Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sugestii pentru materiale si echipamente calitative pentru expeditii diverse/ supravietuire

Postări Recomandate

Doresc sa deschid aceasta discutie pentru a aduna o baza de date cat mai larga despre diverse materiale , echipamente, imbracaminte , incaltaminte , arme ( ma refer la cele ce pot fi detinute legal fara autorizatii ) , si orice poate fi util intr-o expeditie mai indelungata , pe munte, sau in paduri, cu masina sau pe jos.

Rog un administrator sa specifice daca punerea unui link catre un produs este considerata reclama.

Daca sunt amatori sa posteze aici , ii rog sa specifice :

- locul de unde au cumparat

- pretul

- calitatea produsului ( din punctul lor de vedere )

- fiabilitatea produsului ( in functie de experienta fiecaruia cu produsul respectiv pe o perioada mai indelungata)

Am sa incep eu cu achizitia de azi :

Am cumparat o tinuta militara ripstop de camuflaj ( fabricata pentru armata romana ), noua , ce cuprinde veston plus doua perechi de pantaloni . Pretul a fost 250 Ron si am ales aceasta tinuta pentru ca am avut un pantalon din acelasi model si material pe care l-am calarit prin paduri si pe munti 7 ani ( iarna/ vara ) si acum l-am facut cadou tatalui meu pentru ca am alte doua. DEci , inca mai rezista. Este o tinuta impregnata cu substante ce o fac rezistenta la foc ( adica nu se arde cum pica pe ea un taciune ...daca se insista cu focul , arde ) , este destul de rezistenta la ploaie ( nu este total impermeabila , dar se patrunde greu pe o ploaie marunta ). MAterialul are avantajul ca se curata foarte usor de noroi. TRebuie doar asteptat sa se usuce si daca il freci , cade tot noroiul de pe el. Nu ramane nimic. Evental se poate da cu o carpa uda si arata ca nou.

Saptamana viitoare achizitionez o scurta din acelasi material cu captusala matlasata detasabila , care are aproximativ aceleasi calitati ca si tinuta ( am mai avut una S-H si m-a tinut 5 ani de tavaleala fara nici un menajament ) .

La capitolul " asa nu " pot trece un pharang Bear Grills care este prea usor si lama se subtiaza foarte tare la intrarea in maner , ceea ce poate duce la ruperea cu usurinta a lamei. Materialul este casant , dar "tine gura" bine . Fiind o scula de folosit ca o maceta , este nevoie de un material mai flexibil si mai greu. Parangul in cauza este mult prea usor pentru a avea inertia unei macete. Oricand prefer o maceta ieftina de la Tramontina care face 45 ron fata de peste 150 cat am dat eu pe parang. Nu recomand ca scula de supravietuire.

DAca nu reprezinta vreo incalcare a regulamentului voi pune si linkuri catre toate produsele mentionate.

AStept sugestii cu privire la niste bocanci rezistenti si comozi . Poate stie vreun coleg o sursa rezonabila ca pret pentru asemenea tip de incaltaminte.

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Sugestii legat de materiale si echipamente calitative pentru expeditii diverse/ supravietuire

In teren si eu tot cu tinute militare ma imbrac. Am luat acum vreo 2-3 ani o pereche de pantaloni si orice le-am facut, au rezistat fara probleme, drept urmare luna trecuta am mai luat vreo 3 camasi, tricouri, inca o pereche de pantaloni si o haina (este pana mai jos de fund, nu stiu exact cum se numeste) care are captuseala impermeabila. Sunt foarte rezistente si ce ma bucura este ca au foarte multe buzunare. Toate hainele sunt din stocuri militare.

Bocanci am luat anul trecut marca Beretta (si pentru mine si pentru sotie) si sunt foarte multumit de ei, foarte rezistenti, impermeabili (captuseala Gore-tex) si caldurosi iarna.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Re: Sugestii legat de materiale si echipamente calitative pentru expeditii diverse/ supravietuire

Am avut bocanci de parasutisti si stiu ca-s buni. Bocanci militari care echipeaza armata romana in prezent, are cineva ? Stie cineva cum sunt calitativ ?

am gasit la un pret bun si as lua o pereche, dar nu stiu nimic despre ei .

Link spre comentariu

unii spun ca tinutele de camuflaj nu sunt indicate in expeditii...mai ales in zone salbatice.....de preferat sunt hainele in culori vii...care in caz de accident sunt vizibile de la departare....nu cred c cineva cazut in padure ....echipat in tinuta de camuflaj e mai usor de reperat decat o persoana echiapata in culori mai vii...rosu...sau albastru....sau galben...

tinutele camuflaj sunt de preferat in caz de vanatoare.....

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

unii spun ca tinutele de camuflaj nu sunt indicate in expeditii...mai ales in zone salbatice.....de preferat sunt hainele in culori vii...care in caz de accident sunt vizibile de la departare....nu cred c cineva cazut in padure ....echipat in tinuta de camuflaj e mai usor de reperat decat o persoana echiapata in culori mai vii...rosu...sau albastru....sau galben...

tinutele camuflaj sunt de preferat in caz de vanatoare.....

in anumite expeditii e ca si cum ai scrie pe tine "impusca-ma:

am luat camasi militare nato bej siverde foarte deschis, vara sint perfecte, racoroase , es spala si se usuca rapid. pretul 2,50 euro absolut noi de la un army dump. tot acolo am luat si bocanci negri de piele, fara captuseala, inalti, se preteaza pervect in desert, nu transpiri. 95 euro.

prin 88 din ro am luat o camasa bej de la magazinul agvps pe vremea aia facuta pentru irak. o spalai si o uscai agatata fara sa se sifoneze. o am si acum (n-am mai crescut intre timp :grin:)si face servici perfect

Link spre comentariu

era vb de expeditii in tari linistite...ptr tari agitate ...merg si cele de camuflaj...dar e doar parerea mea.....nu trebuie sa faceti ce zic eu :grin:

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

(...)

- locul de unde au cumparat

- pretul

- calitatea produsului ( din punctul lor de vedere )

- fiabilitatea produsului ( in functie de experienta fiecaruia cu produsul respectiv pe o perioada mai indelungata)

(...)

si, carevasaz'ca, tu de unde le-ai luat? ca vreau si eu !

Link spre comentariu

Felicitari pentru topic. Sunt curios sa vad ce se va scrie aici pentru ca si eu sunt interesat de subiect.

Mai departe ma voi rezuma la expeditiile offroad de aproximativ o saptamana efectuate de mine primavara-vara-toamna.

Imbracaminte

Hainele militare sunt cool dar nu mi se par cele mai practice in expeditiile de offroad, o buna parte din timp petrecand-o in masina iar restu... tot pe langa masina. Stiu sunt poate mai rezistente decat alte haine dar parca totusi as prefera ceva mai confortabil. Pe timp uscat prefer sa ma imbrac la offroad cu haine de bumbac, mai simplu spus, pantaloni scurti si tricou daca e cald afara. Daca e mai racoare schimbam pantalonii scurti cu altii lungi, tot de bumbac, iar peste tricou tragem un polar.

Daca ploua prefer niste pantaloni sintetici dar nu impermeabili si o geaca de goretex sau chiar un fas bun. Daca ploaia nu e insotita de vant merge si un poncho de fas altfel e inutil.

Incaltaminte

De regula merg cu 2 tipuri de incaltaminte dupa mine: sandale Teva (preferatele mele) si o pereche de bocanci usori Viper de care sunt partial multumit. Buun si acuma sa le iau pe rand. Sandalele sunt cele mai practice vara. Vi le recomand pe alea cu protectie la degete (eu am Teva simple). Avantajul este ca te poti baga cu picioarele in toate baltile si noroaiele cu ele iar apoi spala usor. Sunt dezavantajoase insa in boschetaraie pentru ca te intepi si atunci cand se lasa racoarea... dar cum spuneam mai sus, o mare parte din expeditie se petrece in masina.

Bocancii Viper sunt foarte usori, flexibili insa au dezavantajul ca dupa mai multe zile de purtat iti fac rana la incheietura, acolo unde se leaga siretul. Nu recomand bocancii de munte pentru ca sunt mult prea rigizi la condus cu ei si de multe ori au carambul prea scurt, lucru ce conduce la acumularea de pietre noroi, apa sau praf in ei atunci cand ti-e lumea mai draga.

Nu-mi plac nici cizmele de cauciuc, am vazut ca multa lume le prefera, insa mie mi s-au parut tare incomode. Mai bine intru cu sandalele in apa pana la genunchi decat cu cizmele de cauciuc

Aaa, si am vazut ceva interesant la unii offroaderi: bocanci insotiti de parazapezi pentru terenuri extrem de noroioase. Mi s-a parut o idee buna.

Echipament bivuac

Recomand cu caldura cortul 2" de la Decathlon care mi se pare a fi de la mare distanta cel mai practic cort auto... doar pentru auto, atentie. Se monteaza si demonteaza extrem de usor inclusiv pe ploaie, lucru foarte important, tine la vanturi medii nerigidizat cu ancore suplimentare, foarte bun la ploaie si destul de compact in masina.

Ca saltele va recomand cele autogonflabile... insa nu cele de la decathlon de aceasta data. Va zic si de ce. Alea de la Decathlon sunt facute dintr-un material lucios alunecos si nu permit anumite pozitii de somn :grin: In plus, daca ai cortul un pic in panta alunecati de pe ele. Deci, cautati saltele autogonflabile de la magazinele de montaniarzi, dintr-un material aderent, ceva gen plus. Nu recomand saltelele gonflabile la pompa pentru ca dureaza muuuult de tot, chiar si cu pompa elecrica sa le umfli si sa le dezumfli... si in plus sunt grele si ocupa mult loc. Mai degraba merg saltelele de neopren, alea groase de peste 1cm.

Sacii de dormit. Eu am cu puf dar nu sunt buni pentru expeditii auto. Sunt foarte compacti dar nu de asta ai nevoie cand cari totul cu masina. Puful e pretentios. Cand desfaci sacii trebuie sa-i bati bine pentru a se umfla. Apoi trebuie sa-i feresti de umezeala si, lucrul care ma enerveaza pe mine cel mai mult la ei, puful care iese. Am schimbat mai multi saci de dormit cu puf si toti au fost la fel: iesea puf din ei.

Ustensile personale

In primul rand trebuie sa va spun ca am o vesta de pescuit - de-aia cu multe buzunare dar sunt convins ca exista unele militare mult mai practice - iar in vesta asta port permanent cu mine urmatoarele: briceag multifunctionar, un spray iritant cu raza medie, un dispozitiv cu ultrasunete impotriva cainilor, lanterna si... ceva bani :ha1

Le car dupa mine tot timpul pentru ca nu o data ni s-a intamplat sa ne despartim in mijlocul unei paduri sinistre si sa mergem de unii singuri pe jos distante considerabile in cautarea unei cai de acces. Cel mai probabil in astfel de situatii e sa te intalnesti cu caini de la stanile de oi, cu animale salbatice sau chiar sa pierzi urma de intoarcere si sa te ratacesti.

In masina car multe alte echipamente cum ar fi: set extractor de venin (l-am cumparat anu trecut dupa ce mi-a sarit o vipera printre picioare in Nerei), trusa de prim ajutor, crema anticapuse (stiti psihoza de anu trecut :grin:)

Ma opresc aici deocamdata si revin cu un alt mesaj alta data referitor la masini si echipamentul de recuperare.

Va salut !

Link spre comentariu

Bun topicul ... :h5

Sa o luam cu inceputul ...ptr activitatile outdoor ...

Imbracaminte:

Sunt de parere ca hainele de camuflaj sunt frumoase dar nu sunt recomandate din punctul meu de vedere la activitatile outdoor (mai ales alea care nu se leaga de vanatoare).

Motive sunt destule. De la faptul ca poti fi asociat oricand cu un braconier pana la faptul ca poti ajunge oricand fara voia ta in vizorul unei arme. Si urmarile pot fi dureroase sau chiar fatale.

Personal eu folosesc asa:

-hainele cele mai aproape de piele - doar din bumbac, de preferat haine cu o textura mai groasa care absorb usor transpiratia. De la bluza(tricou) pana la sosete

-hainele de deasupra -am ales haine impermeabile sau semi-impermeabile, rezistente la vant,ploaie si uzura, usor de curatat (spalat)

Ca si furnizori - ptr hainele de langa piele aleg furnizori romani si sunt foarte atent la textura si compozitie (100% bumbac)

-ptr hainele de deasupra personal recomand un atelier mai putin cunoscut dar care face haine de calitate la preturi rezonabile la comanda. Si anume Xtrem Equipment (dl Vasilescu)

Incaltaminte:

Prefer incaltarile cu talpa cat mai dura, care protejeaza gleznele si sunt din piele naturala. De asemenea chiar daca respectivele incaltari nu sunt din piele naturala urmaresc in mod expres ca interiorul lor sa fie captusit cu piele. Asta ptr ca piciorul respira, ptr ca toate secretiile pielii de acolo se resorb foarte bine in peretii incaltarilor.

Sunt un fan al incaltarilor Karimor. Este o marca mai putin uzitata in Romania ...dar din punctul meu de vedere raportul optim calitate-pret.

Echipamentul de urgenta:

1.Trusa medicala care trebuie sa contina un minim de produse ptr a intampina cateva probleme ce pot aparea in activitatile outdoor. Cel mai bun furnizor- orice farmacie. Intr-un post urmator o sa spun ce contine trusa mea ... :wink:

2.Setul de supravietuire care trebuie sa contina neaparat urmatoarele obiecte: lanterna, fluier, cremene + amnar, vesta reflectorizanta, un briceag multifuntional, o busola, 10m de coarda alpinism, doua carabine de alpinism si o foaie de cort impermeabila

Nu am un furnizor anume dar se pot completa din diferite surse.

Revin cu urmatoarele capitole ...

-Echipamentul de recovery

-Echipamentul de procesat/pregatit mancarea

-Echipamentul de campat

:h5

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

+ La supravietuire:

-trusa medicala cat mai completa, incluzand Hemisuccinat de Hidrocortizon sau macar dexametazona fiole, bisturie sterile,plasturi care opresc sangerarea

-baghete luminoase

-folie termoizolanta

-foaie de cort (mai exista inca din alea de armata din care poti face si un cort daca ai 2 bucati).

VW Typ 3, 1966

LR Go Beyond Tough Phone IP68

http://www.lroc.ro

Link spre comentariu

In legatura cu lenjeria de corp mi-as permite sa va fac o sugestie.

Inainte eram si eu adeptul bumbacului. Nu suportam decat tricouri sau camasi de corp din bumbac 100 %. Inca mai am aceasta preferinta ...dar :

- eu sunt luptator de MMA si BJJ . Am inceput cu BJJ si alte arte martiale la care se preteaza kimonourile , care sunt 100 % bumbac. Pot sa va spun ca dupa un antrenament mai intens de 2-3 ore , storci efectiv kimonoul si curge apa din el. Purtam pe dedesupt tricouri simple din bumbac. Asta , pana am fost in Franta la o academie de BJJ si am vazut ca toti purtau niste tricouri mulate din licra amestecat cu poliester. Am zis ca nu o sa port asa ceva niciodata pentru ca mi se incretea pielea numai gnadindu-ma sa pun ceva sintetic pe mine. Ei bine , am pus. Sunt exceptionale la purtat in ciuda impresiei initiale . Au tesatura facuta in asa fel , incat nu se strange transpiratia in picatura in urma unui efort intens si de lunga durata. Transpiratia se evapora direct prin tesatura ( asa este facuta ca si dimensiune ) si corpul ramane cald si uscat indiferent cat transpiri. Pentru mers pe munte sunt exceptional de practice. DAca ai intalnit o apa si ai putin sapun , o speli , o pui intr-o creanga si o iei uscata integral , curata si buna de purtat in 5 minute.

- daca doriti sa cumparati asa ceva , gasiti la majoritatea magazinelor cu articole sportive ( gen Decathlon ) , sau magazine on-line pentru echipamente de MMA. Rushguard-ul ( asta este denumirea la magazine de specialitate) , asigura o ventilatie absolut perfecta , nu lasa transpiratia sa se adune si tine corpul strns , in tonus si cald. Exista bluze sinonime si pentru ciclism , drumetie , alpinism , cu aceleasi calitati ...poate mai putin rezistente si mai ieftine. Cum nu aveti nevoie de ele pentru tavalit si lupta la sol , puteti cumpara si unele dedicate altor sporturi .

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

Link spre comentariu

Ce e ala "set extractor de venin"?

E un fel de seringa care face un vid puternic. Are 2-3 capete de silicon pentru diverse muscaturi de insecte sau serpi.

http://www.mormota.ro/extractor-venin-relags.html

LE Am vazut mai tarziu ca a postat si Astral :h5

Va salut !

Link spre comentariu

In legatura cu lenjeria de corp mi-as permite sa va fac o sugestie.

Inainte eram si eu adeptul bumbacului. Nu suportam decat tricouri sau camasi de corp din bumbac 100 %. Inca mai am aceasta preferinta ...dar :

- eu sunt luptator de MMA si BJJ . Am inceput cu BJJ si alte arte martiale la care se preteaza kimonourile , care sunt 100 % bumbac. Pot sa va spun ca dupa un antrenament mai intens de 2-3 ore , storci efectiv kimonoul si curge apa din el. Purtam pe dedesupt tricouri simple din bumbac. Asta , pana am fost in Franta la o academie de BJJ si am vazut ca toti purtau niste tricouri mulate din licra amestecat cu poliester. Am zis ca nu o sa port asa ceva niciodata pentru ca mi se incretea pielea numai gnadindu-ma sa pun ceva sintetic pe mine. Ei bine , am pus. Sunt exceptionale la purtat in ciuda impresiei initiale . Au tesatura facuta in asa fel , incat nu se strange transpiratia in picatura in urma unui efort intens si de lunga durata. Transpiratia se evapora direct prin tesatura ( asa este facuta ca si dimensiune ) si corpul ramane cald si uscat indiferent cat transpiri. Pentru mers pe munte sunt exceptional de practice. DAca ai intalnit o apa si ai putin sapun , o speli , o pui intr-o creanga si o iei uscata integral , curata si buna de purtat in 5 minute.

- daca doriti sa cumparati asa ceva , gasiti la majoritatea magazinelor cu articole sportive ( gen Decathlon ) , sau magazine on-line pentru echipamente de MMA. Rushguard-ul ( asta este denumirea la magazine de specialitate) , asigura o ventilatie absolut perfecta , nu lasa transpiratia sa se adune si tine corpul strns , in tonus si cald. Exista bluze sinonime si pentru ciclism , drumetie , alpinism , cu aceleasi calitati ...poate mai putin rezistente si mai ieftine. Cum nu aveti nevoie de ele pentru tavalit si lupta la sol , puteti cumpara si unele dedicate altor sporturi .

Pentru activitatile mai solicitante cum ar fi snowboard, excursii montane etc. port si eu de la chilot pana la bluze numai lycra sau alte sintetice similare dar la offroad prefer bumbacul pentru ca e mai comod si daca se uda... mai am in portbagaj de schimb alte haine.

Va salut !

Link spre comentariu

Mda bun extractorul ala.Cica au inceput sa se inmulteasca viperele destul de mult.Expeditii...supravietuire vorbim de Romania sau de Africa?Hai sa ne limitam la Romania.Fan buschcraft cineva?Pentru expeditii/drumetii montane prefer hainele si incaltarile dedicate acestui lucru care in functie de pret devin din ce in ce mai usoare si mai calduroase.Am avut ocazia de curand sa cunosc o parte din echipa salvamont Arges si am cam vazut ce toale au pe ei cum spunea si Marius in culori deschise de obicei ROSU.

Daca o ard prind padure ca este la ses sau la munte vara prefer hainele achizitionate de la DEchatlon raionul ''pescuit si vanatoare'' la plimbari offroad la fel am vazut multi alti colegi cu Solognac in piept.Sunt toale ieftine, calduroase si rezistente.

Recomand pe langa astea de tinut mai ales in masina foaia de cort militara romaneasca impermeabila model camuflaj cantareste 1.5 kg si se poate transforma in multe (adapost, pelerina de ploaie, camuflaj etc)ieftina am dat 45 ron/buc de la un baiat descurcaret.

Maceta Tramontina(ieftina si buna recomand), cutit D2 Soimu, fierastrau Fiskars (recomand), briceag Victorinox/Bojer Magnum (recomand ambele marci), vreo 3 kituri de facut focul depinde unde merg (le faci singur cum crezi ca este mai bine), hamac (1kg greutate intra intr-o cana, tine 100 kg),sfoara de canepa, paracord, sfoara sintetica de rufe, arzator Primus, trusa medicala etc si multe altele toate bagate intr-un rucsac.

Supravietuire urbana adica ce am in borseta/rucsac: lanterna (merg cu metroul), multitool, briceag victorinox, briceag Magnum Boker cu spargator de geamuri si taietor de sfori/centuri , se deschide cu o singura mana, lama blocabila.

Pe langa astea la trasee montane frecventate de ursi 2 sprayuri mari lacrimogene.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Revenind la echiparea auto pentru expeditii avem asa:

- trusa de scule in fiecare masina (doar pe tema asta s-ar putea face un topic separat)

- cazma sau lopata in fiecare masina

- topor 1 buc

- drujba 1 buc

- tarnacop 1 buc

- hi-lift 1 buc

- trolii la toate masinile

- sufa de copac, ocheti si sufa lunga in fiecare masina

- scripete 1 buc

- cauciucuri minim MT dezumflate la jumatate din valoarea specificata de fabricantul masinii... sau chiar mai jos

- statii CB in fiecare masina + minim 2 pmr-uri

- caniste cu combustibil

- anu trecut am carat si un baros de 10kg pt spart piatra dar mai bun a fost tarnacopul

- anu asta am zis ca luam cu noi si doi dulapi :ha:

- compresor bun gen ala de la T-max

Editat de omoroka

Va salut !

Link spre comentariu

Nu mai cara barosul.Faci un foc pe langa bolovan il incingi bine si pe urma va p... pe el sau aruncati apa si bolovanul se crapa :))

Acum lasand gluma ar fi bune si doua scanduri lungi cat sa intre in portbagaj si late cat gumele de pus la roti cand mai patinezi pe ici pe colo.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Nu mai cara barosul.Faci un foc pe langa bolovan il incingi bine si pe urma va p... pe el sau aruncati apa si bolovanul se crapa :))

Acum lasand gluma ar fi bune si doua scanduri lungi cat sa intre in portbagaj si late cat gumele de pus la roti cand mai patinezi pe ici pe colo.

nu e nevoie de scanduri desi mai ieftine si mai usor de obtinut ca exista solutia urmatoare pentru a iesi din rahat :)

http://shop.gtcauto.ro/ro/produse/browse/286-traverse-cauciuc-tip-sand-tracks?sef=hc

desi personal as opta tot pentru scandura datorita pretului si dispnibilitatii plus a posibilitatii de a o folosi si la alte intrebuintari ca a face focul cu ele in conditii de umiditate mare unde nu gasesti in padure lemn uscat sau pe care sa il poti folosi repede.

pe langa toate cele enumerate mai sus as mai lua pentru expeditie si un telefon satelit sunt ceva posibilitati la preturi relativ ok,as mai lua pe langa amnare si celelalte o sticluta mica de 250 cu amestec benzina-ulei transmisie si putin diluamt auto pentru aprins focul,eventual chiar acele "sapunuri"din combustibil solid desi personal le-am folosit si sunt cam varza tot bai buna e benzina,e buna si o lumanare sau candela ca tine nai mult...pe vremuri imi faceam lumanarile in cutii de alune felix cu fitil de lampa cu gaz ca aia de caruta :) si din lumanari sau ramasite de lumanari de la botez alea albe...tinea o cutie deaia cam 7 ore in functie de cat de bine te jucai la fitil si nu uitati si cateva pastile de tavan :) ca sunt utile :)

Link spre comentariu

Nu a scris nimeni: OBLIGATORIU vodca/uisichi/palinca-buna pentru taieturi/intepaturi si cufureli de etiologii diverse sau pt frectie daca te prinde o ploaie rece de munte.

• Like 1

VW Typ 3, 1966

LR Go Beyond Tough Phone IP68

http://www.lroc.ro

Link spre comentariu

Nu a scris nimeni: OBLIGATORIU vodca/uisichi/palinca-buna pentru taieturi/intepaturi si cufureli de etiologii diverse sau pt frectie daca te prinde o ploaie rece de munte.

Aaa pai inca nu am ajuns la discutiile despre mancare.

Unu din baietii cu care merg eu in fiecare an vine cu niste ratii militare de la armata germana procurata pe nus' ce canal. Fiecare ratie contine mancare pentru o intreaga zi, paine la cutii de conserva, guma de mestecat, ciocolata, praf multivitaminizant de facut suc, inca niste pliculete de praf pentru sterilizat apa de baut si multe alte chestii de nici nu-ti trece prin cap. Ratiile contin mancare diversificata... adica nu te plictisesti.

Restu, venim cu branza, slana, ceapa si alte legume, conserve de ciorba si de mancare de la Scandic sau Sadu pe care le-ncalzim la primusuri. De asemenea pentru zilele pline de emotii in care nu avem timp sau chef de mancare, consumam carnataraie uscata care nu mai trebuie gatita si de asemenea multe multe mixuri de alune. Nu caram niciodata dupa noi gratare.

Seara bem diverse tarii in fata focului iar ziua bere racoritoare :h5

Va salut !

Link spre comentariu

o chestie care e bine de stiut : cu o butelie primus , de cate ori poti fierbe , incalzi ?

De exemplu eu folosesc o butelie refiletabila de la Primus de o jumate de an.....am fiert de 12 ori pe ea , inca se mai simte gaz dar nu stiu daca data viitoare sa o iau cu mine sau sa iau una noua.

A facut cineva un test?

Never stop exploring
Link spre comentariu

si..daca ramai fara butelie ..ce faci?

ca primus folosesc vechiul primus rusesc....cu benzina......adus din marele CCCP in 1982 :grin:

Link spre comentariu

Marius , daca ramai faci altfel focul , dar daca e mai confortabil , si il poti duce , de ce sa n-o faci? iar daca o faci cat crezi ca iti ajunge o butelie ?

Never stop exploring
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare