Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ghidul organizatorului de competitii de Rally Raid in 10 pasi

Ninja

Postări Recomandate

1. Nu invita prea multi bulgari, te vor depasi numeric

2. Daca inviti bulgari invita si unguri, castraveciorii si gulash-ul merg bine impreuna

3. Confisca GPS-urile si statiile, altfel bulgarii vor ajunge la capat de traseu inaintea organizatorilor

4. Lasa liber numai traseul indicat in roadbook, in rest pune obstacole peste tot. In felul acesta bulgarii nu o mai pot lua pe scurtatura

5. Pune un oficial la fiecare reper din roadbook. Este singurul mod in care poti fi sigur ca bulgarii trec pe acolo

6. Dupa ce primul echipaj bulgaresc ajunge la finish pune-l sa mai ia startul odata pe acelasi traseu, poate-l invata

7. Fa un regulament cat se poate de clar, publica-l si mentioneaza ca este obligatoriu. Oricum nu va fi respectat, macar sa-i sperie

8. Foile de parcurs trebuie semnate si stampilate la CP-uri, chiar daca nu exista stampile. Orice bulgar care vine cu foaia de parcurs corect stampilata si semnata va fi descalificat pentru ca nu o are timbrata. Daca o are si timbrata trebuie descalificat pentru ca lipseste stampila pe timbru (vorba reclamei). In cazul putin probabil in care are si stampila pe timbru descalifica-l ca nu are CNP-ul trecut pe formular

9. Daca dupa toate acestea tot un bulgar are timpul cel mai bun anunta oficial ca in concurs se puncta timpul maxim

10. Daca vrei sa ai si romani in concurs anunta-l cu 10 ani inainte, fa-i publicitate zilnic pe OTV si Taraf TV, anunta un megaconcurs de bingo, un spectacol gratuit cu Megastarul (fie-i tarana usoara) cu Gutza in deschidere, concurs de tricouri ude, dupa care anunta ca fiecare participant va primi taxa de participare cadou, virata pe carnetul CEC cu dobanda preferentiala, i se va face asigurare de viata si de somaj si va fi inscris gratuit in programul "rabla" , va avea cazare si masa gratuite si 10 mititei cu o bere la discretie la fiecare mic dejun.

Editat de Ninja
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Ghidul organizatorului de competitii de Rally Raid in 10 pasi

Da si se refera la Dracula Rally Raid 2010. Cine a fost acolo stie la ce ma refer.

Pai atunci pune-i titlul corespunzator cu butonul "Edit".....macar sa stie lumea la ce se refera pt ca si eu am "muscat-o" si eram incantat sa aflu ceva interesant despre rally-raid......

Link spre comentariu

Ce a facut organizatorul e de laudat ! A adus 10 echipaje din Bulgaria , ca sa fim 20 la start , si-a exploatat dreptul de aduce modificari in cursa tinind cont de vremea ne prielnica pentru raid, si a adus cele mai reale decizii. Intrebarea mea este ?- unde sunt acei insetati de rallyraid , cei care cu prezenta lor ar putea misca in sus acest sport si cheful organizatorului de a mai organiza etapa. Deja importam pina sii concurentii pentru raid ???

Bulgarii au venit ,S-au dat , s-au distrat( in salopete ,nu aveau nevoie de combinezoane si alte echipamente de fite) , si au dat la fiare cit a incaput .

Adevarul este ca si-au etalat si traditia libertina de indisciplina , dar asta cred ca nu e un motiv sa nu observam ca cei care am participat suntem la un nivel inferior in ce-a ce inseamna tehnica de curse .

Eu as fii curios care dintre noi am putea face speculatia pe care au facut-o amicii bulgari , daca ne-ar arunca pe podisul Tirnovo cu un road book si o harta .Cert este ca am avut de aface cu o echipa sudata care stia ce e de facut in asemenea conditii, nu comentez faptul ca cu o comisie de comisari sportivi adevarata , puteau sa-si ieie drumul spre casa inca de joi seara .

Link spre comentariu

Da...e o satira...dar e bazata pe un mare adevar.......

Am organizat (cu un mare efort in aceasta perioada...) Dracula Rally raid 2010.

S-a terminat. Ca de obicei, ca de fiecare data...la sfarsit zic "sa-l bagi in ...(toate alea) pe ala care se mai apuca de asa ceva..."

Pentru ca e enorm de multa munca....

Pentru ca datorita conditiilor restrictive fata de alte sporturi off road (a se vedea : masini inmatriculate, RCA, ITP, rovigneta....km f.f. multi, conditii de securitate FIA si toate obligatorii...)...sant putini sportivi la start. Daca la off road sint si 50-60...aici cand sint 20 e sarbatoare. De fapt, dintotdeauna, doar doua concursuri au avut mai mult de 20 masini la start : Dracula raid 2008 si Dracula raid 2009.:banana. Deci nu te poti baza pe taxa de participare. Banii trebuie sa vina din alta parte. Dar sponsorii vin si ei f. greu, ca nu te stie si nu te vede nimeni. Doar pasionatii.

S-a terminat , deci, si am tras si concluziile, am vazut plusurile si minusurile.

Plusuri: am muncit 2 luni aproape la traseu. 550 km de speciala. 40 km de legatura pe asfalt, in tot concursul (cel mai putin din totdeauna....aproape imposibil de putin). Traseul a avut si camp, si macadam, si iarba si pamant, si padure, si deal si vale. Dar greu de navigatie. Recunosc ca a fost f. greu pentru copiloti. Multe trebuiau intuite si anticipate.Foarte antrenant. Mie mi-ar fi placut f. mult sa concurez pe un asemenea traseu. Reperele s-au "pupat " f. bine. A fost verificat si "ras verificat".

Minusuri la traseu :

-ploile torentiale l-au transformat in mare parte in traseu de off road. In acest moment, in zona respectiva sint mari inundatii, anuntate a doua zi dupa concurs .

-bulgarii intr-adevar se bazeaza pe alte reguli (sau cel putin asa mi s-a parut si mie...). In primul rand urmele lor erau peste tot ...in zona traseului. CT-uri ? nu cred ca sint in regulament. Un extraordinar spirit de echipa. Comunicau in permanenta prin statii.Plecau 5 in 5 directii ...si unul din ei "ghicea" traseul. Am vazut motociclist care a venit de pe deal pe curba de nivel, pe traseu, a ajuns pina la un punct ...si brusc a taiat-o peste deal inapoi, pe scurtatura. A revenit dupa 5 minute cu 3 masini dupa el...pe scurtatura.

-la intrebarea despre GPS-uri, mi s-a raspuns " pai altfel cum sa facem shortcuts "

-stop rally (in zone mai populate..sau la o intersectie cu un asfalt...)...normal ca o proba de 130 km mai "gaseste " si o bucatica de 400 m de asfalt.....asa ceva nu se pune in calcul, chiar daca pe acolo mai sint si alte masini civile...Acestea se pot lovi si da deoparte daca incurca. Nici despre prioritate nu putem vorbi...etc...etc...etc...Probabil la chestii din astea s-a referit colegul Ninja (care se pare ca a fost acolo dar nu stiu cine e ...Ninja desconspira-te :W...).E clar ca ei fac "alt sport"...si in alte conditii.Dar tot clar e ca se dau demential. Nici unul nu are frana.Nu conteaza deal sau vale.....ei dau la blana.

iar despre mofturi...nici urma de asa ceva. Echipati sumar, in trening, cu tot felul de casti in cap (la noi radem de vreunul care nu are Sparco in cap, sau ultimul model de combinezon.....)...ei stiu doar un lucru : sa dea blana.

In schimb perfect organizati.

Iarasi are Ninja dreptate : cu 3 saptamani inainte de cursa de la bulgari am primit lista cu camere si cine cu cine doarme....si din motive numai de ei stiute, ce echipaje TREBUIE sa doarma la alt hotel. Fisele de inscriere le-am avut tot cu 2-3 saptamani inainte.

De la romani, doar un echipaj din Bucuresti s-a inscris dinainte. O parte s-au inscris la fata locului in ultmul moment, iar marea majoritate (in special concetatenii mei brasoveni) au intarziat. Nu ne putem supara, ca sintem prieteni cu totii....dar avem si din asta ceva de invatat.

In rest...parerea mea: fata de alte concursuri de RR, unde doar SPERAM sa fie o salvare pe undeva, in asteptare, ca de vazut nu se prea vedea, aici SALVARILE au fost pe faza si au si intervenit foarte promt la cele doua accidente (provocate de colegii bulgari, dintre care unul destul de grav, cu victime si spitale...etc...etc...).Spitalele au fost anuntate, pompierii , ISU, etc..etc...si am avut o buna colaborare cu ele.Salvarea a fost pe faza (si de fata) de la startul primului concurent pina cand ultimul concurent a ajuns in bivuac..asa cum de altfel zice si regulamentul...Sper ca altii sa invete ceva din asta (adica mai si invatam...dar mai si predam lectii :br)...

In rest....e clar...e buna si satira la ceva.Ne pastram simtul umorului, si ne recunoastem bubele din cap.

Ramane discutia insa despre un frumos sport, pe care putin il inteleg, si despre care putini au informatii suficiente, incat sa traga o concluzie pertinenta.

Link spre comentariu

Niva,

Am mult respect, admiratie si simpatie pentru cei care au organizat Dracula Rally Raid si anul trecut si mai ales anul acesta, in conditii mai grele d.p.d.v economic.

Nu am experienta care sa imi permita sa evaluez calitatea unui concurs de rally raid si nici nu vreau sa critic pe nimeni, dar asta nu ma impiedica sa observ unele lucruri:

-putini concurenti romani, si e de neinteles mai ales pentru clasa promo unde ar putea participa aproape oricine, cu aproape orice masina de teren, preparata sau nu, ca sa invete sa navigheze, sa piloteze, sa se distreze, sa isi formeze spirit de echipa, sa se simta bine

-putini arbitri

-putine puncte de control

-permisiunea de a folosi GPS-ul - care mai e farmecul sa ai roadbook si sa navighezi dupa el?

-permisiunea de a folosi statii radio - bulgarii s-au coordonat in permanenta prin radio, pe canalul 16, noi am avut statie pe masina si am oprit-o pentru ca pe 16 se vorbea exclusiv bulgareste.

Aici ajungem la reguli si la regulament: exista un regulament? Da. Ce spune el ca trebuie facut daca se incalca o regula? Penalizare de timp, eliminare din concurs? Cine verifica respectarea lui? Regulamentul ar trebui inmanat fiecarui participant, odata cu roadbook-ul si poate si prelucrat cu toata lumea la briefing-uri.

Sunt de acord si cu faptul ca bulgarii au fost (mai) bine pregatiti, fara aere, determinati, cu un frumos spirit de echipa si masini bine echipate. Ii apreciez si pentru faptul ca au fost saritori cand echipaje ale noastre au avut greutati.

Dar cum pot eu sa-l consider corect pe cel care intr-o cursa la care eu vin sa invat regulile si sa le respect, cand il vad ca le incalca flagrant, ca merge in grup, ghidat de un motociclist (cinste motociclistului, jos palaria la deplasare si orientare in teren), cand vad cum taie traseul scurtand kilometri intregi si cum apare ca un campion la punctul de control? Aceasta nu are nimic in comun cu fair-play-ul e doar o goana nebuna dupa un loc pe podium.

Link spre comentariu

Ce a facut organizatorul e de laudat ! A adus 10 echipaje din Bulgaria , ca sa fim 20 la start , si-a exploatat dreptul de aduce modificari in cursa tinind cont de vremea ne prielnica pentru raid, si a adus cele mai reale decizii. Intrebarea mea este ?- unde sunt acei insetati de rallyraid , cei care cu prezenta lor ar putea misca in sus acest sport si cheful organizatorului de a mai organiza etapa. Deja importam pina sii concurentii pentru raid ???

Bulgarii au venit ,S-au dat , s-au distrat( in salopete ,nu aveau nevoie de combinezoane si alte echipamente de fite) , si au dat la fiare cit a incaput .

Adevarul este ca si-au etalat si traditia libertina de indisciplina , dar asta cred ca nu e un motiv sa nu observam ca cei care am participat suntem la un nivel inferior in ce-a ce inseamna tehnica de curse .

Eu as fii curios care dintre noi am putea face speculatia pe care au facut-o amicii bulgari , daca ne-ar arunca pe podisul Tirnovo cu un road book si o harta .Cert este ca am avut de aface cu o echipa sudata care stia ce e de facut in asemenea conditii, nu comentez faptul ca cu o comisie de comisari sportivi adevarata , puteau sa-si ieie drumul spre casa inca de joi seara .

Multumesc pentru aprecieri. Conteaza mult o apreciere, tinind cont ca e clar, nu pentru bani munceste un organizator. In plus, eu nici nu vreau sa fiu organizator. Eu vreau sa ma dau.....Nu m-am dat tura asta din fair play, ca stiam fiecare musuroi de pe cei 500 km..si daca ma intrebi despre reperul 70..eu iti pot spune pe unde era...:grin:.

Si la atata munca (cu o echipa atat de mica).... o apreciere despre partea pozitiva a rezultatelor...face mult.

Pe de alta parte, am venit in sportul asta de prea putin timp ca sa am pretentii de perfectiune. Facem insa fiecare ce putem, ca sa mergem cate un pic inainte.

Link spre comentariu

Regulamentul exista. Si un regulament cadru, si un regulament particular. Ele se gasesc pe situl concursului, si pe situl Fras.

Sincer, ele sint foarte foarte restrictive. Poate mult prea restrictive.

Daca le aplicam pe toate, incasam taxa de inscriere si pleaca toti acasa.

Inca din prima zi , de la primii km am intuit ca de fapt avem alte concursuri. Romanii cu al lor, Bulgarii cu al lor.

CT-uri au fost: Vineri : 1. pe prima bucla in macadamul de la Ungra . 2 -CT ascuns (acceptat de regulament) pe buclele de la antenele GSM de la Crihalma. 3. in macadamul de la Daisoara (chiar eu...).4.in localitatea Lovnic pe asfalt.5.CT cu realimentare pentru cine trebuia sa realimenteze pe un deal, la o movila intre Lovnic si Granari.6.la Fiser.Sambata ar fi trebuit la fel. Concursul a fost oprit intr-un astfel de CT.

O parte dintre bulgari au ratat din CT-uri. Romanii care au parcurs probele au trecut prin ele. Cei care nu au trecut au fost penalizati. Mi s-a atras atentia ca la ei nu prea conteaza. Au iesit si intre ei certuri......A fost mai simplu sa ii las sa-si rezolve problemele singuri. Era lupta lor. Am separat in acel moment cele doua concursuri. A fost mai corect asa. Era inutil sa i fac sa inteleaga un regulament. Era imposibil sa ii fac sa il accepte. Cand ceva nu le convenea , si acei putini care stiau engleza uitau si putin cat stiau.Asta e. Tragem concluziile si din asta, baieti: sa incercam noi sa facem lucrurile cat mai bine, sa respectam noi toate regulile, si atunci le putem aplica cu fruntea sus.Sa ne pregatim si noi, sa facem si noi echipa...si sa dovedim ca sintem pasionati cu adevarat.Sa invatam cate ceva si de la cei cu off roadul, si de la raidistii din bulgaria, si de la colegii Italieni (colaborarea cu ei ma face sa cred ca vorbim aici de doua sporturi..altfel n-as fi zis nimic...), si de la cei care mai ies pe afara prin ungaria.....Sa recunoastem ca nici nu am inceput drumul cu rally raidul nostru, chiar daca unii spun ca il fac de 20 de ani. Daca era asa..probabil ca am fi fost departe acum. Multe chestii insa trebuiesc "reinventate" si luate de la capat.

Editat de mleo
Link spre comentariu

Mr.Leo, Bogdan aici

Din pacate topicul s-a indreaptat intr-o directie nedorita. Eu nu am vrut sa critic, mie nu mi-a placut cum au respectat (de fapt cum NU au respectat) regulile bulgarii, asta a fost tot. De aceea "satira" care probabil a venit intr-un moment de discutabila inspiratie, dar fara nici un fel de dusmanie si resentimente.

Cu deosebita simpatie...un ninja desconspirat

Link spre comentariu

Ahaaaa...Bogdane :uameni tu erai ...:grin:

Stai linistit...si daca erau critici, o data ce sint constructive..sint bune. De aceea zic ca si satira e buna..atat timp cat ne vedem bubele din cap, si invatam ceva.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare