Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

IRD si Vascocupla la Freelander

luci45

Postări Recomandate

Re: Vascocupla la Freelander

zilele astea sper sa ajung pana la land atelier sa o verific si pe a mea.

Land Atelier este importator de piese, pt service poti sa mergi la Auto Land in Ciolpani.

cum arata siliconul vascos din VCU + discurile care alterneaza, unul angrenat de cutie, unul de ax.

e clar ca "mierea" aia n-are cum sa-si mentina proprietatile multi ani.

Vascocuplajul functioneaza pe un principiu asemanator ambreiajului de motocicleta, cel in baie de ulei. In VCU momentele de cuplare/decuplare le face uleiul in functie de temperatura. Uleiul din vascocuplaj isi poate mentine proprietatile multa vreme daca masina este exploatata corespunzator. Daca vrei sa scapi de problema asta, sau s-o amani cat mai mult cu putinta, ia-ti un Freelander cu CV automata.

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 418
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

eu nu stiu ce sa zic .... am fost cu ea si dai viraje stranse si alea alea mai ca nu m-a luat cu regurgitari ...nimic nu zgaltaie nu caraie nu franeaza... mna apoi nush ce a zic probabil e altudeva problema la mine de nu se invarte roata spate liber ca in filmuletele mentionate....o sa investighez cand permite si timpul si mai vin cu detalii... pana atunci sa tina vascocupla :x

Land Rover freelander td4 2001 :n1 " I've rather push my Landy ,than drive your cruiser ":old
Link spre comentariu

de ce spui ca la cutie automata scapi sau amani f mult problema cu VCU? regimul de utilizare este mai ok? sau ar fi alta cauza?

O cutie automata va schimba mult mai liniar vitezele, fara pierderi majore de cuplu, fara sa bruscheze transmisia, implicit si VCU-ul. O cutie manuala va transmite socuri in transmisie la un stil de condus normal sau mai sportiv/agresiv, fapt ce va face ca VCU-ul sa lucreze mai mult decat necesar, totul ducand la o uzura prematura. Sistemul de tractiune de pe Freelander este asistat si ajutat de ABS si TC, orice manevra brusca ce ar putea duce la pierderea aderentei la una din roti este compensata de ABS si TC pentru restabilirea traiectoriei. La modelele cu CV automata gestiunea cutiei nu permite sa bruschezi transmisia, ea primind informatii si de la restul de sisteme de pe masina pentru un raspuns mai bun in functie de solicitare. Vizavi de CV automata, cel mai bun exemplu il am in familie, 3 Freelandere cu CV automata:

1) Td4 HSE/2001/287000 km

2) Td4 SE/2002/115000 km

3)KV6 ES/2001/163000 km

Niciunul din ele nu are probleme cu VCU, deocamdata. Pe ambele Td4 este VCU-ul original din fabrica, iar pe KV6 l-am schimbat cu unul care are 120000 km pentru ca i-am schimbat toata transmisia.

Link spre comentariu

IRD-ul cand cedeaza scoate niste sunete specifice, nu cedeaza pur si simplu. Daca nu intelegi modul de functionare si utilizare al masinii, pina la urma te va costa. :wink:

Link spre comentariu

va salut!

acum 2 zile am schimbat IRD-ul, si am ramas cu datoria de a identifica motivele pt care in interiorul cutiei vechi s-a gasit span, si de ce dintii coroanei au fost sparti. am inteles de la dvs, ca principalul motiv care duce la distrugerea IRD-ului, este blocarea VCU. imediat ce voi termina de tastat la acest subiect, voi urma sfaturile dvs de mai sus. -voi urca masina pe rampa

- desfac capatul cardanului de la diferentialul spate

- blochez cardanul dinspre IRD

-invart de la capatul desfacut (diferential spate), daca se invarte totul este ok

am inteles bine?

va informez ca IRD-ul ce l-am montat, a fost achizitionat de la dezmembrari si avea semne vizibile la imbinari ca se umblase in el. masina de pe care a fost demonatat IRD-ul a fost adusa recent din Marea Britanie. deci am inceredere, ca daca s-a intervenit asupra lui, cu rulmenti, semeringuri si/ sau coroana si pinion de atac, acesta functiona, ca nou, in urma ansambalrii. am mers cu masina inainte demeontarea cutiei si nu se auzea nimic suspect

astept parerile voastre!

pana sa montez IRDUL pe masina am verificat jocurile din axe-rulementi. acestea tind spre 0

am montat IRDUL, punand, ulei 75W85 de la Mercedes si in CV si in IRD. fiind la acest capitol am completat si uleiul din diferential cu Mobil 75W90. mecanicul care m-a ajutat spunandu-mi ca uleiul din diferential mirosea a ars si ca ar trebuii sa schimbam uleiul cu EPX 80 de la Castrol (se folosea la diferentiale mai vechi de Mercedes). e ok?

nu am mai efectuat niciun "ritual premergator", probei in traseu. in traseu totul mi se pare ok, nu se aude zgomot.

pana acum am strabatutu cca 100 km fara probleme dar imi este teama sa mai continui pentru nu a distruge al 2 lea IRD.

vechiul IRD e facut bucati nu se mai poate folosi decat cele 2 axe si carcasa

astept cu nerabdarea parerile si sfaturile dvs!

O zi placuta va doresc!

Link spre comentariu

Salut,

Sfatul meu sincer este sa desfaci IRD-ul, si grupul spate si sa verifici vizual daca pinioanele sunt intregi si nu au vre-un dinte lipsa. Daca tot desfaci IRD si grup spate ai acces la VCU. Il verifici daca e functional si te mai uiti si la rulmenti . Daca faci toate astea , poti sta linistit ca nu o sa ai probleme. Eu le-am facut pe bucati ,adica am schimbat IRD o data , apoi am schimbat grup spate , si apoi s-a stricat iar IRD si urmeaza sa comand pisele din Anglia. Toate din cauza VCU care e blocat.

Link spre comentariu

Salut,

Sfatul meu sincer este sa desfaci IRD-ul, si grupul spate si sa verifici vizual daca pinioanele sunt intregi si nu au vre-un dinte lipsa. Daca tot desfaci IRD si grup spate ai acces la VCU. Il verifici daca e functional si te mai uiti si la rulmenti . Daca faci toate astea , poti sta linistit ca nu o sa ai probleme. Eu le-am facut pe bucati ,adica am schimbat IRD o data , apoi am schimbat grup spate , si apoi s-a stricat iar IRD si urmeaza sa comand pisele din Anglia. Toate din cauza VCU care e blocat.

Am urcat masina pe rampa am lipit pe cardan fata, cardan spate si VCU abtibilduri pe aceeasi linie. am dat o tura. am verificat, abtibildurile sunt pe aceeasi linie...concluzie VCU blocat.

de ce sa mai desfac IRD? daca era vreun dinte spart, curgea ulei cu span...ulei a fost "curat" in ea, si zgomot nu facea. diferentialul spate, cred ca il desfac azi, sa vedem ce uzurii prezinta.

Editat de offefei
completare
Link spre comentariu

Link spre comentariu

Salut, intrebarea mea este urmatoarea:

- Care sunt consecintele lipsei VCU? Mentionez ca masina am achizitionat-o fara vasco-cupla; acum sunt in posesia uneia sh pe care o voi monta curand. Saptamana viitoare voi pleca cu masina pe ruta Londra-Romania si as dori sa aflu daca pot circula in siguranta fara VCU. Am doar cuvantul celui de la care am cumparat aceasta piesa ca totol e ok insa rulmentii nu prea par in regula. Intentionez sa achizitionez rulmenti noi si sa fac toata operatiunea de schimbare rulmenti-montare a vasco-cuplei in tara. Nu intentionez sa circul offroad deocamdata. Multumesc.

Link spre comentariu

Verifica si IRD-ul inainte sa pleci la drum, sa nu ajungi in situatia sa pui VCU-ul degeaba. Daca IRD-ul este ok, poti sa mergi cu masina, doar ca vei avea doar tractiune fata. Caz in care ar fi bine sa nu te avanti cu viteza mare in viraje, serpentine, etc, deoarece nu ai tractiune spate care sa echilibreze traiectoria masinii.

Link spre comentariu

d-nule "offefei" am 2 chestiuni, de fapt 3:

1) te salut

2) da jos imediat vascocuplajul ca altfel o sa platesti de o sa te saturi; schimba-l cu altul bun; pana atunci mergi doar cu tractiune fata

3) daca vrei sa vinzi carcasa IRD-uilui defect, nedesfacuta, sunt amator sa incerc o capitala pe ea

in rest toate cele bune.

cu stima nelu b

Link spre comentariu

• 6 luni mai târziu...

La multi ani!

Azi din lipsa de activitate, am luat la rasfoit forumul colegilor de pe LandyZone, unde am dat peste un lucru destul de interesant (recunosc ca la prima vedere pare super ok) http://www.landyzone.co.uk/lz/f9/hcu-hippo-coupling-unit-tm-206320.html

Ce mi-a atras atentia:

1. este prezentata o descriere a sistemului 4x4 la alfa romeo, si aici interesant este cuplajul notat cu (1);

2. inlocuirea sistemului VCU cu un cuplaj electromagnetic (defapt inlocuirea gelului din VCU cu un fluid magnetic, care devine rigid la apropierea unui electromagnet)

Din discutiile de pe forum, am inteles ca sistemul se aplica deja la evoque.

Ma intorc la aspectele care mi-au atras atentia.

1. nu am avut ocazia sa vad un alfaromeo (la care se face referire), dar cred ca se poate adapa ceva si la noi, tinand cont ca la noi acel cuplaj este fixat defapt de 6 suruburi, astfel nu ar mai fi 4x4 permanent, dacat atunci cand dorim noi;

2. modificarea acestui VCU ar insemna ca nu am mai avea nici o grija cu privire la ducerea IRD-ului.

Ce parere aveti de subiectul discutat? Solutia pare realizabila la un pret ok?

Numai bine,

Alin

.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....

Link spre comentariu

Deja imaginatia imi zboara la urmatorul scenariu:

Cuplajul la IRD sa fie electromagnetic. Vine vara, ne deplasam pe autostrada (in principiu asfalt), apasam pe buton si se decupleaza cardanul, rulam in mod 2wd permanent. Facem o mica iesire pe la munte, unde suntem prinsi de ploaie, drumul devine noroios, atunci apasam iar pe buton si masina este pregatita pentru 4wd, dar ruleaza tot in sistem 2wd, pana la VCU. VCU are defapt inlocuit gelul cu un silicon electromagnetic. In imaginatia mea carcasa VCU este invelita intr-o bobina. La un moment dat rotile fata patineaza; se activeaza TC-ul, care din calculator transmite tensiune pe bobina care inveleste VCU. Atunci siliconul devine rigid si actioneaza asupra discurilor din interior, transmitand miscarea la ce-a de-a 2-a parte a cardanului, masina devenind 4wd. Iesim din situatia buclucasa, se dezactiveaza TC-ul, dispare situatia 4wd; ne deplasam pana revenim pe asfalt in situatia partiala de 2wd (inca nu am anulat posibilatatea de a reveni la 4wd). Ajungem pe asfalt, decuplam definit din buton cardanul. Ne deplasam in situatia permanent 2wd.

Ce vis!

Numai bine,

Alin

Editat de alin75

Link spre comentariu

Cred ca o varianta de inlocuire VCU ar mai fi http://www.jtekt.co.jp/e/products/drive02.html , dar nu ma descurc cu engleza pentru a cere detalii despre pret transport etc ,daca ar fi un pret rezonabil (nu mai mult de 2 VCU)as inlocui cu aceasta varianta.

Editat de mircea
Link spre comentariu

Pare destul de ok, mai ales ca intreg sistemul are propria unitate de control. Am trimis un e-mail pentru obtinerea unui pret.

Numai bine,

Alin

Link spre comentariu

Pare destul de ok, mai ales ca intreg sistemul are propria unitate de control. Am trimis un e-mail pentru obtinerea unui pret.

Numai bine,

Alin

Salut! Ai aflat ceva, ca si eu sunt interesat.Nu stiu cum s-a facut ca am zis ca n-o sa-mi mai iau masina cu tractiune permanenta si tot de asta am dat:sc

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Intrebare capcana!:grin:

Se gaseste separat lichidul vascos din VCU?Si daca se gaseste de cumparat, trebuie sa mergem decat la firme care reconditioneaza VCU? Este capsulat cumva,necesita scule sau metode specifice "mai speciale"?In primavara, as vrea sa il dau jos si sa il reconditionez, sa fiu eu sigur ca nu ajung cu masina in punga din cauza piesei buclucase.Ultima oara cand am schimbat filtrele,am verificat roata spate pe elevator cu tubulara si parghie si se invartea...mai greu,dar se invartea.Deocamdata nu am bani si nici timp sa ajung la La ciolpani sa-l verifice ei.

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Daca vrei sa pui nou pretul e corect.... daca vrei sa iesi mai ieftin si totusi bine sunt firme care reconditioneaza cu garantie, oricum despre problema ta explicata pe-ndelete vezi aici http://www.bellengineering.co.uk/5.html da apoi un click si pe "Products"

Salut poti sa-mi dai adresa de la firmele care reconditioneaza VCU?As vrea sa il reconditionez pe al meu nu am bani de unul nou

Link spre comentariu

Intrebare capcana!:grin:

Se gaseste separat lichidul vascos din VCU?Si daca se gaseste de cumparat, trebuie sa mergem decat la firme care reconditioneaza VCU? Este capsulat cumva,necesita scule sau metode specifice "mai speciale"?In primavara, as vrea sa il dau jos si sa il reconditionez, sa fiu eu sigur ca nu ajung cu masina in punga din cauza piesei buclucase.Ultima oara cand am schimbat filtrele,am verificat roata spate pe elevator cu tubulara si parghie si se invartea...mai greu,dar se invartea.Deocamdata nu am bani si nici timp sa ajung la La ciolpani sa-l verifice ei.

Nu se poate verifica. Mie mi-a crapat diferentialu spate si la asa zisul test cu creta pe cardan..iesea ca se misca. faptul ca se invarte nu arata decat ca nu e blocat total. dar daca el nu mai absoarbe diferentele de diametre dintre roti ca un elastic..atunci pune presiune constanta in toata transmisia (caci rotile fata spate sunt legate prin cardan, si daca unele-s mai tocite,nu se mai invart la aceleasi rotatii, deci nenorocesc dierentialele, asta fiind si un rola al vcu, de atenuare elastica. intr-un diferential o sa ai o intrare la o turatie, si iesirile la roti la alte turatii..deci e un conflict de forte)...si crapa pana la urma ceva. dupa ce am schimbat vcu, masina si-a pierdut senzatia aia idioata de "zgarci" si trozneala a pietrelor la orice curba, plus infranarea.

lichidul ala s-o gasi. vezi pe youtube ca arata cineva cum se reconditioneaza VCU. trebuie desfacut scoase placutele, spalate, pus noul fluid, schimbate niste garnituri si strans la loc.

eu am luat cu vreo 300lire de pe ebay.co.uk reconditionat.

Editat de christi
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare