Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

LSD, Limited Slip Differential - cum functioneaza, cum e construit ?

Astral

Postări Recomandate

• Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Re: LSD, Limited Slip Differential - cum functioneaza, cum e construit ?

Foarte interesant topicul acesta,il urmaresc de la inceput si cred ca a "luminat" multa lume :x

Am gasit si eu ceva interesant ...mai cautati si pe langa:h5:tk

Editat de Astral

Land Niva Luci

WWOC-VALCEA

X-TREME OLANESTI

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua !

Combinatia de LSD/Locker mai este produsa de cel putin un nume mare, Auburn Gear, vezi aici:

http://www.auburngear.com/aftermarket/product_listing.aspx?category=8946f7ff-e4b5-4b07-b738-c6f9d7f93179

Arata asa:

http://i52.tinypic.com/2ngg7t2.jpg

Ceea ce nu-mi place in mod deosebit este faptul ca starea de "locker/spool" este hotarata de un electromagnet (reperul 8 in desen), ceea ce presupune curent, ceea ce presupune fire/contacte/relee/butoane, toate susceptibile la probleme tipice montarii pe masini de teren.

Adica vibratii, condens, praf, noroi, apa, umezeala, vreo craca sau butuc rau intentionat cu firele de acolo, etc. Deci, chiar daca ar oferi "the best of both worlds", nu prezinta fiabilitatea unui sistem de locker pur mecanic. Si noi de asa ceva avem nevoie.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

In cazul celui mentionat de @ a DY 1 blocarea se face de catre un solenoid :

http://www.kamdiffs.com/four_by_four.php?l=KAM_Locker_How_It_Works&link=KAM_Locker_How_It_Works6726

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/k1.jpg

http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/k2.jpg

Link spre comentariu

Salutam! uite ceva fara nimic electric fara aer fara cabluri relativ simplu care pare sa functioneze usor (insa atentie am intrat pe tarimul autoblocantului iar aicea sunt foarte multe de spus)

. Acest diferential am vrut sa il cumpar pt. mine dar nu este disponibil (era disponibil) pt. Discovery . Deasemenea Elocker de la EATON (foarte reusi am avut ocazia sa vad unul pe viu ) indisponibil pt. LRD . Cine a montat sau demontat un ARB cu siguranta nu se sperie de doua fire (asta visavi de complexitatea sistemului) iar potrivit lui Murphy , probabilitatea defectarii unui sistem creste proportional cu numarul componentelor acestuia , asa ca full locker roti cit mai mari si offroad cit cuprinde (sau nu?)
Reality is for those who cannot face Science Fiction!
Link spre comentariu

Dupa mine , LSD e un sistem care poate fi defectat destul de usor daca e suprasolicitat.Combinatia LSD+blocant e una care promite , dar asta nu inseamna ca e sfirsitul evolutiei .

Am LSD pe spate , chiar mi-a fost suficient pe zapada si noroi , insa nu la modul serios . De aceea renunt fara regrete la LSD si la investitia in uleiul de LSD care m-a facut mai usor de citeva sute si trec la puntea de Y61 cu blocant 100% , mecanic , cu renuntare la mecanismul de comanda electro-vacuumatic , inlocuindu-l cu o comanda pe cablu .Asta in ideea ca e cea mai mare punte cu cel mai solid blocant , relativ simplu si nepretentios .

De asemenea si patrolul lui Dulceanu va fi convertit , el fiind unul din cei care au experimentat pe indelete ambele variante . De asemenea renunta la LSD .

Un LSD in buna stare ajuta , insa cine ar alege un 40-60% , sau maxim 80% din efectul real de blocare al diferentialului .La cel de 80% deja e un cuplu enorm care trebuie preluat de mecanismul de frictiune , iar in cazul LSD mecanic/cu/fara control/comanda durata de viata e mica , intretinerea greoaie , uleiul special de mare portanta , si de asemenea scump in ansamblu si intretinere .Daca mai adaugam si posibilele defecte datorate unor cauze colaterale , multe si de asememenea tributare unei tensiuni/sigurante/buton /releu /fire /tevi /furtune/presiuni/vacuum/arculete si alte arcuri ...

Trebuie sa fii mare fan LSD sau sa ai unul sa sustii ca de fapt masina ta e cea mai buna din lume ...

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Salutam! cos , sa nu te superi , amesteci rau lucrurile . 1 . Furtune,presiuni,vacumuri,relee,cabluri,butoane,tevi,arcuri, sunt de regula legate de comanda dif-ului blocabil . Desigur poti sa eviti toate astea daca folosesti un dif ful locker (dar cred ca , cunosti marele dezavantaj al acestuia , si sti de ce nu se folosesc la offroadul de pe la noi). 2 . Ai exemple de LSD-uri pur mecanice sau mai mult Torsen-ul (unui il considera LSD) care oarecum are acelasi principiu ca si LSD-ul (doar ca frecarea este inlocuita cu rezistenta opusa de niste pinioane bazt pe principii fizice simple ) care sunt foarte fiabile . O multime de producatori de masini monteaza LSD-uri care functioneaza bine mersi iar despre Torsen ce sa iti spun aproape ca nu este masina de Rally sa nu il foloseasca acesta fiind foarte fiabil si ne necesitind intretinere speciala ( pentru offroad exista TruTrack de la Detroit si altele desigur ). 4 . ( " uleiuri de mare portanta " ? ) nu stiu despre ce vorbesti , de regula LSD-urile au nevoie de uleiuri mai fine ( cam aceleasi cu cele folosite de cv automate ) . Repet inca o data depinde pentru ce scop folosesti masina , nu toti de pe acest forum fac extrem (sau ma rog ce cred eu ca este exrem ) iar subiectul topicului este foarte clar . Nu cred ca a fost deschis un sondaj asupra cine este fan LSD. Eu persunal pot spune ca am pareri pro si conta dar din respect pentru subiectul topicului nu le-am exprimat . Nu am inteles ce spui prin "sfirsitul evolutiei" , iti urez suces cu modifictul la y60 sunt curius ce o sa iasa , si daca imi permiti iti sugerez sa deschizi un topic nou pe tema sata (nu stiu sa fi facut cineva modificarea asta). In alta ordine de ideei colegul Unimog transforma un dif normal intr-unul blocabil la o firma din Ungaria (interesant) m-am documentat si pare o traba buna (sistemul de blocare este asemanator cu cel de la G ) (cred ca am iesit din subiect scuze) Salutam!

Link spre comentariu

Nu le amestec , ci ele singure sint amestecate - vezi combinatia frictiune+blocant .Cum se spunea mai inainte , pot oferi avantajele celor doua sisteme , dar si punctele slabe insumate a celor doua sisteme .

Nu se poate face comparatii intre masinile noastre vs o masina de competitie care are in spate un suport logistic si un buget pe masura . Sa nu uitam totusi ca majoritatea masiniror fabricate in prezent nu beneficiaza de alte delicatese in punti sau intre ele , altele decit cele oferite de electronica .

Prin prisma rezultatelor la roata , personal consider Torsen ca fiind destul de vecin de gard cu LSD.

Despre uleiuri de LSD si altele e o poveste interminabila tehnic.

Imi sint relativ indiferente sondajele si rezultatele lor .

Nu e virtual nici o legatura intre LSD si blocantul lui Unimog , cunosc subiectul relativ bine , am pus mina pe el , e o rezolvare aleasa din multitudinea de variante .

Nu sint interesat sa deschid vreun subiect de discutie mai devreme de citiva ani despre ceea ce va fi 'Y 261'.

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Salutam ! cos , diful lui Unimog poate sa sustina , daca am inteles bine ,( am o oarecare cunfuzie vizavi de ce scri ) ideea ta despre simplitate si eficienta . In rest nu am pre inteles nimic , iartama te rog dar nu stiu ce sa raspund . (nici daca trebuie sa raspund sau nu nu sunt sigur , am incercat sa aduc lamuriri porfi in discutie , nu cred ca am reusit ). Acum (dupa ce am mai citit inca o data ceea ce ai scris m-ia sarit in ochi fraza cu care ai incheiat ( vizavi de cea mai buna masina din lume ) e , cred ca asta caracterizeaza ceea ce intelegi tu din aceasta discutie.

Editat de a DY 1
Link spre comentariu

LSD-urile sunt bune pentru masini usoare, fara cauciucuri supradimensionate si nu pentru sarcini mari la roata. Ca sa-ti faci BMW-ul sa nu mai derapeze iarna, sau sa intreci concurenta la drifting e foarte bun, dar sa scoti dihanii inpotmolite in noroaie sau zapada uda, s-ar putea sa-l omori.

Niciodata nu esti destul de paranoic...
Link spre comentariu

Salutam ! sa nu fiu inteles gresit cum ca sunt " fan " LSD ( desi am spus ca aplicatiile sunt diferite si nu este corect a se compara mer cu pere ) postez un film edificator :

:

Salutam!

Link spre comentariu

Dragule inclin sa cred ca ai perfecta dreptate despre confuzie .

Nu sint fan absolut la nimic , cu mult mai putin al masinii mele , pina acum 10 zile am avut cite o masina pentru fiecare activitate .Fiecare cu avantajele ei specifice , de asta nu pot fi convins ca exista masina perfecta .Am observat ca nu e o idee generala , de asta mi-a scapat mentionarea ei .

E bine ca vrei sa punctezi exact detaliile , insa la aceaste multe punctari nu reusesc sa vad concluzia . Poate ca sint eu de vina , nu intrezaresc adevarul .Discutam despre sisteme diferite de asistare a unui diferential liber .

Cotizo a facut o afirmatie pe care o sustin , de fapt asta incercam sa spun , fara generalizari , referindu-ma strict la LSD .Nu vad un LSD simplu preluind solicitari mai mari de 50% din sarcina instaneee pe o roata . Dupa invingerea momentului inertial , LSD simplu va ajuta roata libera cu mai putin de 50 % .Pentru buna intelegere , diferentialul blocat va transfera si la roata libera si la cea cu aderenta toata forta transmisa de cardan , diferentialul blocat fiind de fapt doar o angrenare rigida , blocarea anulind functia de diferential , pe cind LSD va permite o ALUNECARE LIMITATA a rotii care patineaza . Ca sa ne intelegem corect , discutam doar de LSD, nu si despre variantele de LSD asistat .

Dupa ce ne lamurim despre ce vorbim , continuam discutia

Strict despre LSD de pe puntea spate de la patrol , maximul transfer roata libera a fost de 35% . Conditiile au fost : ulei LSD Valvoline , cauciucuri de 29".Aceleasi conditii , dar cu roti de 35" , transferul a fost sensibil mai mic .Dupa ce uleiul din punte s-a incalzit , minimul a fost de 18%, maximul de 28%, depinzind in mare masura de turatie .Bancul de probe nu masura forte atit de mari , insa am facut aprecierea dupa alunecarea intre rotatiile rotilor , pe care le putea masura .Nici una dintre roti nu a derapat de pe cilindri in timpul masurarii .

Prin comparatie , sistemele elctronice care folosesc diferential liber+controlul frinelor are o eficienta cu mult superioara .

De asemenea a fost interesant si comportarea puntii fata vs spate , unde am vazut ca apar tensiuni foarte mari in transmisie - concluzia imediata fiind ca in cazul unei exploatari brutale pe teren aderent , mai bine fara fata cuplata , sau cu cauciucuri cu aderente diferite fata - spate , in cazul patrolului , care are cardane disproportionate fata -spate .

Link spre comentariu

Buna seara !

@ cotizo: corecte afirmatii...

Insasi Eaton afirma pe site-ul propriu ca Truetrac este un LSD, nu un locker, iar principiul de functionare, care implica aplicarea unui efort pe roata care patineaza (usoara franare), plus rotile melcate care se freaca pe interiorul carcasei, denota clar un sistem ne-dedicat pe chestii de offroad hardcore.

Prin ceva revista si forum american de offroad s-a testat functionarea Truetrac-ului pe parcurs de timp mai indelungat, si s-a ajuns la concluzia ca nu se recomanda la roti peste 33", iar daca e setat sa fie mai eficient procentual in repartitia de cuplu, viata i se scurteaza drastic. Deasemenea, aceiasi oameni zic ca Truetrac-ul este mai recomandabil in puntile directoare, fiind mai smooth (fin, fara socuri) si crutand oarecum crucile planetarelor.

Un alt avantaj mentionat este lipsa de intretinere, deoarece nu se bazeaza pe elemente de frictiune si aditivii lu' peste, ca minunatu' ala de l-am avut eu si-l mai au si altii...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Dragule cos (desi nu am avut onoarea ) am inteles ce vrei saspui si sunt de acard dar vreau sa mai adaug si asta :

Domeniul este destul de vast si frumusetia consta in faptul ca solutiile sunt multiple (fara ca cineva sa poata spune ferm a mea e mai (mare) . Dar toti cunoscatorii pot spune la unison ca pentru Rally Raid LSD-ul este suveran , asa cum ori ce offroad-er hard iti poate spune ca difflock-ul100% este rege . Pot sa iti mai spun ca pentru LSD virf de lance est Mitsubischi Pagero(si nu numai,ex.Lencer) care au un control electric (la fel ca electrocuplajele) , si care in functie de setari poate ajunge pina la 80% transfer de cuplu instantaneu. Deasemenea binecunoscutul ARB face legea in offroad , iar americani (cei care au inventat treaba asta la care noi ne dam cu parerea ) sustin sus si tare ca DetroitLocker prin EatonLocker este the best. Fara a fi in masura sa trag concluzi . Salutam!

Link spre comentariu

Incontestabil .

Mai e mult de discutat .

In continuare , pentru a nu deschide alta discutie , intreb tot aici : ce raport de cuplu ar fi recomandat pentru un LSD in puntea fata ? Cit de mult afecteaza LSD pe puntea fata manevrabilitatea si fiabilitatea puntii respective ?

Americanii sint tot oameni , care isi dau si ei opinia , surprinzator de similar cu romanii , care si ei isi dau cu opinia , astfel incit fiecare sat are Morometele lui atoatestiutor .Tot pe la ei circula parerea ca Jeep e cea mai tare masina de teren si off .Asa o fi , nu-mi pot da cu parerea .

Editat de cos

Link spre comentariu

Salutari !

@ cos:

Eu am Powertrax Lockright in ambele punti. Care dispozitive sunt 100% blocate, auto-deblocante in lipsa sarcinii pe ele.

La puntea fata am posibilitatea sa cuplez sau sa decuplez planetara din dreapta, aceasta fiind din doua bucati (cuplabile cu o furca tip cutie de viteze).

On road, merg doar cu 4x2, iar offroad, odata 4x4 cuplat din cutia de transfer, nu am simtit probleme nici in viraje, nici in alte situatii. Am chiar si posibilitatea de 4x3, daca decuplez planetare din dreapta...

In cazul meu, s-a recomandat sudarea trompelor de carcasa diferentialului la ambele punti, deoarece aceste tind sa se torsioneze si sa se desfaca din grup, unde sunt introduse presat si nituite la cald cu trei nituri de 20mm diametru dispuse la 120 de grade de jur imprejur. Am facut treaba cu sudura (MIG).

Si asa au trecut doi ani fara probleme, care au inclus si un drum de Olanda, printre altele...

Concluzia este ca daca o punte suporta locker 100% cu roti de 33" fara probleme de manevrabilitate si fiabilitate, sigur duce si LSD fara probleme, mai ales la cat stie respectivul element sa repartizeze cuplul. Doar ca diametrul maxim al rotii va da de fapt gradul de blocare.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

S In alta ordine de ideei colegul Unimog transforma un dif normal intr-unul blocabil la o firma din Ungaria (interesant) m-am documentat si pare o traba buna

Poti sa-mi dai mai multe amanunte, unde anume in Ungaria se face treaba asta ?

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

am si eu o intrebare:

stie cineva cat % transmite LSD-ul de Terrano la roata cu aderenta?

azi am iesit cu el pe o panta inghetata ochi in 4x4 L cu gandul sa il testez si la un moment dat am vazut ca nu mai inainteaza . L-am lasat sa patineze in viteza 1 la relanti, si rotile spate se invarteau cu aceasi viteza amandoua (asa mi se parea mie la ochi :grin:) cat si una din rotile puntii fata.

Editat de Irod

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

Ma leg aici cu o intrebare.

Am ridicat terrano 2 pe elevator si am invartit rotile din spate. Roata stanga nu antreneaza [nu roteste] roata dreapta. Roata dreapta roteste in sens invers roata stanga. Ce fel de diferential am ?

Multumesc.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare