Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Foloseste la ceva daca se deblocheaza diferentialul central in 4x4 Low?

Max

Postări Recomandate

La Toyota Landcruiser seria 80, cand cuplezi reductorul, indiferent de alte comenzi, diferentialul central se blocheaza.

Sunt situatii cand ar fi bine ca diferentialul central sa se poata debloca chiar daca masina e in reductor? Oare ar fi interesant la rock crawling?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Foloseste la ceva daca se deblocheaza diferentialul central in 4x4 Low?

Probabil ca ar fi extrem de putine situatii.

Poate numai pe asfalt uscat , la tractari .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Oricum se poate decupla centralul la 80, separat de comanda reductorului (baietii cu 80 stiu sa explice mai bine metoda).

Ca utilitate ar fi doar tractarile pe asfalt sa zicem, desi pe high masina face fata fara probleme.

Pe rock-crawling nu ar fi deoc util, pentru ca acolo ai roti suspendate, flexate, sau cu aderenta mica, si atunci vrei ca ambele punti sa lucreze...

Altminteri nu vad utilitatea (si nici japonezu n-a vazut-o (sau romanu =)) ca la ARO e mereu cuplat centralu cand bagi inca din 4x4))

Link spre comentariu

Plecand de la premiza ca un diferential este conceput pentru a permite ca rotile aceleiasi punti sa se invarta cu viteze diferite (cazul in speta puntie se invart cu viteze diferite) lucru ce ajuta la efectuarea schimbarilor de directie pe suprafete cu aderenta buna, pe de alta parte imi spuneau si mie altii "mai batrani" ca in teren o punte blocata nu ajuta in 100% din cazuri, am observat mai ales in teren alunecos (nu mocirla adanca) cand rotile aceleiasi punti intalnesc suprafete ce permit alunecarea, daca blochezi puntea masina are o tendinta de a rupe aderenta si asa precara...

La '70 nu pot efectua teste pentru ca nu are diferential central ar fi interesant insa de vazut cum se comporta un '80 daca se simte diferenta, mai ales in trial... Presupun ca sistemul OEM de comanda este unul electric, iar daca acesta este "pacalit" atunci ar trebui verificat sa nu fie o sonda pe diferential ce necesita acelasi nivel de atentie :grin:

@Landcruiser
Link spre comentariu

Presupun ca sistemul OEM de comanda este unul electric, iar daca acesta este "pacalit" atunci ar trebui verificat sa nu fie o sonda pe diferential ce necesita acelasi nivel de atentie :grin:

Intradevar, controlul blocarii diferentilalului la seria 80 este electric. In stalpul din stanga jos se afla ECU care comanda diferentialul central. Daca e cazul acesta se poate "fenta" prin scoaterea unui fir din conectorul care intra in releu. Se poate trage chiar un switch la bord daca e cazul.

Link spre comentariu

Ai dreptate nu m-am exprimat eu clar, presupunand ca ECU primeste o comanda de la o sonda de pe reductor cand tu ai schimbat pozitia levierului(ai introdus in low gear), activeaza circuitul pentru blocarea diff-ului central - pe care tu il vei anula.

De regula exista inca o sonda montata pe diferential, care ar trebui sa confirme ECU-ului faptul ca s-a realizat blocarea diferentialul, in caz contrar ECU sesizeaza ca este ceva in neregula si aprinde un martor de atentionare in bord.

@Landcruiser
Link spre comentariu

Si la 70 se blocheaza centralu pe reductor, si la Y60, si la multe alte masini. E o practica japoneza oarecum comuna. La 80 au facut-o electric, si de aia e foarte simplu sa alegi daca o vrei sau nu.

Discutia intre un diferential de punte blocat sau nu, are un fel de sens poate in anumite conditii foarte particulare. Totusi centralul trebuie sa fie blocat, altfel daca o punte patineaza, cealalta nu face nimic... E chiar important. Bine in mers, lucrurile se simt usor altfel, dar cum dai de ceva mai nasol, daca nu ai central, esti mort. Tocmai de asta cam toate masinile au centralul blocabil. De exemplu nu-mi vine in cap nici una care nu are asa ceva. Stie cineva?

Link spre comentariu

Ca sa lamuresc o terminologie utilizata de mine intr-un mod oarecum precar, la sugestia lui Max, tre sa ma lamuresc cum ma exprim:

- Masini fara diferential central, cutia de transfer e part/time si mereu blocata - dar au "centralul" blocat.

- Masini cu diferential central, eventual 4x4 permanent, care diferential central poa sa fie blocat sau nu.

Ideea pe care am vrut s-o exprim, e ca toate 4x4 pot sa blocheze centralul, sau il au blocat, sau e blocat, sau altfel spus e cu blocaj.

Deci, cine stie vreo masina care nu poa sa blocheze centralu, sau nu-l are gata blocat?

Link spre comentariu

In mai multe situatii, am vazut cu cata usurinta aborda '80-ul, fata de a mea (LJ70) urcarile, nu reusesc sa imi dau seama care este cauza, am luat si varianta diferentialului central in calcul (ar mai fi si distributia maselor), de aceea sunt curios daca intradevar in anumite situatii (aderenta scazuta-masina este in miscare) este mai bine sa nu blochezi centralul asa cum nici puntea nu te ajuta sa o blochezi in permanenta.

In trial (spatii stranse), daca ai frana independenta pe fiecare roata (asa cum am vazut la jucariile unguresti) presupun ca este mai usor daca ai diff central atunci cand blochezi o roata pentru a lua un viraj strans.

Eu nu neg faptul ca blocarea centralului este o solutie - in cele mai multe cazuri, dar asa cum scria si Max ar fi interesant de stiut daca ar ajuta la ceva sa nu blocam, atunci ar fi o optiune, nu?

@Landcruiser
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

La '70 nu pot efectua teste pentru ca nu are diferential central

eu unul stiam ca are...

Din cate stiu eu daca esti 4x4H si o roata pierde aderenta masina ramane acolo si doar roata aia se invarte. Pe cand daca esti in 4x4L ai raport 50 - 50 la punti.

Intradevar nu poti merge in 4x4H cu diferentialul blocat sau in 4x4L cu diferentialul deschis (decat eventual cu MRL-urile deschise), dar asta este alta discutie.

GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

la 4x4 H daca patineaza o roata din fata (de ex) te impinge puntea spate (care are aderenta) ca d'aia e 4x4 ! ce ai spus tu e 4x2 . La 4x4 fara punti blocabile tre sa patineze o roata din fata si una pe spate ca sa stai pe loc. Am facut o incercare cu rotile dreapta pe gheata si stanga pe asfalt ...am plecat doar dupa ce am pus nisip pe gheata ...:ha:

Nu mai am Aro , l-am vandut !
Link spre comentariu

Septimiu, experienta ta este raportata la ARO.

ARO nu are diferential central, ceea ce este ca si cum ar avea diferential central blocat. Tractiunea se transmite in proportii egale catre cele doua punti si vor fi intotdeauna minim cate doua roti (una din fata si una de pe spate) care se misca.

Exista masini cu diferential central (si inca destule). In cazul lor, daca acesta nu este blocat, se poate intampla ca intreaga tractiune sa se transmita catre o singura roata, fix aia care nu are aderenta.

ARO 244, an 1997, motor L25

ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

Link spre comentariu

Ideea pe care am vrut s-o exprim, e ca toate 4x4 pot sa blocheze centralul, sau il au blocat, sau e blocat, sau altfel spus e cu blocaj.

Deci, cine stie vreo masina care nu poa sa blocheze centralu, sau nu-l are gata blocat?

te-ai blocat....:ha:

nu toate 4x4 au chestia asta

stiu eu una, B-xx-KYK, iti spune ceva? un LR 2, care nu are blocant central (optional poate avea, nu are asta, mai trebuie ceva piese pe acolo), are in schimb controlul tractiunii.

eu unul nu vad nici un avantaj la deblocarea centralului, este drept insa ca gandesc doar d.p.d.v. al practicilor de off-road.

din contra, sa poti bloca centralul si pe HI ar fi o smecherie, stiu un caz de 80 (il stii si tu, vstef_is:ha:) care, avand o planetara rupta, a trebuit sa faca o mantzocarie pt. a putea bloca centralul pe HI, ca sa vina acasa...altfel venea, de unde a intzarcat mutu pe alexandra, in 4x4L:ha::ha: vreo 400 km...:ha::ha::ha:

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

La hibridul nissoyota se poate cupla centralul indiferent de treapta reductorului. La origine era full-time 4x4,smekeria e cu mrl-uri manuale deci cu centralul blocat trage doar spatele,asa ca se poate merge chiar daca se rupe planetara/cardan/mrl....

Link spre comentariu

Eu văd problema cam aşa:

Spre exemplu, dacă vrei să faci din maşină DRIC: old, adică să mergi foarte încet pe drum cu aderenţă foarte bună (asfalt), ar fi necesar ca în greu să poţi debloca centralul sau faţa, pentru a nu rupe ceva la transmisie din cauza diferenţelor de rulare dintre roţi în viraje. Sunt două soluţii pentru asta: 1. MRL-uri faţă, şi nu mai contează că centralul e blocat, oricum faţa nu mai trage;

2. comandă separată pentru blocantul central (aveam aşa ceva la un TV, care avea două manete pentru reductor: una pentru faţă şi alta pentru greu. Puteai merge cu greul fără faţă şi cu faţa fără greu.)

La Pajero cuplează iniţial doar faţa, apoi blochează centralul, iese în punctul mort, apoi intră greul.

Mitsubishi Pajero SWB 1993

4D56TD manual Super Select

Volan dreapta

Link spre comentariu

La Pajero cuplează iniţial doar faţa, apoi blochează centralul, iese în punctul mort, apoi intră greul.

Asta se intampla la Super Select :wink:

Scump si prost am tot vazut. Ieftin si bun NU EXISTA! :grin:

Prahova 4x4

Link spre comentariu

eu unul stiam ca are...

Din cate stiu eu daca esti 4x4H si o roata pierde aderenta masina ramane acolo si doar roata aia se invarte. Pe cand daca esti in 4x4L ai raport 50 - 50 la punti.

Intradevar nu poti merge in 4x4H cu diferentialul blocat sau in 4x4L cu diferentialul deschis (decat eventual cu MRL-urile deschise), dar asta este alta discutie.

Poate sunt mai multe modele de cutie de viteze/cutiii de transfer montate pe Toyota LJ 70, eu nu stiu despre ce scrii tu, pana acum am avut cateva astfel de masini(2.4 3.0 TD) pe mana, toate aveau montate pe cutia de viteze reductorul, din reductor miscarea pleca direct pe puntea spate, optional pneumatic se cupleaza puntea fata - dar fara diferential. Diferentialul implica miscare diferentiata, cazul in speta intre punti.

@Landcruiser
Link spre comentariu

• 1 an mai târziu...

asta ar fi rezolvarea la 80:

simplu.doar trebuie cumparat un buton CDL de la dezmembrari :h5

Editat de Max
  • Like 1

2003 Lexus LX470 :grin: 2006 Patrol Y61 33"

2010 Jaguar XKR :banana

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare