Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Nissan: utilitate MRL ? (discutie generala)

madax

Postări Recomandate

Am tot vazut la masini off road sistem AVM . Sa inteleg ca e un sistem de cuplare a puntei fata, de la roata? Ca la ARO? Ce avantaje are acest sistem?

Daca se cupleaza manual, cum mai pot cupla daca masina e cu roata toata in namol? Nu ar fi mai corect sa fie comanda de cuplare fata in masina ( cred ca la maneta mica ).

Sau poate ma insel sau am inteles gresit.

Editat de Yonutz
GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Re: utilitate AVM?

Da AVM este cuplajul manual al puntii fata la fiecare roata separata,avantajul ar fi ca poti cupla manual cand ai nevoie de puntea fata ca cele originale de fabrica sunt automate si te lasa cand ai nevoie de ele si nu mai cupleaza.

Puntea fata trebuie sa cuplezi inainte de a intra cu roata in namol si de la cuplaje(AVM)+ de la maneta mica din masina.

Link spre comentariu

adica rotile din spate iti sunt pe reductor si cele din fata se invart liber?

Si inca ceva Patrolu are dif central blocabil?

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

adica rotile din spate iti sunt pe reductor si cele din fata se invart liber?

Si inca ceva Patrolu are dif central blocabil?

Nu, Patrolul nu are dif central blocabil ...doar blocant spate pe unele modele.

AVM-urile spre deosebire de cele care se gasesc pe masina stock si care sunt automate (se cupleaza automat) sunt manuale! Adica in traducere libera: cuplezi "greul" si daca ai AVM-uri decuplate (cuplaje manuale) trage doar spatele.

AVM-urile se cupleaza numai manual cu o cheie dandu-te jos din masina. Avantajul cuplajelor manuale fata de cele automate este ca stii sigur ca au cuplat in urma operatiunii de cuplare manuala, dejavantajul este ca ptr fiecare operatiune cuplare/decuplare trebuie sa te dai jos din masina.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Niste mici precizari.

Dispozitivul amintit se cheama MRL (Mecanism Roata Libera sau Mecanism Rulare Libera). El are rolul de a solidariza, atunci cand este cuplat, planetara cu butucul rotii.

AVM este o firma braziliana producatoare de MRL-uri. Se pare ca este una din cele mai importante in domeniul ei. Produce astfel de dispozitive pentru cam toate soiurile de masini. Vezi http://www.avm.com.br/

MRL-urile pot fi manuale si automate. Avantajele si dezavantajele au fost foarte bine punctate anterior.

Se pare ca tindem sa generalizam "AVM" cam asa cum s-a intamplat odinioara cu "Xerox", de a ajuns sa existe in dictionar si sa numim asa orice copiator.

• Like 2

ARO 244, an 1997, motor L25

ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

Link spre comentariu

Nu, Patrolul nu are dif central blocabil ...doar blocant spate pe unele modele.

AVM-urile spre deosebire de cele care se gasesc pe masina stock si care sunt automate (se cupleaza automat) sunt manuale! Adica in traducere libera: cuplezi "greul" si daca ai AVM-uri decuplate (cuplaje manuale) trage doar spatele.

AVM-urile se cupleaza numai manual cu o cheie dandu-te jos din masina. Avantajul cuplajelor manuale fata de cele automate este ca stii sigur ca au cuplat in urma operatiunii de cuplare manuala, dejavantajul este ca ptr fiecare operatiune cuplare/decuplare trebuie sa te dai jos din masina.

In ce situatie (cu reductorul cuplat pe Hi sau Lo ?) ai tractiune pe ambele punti si fiecare roata in parte ?

“If you want to see Africa bring a Land Cruiser, if you want to meet the people bring a Land Rover”
Link spre comentariu

Adica in traducere libera: cuplezi "greul" si daca ai AVM-uri decuplate (cuplaje manuale) trage doar spatele.

Esti sigur ?!Adica in cazul asta, cand nu cuplezi nici un MLR, nu intervine puntea fatza deloc? Tractiunea fatza intervine doar atunci cand cuplezi ambele MLR-uri? Adica, daca cuplezi doar pe cel din dreapta, ai tractiune numai pe dreapta?! Adica eu nu am tractiune decat atunci cand cuplez MLR-ul ?!?! :ooo

Editat de maiden
Sanatate si virtute, s-avem bani, s-avem ce....bea !! :2dr
Link spre comentariu

Aoleooo...pai si s-a facut transmisia asta doar pt oleaca de consum mai mic?!!? Sa ma dau jos numa pt atata lucru?!?! Deci daca merg cu MRL cuplate in toate cazurile, nu fac nici un rau masinii, decat oleaca uzura pe fatza in rulmentzi si consum?!?! Pai nu shtiu de ce le-au mai pus.....:ang1

Link spre comentariu

Deci: MRL ul (Produs de firma AVM ) decupleaza planetara de roata.

Adica atunci cand roata se invarte ea nu angreneaza planetara.

Si nici cand planetara nu se invarte ea nu angreneaza roata.

Ca sa 'intervina' tractiunea fata trebuie indeplinite cumulativ 2 conditii:

- cutia de transfer sa fie in pozitia 4x sau 4l (cu alte cuvinte cardanul fata sa se invarteasca)

- rotile sa fie cuplate la planetare.

Daca rotile nu sunt cuplate la planetare (MRLurile manuale pe off), atunci cardanul fata angreneaza grupul fata, acesta planetarele si ATAT.

Daca in schimb cuplezi rotile de planetare (MRL urile pe 4x4) dar nu cuplezi cutia de transfer pe 4x4, atunci rotile invart planetarele, planetarele grupul si grupul cardanul, dar toate astea se intampla IN GOL .

Acum: ce se intampla daca cuplezi numai un MRL :

Simplu - numai o roata va fi solidara cu planetara. Deci vei avea tractiune pe o singura roata, cea cu MRLul cuplat. Asta, daca nu e combinat cu un blocant pe fata, inseamna ca puntea fata este inutila, caci roata care nu este cuplata va 'fura' rotatia (datorita modului de functionare a diferentialului deschis)

Motivele de existenta a MRLurilor manuale sunt mai multe. COelgul cu tractarile tocmai ce a dat un exemplu de folosire 'ingenioasa' .

Pe de alta parte, motivul existentei MRLurilor MANUALE este altul: cele automate, in teren , 'se chinuie', se mai intampla sa se decupleze, etc. Cele manuale sunt mai 'reliable' .

Link spre comentariu

Am inteles perfect fenomenul acum. Am discutat ulterior si cu un coleg aro-ist....mda... Mai studiez problema maine cu utilajul in fatza ochilor. Multumesc de lamuriri. Cred ca nu-mi era clar acest aspect, MRL-ul, si principiul lui de functionare. :h5

Multumesc watcher !

Care va sa zica, eu am urcat iarna asta pe unde-am urcat, doar cu dif spate blocat?!?!? Sunt sigur ca am MRL decuplate! Cel putin asa erau cand am verificat ultima data! :hw

Link spre comentariu

Deci: MRL ul (Produs de firma AVM ) decupleaza planetara de roata.

Adica atunci cand roata se invarte ea nu angreneaza planetara.

Si nici cand planetara nu se invarte ea nu angreneaza roata.

Ca sa 'intervina' tractiunea fata trebuie indeplinite cumulativ 2 conditii:

- cutia de transfer sa fie in pozitia 4x sau 4l (cu alte cuvinte cardanul fata sa se invarteasca)

- rotile sa fie cuplate la planetare.

Cand exista blocantii automati pe fata, tractiunea nu este 4x4 cu reductorul pe Hi si Lo ? Si numa spate fara reductor ?

“If you want to see Africa bring a Land Cruiser, if you want to meet the people bring a Land Rover”
Link spre comentariu

MRL-urile automate iti cupleaza planetara de butucul rotii in momentul in care treci in 4x4 (Hi sau Lo).

...daca sunt setate pe automat!

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Am MRL-uri AVM pe Jimny si am reusit sa rup suruburile de prindere la unul, le-am refacut. Iar la al doilea am rupt arcul interior! Acum le-am pus permanent cuplate!

Intrebare: de unde cumpar un arc interior?

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

MRL-urile (sau Free Wheeling Hubs) se gasesc pe masinile 4x4 nepermanent (dotate cu caseta de transfer) si sunt de mai multe feluri:

1. Modelul Automatic - care nu ofera posibilitatea de cuplare manuala - se cupleaza automat in momentul in care sesizeaza diferenta de cuplu intre planetara si butucul rotii (cand se cupleaza puntea fata din caseta de transfer) - practic contine niste piese canelate cu creneluri, una fixa pe butucul rotii si una culisanta pe canelurile planetarei, care la rotatia planetarei forteaza crenelurile sa se aseze cap la cap rigidizand ansamblul.

Astea sunt considerate cele mai pacatoase, pentru ca ajung sa scape in timp datorita uzurii, si atunci incep sa crantzane cupland/decupland. De cele mai multe ori decupleaza in marche-arriere.

2. Modelul Auto-Lock - care functioneaza ca cele automate in pozitia auto, dar pot fi blocate manual pentru siguranta in functionare.

Au dezavantajele celor automate, in cazul in care ti-e suficient de lene sa te dai jos sa le blochezi - si se duc dracu' la solicitari mai serioase.

Au avantajul ca pot fi cuplate manual, si atunci se comporta onorabil.

Recomandarea mea e ca sa fie cuplate manual ori de cate ori se intentioneaza folosirea modului 4x4.

Modelele amintite anterior actioneaza puntea fata in momentul in care se cupleaza fata din caseta de transfer, fie ca e pe low sau high. Pe asfalt, si in general pe teren cu aderenta mare provoaca "incarcarea" transmisiei daca se cupleaza 4x4 si se fac des viraje. Acest lucru poate duce la distrugerea transmisiei, mai ales in Low, unde cuplul e mult mai mare.

3. Modelul Free-Lock - adica "manuale" - nu cupleaza solidar planetara de butuc decat atunci cand pui mana (sau cheia) pe ele ca sa le cuplezi.

Astea sunt cele mai bine vazute de comunitatea 4x4 intrucat sunt ceva mai fiabile si functioneaza fara greseala.

Deblocate, pe langa faptul ca permit, asa cum mentiona un coleg anterior, sa tractezi in Low, iti permit sa faci manevre mai de finete prin parcari inghesuite, unde ti se pare ca a-I-a sau marche-arriere-ul scapa prea tare - si atunci bagi reductorul. Mie mi-a folosit de multe ori.

In principiu sunt veriga cea mai slaba in lantul de transmisie, intrucat sunt gandite sa cedeze inaintea altor elemente ale transmisiei - sunt mai ieftine si mai usor de schimbat. Lucru de preferat in locul unei planetare rupte.

...asta daca va dati grav in off-road...

...am obosit!

... BRAKES ARE FOR PUSSIES !..
Link spre comentariu

...am obosit!

Te credem, insa si expunerea ta e completa si de toata lauda! Bravo! :br

Si cred ca am inteles o treaba, MRL-urile mele au 2 pozitzii, lock si auto !

:h5

Link spre comentariu

Asta al tau (Y61 ) are asa ceva?

Te credem, insa si expunerea ta e completa si de toata lauda! Bravo! :br

Si cred ca am inteles o treaba, MRL-urile mele au 2 pozitzii, lock si auto !

:h5

GREEN DRAGON Y61, 3,0
Link spre comentariu

Asta inseamna ca nu ai urcat panta aia doar cu spatele, ele s-au auto blocat.

Totusi, este recomandat ca atunci cand intri in teren sa le pui manual pe LOCK.

Iarasi ai dreptate !! Asa am banuit si eu, ele au intrat automat saracele. Unde mai pui ca am dubii cum ca blocabilul spate ar merge tot timpul. Am impresia ca nu intra de fiecare data cand il cuplez...mai trebuie sapat oleaca.... A fost nefolosit saracul....o fi ruginit si el de atata stat, ca si puntile...:y

Link spre comentariu

MRL-urile (sau Free Wheeling Hubs) se gasesc pe masinile 4x4 nepermanent (dotate cu caseta de transfer) si sunt de mai multe feluri:

1. Modelul Automatic

2. Modelul Auto-Lock

3. Modelul Free-Lock

In principiu sunt veriga cea mai slaba in lantul de transmisie, intrucat sunt gandite sa cedeze inaintea altor elemente ale transmisiei - sunt mai ieftine si mai usor de schimbat.

Multam pt raspunsul detaliat si info f util. :tk

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare