Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfaturi rapoarte Pajero

Sefulik

Postări Recomandate

Re: Sfaturi rapoarte Pajero

Eu momentan pe masina am 5.29 (cele mai mari rapoarte de pe Pajero). Cam in 2, maxim 3 saptamani imi schimb puntile cu rigide, iar pe astea le scot la vanzare, complete sau pe bucati. Daca te va mai interesa, pastram legatura.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am un LWB din 88' si are tot 4.8 si e tot 2.5 TD.

Daca rapoartele sunt mai mari,planetarele au si mai multe/putine caneluri?

O intra grupul de 5.2 in carcasa cu 4.8 in prealabil?

Din ce an e Pajero cu 5.2 ?

Link spre comentariu

Mk2 diesel de 2.5 lwb,

nu stiu ce ti se poate potrivi in puntea ta dar noi schimbam puntile cu totul:wink: asa ca nu ne interesa nimic altceva decit rapoartele

aici ai topicul respectiv

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?t=43966&highlight=rapoarte+mitsubishi

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Daca schimbati si puntea fata,cu tot cu planetare,se mai inteleg cu fuzetele?

Si mai am o intrebare:

Raportul unei punti,fara sa o desfaci,cum se afla ? Invarti de roata de 10 ori si vezi de cate ori s-a invartit cardanul ? Daca nu e blocata (LSD sau altceva),procedura se face la fel ?

Editat de Sefulik
Link spre comentariu

Vorbim de Pajero I 1990 2.5 TDi LWB

Are rapoarte 4.875 si roti 31' pe 15 (stock)

Ce rapoarte sunt necesare pentru a mentine acelasi raport la transmisie cu roti pe 33' sau si mai mari ? Cum pot sa calculez ?

Cu cat treci pe roti mai mari cu atat vei intampina mai multe probleme, ca sa nu mai vorbim de aspectul fiabilitatii care scade drastic (o sa rupi planetare ca pe scobitoare).

Pana si 33 mi se pare mult si tu vrei sa pui mai mult?

4.88 cat ai tu e un raport destul de bun (al 2 lea dupa 5.29), recomand cu caldura sa pui maxim 32 sau 33 si sa te dai linistit asa cu ea, nu rapoartele vor fi problema.

Incearca mai bine sa pui un intercooler mai mare si/sau mai bine racit, un debit mai mare din pompa, poate chiar o presiune mai mare in turbina.

Link spre comentariu

M-am gandit si eu la dimensiunea maxima si anume 33'. Sunt de acord cu tine,Flow.

Referitor la rezistenta,eu stiu ca,cu cat mai mare este raportul din punte cu atat mai dure sunt materialele folosite.

Problema mea e cum o inalt fara sa pun gume mai mare? Suspensia permite un 5cm acolo dar nu mi se pare de ajuns.

Degeaba Ii adaug cativa caluti daca nu "ranforsez" si transmisia.

Intercooler mai mare am gasit de la alta masina. Cam aceleasi prinderi,furtune o idee mai mari,suprafata mai mare cu 30%,ventilator sub el OEM - toate bune si frumoase - dar pe urma trebuie sa umblu si la turbina? Sa-i mai dau putina presiune?

Ce punte rigida de Toyota,Nissan are grupul pe stanga (cum stai in masina) ?

Link spre comentariu

Inaltarea reala (intre carcasa diferentialului si sol) este data doar de gume mai mari.

Daca distanta respectiva este cea care te deranjeaza atunci singura solutie este sa pui gume mai inalte, daca in schimb de deranjeaza alte piese care sunt prea jos (baie de ulei, rezervor etc etc) se poate rezolva cu un kit de inaltare/suspensie etc si sau gume mai inalte.

Daca schimbi intercoolerul nu este necesar sa umblii si la presiunea turbo, eu unu oricum i as da ceva mai mult aer + ceva mai multa motorina din pompa :y dar nu este o conditie obligatorie.

Link spre comentariu

Ma gandeam ca la un traseu mai lung,trebuie si presiune mai mare....

Eu vreau sa o inalt din roti. Cea mai buna metoda din ce am studiat pana acuma ar fi asta cu rapoartele. Ideea mea era sa pun 32-uri (cum am vazut alt Galloper) si rapoarte 5.2. Din calcule reiese ca raportul la roata nu doar se pastreaza ci si imi permite sa pun 33-uri. Dar ca sa pun 33-uri,nu mai e masina de zi cu zi. Asta e compromisul meu.

Rapoartele astea le gaseam si poate impuscam o punte cu blocant.

Ma batea gandu sa-i adaptez punte rigida dar raman fara bara stabilizatoare,in cazul asta si apar complicatii pe parcurs.

Tu ce parere ai?

Link spre comentariu

Bara stabilizatoare e ultima problema care o vei intampina la puntea rigida pe fata. Inainte de toate, trebuie sa o gasesti. Apoi o cumperi pe cea de pe fata si cea de pe spate, sa fie de la aceeasi masina, sau sa fie macar cu acelasi raport si mai ales, cu acelasi sens de rotatie cu ce ai tu. Dupa aia incepi sa razi tot ce tine de suspensie fata si de directie. Adica zboara brate, telescoape, bara torsiune, bara stabilizatoare si de directie, capete de bara, etc. Singurul lucru care ramane, e caseta de directie, al carui suport trebuie modificat. Dupa toate astea, incepi sa cladesti pe punte suportul de brate si tendoane, de arcuri, telescoape, nimerirea unghiului de cadere al cardanului, etc. Aaa, cardanul fata trebuie schimbat deoarece pe Pajero nu ai glisant pe fata, decat doar de 5 cm, insuficient pt o punte rigida. Mai vine pusa bara panhard (adica un fel de bara stabilizatoare)si telescop de directie + o gramada de piese noi, majoritatea improvizate de-a lungul timpului, deoarece mai mult ca sigur nu o vei nimeri din prima....

Din punctul meu de vedere, daca nu ai cunostintele de mecanica necesare, sau banii suficienti (adica peste 1.000 E), nu te baga (inca) la saltul asta. S-ar putea sa doara si sa ramai cu masina neterminata...

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Stiu ca trebe ras tot de sub lonjeroane,am vazut poze cu aceasta modificare si nu pare foarte greu de realizat. Singura buba ca nu am pe nimeni care face suruburi de duritate mare,am garajul plin de "suruburi romanesti",de duzina,or tine?

De ce trebuie modificata caseta de directie? Trebuie ranforsata sau cum?

Eu nu am vazut culisa la Pajero I pe fata,trebe neaparat? Pajero II are culisa pe fata?

Ma gandeam sa modific bara stabilizatoare actuala in gen wrangler,bara sus in fata,pe sasiu si 2 tije lungi pana pe punte. Pe fata as fi pus arcuri de Y60 2.8,alte talere,la amortizoare ar trebui sa devin ceva mai creativ,cred ca tot de Y60 dar stock.

O sa ma gandesc la niste tampoane de amortizare pentru punte,atunci cand intra maxim sub masina,sa nu loveasca pe acolo... Aici mai caut solutii.

Sa nimeresc sensul de rotatie? La asta nu m-am prins.

Suportul barii panhard o tai cu flexu din masina donatoare si o sudez la loc pe a mea. Cu ranforsarile de rigoare,desigur.

Inca o problema ar fi furtunele de frana. Trebe sa caut un atelier ceva sa mi le faca mai lungi cu vreo 20-30cm,sa stau linistit.

La senzorii de ABS renunt din start daca nu cumva puntea donatoare Ii are sau macar are loc pentru ei.

Eu nu am aparat de sudura cu sarma. Am unul mare si clasic cu convertizor (nu sunt sigur daca asa Ii zice) care sudeaza pe fier foarte gros dar topeste tot sub 1mm,o sa fie ceva de sudat pe acolo.

Cam astea ar fi,ce parere aveti?

Link spre comentariu

Ce parere am eu ? Lasate pagubas si cumparati direct un y60 cu rigida pe fata.

Sens de rotarie, adica atunci cand tu mergi in fata, si masina sa mearga in fata. Sa nu fie invers sensul grupului, altfel vei merge cu a 5-a in retur.

Acele "bari stabilizatoare de wrangler" sunt de fapt tendoanele puntii, si se afla pe orice masina cu punte rigida pe fata si pe suspensie elicoidala.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

La bara stabilizatoare,tin sa te contrazic,am vazut acum cativa ani la Ursus Tineretului 2 wranglere de la BGS cu sistemul asta de anti roll bar.

Bara stabilizatoare era sus,in "fata" radiatorului,pe sasiu,prins in 2 bucse si in capete avea "inele" cu bucsi si prinse de ele cu surub + piulita erau 2 tije lungi care (perfect verticale) se prindeau de puntea rigida gen "amortizor fata Y60".

Sistemul asta l-am vazut la puntea fata. Nu ma pricep foarte mult la Jeep dar stiu ce am vazut.

Daca ma apuc de Y60,nu mai am ce cauta cu el pe strada. Un monstru de coclauri l-as face :banana

Asa,mai mare distractia,nu stiu pe nimeni de pe aici sa fii pus rigida pe un Galloper. E altceva cand imi fac eu ceva exact asa cum vreau. Experimentez,stric,invat,o iau de la capat :ha:

Imi place prea mult Pajero,de mic visam la masinuta asta. M-am documentat si am pierdut nopti intregi pe diferite forumuri si site-uri. Aproape ca o stiu pe dinafara. E greu acum sa o iau de la capat....

Link spre comentariu

Eu stiu niste tipi din Australia care au pus rigide Dana 30 sau 40 pe Pajero mk 1.

In curand, cam in 1-2 saptamani ma apuc si eu sa-mi pun. Pe parcursul lucrarii, voi posta tot ceea ce tine de transformarea masinii si de ce trebuie si nu trebuie facut. Nu stiu ce sa zic, poti sa mai astepti pana termin, sa iti dau parerea despre diferente si despre cum se comporta... Sau, putem incepe amandoi "joaca" si vedem unde ajungem. Eu vreau sa pun ambele punti pe foi de arc, tocmai sa scap de tendoane, bari stabilizatoare, bari panhard, un milion de bucsi si pivoti. Cu cat mai simplu, cu atat mai rezistent si usor de intretinut. Eu voi folosi punte fata de IMS (grup pe stanga), si punte de Aro pe spate, ca pot pune blocant destul de bun si foarte ieftin. Plus ca piese de transmisie de Aro gasesti cam peste tot, mai ales pe la rematuri. La capitolul rezistenta in timp, din cate am aflat in stanga si in dreapta, trece de mijloc. Deci e foarte ok pentru ce-mi trebuie mie.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

La bara stabilizatoare,tin sa te contrazic,am vazut acum cativa ani la Ursus Tineretului 2 wranglere de la BGS cu sistemul asta de anti roll bar.

Bara stabilizatoare era sus,in "fata" radiatorului,pe sasiu,prins in 2 bucse si in capete avea "inele" cu bucsi si prinse de ele cu surub + piulita erau 2 tije lungi care (perfect verticale) se prindeau de puntea rigida gen "amortizor fata Y60".

Sistemul asta l-am vazut la puntea fata. Nu ma pricep foarte mult la Jeep dar stiu ce am vazut.

Daca ma apuc de Y60,nu mai am ce cauta cu el pe strada. Un monstru de coclauri l-as face :banana

Asa,mai mare distractia,nu stiu pe nimeni de pe aici sa fii pus rigida pe un Galloper. E altceva cand imi fac eu ceva exact asa cum vreau. Experimentez,stric,invat,o iau de la capat :ha:

Imi place prea mult Pajero,de mic visam la masinuta asta. M-am documentat si am pierdut nopti intregi pe diferite forumuri si site-uri. Aproape ca o stiu pe dinafara. E greu acum sa o iau de la capat....

SALUTARE SEFULIK!!

am crezut ca eu sunt nebun:banana ...... dar uita ca nu sunt singur!!

vezi ca din toata discutia singura parta clara este:

te apuci, gresesti, faci desfaci, la iai de la capat...:ha::ha:

da ca pot sa te ajut , sunt la dispositie!

cred ca nu ai prea clar ce trebuie sa faci dai o fuga la mine ca stam de vorba. bara stabilizatoare te sa pare cel mai mare problema dar cum deja te a spus un colega NU ESTE! alti sunt probleme importanti la o lucrare de genu asta.

1) ce punte fata puni

2) trebuie sa fie compatibile cu cel spate , sau trebuie un punte spate compatibile

3) sistema de miscare al puntei, multi link ,tendone

4) sistema de legatura punte sasiu: panhard , watt, multi link

5) caseta de directie si brate iei : lungime unghi etc.

6) modificare sasiu in functie de sistema ales

7) sistema de suspunsie: telescope si arcuri separati, coaxiali, si si

8) frane si modifiche aferenti

9) geometria fata spate .... da ca nu vrei un crab sub tine!:h5

am facut pajero 1 si 2 cu suspensie indipendenti fata si spate...

dar nu mam gandit sa pun punte rigid fata!

intrebare acuma este:

de ce vrei punte rigid? pt marire cursa suspensie fata?

da ca motivul este acesta ..... eu modific :

bascule , planetari, pivoti, unghi......lungime....... semicerc.....:wink:

da ca vrei mai mult si lungime de grup fata...... raporti neaparat

si................. GATA:y

ai ca mai vorbim.ciao

tel. 0785 366 599 (mauri)

dreamservice2005@yahoo.com

Ssangyong Musso 3,2 6 cil 6 trepte sonauto ex dakar

ESTOTE PARATI

Link spre comentariu

Maurizio,ma bucur ca nu sunt singurul nebun! :ha:

Te-am sunat in fiecare weekend sa trec pe la tine dar nici un raspuns,ti-am trimis pm cu numarul meu,in caz ca nu-l mai ai.

Modificare in principal pentru marirea cursei suspensiei si mai ales a garzii la sol.

Scopul meu este sa fac o modificare cu alte piese stock care pot fi procurate de noi si fara batai de cap. Nu imi plac modificarile tip Proto. Nu vreau sa ma complic. Inventiile la minim. Siguranta pe primul loc!

Deocamdata nu ma grabesc sa fac asta,studiez si aprofundez problema!

[ATTACH]82601[/ATTACH]

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare