Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

IRD si Vascocupla la Freelander

luci45

Postări Recomandate

Re: Vascocupla la Freelander

... dar daca el nu mai absoarbe diferentele de diametre dintre roti ca un elastic..atunci pune presiune constanta in toata transmisia (caci rotile fata spate sunt legate prin cardan, si daca unele-s mai tocite,nu se mai invart la aceleasi rotatii, deci nenorocesc dierentialele, asta fiind si un rola al vcu, de atenuare elastica. intr-un diferential o sa ai o intrare la o turatie, si iesirile la roti la alte turatii..deci e un conflict de forte)...si crapa pana la urma ceva. dupa ce am schimbat vcu, masina si-a pierdut senzatia aia idioata de "zgarci" si trozneala a pietrelor la orice curba, plus infranarea.

lichidul ala s-o gasi. vezi pe youtube ca arata cineva cum se reconditioneaza VCU. trebuie desfacut scoase placutele, spalate, pus noul fluid, schimbate niste garnituri si strans la loc.

eu am luat cu vreo 300lire de pe ebay.co.uk reconditionat.

Christi, rolul VCU nu este "sa absoarba diferentele de diametre intre roti"! Daca rotile tale s-au uzat astfel incat sa fie de diametre diferite, deja ai o problema (pentru a impiedica asta se procedeaza la "rotatia" rotilor).

Rolul VCU este sa transmita progresiv cuplul catre rotile din spate in situatia in care se pierde aderanta pe fata. Si ar trebui sa indeplineasca misiunea asta pana cand se ajunge la repartitie de 50%-50% fata-spate. In cazul in care VCU este uzat sau defect, se comporta ca un diferential central blocat si atunci apare stresul in lantul de transmisie.

In mod normal, nu exista diferente de turatie intre intrarea si iesirea unui diferential, decat daca se doreste constructiv aceasta. Diferenta de turatie intre cardan si roti este data de grupul conic (pinion-coroana) aflat intre cardan si diferentialul axial. (constructiv, grupul conic si diferentialul sunt in aceeasi carcasa, de aici desele confuzii care pot aparea).

Diferente de turatie pot exista intre cele doua "iesiri" ale diferentialului (fie fata-spate in cazul centralului, fie stanga-dreapta in cazul unuia axial)

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 418
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Rolul VCU este sa transmita progresiv cuplul catre rotile din spate in situatia in care se pierde aderanta pe fata.

am spus : "asta fiind si un rol al vcu".

bineinteles ca ai dreptate. dar lumea nu intelege si ce am spus eu. toti raman blocati la faza cu..ce ai spus tu. nu inteleg de ce le crapa diferentialele. ete uite am explicat eu. daca in loc de VCU, bara ar fi continua, ti-ar crapa diferentialele. roti egale n-o sa ai tu decat atunci cand le ei din fabrica. cu toate rotatiile tale, tot apar niste diferente in tmp, si invariabil o intrare in VCU va avea alta viteza de rotatie decat iesirea. daca VCU nu mai e elastic sa absoarba diferenta si se blocheaza prea repede...devine o bara...si conflictul de viteze de rotatie se muta in pinioanele din diferentiale. crapa undeva, si se "fragezesc" componentele prin toata transmisia.

mai mult, fiind elastic, majoritatea fortei e transmisa in mod normal pe rotile din fata. ia sa-l sui pe banc si sa-i dai cheie sa vezi ca se invart toate 4 rotile, desi vcu nu e blocat. se invart pentru ca primesc turatie prin vcu. evident ca puterea transmisa e mai mica, nu stiu exact raportul.

Editat de christi
Link spre comentariu

am spus : "asta fiind si un rol al vcu".

bineinteles ca ai dreptate. dar lumea nu intelege si ce am spus eu. toti raman blocati la faza cu..ce ai spus tu. nu inteleg de ce le crapa diferentialele. ete uite am explicat eu. daca in loc de VCU, bara ar fi continua, ti-ar crapa diferentialele. roti egale n-o sa ai tu decat atunci cand le ei din fabrica. cu toate rotatiile tale, tot apar niste diferente in tmp, si invariabil o intrare in VCU va avea alta viteza de rotatie decat iesirea. daca VCU nu mai e elastic sa absoarba diferenta si se blocheaza prea repede...devine o bara...si conflictul de viteze de rotatie se muta in pinioanele din diferentiale. crapa undeva, si se "fragezesc" componentele prin toata transmisia.

mai mult, fiind elastic, majoritatea fortei e transmisa in mod normal pe rotile din fata. ia sa-l sui pe banc si sa-i dai cheie sa vezi ca se invart toate 4 rotile, desi vcu nu e blocat. se invart pentru ca primesc turatie prin vcu. evident ca puterea transmisa e mai mica, nu stiu exact raportul.

In situatii de aderenta normala si cu anvelope cu acelasi grad de uzura si aceleasi dimensiuni diferenta in VCU este aproape insesizabila. Transmiterea miscarii se face doar fata-spate, pana la un procent de 50-50, moment in care VCU este complet rigid. Pentru ca VCU sa se blocheze trebuie ca rotile din spate sa se invarta cu o viteza mai mica decat cele din fata, moment in care TC-ul va infrana pana intr-un anumit moment rotile fata iar miscarea va fi transmisa spre rotile din spate. Daca se intampla invers, adica rotile din spate s-ar invarti mai repede, tot TC-ul este cel care echilibreaza transmisia infranand roata sau rotile care se invart mai repede, eventual chiar pe toate. Practic transmisia sufera din cauza TC-ului, care la randul lui incearca sa mentina masina pe traiectorie. Scoate de pe masina TC-ul si ABS-ul, inchide-i diferentialele, pune-i cardan rigid cap-coada, si o sa obtii un 4x4 permanent fara restrictii in transmiterea miscarii dar cu un consum pe masura.

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

In situatii de aderenta normala si cu anvelope cu acelasi grad de uzura si aceleasi dimensiuni diferenta in VCU este aproape insesizabila.

tu vorbesti de situatii ideale. care nu prea exista in viata reala. cati au roti noi si cati le iau pe toate 4 odata..si cati le fac rotatie si au grija sa aibe diametrele egale?! :wink:

exemplu: ai roti mai mari fata. puterea din motor ajunge predominant la ele datorita VCU. rotile spate fiind mai mici vor trebui sa se invarta mai repede ca sa parcurga aceeasi lungime ca si cele din fata, pe unitate de timp. dar fiind "legate" prin cardan de rotile din fata nu vor fi lasate sa se invarta mai repede. si aici intervine VCU, care practic rupe cardanul in 2 bucati si lasa sa existe o diferenta de viteza de rotatie intre punti. daca diferenta de rotatie e prea mare, se incalzeste VCU si se blocheaza. sau daca VCU este vechi, se poate bloca chiar si la diferente mici de viteze rotatie intre punti, adica sa nu fie nevoie sa stai pe loc si sa-ti patineze fata, ci in mers normal, cu o mica diferenta de diametre intre roti.

orice mm diferenta roti, pe un VCU blocat sau care se blocheaza in mers fara sa stii, se traduce in forte mari in plus, aplicate pe dintii pinioanelor diferentialelor. si...poc. practic rotile mai mici vor fi infranate, se vor toci si mai repede, accentuand "boala", iar frana efectiva se va realiza pe pivotii pinioanelor.

cred ca TC-ul de care vobesti functioneaza numai la diferente de viteza de rotatie considerabile...nu aste mici date de cativa mm diferenta intre roti.

Editat de christi
Link spre comentariu

puterea din motor ajunge predominant la ele datorita VCU.

Gresit. Puterea ajunge mai intai la rotile din fata, apoi prin rapoartele din IRD la cardanul primar si apoi la VCU si mai departe la rotile din spate.:wink:

Cat despre roti, eu le fac rotatia intre ele cand le vine timpul.

off-topic: studiaza nitel schemele astea:

IRD1.gif.b68223036ec01df4d0e8a8dcdd54bc1c.gif

Freelander_Transmission.jpg.a87823c376f5bcf88ebbc91a6974758e.jpg

Editat de DKW

Link spre comentariu

da mai, stiu ordinea in mare,rotitele alea nu conteaza. conteaza principiul.

am spus si tu m-ai citat. "puterea din motor ajunge predominant la ele datorita VCU."

tu ai spus: gresit. eu zic: pune in loc de VCU cardan solid si vezi cum se distribuie puterea. apoi ai sa ajungi la concluzia ca afirmatia mea e 100% corecta. VCU determina transmiterea puterii pe fata. lipsa acestuia (ex. prin blocarea lui) transfera din putere pe spate, egaland raportul. deci daca in loc de VCU ai avea cardan solid, puterea ar fi distribuita egal fata/spate.

ca sa intelegi si mai bine iti sugerez asta: inchipuie-ti VCU ca un elastic. e capabil sa abosarba o diferenta de rotatii, dar cand se strange prea mult, nu mai absoarbe si transmite total miscarea. in mers normal, el va fi "nearmat", si puterea va fi transferata preponderent in fata rotile din spate..find practic "tarate" de miscare masinii, asigura "nearmarea" VCU. cand patinezi cu fata...VCU se armeaza si rotile din spate incep sa primeasca cat mai multa putere.

Editat de christi
Link spre comentariu

hopa nu va aprindeti ca amandoi ziceti ceva numa ca in cazul tau christi vb de diferentele de rotatie dintre punti datorita uzurii rotilor de pe spate mai mult ca cele de pe fata! nu? adevarat graiesti ca ele se invart mai repede (exact ca la vitezele de la bicicleta rotita mai mica pe spate si mai mare pe fata ==> forta necesara mai mare stres si viteza)! dar in conditii in care vcu e bun aceste roti sunt trase dupa toata masina practic abea vreo 10 % ,in conditii de drum bun din puterea motorului este transmisa in spate!

Tu vrei sa spui ca din ird exista o forta ce se imparte egal intre cele 2 roti fata si cardanul care merge in spate? ca asa imi zici ca ai blocant....

Cat despre repartizarea puterii prima data fata apoi cardan apoi spate dovada ca poti face masina 2x4 tractiune fata nu ca la altele care ar ramane tractiunea spate si atunci da vcu ar fi conditia ca puterea sa mearga la rotile din fata...

Si mare dreptate ai cand vcu e blocat practic cardanul e o bucata ! dar el in mod normal nu lasa forta sa treaca in spate atat timp cand rotile din fata au aderenta! cand nu mai au atunci diferenta fata spate blocheaza vcu si puterea e transmisa dar atentie numai cand derapeaza fata !! deci puterea ajunge in fata apoi in cardan! deci vcu nu determina ci face posibila aceasta transmisie zic asta pt ca daca ar determina la desfiintarea vcu atunci rotile din fata nu s-ar mai invarti pt ca nu ar mai fi cine sa determine miscarea lor !! dar mecanic prima miscare o au rotile fata apoi cardanul ce merge in spate!

• Like 1
Land Rover freelander td4 2001 :n1 " I've rather push my Landy ,than drive your cruiser ":old
Link spre comentariu

VCU determina transmiterea puterii pe fata. lipsa acestuia (ex. prin blocarea lui) transfera din putere pe spate, egaland raportul. deci daca in loc de VCU ai avea cardan solid, puterea ar fi distribuita egal fata/spate.

Gresit iar. VCU determina transmiterea puterii doar spre puntea spate, puntea fata fiind in permanenta in miscare. Pentru a se ajunge la transferul de putere pe puntea spate TC-ul infraneaza puntea fata. Mai studiaza schema de lucru a IRD-ului. VCU nu este altceva decat un ambreiaj automat pentru cuplat/decuplat puntea spate in functie de situatie. Daca pe masina ar exista o cutie de transfer ai putea spune ca poti gestiona spre ce punte sa plece puterea, dar in cazul de fata exista un VCU care face cam acelasi lucru pentru puntea spate dar in mod automat si la un cost extrem de redus.

Tu vrei sa spui ca din ird exista o forta ce se imparte egal intre cele 2 roti fata si cardanul care merge in spate? ca asa imi zici ca ai blocant....

In IRD se face transmiterea miscarii prin intermediul pinioanelor de pe axa fata spre cardan, axa fata fiind un diferential deschis.

Editat de DKW

Link spre comentariu

Mai studiaza schema de lucru a IRD-ului.

Sincer sa fiu din schemele pe care le-am gasit (RAVE + net) nu rezulta sub nici o forma modul de lucru al IRD de la Freelander, pot cel mult sa-mi imaginez cateva ipoteze de lucru. Nu am regasit nicaieri o schema cinematica din care sa rezulte clar lantul de transitere a puterii prin IRD. Daca cunoasteti niste link-uri sugestive nu ezitati sa le postati aici, sunt foarte curios de subiect. Ceea ce nu inteleg este ca pentru o masina ca Freelander 1, proiectata cu ceva vreme in urma nu exista inca o prezentare sugestiva a sistemului de transmisie, nu de alta dar puteau pur si simplu sa-si faca reclama cu treaba asta. O animatie cu modul de lucru al transmisiei care sa fie inteleasa de toata lumea, macar pentru Freelander 2 care e mai recenta consider ca era binevenita.

De exemplu, la o cautare simpla am gasit asta:

O astfel de prezentare nu necesita explicatii suplimentare. Mi-a placut modul simplu de distributie a puterii in regim normal de lucru: 60% spate / 40% fata.

Link spre comentariu

Uite aici o schema destul de explicita:

1828374704_IRDEX.jpg.b918180c88ee5f92a0a50ba113d35782.jpg

Link spre comentariu

Merci, dar pe asta o aveam, oricum e cea mai explicita pe care am gasit-o. Am incercat sa corelez schema asta cu altele asemenea dar tot am ceva nelamuriri. Nu-i nimic, mai sapam:wink:

Link spre comentariu

Transmiterea miscarii se face din partea stanga a IRD-ului, unde este prins pe cutia de viteze, printr-un sistem coaxial de axe, axul interior fiind transmisia fata. Axul primar (cel extern) trimite miscarea catre al 2-lea raport ce transmite mai departe catre grupul conic (cardan) si diferentialul fata. Coreleaza aceste 3 poze + cea de mai sus.

58.jpg.28e76865d8461eb55f932252e5f78759.jpg

IRD1.gif.6a74cca87f7381360a766b9d30adfd6d.gif

IRD_Parts.jpg.42a6f0d79f8b111cd6916a43d6dd8638.jpg

Editat de DKW

Link spre comentariu

Re: IRD si Vascocupla la Freelander

OK DKW, merci de lamuriri. Exact asa am banuit si eu dar nu eram sigur pentru ca tot ramane o problema care nu se leaga. Spune-mi te rog daca in cutia de viteze mai exista un sistem diferential si am sa revin cu concluzii. Te intreb pentru ca bag seama ca daca tot ai desfacut IRD (banuiesc ca prima poza i-ti apartine) poate ai desfacut si cutia de viteze:wink:

Link spre comentariu

Poza cu IRD-ul desfacut nu-mi apartine, in schimb gasesti cateva poze cu un IRD spart pe topicul meu "FarmLander", e dat jos de pe KV6 (Magaru'). Cutia nu am dat-o jos, nici nu am curiozitatea pentru ca e automata si s-ar putea sa-mi prind degetele.:grin: Dar cutia manuala sau automata nu mai are nici un diferential in plus, singura ciudatenie este ca planetara stanga trece prin cutie, transferul se face in IRD, de unde si denumirea populara de transfer box sau transfer case.

Link spre comentariu

Poza cu IRD-ul desfacut nu-mi apartine, in schimb gasesti cateva poze cu un IRD spart pe topicul meu "FarmLander", e dat jos de pe KV6 (Magaru'). Cutia nu am dat-o jos, nici nu am curiozitatea pentru ca e automata si s-ar putea sa-mi prind degetele.:grin: Dar cutia manuala sau automata nu mai are nici un diferential in plus, singura ciudatenie este ca planetara stanga trece prin cutie, transferul se face in IRD, de unde si denumirea populara de transfer box sau transfer case.

Iute mai esti. Lumea e mica, poate stam odata la o bere, fara alcool desigur:grin:

Trebuie sa mai existe o smecherie in cutia de viteze. Mai sap si revin maine. Da, e vorba de cutie manuala, la cea automata nici nu vreau sa gandesc ce e inauntru. Imagineaza-ti urmatoarele scenarii:

1) Amandoua roti fata blocate, tot cuplul e transmis la puntea spate (situatie testata). In configuratia despre care am vorbit anterior nu prea e posibil. Asta pentru ca arborele de intrare (cel exterior) transmite miscarea direct la cardan, si care arbore primeste miscarea direct din cutia de viteze de unde pleaca si transmisia pentru roata fata dreapta. Trebuie sa mai existe in cutie un sistem care sa poata imparti puterea transmisa intre cele doua (iesirea cartre roata fata dreapta si iesirea catre IRD).

2) Amandoua roti spate blocate, tot cuplul e transmis la rotile fata. (situatie testata, pacat ca nu mi-a dat prin cap sa ma uit sub masina la cardan). Din nou situatia ar fi explicabila doar daca iesirea din cutia de viteze pentru roata fata dreapta ar fi separata de iesirea catre IRD printr-un sistem diferential. Initial am zis ca miscarea a fost blocata la VCU prin patinarea acestuia. Totusi, gandesc acum ca VCU preia diferente rezonabile intre vitezele de rotatie fata - spate si pentru scurt timp dar in nici un caz nu poate prelua diferente de 100% rezultate din blocarea rotilor spate pentru ca ar iesi fum din el.

Daca lamuresc functionarea in cele doua situatii, ma declar multumit, nu am pretentii la mai mult.:wink:

Link spre comentariu

1) Amandoua roti fata blocate, tot cuplul e transmis la puntea spate .... nu prea e posibil.

evident.

Maxim 50% din putere, altfel se rupe transmisia din cauza infranarii produse de TC. TC-ul infraneaza pana la limita recapatarii aderentei pe oricare din axe. De obicei, roata care nu se invarte nu are suficienta aderenta, restul tine de modul de lucru al TC-ului, are propriul program de lucru in colaborare cu ABS-ul.

Editat de DKW

Link spre comentariu

DKW, in postul anterior scriai ca planetara stg. fata "trece prin cutie (de viteze)" Asta inseamna ca pur si simplu doar trece si capul planetarei se cupleaza in diferentialul din IRD?

Cu privire la testele de care am vorbit, le-am facut pe standul de verificare a sistemului de franare, pe rand puntea fata apoi cea spate. In nici un caz nu am depasit puterea maxima suportata de sistemul de transmisie. Maxim 50% din putere asta inseamna in jur de 50KW, daca ne gandim ca motorul poate da 100KW. Nu cred ca am tras din motor puterea asta in timpul verificarii.

In ce priveste cazul 2 descris de mine am spus ca nu e posibila functionarea dpdv cinematic, asa cum vad eu transmisia prin IRD, nu m-am gandit la celelalte sisteme ale masinii.

Link spre comentariu

DKW, in postul anterior scriai ca planetara stg. fata "trece prin cutie (de viteze)" Asta inseamna ca pur si simplu doar trece si capul planetarei se cupleaza in diferentialul din IRD?

Eact. Mai precis trece prin cutie si prin axul primar care leaga cutia de IRD. Acelasi sistem dar mult mai simplificat exista si pe Jaguar X-Type.

Cu privire la testele de care am vorbit, le-am facut pe standul de verificare a sistemului de franare, pe rand puntea fata apoi cea spate. In nici un caz nu am depasit puterea maxima suportata de sistemul de transmisie. Maxim 50% din putere asta inseamna in jur de 50KW, daca ne gandim ca motorul poate da 100KW. Nu cred ca am tras din motor puterea asta in timpul verificarii.

In ce priveste cazul 2 descris de mine am spus ca nu e posibila functionarea dpdv cinematic, asa cum vad eu transmisia prin IRD, nu m-am gandit la celelalte sisteme ale masinii.

In mod normal nu o sa poti sa depasi puterea maxima suportata din cauza managementului care compenseaza in functie de datele primite de la diversi senzori. Studiaza schemele electrice si o sa gasesti suficiente "minuni".

Edit: Pentru putere maxima trebuie ca motorul sa fie la 4000 rpm, acolo are toti cei 112 cai, iar de la 1750 rpm ai tot cuplul disponibil.

L.E. : inca o poza.

Si ce am scos din IRD-ul desfacut de mine :

planirdfree.thumb.jpg.92fb3a3123d4f0c22a3ae74a62079a2c.jpg

26092011080.thumb.jpg.2ae6f81318cbd71b794216d7034643ae.jpg

Editat de DKW

Link spre comentariu

Da, acm i-mi e clar ce e in cutia aceea ce se cheama IRD. Dar tot nu pot sa-mi explic cele doua situatii de care am amintit mai sus. In special situatia 1 cand rotile din fata erau nemiscate pe pardoseala iar cele din spate se roteau pe tamburi. Exclud din explicatii managementul electronic pentru ca sistemul mecanic e sfant si nu poate fi pacalit in situatia de mai sus. Coroanele dintate sunt fixe pe arborele primar si pe pinionul secundar. Puterea e transmisa in aceeasi masura catre coroana de pe diferentialul fata si catre grupul conic ce antreneaza cardanul. Si cardanul si diferentialul fata primesc miscare in aceeasi masura, nu exista optiunea unul da si altul ba. La urma urmei e vorba de 4x4 permanent. Si totusi....

Link spre comentariu

Da, acm i-mi e clar ce e in cutia aceea ce se cheama IRD. Dar tot nu pot sa-mi explic cele doua situatii de care am amintit mai sus. In special situatia 1 cand rotile din fata erau nemiscate pe pardoseala iar cele din spate se roteau pe tamburi. Exclud din explicatii managementul electronic pentru ca sistemul mecanic e sfant si nu poate fi pacalit in situatia de mai sus. Coroanele dintate sunt fixe pe arborele primar si pe pinionul secundar. Puterea e transmisa in aceeasi masura catre coroana de pe diferentialul fata si catre grupul conic ce antreneaza cardanul. Si cardanul si diferentialul fata primesc miscare in aceeasi masura, nu exista optiunea unul da si altul ba. La urma urmei e vorba de 4x4 permanent. Si totusi....

Stai asa, testul de frane l-ai facut cu cutia bagata in viteza sau test de frane normal, ca la ITP? Atata vreme cat masina nu se pune in miscare TC-ul si ABS-ul sunt inactivi. Un test relevant este pe un stand cu 4 role, dedicat 4x4. La al meu care este automat imi face testul de frana cu cutia pusa pe N. In plus, la viteza de rotatie la care se face testul tip ITP nu lasa VCU sa actioneze complet.

La urma urmei e vorba de 4x4 permanent. Si totusi....

Asa este incadrat, dar el este un sistem 4x4 semi-permanent, electronica il face 4x4 "permanent".

Editat de DKW

Link spre comentariu

Dotore ai dreptate. Testul a fost ITP. Nu am fost eu la "mansa" dar sigur masina nu era bagata in viteza.:br Caz inchis.

Am fost invitat si am sa onorez invitatia la un service pentru un test pe un stand cu 4 role in primavara asta, cand naiba o mai veni ca m-am saturat de zapada.

Pe de alta parte ai pomenit intr-un alt topic ca nu e prea sanatos ptr. IRD sa elimini tractiunea spate (vestita modificare ptr. 4x2) Uitandu-ma pe scheme cred ca ai dreptate. Toata puterea care se duce in mod normal prin angrenajul conic catre cardan va fi transferata in situatia asta prin dreapta catre diferentialul fata. Daca angrenajele sunt proiectate sa suporte tot cuplul ar fi OK, dar cum partea asta a fost proiectata nemteste (cred ca s-au zgarcit la fiecare gram de otel in plus) e mai bine sa fim prudenti la modificari.

Link spre comentariu

Pe de alta parte ai pomenit intr-un alt topic ca nu e prea sanatos ptr. IRD sa elimini tractiunea spate (vestita modificare ptr. 4x2) Uitandu-ma pe scheme cred ca ai dreptate. Toata puterea care se duce in mod normal prin angrenajul conic catre cardan va fi transferata in situatia asta prin dreapta catre diferentialul fata. Daca angrenajele sunt proiectate sa suporte tot cuplul ar fi OK, dar cum partea asta a fost proiectata nemteste (cred ca s-au zgarcit la fiecare gram de otel in plus) e mai bine sa fim prudenti la modificari.

Tot angrenajul este proiectat sa lucreze intr-o anumita configuratie, la anumite forte, anumite unghiuri. In momentul cand scoti niste piese din el se modifica si parametrii de lucru, iar anumite forte sunt redistribuite. Practic apare joc in pinioanele primare din IRD, care se transmit ca socuri in grupul conic, de acolo povestea este cunoscuta.

La partea cu proiectarea cearta-i pe cei de la Ford, BMW nu a venit decat cu motorul si cutia adaptate cerintelor.

L.E.: si o poza cu mai multe explicatii:

1024038302_IRDspecs.thumb.jpg.f7a2093ed467b03aff9b34ef4ecb6b2e.jpg

Editat de DKW

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Salut. Am ajuns sa citesc acest topic cu mare interes dupa ce am patit-o si eu. Credeam ca la mine NU o sa se intample. Mai exact ce am patit. Acum vreo 2 saptamani am schimbat cauciucurile de pe iarna pe vara. Cele puse acum de vara au aceleasi dimensiuni cu cele de iarna schimbate, anume : 215x65x16. Uzura identica, fiind la al doilea sezon. Singura diferenta este ca sunt imperecheate 2 cu 2 (fata spate) in ceea ce priveste fabricantul. (Goodyear respectiv Continental). Dupa ce le-am montat am mers foarte putin cu masina, in jur de 25-50 km, dat fiind faptului ca odata cu soarele am schimbat pe moto. Luni a trebuit sa fac un drum mai lung (300 km). Dupa vreo 30 km am inceput sa aud un zgomot ciudat dinspre roti iar masina topaia ciudat pe sosea. Primul gand m-a dus la cauciucuri. Am ochit prima vulcanizare si am pus sa imi verifice presiunea in roti. Spre stupoarea mea am gasit nici mai mult nici mai putin de 3 bari. Am zis ca fac infarct mai ales ca i-am zis lu nea ala de mi-a schimbat cauciucurile sa imi bage exact 1,8 in ele. Am scos pana la 2 si am dat bice mai departe crezand ca asta ar fi fost cauza. Dupa cativa km zgomotul s-a accentuat. Am oprit si am inceput sa dau roata masinii si sa "adulmec" ceva in neregula. Am observat in spate, sub roata de rezerva, deci putin dreapta urme de ulei. M-am uitat dedesupt si am vazut balta de ulei la iesirea planetarei din diferential. Mi-am zis ca s-a spart simeringul. Ok. Nasol. Am scos cheia patrata de la busonul diferentialului si am vrut sa vad cu un betisor daca mai am ceva ulei in el. Spre surprinderea mea, inca era la baza busonului cu putin sub. (2-3mm). Am facut cale intoarsa spre casa cu viteza melcului pe distanta de maxim 40 km. Am ridicat pe rampa si am trecut la verificari amanuntite. Diferentialul incins de nu puteam pune mana pe el. Am verificat din nou uleiul in el, tot acolo era, cu aprox. Am desfacut capacul si scurs uleiul in ideea sa verific de span sau alte belele. Uleiul avea un moros puternic de ars dar inauntru, nimic in neregula. Coroana, pinioanele par in regula. Dintii nu au urme de uzura. Rulmentii nu se vad maltratati, nici cei dinspre inauntru diferentialului, nici cei dinspre planetara. (Am uita sa mentionez ca am scos si planetara). Simeringul , deasemenea, fara urme de macel. (spart, bubuit sau mai stiu eu ce). NU am reusit sa vad inspre cei doi rulmenti de la pinion. Nu ai cum efectiv cu diferentialul pe pozitie si numai capacul scos. Aici apare dilema mea. De ce era atat de incins diferentialul si de ce a scuipat ulei pe la simeringul dinspre planetara dreapta, iar la "inspectia " mea sumara nu a iesit nimic ciudat la iveala? E posibil sa fie unnul din cei din rulmenti de pe pinionul de atac si de la temperatura aia atat de mare sa fi "vomitat" putin ulei pe unde a gasit rezistenta minima? Dupa cateva ore de lectura din manuale si de pe net si dupa mult scarpinat pe chelie am decis sa pun la loc totul, sa schimb uleiul cu unul nou (75W90), dupa cum mi-a recomandat de la magazin si scot arborele cu totul dinspre IRD respectiv diferentialul spate si sa ies la un test cu 2WD. Dupa cativa km, nu multi, maxim 20 am pus mana pe diferential si am vazut ca acesta era caldut numai, si nici urme de ulei scurs sau aruncat din el nu se vedea. Putin zgomot surd insa tot mai aud. Imediat m-am dus cu gandul la posibile cauze si dupa ce am rasfoit forumul m-am oprit si asupra VCU-ului. Nu mi-a dat prin cap sa fac si eu testele descrise pe aici, oricum, ele sunt numai partial concludente, putand vedea daca este complet blocat cel mult. Intrebarea mea este daca e ok sa merg fara cardan in caz ca gasesc VCU compromis si daca IRD are de suferit daca este decuplat in aceasta situatie. Imi cer scuze daca am plictisit dar sunt foarte ingrijorat (scriu la 2 jumate noaptea). Nu as vrea sa stric mai multe, mai ales ca pagubele ar ridica frumos bugetul de reparatie. Astept cu nerabdare o opinie sau un afat. Multumesc.

PS: Am uitat sa mentionez ca e o transmisie manuala. Stiu ca e important si asta.

In frane si in femei sa nu ai incredere !
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare