KTibor Posted February 7, 2014 Author Share Posted February 7, 2014 (edited) Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Pentru a lamuri situatia am conceput impreuna cu colegii mei de lucru in mic aparat pentru testarea duritatii: Aparatul se apasa cu forta pana cand cadrul metalic exterior atinge suparafata materialului testat. Cu cat materialul este mai dur ca atat deviatia indicatoului este mai spre dreapta . Explicatia este ca in cazul materialului dur varful testorului nu poate intra in material , arcul interior comprimandu-se mai tare. Pentru inceput am masurat duritatea mesei :grin: Se poate observa , ca triunghiul mic alb a depasit cu mult in dreapta gradatia aparatului. Apoi pentru a avea termene de comparatie am masurat o anvelopa de iarna: si o anvelopa de vara: Se poate observa , ca deviatia indicatorului in cazul gumei de vara este mult mai la dreapta , confirmand ceea ce stiam si pana acum, ca o anvelopa de vara este din material mai tare decat anvelopa de iarna Si acum sa vedem protagonistele: BF Goodrich: si Federal Couragia Se poate observa, ca deviatia indicatorului este mai mare in cazul BFG deci acesta este mai tare decat materialul din care este confectionat Federal Couragia . Iar faptul ca gumele mai moi se tocesc mai repede stim din Formula 1 :wink: Edited February 7, 2014 by Astral 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Optimus Posted February 7, 2014 Share Posted February 7, 2014 Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Foarte tare! Ce idei mai aveti si voi! :) Acum am si confirmarea "stiintifica" a faptului ca am simtit bine. :))) Eu mi-am dat seama mai simplu, la mana, ca BFG sunt mai tari decat Federal, iar in plus am vazut niste Federal MT uzate neuniform, ceea ce mi-a pus niste semne de intrebare la vremea aia. Bineinteles ca nu or fi toate cu "defecte", ca poate a influentat si masina cu electronica de pe ea, si stilul de condus, dar eu trag de aproape 20000km de KM2-urile mele, preponderent pe asfalt, iar uzura este minima si uniforma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yonutz Posted February 7, 2014 Share Posted February 7, 2014 Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Ptr duritatea anvelopei testul este mai mult decat elocvent. Nu cred insa ca putem spune cu siguranta ca o guma moale se toceste mai repede decat o guma tare. Nu cred ca este o regula. Dar cred ca mai ar trebui sa luam in calcul cateva chestii: -compozitia anvelopei -rezistenta la frecare a anvelopei + inca vreo cateva aspecte. Referitor la anvelopele de vara - cauciucul isi pastreaza elasticitatea si e moale ptr a fi aderent cu suprafata pe care ruleaza, la anumite temperaturi in general cu +. Imediat cum acestea scad, se intaraste, devine semicasant si automat dispare si aderenta. Pe cand cel de iarna, atat prin constructia lui cat si prin compozitia anvelopei chiar si in cazul unor temperaturi scazute isi pastreaza aderenta. Un experiment interesant cu testoru ...Pune doua anvelope de iarna respectiv vara si lasa-le cateva zile intr-o camera cu o temperatura ambientala de 22-25gr C (temperatura optima ptr anvelopa de vara). Dupa aia masoara ... Nu sunt nici fizician si nici inginer. Dar am observat un comportament diferit pe drum dpdv al anvelopelor al unei masini tinute in garaj la o temperatura ambientala de peste 10gr C mai ales acum cand temperaturile exterioare sunt cu mult sub 0 gr C. Uzura neuniforma a anvelopei cred ca nu are nici o treaba cu marca ei. Mai degraba este cauzata de defectiuni ale masinii (ex: jante strambe, articulatii rele, proasta echilibrare, defectiuni la sistemul de directie samd). consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTibor Posted February 8, 2014 Author Share Posted February 8, 2014 (edited) Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Am mai testat din curiozitate cateva anvelope in curte la Liviu: Silverstone vs Simex original vs profil Simex resapat Se confrirma ceea ce stiam si pana acum, ca Silverstone se tocesc mai repede decat Simex urile originale, si ca profilele resapate sunt dure Super Swamper Bogger Edited February 8, 2014 by KTibor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iulian G Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Felicitari domnilor! Jos palaria! :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miko Istvan Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 'Well roared, lion.' :g Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTibor Posted February 26, 2014 Author Share Posted February 26, 2014 (edited) Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Nu cred insa ca putem spune cu siguranta ca o guma moale se toceste mai repede decat o guma tare. Nu cred ca este o regula. ..Parca ar merge mai bine la bancul zilei aceasta remarca Wikipedia: " Duritatea este rezistența la penetrare opusă de un corp solid unei acțiuni mecanice penetrante exterioare. Această rezistență se poate manifesta față de acțiuni de șlefuire, zgârâiere, tocire prin utilizare repetată " Altfel si prostii de la Pirelli ar putea face gume moi care sa reziste mai multe ture decat cele tari , pe pistele de F1... Edited February 26, 2014 by KTibor Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTibor Posted February 26, 2014 Author Share Posted February 26, 2014 (edited) Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Mai sunt cateva aspecte , care nu au fost discutate: BFG KM2 are 3 pliuri pe peretii laterali, pe cand Federal are numai doua. Din aceasta cauza probabil BFG-urile sunt mai grele cu approximativ 5 kg decat Federal la aceleasi dimensiuni. De aici si rezistenta crescuta la intepaturi si ciupiri la gumelor BFG , si un comportament mai bun cand se circula cu ele la presiune scazuta, riscul de dejantare fiind mai redus, decat la Federal . Trebuie sa mentionez ca, totusi timp de 2 ani niciuna din gumele Federal pe care le-am folosit nu au facut pana prin peretele lateral . Citind pe alte forumuri pareri despre gumele Federal , cam asta a si fost plangerea multora: ".. sidewall splitting " "they look good when new thats about it" "they didnt last long " "The sidewalls of ALL 4 tires started to show splits and cracks which eventually led to a blowout. I was reimbursed and these are defective tires. Look at your sidewalls people!" "I had the 35s on my 08 f350..... A couple months in one of the tires started to ball up real bad I had to get another one put on the guys told me it must of been a defective tire however a few months later one of the other tires done the same thing. I just replaced all four with a different M/T. Definetly not getting these federals again. " s.a.m.d... Discutand cu mai multi colegi care au avut sau au si acum Federal Couragia MT , si citind ce se poate pe forumuri, parerile sunt aproximativ aceleasi: "gume la un pret bun, cu un profil care descarca bine in noroi, mai ales cand sunt noi, zgomot suportabil, perete lateral fragil si care se uzeaza destul de rapid " Mie personal imi plac cum se descurca in teren, dar nu pot forma o parere obiectiva, fara sa spun si partile negative Edited February 26, 2014 by KTibor Link to comment Share on other sites More sharing options...
KTibor Posted April 10, 2014 Author Share Posted April 10, 2014 Re: BF Goodrich 33"/10.5"/15 vs Federal Couragia MT 33"/12.5"/15 Configuratia in 2014: Colegul meu Sándor si-a dorit niste anvelope de 35"/12,5"/15" si intrucat a tocit deja 2 seturi de Federal in 2 ani a trecut la BFG-uri .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts