Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Omologare masina de teren. Exista asa ceva?

Ovidiu.I

Postări Recomandate

Salut

Mi-am adus aminte de un lucru din vremea cand cautam sa-mi iau masina.

Am dat peste cineva care avea un Jeep Cherokee de prin `91 cu suspension lift si simexuri montate pe el.

Printre detaliile date despre masina, mi-a zis ca este "OMOLOGATA MASINA DE TEREN".

Acum imi pare rau ca nu l-am intrebat mai multe detalii despre lucrul asta.

Exista asa ceva? Sau a fost doar o abureala de tepar?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Omologare masina de teren. Exista asa ceva?

Salut

Mi-am adus aminte de un lucru din vremea cand cautam sa-mi iau masina.

Am dat peste cineva care avea un Jeep Cherokee de prin `91 cu suspension lift si simexuri montate pe el.

Printre detaliile date despre masina, mi-a zis ca este "OMOLOGATA MASINA DE TEREN".

Acum imi pare rau ca nu l-am intrebat mai multe detalii despre lucrul asta.

Exista asa ceva? Sau a fost doar o abureala de tepar?

Teapa clara. :grin:

Link spre comentariu

Un tip pe care i-l stiu si-a adus de vreo luna un y60 scurt, a montat in el un rollcage demontabil si s-a dus la RAR si a zis ca ii masina de curse. Cica taxa 0 si impozitul ii normal. MAsina a fost adusa din Polonia, dar nici poveste sa scrie ceva de genul asta in acte.

Link spre comentariu

Exista intradevar denumirea de 'autoturism de teren' in termenii folositi de RAR ,am intalnit asa ceva pe la infiintarea lui ,in 95-96 parca, cand se emiteau primele carti de identitate iar unele di Aro-urile pe care le-am trecut pe la ei au primit asa ceva iar altele nu insa nu am retinut explicatia data de cei de acolo.Probabil ca acolo ar trebui cautat raspunsul(daca are vreo importanta).

Link spre comentariu

Salutam! a existat intradevar prevederea aceasta , eu fiind unul care am beneficiat de ea , dar asta se intimpla prin 96 . La momentul acela cei de la RAR puteau omologa autoturisede teren , iar cele aduse din afara aveau ceva avantaje la inmatriculare. Eu personal am in matriculat un, atentie! , ARO 10.4 si imi aduc aminte ca una din conditii era ca masina sa aiba unul sau mai multe diferentiale blocabile cu un dispozitiv aflat pe plansa de bord. Stiu un prieten carea inscris un G asa . Din avantaje imi aduc aminte ca am putut trece in carte roti mai mari , troliu , proiectoare .

Reality is for those who cannot face Science Fiction!
Link spre comentariu

In anul 2010 se discuta la federatie (FRAS) de introducerea "pasaportului tehnic" al masinii ... Dar din pacate acest proiect din cate stiu nu a fost pus in practica in ceea ce privesc "masinile de offroad" (am inteles ca la alte discipline cu motor se foloseste) si acest act nu iti da drept de circulatie pe drumuri publice decat in conditiile in care acel sector de drum este parte integranta a spatiului de concurs.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

1.Da, exista omologare RAR de tip. Totul este sa ti-o poti si permite. Adunate, toate sistemele ce implica testare si omologare, cam ce se modif la o masina de offroad, costa in jur de 50.000 ron.

2. Yonutz: Conform legislatiei din Ro, traseul unui concurs autorizat de Politia Rutiera, este scos in afara circuitului public, indiferent daca parcurge portiuni de drum public au ba, deci de principiu poti evolua cu o masina neinmatriculata in cadrul concursului. Problemele ar fi:

- tu ca participant nu stii daca organizatorul competitiei are autorizarea de la Politia Rutiera

- regulamentul competitiilor prevede ca paticiparea sa se faca cu masina inmatriculata

3. Pasaport sportiv= document emis de autoritatea tehnica a CNOR cum ca masina respectiva este conforma dpdv al utilarii cu clasa la care participa.

Pasul 2. De 2 ani stau in faza asta, trebuie emis catre RAR un caiet tehnic cu modificarile ce sunt necesare unei masini de offorad. Trebuie emis de Cnor si FRAS.

Pasul 3. RAR agreaza, in baza caietului tehnic, modificarile cu care e de acord, in baza legislatiei in vigoare, adica:

- lumini

- capacitate fanare

- sist de directie

- sistem de mentinere vizibilitate

Pasul 4. Masina se prezinta la RAR , cu pasaportul tehnic FRAS si in baza verificarii si agrementarii , va primi carte de identitate cu mentiunea "vehicul competitii" ceea implica inmatriculare si drept de circulatie ,

Cel putin asa stateau lucrurile acu ceva timp, pana sa le las balta, pt ca nu am reusit sa conving/discut pe nimeni de la CNOR sa ma sprijine in emiterea caietului tehnic catre RAR. Documentul e facut de mine dar nu are viza/acceptul FRAS.

In lipsa caietului tehnic , RAR chiar sa vrea sa omologheze masini pt off road, nu poate , pt ca nu are in baza la ce sa emita aceasta reglementare tehnica, din vina noastra.

PS. Asa vad si stiu eu lucrurile, daca grasesc sau daca aveti completari/noutati..... va rog sa corectati/completati cele de mai sus.

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare