Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

sobita

Postări Recomandate

Am gasit
pe youtube si mi s-a parut destul de interesanta.Stiu ca exista butelii pe gaz doar ca alea se mai si consuma.Cand oi avea ceva timp si chef incerc sa-mi fac si eu una.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: O dracie interesanta si utila.

Mda interesanta ideea,da pentru desert poate.

P.S. Vino la munte si ati aratam noi focuri si jar....:2dr

Imi place sa stiu totul despre noii mei prieteni, dar nimic despre cei vechi.:grin::grin::grin:

2xToyota lj73,bmw320,honda fireblade,honda quad 140cp home made,barca quicksilver 410sl ,husqwarna 450.

Link spre comentariu

Nu am probleme in aprinderea unui foc.Majoritatea vacantelor le-am petrecut la tara unde aprindeam tot ce sa gasea :ha: casa a scapat intreaga.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Mda interesanta ideea,da pentru desert poate.

P.S. Vino la munte si ati aratam noi focuri si jar....:2dr

Aici nu este vorba de cine face focul mai mare sau mai tare. Ideea e sa stii cum, la un moment dat, sa improvizezi o chestie cu/in care sa poti fierbe apa ca sa o faci cit de cit potabila, de exemplu. Nu a zis nimeni ca faci ciorba cu alea tri cutii de conserva ...

ps: la inceput de cuvint i nu se inlocuieste cu i din a, adica iti este iti si nu ati

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

Asta-i pentru cei care stau 3 luni cu rulota in Valea Cerbului.

Ce facem azi?: un aragaz din conserve sau un generator in parau sau o buda ecologica sau o antena pentru bulgari....etc

Link spre comentariu

• 7 luni mai târziu...

sobita

Multa vreme am carat o sobita ruseasca pe benzina, am fost si sunt foarte multumit de ea. Am descoperit pe youtube o chestie foarte utila si cand n-am avut altceva de lucru, am facut una la fel. E foarte usoara, arde cu lemne si am putut fierbe cartofi, face un ceai, etc. in conditii foarte vitrege, varf de munte, viscol. In interior depozitez alte lucruri, ca sa nu pierd spatiu. Nu mai am de carat benzina si cateva vreascuri se gasesc peste tot.

soba.jpg.e4c2d05701ac9478790777ec6a9953e6.jpg

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

Re: sobita

Bravo .

Eu am varianta cu motorina , foarte eficienta , de asemenea , dar mica ( de fapt , spre medie ...sau intre ) . Cu marele dezavantaj de a purta in tandem si bidonul de gaz de lampa fara miros , sau motorina si sa mirosi a tractorist . Au ris cu spume prietenii cind am cumparat-o din tirgul de WE ...dar totusi nu e dependenta de tempreatura de afara , ca un aragaj portabil cu butelie-cartus .

Iar asta a ta nu e dependenta de nimic , poate doar de utilizator .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

am vazut multe prezentari a sobitelor outdoor de tot felul si con vingerea ferma a mea a fost ca sunt tampenii pe care sa le porti la tine pentru ca nu ai experienta suficienta sa te descurci fara.... pana am vazut poza de mai sus

da dane, o sa iau in calcul cu adevarat sobita pentru ca pe asemenea vreme si conditii, te poti descurca..dar nu poti sa fierbi un ceai decat de 10 ori mai greu ca pe sobita

totul era de prezentare...toti aveau prezentari pe soare, uscat, si parea o prostie...mai putin la dan unde se vede clar diferenta

merci mult , am alta judecata acum despre sobita si utilitatea ei

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Am mai facut una, imbunatatita. Am ridicat putin gratarul si am facut gaurile de aer de jos mai mari. Oala de 1,5 litri cu cartofi a fiert cam 20 de minute, aproape ca pe aragaz in bucatarie (am taiat cartofii bucati). Am folosit crengute de brad uscate pe trunchi, de deasupra zapezii, cam de grosimea unui creion. Pe net am gasit-o "stratus trail stove", sunt si filmulete pe youtube,

[video=youtube;gkQ0-Qa_RlA]

Editat de Astral
ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

E mai practica, in orice caz. Constructia e foarte simpla, o poti alimenta cu lemne fara sa iei oala de pe foc, pe gaura de evacuare si nu trebuie sa montezi alte chestii. Cand ai terminat cu ea, o scuturi de jar, se raceste in cateva minute si o poti impacheta. Soba originala e din inox, eu am facut-o din tabla neagra de 0,7mm sudata in puncte cu electric.

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

despre sobe mai departe

...

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Sobita simpla devine mai eficienta termic daca are peretii dubli cu un separator de aer intre pereti . 3-4 mm ar fi suficient .

Dezavantajul major este ca nu se poate utiliza in corturile mici ( sau mari ...) cind afara ploua ... de trei zile ...si chiar trebuie sa faci un pui de foc , sa fierbi o apa , o tuica , acolo...ca oamenii , care este , cind ploua...

De altfel e genial de simpla , si ieftina ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

M-am documentat si eu mult in legatura cu astfel de sobe. In garaj mi-am facut o soba racheta. Cautati pe google sau youtube "rocket stove mass heater". Am inteles ca prin dobrogea o astfel de soba se numeste lijanca, sau ceva asemanator. Consum minim de lemn, eficienta maxima.

Exista si varianta "portabila" care se foloseste la gatit, si care se face usor si e tot atat de eficienta.

Never drive faster than your guardian angel can fly...
Link spre comentariu

Eu am mers pe varianta asta pentru ca e simpla, o pot lua in masina sau in rucsac si gasesc vreascuri peste tot. Trebuie sa incerc si varianta aratata de dan03, cu gazeificare. Cine stie...

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

• 5 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut,

Am vazut la Coleman niste modele interesante de "sobite", si din cate imi aduc aminte si Campingaz au niste modele. Modelele de la Coleman costa aproximativ 100 USD.

5035A700C.jpg.36b9f60eb7617f7c054a0c87af394a9c.jpg

5038A800C.jpg.963d2486c76a9e38578ad31f21b13db7.jpg

2008 Jeep Patriot 4x4 2.4 L, FD1, North Edition

The Earth is covered 70% by water, Jeep covers the rest

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cu sobitele astea m-am jucat si eu un pic. Din cate-am citit eu, sunt cam 3 feluri. Le scriu numele in engleza ca asa le-am aflat si eu pe net.

- "hobo stove" (o tabla simpla care reflecta caldura in focar)

- "rocket stove" (pereti dubli, intre ei se pune nisip, vata minerala - ca sa reflecte si mai multa caldura inauntru)

- "gasifier stove", cea cu gazificare pe care-am si realizat-o (varianta cu ventilator la 12V).

Sobita cu gazificare merge brici dar trebuie lemne uscate si e nasol de alimentat pe sus. Daca alimentezi prea mult se stinge flacara si scoate un fum de se vede si din satelit :grin:. Totusi, e foarte interesant cum, la o anumita temperatura, fumul supraincalzit ia foc. Si arde nu gluma.....

Acum vreau sa-mi fac una mai simpla (nu-mi plac chestiile gen ventilator), probabil un "rocket stove" cu pereti dubli si vata minerala intre ei si alimentare cu lemn obligatoriu pe jos. Am gasit ceva util la magazin, care cred ca se poate transforma in asa ceva. Se numeste "aprinzator de carbuni", costa vreo 30 de lei si e foarte solid. Mai trebuie sa-i fac o gaura pentru alimentare, o plasa mai deasa ca sa nu cada jarul asa usor si sa-i fac pereti dubli. Pun si niste poze cu el, poate inspira pe cineva.

18062011079.thumb.jpg.60d3e00abe9da061831b82776fbc58fb.jpg18062011080.thumb.jpg.c7669ded2d17c8885411bd7a8c8b6840.jpg

Never Underestimate the Power of Stupid People in Large Groups
Link spre comentariu

• 11 luni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

varianta cu gazeificare

Am facut-o si pe asta, dintr-o conserva de carne pentru caini si una de ananas. Cu asta am avut de lucru, am facut multe variante pana mi-a iesit. Randamentul e net superior dar nu merge bine cand bate vantul. Un litru de apa a fiert in 6 minute cu mai putine vreascuri decat prima varianta. Stiu ca aia cu ventilator e super dar cand ai rucsacul plin te mai gandesti...

DSC06185.thumb.jpg.36fb0319c1aac6b808dd0af7238339a0.jpg

ARO, oriunde, oricand...
Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare