Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Primul ajutor in caz de arsuri

Recommended Posts

Deci primul topic specific ar fi acesta. Nu de alta dar au mai fost discutii intre noi privind la ce se face in asemenea cazuri.

Hai sa vedem de data asta o parere profesionala.

• 2 weeks later...
in caz de arsuri foloseam vestitul Bioxiteracor..isi facea treaba.....dar nu stiu daca se mai gaseste

Azi se cheama OXIMED.

Dar conteaza f mult si cu ce te arzi....suprafata arsurii...e ceva de discutat

Da, perfect adevarat. Dar asa stiu ca pentru rani superficiale OXIMED este foarte eficient. Ajuta la vindecare rapida. Sa mai confirme si cineva de meserie...

73 de Zoli / YO5CRQ

http://www.yo5crq.ro

Arsuri

Haideti sa stabilim cateva aspecte. Prima la mana ca majoritatea oamenilor cand se refera la arsuri se gandesc la cele termice (foc, caldura, etc.). Sa nu uitam ca mai sunt si alte tipuri, cum ar fi cea CHIMICA (acum doua saptamani intr-un accident de ambulanta niste colegi de-ai mei au fost stropiti cu acid sulfuric in momentul impactului crapand acumulatorul ambulantei).

Ca sa facem lucrurile mai simple, in caz de arsura externa, a tegumentului (pielii), conteaza:

1. SUPRAFATA AFECTATA

2. REGIUNEA AFECTATA

3. PROFUNZIMEA ARSURII

4. TIPUL ARSURII

Riscurile pe care le implica o arsura sunt in primul rand potentialul crescut de INFECTARE , iar in cazuri grave (arsuri extinse si profunde) DESHIDRATAREA corpului. Asadar, ca prim-ajutor va sfatuiesc sa urmati pasii de mai jos:

1. INDEPARTATI VICITMA DE AGENTUL AGRESOR (FOC, CHIMIC, ABUR, FUM, ETC.)

2. NU UITA DE SIGURANTA TA , A VICTIMEI SI A CELOR PREZENTI, PENTRU A NU CREA SI ALTE VICTIME IN PLUS

3. DACA ARSURA E PE O SUPRAFATA ACOPERITA DE HAINE, NU INCERCA SA LE INDEPARTEZI (O SA JUPOI TOATA PIELEA RESPECTIVA, DACA ARSURA E PROFUNDA)

4. DACA ARSURA E PE O SUPRAFATA EXPUSA, SE SPALA (FARA A FRECA) CU APA CURATA SAU SER FIZIOLOGIC SI SE ACOPERA CU CEVA CURAT (BATISTA, CARPA. ETC.)

5. DACA ESTE LA DISPOZITIE SE ACOPERA ARSURA CU O FOLIE IZOTERMA SPECIALA (CRED CA SE GASESTE IN TRUSELE DE PRIM=AJUTOR) - VA IMPIEDICA PIERDEREA DE LICHIDE (DESHIDRATAREA) SI DE CALDURA

6. SUNA 112 SAU TRANSPORTA DE URGENTA VICTIMA LA SPITAL. ARSURILE TREBUIE TRATATE IN SECTIE DE SPECIALITATE DAT FIIND POTENTIALUL MARE DE A SE INFECTA.

In linii mari cam asta ar fi atitudinea de baza care ar trebui adoptata din punctul meu de vedere, dar daca mai sunt probleme neatinse le mai discutam.

p.s. Renaultul meu are 3 luni, 4300km si deja a inceput sa-i curga uleiul dintr-un telescop. :x

Eu ma refeream la tratament de acasa la arsuri mici, cativa centimetri patrati, cu flacara, lichide fierbinti, corp fierbinte (toba de esapament, etc.), la cele grave si de mare suprafata 100% ca e indicat tratament la spital.

Nasol cu Renault-ul. Si o cunostinta de a mea a cumparat recent un Megane... stiu ca sunt asamblate in Turcia, dar totusi e Renault :oops: . Sper sa nu ai probleme macar la schimbatul in garantie...

73 de Zoli / YO5CRQ

http://www.yo5crq.ro

Aici e vorba de arsuri care se pot intampla de exemplu in teren daca ia foc masina.

Legat de Renault; un prieten are unul nou, are 2000 de km maxim si deja curgea uleiul din cutia de viteze. A dus masina la garantia, i-a dat-o inapoi dupa 2 zile. Dar in cartea de service nu au trecut interventia. Zicea ca nu se trece asa ceva. Si amicul le-a spus ca daca mai ajunge alta data cu masina inapoi la garantie , ei pot sa zica ca a umblat altcineva la cutia de viteze si ii anuleaza garantia. A trebuit amicul meu sa sune de cateva ori chiar la Bucuresti (el e din Bacau) ca sa ii treaca cineva interventia in cartea de service.

Continuare

Adevarat ca la arsuri mici se preteaza bine Oximedul si eventual o punga cu gheata invelita intr-un prosop si aplicata pe locul respectiv.

Dar hai sa vedem totusi si care sunt gradele de arsura:

Grad I: tegument rosu

Grad II: tegument rosu + vezicule cu lichid

Grad III: tegument distrus (arata ca o rana deschisa, "carne vie")

Grad IV: carbonizare (apare culoarea neagra caracterisitica arderii complete - ca si carbunele)

V-am spus astea pentru a intelege ca acasa "merg" tratate doar ce se incadreaza in gradul I, eventual II. Iar in cazurile celelalte ar fi bine sa stiti cat de cat ce sa spuneti la telefon cand sunati dupa salvare... :roll:

Inca ceva:

Pentru cei care nu stiu, exista un tip de "arsura" ce apare in cazul inhalarii de fum fierbinte sau substante caustice volatile si se numeste ARSURA CAILOR AERIENE. Daca se suspecteaza asa ceva , considerati-o ca pe o URGENTA MAJORA. SE POATE MURI FOARTE REPEDE DIN ACEASTA CAUZA!!!!!!!!!!

De genul acesta de arsuri sufera cei care inhaleaza vapori combustibili...in general....si e ceva acolo care-i aprinde....scanteie ..foc deschis...arsura cailor repiratorii e gata....si e grava rau.....aviz celor care vopsesc masina in spatii neventilate

• 2 months later...

in cazul unei arsuri de grad 2 cu o suprafata de aprox 12cm patrati se poate sparge vezicula respectiva pentru scoaterea serului? (evident, cu un ac steril, de seringa)

eu procedam asa la "basicile" clasice.... reducand semnificativ timpul de vindecare.

deci, e indicat sau nu?

multumesc frumos.

daca tot e topic ptr arsuri ,eu cred ca la noi cele mai intilnite sint arsurile de ziua 2 dupa focul de tabara :dr :sm :be . am umblat ceva la off road dar alte arsuri nu am intilnit :D

daca tot e topic ptr arsuri ,eu cred ca la noi cele mai intilnite sint arsurile de ziua 2 dupa focul de tabara :dr :sm :be . am umblat ceva la off road dar alte arsuri nu am intilnit :D

alea cica cui pe cui se scot :D cu ce te-ai ars cu aia te vindeci :h5

numai la insuratoare nu merge :sm

Patrol...lung...urat si dus cu pluta...nume de cod...Animalu !!!

alea cica cui pe cui se scot :D cu ce te-ai ars cu aia te vindeci :h5

numai la insuratoare nu merge :sm

Si nici la diaree, ca vorba aia "cui pe cui se scoate numai diareea nu se vindeca cu kkt" :twisted:

• 11 months later...

Re:

in cazul unei arsuri de grad 2 cu o suprafata de aprox 12cm patrati se poate sparge vezicula respectiva pentru scoaterea serului? (evident, cu un ac steril, de seringa)

eu procedam asa la "basicile" clasice.... reducand semnificativ timpul de vindecare.

deci, e indicat sau nu?

multumesc frumos.

Scuze de intarziere... :sr

La TAT 2008, am avut o arsura ( cu "basica" ) mai mare de 12 cm patrati.... provocata de lichidul de racire scurs din tr-o conducta de racire sparta. Am optat pentru NEperforarea ei, tratament local si cateva antibiotice si a fost SUPER OK.... :h5 :banana

• 9 months later...

Re: Primul ajutor in caz de arsuri

Hai ca am gasit un pic de timp si va mai zic ceva, pentru ca vad ca aici am vorbit despre arsuri termice.... :h5

Niste linii generale cu privire la alt tip de arsuri : cele chimice !

Primul ajutor in arsurile chimice

In cazul arsurilor determinate de substante chimice primul ajutor consta in limitarea contactului substantei chimice cu tesuturile si diminuarea concentratiei substantei. In acest scop:

- se indepartea rapid hainele imbibate in substanta nociva

- se spala suprafata afectata cu jet de apa timp de 20-30 minute

- exceptie face arsura cu varul nestins, in care nu se toarna niciodata apa, deoarece varul se activeaza in prezenta apei. In acest caz se tamponeaza doar cu un tampon uscat si abia dupa ce varul a fost indepartat se poate spala cu apa.

De retinut!

Nu este indicat sa se incerce neutralizarea substantei chimice deoarece in urma reactiei de neutralizare se elimina o mare cantitate de caldura care poate agrava leziunile. Abia dupa spalarea cu apa se poate eventual incerca aplicarea antidotului: apa bicarbonatata in cazul arsurilor cu acizi sau otet in cazul arsurilor cu baze.

dau si eu un sfat pt arsurile cele din teren ma refer la foc de gratar cel mai rapid remediu si la indemina este folosirea uleiului comestibil asta in cazul in care nu este trusa de prim ajutor si arsura este superficiala se poate folosi si oximedul iar ca si unguent este foarte bun dermazin (sulfadiazina de argint) sau bepanthen (dexpantenol) si sa consume lichide de preferat basica daca se formeaza ar fi bine sparta numai dupa un interval de citeva ore sau zile sau inca un leac pt vindecare folosirea unguentului de galbenele cu propolis ajuta la cicatrizare iar pt arsuri gastrice dupa alcool nu pot sa spun ca nu sunt in masura poate cei crae au mai multa experienta sa ne dea mai multe detalii :x :banana hai ca am glumit

suzuki samurai 92

golf plus cross 08

• 1 month later...

Acum sunt in dilema:

Fac un curs prim-ajutor si protocolul SMURD scrie : " este interzis folosirea cremelor, ungventelor, substantelor uleioase"

dau si eu un sfat pt arsurile cele din teren ma refer la foc de gratar cel mai rapid remediu si la indemina este folosirea uleiului comestibil asta in cazul in care nu este trusa de prim ajutor si arsura este superficiala se poate folosi si oximedul iar ca si unguent este foarte bun dermazin (sulfadiazina de argint) sau bepanthen (dexpantenol) si sa consume lichide de preferat basica daca se formeaza ar fi bine sparta numai dupa un interval de citeva ore sau zile sau inca un leac pt vindecare folosirea unguentului de galbenele cu propolis ajuta la cicatrizare iar pt arsuri gastrice dupa alcool nu pot sa spun ca nu sunt in masura poate cei crae au mai multa experienta sa ne dea mai multe detalii :x :banana hai ca am glumit

eu ma refeream la arsuri superficiale din accidente gen arsura de teava de esapament sau la gratar si intreaba te rog pe cei de la smurd atunci pt ce este folosita crema dermazin sau spray oximed eu cel putin cind lucram ca si tinichigiu si foarte multi ani ma lucrat cu oxiacetilena foloseam cu succes ulei de floarea soarelui si sincer nu am ramas cu nici o cicatrice inca o data ma refer la arsuri superficiale este normal daca sunt arsuri deschise nu este indicat folosirea produselor mentionate ci invelirea in folie protectoare si trimis de urgenta la spital si nu in ultimul rind administrarea de lichide victimei :h5

suzuki samurai 92

golf plus cross 08

M-am interesat si cei de la SMURD au raspuns,ca substantele uleioase impiedica aerisirea pielii si favorizeaza inmultirea microbilor anaerobi, producand infectii. Spayul oximed este un produs farmaceutic care poate fi folosit si chiar indicat in asemenea situatii.

eu ma refeream la arsuri superficiale din accidente gen arsura de teava de esapament sau la gratar si intreaba te rog pe cei de la smurd atunci pt ce este folosita crema dermazin sau spray oximed eu cel putin cind lucram ca si tinichigiu si foarte multi ani ma lucrat cu oxiacetilena foloseam cu succes ulei de floarea soarelui si sincer nu am ramas cu nici o cicatrice inca o data ma refer la arsuri superficiale este normal daca sunt arsuri deschise nu este indicat folosirea produselor mentionate ci invelirea in folie protectoare si trimis de urgenta la spital si nu in ultimul rind administrarea de lichide victimei :h5

dermazin este utilizat pt prevenirea si tratamentul infectiilor la pacientii cu arsuri si alte leziuni ale pielii sulfadiazina de argint se dezintegreaza in leziune, eliberind ioni de argint.Acesti ioni inhiba cresterea si multiplicarea celulelor bacteriene fara a afecta celulele pielii si tesutului subcutanat.Dermazin are un spectru antibacterian larg ,incluzind aproape toate microorganismele care pot determina infectii ale arsurilor sau alte leziuni cutanate.dermazin patrunde in tesuturile necrozate si in exsudate .acest efect este foarte important ,deoarece antibioticele sistemice sunt mai putin eficiente deoarece vascularizatia zonei necrozate poate sa fie intrerupta ,eu m-am referit strict la arsurile de gradul 1 maxim 2 :h5

suzuki samurai 92

golf plus cross 08

• 2 weeks later...
Guest giovanni

buna ziua,

pentru cursuri specializate de PRIM AJUTOR va stau la dispozitie. sunt instructor de Prim ajutor certificat international.

cursurile se adreseaza tuturor celor care vor sa fie pregatiti in situatii de urgenta in care pot ajunge (in calatorii, piscina, padure, parc, acasa, etc.), pentru a acorda ajutorul necesar pana la sosirea Ambulantei.. astfel marind sansele de recuperare...

cursurile sunt structurate pe 2 categorii generale:

PRIMARY CARE - CPR

- pierderea cunostintei;

- stop cardio-respirator;

SECONDARY CARE

- hemoragii;

- luxatii, entorse;

- arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie), innec.

SCENARII pt SITUATII de urgenta

pentru orice detalii ma puteti contacta:

http://primulajutor.blogspot.com/

multumesc

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use