Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Offroader mare (Patrol, Pajero, LC, etc) versus offroader mic (Samurai, Jimny, etc)

dude

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi de forum. Am inceput sa citesc forum de ceva vreme in speranta ca voi reusi sa iau o decizie in privinta modelului de offroad-er cel mai potrivit mie.

Totusi, pe masura ce am citit am devenit tot mai nelamurit, poate si datorita faptului ca fiecare cioara isi lauda puiul. :)

Dilema ar fi asa: offroader mare (Patrol, Pajer, LC, etc) vs offroader mic (Samurai, Jimny, etc): Avantaje/dezavantaje.

Ipoteza de la care as vrea sa plecam este ca masina se foloseste exclusiv pentru distractie, drumetii, offroad mediu spre greu, nu tractari, extrem sau orice altceva ce inclina clar balanta in favoarea uneia dintre cele doua categorii si implicit anuleaza discutia.

Din punctul meu de vedere problema are doua aspecte:

1. Performante onroad si offroad

2. Intretinere: taxe si impozite, consumabile, piese, etc

Pana acum eu vad asa:

1. Performante:

Avantaje offroad mic:

a. raport putere/greutate mai bun, deci performante mai bune in onroad. - nu sunt convins ca e important si in offroad. De asemenea, majoritatea motoarelor pe offroaderele mici sunt benzina in timp ce la cele mari sunt diesel.

b. gabarit mai mic, deci poate intra pe drumuri pe unde un offroader mare ar avea probleme. Intrebarea e cat de des se intampla asta in viata reala.

c. greutate mai mica, deci se afunda mai greu in noroi. In cazul in care ramai intepenit poti sa o scoti si cu o masina de acelasi gabarit.

Avantaje offroad mare:

a. cuplu mare dat de motoarele TD

b. posibilitatea de echipare cu cauciucuri mai mari si kituri de inaltare mai "inalte" :), deci teoretic ar trebui sa treaca prin locuri pe unde offroaderele mici s-ar impotmoli. Ramane de discutat daca nu se afunda la randul lor mai tare din cauza greutatii mai mari.

c. posibilitatea de echipare spre extrem a masinii pentru a duce spre extrem performantele offroad. Ramane de discutat daca nu se poate face acelasi lucru si cu offroaderul mic.

d. posibilitatea de a transporta/tracta incarcaturi destul de voluminoase (vezi cazul colegilor de forum care au povestit ca au construit case folosind o masina si o remorca) sau a bagajelor in cazul drumetiilor.

2. Intretinere:

Avantaje offroad mic:

a. taxe (mult) mai mici

b. impozite (mult) mai mici

c. cantitati mai mici de lichide, deci costuri mai mici la revizii

d. consum de combustibil mai mic atat in offroad cat si in onroad

Avantaje offroad mare:

a. ???

Ar fi interesant de aflat parerea voastra despre:

- costuri de exploatare (piese, kituri aftermarket, etc) pentru cele doua categorii de masini

- fiabilitate pentru cele doua categorii de masini (Parerea mea personala e ca cele mici sunt mai mult pentru oras, drumetii usoare si domni sau doamne care nu vor sa ramana inzapeziti la prima, a doua, a n-a ninsoare din Bucuresti sau orice oras al tarii. :( )

- disponibilitate piese de schimb si kituri aftermarket

Orice idee, sugestie, critica e binevenita.

Va multumesc pentru ajutor.

Editat de Yonutz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Offroader mare (Patrol, Pajero, LC, etc) vs offroader mic (Samurai, Jimny, etc): avantaje si dezavantaje

Depinde foarte mult pe unde e folosit utilajul si in ce conditii. Pentru ca pana la un anumit grad de dificultate e mai bun un offroader mai mare cu spatiu, caldurica, eventual a.c. , dar daca se ajunge la nenorociri dilema e alta : offroader mare taiat si usurat la blana avand avantajul transmisiilor mult mai fiabile sau un offroader usor, intarit. Personal cred ca e mai distractiv unul mic, intarit, cu rapoarte si roti. Este mai putin confortabil, dar cand da de greu face ce ar face unul mare modificat extrem. Plus avantajul financiar.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Re: Offroader mare (Patrol, Pajero, LC, etc) vs offroader mic (Samurai, Jimny, etc): avantaje si dezavantaje

daca vrei doar distractie.....mic...

stii deja avantajele....le-ai scris....costuri mici fiabilitate ( la mine la Jimny de la 24.000 la 31.000 KM am schimbat doar un rulment ..si a facut ceva off)

greutatea redusa si dimensiunile reduse sunt avantaje foarte mari in off...

daca vrei doar distractie ia un Jimny Metal Top cu AC 86 cp motor 1300 benzina...si ve fi UIMIT CE POATE FACE DOAR CU NISTE CAUCIUCURI SIMEX....tine piept cu succes tancurilor....

mai multe detalii suna - 0724 227 445 am Jimny de aproape 2 ani

Link spre comentariu

Nu este un sfat dar, fa o poza cu tine langa un samurai si dupa cere sfaturi :grin:.

Unu` mic e mic unu mare e mare:ha:

Tu in ce te simti bine?

Link spre comentariu

Nu este un sfat dar, fa o poza cu tine langa un samurai si dupa cere sfaturi :grin:.

Tu in ce te simti bine?

:g

sau nu te intereseaza cum te simti in ea.....

eu am 1,87 88 kg si ma simt ok in Jimny ....deoarece merg cu ea doar in weekend....nu cred ca as rezista in ea zi de zi...dar pentru distractie.....e perfecta

Link spre comentariu

Tu in ce te simti bine?

Eu unul m-as simti mai bine in ala care urca decat in ala care nu urca ... e destul de stanjenitor sa te chinui cu ditamai matahala si sa treaca un Jimny pe langa tine fluierand. Si plus ca din experienta iti spun ca stai mult mai confortabil in Jimny decat in Patrol ... asta ca veni vorba de Jimny .

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Am avut si mic (Samurai) si am si mare (Patrol) si are fiecare farmecul lui dar niciodata nu o sa mearga un Samurai pe unde merge un Patrol,iar de loc nici vorba de comparatie probabil colegul a variat mult in greutate intre una si alta dar eu in Patrol stau incomparabil cu pozitia din Samurai . Am 1,94 -102 kg.Cu Samuraiul trecem prin locuri mult mai inguste mult mai relaxat cu Patrolul trec prin locuri mult mai inclinate mult mai relaxat.Ramene la alegerea ta sa te hotarasti .Jimny este super misto ca masina am fost cu una si am ramas impresionat de capacitati.

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

box;660551']Eu unul m-as simti mai bine in ala care urca decat in ala care nu urca ... e destul de stanjenitor sa te chinui cu ditamai matahala si sa treaca un Jimny pe langa tine fluierand. Si plus ca din experienta iti spun ca stai mult mai confortabil in Jimny decat in Patrol ... asta ca veni vorba de Jimny .

@[wst]box am avut in decurs de 6 ani 12 utilaje dintre care un samurai 5 patroale 2 LR discovery,1roky ,4 lada niva ,merg la pescuit si am 100km craiova dunare,cum pacatele mele la 186cm si 127 kg sa stau in masini mici :ha:,cand nu prea am spatiu nici in y61 actual iar de confort sa fim seriosi

este adevarat ce spui ca aia mica zboara dar pe unde intru cu 35 roti nu vad bine pe alea mici basca ca e vb de stabilitate ,referitor la modificari preturile sunt cam la fel cu mici diferente

asa vad eu lucrurile PATROL:h5

:cl
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru posturi si pareri. Pana la urma nu e neaparat un topic in urma caruia sa achizitionez eu sau altcineva o masina ci pentru a intelege mai bine care sunt punctele forte ale celor 2 tipuri de offroadere.

Pana acum a mai adaugat 2 idei interesante:

1. conteaza foarte mult gabaritul soferului

2. offroaderul mic are avantaj in locuri inguste, offroderul mare are avantaj in locurile inclinate.

Astept in continuare parerile voastre. Sunt convins ca sunt inca multe aspecte pe care nu le-am atins inca.

Bafta

Link spre comentariu

Comparam pozitia la volan intre Jimny si Patrol , nu era vb de Samurai care e mult mai mic. O sa fiti surprinsi insa, toti cei care nu ati incercat, ca Jimny e o masina cu acelasi ampatament si ecartament ca si Toyota Lj 70, doar ca are un interior cu design mai de actualitate si mai bine studiat, de aceea ofera o pozitie mai buna cel putin pe locurile din fata. Patrolul desi e mare, nu ofera suficient spatiu la genunchi. In privinta performantelor, e cum v-am povestit mai sus ... in offroad mediu merge o masina mare presupunand ca e mai confortabila si poate cara tot felul de bagaje ... dar totul se schimba cand esti la stramtoare, in namol, pe tot felul de nenorociri. Eu am fost si sunt posesor de Samurai , posesor de Patrol, copilot in Jimny si am facut echipa cu masini de toate taliile ... asta am invatat pana acum ... daca e sa fie greu, te urci intr-una mica si o sa vezi ca e mult mai usor decat ai crezut ... intr-una mare, e mult mai greu. Pot sa povesteasca cei care au vazut proba speciala la ORR despre ce vorbesc. O masina de talie mare care poate e Pajero 3,5, restul doar cu modificari mari.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Dat fiind ca in offroad vei gasi si masini mici si masini mari, se pare ca sunt capabile si unele si altele. Impotmolite raman toate la un moment dat, indiferent de masina - d'aia sa inventat ... TROLIUL. Si pentru mici si pentru mari. D'aia se nu se pleaca singur in teren. Daca tot drumul este numai noroi extrem inseamna ca nu cu roti trebuia sa pleci - senile, perna de aer, elicopter :)

Cum spunea un maestru pe aici: "pentru apa trebe' barca!"

Sa fiu mai on-topic, masina trebe sa fie musai 4x4, roti cu profil spre extrem si troliu.

father of three.

ex HZJ 80

Link spre comentariu

Va salut stimati colegi de forum. Am inceput sa citesc forum de ceva vreme in speranta ca voi reusi sa iau o decizie in privinta modelului de offroad-er cel mai potrivit mie.

Totusi, pe masura ce am citit am devenit tot mai nelamurit, poate si datorita faptului ca fiecare cioara isi lauda puiul. :)

Dilema ar fi asa: offroader mare (Patrol, Pajer, LC, etc) vs offroader mic (Samurai, Jimny, etc): Avantaje/dezavantaje.

Ipoteza de la care as vrea sa plecam este ca masina se foloseste exclusiv pentru distractie, drumetii, offroad mediu spre greu, nu tractari, extrem sau orice altceva ce inclina clar balanta in favoarea uneia dintre cele doua categorii si implicit anuleaza discutia.

Din punctul meu de vedere problema are doua aspecte:

1. Performante onroad si offroad

2. Intretinere: taxe si impozite, consumabile, piese, etc

Pana acum eu vad asa:

1. Performante:

Avantaje offroad mic:

a. raport putere/greutate mai bun, deci performante mai bune in onroad. - nu sunt convins ca e important si in offroad. De asemenea, majoritatea motoarelor pe offroaderele mici sunt benzina in timp ce la cele mari sunt diesel.

b. gabarit mai mic, deci poate intra pe drumuri pe unde un offroader mare ar avea probleme. Intrebarea e cat de des se intampla asta in viata reala.

c. greutate mai mica, deci se afunda mai greu in noroi. In cazul in care ramai intepenit poti sa o scoti si cu o masina de acelasi gabarit.

Avantaje offroad mare:

a. cuplu mare dat de motoarele TD

b. posibilitatea de echipare cu cauciucuri mai mari si kituri de inaltare mai "inalte" :), deci teoretic ar trebui sa treaca prin locuri pe unde offroaderele mici s-ar impotmoli. Ramane de discutat daca nu se afunda la randul lor mai tare din cauza greutatii mai mari.

c. posibilitatea de echipare spre extrem a masinii pentru a duce spre extrem performantele offroad. Ramane de discutat daca nu se poate face acelasi lucru si cu offroaderul mic.

d. posibilitatea de a transporta/tracta incarcaturi destul de voluminoase (vezi cazul colegilor de forum care au povestit ca au construit case folosind o masina si o remorca) sau a bagajelor in cazul drumetiilor.

2. Intretinere:

Avantaje offroad mic:

a. taxe (mult) mai mici

b. impozite (mult) mai mici

c. cantitati mai mici de lichide, deci costuri mai mici la revizii

d. consum de combustibil mai mic atat in offroad cat si in onroad

Avantaje offroad mare:

a. ???

Ar fi interesant de aflat parerea voastra despre:

- costuri de exploatare (piese, kituri aftermarket, etc) pentru cele doua categorii de masini

- fiabilitate pentru cele doua categorii de masini (Parerea mea personala e ca cele mici sunt mai mult pentru oras, drumetii usoare si domni sau doamne care nu vor sa ramana inzapeziti la prima, a doua, a n-a ninsoare din Bucuresti sau orice oras al tarii. :( )

- disponibilitate piese de schimb si kituri aftermarket

Orice idee, sugestie, critica e binevenita.

Va multumesc pentru ajutor.

Eu unul nu stiu de ce iti freci mintea cu astfel de probleme !!! Namile ca noi, astia de peste 140kg ,nu pot face off road cu Samurai sau Jimny. Jucarelele astea nu urca nici podul de la Otopeni cu asa driver la bord............:old

PS Nici de tanchist nu esti bun, ca nu incapi pe gaura din turela:ha:

Nici de pilot de avion nu esti bun, ca nu ai loc in carlinga cu parasuta, In plus pe avionul de lupta biloc o sa zbori intodeauna singur.......... :bananaGhici de ce?

Asta este , asa ca nu te mai bucura ca Samuraiul ia in baie numai 3 litri de ulei...

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

Ca sa fiu putin rautacios, ati ales Patrolalele numai pentru ca nu incapeati in Jimny pentru ca altfel era mult mai potrivit pentru aproape orice situatie. :P

Acum serios vorbind, citind threadurile din Suzuki si citindu-le pe cele de la Nissan observ ca primii zic ca dau clasa cu masinile lor "monstrilor" care de cele mai multe ori nu sunt atat de potente in offroad pe cat de impunatoare par la prima vedere, iar ceilalti fac haz de faptul ca masinile mici sunt ca niste jucarii.

Eu unul incerc doar sa inteleg de ce ai alege un tip si nu pe celalalt si de aceea am indrazinit sa apelez la acest forum unde sunt atatia utilizatori cu cunostinte de offroad infinit mai mari decat ale mele. Motivele tehnice si administrative, oricare altele in afara de gabarit care observ ca primeaza in multe dintre cazuri. Sau altfel spus ma simt prost ca nu am si eu 1.85 si 100 de kg ca sa am si eu cu ce ma lauda. :grin:

Link spre comentariu

La un Patrol sau LandCruiser poti pune roti mai mari (33",35") fara probleme, pe cand la cele mici nu, deoarece nu prea tine transmisia si nici nu au putere sa le invarta. Cu rotile mari si garda la sol mare poti face offroad mai extrem nu mai ramai suspendat asa repede.

Link spre comentariu

Bineinteles ca am visat intodeuna la un Samurai. Dar, cu oricate mi-am dat intanlire, toate au refuzat sa ma care pe urcari. Ai ghicit ! Asa am ajuns la Patroale ! Pt oameni ca noi......One WAY Sir!

Dar ca sa-mi exprim o opinie , masinile 4x4 converg in 2 directii clare

- unele spre ATV ( gen Jimny, Samurai etc)

- altele spre TAF ( Y61, G-klass, HDJ etc)

Si cum nu face TAF-ul ce face ATV-ul, si viceversa, rezulta ca de ambele parti sunt avantaje si dezavantaje.......

Samuraiul NEVER nu trece pe sleaurile pe care eu fluier cu Patrolul

Eu cu Patrolul NEVER nu o sa ma strecor printre pomi sau jaloane precum Samuraiul.

E drept ca in vremurile astea , cu impozitele babane pe care trebuie sa le platim, cred ca in scurt timp singurele masini 4x4 pe care le vom vedea sunt cele low cost tax si intretinere.

Si ca sa nu zici ca sunt rau degeaba, te astept pe la mine ca sa te inghesui intr-un samurai, al unui coleg forumist........

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

La un Patrol sau LandCruiser poti pune roti mai mari (33",35") fara probleme, pe cand la cele mici nu, deoarece nu prea tine transmisia si nici nu au putere sa le invarta. Cu rotile mari si garda la sol mare poti face offroad mai extrem nu mai ramai suspendat asa repede.

Poti pune roti mai mari (33", 35", chiar si 37") si pe un Samurai, pentru ca puntile stoc duc pana la 33" iar cu o conversie de punti, motorul stoc duce chiar si 37", sa nu zic ca in cazul asta invarte 35"-urile mai bine decat o face un patrol. Vorbind despre un samurai cu punti stoc, o sa fiti surprinsi ca echipat cu roti 31" are grupul la aceeasi distanta de sol ca si un patrol cu 35" silverstone ... daca-i pui 33" e chiar mai bine. Avantajul real al patrolului este blocantul stoc, nicidecum roata mai mare.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Atunci de ce pun toti punti de LJ70 la Samurai si Jimny?

:D:D:D :ha: Pai ar ramane masina tintuita de asfalt ..... :hl

Nissan patrol Y61, ZD30 DDTI !

Sa auzim de bine !!!

Link spre comentariu

Jimny este peste Samurai din multe motive, daca ai un Jimny nout, de 5-6 ani ... te dai cu el stoc un an fara sa rupi nimic la el!

Daca il modifici extrem ... costa mult sau la fel de mult ca la o masina mare! Si tot ai o problema ... nu ai blocante! Blocantele fac diferenta!

Un clasament ar fi:

- Una mica cu blocante si roti 31+

- Una mare cu blocante si roti 35+

- una mica cu mult span si fara blocante

- una mare cu mult span si fara blocante

Exceptie face Lada Niva cu 4 lanturi! Vezi filmul de aici:

[YOUTUBE]LpCzSEPfCcY[/YOUTUBE]

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

Ca sa fiu putin rautacios, ati ales Patrolalele numai pentru ca nu incapeati in Jimny pentru ca altfel era mult mai potrivit pentru aproape orice situatie. :P

Acum serios vorbind, citind threadurile din Suzuki si citindu-le pe cele de la Nissan observ ca primii zic ca dau clasa cu masinile lor "monstrilor" care de cele mai multe ori nu sunt atat de potente in offroad pe cat de impunatoare par la prima vedere, iar ceilalti fac haz de faptul ca masinile mici sunt ca niste jucarii.

Eu unul incerc doar sa inteleg de ce ai alege un tip si nu pe celalalt si de aceea am indrazinit sa apelez la acest forum unde sunt atatia utilizatori cu cunostinte de offroad infinit mai mari decat ale mele. Motivele tehnice si administrative, oricare altele in afara de gabarit care observ ca primeaza in multe dintre cazuri. Sau altfel spus ma simt prost ca nu am si eu 1.85 si 100 de kg ca sa am si eu cu ce ma lauda. :grin:

musiu a zis bine. troliu.

eu am 1,6 m, 60 kile oscilant (seara mai mult, dimineata mai putin:ha:)

manuiesc un patrol y61, aprox. 2,8 tone echipat de drum.

si ma plimb cu ea, hai sa zicem fac offroad.

daca tu crezi ca achizitia unei astfel de masini se face cerebral si cu calcule exacte, te inseli grav.

se merge pe feeling....

sau, cauta masina asta: motor 3,5 V6 de mitsu GDI 300 CP, transmisie/punti nissan patrol, sasiu probabil tot nissan patrol SWB scurtat/taiat pe ici pe colea, caroserie de ce-o fi, usoara si sa se potriveasca.

dar tu vrei un compromis...

frumoasa, desteapta, si devreme acasa...

apropos, descrie-ne si noua viziunea ta despre femeia perfecta, considerand cele doua deziderate ale tale: functionalitate si costuri.:ha:

ia-ti bre un patrol.....n-o sa rada nimeni de tine...

veveritele sunt ok, incredibil, fac lucruri senzationale:h5

de ex., intr-un loc unde mitsu 2,8 SWB a trebuit sa se trolieze, pe o veverita Samurai 1.3 doar 4 insi (intre care si eu:ha:) l-am leganat un pic si dus a fost....

INSA.....orice stol de veverite isi doreste un patrol prin preajma, crede-ma:grin::grin:

pe cand invers nu.....

sa nu intri in dilema cainelui...

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Cum un mare clasic in viata spunea si citez:

"Patrolul strica la caracter", e alegerea ta dc vrei Patrol sau nu.

N-o sa divulg autorul, poate se autosesizeaza :top

Avand in vedere ca vorbim de un sport extrem, alegerea este tot extrema, Patrol sau Samurai :h5

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

Is 2 clase diferite... alegera difera in functie de asteptari, buget, haiducime, inaltime, grasime, atasarea fata de un marca/model anume, costuri.

Eu am 1.82 125 kg(de multe ori si copilotul), port centura strans si geamu' vesnic deschis si asa uneori injur ca nu mi-am luat casca... dar tot imi place samuraiul

Suzuki Samurai 1.3

Yes, we can't !

Link spre comentariu

Eu am 1.82 125 kg(de multe ori si copilotul), port centura strans si geamu' vesnic deschis si asa uneori injur ca nu mi-am luat casca... dar tot imi place samuraiul

Ai incercat cu Patrolul si nu ti-a placut?

Link spre comentariu

Atunci de ce pun toti punti de LJ70 la Samurai si Jimny?

Pentru ca e prea mult de suportat pentru astia "supraponderali" :ha:

Editat de Catalin.V

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

@giorgel: de acord cu tine in privinta faptului ca o masina o iei pentru ca iti place sau pentru ca atat iti permiti. Altfel toti am conduce numai Bugatti sau mai situ eu ce. Ce incerc eu aici e sa inteleg care sunt considerentele tehnice si functionale pentru care unii sunt atat de porniti pe un tip de masina si altii pe cealalta. O alta concluzie pana acum e ca aspectul financiar (taxe, impozite, etc) nu e foarte important printre posesorii de astfel de masini ci asa cum zici si tu "se merge pe feeling" si e vorba despre pasiune, deci costurile trec in plan secund.

Va dau dreptate in ceea ce priveste fiabilitatea Patrolului. Am avut o singura data placerea sa conduc un 2.8 LWB, pe sosea, Bucuresti - Rasnov si retur cu platforma si masina de 1.5 tone in spate. E o poezie. Ulterior posesorul Patrolului a plecat cu masinile si platforma in Finlanda, de 2 ori. Nu a avut niciodata nici cea mai mica problema cu Patrolul desi era una dintre cele mai slab intretinute masini pe care le-am vazut vreodata. Cauciucurile erau mai plate decat palma mea, etc...

Doar visez ce poate face o asemenea masina in offroad. Deci tot respectul pentru Patrol.

Totusi, de ce sunt posesorii de Samurai si Jimny atat de mandrii de masinile lor? Sa fie doar pasiune cum e si la Patrolisti sau....

P.S: giorgel, nu exista femeia ideala. Toate sunt la fel. Singura diferenta e ambalajul. :top

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare