Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Ce motor sa bag sub capota de M 461 ?

pinti

Postări Recomandate

Re: Ce motor sa bag sub capota de M 461 ?

Pinti, iti urmaresc topicul.

E posibil sa ma aleg cu un GAZ69 cadou de Craciun de la cumnatul meu.

Doamne fereste...ca nu stiu ce sa fac cu el, dar imi si place ideea.

Ideea lui Alin cu V8 de Jeep as imbratisa-o, dar habar nu am nimic de cat rezista cardanele si puntile. Sii cutiile de viteze si transfer de Grand sunt ok, dar de acolo mai departe pana la roata, sunt pierdut.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 89
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna dimineata

Multi dintre voi spuneti ca nu rezista puntile cu motor tare;

-OARE MOTORUL ESTE DE VINA sau piesa dintre volan si scaun ???????????:grin:

ALIN

Link spre comentariu

scuze off topic! daca nu vrei tu gazul fai niste poze ca sunt interesat ca mai am unul fara acte,ce motor este pe el? multumesc astept vesti

Editat de sorin100
Link spre comentariu

Ideea cu motoru ala de brasov este buna...putere are in el, nu contesc faptul asta, dar are dezantaje prea multe:greutate mare, turatie scazuta, daca il folosesti in off road daca nu ai turatie nu faci nimic...de exemplu pe o panta cu noroi daca nu ai turatii sa iti descarce cauciucuriel nu ai facut nimic, daca are greutate mare motoru te "implanti" cu botu in norori...acum fiecare face cum vrea...si eu am un proiect si sunt in dubii ca nu stiu ce motor sa pun...eu vreau sa incerc cu un motor tdx-28 de la campulung si un turbo de nissan patrol de 2.8 sa vedem ce performante va scoate din el...pun motorul asta deoarece are cat de cat turatii(vreo 4000), si greutate la motor numa vreo 250 de kg...

Cu respect,

Cristi Dan

Pentru abordarea pantelor cu noroi nu e suficient sa ai turatie, mai trebuie si cuplu. Si intr-adevar, e o dilema, daca e prea usoara masina ramane suspendata, daca e prea grea se infunda...cum o dai nu e bine.

Motorul TDX ce s-a pus pe Aro nu e indicat pentru off-road, are 87 CP la 3500 rpm si esti norocos daca nu iti fierbe in plan orizontal, cum vede panta gafaie si il poti folosi cat de cat doar cu electroventilator in loc de elice.

La cuplu maxim de 191 Nm turatia e doar de 1900 rpm si atarna exact 238 kg fara reductor.

Nascut-crescut in IMS-eu si Tv-eu !
Link spre comentariu

Buna ziua !

@ vercingetorix:

Inca nu inteleg cu poate o masina de teren sa ramana "suspendata", daca nu ajunge sa dea cu burta de pamant si are aderenta... Dar, ma rog, poate n-ai exprimat tu bine ideea ce ti se plimba prin cap sau n-am inteles eu bine...

Toti se zbat sa aiba masini cat mai usoare, si nu degeaba...

Pe de alta parte, @ pinti:

Poate iei in considerare un OM602 sau OM603 de la Mercedes. Primul este in cinci cilindri, existand si in varianta de 2.5TD si ca si 2.9TD. Cel de 2.5 exista cu si fara turbo, al doilea doar cu turbina.

Al doilea, 603-ul, exista ca si 3.0TD si 3.5TD, si este in sase cilindri in linie (flexul este unealta indispensabila in astfel de imprejurari). Deasemenea, cel de 3.0 exista cu si fara turbo.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Buna ziua !

@ vercingetorix:

Inca nu inteleg cu poate o masina de teren sa ramana "suspendata", daca nu ajunge sa dea cu burta de pamant si are aderenta... Dar, ma rog, poate n-ai exprimat tu bine ideea ce ti se plimba prin cap sau n-am inteles eu bine...

Toti se zbat sa aiba masini cat mai usoare, si nu degeaba...

La o masina usoara, aderenta este direct proportionala cu forta de reactiune normala a solului, care la randul ei este egala si de sens contrar greutatii masinii.Pe vremea mea se studia in clasa IX-a pe la fizica...nu stiu acuma, nu vreau sa fiu malitios.

E adevarat, poate nu ma exprim prea clar, sunt inginer, stau mai bine cu cifrele.

Pe youtube sunt o gramada de filme de pe la trialuri si rally-road, sigur vei gasi si masini suspendate si masini infipte prin noroi...

Uite una cat de cat lamuritoare : https://picasaweb.google.com/ama270887/Voinesti22112009

Link spre comentariu

Eu am un TDX-28 si eu cel putin nu am reusit s ail fierb pana acuam deloc...brasovul are dezavantaj ca nu are turatie...degeaba ai cuplu mare la turatie mica ca nu descarca cauciucurile...si cu un raporturi in grupuri de 8/33 nu cred ca are nu stiu ce turatie...eu incerc cu TDX-ul cu turbo de patrol de 2.8 si daca nu o sa incerc si cu brasov sa fac o diferenta si daca nici atunci nu merge ii tip si eu un V8 intre aripi...daca rezista trasmisia bine daca nu iara bine...si cum a zis si un coleg mai sus conteaza si cine ii intre volan si scaun...

Numai bine,

Cristi Dan

Christian Dan :grin:
Link spre comentariu

Buna seara !

@ vercingetorix:

Treaba aia cu reactiunea se aplica in toate cazurile, nu numai la masinile usoare... Ceea ce nu ai luat in calcul, cu fizica aia de clasa a noua cu tot, este criteriul de presiune la sol, care ia in considerare si pata de contact cu solul.

Care pata de contact, la aceeasi greutate a masinii, poate fi mai mare sau mai mica, in functie de latimea si diametrul cauciucului. Corespunzator, asa-zisa suspendare (care poate nu iti este clara ca idee) are sanse mult mai mari sa apara la o masina grea decat la una usoara, ca si gumele au dimensiuni limitate, nu-i asa ?

Poti avea acelasi criteriu de presiune la sol din greutati diferite ale masinii, daca au si gume proportionale, dar asta se intampla doar in teorie, ca nu vad un Patrol de trei tone sa ruleze pe gume de 18" latime... In schimb, un Samurai de o tona cu gume late de 9" e mult mai probabil sa pluteasca peste o mlastina. Asa ca, mai greu cu suspendarea sau scufundarea la greutati mici. Si pe langa garda la sol, mai e si flexarea suspensiei care da masura trecerii sau nu a unui obstacol...

In caz ca ai dubii, mai sunt si alti ingineri pe forum, daca vrei sa discuti cifre...

Later edit: frumos noroi acolo, in link-ul tau, la Voinesti, si aderent bine la roti. Greutatea tot in jos trage, la asta fizica n-a schimbat nimic deocamdata... Si cu cat e mai mica greutatea asta, cu atat mai bine...

Stima,

Dragos

Editat de Heavy D.
Link spre comentariu

Daca imi indici si o sursa tehnica sau principiu in fizica ce implica ''criteriul de presiune la sol'' sau ''pata de contact cu solul'' sunt dispus sa invat ceea ce inca nu am auzit si slava Domnului, am o licenta in inginerie mecanica la Politehnica, mai exact in masini termice (turbine, cazane, motoare cu ardere interna).

Deci te astept cu informatia respectiva, chiar m-ai facut curios.

Totusi, cred ca lucrurile astea sunt relative...am vazut la off-road Aro-uri cu motor Brasov ce treceau cu usurinta diverse namoale si Suzuki Samurai ce patina cu mult succes in acelasi loc, desi fiind mai usor nu trebuia sa aiba probleme...probabil mai conteaza si ce numar are la pantof soferul...:wink:

Link spre comentariu

Aaa, si am uitat sa zic...eu cred ca motoruld e brasov nu are numai 237 de kg...eu stiu undeva in jur de 400 de kg

Asa este, ai dreptate, motorul de Brasov D127 are cam 400 kg.

Eu afirmasem despre TDX ca are 237 de kg.

Nu vrei sa-ti dau eu un shortcut sa nu te mai chinui cu atatea motorizari?

Pune un Toyota 2L-T diesel care s-a pus pe Aro24x, are 103 CP la 4000 rpm si cuplu maxim de 188Nm la 2200 rpm, efectiv gaureste pamantul daca ai niste Simex-uri adecvate, e cel mai performant motor ce s-a pus pe Aro, dupa parerea mea si nu numai.

Sigur ca poti pune V8 de la Jeep sau vreun Nissan Patrol dar sa-ti faci stoc de diferentiale, planetare si cruci cardanice, cam ce depaseste 120 CP distruge transmisia garantat.

Vorbind de M461, am vazut undeva prin Bucovina unul echipat cu celebrul motor Leut D115 de 45 CP, vreau sa spun ca batea la fund orice 4x4, este genul "greu de ucis", a facut senzatie la respectiva iesire.Singura mare problema sunt vibratiile, la origine fiind un motor stationar pentru grupuri electrogene.

Link spre comentariu

Fratilor nici un motor tangibil si usor de gasit nu suna ca V8 de la Jeep dar nu cred ca are vreo sansa transmisia de IMS.

Motorul acesta de care ziceti voi de Toyota a venit cu cutie si reductor sau s-a facut ceva improvizatie romaneasca.

Dragos ai idee motorul in cinci cam ce greutate are si pe ce masini s-a montat?

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

eu as merge pe ultimele 2

Peugeot XD3-PL4

2498Aspirat

admisie naturală, injecție indirectă55.1 kW (75 CP)

4500 rpm147 Nm

2500 rpm

Peugeot XD3-TPL4

2498Turbo

supraalimentat, injecție indirectă70 kW (95 CP)

4150 rpm205 Nm

2500 rpm

Toyota 2L-TL4

2446Turbo

supraalimentat, injecție indirectă86 kW (103 CP)

4000 rpm188.4 Nm

2200 rpm

Link spre comentariu

Fratilor nici un motor tangibil si usor de gasit nu suna ca V8 de la Jeep dar nu cred ca are vreo sansa transmisia de IMS.

Motorul acesta de care ziceti voi de Toyota a venit cu cutie si reductor sau s-a facut ceva improvizatie romaneasca.

2LT e motorul de pe LJ,parca ai avut si tu una,vine cu cutia de Toyota.Mie imi pare un motor slab,eu zic sa mergi pe ala de 3.0 sau chiar 3.5 daca gasesti,numai ca sint mai rare.

Link spre comentariu

Eu am crezut ca cineva a gresit cand a scris codul,acel motor 2LT nici daca il intorci pe dos nu scoate 140 CP ,cu 2 turbine si un intercooler.

Rudy sunt intre motorul de 3td de toyota de pe surf si 2,5td land rover ambele cu cutiile si reductoarele lor.Stiti cumva ceva date tehnice intre ele gen reductia pe reductor sau greutate pentru tot ansamblul?

ARO M461 din '65

Link spre comentariu

.Stiti cumva ceva date tehnice intre ele gen reductia pe reductor sau greutate pentru tot ansamblul?

Pentru 200Tdi (cel fara electronica) ai datele aici:

Pages from Discovery WM 1993.pdf

Mai sap prin documentatie poate gasesc si datele legate de greutate. sper sa-ti foloseasca

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Sunt 3 variante de V8 la Jeep :

1. 4.7 L - 230 CP si 295 Nm aprox. 198 kg

2. 5.9 L - 250 CP si 335Nm aprox. 220 kg

3. 5.2 L - 230 CP si 300Nm aprox. 220 kg

Daca gresesc sper sa ma corecteze Dragos.

Editat de macfero
Link spre comentariu

Buna seara !

@ pinti:

OM602-ul ala e foarte raspandit. Incepand cu Mercedes 190 (2.5D si TD) si E-Klasse-ul vechi (2.5D si TD) pana la Sprinter si G (2.5D si TD si 2.9D si TD), precum si pe E-Klasse-ul cu patru faruri rotunde (W210, 2.9TD).

Mai recent, a fost si pe Korando si Musso, in varianta 2.9TD. Parca si pe Rexton, dar nu-s sigur suta la suta. Si pe ceva Unimog-uri e de gasit motorul asta.

Distributia este pe lant (dublu), pompa de ulei tot pe lant (simplu), pompa de injectie in linie de la Bosch, merg si cu biodiesel (injectie indirecta...)

Aici ai multe date, mai putin greutatea, dupa care mai caut:

http://de.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_OM_601/OM_602/OM_603

Am aflat totusi ca OM603-ul fara turbo ar avea circa 203kg. Mi se pare cam putin, nu garantez ca ar fi reala cifra. Urmasul lui 603, 606-ul, ar avea 220kg. Deci 602-ul ar trebui sa fie mai light, ca e mai scurt cu un cilindru. Toate au blocul de fonta si chiulasa de alu. Mai sap dupa greutate...

Si acum, off-topic, pentru iubitorul de istorie galeza veche de tot:

@ vercingetorix:

Facand o intersectie intre studiile tale si domeniul auto, constat ca sunt multe chestii lasate pe dinafara. Ca doar motorul e unicul element comun in ambele domenii...

Anyway, treaba sta cam asa:

Un autovehicul, in special unul de teren, ca doar e domeniul acoperit de forumul nostru, are si caracterisitici tehnice neacoperite in mod direct de fizica aia de care esti atat de mandru... Sunt ferm convins ca ai auzit termenii urmatori, dar nu ai facut asocierea:

- unghi maxim de atac al rampei.

- unghi ventral.

- garda la sol.

- unghi maxim de iesire din rampa.

- vadul maxim (in engleza, max. fording depth).

- inclinarea laterala maxima (max. side slope)

- criteriul de presiune la sol.

Insist asupra faptului ca sunt mari sanse sa nu gasesti (toate) aceste date in manualul masinii, si ele sunt valabile numai intr-o anumita configuratie a masinii. Adica numai cu gumele stock, cu suspensia stock, cu bara stock, etc. Orice variabila modifici, va avea efect asupra marimilor de mai sus.

In plus, unii producatori nici macar nu se sinchisesc sa-ti dea altceva decat L/l/h, greutate, si eventual lungime console, lasand in sarcina ta sa prelevezi acele data, in caz ca te intereseaza.

Pentru ca estimez ca primele sase marimi iti sunt clare, sa ne ocupam de ultima, pe care se pare ca n-o intelegi.

Banuiesc ca esti de acord cu mine ca masina exercita o anumita presiune pe sol. Cum presiunea este raportul intre valoarea fortei de apasare si marimea suprafetei pe care aceasta forta actioneaza, vom avea ca unitate de masura kgf/cm patrat.

Deasemenea, afirm cu tarie ca pata de contact intre anvelopa si sol este de forma dreptunghiulara. Poate fi si patrata, dar nu conteaza asta. O guma standard de 235/75R15, ca de-astea am avut eu stock, umflata la presiunea ceruta de fabricant, va avea o pata de contact de vreo 235x120mm. Adica circa 282cm patrati.

Pe puntea fata, masina mea avea circa 800kg, pe cea spate circa 550kg. Asadar, pastrand simetria, voi avea sub fiecare roata fata o presiune la sol de 400kg/282cm patrati, adica 1.41kgf per centimetru patrat, iar pe spate 250kg/282cm patrati, adica circa 0.88kgf per centimetru patrat. Facand media valorilor intermediate, obtinem pentru intreaga masina o valoare de 1.14kg per centimetru patrat.

Aceasta cifra se numeste valoarea de presiune la sol. Cifra se schimba daca se umbla la unul sau ambii parametrii ai raportului. Poate creste/scadea greutatea masinii, poate creste/scadea suprafata de contact a anvelopei cu solul, evident, variind si rezultatul obitinut.

Greutatea masinii poate fi constanta, dar daca maresti dimensiunile gumei, pata de contact va fi mai mare, deci presiunea la sol mai mica.

Cu cat e mai mica presiunea la sol, cu atat sansele de a te scufunda in noroi (sau a te suspenda) este mai mica. Pata de contact se mareste odata cu scaderea presiunii din anvelope, ceea ce ajuta la marirea aderentei. Vezi ce fac arabii cand intra cu masina pe nisip, vezi ce fac islandezii cand intra cu masina pe zapada, etc.

Cu trimitere la tara noastra, ca poate n-ai avut combinatii cu arabi sau islandezi, vezi ce anvelope au tractoarele si remorcile din delta care merg la recoltat stuf. Live, acum vreo 30 de ani, am vazut doua remorci de acest tip in Balta Brailei, anvelopele avand circa 80cm latime si tot cam asa in diametru. Tatal meu a intrebat la ce presiune se umfla treaba, si a aflat ca intre 0.6 si 0.8 Bar.

Pentru edificare:

1064436852_Anveloperecoltarestuf.JPG.bbf3b88202fc1c3d15fd557d99de1ede.JPG 385331572_Tractorrecoltarestuf.JPG.d65a5daef1d1cd17af4c4fb8c512a91b.JPG

Scuza, te rog, marimea si calitatea imaginilor, dar asta am gasit la repezeala. Cu trimitere la fizica, unii stiu si de ce nu se scufunda vapoarele sau de ce zboara avioanele... Si daca vrei sa discutam despre compuneri de forte sau de vectori, poate ne intalnim la o partida de snooker.

In rest, corect, soferul conteaza...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Salutam! si uite asa se poate distruge un topic:ha: . Si acum inapoi la intrebare initiala , eu iti recomand sa mergi pe un 200tdi . Argument 1 este un motor foarte fiabil , 2 usor de intretinut , 3 usor de bricolat poti schimba turbina si ajungi pe la150cp dar nu neaparat cei 113cp sunt suficienti daca pastrezi greutatea pina in 1500/1700kg , si foarte important , 4 cutia de LR este mai scurta decit cea de toyota cu cca25cm ceea ce te ajuta foarte mult cu lungimea cardanului pe spate , o problema delicata la IMS , de asemenea cardanele de IMS se potrivesc la fix pe cutie . Dar daca ar fi sa fac eu aceasta lucrare as clona masina lui OLI:ftcare poate fii un bun exemplu ca putrea nu e totul , masina nu inseamna numai motor si foarte important in totul numit masina trebuie sa armonizezi multe lucruri.

PS reductorul de LR de pe Discovery pe H 1.12 , pe L 2.24 dar am mai gasit si alt ceva , ex pe H 1.24 , pe L 2.24 , cred ca de pe Defender

PS motorul de Toyota 13 bt , 3000cc , 126 cp , super motor:h5

Editat de a DY 1
Reality is for those who cannot face Science Fiction!
Link spre comentariu

Impresionant turul de forta cu atatea informatii legate de problema asta.

Dar are dreptate colegul a DY 1, cred ca suntem deja usurel off-topic.

Eu iti solicitasem o formula matematica clara din care, modificand o variabila sau alta, sa obtinem efectul scontat.

Ce ai scris tu, scuza-ma, dar pare o compilatie de prin revista "Top Gear", niste consideratii vehiculate de vanzatorii de produse aftermarket.

Concret, ca sa fim in topic, la un M461 cu rapoarte 7/36 si gume 235/16 ce valori trebuie sa aiba , de exemplu, presiunea la sol si unghiul maxim de iesire din rampa, ca sa citez din termenii enumerati, pentru a trece de un sant plin cu noroi de adincime 80 cm.

Dar exprimate in termeni de fizica (fie si de-aia de a noua!), gen formula, ca pareri de genul ''mai inaltza caroseria", "mai dezumfla cauciucul" izvorate din experiente personale pot fi luate in discutie dar nu fac obiectul discutiei de fata.

Tot cu aceeasi stima.

p.s.(just info, vercingetorix a fost un luptator gal, galez inseamna altceva, e ca diferenta intre mancare si mancarime).

Link spre comentariu

Salut Pinti,

Parerea mea e ca IMS e o masina foarte frumoasa dar cu multe dezavantaje in teren ... sasiu drept, distributia greutatii pe punti, etc. Dar daca tot vrei sa mergi pe ideea asta si vrei un IMS performant sfatul meu e sa-i pui un V6 de Mitsu 3.0 sau 3.5 cu cutie si reductor. Motorul e usor si foarte scurt si-l poti pune cat mai in spate castigand echilibru, are cai, dar accelereaza liniar si nu bruscheaza foarte mult transmisia. E simplu de montat si se gasesc piese de schimb iar cu o evacuare rapida se aude frumos.

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Adi nu contest deloc lucrarea facuta de Oli care s-a dovedit de atatea ori a fi foarte reusita dar nu doresc sa copiez ceva ce s-a facut deja .Stiu ca nu este bine sa dau cu capul unde a dat el deja. Eu nu tin neaparat sa fie un Ims, eu vreau sa fac o masina cu bot de Ims dar restul nu ma intereseaza ce este. Aseara la un moment dat la o discutie cu el ajunsesem sa ma gandesc la punti de Patrol cu motorul meu iubit 5.2 V8 pentru ca nu tin neaparat sa am nimic de Ims pe masina in afara de caroserie. Am inteles destul de greu ca nu este floare la ureche sa tragi calumea niste 38-uri.

Poate am plecat pe un drum total gresit asa cum zice Catalin cu multe neajunsuri si greutati dar vreau eu sa il fac.Daca vroiam ceva usor luam un sasiu de Range ,niste punti de Patrol si un V8 si eram mult mai castigat dar asta poate toata lumea sa faca .

ARO M461 din '65

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare