Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

LSD, Limited Slip Differential - cum functioneaza, cum e construit ?

Astral

Postări Recomandate

Deschid acest topic pentru ca desi f multe masini 4x4 au LSD pe puntea spate, am cateva neclaritati privind modul lui de functionare.

Daca la un diferential blocabil/blocant, lucrurile sunt clare, ma intereseaza mai mult constructiv cum functioneaza un LSD.

Din ce am inteles pana acum, stiu ca in interior ar avea niste discuri de frictiune ceva similar cu discul de ambreiaj, dar cam atat......:tk

In poza de mai jos este un LSD-varilok......singura gasita pe net pt LSD.....

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/Capture-5.jpg

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nene Daniel, nu mi-o lua in nume de rau dar la cautat esti as, ideea este ca stiu sigur ca era un topic al lui @ Magnum, in care descria perfect modul de functionare, avea si ceva poze.

Ma pun pe cautat poate-l gasesc.

Respecte

Uite, am gasit ceva:

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?t=39963

Vezi postul lui Fender, dar si cel al lui Magnum.

Intre timp am sa mai caut.

Editat de Astral
Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...
Link spre comentariu

Re: LSD, Limited Slip Differential - cum functioneaza, cum e construit ?

Nu este despre asta intrebam, ci constructiv cum isi ideplineste el functia de "blocare si deblocare rapida si repetata a diferentialului"...........

Link spre comentariu

Buna ziua !

@mergioricrapa:

Filmuletul din link-ul dat de tine trateaza doar sistemul in care sunt prezente arcuri in diferential care sa preseze discurile de frictiune unul de altul.

Dar what if ai alt tip de LSD inauntru, adica tip Jeep, doar cu discuri de frictiune si FM, fara arcuri ?

In acest caz, am putea sa numim acest tip de legatura intre roti mai degraba viscocuplaj, pentru ca, de fapt, antrenarea ambelor roti se bazeaza pe modificarea ad-hoc a coeficientului de frecare al uleiului din grup, chestie realizata de FM, agentul aditiv de frictiune.

Cand una din rotile unei punti cu acest tip de LSD patineaza, clutch-pack-ul din interior, datorita diferentelor de turatie stanga/dreapta, va tinde sa se rigidizeze datorita FM, transferand cuplul motor si celeilalte planetare/roti.

Dar tot nu face treaba cat un blocant 100%...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Va Salut,

@ Heavy D.: Tot acolo, in pagina vecina explica si principiul de functionare al vascocuplajului. N-as zice ca se modifica coeficientul de frecare al fluidului. Doar ca setul de placi care se invart mai repede antreneaza miscarea fluidului care la randul lui antreneaza setul de placi cu rotatie mai lenta.

Foarte sugestiva mi se pare comparatia cu oul.

http://auto.howstuffworks.com/differential5.htm

Cu Stima!

Reality bites! :shrk
Link spre comentariu

Buna ziua !

Da, am vazut si treaba cu oul.

Ideea este ca acolo unde ai arcuri, e clar cine apasa pe clutch-pack. Dar exact acest rol il are aditivul de frictiune, si anume, pe raza de actiune a placilor din cuplaj, uleiul din grup va deveni mai aderent la suprafata de frictiune a discurilor, permitand si antrenarea intr-o oarecare masura a rotii mai "incapatanate"...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Dragos esti in eruare , uleiul dintre placi datorita centrifugari iasa lasind placile sa adere una la alta mai bine . Practic pentru cunoscatori este un ambreiaj ud.

Reality is for those who cannot face Science Fiction!
Link spre comentariu

Salutari, Adi !

Acelasi lucru se poate intampla si fara adaugarea de aditiv de frictiune in toata treaba.

Iar la varianta cu arcuri, acestea nu ar mai avea rost, daca ar fi chiar asa de simplu.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Salutam! deci , arcuri toate lsd-urile au (unele au elicoidale intre pinioanele planetare iar altele au lamelare intr carcasa si discuri) acestea au rolol de a presa ansamblul pinion planetar ambreiaj cu o anumita forta . Tot pentru cunoscatori , din aceste arcuri se poate regla (desigur intr-o marja ) transferul cuplului catre roata libera .

Link spre comentariu

Buna seara !

Centrifugal nu cred ca discurile se "scutura" de ulei, pentru ca sunt tot timpul pe jumatate scufundate in el.

E clar ca arcurile, indiferent de tip, tin elementele pachetului presate laolalta, dar o fac cu aceeasi forta si cand rotile se invart cu aceeasi turatie, si cand se invart la turatii diferite (una sta si cealalta se invarte), cum e cazul atunci cand avem nevoie sa blocam.

Poti sa ma lamauresti de unde ar aparea o forta mai mare acolo, care sa convinga si roata lenesa sa traga ?

Si ce rol are aditivul de frictiune, daca fara el toti se plang ca au probleme cu grupul, ca "agata", ca "tine", etc. ?

Ceva oameni inteligenti au zis odata asa:

"A "wet clutch" is immersed in a cooling lubricating fluid which also keeps the surfaces clean and gives smoother performance and longer life. Wet clutches, however, tend to lose some energy to the liquid. Since the surfaces of a wet clutch can be slippery (as with a motorcycle clutch bathed in engine oil), stacking multiple clutch disks can compensate for the lower coefficient of friction and so eliminate slippage under power when fully engaged."

Sau, mai de-ale noastre:

"Un ambreiaj umed este un ambreiaj scufundat într-un lichid (ulei) de răcire, care deasemenea ține suprafețele curate, face utilizarea mai lină, și prelungește astfel durata de funcționare a acestui organ de mașină. Ambreiajele umede, din cauza mediului în care se află (vezi ambreiajele de motociclete scufundate in baie de ulei), tind însă sa piarda din forta de a transmite puterea cuplului de la axa primară la cea secundara, neavand un randament atat de bun ca si cele uscate. De obicei se compenseaza coeficientul de frecare scazut cu mai multe placi de frictiune."

Pe de alta parte, aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Hele-Shaw_clutch se explica clar ca, la un ambreiaj umed, ambreierea se bazeaza tocmai pe prezenta uleiului intre placi, si nu pe absenta sa (adica prin frictiune), prin centrifugare sau pe alta baza. In caz contrar, placile ambreiajului umed s-ar arde.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Salutam! mare minune internetul! acelasi om inteligent pe care l-ai citat a dat si raspunsul la ce m-ai intrebat , doar ca trebuie sa ai un pic de practica sa iti imaginezi cum sa compensezi (sau chiar sa inbunatatesti) pierderea de frecare. Eu nu cunsc vreun dif care sa functioneze fara ulei si din contra stiu o gramada de masini care ne folosind in diferential un ulei recomandat de producatori au stricat acesta , este binecunoscuta problema .

Link spre comentariu

Buna seara !

Da totusi un raspuns la intrebarile puse de mine, din practica ta, cu cuvintele tale...

Vorbeam de LSD-uri parca, nu ? Ai facut o parelela cu ambreiajele umede, care necesita ulei intre placi, dupa ce inainte sustineai ca uleiul este centrifugat afara dintre placile LSD-ului. Parca nu se prea impaca cele doua idei, mai ales cand LSD-ul este pe jumatate imersat in ulei...

Aici nu vorbim de grupuri conice care sa functioneze fara ulei, nu cred ca a sustinut cineva asa ceva.

Deci, poti sa ma lamuresti ?

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Buna seara !

Aici gasesti totul despre LSD la Jeep, numit si Trac-Loc:

http://www.scribd.com/doc/22301555/Differential-Dana-Trac-Lok-and-Power-Lok

Daca tu vezi acolo arcuri de vreun fel, va fi o minune...

Arc in engleza = spring

Si asa arata un LSD de Alfa Romeo:

http://i51.tinypic.com/x1kg9s.gif

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Salut Dragos ! incerc sa te lamuresc (desi dupa cum te cunosc lucrul acesta este o misiune inposibila ) deci , incerc cu cuvintele mele si cu experienta mea , atunci cind o roata se tureaza libera uleiul dintre discuri (datorita centrifugari) iasa ne mai lubreficind acestea , acest lucru genereaza o frecare mai mare care duce la o frinarea si transferul cuplului spre roata care sta ( practic un set de discuri frineaza roata care se tureaza in gol , fenomenul este asemanator cu situatia in care ai trage frina de mina doar pe roata libera ) Mai spun ca un set de discuri sunt solidare cu carcasa , altul cu pinionul (asta pentru a intelege mai exact) In situatia in care rotile au aceiasi viteza sistemul nu functioneaza , la fel si in cazul in care rutile au viteze sensibil egale(ex.viraje) .Comparatia cu un ambreiaj ud este cel mai la indemina , desigur sunt diferente cum ar fi materialul din care este facut discul , forma placilor (acestea prezinta mici santuri radiale care favorizeaza eliminarea uleiului), numarul placilor si desigur ARCURILE . Am intilnit diferite astfel de diferentiale care pot diferi in solutii dar care au la baza acelasi principiu. Daca totusi mai ai neclaritati (sa nu plictisim cititorii ne intilnim la servisul unde iti lucrezi masina si cerem arbitrajul cunoscatorilor):grin: Asa cum am spus pot diferi solutiile ( nu trebuie sa fie o minune sa vad ceva sau sa gresesc in a nu sti ceva , numai un prost poate spune ca stie tot) Te-ai intebat oare, daca tot le sti pe toate, daca nu cumva cele doua diferentiale pe care le-ai prezentat au o anumita forma care sa aiba efectul unui arc , sau daca nu cumva se regleaza din saibe sau daca nu cumva tipul iteligent pe care l-ai citat mai sus a sugerat ce trebuie sa faci in anumite sitiatii (asta ultima trebuie sa iti dea de gindit)

Editat de a DY 1
Link spre comentariu

Ma bag si eu ca musca in lapte: eu stiam ca lichidul respectiv are oaresce proprietati mai ciudate (non-newtonian) asa ca, in loc sa "plece" sin cauza fortei centrifuge, se "intareste", astfel fortand toate acele discuri sa se invarta impreuna.

Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender"
Link spre comentariu

Gabitzu ce sti tu este valabil doar ca nu se aplica aicea (eventual in cazul viscocuplajelor) dar in tot cazul uleiul este foarte inportant in cazul LSD-ului.

Link spre comentariu

Buna seara !

Am avut LSD in D35 pe spate la Jeep, si a fost unul din primele lucruri care a zburat de pe masina. L-am demontat cu mana mea, pe elevatorul service-ului unde eu imi lucrez la masina in proportie majoritara... Iar principiul de functionare il cunosc, ca doar de-aia l-am demontat de pe masina.

Nu a fost nici un arc in pachet sau pe langa, si nimic nu a lasat sa se inteleaga ca poate functiona ca si un arc. Nici saibe sau alte chestii de reglaj nu sunt acolo.

Sunt de acord ca sunt modele cu arcuri spirale care fac presarea pachetului, vezi aici:

http://i53.tinypic.com/3145yx3.jpg

sau aici:

http://i51.tinypic.com/28s3ho0.jpg

dar la mine nu a fost cazul. Cum nu este cazul nici in poza pusa de initiatorul acetui topic, de fapt.

Tipu' inteligent zice sa schimbi pachetul daca e uzat si sa bagi FM-ul aferent. Altu', care e mai inteligent, zice sa dai afara LSD-ul si bagi ce trebuie inauntru...

gabitzu s-a prins de smecherie, exact asta face aditivul de frictiune ! Altereaza proprietatile uleiului, pentru a ajuta transmiterea cuplului si catre roata mai incapatanata...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Dragos , omul (Astral ) a pus o intrbare simpla , cum functioneaza , nu care este mai bun , nu este un concurs de cunostinte si nici explicatii ( astrale:ha: ) nu a vrut asa ca sa nu stricam topicul . Sa ne vedem in teren :grin: (prieteni stiu de ce)

Link spre comentariu

Buna seara !

Da, corect cu principiul de functionare, dar sigur banuia Astral ceva...

Cel putin acum e clar, daca nu cumva era chiar dinainte de a diseca noi problema, ca exista mai multe variante de LSD, concepute cu diverse solutii, mecanice, electronice, FM, si asa mai departe.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Ma gandesc ca fiind mai multe variante de LSD , e f bine ca le-ati prezentat pt ca in felul asta reiese mai clar principiul de functionare al unui LSD......

Heavy, chiar habar n-aveam ca sunt mai mult variante.....tot ce stiam este ceea ce am scris in primul post......

Si da, chiar ar fi interesant de vazut care LSD considerati ca e mai "dastept".......asta daca mai aveti rabdare si nu ma considerati prea insistent.....:h5:tk

Link spre comentariu

Astral acum vad ca esti mai sofisticat (sa nu te superi pentru calicativ). Domeniul este destul de vast si frumusetia consta in faptul ca solutiile sunt multiple (fara ca cineva sa poata spune ferm a mea e mai (mare) . Dar toti cunoscatorii pot spune la unison ca pentru Rally Raid LSD-ul este suveran , asa cum ori ce offroad-er hard iti poate spune ca difflock-ul100% este rege . Pot sa iti mai spun ca pentru LSD virf de lance est Mitsubischi Pagero(si nu numai,ex.Lencer) care au un control electric (la fel ca electrocuplajele) , si care in functie de setari poate ajunge pina la 80% transfer de cuplu instantaneu. Deasemenea binecunoscutul ARB face legea in offroad , iar americani (cei care au inventat treaba asta la care noi ne dam cu parerea ) sustin sus si tare ca DetroitLocker prin EatonLocker este the best. Interesanta este o combinatie mai putin cunoscuta (cea pe care o am eu pe masina de toata ziua) KAM Diflocker , LSD si Locker impreuna:grin:(interesant nu?)

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare