Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Pierd lichid de racire

tonytherunner

Postări Recomandate

Re: Pierd lichid de racire

parerea mea ca deschiderea sau nu a caldurii nu are nici un efect ca circuitul prin matrix e permanent, totul e reglat din flapsuri, nu mai sunt valve pe lichid ca la dacie:wink:

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 165
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ma gandeam s-ai fac o curatare a circuitului de racire cu otet sau cu putin fairy in apa distilata,sa curat furtunele si ce mai e pea-colo.

Ce parere aveti,fac bine sau rau??:tk

If you own a land rover everyone expect to be a mechanic
Link spre comentariu

sa cureti circuitul de racire nu e rau, dar parerea mea e sa il faci cum si cu ce trebuie, cu asa ceva http://www.colindetailing.ro/wynns-radiator-flush-solutie-curatare-sistem-racire-p-652.html?utm_campaign=direct_link&utm_medium=cpc&utm_source=shopmania , dar este si mai ieftin http://www.ulei-de-motor.ro/product.php?id_product=504 ... nu cu mult mai scump decat fairy:wink:

Editat de sierrafery

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Cred ca ce-a mai buna solutie de curatat este antigel+apa distilata. Restul sunt mituri (otetul!) sau pot face mai mult rau (prin colmatare sa mareasca porul/porii). Asa sunt convins ca daca o exploatezi la limita bunului simt o mai duci 1/2 ani!

Offtopic. Am avut situatie identica la dacie (sa nu fiti spurati pe comparatie), a mers asa pana am dat-o! Ajunsesem de spalam la 2-3 luni borcanu de "muci".

Numai bine,

Alin

.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....

Link spre comentariu

Cred ca ce-a mai buna solutie de curatat este antigel+apa distilata. Restul sunt mituri (otetul!) sau pot face mai mult rau (prin colmatare sa mareasca porul/porii). Asa sunt convins ca daca o exploatezi la limita bunului simt o mai duci 1/2 ani!

Offtopic. Am avut situatie identica la dacie (sa nu fiti spurati pe comparatie), a mers asa pana am dat-o! Ajunsesem de spalam la 2-3 luni borcanu de "muci".

Numai bine,

Alin

eu unul ma supar pe comparatie:grin:(dar nu foarte rau:old) ... si pe viziunea retrograda:wink:....in concluzie sa nu mai folosim detergenti performanti de noua generatie la rufe ci sa trecem la lesie? ... eu zic ca un produs dedicat pentru ceva trebuie folosit la acel ceva...de aia e facut ...no offence

un fel de off-on topic...si englezoii se tot mira ca le cedeaza des senzorii MAF(urla forumurile)...dar majoritatea din zgarcenie le curata cu "carburator(sau brake) cleaner" ca sa econosmiseasca de o pinta(doua) de bere la diferenta de pret dintre astea si sprayul dedicat... oare de ce? ...eu am folosit numai "MAF cleaner" si merge ca nou dupa 100.000 km facuti doar de mine... mai ganditi-va zic eu

Link spre comentariu

eu unul ma supar pe comparatie:grin:(dar nu foarte rau:old) ... si pe viziunea retrograda:wink:....in concluzie sa nu mai folosim detergenti performanti de noua generatie la rufe ci sa trecem la lesie? ... eu zic ca un produs dedicat pentru ceva trebuie folosit la acel ceva...de aia e facut ...no offence

un fel de off-on topic...si englezoii se tot mira ca le cedeaza des senzorii MAF(urla forumurile)...dar majoritatea din zgarcenie le curata cu "carburator(sau brake) cleaner" ca sa econosmiseasca de o pinta(doua) de bere la diferenta de pret dintre astea si sprayul dedicat... oare de ce? ...eu am folosit numai "MAF cleaner" si merge ca nou dupa 100.000 km facuti doar de mine... mai ganditi-va zic eu

Comparatie mi-am permis sa fac deoarece pe aceasta masina mi-am facut stagiul (14 ani/luata de noua). Mi-a prins tare bine!

Viziune retrograda nu cred sa am! :grin: Dar eu suspectez ca are garnitura "ciupita". Daca baga o solutie puternica, aceasta poate sa atace garnitura/blocul si sa-i mareasca porul; astfel in loc sa aiba doar pete de ulei se poate trezi treptat cu cantitati mai mari de ulei. Schimbarea unei garnituri implica si "ceva munca si ceva bani". "De ce sa nu prelungeasca starea de agonie, si sa-i grabeasca schimbarea!"

Zic si eu.....

Numai bine,

Alin

Link spre comentariu

OK... pot sa accept ca daca e vorba de prelungit stari de agonie sau carpeli se poate orice...eu sunt adeptul reparatiilor COMPLETE ... orice agonie prelungita poate duce la tratamente(reparatii) ulterioare mai costisitoare sau deces prematur(ca la cariile de la masele)...parerea mea....sper sa nu avem o disputa pe teme de opinii personale:h5

Link spre comentariu

....sper sa nu avem o disputa pe teme de opinii personale:h5

NU!

revenind la topic, cred ca este indicat ca si colegul sa reciteasca acest topic http://forum.club4x4.ro/showthread.php?51839-Garnitura-chiuloasa-Distributie-(Service-Review) (asta daca nu la parcurs pana acum!)

Numai bine,

Alin

Link spre comentariu

De citit l-am citit de mai multe ori inainte sa ma inscriu pe forum,si cam toate discutiile care ma interesau,este ca o initiere pentru fiecare incepator si mi se pare normal sa ma documentez inainte sa pun intrebari.:wink:

Ce cred eu este ca nu este vorba de garnitura deoarece nu scoate gaze in vas ,uleiul este curat fara pic de spuma la fel si capacul de umplere si nu creste nivelul uleiului,nu scoate pic de fum,picaturile care iese din esapament nu sunt dulci si nu miros a antigel.

Cred ca la schimbarea vechii garnituri de chiuloasa nu sa facut si curatarea sistemului de racire si de aceea am fel de fel de mizerii.

In legatura cu ce mi-a recomandat sierrafery nu zic ca nu e bun dar n-am s-al folosesc din pricina unor temeri legate de aceste substante,si de aceea vroiam ceva mai ''organic'' (otet).

Am citit ca cineva a facut tratamentul acesta cu otet la o NIVA si nu am avut probleme.

Link spre comentariu

In legatura cu ce mi-a recomandat sierrafery nu zic ca nu e bun dar n-am s-al folosesc din pricina unor temeri legate de aceste substante,si de aceea vroiam ceva mai ''organic'' (otet).

Am citit ca cineva a facut tratamentul acesta cu otet la o NIVA si nu am avut probleme.

aia cu otetul o fi nu o fi buna nu stiu...e drept ca la un filtru de cafea am folosit si eu un litru de otet pe care l-am fiert de vreo 3 ori pana sa curatat cat sa mai mearga de 5 cafele dar in final sa rezolvat cu interventia mecanica :) adica o sarma de cupru moale bagata pe serpentina desfundat canalul apoi bagata o perie cu sarma de alama cilindrica flezibila pe o masina de gaurit bagata cu coada inainte.

gata cu off topicul:) solutiile de curatare sunt bune dar luati unele de calitate si dedicate tipului de radiator si bazine aferente,astfel sunt radiatoare din aliaje d ealuminiu si altele sunt cu aliaje de cupru alama...etc. altele au bazine lipite altele au bazine sudate altele le au prinse cu cleme strangere...etc si toate au diverse modalitati de etansare intre ele,fie cu garnituri fie prin tot felul de solutii de lipire etansare.

asa ca e suficient ca tu sa iei o solutie de curatat radiatoare de aluminiu pt radiatoare care au bazine de aluminiu iar tu ai bazine de plastic presate cu cleme ,iar solutia respectiva iti va ataca garnitura de etansare de acolo si pe langa ca tu ai desfundat elementul de metal ai desfundat si garnitura care nu prea mai ai cum sa o refaci si ajungi sa faci fie vreo carpeala fie sa iei un second fie sa ajungi sa iei unul nou si gata adica scapi de bataile de cap cu totul.

mai ieftin repet si simplu e sa faci o spalare cu apa distilata simpla o lasi eventual putin sa vezi daca se mai murdareste si apoi decizi ce vrei sa faci :)

Link spre comentariu

aia cu otetul o fi nu o fi buna nu stiu...e drept ca la un filtru de cafea am folosit si eu un litru de otet pe care l-am fiert de vreo 3 ori pana sa curatat cat sa mai mearga de 5 cafele dar in final sa rezolvat cu interventia mecanica :) adica o sarma de cupru moale bagata pe serpentina desfundat canalul apoi bagata o perie cu sarma de alama cilindrica flezibila pe o masina de gaurit bagata cu coada inainte.

gata cu off topicul:) solutiile de curatare sunt bune dar luati unele de calitate si dedicate tipului de radiator si bazine aferente,astfel sunt radiatoare din aliaje d ealuminiu si altele sunt cu aliaje de cupru alama...etc. altele au bazine lipite altele au bazine sudate altele le au prinse cu cleme strangere...etc si toate au diverse modalitati de etansare intre ele,fie cu garnituri fie prin tot felul de solutii de lipire etansare.

asa ca e suficient ca tu sa iei o solutie de curatat radiatoare de aluminiu pt radiatoare care au bazine de aluminiu iar tu ai bazine de plastic presate cu cleme ,iar solutia respectiva iti va ataca garnitura de etansare de acolo si pe langa ca tu ai desfundat elementul de metal ai desfundat si garnitura care nu prea mai ai cum sa o refaci si ajungi sa faci fie vreo carpeala fie sa iei un second fie sa ajungi sa iei unul nou si gata adica scapi de bataile de cap cu totul.

mai ieftin repet si simplu e sa faci o spalare cu apa distilata simpla o lasi eventual putin sa vezi daca se mai murdareste si apoi decizi ce vrei sa faci :)

2-0 pentru apa distilata.

Numai bine,

Alin

Link spre comentariu

2-0 pentru apa distilata.

Numai bine,

Alin

din pacate 2-0 pentru turci aseara la meci dar asta e :)

revenind on topic acum,apa distilata la bidon de 5 litri nu stiu daca e mai mult de 15 lei si cred ca ai nevoie de vreo 2 in principiu, deci 30 de lei apa distilata, mai cumperi sau ai deja un bidon vas ...in care sa recuperezi antigelul vechi ca e toxic pt mediu si nu poti sa ii dai asa drumu la canal :) bune si sticlele de plastic de la apa bauta sau sucuri,pastreaza macar vreo 5 de 2 litri.

mergand pe premiza ca pui antigel nou dupa te va mai costa inca 15 lei un bidon de apa distilata si aproximativ 5 litri de antigel de care vrei tu eu aici recomand ARAL ala albastru verzui sau ce culoare are la bidon albastru de 1 litru. il folosesc de prin 1996 in toate masinile mele si nu am avut niciodata probleme sau surprize cu el,dar fiecare alege ce doreste. Pretul pe litru de antigel cred ca e undeva pe la 35-60 lei pe litru...apoi faci amestecul 50-50% ca asa tine teoretic la -30 dar masurat cu denzimetrul ala e -25 ceea ce e mai mult decat suficient pe la noi.

restul banuies ca e poveste cu desfacut busoane capace si restul,

faci spalarea mergi o zi doua cu el, iei o mostra o filtrezi prin tifon sau hartie de filtru alba sa observi diferentele de culoare sau mazga de care vorbesti,poti folosi filtre de cafea alea de se pun in caseta.

daca vei observa si mici particule fine rosiatice sau brune asa ca un nisip fin sa nu te sperii sunt normale caci pe peretii interiori ai sistemului de racire din bloc sau chiulasa se mai formeaza depuneri si reactii chimice iar cand ele se desprind de cele mai multe ori se intepenesc in radiatoarele de racire sau de caldura se depun asa ca un nisip fin pe fundul sticlelor.

daca ajungi sa speli radiatoarele separat ma refer prin demontarea lor si spalarea cu apa cu jet ai grija la presiunea folosita nu ii da aiurea n atmosfere ca mai mult vei face rau nu bine.

mergi pe un maxim de 1,5-2 bari si nu un jet concentrat sau perdea ci pur si simplu mai mult e important sa fie debit ca oricum vei avea o cadere de presiune mare pe radiator.

iar la sfarsit nu face greseala pe care o fac multi sa bage presiune de aer de la compresorul de roti ca si aici risti sa faci poc. baga aer dat tot asa volume mari dar presiune maxim 2 bari.

cel mai bine este daca poti baga apa si aer in mix la 1-1,5 atm. ca atunci cand ai aer pe teava la chiuveta,

Link spre comentariu

suparati-va daca vreti pe mine dar nu pot sa tac... ori aveti L.R. generatie cat de cat noua(adica dupa '99 ceea ce deja nu mai e oricum foarte nou:wink:) ori Dacie, Trabant, Lada sau ce-o mai fi...nu mai faceti comparatii, va rog respectuos... 99% din antigelurile albastre sunt IAT, nerecomandat pentru L.R. unde e recomandat OAT care in tot 99% din cazuri e roz/portocaliu.... pot sa spun doar atat, daca va apucati sa tratati un Land Rover ca pe Dacie ca asa ati invatat in tinetrete sa nu va mirati ca la un moment dat "se razbuna" :old.... hai noroc ... si nu puneti la suflet daca par agresiv, nu e cazul... eu chiar sunt pasionat de marca si nu-mi plac "carpelile" ...doar atat, va respect

Link spre comentariu

Ieri am bagato nitel in noroi si aproape ca n-am mai iesit neavand cardanul si cauciucuri de vara care s-au umplut imediat de noroi:cr.Acum pot sa spun ca inteleg tractiunea 4x4 permanent si o sa ma straduiesc cat mai repede sa o readuc la starea initiala:wink:.

Ce vroiam sa spun in legatura cu pierderile de antigel ,nu a mai scazut asa de mult (n-am mai completat de vreo 4-5 zile) si este intre min si max exact la jumatate.

Dar cand am verificat astazi am vazut mazga aceea accentuata pe marginea vasului,antigel nu a scazut exagerat.

Nu am reusit sa curat sistemul de racire din cauza lipsei de timp.

Acum nu stiu ce sa cred sa fie din circuitul de racire sau garnitura de chiuloasa ?

Link spre comentariu

Daca n-a mai scazut lichidul, nu cred sa ai probleme cu garnitura de chiulasa. Mai bine fa-i o spalare temeinica pe circuitul de racire.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

suparati-va daca vreti pe mine dar nu pot sa tac... ori aveti L.R. generatie cat de cat noua(adica dupa '99 ceea ce deja nu mai e oricum foarte nou:wink:) ori Dacie, Trabant, Lada sau ce-o mai fi...nu mai faceti comparatii, va rog respectuos... 99% din antigelurile albastre sunt IAT, nerecomandat pentru L.R. unde e recomandat OAT care in tot 99% din cazuri e roz/portocaliu.... pot sa spun doar atat, daca va apucati sa tratati un Land Rover ca pe Dacie ca asa ati invatat in tinetrete sa nu va mirati ca la un moment dat "se razbuna" :old.... hai noroc ... si nu puneti la suflet daca par agresiv, nu e cazul... eu chiar sunt pasionat de marca si nu-mi plac "carpelile" ...doar atat, va respect

dintre toate singurul pe care nu l-am avut a fost trabantul dar poate imi iau unul cu motor de polo ca am inteles ca se comporta bine ;)

in rest da asa e ai dreptate decat sa iti expui parerea si in loc sa lamuresti pe cineva eventual poate il ajuta anumite idei si experiente cel mai bine e sa taci ca de, nu te ridici la nivelul celor care au LR. ok spor la cercetat iar daca Tony vrei ne vedem intr-o seara si ne uitam pe la motor, ;) poate ii dam de cap asa babeste mergand pe firul logic al lucrurilor desi nu avem toti LR.

cu scuzele aferente celor sensibili pentru off topic iar daca deranjeaza cele spuse exista tasta delete :)

Editat de DKW
  • Like 1
Link spre comentariu

nu e off-topic ca e vorba de lichid de racire:...cineva, intr-o postare anterioara a recomandat "ARAL ala albastru verzui" bazat pe o vasta experienta in masini mai vechi sau de alt tip:wink: ... va avertizez sa nu folositi asa ceva la L.R. ca e CONTRAINDICAT a folosi antigel cu silicati sau metanol la sisteme de racire cu piese din aluminiu(cum au L.R-urile in general)... luati numai OAT roz/portocaliu cu etilen-glicol daca nu vreti sa sufere sistemul:old... asta din partea unui pasionat de marca:grin: ..fara nici o suparare

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Subscriu ideii de a acorda atentie tipului de antigel recomandat de producatorul masinii, indiferent cum s-ar numi acel producator: Audi, Mercedes, Land Rover samd. Fiecare constructor de motoare foloseste materialele ce le considera necesare pt a atinge specificatiile dorite pt un anume model. Pt noi utilizatorii o chiulasa e de ex. aluminiu si atat. Pt producator e un anume aliaj de aluminiu. Reteta folosita pt aceste aliaje difera de la un producator la altul si in cazul aceluiasi producator de la un motor la altul, in functie de o multime de factori. Nu toate aliajele de aluminiu reactioneaza la fel cu lichidul de racire cu care intra in contact. De multe ori lichidul de racire ales este rezultatul multor teste si incercari astfel incat interactiunea dintre lichidul de racire si componentele de aliaj de aluminiu folosite sa nu provoace deteriorari in timp. Si de regula constructorii nu-si vor justifica recomandarea. De cele mai multe ori cavernele ce apar in chiuloasele motoarelor se datoreaza nerespectarii tipului recomandat de antigel si sunt rezultatul interactiunii dintre lichidul necorespunzator si aliajul de Al folosit, in conditiile de presiune, temperatura, solicitari dinamice si termice specifice motorului respectiv. Reparatiile chiuloaselor cu acest tip de probleme nu sunt intotdeauna posibile, nu sunt la indemana oricui si de regula sunt f. costisitoare. De costul inlocuirii ce sa mai spunem! De aceea e mai usor sa elimini posibilele cauze, plecand de la antigelul recomandat, decat sa remediezi efectul (defectul). Alegerile bazate pe aproximari subiective nu duc intotdeauna catre un rezultat imbucurator. Cu stima!

• Like 1
Link spre comentariu

Foarte corect:g:tk

nu mai fac alte afirmatii ca e de prisos ... doar atasez din recomandarea cartii tehnice pentru Freelander 1..(ca e vorba de lichid de racire la aceata marca:wink:): hai noroc...ideea e ca totul e mai complicat decat pare la prima vedere, mai ales la o masina conceputa de niste insulari plini de bere nefiltrata:ha: ...pe care de altfel o iubim UNII:wink:

1292737228_F1coolant.thumb.JPG.0677d86cc30e4eabc66766fa7f0ab491.JPG

Link spre comentariu

Alegerile bazate pe aproximari subiective nu duc intotdeauna catre un rezultat imbucurator. Cu stima!

Acelasi lucru se poate spune si despre celelalte fluide utilizate, cu o atentie suplimentara acordata fluidelor destinate cutiilor de viteze (fie ca sunt manuale, fie ca sunt automate). Utilizarea stricta a produselor recomandate de producator evita gauri mari prin buzunare, chiar daca, la prima vedere, produsul recomandat este "obraznic de scump" in comparatie cu cele aparent echivalente:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

My pleasure!:sm Revenind la problema, am observat ca planeaza incertitudinea neetansarii garniturii de chiuloasa. Sarcina acestei garnituri este una ingrata, deoarece ea asigura etansarea intre blocul motor si chiuloasa (in conditii de temperatura, presiune si solicitari mecanice variate si discontinui ca valoare si distributie in spatiu si timp), asigurand separarea diverselor circuite ce o traverseaza: camere de ardere, circuitul de racire, circuitul de ungere si cel de ventilatie al carterului, circuite tehnologice. Pierderea etansarii garniturii de chiuloasa se poate produce din diverse motive cum ar fi: supraincalzirea motorului, suprasarcina prelungita, utilizarea de combustibili necorespunzatori (mai ales la MAS), utilizarea de lichide de racire necorespunzatoare, samd. In cazul motoarelor reparate montajul defectuos si nerespectarea specificatiilor de strangere a chiuloasei (ordine strangere, strangeri unghiulare si/sau cuplu), neverificarea planietatii chiulasei/blocului si a nivelului camasilor de cilindru, utilizarea unei garnituri cu grosime necorespunzatoare sau reutilizarea unei garnituri vechi pot duce la neetansarea garniturii. Neetansarea se poate produce teoretic intre doua sau mai multe circuite. Diagnosticarea e un pic mai delicata.

Pentru cazul in care presiunea din camera de ardere scapa partial pe langa inelul garniturii si aceasta ajunge in circuitul de racire cea mai eficienta metoda de punere in evidenta a acestui aspect, mai ales in cazul pierderilor minore, este efectuarea unui test de detectare a gazelor de combustie in sistemul de racire. Detectorul utilizat arata ca in clipul urmator:http://www.youtube.com/watch?v=1_SIwHMLmkM. Lichidul de test initial albastru se coloreaza in galben la MAS, verde la MAC in cazul detectarii de gaze de combustie in circuitul de racire sau ramane albastru daca nu exista scapari. Cand neetansarea se produce intre circuitul de ungere si cel de racire, la inceput, in timpul functionarii, ajunge numai ulei in antigel, datorita diferentei de presiune dintre cele doua circuite, apoi cand situatia devine mai grava, in stationare, lichid de racire ajunge in baia de ulei. In acest caz culoarea uleiului se schimba, el devenind albicios-galbui cu aspect opac, in functie de cantitatea de antigel ce ajunge in ulei.

In cazul masinii tale Tony, daca ai exclus posibilitatea contaminarii antigelului cu ulei datorata manipularii incorecte (ma refer la folosirea unui bidon de ulei pt stocarea temporara/transferul antigelului), spala bine sist de racire, curata vasul de expansiune si tine-l sub observatie in perioada urmatoare, eventual curata daca poti uleiul din nou in caz ca reapare, si urmareste daca apare din nou. Dupa ce motorul s-a incalzit verifica culoarea si aspectul uleiului si daca regasesti vreunul din simptomele descrise mai sus tragi concluzia de rigoare. Deasemeni testul de detectie a gazelor e indicat. Testere s-au comercializat si pe la noi. Succes!

Link spre comentariu

Astazi am reusit sa fac curatarea circuitului de racire,cu apa simpla nu a mers asa ca am pus fairy si sa dovedit bun.Am scos un lighean de apa murdara de culoare maronie :bleah

Acum am pus doar apa distilata,o sa-l tin sub supravegere ceva timp si apoi urmeaza antigel si apa in proportii egale:wink:

Link spre comentariu

...,cu apa simpla nu a mers asa ca am pus fairy:no si sa dovedit bun.

se pare ca eu unul am vorbit degeaba pana acum.... bafta in continuare cu ideile inovatoare... dar ar fi interesant sa vedem cum "s-a dovedit" a fi buna o solutie de spalat vase de bucatarie intr-un sitem de racire auto cu elemente din aluminiu...in afara ca a dislocat partial ceva din mizeria de acolo:fr2

Link spre comentariu

Trebuia sa folosesc un degresant pentru ca nu aveam nici o sansa sa curat acea mazga (ulei sau ce-o fi),pacat ca n-am facut o poza cu ce a iesit din sistem.daca o sa patesc ceva din cauza asta o sa informez:wink:

offtopic pt sierrafery : nu ai vorbit degeaba,am mai spus ca am o temere legata de aditivi si derivatii lor

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare