Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Eliminare toba(e) la diesel si benzina argumente pro si contra

Marianw8

Postări Recomandate

Dupa cum spune si titlul va rog sa puneti' aici ce efecte POZITIVE SI NEGATIVE vin odata cu eliminarea totala sau partiala a evacuarii atat la DIESEL cat si la BENZINA .

Va rog sa argumentati specificand pentru fiecare in parte diesel sau benzina care sunt beneficiile sau partile negative odata cu eliminarea uneia sau a mai multor tobe .

PS : Am cauat si nu am gasit nimic ; daca un moderator stie sa puna linkul in loc de " nu stii sa cauti ....bla bla , rog sa mute aceasta daca mai este si altundeva dar sa scrie unde anuma a mutat .

Multumesc

...magaru' moare de drum lung si prostu' de grija altuia.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Eliminare toba(e) la diesel si benzina argumente pro si contra

Buna seara!

Eu vad numai efecte negative: pt 1-2cp in plus (eventual ) se plateste cu poluare fonica atat a celor care stau in masina , a celor din jur cat si a mediului inconjurator. Mi se face greata , cand aud ca, cineva se lauda ca, masina lui se aude de la un kilometru. E ca si cum s-ar lauda ca, miroase a rahat de la 100m. Avand in vedere ca , off road inseamna deplasare in mijlocul naturii, utilajele noastre ar trebui sa se deplaseze cat mai discret .

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Ok , este un punct de vedere dar de exemlpu exista diesel-uri care au cate 3-4 tobe (incl. catalizatorul ) si daca scoti cat-ul si toba intermediara nu difera cu nimic ca si zgomot fata de cum era inainte . Nici nu m-am gandit la zgomot cand am deschis aceasta discutie' ,mai mult din punct de vedere TEHNIC ce efecte apar .

Unii spun ca la BENZINA daca elimini din tobe sau toate scade CUPLUL la turatii mici , altii spun ca la diesel este foarte bine sa scoti cat mai mult din evacuare , sa lasi cat mai libera , este foarte bine daca ai TURBO , de partea cealalta unii spun ca nu este bine la DIESEL sa scoti din evacuare ca ar trebui sa ai o frana' la gazele de evacuare etc etc .

Vreau sa aflam impreuna care este mit si care este adevar , ce recomandati in cazul fiecarei situatii :

MOTOARE DIESEL ASPIRATE / CU TURBO

MOTOATE PE BENZINA ASPIRATE / TURBO

Ce se intampla bine / rau /mai putin bine etc in cazul fiecarei ...combinatii '.

Nu fiti lenesi :) si scrieti ce anume cunostinte aveti despre sau puneti link-uri etc.

Multumesc anticipat

Marian

Editat de Marianw8
Link spre comentariu

Pe astea de mai jos le-ai gasit ? Raspuns tipic de moderator.....

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?45552-toba-finala&highlight=toba

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?67408-Pierzi-sau-castigi-cai-daca-elimini-toba&highlight=toba

Link spre comentariu

Multumesc

dar parca ar mai trebui ceva pareri si argumente , ce ziceti ?! asa ca ai mila' nenea Atar si lasa ( lipeste-l ) aici poate e mai ...recent si tehnica a mai avansat :grin:

Multumesc

Marian

Editat de Marianw8
Link spre comentariu

Chiar acum cateva zile o cunostinta a cumparat un scuter si a zis sa modifice traseul la evacuare. A luat flexul si a taiat jumatate din toba care pleaca din motor.

Rezultat; s-a apucat sa o sudeze la loc cum a fost inainte, deoarece motorul nu mai tragea de loc. Norocul lui a fost ca aceea toba nu avea site in interior si a putut sa o sudeze la loc.

Banuiesc ca acelasi principiu este si la masini. Cred ca se pierde din putere daca se elimina vreo toba.

Editat de mac01
Link spre comentariu

nu se elimina din putere daca scoti tobele, dar cum a fost si primul raspuns de pe topic, de ce sa poluezi fonic si de ce sa poluezi in plus aerul

la turbo intr-adevar este nevoie de un backpressure asigurat de evacuare, in rest probabil ca cine si-a taiat toba pe genunchi nu s-a gandit ce face cu sonda lambda si nu s-a gandit ca trebuie reprogramata inejctia sau mutata sonda lambda in asa fel incat injectia sa primeasca informatii de la evacuare

Nissan Patrol GR Y61 3.0 turbo diesel intercooler 2000
Link spre comentariu

La benzina nu ii ia din putere, mai degraba ii da, la diesel nu stiu...

Din punctul meu de vedere singurul inconveninent la "fara toba" sunt gazele care intra in masina si te ametesc. (benzina)

Off-Road in Waldland

Link spre comentariu

Nu stiu daca mai scrie pe undeva despre asta, dar daca tot e deschis topicul asta si nu l-a inchis nimeni pana acum, hai sa lasam vrajba, si scrie fiecare lucruri legate de subiect. ( Zic si eu ).

Legat de scuterul respectiv, care nu mai mergea fara toba, e normal. Vezi ca scuterele au motoare in 2 timpi, care se bazeaza pe un flux de aer realizat partial de esapament. Daca esapamentul nu face un tiraj al gazelor, motorul pur si simplu nu mai functioneaza. Dar motoarele de pe masini, de obicei nu sunt in 2 timpi. Eu, care sunt mai curios din fire, am facut ceva modificari la masinile pe care le-am avut. Si am ajuns la urmatoarea concluzie: Daca la o masina (diesel sau benzina, turbo sau aspirata) schimbi doar esapamentul cu unul mai gros, sau il indepartezi, afara da zgomot nu obtii ninic. Modificari la esapament se fac atunci cand motorul mai are si alte modificari. Adica presiune mai mare in turbo, taiat din chiulasa, axe cu came schimbate...In aceste cazuri, esapamentele originale nu mai sunt suficiente si e nevoie de inlocuirea lor cu unele mai permisive. Aici nu luam in calcul indepartarea catalizatoarelor si a filtrelor de particule infundate. Daca s-ar inlocui cu unele noi, masina ar merge la fel de tare ca si fara ( daca nu apar erori de la sondele lamda ). Ex: Peugeot 206 1.4 16v 90cp, admisie directa, chiptuning, esapament. A luat max 10 cai. I-am scos si catalizatorul. Doar un zgomot infernal. L-am pus inapoi urgent. Audi A4 3.0 tdi 204cp. Chiptuning aprox 300cp. Pentru asta a fost nevoie de eliminarea filtrului de particule si montarea unui esapament mai gros. Uaz 469, 2.5 carburator, 75cp. Taiat 5mm din chiulasa, filtru mai permisiv, carburator schimbat. S-a simtit semnificativ. Inlocuit esapament cu unul mai gros, pentru ca imi parea subdimensionat (era de 2 ori mai subtire decat admisia) . Rezultat inlocuire esapament: O panta pe care o urca cu 60km/h, acum o urca cu 65km/h si o alta tonalitate a zgomotului (nu mai mare, doar mai gros)

4x4 -rile mele: Mitsubishi L200, Dacia papuc4x4, Bmw X3 2.0i, Bmw X3 3.0sd, si cea mai 4x4: KTM 450exc
Link spre comentariu

Chiar acum cateva zile o cunostinta a cumparat un scuter si a zis sa modifice traseul la evacuare. A luat flexul si a taiat jumatate din toba care pleaca din motor.

Rezultat; s-a apucat sa o sudeze la loc cum a fost inainte, deoarece motorul nu mai tragea de loc. Norocul lui a fost ca aceea toba nu avea site in interior si a putut sa o sudeze la loc.

Banuiesc ca acelasi principiu este si la masini. Cred ca se pierde din putere daca se elimina vreo toba.

Este motor in 2 timpi, se bazeaza pe unda de soc intoarsa de toba pentru a ajuta evacuarea gazelor. Daca elimini toba fusiforma a unui motor in 2 timpi, nu mai merge neam.

Regula generala pentru un motor in 4 timpi turbo este evacuare cat mai libera. Daca s-ar putea, imediat dupa iesirea de la turbina. Cu cat mai putine restrictii dupa turbina, cu atat mai usor de invartit turbina si temperaturi pe evacuare mai mici. Si poti avea si consum usor redus, din moment ce motorul mai depune "munca" pentru a evacua gazele.

Si nu doar toba conteaza, exista multe restrictii intr-un sistem de evacuare standard (treceri la diametre mai mici, coturi formate prin zdrobire etc), nu doar toba :)

A se nota lungimea evacuarii la motorul urmator:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/1970_Toyota_7_turbo-charged_rear.jpg

Pentru cine vrea evacuare libera fara zgomot infernal, exista tobe straight through, construite dintr-o teava perforata, invelita cu fibra de sticla.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Este motor in 2 timpi, se bazeaza pe unda de soc intoarsa de toba pentru a ajuta evacuarea gazelor. Daca elimini toba fusiforma a unui motor in 2 timpi, nu mai merge neam.

Regula generala pentru un motor in 4 timpi turbo este evacuare cat mai libera. Daca s-ar putea, imediat dupa iesirea de la turbina. Cu cat mai putine restrictii dupa turbina, cu atat mai usor de invartit turbina si temperaturi pe evacuare mai mici. Si poti avea si consum usor redus, din moment ce motorul mai depune "munca" pentru a evacua gazele.

Si nu doar toba conteaza, exista multe restrictii intr-un sistem de evacuare standard (treceri la diametre mai mici, coturi formate prin zdrobire etc), nu doar toba :)

A se nota lungimea evacuarii la motorul urmator:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/1970_Toyota_7_turbo-charged_rear.jpg

Pentru cine vrea evacuare libera fara zgomot infernal, exista tobe straight through, construite dintr-o teava perforata, invelita cu fibra de sticla.

la turbo este nevoie de downpipes pentru back pressure, dupa aceea poate sa nu mai fie nimic :)

Link spre comentariu

Ai vre-un motiv / date reale pentru care spui ca e nevoie de backpressure dupa turbina ?

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Ai vre-un motiv / date reale pentru care spui ca e nevoie de backpressure dupa turbina ?

am revizitat subiectul si n-am gasit nimic sa apere cele spuse de mine, asa incat revin asupra afirmatiei, aveam informatia gresit memorata. nu este nevoie de nimic, cu cat aerul trece mai usor, cu atat mai multa putere ai. insa in continuare cred ca acest lucru isi are locul doar in cursele pro de masini si nu la o masina de strada care ar polua inutil

Link spre comentariu

Vorbim de poluare fonica sau de noxe ? Pentru ca tot ce face o toba e sa incetineasca gazele, racind-ule, implicind reducand zgomotul.

Solutia pentru zgomot sunt tobele straight through. Debit mare, poluare fonica redusa:

http://images.off-roadweb.com/tech/0705or_03_z+banks_power_jeep_exhaust+muffler_cutaway.jpg

Din informatiile ce le am la dispozitie exista masini echipate cu astfel de tobe de fabrica.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Aceste tobe sunt numite in termeni populari, tobe sport. Aceste tobe asigura o evacuare foarte buna a gazelor, dar reducerea zgomotului nu e foarte buna. Se reduc "paraielile" care apar cand nu avem nici o toba, dar aceste tobe nu sunt la fel de silentioase ca unele clasice. Asta e valabil pt masinile pe benzina. La un turbodiesel modern (3.0 tdi), prin eliminarea completa a tobelor, masina nu facea nici un zgomot in plus. Abia dupa eliminarea filtrului de particule si a catalizatorului a inceput sa faca putin zgomot, dar nimic exagerat. Singura masina pe benzina pe care am vazut-o cu toba de genul asta din fabrica, a fost, culmea, UAZ-ul 469. Si foarte important: Ce scriu aici nu am citit in reviste sau am auzit de la prietenii prietenilor. Le-am constatat pe masinile mele, modificate de mine. Pot sa afirm pe de alta parte ca nu am nici un fel de experienta proprie cu masini turbo pe benzina. Dar nu cred ca sunt prea multe masini de teren de genu asta. De fapt, afara de cateva SUV-uri moderne, chiar nu exista

Editat de vali rfo
4x4 -rile mele: Mitsubishi L200, Dacia papuc4x4, Bmw X3 2.0i, Bmw X3 3.0sd, si cea mai 4x4: KTM 450exc
Link spre comentariu

Vorbim de poluare fonica sau de noxe ? Pentru ca tot ce face o toba e sa incetineasca gazele, racind-ule, implicind reducand zgomotul.

Solutia pentru zgomot sunt tobele straight through. Debit mare, poluare fonica redusa:

http://images.off-roadweb.com/tech/0705or_03_z+banks_power_jeep_exhaust+muffler_cutaway.jpg

Din informatiile ce le am la dispozitie exista masini echipate cu astfel de tobe de fabrica.

As vrea sa aflam impreuna daca este bine sau rau in a elimina din tobe la DIESEL / BENZINA , TURBO / ASPIRAT , nu de noxe sau zgomot , cam asta era ideea topicului , acum ce deriva din acest lucru e bine venit . Daca a gasit cineva pe vreun site de specialitate etc.

Numai bine

Marian

Link spre comentariu

Pai cred ca tocmai ti-am spus. Daca scoti doar tobele fara alta modificari, le scoti degeaba. Si o spun din experienta, nu din auzite. Dar se pare ca citesti printre randuri. Si cand ma gandesc ca ti-am luat apararea mai inainte!

Link spre comentariu

Daca ti-ai scris parerea ,cum de fapt trebuie sa facem toti fara alte comentarii , numesti ca mi-ai luat apararea iti multumesc atunci , sa rog un moderator sa inchida sau ce anume ...lasa sa-si spuna si altii parerea .

Link spre comentariu

Ti-am luat apararea cand toata lumea a spus ca trebuia sa cauti mai atent in forum si nu sa deschizi un topic nou. Si am zis ca daca tot l-ai deschis, hai sa fim constructivi si sa scriem ce trebuie in el si sa nu ne mai certam aiurea. Dar se pare ca nici asta nu ai citit. Daca tot nu iti place sa citesti si totusi esti curios, de ce nu te apuci sa dai esapamentul de la masina jos si apoi sa vezi ce face si sa vii sa ne spui si noua. Dar asta inseamna timp si bani... Si mai e si frica sa nu strici ceva... Mai usor e sa iei totul de-a gata. Dar culmea! Nici asta nu poti, pentru ca nu esti in stare sa citesti toate posturile. Sau poate iti e lene. Oricum, tot aia

• Like 1
Link spre comentariu

La diesel turbo fara castigi ceva cai,turbo intra mai repede deci +cai in Rpm mai putine..ceva suierat de turbo auzi mai tare dar atat, eliminare completa insa duce la uzura mai rapida a turbinei deoarece dupa ce opresti cotetu ea se mai invarte fara presiune de ulei

Link spre comentariu

Cu si fara tobe turbina tot se mai invarte dupa ce motorul este oprit.. De aceea este indicat ca dupa un drum "forjat" motoarele turbo sa stea un pic la relanti si dupa aceea sa fie oprite.

Link spre comentariu

O data ce opresti debitul de gaze si presiunea de ulei, adios amigos, s-a oprit turbina. Daca are cineva turbo ball-bearing montat pe masina, atunci mai zic ca se invarte dupa oprire, atat cat sa conteze.

Treaba cu lasatul la relanti dupa oprire are alta motivatie in spate, dar deviem iarasi de la subiect :grin:

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

eu mi-am inlocuit toba finala la vitara cu o toba mica(prima toba) de golf/audi care are diametrul de vreo 70 mm si nu are nicio sita. s-a simtit clar o diferenta de putere, poate si din cauza ca toba originala de suzuki era aproape infundata, era plina de mizerii, de resturi de catalizator.

legat de zgomot...in padure, la 4-5000 de ture e intr-adevar mai zgomotoasa, dar se si simte mai bine motorul...pe asfalt, orice toba ai avea, e greu sa acoperi zgomotul facut de simex-uri.

An investment in knowledge always pays the best interest.

Dacă crezi că educaţia este scumpă, să vezi ignoranţa cât te va costa.

Link spre comentariu

Mi-a cazut toba finala impreuna cu o mare parte din esapament , de atunci masina trage mai bine si parca si consuma mai putin.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare