KAROLOKW Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Salutare tuturor, am tot citit pe aici de cateva zile si nu am reusit sa ma lamuresc asa ca am decis sa apelez la voi cei cu experienta. Astfel intrebarea mea este: Care sunt modificarile acceptate la clasa standard la o masina? tinand cont ca in regulament e specificat ca se accepta masina de serie cu posibilitatea de a avea alte pneuri si alte bari custom. asta e ce am inteles eu din regulament; -acum ce ma intereseaza pe mine este daca eu vreau sa imi arunc din masina bancheta spate, mochetele, bordul plasticaraia de pe usi si sa schimb scaunele care sunt varza cu unele tip scoica noi si mai sigure si sa ii fac roll cage pt siguranta, atata timp cat nu intervin la modificat suspensie, directie frane motor...etc doar mai arunc din ce e inutil, si nu scad sub cei 950 kg parca impusi minim :)..a si uitam sa spun,vreau sa montez si un snorkel . va rog cine stie sa ma lamureasca si pe mine in privinta acestui subiect. Precizez ca vreau ca masina sa indeplineasca toate criteriile pentru standard pt a putea fi apta de intrare in campionat. Multam fain. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Foarte tare intrebarea :) In regulament scrie ca nu se accepta nicio modificare a automobilului, si ca trebuie sa aibe toate dotarile de serie. Pe de alta parte ar fi normal sa iti permita rollcage, scaune si centuri ham, caci sunt elemente suplimentare de securiatate. Nu stiu ce as face eu in postura de verificator tehnic, si sincer sa fiu, cred ca fiecare organizator interpreteaza altfel ce scrie acolo.. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
MirceaMS Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 (editat) Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Chiar am discutat problema cu unul dintre organizatorii de etapa. Din punctul lui de vedere elementele de siguranta sunt adaugari, nu modificari si sunt chiar binevenite, organizatorilor le convine ca masinile sa fie mai sigure, mai ales dupa incidentul de anul trecut de la Odorhei cand s-a rasturnat G-ul. Cum gandesc ceilalti n-am de unde sa stiu dar mi se pare logica aceasta gandire si in concordanta cu regulamentul. Cel mai simplu mi s-ar parea ca la urmatoarea sedinta CNOR sa se ridice aceasta problema si decizia sa se comunice tuturor cluburilor organizatoare si sa se publice pe site-ul FRAS. Pe de alta parte atata vreme cat exista masini cu foarte multe modificari care puncteaza in campionat si care au participat la toate etapele de pana acum fara nici o problema, nu cred ca vreun organizator s-ar lega de elemente de siguranta. P.S. Snorkel-ul la unele masini e standard din fabrica, nu se pot lega de el. Editat August 11, 2011 de MirceaMS LAND ROVER FREELANDER 2,0 TD4 - de toata ziua. TOYOTA LANDCRUISER 95 3.0 D-4D - de ture. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat August 11, 2011 Partajează Postat August 11, 2011 Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Orice "setare privind siguranta" echipajului suplimentara fata de cele stock a masinii (airbaguri & centuri de siguranta) si eu sunt de parere ca este binevenita indiferent de clasa. Mai ales in conditiile actuale. As indrazni sa zic ca ar fi musai necesare ptr a se minimiza riscurile la care este supus echipajul in cazul unui accident. Avand in vedere ca "riscul" e acoperit ACUM prin polita de asigurare a sportivului ar putea ramane o chestie optionala. @Watcher Nu stiu daca e asa cu interpretabilitatea. Regulamentul in forma actuala e unul singur ptr toti, asta e clar. Ca unii merg adliteram si altii incearca sa fie usor flexibili (dar in mare sunt si ei acoperiti de acel regulament) avand in vedere ca probabil anul asta si urmatorii ani pana la definitivarea unui regulament beton (perfect nu cred ca exista) bazat pe experienta si fapte si/sau situatii reale regulamentul "este unul de nisa, experimental", nu cred ca ar trebui sa fie un lucru de condamnat. Trebuie sa ne gandim la acest regulament ca la o lege (dar nu una romaneasca :grin:). In fiecare nou an competitional sunt sigur ca il vor imbunatati cu cate ceva pe baza celor petrecute in anul/anii care tocmai au trecut. Nici "dezorganizarea" clasei Standard nu ma surprinde ...E totusi primul an ...din cate stiu eu ... :wink: Ce e interesant, desi toata lumea se plange aici pe forum, ca "nimeni nu ne baga in seama" cam toti organizatorii cu care am vorbit in ultimul timp erau foarte la curent cu ce se scrie aici. Ma gandesc ca daca nu ii interesau toate aceste lucruri bune sau rele pe care le semnalati...nu stateau sa citeasca ... :wink: consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat August 12, 2011 Autor Partajează Postat August 12, 2011 Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite de aici trag urmatoarele concluzii: 1- tot ce tine de siguranta ca adaugare sau imbunatatire(centuri in 3-4 puncte, scaune scoica, roll cage) sunt acceptate fiind benefice pentru siguranta echipajului. Asta e ce inteleg eu pana acum din ce imi spuneti voi si ce se mai intelege prin regulament. 2- acum ce nu inteleg este daca pentru a face loc si a compensa masa tuturor acestor elemente suplimentare de siguranta si pentru a putea fi montate ele, pot elimina bancheta spate si plasticaraia din masina??? (o mica precizare, masina este o Niva pe injectie, si parandu-mi se cam firava as vrea sa fac tot ce se poate pentru siguranta mea si a copilotului, am studiat schema cu constructia roll cageului si pentru a o putea face calumea va trtebui sa dau jos bordul si sa modific instalatiile pe acolo, in plus in spate chiar nu va mai incapea bancheta iar pentru a putea face roll cage-ul va trebui sa elimin mochetele de prin interior sa poata oamenii sa sudeze :) ) 3- asta e un pic off topic dar poate ma puteti ajuta, facand si montand roll cage-ul voi mai putea sa circul cu masina pe roti pe drumurile publice pana la competitii si inapoi? sa nu am probleme cu politia, arr,rar si alte institutii de genul.??? multumesc mult pentru raspunsuri si in functie de ceea ce imi spuneti voi lua decizia reechiparii sau nu a masinii, nu vreau sa ajung in situatia in care investesc ceva bani, si la un prim calcul mi-au iesit cam 3000 euro ca apoi sa nu ma pot folosi de masina. Pe acesta cale daca e cineva membru in CNOR sau FRAS si poate sa imi/ne ofere un raspuns cat de cat oficial as fi foarte bucuros. cu respect, Karol Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat August 12, 2011 Partajează Postat August 12, 2011 (editat) Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Atata timp cat respecti regulile privind circulatia pe drumurile publice, si masina se incadreza in "standarde" (inmatriculata, ITP, asigurare, nu sunt aduse modificari majore vizibile asupra caroseriei si trenului de rulare) nu prea ai treaba cu nici una din autoritatile de mai sus. CNOR-ul nu are nici o treaba (nici o raspundere) cu circulatia masinilor modificate in afara spatiului de concurs, in afara timpului destinat competitiei. Ptr a primi un raspuns oficial in acest sens de la CNOR dar numai in ceea ce priveste regulamentul ...nu referitor la circulatia pe drumurile publice in general unde sunt alte autoritati care reglementeaza in acest moment acest lucru (politia, RAR, AND) iti sugerez sa scrii un mail pe adresa CNOR (daca nu esti membru al unui club) sau daca esti membru al unui club sa te adresezi prin clubul din care faci parte prin reprezentantul oficial la sedintele CNOR-FRAS ... si pe rand sa trimiti o adresa autoritatilor enumerate mai sus. Probabil in cativa ani se va importa "Pasaportul tehnic" de la celelalte discipline cu motor (un fel de carnet unde sunt trecute datele masinii si modificarile aduse acesteia cu stampile de la RAR si dovada ca masina e in evidentele CNOR ptr competitii sportive cu motor - autoritatile care probabil vor reglementa aceste modificari) DAR acel "Pasaport" nu va garanta decat circulatia in spatiul de competitie pe durata desfasurarii competitiei chiar daca acel traseu intersecteaza drumuri publice. Concluzia: Ca sa poti circula LEGAL pe drumurile publice trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii: 1.Soferul sa aiba permis de conducere (care nu poate fi folosit ca un act de identitate ... cel putin ptr moment in RO sau CE) valabil ptr categoria de masina pe care o conduce; sa detina un act de identitate valabil altul decat permisul de conducere asa cum e prevazut de legile in vigoare (buletin de identitate, carte de identitate, pasaport); sa respecte regimul circulatiei (regulile de circulatie) din RO 2.Masina pe care o conduce -tehnic si optic sa se incadreze in datele trecute in certificatul de inmatriculare (marca, culoare, versiune, VIN, nr de inmatriculare, anvelope etc) -sa fie inmatriculata temporar sau definitiv in circulatie in RO sau in alta tara si sa aiba drept de circulatie in RO -sa aiba: ITP, KAT, TUV valabil sau alta forma de inspectie tehnica periodica corespunzatoare cu tara unde este inmatriculata, corespondenta si in acealasi rand recunoscuta de RAR -sa aiba incheiate polita RCA si cartea verde valabile (polita de asigurare ptr daune provocate tertilor) -sa aiba platita taxa de drum corespunzatoare categoriei din care face parte ptr drumurile publice pe care le foloseste -modificarile aduse masinii sa fie omologate RAR sau de alte autoritati internationale echivalente si recunoscute de RAR. Ca sa evitam orice fel de interpretare aiurea ti-am scris toate astea din punctul de vedere al unei persoane fizice care cunoaste destul de bine legile privind circulatia pe drumurile publice, regimul inmatricularilor auto si regulamentul CNOR actual. Editat August 12, 2011 de Yonutz consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat August 12, 2011 Autor Partajează Postat August 12, 2011 Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. Atata timp cat respecti regulile privind circulatia pe drumurile publice, si masina se incadreza in "standarde" (inmatriculata, ITP, asigurare, nu sunt aduse modificari majore vizibile asupra caroseriei si trenului de rulare) nu prea ai treaba cu nici una din autoritatile de mai sus. CNOR-ul nu are nici o treaba (nici o raspundere) cu circulatia masinilor modificate in afara spatiului de concurs, in afara timpului destinat competitiei. Ptr a primi un raspuns oficial in acest sens de la CNOR dar numai in ceea ce priveste regulamentul ...nu referitor la circulatia pe drumurile publice in general unde sunt alte autoritati care reglementeaza in acest moment acest lucru (politia, RAR, AND) iti sugerez sa scrii un mail pe adresa CNOR (daca nu esti membru al unui club) sau daca esti membru al unui club sa te adresezi prin clubul din care faci parte prin reprezentantul oficial la sedintele CNOR-FRAS ... si pe rand sa trimiti o adresa autoritatilor enumerate mai sus. Probabil in cativa ani se va importa "Pasaportul tehnic" de la celelalte discipline cu motor (un fel de carnet unde sunt trecute datele masinii si modificarile aduse acesteia cu stampile de la RAR si dovada ca masina e in evidentele CNOR ptr competitii sportive cu motor - autoritatile care probabil vor reglementa aceste modificari) DAR acel "Pasaport" nu va garanta decat circulatia in spatiul de competitie pe durata desfasurarii competitiei chiar daca acel traseu intersecteaza drumuri publice. Concluzia: Ca sa poti circula LEGAL pe drumurile publice trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii: 1.Soferul sa aiba permis de conducere (care nu poate fi folosit ca un act de identitate ... cel putin ptr moment in RO sau CE) valabil ptr categoria de masina pe care o conduce; sa detina un act de identitate valabil altul decat permisul de conducere asa cum e prevazut de legile in vigoare (buletin de identitate, carte de identitate, pasaport); sa respecte regimul circulatiei (regulile de circulatie) din RO 2.Masina pe care o conduce -tehnic si optic sa se incadreze in datele trecute in certificatul de inmatriculare (marca, culoare, versiune, VIN, nr de inmatriculare, anvelope etc) -sa fie inmatriculata temporar sau definitiv in circulatie in RO sau in alta tara si sa aiba drept de circulatie in RO -sa aiba: ITP, KAT, TUV valabil sau alta forma de inspectie tehnica periodica corespunzatoare cu tara unde este inmatriculata, corespondenta si in acealasi rand recunoscuta de RAR -sa aiba incheiate polita RCA si cartea verde valabile (polita de asigurare ptr daune provocate tertilor) -sa aiba platita taxa de drum corespunzatoare categoriei din care face parte ptr drumurile publice pe care le foloseste -modificarile aduse masinii sa fie omologate RAR sau de alte autoritati internationale echivalente si recunoscute de RAR. Ca sa evitam orice fel de interpretare aiurea ti-am scris toate astea din punctul de vedere al unei persoane fizice care cunoaste destul de bine legile privind circulatia pe drumurile publice, regimul inmatricularilor auto si regulamentul CNOR actual. Multumesc pentru detalii sunt foarte utile pentru mine in legatura cu soferul... aici nu e problema exista toate actele categoriile si avizele necesare. in legatura cu masina... aici masina are ITP,asigurare si e inmatriculata,vizual corespunde are aceasi culoare alba :) in rest toate datele tehnice referitoare la pneuri sunt dimensiunea trecuta in talon...etc acum este in regula dar ma gandesc ca dupa modificarile mai sus mentionatesa nu apara probleme. de folosit voi folosi piese si modele omologate, aici ma refer la scaun si centuri,iar la roll cage il voi face conform FIA probabil la o firma autorizata pt constructii de acest gen... nu stiu parca pe timp ce trece parca pare mai usor sa intru direct la open si sa uit de standard :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KAROLOKW Postat August 16, 2011 Autor Partajează Postat August 16, 2011 Re: Regulamentul CNOR clasa STANDARD/modificari acceptate. cu parere de rau si scuze de absenta revin cu ceva detalii,defapt sper ca imi puteti oferi ceva detalii daca mai aveti eventual ceva noutati. am decis pentru moment sa aman montarea roll cage-ului si sa raman pentru moment doar la nivel de scaune noi omologate si specifice off road daca voi gasi ceva aceptabil la pret, alaturi de aparatura necesara de navigatie (teratrip+ GPS) in rest masina este im mintile ei si poate participa la etapa de campionat la Standard, ceea ce si intentionez sa fac cat de curand sper,tinand cont de disponibilitati. Vog pe cei care cunosc sau care pot sa ma indrume unde as putea cere informatii pentru a putea monta un roll cage in masina, eventual firma constructoare si agreata de RAR (pentru a nu avea probleme) tot caut constructori de roll cage dar nu prea dau de ei sau nu prea raspund la telefoane :) multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate