Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Intrebari pentru JK-ul meu

dragoshel

Postări Recomandate

Salutare,

Acum vreo jumatate de an mi-am luat un JK (2.8) din 2007. Inainte am mai avut in YJ (89) si un TJ (97).

La JK am schimat recent urmatoarele:

- i-am pus anvelope Cooper STT de 35''

- am inaltat-o cu Skyjacker 4-5" Lift Kit with Hydro Shocks

- i-am cumparat bara fata + scut AEV (inca nu e montata)

- schimbat amortizor de directie Skyjacker - Amortizor Directie HeavyDuty

Am cateva intrebari pentru cei care se pricep si daca ma puteti ajuta va sunt recunoscator:

1. In urma modificarilor facut (inaltare +roti) o sa am probleme cu cardenele fata si spate, sau cele de pe modele Rubicon sunt mai rezistente? Ar trebui sa schimb cardanele cu unele HD? Un cost aproximativ se poate?

2. In cazul in care schimb rapoartele in grupuri, vor aparea in timp alte probleme? Daca da, care?

3. Creste consumul daca schimb rapoartele? Momentan am un 17% in oras si vreo 12% afara

4. Ce raport imi recomandati sa ii pun? Masina o folosesc destul de putin in off-road (doar in weekend) si la modul soft spre mediu

5. Mai tin planetarele stock la rotile pe care le am sau am nevoie de unele HD?

6. Ce imi recomandati sa ii mai schimb pentru a nu avea probleme mai tarziu

Daca unele intrebari vi se par prostesti, este pentru ca nu ma pricep :(

Va multumesc anticipat

Dragos

Jeep JK Rubicon 2 door Red Rock, 2" lift, 33" BFG AT tires, ARB front bumper, 9500 lbs winch, IPF xenon lights
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Intrebari pentru JK-ul meu

Buna ziua !

Situatia sta cam asa:

Cardanele ar trebui mai lungi, mai ales daca decuplezi stabi si masina va incrucisa serios puntile cu vreo ocazie. Cum cei care produc cardane aftermarket o fac la modul serios, o sa gasesti doar cardane serioase, adica HD, daca vrei. Tom Woods stie ce face, si-l gasesti aici:

http://www.4xshaft.com/JK-jeep.html

Preturi intre 450 - 700 Euro bucata, ajunse la tine in mana. Si poti opta pentru alt model de yoke/cruce, daca tii neaparat.

Daca masina e scurta, ambele cardane vor lucra la unghiuri mai ascutite. Daca masina e lunga (Unlimited), fenomenul e mai acut pe fata decat pe spate, dar prezent totusi in ambele parti. Rubicon-ul vine cu D44 fata/spate, dar planetarele vor suferi in plus cu 9.4%. Care este diferenta intre 32" si 35", de fapt. Daca stock ai rapoartele de 4.10 la unu, 4.56 la unu e alegerea corecta matematic. In practica, probabil chiar 4.88 la unu.

Daca schimbarea de rapoarte se face serios, cu imperecherea corecta pinion/coroana (pata de contact si joc), nu sunt efecte secundare aici. Ia in considerare rulmenti noi macar pe pinion. Blocante ar trebui sa ai stock.

Consumul oricum va creste, dar mai putin decat daca nu ai schimba rapoartele. Si deocamdata lasa masina asa, daca nu ai aplicatii grele de offroad.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsul rapid.

Masina este in 4 usi (Unlimited). Sa inteleg ca primul cardan care ar trebui sa crape ar fi cel de pe fata. Din cate am inteles, intrebam in stanga si in dreapta, cardanele la JK rubicon unlimited sunt mai tepene decat cele pe sahara sau sport...prin urmare nu necesia sa fie schimbate cu unele HD atunci cand masina este inaltata si ii se pun anvelope mai mari decat cele stock

O sa schimb rapoartele in 4.88 cand o sa fac rost de banuti

Multumesc...si daca mai sunt si alte pareri, o sa tin cont de el

Dragos

Jeep JK Rubicon 2 door Red Rock, 2" lift, 33" BFG AT tires, ARB front bumper, 9500 lbs winch, IPF xenon lights
Link spre comentariu

Nu e vorba de cat de "tepene" sunt cardanele stock, ci de lungimea lor.

Cardanul fata, fiind mai scurt, va lucra la unghiuri mai abrupte decat cel spate, si va tinde sa se "scurteze" mai repede la o liftare. Corespunzator, nici crucile nu lucreaza la unghiul ideal transmiterii fortei la grup, si de aici riscul de a forfeca o cruce sau un yoke de cardan.

Pe de alta parte, nu am vazut nicunde sa scrii daca sau ce ai facut cu Panhard-urile, dupa liftare. Adica adaptare lungime sau modificarea prinderilor. Si nici despre unghiurile directiei nu vad nimic. In ambele cazuri trebuia facut ceva. Sper ca s-a si facut...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Legat de Panhard-uri si unghiurile directiei...habar nu am ce-s alea...modificarile le-al facut la Worldscape (sper ca am scris corect) si sper ca a facut ceva in acest sens...daca vede post-ul sper sa raspunda...sau o sa il sun luni si il intreb

sper sa ma tina cat mai mult cardanale si crucile stock...atunci cand o sa am probleme, o sa le schimb cu unele HD...o sa iti mai cer informatii atunci

10x

Link spre comentariu

Salutari !

Bara Panhard este bara care la un capat se prinde de punte si la celalalt de sasiu si are ca rol impiedicarea miscarii stanga/dreapta a puntii sub masina. In limbaj tehnic englez se cheama track bar. Si ai doua bucati, cate una la fiecare punte.

In cazul tau, una in fata puntii fata, adica asa:

http://i52.tinypic.com/2qvgv1d.jpg

Si una in spatele puntii spate, adica asa, bara inclinata, prinsa cu surub in partea stanga a puntii:

http://i54.tinypic.com/1y0j7s.jpg

Cat despre unghiurile directiei, din motive de liftare, se intampla ca masina se inalta, ca e deasupra arcurilor, dar puntea ramane tot unde a fost, ca e sub arcuri. Corespunzator, se schimba unghiul/pozitia tuturor elementelor care sunt acolo, ale directiei si cele de ghidaj ale puntii (brate sau tiranti cum vrei sa le spui).

Bratele sau tirantii nu vor mai lucra paralel cu axul longitudinal al masinii, iar unghiul de caster se duce naibii, iar implicit si cel de toe-in (convergenta). Iar daca in kit-ul ala Skyjacker nu ai avut brate rigide de lungime corecta pentru acel lift sau reglabile in lungime, atunci ceva nu e cum trebuie.

Ca prim rezultat vizibil imediat, dar neconcludent, al faptului ca nu s-a umblat la Panhard-uri sau la directie, este ca, in urma liftarii, volanul nu mai sta drept cu directia "inainte" a masinii. Neconcludent pentru ca un idiot ar demonta volanul ca sa-l puna corect, in loc sa fac ce trebuie la Panhard si la directie.

Ca rezultat vizibil mai tarziu, este ca rotile fata vor tinde sa scartaie in viraje, iar uzura pneurilor fata, pe termen lung, va fi inegala si aiurea de tot.

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Salut din nou,

Intradevar volanul nu mai sta drept...se pare ca nu s-a umblat la Panhard si directie...o sa vorbesc cu cel care a montat kit-ul de inaltare sa vedem ce putem face...

Ce modificari se pot face si cum? Se schimba acele piese?

Inaltarea + schimbul de anvelope imi da mai multa bataie de cap decat satisfactie...imi vine sa le scot si sa revin la masina initiala....

Apropo, uite asta e kit-ul pe care l-am montat

http://jeepmania.ro/produse/196-KIT-uri-de-Inaltare/243-KIT-uri-complete/292-07-11-Jeep-Wrangler---Unlimited-2---4---Door---JK/467-Kit-Inaltare-10.5-12.7cm-Skyjacker-pt.-Jeep-Wrangler-JK-2007-2011-.html

10x

Editat de dragoshel
Link spre comentariu

Buna seara !

Se pare ca nu ti-ai ales bine partenerii cu care lucrezi. Ca dovada clara de neprofesionalism ai de cate ori dai cheie la masina...

Se schimba Panhard-urile cu unele reglabile, sau se transforma cele actuale. Transformarea se poate face spre a le aduce non-reglabile, fix la lungimea necesara, sau reglabile, ceea ce este mai recomandat. Pentru ca n-o s-o nimeresti din prima absolut sigur, daca mergi pe prima varianta.

Dupa ce faci treaba cu Panhard-urile si re-centrezi puntile, reglezi directia la cineva care stie ce face. Si o sa vezi ca brusc, volanul va sta corect...

Un mic apropo: uita-te la toate furtunele de frana, ca s-ar putea sa rupi vreunul in teren, daca nu au fost inlocuite cu altele, mai lungi cu inaltimea liftului actual al masinii. Adica 5", dupa cum ai descris la inceput.

Referitor la reset, lasa masina asa cum e acum, dar corecteaza cele de mai sus. Si schimba locatia unde iti lucrezi la masina sau do it yourself, daca ai idee cu ce se mananca mecanica. Cineva destept mi-a zis odata asa: "do it ONCE, do it RIGHT !"

Later Edit:

Vad ca in kit exista prinderi extra pentru track-bar-uri, dar se pare ca ceva tot nu e bine acolo. Masoara-ti excentricitatea puntilor raportat la axa longitudinala a masinii. Adica sa nu stea puntile prea in stanga sau dreapta, ci la mijloc, adica asa cum trebuie.

Ah, si pentru ca nu s-au montat si alte brate/tiranti, puntile tale nu stau unde trebuie nici ca ampatament. Iar unghiurile directiei sunt varza... In astfel de momente, ma bucur ca nu am drept de port-arma...

Stima si pareri de rau pentru situatia ta,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Salut,

Am comandat bara Panhard reglabila si bieletele...Apoi o sa reglez directia

Multumesc de sfaturi

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare