Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Apicultura si stupi

moshu68

Postări Recomandate

• Răspunsuri 61
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Apicultura si stupi

Exista carti f. bune scrise pe hartie, se gasesc la apicola.Nu cred ca o sa mergi cu laptop-ul printre stup.iSunt f multe amanunte de tinut minte, este mai buna o carte pe care sa o poti rasfoi.Cel mai bun site pentru novici este www.forum.apiardeal.ro Sfatul meu este sa stai pe langa cineva care este mai experimentat si sa-i prinzi miscarile - traditia orala este sfanta .(Nu te gandi la prostii)

Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 1 lună mai târziu...

la primavara incep cu doi stupi,noroc ca mi-i populeaza cineva cu dare de inima ca in rest nimeni nu vrea sa te ajute cu nimic,in sat sunt cel putin 15 apicultori dar nici unul nu este dispus sa te ajute cumva,vreau sa fac pt consumul familiei in primul rand si din placere,am f multi tei in zona si salcami si ar fi pacat.

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...
  • 9 luni mai târziu...

Va salut!

In copilarie adoram sa ma joc cu gandacei, buburuze, masinute, Lego si Mecano. Acum imi place sa mesteresc la vehicule, planuiesc sa-mi confectionez niste stupi si de curand m-am inscris la cursul de la ICDA. Timpul trece, obsesiile raman.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

A inceput cursul si deja ma documentez in vederea achizitiilor.

Aveti experienta cu stupi din polistiren sau top-bar?

Stupii din polistiren se preteaza doar la apicultura stationara.

Pentru pastorala nu sunt indicati.

Taica-meu ii plimba de 5 ori pe an, si la fiecare mutare cred ca ar pierde cel putin unul sau doi daca ar fi din polistiren. :)

Au numai avantajul greutatii, dar nu cred ca fac fata conditiilor de transport prin paduri din Romania. :)

In al doilea rand, ma gandesc ca nu ar prea face fata cu succes unei furtuni sau vant mai puternic fara sa fie ancorati.

Editat de atar
"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Sunt din poliuretan, sunt destul de rezistenti insa nu se preteaza la pastoral.Sunt pentru iernat, sunt foarte caldurosi.Lemnul este suveran in apicultura.

Link spre comentariu

Este un trend nou - stupi din polistiren extrudat, cu fund din OSB. Unii ii vopsesc cu lavabila, altii ii imbraca in policarbonat. La margini, unde se imbina si unde se aseaza ramele sunt ranforsati ori cu sipci de lemn, ori cu profil perforat din aluminiu, care se foloseste in constructii la muchii de pereti interiori. Se lipesc cu adeziv de polistiren, la tub presurizat, cu pistol special. Cei doar vopsiti se inteapa usor, insa se repara pe loc, cu chit auto. Unii ii folosesc cu succes si in pastoral, multumita fundului rigid.

Materialele se gasesc in magazinele de bricolaj si sunt mai usor de prelucrat decat lemnul. Polistirenul trebuie sa aibe densitate peste 32kg/mc. Pretul unui stup de polistiren este comparabil cu cel al unui stup din lemn.

Am mai gasit pe Net un model de stup numit top-bar, dezvoltat pentru tarile din lumea a 3-a si pentru ecologisti fanatici, foarte usor de construit si care ar imita cel mai bine conditiile naturale in care cresc albinele salbatice: o prisma cu sectiunea trapez si fateta mica in jos, acoperita cu scanduri pe care construiesc fagurii, deci fara rame. Stupul are un separator care culiseaza pe lungime si permite extinderea spatiului. Nu se folosesc gratii Hanneman - albinele folosesc faguri cei mai indepartati de urdinis doar pentru depozitarea mierii. Productia este mica pentru ca se consuma mult polen pentru secretia de ceara, insa e cel mai ieftin stup si cel mai usor de construit, fiind nevoie putine scule.

La ambii stupi se poate monta fund antivarroa.

Eu pentru inceput vreau sa imi iau vreo 4 stupi in stationar, undeva la tara, intr-un loc inconjurat de salcami, pomi fructiferi si loturi agricole cu diverse culturi.

Mi-ar fi dificil sa transport stupi deja montati acolo si ar fi de preferat sa-i asamblez/confectionez la fata locului.

Modelele de mai sus le pot construi fara abricht si freza pentru falturi, care imi lipsesc acum.

Editat de storm
Link spre comentariu

Sunt concurente pe aceeasi nisa ecologica. Pe romaneste : unde paste oaia nu va creste nici o floricica, asa ca intereseazate inainte cati ciobani sunt in zonaa.

Mai ales primavara cand ai nevoie de polen.

Link spre comentariu

Fereste-te de oi!

In ce zona vrei sa-ti amplasezi stupina?

Este o zona izolata, la vreo 400 m de un drum judetean, in spatele ultimelor gospodarii din sat, la umbra unui rand de salcami plantati pe hotar. Pe o parte sunt gospodarii cu gradini si pomi fructiferi iar pe cealalta numai parcele cultivate si la ~1 km este o padure. Islazul e departe, la vreo 4-5 km.

Mai este o familie de albinari cu stupina in curte, chiar la sosea, la vreo 700-800 m de locatia mea. In zona au multi oameni intre 1 si 3 stupi in ograda pentru consum propriu.

Link spre comentariu

Sunt concurente pe aceeasi nisa ecologica. Pe romaneste : unde paste oaia nu va creste nici o floricica, asa ca intereseazate inainte cati ciobani sunt in zonaa.

Mai ales primavara cand ai nevoie de polen.

Ok, clar. Bine de stiut.

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

ma bag si eu in discutie, cu stupina familiei.

ceva poze cu utilajele

BRAVO!!!! PROFESIONIST ADEVARAT!!!

Apropos, cite familii incap pe fiecare utilaj in parte?

Acolo le si iernezi, sau is numai pentru pastorala?

........ A Woman's Rule of Thumb: If it has tires or testicles,You're going to have trouble with it. ......... :2dr

... For men: Any hobby with tits or wheels will leave you broke...:h5

Link spre comentariu

BRAVO!!!! PROFESIONIST ADEVARAT!!!

Apropos, cite familii incap pe fiecare utilaj in parte?

Acolo le si iernezi, sau is numai pentru pastorala?

traiesc printre stupi din 86 (de la 7 ani).

toata copilaria si adolescenta am petrecut-o incarcand si descarcand la stupi, construind stupi, rame, etc...

cum zicea un coleg apicultor, mi s-au lungit mainile:ha:

la sfarsitul anilor 90 am achizitionat pavilionul si apoi un tractor U 650.

in 2006 am luat camionul si l-am transformat in camion apicol.

camionul e o raba de 16 tone cu GV(un fel de reductor) si punte AB (posibilitate de blocare).

am vrut sa ii pun tractiune pe fata si troliu hidraulic insa avantajele vis a vis de costuri erau mici.

capacitatea camionului e de 70 familii iar a pavilionului de 78.

lungimea totala a ansamblului 22 metrii, cam greu de manevrat.

remorca are vartej si nu capete de bara.

am stupi orizontali si verticali. cand merg unii nu merg ceilalti.

80% ierneaza in paviloane.

din toata experienta acumulata, stupii varsati merg mai bine, insa prefer sa incarc 20 de roi si sa plec decat 150 de stupi.

am facut pastoral in judetul constanta la floarea soarelui si intr-o noapte i-am mutat in jud valcea.

sunt conditionat de timp si totul trebuie sa mearga foarte repede.

am facut si pene la roti, am ramas si suspendat, in cele mai vitrege conditii, etc etc

daca ar fi sa vorbesc despre stupi cred ca as petrece zile in sir.

in 2008 am luat prima Suzuki vitara pt a putea face recunoasterile.

de la recunoasteri apicole pana la offroad a fost doar un mic pas.

in prezent am 3 Suzuki Vitara foarte diferite ca dotari, insa fiecare e unica in felul ei.

intodeauna stupina e deservita de vitara+remorca. asigura supravietuirea in pastoral (apa, alimente, medicamente etc).

2 saptamani din concediu de vara le petrec la stupi. restul perioadei e asigurata de tatal meu.

toate mutarile si extrasurile de miere le asigur. iti ia cam mult timp, mai ales daca mai ai si un job.

stupina e prevazuta cu 3 paturi, 2 mese, 4 scaune, argaz, butelie, vesela, lenjerie, haine, scule, tv la 12v, leduri interioare, baterie auxiliara, generator.....

nevoi sunt multe, insa treptat le rezolvam. intentionez sa achizitionez un congelator/frigider (de rulota) care sa mearga pe gaz de butelie si de asemenea un sirocou pt noptile geroase de primavara...

Editat de ancuta_laurentiu
  • Like 1

ancuta_laurentiu@yahoo.com

tel. 0767585379

Link spre comentariu

• 6 luni mai târziu...

E careva dintre voi care poate produce miere in cantitati mari?

Am un colaborator din Belgia care cauta furnizori de miere din Romania pentru export in China.

Daca vrea cineva un contract mare in acest domeniu sa ma contacteze pentru a va pune in legatura.

Link spre comentariu

Nu stiam ca te tii de glume.

In PEOPLE REPUBLIC OF CHINA se produce cea mai ieftina miere (si nu numai) din lumea aceasta.Prietenul tau crede ca cineva din R produce o miere mai eftina astfel incat sa scoata si el un herpes?

Scuze, asta seara sunt mai slobod la gura.

Link spre comentariu

Nu stiam ca te tii de glume.

In PEOPLE REPUBLIC OF CHINA se produce cea mai ieftina miere (si nu numai) din lumea aceasta.Prietenul tau crede ca cineva din R produce o miere mai eftina astfel incat sa scoata si el un herpes?

Scuze, asta seara sunt mai slobod la gura.

Nu am chef de glume iar daca chiar as avea, as posta la bancuri.

Respectivul domn (nu e prieten de-al meu ci un client) cauta NUMAI miere de calitate. A studiat mierea produsa in mai multe tari din Europa si a constata ca in Romania e cea mai buna calitate.

Sunt si chinezi care se respecta si care nu cumpara miere chinezeasca despre care se stie ca e slaba calitativ.

Chiar azi a fost la un producator din judetul Salaj, producator care conduce o asociatie si care produce o miere foarte buna. Am gustat si eu o miere de salcam si pot spune ca e o miere excelenta.

Se pare ca vor incheia un contract pentru cantitati de ordinul tonelor.

Am crezut ca va pot da o informatie utila...

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare