shark Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 (editat) Introducere: Problema se refera la Defenderul de AICI. Pe scurt, in urma unor lupte incapatanate si relativ indelungate cu RAR-ul am reusit omologarea ca autoutilitara a mult doritului meu LR Defender (cumparat din DE unde era deja inregistrat ca LKW). Razboiul e castigat, toata lumea e fericita ! Totusi o raza de umbra mai persista peste campia insorita: masina are in acte doar 2 locuri. Problema: Cum sa fac sa pot transporta mai multe persoane? Rezolvari: 1. O transform in autoturism. Cei de la RAR au spus ca e posibil acest lucru, daca aduc de la LR o hartie doveditoare ca masina a fost produsa in configuratia autoturism. Fiind Defender 110 SW (1998), configuratia standard era de autoturism 9 locuri. Totusi, la o "mica" discutie cu un om RAR, se pare ca tranformarea va rezulta intr-o masina cu max 5 locuri (nu m-a putut lamuri de ce dar era destul de convins). Eu banuiesc faptul ca omologarea de tip la Defender este numai cea M1 cu 5 locuri. Din p.d.v. financiar, impozitul devine 900lei in loc de 350lei iar RCA pe 6 luni ~300 ron fata de ~500 ron. Deci ca si cheltuieli fixe tot pe acolo. Rovigneta e mult mai scumpa la autolutilitara pe 1 an dar asta nu se pune la socoteala ca oricum o fac doar cand e nevoie. Singura problema este cea a vitorului. De aproape 15 ani de cand conduc, am remarcat o transformare din ce in ce mai evidenta a posesorilor de auto in victime ale statului, sau mai bine zis in "vaci de muls" pentru bani (sa ma scuze colegii dar si eu ma numar printre vaci). Iar dintre aceste victime, cei mai exploatati sunt posesorii de 4x4 (e un lucru stiut faptul ca 4x4 de obicei are motorizari evident superioare ca si cmc fata de restul auto, din prisma necesitatii de cuplu mai ales). Totusi, in ceata permanenta din mintea guvernantilor, motor mare=auto de lux si in felul acesta aberant, 4x4=auto de lux, "vaca mare de muls". Asadar, nu multumesc. Plus ca in viitor, ma astept ca un motor euro2 sa sufere penalitati majore prin prisma poluarii (si probabil nu va conta ca unii "poluanti masivi" d'astia folosesc masinile doar 3-4000 km pe an si nu mai mult). Asta ma roade cel mai tare. Vad ca peste tot autoutilitarele au un regim preferential, mai tolerant, si ma astept ca asa sa fie si la noi. In plus, utilizarea masinii cu mai mult de 2 ocupanti este foarte rara, asa ca prin prisma transformarii permanente (si probabil si ireversibile) in autoturism nu am nimic de castigat. 2. O omologhez in configuratie autoutilitara 5 locuri. Asta ar fi ideal, dar nu se poate. In primul rand nu este omologare de tip pt asa ceva iar omologarea artizanala este imposibila practic (toti oamenii RAR cu care am vorbit au fost extrem de convinsi ca niciodata nu voi putea realiza asa ceva). Interesant este ca nu mi-au putut spune de ce. Colegul mariusg stie foarte bine despre ce vorbesc. Si mai interesant este ca practic nu exista NIMIC in lege care sa interzica asa ceva. Asadar problema se pune altfel: voi reusi in instanta si cu experti autorizati independenti sa realizez omologarea asta sau voi pierde extrem de multi bani si neuroni degeaba? 3. O las asa si circul cu mai multe persoane doar in extremis si pe riscul meu. Aici lucrurile devin si mai interesante. O astfel de abordare presupune (pt ca acord lucrurilor importanta lor reala) cunoasterea exacta a riscurilor rutiere si legale la care ma supun. Mai exact: 3a. Pot monta (ilegal) bancheta spate si centurile ei. Bancheta este rabatabila si extrem de usor de scos, asa ca nu imi va crea probleme in general. Pasagerii din spate (care trebuie sa fiu realist, sunt familia mea) nu sunt supusi niciunui risc rutier. Circula exact asa cum a prevazut producatorul masinii. Riscurile legale insa sunt imense. La un control RAR mi se ridica talonul si numerele, masina ramane imobilizata si pasagerii continua drumul pe jos. (de amenda nici nu mai amintesc, nu conteaza in situatia asta). Masina trebuie dusa de catre mine pe platforma pana la RAR (readucerea ei in configuratia initiala dureaza 5 min) iar soarta familiei trebuie asigurata tot de mine, dar pe jos. Gasesc lucrurile astea absolut penibile, nedrepte si revoltatoare, dar asta e realitatea... 3b. Las masina exact in configuratia prezenta (cu 2 locuri si perete despartitor) si transport pasagerii pe laturile din spate de tot (pt cine cunoaste Defenderul 110, pasajele rotilor spate formeaza niste "bancute" naturale pe care se poate sta foarte bine si pe care de altfel sunt fixate si bancheteel originale). Din p.d.v. rutier pasagerii circula riscant (nu exista centuri si pozitia este incomoda). Din p.d.v. legislativ, lucrurile sunt mai simple, masina corespunde tehnic, doar duc mai multi pasageri decat am voie. Deci, dupa cele citite de mine, clasa de contraventii III, nerespectarea regimului de transport marfuri si pasageri (amenda si puncte relativ minore, dupa plecarea organului imi iau inapoi pasagerii si plec mai departe). Cu alte cuvinte, situatia asta, mult mai periculoasa pentru mine, pentru pasageri si pentru restul traficului in general este o abatere mai usoara decat 3a. Frumos nu? Ce porcarie! 3c. Transform masina temporar in varianta 3a si circul permanent cu CB (eventual fara acte), evit cat pot controalele, ies pe camp, zbor, etc numai sa nu fiu supus vreunei verificari. In caz de ghinion vorbesc frumos, civilizat, explic situatia, incerc sa dau la pace, poate scap usor. Varianta asta nu imi place, se supune mult hazardului, norocul nu ar trebui sa aiba nimic de spus in aceasta situatie 3d. Duc masina la carosier, imi face toate modificarile necesare transformarii in autoturism, fac progrmamare la RAR, ridic foaia de prezentare dar nu ma prezint (din diverse motive). La un control arat dosarul carosierului, arat progrmamrea la rar si foaia de prezentare si spun ca inca nu mi-a venit raspunsul de la Bucuresti. Cu varianta asta ma situez practic "intre" legi, reprezentantul RAR va recunoaste ca masina nu e in configuratia din talon, dar circumstantele atenuante sunt puternice. Daca e scarba pot ajunge tot la deznodamantul 3a. 3e. Nu prezint niciodata actele. Varianta asta sunt sigur ca nu merge, RAR are probabil legatura cu baza lor de date si poate verifica masina si fara acte, politia la fel 3f. O inmatriculez in BG, ii fac schimbarile de numar de locuri (dar sa ramana tot utilitara) si apoi o aduc inapoi. Asta pare un fel de gluma proasta, nici macar nu stiu daca se poate face asta in BG, dar merita de studiat. Oricum, daca se poate, costurile sunt convins ca vor fi muuuuult mai mici decat pct.2. Cam astea ar fi ideile de pana acum. Ca sa raspund primelor voastre intrebari estimate: de ce nu mi-am luat din prima un Defender 9 locuri - raspunsul este aici; de ce vreau musai sa duc mai mult de 2 persoane - din ambitie si incapatanare (sic! am fost sincer). Asa cum nu au reusit atatea guverne de pana acum sa ma alunge din tara mea (pe mine sau masinile mele) tot asa vreau musai sa am castig de cauza in fata statului si in situatia asta! As vrea sa stiu daca mai vede cineva vreo alta solutie decat cele expuse. De departe cea mai buna varianta este 2, dar in tara asta idioata unde totul e cu putinta, nimic nu se poate. Exista alte pedepse pe care nu le cunosc pt 3b? (desi nu imi convine sa imi transport pasagerii asa) Care credeti ca sunt sansele de reusita pentru 3c? Voi cam cat de des ati fost verificati (eu niciodata) si cam care era atitudinea organelor? Ce parere aveti de 3f? De ce nu se poate realiza 2? De ce nu se poate realiza 2? De ce nu se poate realiza 2? De ce nu se poate realiza 2? Acum gandurile mele au si ecou... Astept pareri. Editat Iulie 2, 2012 de Astral Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Pe bune , incearca in alta zona a patriei . Eu am vrut sa-mi fac Patrolul de 7 locuri autoutilitara , am primit acelasi 'nu se poate si gata' , idem pentru recatalizare . Politica ocirmuitorilor este cea a exploatarii sclavilor liberi , iar patriotismele nu-si au locul in vremea asta ( sau e ceva in neregula cu mine ? percep gresit ? ... ) Revenim ...intreaba in stanga si-n dreapta . Daca ar fi sa fim legali , n-am avea voie nici sa miscam masinile ....tara aberanta , cu legi aiurea , atit de aiurea ca le poti indoi cum vrei . Mai sapa ... iti doresc sa te tina mintile ( cred ca ar trebui sa iei ceva lectii de anduranta in nesimtire - nu stiu unde se fac cursurile astea , dar totusi , prea multi le au in CV , am observat ca ajuta muuult ). ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 (editat) Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... 2. O omologhez in configuratie autoutilitara 5 locuri. Asta ar fi ideal, dar nu se poate. In primul rand nu este omologare de tip pt asa ceva iar omologarea artizanala este imposibila practic (toti oamenii RAR cu care am vorbit au fost extrem de convinsi ca niciodata nu voi putea realiza asa ceva). Interesant este ca nu mi-au putut spune de ce. Colegul mariusg stie foarte bine despre ce vorbesc. Si mai interesant este ca practic nu exista NIMIC in lege care sa interzica asa ceva. Asadar problema se pune altfel: voi reusi in instanta si cu experti autorizati independenti sa realizez omologarea asta sau voi pierde extrem de multi bani si neuroni degeaba? Eu iti ofer un raspuns la aceasta intrebare: - atata timp cat exista masina produsa de fabricant cu 5 locuri ca AUTOTURISM, nu o poti omologa aceeasi masina cu aceleasi cu 5 locuri ca UTILITARA , caz ce devine clar o modalitate de "evitare" a taxelor, si evident cei de la RAR nu doresc sa fie investigati in acest sens, mai ales dupa cazul cu BMW-ul X6 "omologat" ca autoutilitara, in care au cazut ceva capete - logica transformarii din autoturism in autoutilitara este pt cresterea capacitatii de transport a masinii. Daca nu renunti la ceva locuri ........... cum vrei sa se realizeze acest lucru????. Poti gasi detalii studiind RNTR 1 si RNTR 7. Editat Iulie 2, 2012 de Astral ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
shark Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 (editat) Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Pe bune , incearca in alta zona a patriei . Eu am vrut sa-mi fac Patrolul de 7 locuri autoutilitara , am primit acelasi 'nu se poate si gata' , idem pentru recatalizare . Ai cumva in vedere vreo zona anume din RO in care RAR-ul local este decent/normal? Eu iti ofer un raspuns la aceasta intrebare: - atata timp cat exista masina produsa de fabricant cu 5 locuri ca AUTOTURISM, nu o poti omologa aceeasi masina cu aceleasi cu 5 locuri ca UTILITARA , caz ce devine clar o modalitate de "evitare" a taxelor, si evident cei de la RAR nu doresc sa fie investigati in acest sens, mai ales dupa cazul cu BMW-ul X6 "omologat" ca autoutilitara, in care au cazut ceva capete - logica transformarii din autoturism in autoutilitara este pt cresterea capacitatii de transport a masinii. Daca nu renunti la ceva locuri ........... cum vrei sa se realizeze acest lucru????. Poti gasi detalii studiind RNTR 1 si RNTR 7. Cred ca nu ai inteles foarte bine ce am scris. Masina este un Defender 110 cu 9 locuri. 2 locuri sunt in fata, 3 pe o bancheta mare si alte 4 (2+2) pe 2 banchete mici, in spate de tot. In momentul de fata are 2 locuri in fata si un spatiu enorm de cargo (de altfel si foarte folositor, am carat multe chestii uriase cu ea in spatiul respectiv si am facut si probe - se poate dormi confortabil acolo). Asadar tehnic nu vad de ce nu se poate adauga bancheta cu 3 locuri si sa ramana spatiu de cargo in zona ultimelor 4 locuri. De altfel chiar LR (producatorul!) a facut asta din 2009 cu o varianta de Defender 110 cu 4 portiere si tabla in locul geamurilor glisante din spate (pachetul Utility Pack) caruia i-a facut omologare de tip in N1. Asta e treaba oficiala, numai ca e in UK, atat! Uite aici detaliile. Asadar nu e anormal ce imi doresc, ba chiar s-a realizat. Problema este cum ajung si eu la un rezultat similar, aici, in RO. Problema cu X6 imi este cunoscuta. Real (legal) vorbind, nu vad de ce sa cada capete. Cata vreme legea nu interzice, atunci este permis. Eu ca inginer RAR pot face orice imi permite legea. Iar daca unul vrea sa-mi ia capul ca am favorizat eludarea impozitului, atunci cu legea in mana merg in instanta si castig (chair si la CEDO). Daca statului nu-i convine, atunci sa puna mana leguitorul si sa faca alte legi. Am dreptate? Chestia asta cu "portăreii" (caaa... nu e interzis, da' NU se poate face ca NU vrem noi!) ma enerveaza la culme. Aici nu-i cu vointa si putinta, e cu legea! Dar deh, se pare ca nu si in RO. Editat Iulie 2, 2012 de shark 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 (editat) Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Cred ca nu ai inteles foarte bine ce am scris. Masina este un Defender 110 cu 9 locuri. 2 locuri sunt in fata, 3 pe o bancheta mare si alte 4 (2+2) pe 2 banchete mici, in spate de tot. Domnu, matali nu ai inteles. Atata timp cat masina se livreaza ca AUTOTURISM cu 5 locuri ........... de ce sa ti se omologheze aceeasi masina ca UTILITARA cu 5 locuri? Numai ca vrei matali sa platesti impozit mai putin? PS Citeste documentele pe care ti le-am indicat, acolo scrie clar procedura de omologare ca autoutilitara, sunt sigur ca dupa aceasta lectura o sa : - o lasi mai moale cu "legea nu interzice" - daca esti baiat destept gasesti si "portitza" ce iti permite sa ajungi la ceea ce iti doresti. PS. Sfaturile acestea iti vin de la unul care a omologat ceva masini ca autoutilitare si care si-a spart capul in toate problemele de care de vaieti dumneata acum. Editat Iulie 2, 2012 de Astral ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Patrolator Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Trebuia sa insisti la RAR sa o faca utilitara cu 5 locuri. Undeva în celalalt topic spuneai ca toate LKW-urile din Germ. au 2 locuri. Este putin inexact; Una dintre conditiile cerute de lege pt. ca o masina sa fie Lkw, este ca spatiul pt. marfa sa fie mai mare (lege nu precizeaza "cu cît mai mare" <poate fi si 1mm>) decît cel de pasageri. Masuratoarea comp. marfa se face de la panoul despartitor (care insa nu e precizat din ce sa fie, sau ce dimensiuni sa aiba, <asa ca poti vedea orice, de la plasa textila, la lemn, metal, etc.>), la usa (clapa) din spate închisa. Comp. pasageri se masoara (daca nu ma însel) de la pedala de frîna, la cel mai din spate scaun (bancheta), pus în pozitia cea mai în spate. Poti sa ai si trei rînduri de banci, daca comp. marfa e mai mare. Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mariusg Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 (editat) Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Daca tot este autoutilitara o poti face asa http://www.4x4farm.de/?page_id=228 Exista un carosier in Anglia Neneoverland care face asa ceva. Poti cara oameni acolo si chiar stau confortabil. Luigi nu te supara, dar ce ai facut tu odata nu mai este valabil din 2010 incoace. Editat Iulie 2, 2012 de mariusg Land Rover Discovery 2 V8 Automatic -Thor Land Rover Discovery 2 Td5 Manual - Phoenix www.lroc.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zolameister Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... ....dar pana la urma....ce se poate intampla legal daca alegi varianta 3-A?A avut cineva o experienta cu RAR-ul?Scuze de offtopic....:grin: NISSAN PATROL 4.2-BIG WHITE SUZUKI SAMURAI-REAL BLUE HYUNDAY SANTA FEE-BUSINESS Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
shark Postat Iulie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 2, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... - daca esti baiat destept gasesti si "portitza" ce iti permite sa ajungi la ceea ce iti doresti. Care, care e portita? Please help! :grin: Trebuia sa insisti la RAR sa o faca utilitara cu 5 locuri. Crede-ma ca am insistat pana in granitele penibilului. Nimic! 2 locuri scrie in brief, 2 locuri are. Singura varianta sa ma accepte cu bancheta era sa o faca din prima autoturism cu 6000eur taxa. Nu, nu, nu, nu... Daca tot este autoutilitara o poti face asa http://www.4x4farm.de/?page_id=228 Linkul imi furnizeaza o lista de masini de cele mai variate tipuri. Marius, la ce te referi? Sa stii ca am studiat si treaba cu rulota cum am vb noi si nu merge. Plus ca au mai aparut si niste reglementari europene pe chestia asta, care face totul si mai complicat. Exista un carosier in Anglia Neneoverland care face asa ceva. Poti cara oameni acolo si chiar stau confortabil. Stiu de neneoverland. Pe la incaputuri am si luat legatura cu Andrew, care chiar a fost amabil. Din pacate totul era mult peste bugetul meu. Pracitc Defendere 110 300tdi avea doar in "pristine condition", la preturi pe masura, iar conversia in "Light Commercial Vehicle" costa si asta destul de mult. Sa nu mai zic despre volan, care e in "partea gresita"! Mi-a spus ca face si conversii din RHD in LHD, dar preturile iarasi erau fabuloase. Per total puteam sa-mi iau unul nou de la noi. Asadar am zis pas. Luigi nu te supara, dar ce ai facut tu odata nu mai este valabil din 2010 incoace. Care-i dom'le chichita aia ca m-ati innebunit, parca stau pe pioneze!!! ....dar pana la urma....ce se poate intampla legal daca alegi varianta 3-A?A avut cineva o experienta cu RAR-ul?Scuze de offtopic....:grin: Nu esti de loc offtopic. Si eu sunt curios pana unde merge in realitate treaba asta. Stie cineva? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Patrolator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Crede-ma ca am insistat pana in granitele penibilului. Nimic! 2 locuri scrie in brief, 2 locuri are. Atunci da; eu credeam ca în Brief-ul german e LKW cu 5 locuri. Sorry. Unde-i un PATROL, acolo-i un drum... http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mariusg Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... http://www.webmobil24.com/externewindows/open_galerie.htm?showid=58582451&sprache=de Sper ca acum vezi. Land Rover Discovery 2 V8 Automatic -Thor Land Rover Discovery 2 Td5 Manual - Phoenix www.lroc.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
shark Postat Iulie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2012 Re: Cum transport in autoutilitara "ceva" mai multe persoane... Hahahahaaaa!! Da! Fain. Stii ca n-ai voie sa duci oameni in aia? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate