex. Practic si SImex este tot MT. Poate vroiai ca sa zici AT.

Link spre comentariu

Ok, dar daca respectivul este incepator si nu era suficienta experienta de a se baga la un traseu Extrem care poate fi periculos?

Daca respectivul e incepator, atunci nu ar trebui sa aiba o masina cu roti pe 37", trei blocante si troliu mecanic. Ar trebui sa aiba un LJ70 cu niste simexuri pe 33 si un blocant spate care nu merge ca i-a sarit furtumu' Si atunci se da la Open. Si castiga experienta. Nu asta e mersul firesc al lucrurilor? Vorbim de incepator. De unde stie el ca incepator sa-si faca masina de Extrem. Asta ca sa nu mai zic ca daca e foarte incepator, merge cu masina asa cum e ea, la Standard, si dupa aia vede ce si cum, o face de Open, si dupa aia isi ia alta de Extrem.

La cum sunt traseele de standard, nu cred ca se poate face diferenta intre MT si Simex. Practic si SImex este tot MT. Poate vroiai ca sa zici AT.

La Bucovina cu cateva zile inainte de concurs, pe Standard, Sorin nu putea sa iasa cu un Y61 cu MTuri destul de mari, si s-a chinuit mult. Acolo simexul ar fi facut diferenta, iar AT era mancat total. Insa da, diferenta intre unul care vine cu un AT si unul cu Simex la standard, e mare, si sigur se vede, daca e noroi. Daca e uscat, atunci nu conteaza, dar cateoda mai si ploua.

Nu inteleg si treaba cu masini taiate? De ce sa nu fie taiate?

Lumea le taia ca sa castige la greutate, nu? Eu am taiat o masina de 2,7 tone ca sa ajung la 2,2 tone. Tot nu ajung la greutatea unui Samurai de exemplu. In cazul asta eu sunt cel dezavantajat. Asa ca acest criteriu cade.

Sa vad o masina taiata care in rest e 100% stock. Daca te apuci sa o tai (ceea ce nu e asa de simplu) deja ii faci multe modificari. Suspensii, punti, blocante, brate ranforsate, mai tai si din sasiu sa o scurtezi, si alte nebunii, oricum nu ii pui 33"uri.. ci te duci la 35/37/mai mult. Si atunci? Extrem! Se presupune ca in momentul in care faci modificarile astea, ai experienta sa le intelegi. Si vei fi oricum mult mai avantajat fata de o masina identica dar netaiata, cat si fata de un Samurai, care are niste punti mai mici, si dimensiune maxima de cauciucuri mai mica, motor mai mic, etc. Altfel ar avea toti samurai si nu le-ar pune nimeni punti de 70 sau de G. Crezi ca un 60 sau 70 netaiat, decat cu 33"uri, nu face fata la un samurai?

Se mai taie si pentru unghiuri de atac / degajare foarte foarte bune, ceea ce iarasi e un plus.

Ideea e ca daca masina e taiata, e clar ca e si foarte modificata, si pilotul are experienta, deci succes la Extrem. Te intreb altfel, tu te-ai gandit sa te dai cu 60ul taiat la Open?

Link spre comentariu

simexul , tractoarele , bugerele, NU sunt MT, sunt speciale de competitii, ilegale pe sosea

una e MT legal, gen bfg, cross, etc e una, si cauciucurile speialae de competitii , sunt altceva, si o masina pe care sunt montate cauciucuri speciale de competitie as zice ca e de extrem, pa cand una supertaiata dar cu bfg...tot nu o poti pune la extrem

e foarte buna diferentierea in cauciucuri, pt ca poate fi oricat de pregatita o masina, fara cauciucuri extreme, NU va merge bine, chiar cu 500 cp, si poti sa o pui in open fara probleme

altfel spus...indiferent de ce e sub capota, in teren cauciucurile fac diferenta

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

altfel spus...indiferent de ce e sub capota, in teren cauciucurile fac diferenta

Cand mergi in competitie doar nu o sa mergi cu cauciucuri "civile"!!! Mergi doar cu profil agresiv! In rest, tot ce este MT, poate fi folosit la prietenesti, cand mergi la bunica la tara etc...Cand insa ai profil agresiv, doar 700kg in total si troliu mecanic....aia clar nu e de open.

Oricum este ultimul an cand ne dam cu vrem. De la anul toate-s clare!

Link spre comentariu

Dupa parerea mea masinile a caror lungime nu mai este egala cu cea din fabrica nu ar trebui sa participe la Open. Pe latime probabil ca ar trebui o toleranta de X cm sau Y procente, ca sa iti poti scoate rotile in lateral, sa protejezi caroseria, dar cand vii la open cu masina care arata exact ca cele de extrem (unghi atac si degajare 90 grade, radiatorul mutat, etc) parca esti din alt film...

De exemplu, modul in care sunt impartite clasele la eurotrial pare foarte bine gandit, se leaga de fiecare element al masinii si impune limite foarte clare.

E evident ca dimensiunea anvelopei conteaza, cat si raportul de cai/kg (de aceea un hdj de pe care s-au scos 1000 kile este mai smecher decat un samurai pe care s-au pus N kile ca sa se intalneasca la jumatatea diferentei de greutate :-) )

Link spre comentariu

Eu personal sunt 100% de acord cu cele spuse de Stefan. TREBUIE facuta o delimitare a categoriilor nu numai din punct de vedere al dificultatii traseului ci si din punct de vedere al masinilor. Exact cum spuneati mai sus - NU e corect ca unul cu masina superpreparata care indeplineste conditiile pentru extrem sa mearga in concurs la Open numai pentru ca nu are experienta. Sincer cine l-a pus sa-si ia masina de extrem daca nu are curaj sa mearga cu ea? Cine vrea sa acumuleze experienta sa concureze pe masina potrivita, la clasa potrivita. Cum ar fi de exemplu sa concurezi la Moto Grand Prix cu mobra de 500cmc la clasa de 125, numai pentru ca pilotul nu are experienta?

Parerea mea, nu dati cu pietre!

Nissan Terrano II SGX - 2.4i - 1994- SWB - Strajerul

NISSAN DRIVER

Link spre comentariu

Eu personal sunt 100% de acord cu cele spuse de Stefan. TREBUIE facuta o delimitare a categoriilor nu numai din punct de vedere al dificultatii traseului ci si din punct de vedere al masinilor. Exact cum spuneati mai sus - NU e corect ca unul cu masina superpreparata care indeplineste conditiile pentru extrem sa mearga in concurs la Open numai pentru ca nu are experienta. Sincer cine l-a pus sa-si ia masina de extrem daca nu are curaj sa mearga cu ea? Cine vrea sa acumuleze experienta sa concureze pe masina potrivita, la clasa potrivita. Cum ar fi de exemplu sa concurezi la Moto Grand Prix cu mobra de 500cmc la clasa de 125, numai pentru ca pilotul nu are experienta?

Parerea mea, nu dati cu pietre!

Paul, nu da nimeni cu pietre. Fiecare isi spune parerea. Asta e si ideea topicului.

Link spre comentariu

nu cred ca daca vreau sa invat

sau masina duce usor gume de 35,fara sa o macelaresc

ma poti obliga sa merg la extrem ca sa o rastorn sau mai rau

aceasta fortare poate duce la incidente neplacute

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

fara nici o legatura sau intentie de contestare a meritelor vreunui concurent, sau de contrazicere...vreau sa va intreb tehnic :

- 35 x 10.5x 15 este egal la diametru cu 35 x 11.5 x 16 ? ( va spun... pe verificatelea si pun pariu pe 1000 de beri ca e mai mic cu aprox. 1 toll )

- silverstone 35 x 11.5 x 15 este practic mai mic cu cel putin 2 toli decit simex 35 x 11.5 x 16 cu lanturi ? ( va spun din nou ca am verificat si tot pe 1000 beri ca asa este...)

- au vreo intentie ( sau pricepere ) organizatorii in general sa masoare efectiv diametrul ? ( nu!...pentru ca cu au clupa de masurat busteni sau interes...si pun pariu pe...100 beri ca nu vor verifica in urmatorii 2 ani... )

- este tot una sa ai o masina 'taiata' pe ici pe colo de 1800 kg de 100 cai si o masina netaiata de 1900 kg de 200 cai ? iara punem pariu pe ce vreti voi ca nu se vor face diferente cum ar fi normal macar din 30 in 30 de cai nici in urmatorii 2 ani ?

NE INTRECEM CINSTIT...PUNCTE...CUPE...VORBIM, VORBIM ,.... IMPORTAM TOATA AMERICA, GERMANIA, JAPONIA SAMD.... IN MATERIE DE MASINI, PIESE, SI SURUBURI, BLOCANTE SI CAUCIUCURI...DIN PACATE CIND NE VINE RASTURNAREA UNDE NU NE PLACE SI NU NE PRICEPEM... NE PROPTIM IN STEJARUL, BOLOVANUL SAU FAGUL ROMANESC CU MAXIMA STINGACIE RUGIND-UNE DE VREUN TROLIU CHINEZESC SA NE SCOATA..., SAU DE VREUN GSM FRANTUZESC SA NE AUDA PRIETENII SAU PADURARII...

BUN SUBIECT !....FAIR PLAY PLEASE !

Link spre comentariu

nu cred ca daca vreau sa invat

sau masina duce usor gume de 35,fara sa o macelaresc

ma poti obliga sa merg la extrem ca sa o rastorn sau mai rau

aceasta fortare poate duce la incidente neplacute

Nu stiu ce masina duce gume de 35" standard foarte bine fara modificari. Sa spunem ca un Y61, sau un HDJ60 de exemplu, dar tot trebuie sa le inalti putin (kit suspensii), jante cu ET negativ sau flanse, si posibil rapoarte in grup (in functie de motorizare). Si atunci de ce nu ii pui 33" pe care o sa le duca si mai bine, si te dai la Open, daca nu ai experienta?

Link spre comentariu

... Si atunci de ce nu ii pui 33" pe care o sa le duca si mai bine, si te dai la Open, daca nu ai experienta?

Pentru ca dificultatea de acum a traseelor de open nu mai permite parcurgerea traseului in conditii bune. Ne dam pe trasee de Open care anii trecuti erau la Extrem.

Si nu e nici o filozofie ca sa te troliezi 50% dintr-un traseu.

Link spre comentariu

Noi nu vorbim de momentul de acum, ci de anul viitor. Am vazut cum a fost la Bucovina :grin:

In conditiile in care la Open o sa fie maxim 33" atunci organizatorii vor fi obligati sa faca traseul cu 33", si implicit traseele nu vor mai fi cele de extrem de acu 2 ani, ci pur si simplu de Open.

Link spre comentariu

daca va fi limitarea de 33 si obligativitatea netaierii din masina si traseele vor deveni mai usoare

traseele care se fac azi la open sint datorate modificarii excesive a masinilor

Reiau : ce diferenta a fost la ultima etapa intre masinile de extrem si cele de open???

Prin taierea masinii se intelege modificarea unghiurilor masinii care reprezinta un mare avantaj

Caroserie standard, sasiu standard modificari suspensii si roti de 33 = Open

Daca vii cu o caracatita la open eu unul nu consider ca e fair play

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

@Miron Sorin - De acord cu tine, asta incerc si eu sa spun. Traseele au devenit din ce in ce mai dificile datorita masinilor din ce in ce mai taiate. Cand Openul ramane Open, cum spuneam mai sus, cu un 70 cu 33"uri si blocant spate care nu merge ca a sarit furtumu' atunci o sa fie ok.

Bineinteles, cine vrea mai mult si sa se trolieze, are Extrem.

Discutia de acum trebuie privita nu prin prisma a ceea ce se intampla acum, ci prin prisma a ceea ce am vrea sa se intample la anul.

Iar aceasta limitare tocmai asta va produce - trasee mai usoare (sa fim seriosi, traseele de acum sunt de extrem, deci... nu mai vad logica la doua clase, cat si ideea de Open), concurenti mai multi (modificari mai putine si mai ieftine) atat la Open cat si la Extrem, ceea ce in final va duce la o crestere a acestui sport.

Pana acum Open era - "toata lumea", iar Extrem era - "aia foarte vechi, foarte priceputi cu masini foarte scumpe, sau foarte modificate". Si de multe ori la extrem erau 5 masini, iar la Open 40.

Nu o sa fie mai ok si mai normal ca din alea 40 de masini de la Open 20 sa mearga la Extrem, si pe buna dreptate? Automat la Open vor veni oameni noi, si creste numarul de participanti.

Link spre comentariu

De cativa ani urmaresc evolutia traseelor de la TAT. Sunt din ce in ce mai grele. Openul (cel puttina anu trecut), cu toate ca au participat masini foarte bine facute si modificate, a dus la multe abandonuri din cauza traseului dificil. Tendinta e de a pregati trasee cat mai grele (dar frumoase in acelasi timp).

Teoretic, ar trebuii sa fie ca la scoala.

- incepi cu gradinita (standard), urmeaza scoala primara si gimnaziu (open) si apoi liceul (aici trecem la extrem pt ca in romanica se poate mege pana la 10 clase si continua doar cine vrea).

E foarte greu sa intrii la open pe aceeasi intrare in traseu dupa ce pe aceeasi vaioaga au trecut cei de la extrem cu 35 sau mai mult.

Traseele pt open (in engleza parca insemna deschis) ar treebuii sa fie mai usoare incat lumea sa aibe curaj sa intre in ele.

Experienta o dabandesti prin participare. Dar, daca intri la open si rupi tot in masina (cu toate ca e open), oare apuci sa o repari ca sa mergi la urmatoarea competitie?

Ss-o pus problema de avansare in clase in functie de punctajul acumulat indiferent de masina pe care o ai.

NU cred ca e biine (pt moment). Sunt zeci de pasionati de off-road care nu au participat (oficial) in campionat sau cupe, dar, care, in orice moment, daca intra in traseu, pot sa dea clasa la multi impatimiti ce participa la toate etapele de campionat sau ccupe.

Ttteoretic, participarea la o anumita categorie are anumite limite. In domeniul auto sau moto, daca nu ma insel, sunt stabilite niste clase. Ssi aici se poate face asta.

Link spre comentariu

Stef, nu pot sa inteleg cum poti sa propui 33-uri dupa ce-ai patit la Bucovina. La Tg Mures a fost la fel, bolovani imensi, santuri...etc, adica chiar era nevoie de 35-uri ca sa poti trece.

Daca schimbam cauciucurille si organizatorii trebuie sa schimbe traseele cu unele mult mai simple, concursul urmand sa devina o simpla plimbare prin padure sau prin niste balti cu ceva noroi. ASTA VREM ???

Atunci hai sa ne gandim la motoare. Sunt masini cu 70cp si masini cu 250 cp. Ce facem cu cei cu motoare mari....insa cu cauciucuri mici ???

Se pare ca ai uitat ce inseamna distractie, off road, aventura, adrenalina.

Today. Tomorrow. Land Rover.
Link spre comentariu

Horatiu, nu am uitat, si stiu ce am patit la Bucovina. Intradevar, 35" erau obligatorii, si toata lume mergea cu 35.

Insa da, la anul as vrea trasee mai simple. Nu plimbare in padure, se pot face trasee foarte frumoase, grele, si tehnice si pentru 33". MMOF 2008 extrem a fost facut de un LJ70 cu 33" si a inclus o urcare pe rau, pietre, si trei lespezi uriase de doua ori mai inalte ca masina, pe care se urca, in timp ce apa curgea la vale.

Al doilea argument in ceea ce priveste traseele este ca fie doar si mult noroi, dupa ce trec 5 masini cu 35, si patineaza pe el, cei cu roti mici n-au sanse. Daca toti ar avea 33" ar fi tot la fel de mult noroi, dar ar trece toata lumea.

Ce se intampla acum exclude total Vitara, Samurai, cat si alte masini care nu pot sa duca 35". Open inseamna "deschis", ar trebui sa fie deschis pentru cat mai multi.

Iar Extrem sa fie cu o doza mai mare de distractie, offroad, aventura, aruncari prin noroaie, etc.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare