Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Masina mea : Nissan Patrol GR II Y61 3.0, 2000, LWB

qumatru

Postări Recomandate

Re: Masina mea 2000 Nissan Patrol GR II Y61 3.0 d common rail lung

Uite un throttle body, pe care vezi clar urmele de la EGR + vaporii de ulei. Acelasi jeg il vei regasi in galeria de admisie

[ATTACH=CONFIG]153465[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]153467[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]153468[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]153469[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]153470[/ATTACH]

Si inca arata curat, al meu abia mai aveai loc sa bag un deget acolo. Referitor la Catch Can, este un Mann Provent 200. Inauntru are elementrul filtrant, care se schimba (nu stiu insa la ce interval). Separatorul se poate si confectiona, insa mi se pare cam mare bataia de cap si nu cred ca se obtine eficienta de la Mann (peste 90%, undeva catre 95% daca am retinut corect).

Se fixeaza in compartimentul motor si ... acolo ramane. Din cand in cand, ce se colecteaza dai jos. IN partea inferioara are un stut. Eu acolo am pus un furtun astupat la celalalt capat si o data la 2-3 saptamani il drenez. Altii si-au gaurit baia de ulei si ce colecteaza de acolo, reintroduc in sistem.

Sa stii ca la mine curatarea galeriei de admisie nu s-a facut manual, ci folosind injectia de apa+metanol - asta a fost primul motiv pentru care am instalat-o :) Am curatat decat throttle body...

Ai instalat injectie cu apa si metanol ? Se simte diferenta ? Poti sa ne zici un cost cu instalarea?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 244
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

M-a costat undeva la vreo 450+ USD, fara rezervorul de zeama (am luat un bidon de 5 litri ordinar).

Eu l-am pus pentru curatenie, in primul rand....se observa. Pentru scaderea EGT-ului, in al doilea rand. Nu am o sonda EGT instalata, din pacate, e o operatie dificila si nu am uneltele s-o fac si nici un mester priceput in apropiere, dar Giorgel s-a oferit sa ma ajute :)). Si in ultimul rand, un spor de putere de 10%-20% se poate atinge, daca folosesti un mix de 50% apa / 50% metanol. Eu folosesc 60/40.

Mai mare procentul de metanol - distrugi motorul.

Injectezi fara limita - distrugi motorul.

Injectezi cand nu trebuie (adica la relanti sau cand boost-ul este mic) - distrugi motorul.

Sunt cativa factori de care trebuie tinut seama. Poate cel mai important...daca motorul are ceva bube, injectia de metanol nu le rezolva, eventual le amplifica. Eu la inceput am folosit apa cu spirt, se poate folosi si apa simpla....insa pentru putere si performanta....apa + metanol.

PS. Am uploadat aici manualul de reparatii de la ZD30. Sunt mai multe chestii in arhiva, se introduce VIN-ul masinii si esti directionat acolo unde trebuie. Linkul este valabil pana pe 24 octombrie 2012. Bafta !

Editat de Big.Ursu

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

Multumesc , si pentru raspuns si pentru fisier .As avea pe cineva in Arad care sa imi instaleze si mie una , am inteles ca se foloseste si lichid de parbriz de iarna si chiar si ca rezervor cel de la spalat parbrizul .

Link spre comentariu

Bai oamani buni,eu ma gaindeam sa-mi schimb cascarabeta Y60 cu un Y61...acum ma gindesc de doua ori vazind cita electronica si senzori sunt pe acolo.

Serios vorbind un Y61 pus la punct plus investitia initiala costa undeva la 10.000E.....la banii astia imi iau inca o masinuta de strada si pastrez tractorul actual :grin:

Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată.

Dream It, Do It, Live It....

Link spre comentariu

Fiecare are calculele sale ... mie nu-mi pare rau ca mi-am luat Y61, chiar daca am bagat ceva banuti in el, dar e o masina pe care ma pot baza.

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Link spre comentariu

Multumesc , si pentru raspuns si pentru fisier .As avea pe cineva in Arad care sa imi instaleze si mie una , am inteles ca se foloseste si lichid de parbriz de iarna si chiar si ca rezervor cel de la spalat parbrizul .

Vezi ca lichidul de spalat parbrizul nu prea mai e ce era odata. Pe vremuri, avea vreo 40% metanol. Astazi contin mai putin metanol, am vazut ca majoritatea lichidelor de spalat parbriz sunt bazate pe glicol (sau ceva de genul) si ala nu face prea bine. Apa + alcool tehnic denaturat este o combinatie OK.

NADS Fitted

Link spre comentariu

Atat NADS cat si injectia de apa au fost montate in regie proprie. In fata blocului, ca nu am garaj (cat as fi vrut !!!). Dar stiu ce am sub capota si asta este un mare avantaj. Zic eu.

NADS Fitted

Link spre comentariu

Din pacate nu am fost nici pe dyno si nu am nici filmulete. La topicul de iesiri, se poate vede o urcare catre Pasul Vulcan, lunga si sustinuta....si destul de rapida. Apa nu s-a dus mai mult 86oC, vreme in care Frontera care era in spate a fiert....

Fum nu scoate nici gram, nici macar in sarcina. Motorul se aude foarte rotund, sa caut ceva filmulete, relantiul sta la 750 rpm (variatie intre 745-755), valoare masurata instantaneu (EcuTalk). Ce mi-as dori....o evacuare mai mare nitelus si un catalizator high-flow, dar....nu avem cu ce :)

NADS Fitted

Link spre comentariu

am citit pe site-ul celor de la ecu talk. daca am inteles bine practic e un ecran + 1 cablu care se monteaza in obd si citeste parametrii motorului. e un fel de diagnoza? poti citi/sterge erori/face modificari la ecu cum faci cu diagnoza?

Nissan Patrol GR Y61 3.0 turbo diesel intercooler 2000
Link spre comentariu

De sters erori se pot sterge, poti sa-l folosesti si pe post de diagnoza (rudimentara, ca si Ecu patrolului de altfel). La modificari, nu stiu ce sa zic ca nu am incercat, din stiinta mea insa nu se pot face la ZD30.

NADS Fitted

Link spre comentariu

Overboosting is fairly common with ZD30 Patrols. Early signs are blowing off intercooler hoses and in many cases the owners simply refit them and tighten them so they can’t blow off again. This can result in the hoses splitting or worst, an intercooler rupture. It’s quite common to see an intercooler leaking oil as a result of overboosting and excessive amounts of oil in the intake system.

Blocking the EGR valve will increase boost, so something has to be done to lower boost and also stop the ECU from reducing boost to promote EGR flow. The easiest and best way that I have found is to fit a Manual Boost Controller and take boost control away from the ECU. To do this I use a Multi Stage TDi Dawes Controller to set two maximum selectable boost levels and a needle valve to control and set the spool up rate. This mod also stops high boost spikes and the possibility of overboosting.

intrebare intrebatoare. eu am intercooler fara partile de plastic(am spart 2 intercoolere originale si pana la urma m-a desteptat zoltan si nu m-a mai usturat asa tare buzunarul; acum am intercooler integral din metal... scrie si nisan pe el... cu un singur s da). daca am blocat egr-ul si nu am boost controller pe masina, dar am senzor de boost pe intercooler, trebuie sa-mi fac griji pentru intercooler/motor sa nu faca bum de la overboost? ca in mod clar am overboosturi daca am spart 2 intercoolere si furtunul de la turbo de vreo 2-3 ori

in afara de placa peste egr, ce altceva mai trebuie facut/avut in vedere pentru ca aceasta modificare sa fie facuta cum trebuie?

Nissan Patrol GR Y61 3.0 turbo diesel intercooler 2000
Link spre comentariu

in afara de placa peste egr, ce altceva mai trebuie facut/avut in vedere pentru ca aceasta modificare sa fie facuta cum trebuie?

raspunsul este chiar in textul citat de tine. control manual.

eu nu am. am blocat EGR si am umblat un pic la surubul de stop al geometriei variabile. nu face overboost, temperatura e ok. mi-as dori sa traga un pic mai jos in ture, insa este foarte greu de obtinut acest deziderat.

deocamdata am alte prioritati, masina merge foarte bine si asa.

eu am facut asa cu intercooler-ul: l-am decapsat, am azvarlit garniturile, am taiat clemele si l-am sudat in TIG de jur-imprejur. dar avea capacele din aluminiu, tu ai avut cu capace din plastic? nu am vazut asa ceva inca pe ZD30 din 2000.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

EGR in principiu functioneaza inca....insa nu mai baga jeg in motor. Motivul este placuta care blocheaza intrarea in galeria de admisie - eu acolo am ales sa blochez fluxul de caca. Altii prefera in partea de jos. Asa ca nu am nici un check engine aprins.

Giorgel prin simpla ajustare a "stopperului" a suplinit "manualul". Este un reglaj set-and-forget, insa a limitat doar boostul in sine ca valoare, insa cat de repede sa ajunga la acea valoare este iarasi un parametru important. Pe PM ti-am trimis un grafic cu ce inseamna boost-ul controlat de ECU (pipi de bou in forma grafica) si boost-ul controlat manual (liniar). Fluctuatiile alea constituie unul din motive pentru care ZD30 mai are obiceiul sa crape.

Despre motivele pentru care crapa, s-a discutat si se va mai discuta mult si bine. Ba nu este lubrefierea OK, ba bielele de la pistonul 3 si 4 sunt subdimensionate (?! - am primit si acest raspuns), ba motorul s-a proiectat in ziua de marti 13, cand Marte era in tripla disjungere cu Saturn si in conjunctie cu Mercur. Personal, consider ca rahatul ala de valva EGR, prin simplul fapt ca nu distribuie in mod egal cantitatea de caca pe toti cilindrii este vinovat de sucombarea multor ZD30.

PS. Prin unele service-uri Nissan s-a adoptat ca masura de prevenire blocarea valvei EGR si asta spune multe.

NADS Fitted

Link spre comentariu

am citit pe site-ul celor de la ecu talk. daca am inteles bine practic e un ecran + 1 cablu care se monteaza in obd si citeste parametrii motorului. e un fel de diagnoza? poti citi/sterge erori/face modificari la ecu cum faci cu diagnoza?

Nu stiu ce e ecutalk.

Cu un tester poti face urmatoarele operatiuni:

-diagnosticare

-vizualizare si stergere DTC (erori) din ECU

-monitorizare masina pe modulele (aici pot fi motor, instalatie electrica, frana asistata, airbag etc) unde testerul permite asta

Cu un tester performant:

-poti face recovery de ecu

-poti programa chei de acces

-poti programa ecu

-activa/dezactiva airbag

+1001 de operatiuni ori de care nu stiu eu ori care nu imi vin la ora asta in cap. :ha:

EGR-ul nu prea are legatura cu Check Engine-ul tau. Blocarea valvei EGR este facultativa.

Hai, sa povestim putin despre fiecare :

EGR-ul (reciclarea gazelor de esapament) coboara temperatura de ardere prin inlocuirea excedentului de oxigen cu gazele de esapament (gaze inerte).

De asemenea valva EGR scade poluarea prin readerea gazelor de esapament.

Efectele negative ale EGR-ului

Cand se curata galeria de admisie o sa vedeti depuneri masive de zgura (funingine) pe peretii acestia. Asta se datoreaza principiului de functionare al EGR-ului. Ce face EGR-ul - introduce o parte din gazele de esapament nefiltrate in faleria de admisie.

Hai sa vorbim putin si despre debitmetru:

Debitmetrul este practic o "scula" controlata de calculator (ECU), de fapt el insusi e un calculator care controleaza debitul de aer necesar unei bune functionari a motorului.

Turbina si intercoolerul (turbochargerul)

Principii de functionare

La motoarele cu ardere interna unde alimentarea aerului prin aspiratie la rotatii mari nu mai ajunge pentru a asigura o putere si mai mare al acestuia, se monteaza unul sau mai multe din aceste agregate.

Grupul de turbosuflanta este montat în asa fel, incat gazele de evacuare care trec prin turbina, angreneaza aceasta, care poate sa ajunga la turatii de pana la 290.000 rpm (ex. al motorului turbodiesel la automobilului)

Turbina fiind montata pe un ax comun cu turbina suflantei, aceasta fiind legata de conductele de admisie in asa fel, incat aerul de admisie este comprimat cu o presiune dorita în cilindrul motorului, în ciclul de admisie al acestuia.

Prin marirea presiunii aerului, aceasta poate atinge o temperatura mai ridicata, ceea ce duce la o densitate mai redusa, deci aerul trebuie racit cu ajutorul unui racitor intermediar (eng. = „intercooler”). Aerul racit având acuma un volum mai mare, cantitatea de combustibil duce la ridicarea puterii motorului.

Presiunea de supraalimentare a aerului este reglata mecanic, electronic sau combinat. Electronic de ECU (Electronic Control Unit - calculatorul central). Controlul se face cu informatii de pe admisie inainte de suflanta (depresiune) cat si dupa suflanta (suprapresiune). In functie de aceste informatii de presiune, capsula pneumatica al wastegate-tului (supapa de pierderi) avand o functie de bypass (eng. = ocolire), care se inchide/deschide mai mult sau mai putin. Daca se deschide mai mult, atunci debitul de gaze de evacuare care ajunge la turbina este mai mic, deci turbina va avea o turatie mai mica, deci presiunea de supraalimentare scade.

sursa ...ca era prea mult de explicat am cautat o definitie pe net.

Acum dupa aceste definitii poate incep unii sa inteleaga ... unde sa caute un motor bolnav.

Asa cum ti-am mai spus ...EFECTUL poate fi inlaturat doar dupa ce depistezi CAUZA dar inainte de toate trebuie sa fi foarte familiar cu SISTEMUL DUPA CARE FUNCTIONEAZA un motor.

Asta ca sa nu vorbim unii chineza si altii japoneza si dupa aia sa ne injuram fiecare in limba lui cu zambet pe buze sau nu ... dupa care credem fiecare ca de fapt, ne-am dat doar buna ziua sau ne-am spus la revedere! :wink:

Editat de Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

@Yonutz - te citez "Aerul racit având acuma un volum mai mare, cantitatea de combustibil duce la ridicarea puterii motorului." - Aerul racit are volum mai mic, densitate mai mare, de unde iese oxigen mai mult care are drept efect ardere mai completa. Parerea mea....

NADS Fitted

Link spre comentariu

Re: Masina mea : Nissan Patrol GR II Y61 3.0, 2000, LWB

De acu ma apuc de baut, pana acum am mancat! :grin:...textul e "ponta" (vezi in subsol e scrisa si sursa) ...era prea mult de scris si mi-a fost mai usor sa copiez/pastez (pardon ponta-ezez) ...Mea culpa, ca nu l-am citit cu atentie...

Scuzati-ma intru sub tratament

Cica vinu rosu ... acu, dupa 12 noaptea, rece e numa bun in loc de piramidon! Hapciu ...ce-am racit ...:ha:

Link spre comentariu

Am vazut din filmuletul postat de tine cum e cu legendele cu vulpile si strugurii ..... panta aia o urc cu Jimylika al meu si cu spatele, din prima .... si nu e bascalie si nici nu are blocanti pe spate ... dar cum zici tu, e o masinuta de jucat ...

nu faceam bascalie de jimny, dar acum fac daca tu chiar crezi ca unde intra suzuki nu intra patrolu'... astea-s legende de vulpi care n-ajung la struguri... lasati... jimny e ok. daca pui blocante si il inalti si pui roti de 31 e o super masinuta de jucat dar cam atat... nu-l fa sa fie mai mult decat este.
Link spre comentariu

Re: Masina mea : Nissan Patrol GR II Y61 3.0, 2000, LWB

Fara suparare ...imi place Suzuki ...dar aici se discuta de masini nu de ateveuri ...:grin:

Inchipuieste-ti doi insi asa mai binecrescuti trecuti usor de pragul de 100 kile intr-un Jimny... stii istoria aia 3 intr-o barca (fara a mai socoti si cainele) ...Jerome K Jerome ... :ha:

Link spre comentariu

EGR-ul nu prea are legatura cu Check Engine-ul tau.

EGR la ZD30 aprinde check-engine, DTC 1003.

imi face mie de vreo 6-7 luni asa, dar nu bag in seama. nemaicirculand gazele probabil ca valva s-a umplut de cacao.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Am vazut din filmuletul postat de tine cum e cu legendele cu vulpile si strugurii ..... panta aia o urc cu Jimylika al meu si cu spatele, din prima .... si nu e bascalie si nici nu are blocanti pe spate ... dar cum zici tu, e o masinuta de jucat ...

Pe pariu? Hai sa nu stricam topicul omului.Urci cu spatele fiindca ai raport mai bun , cat 2,8? Nu ajungi nici la jumate , daca te mai uiti o data panta are 5 metri inaltime si unghi de cel putin 45 de grade , pare mai mica fiindca Patrolul are 5,04 metri ,am pus sistemul universal de masurare sa nu zic 2 jimny .La inceput eu chiar am crezut ca glumesti , sau?

Editat de Astral
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare