Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

  • GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)


matteo_tgv
 Share

Recommended Posts

Va salut,

 

Nu stiu unde sa-l pozitionez, asa ca-l scriu la diverse.

 

Scriu acest tutorial/ghid intrucat, povestind despre faptul ca mi-am adus personal mai multe masini din Anglia, primesc tot felul de intrebari in privat despre ce si cum, de la oameni care s-au lovit de aceleasi probleme ca si mine sau care urmaresc sa se loveasca de ele. In plus, am mai vazut ca, pe forumul acesta (si probabil nu numai), sunt destui colegi care pun intrebari despre povestea adusului de masini din Anglia. Astfel, am decis ca, decat sa ma repet de fiecare data sau sa ma bag in seama in diverse topic-uri, mai bine scriu eu o data si bine un post cu toate detaliile, ca sa afle toti cei interesati cum sta treaba. Eu zic ca e util. Daca mi-o mai scapa vreun detaliu, intrebati si va raspund: sunt expert in asta (poate ca o arata afirmatia asta a lauda de sine dar e reflexia realitatii).

 

Am adus, pana astazi, mai multe masini din Anglia, pe roti toate. Dar bisnitar de masini nu sunt. Le aduc, ma dau cu ele o vreme, ma bucur de ele dar le si pun la punct si le si intretin cu daruire. Si, desigur, dupa ce consider eu ca am cules destula placere de la un model anume, mi se face pofta de ceva nou si, de vandut, abia atunci le vand. Si, dupa ce vand o masina cu care m-am iubit intens o perioada, plec in Anglia ca sa-mi adjudec o noua iubire si tot asa. La vie en rose :)

 

De ce am ajuns sa-mi aduc masini din Anglia?

 

Acum multi ani, nu mai stiu exact cati, mi-am cumparat prima masina de teren: un batran dar simpatic Land Rover 200 TDI din 1993. Am cumparat-o de la un bisnitar de masini din Pucioasa, nu conteaza numele, si, tanar si talamb fiind eu, am pus botul si am platit pe ea 3300 Euro, in condtiile in care, la momentul acela, in Anglia, una din aia se vindea cu 800-1000 lire in stare foarte faina (acum tare s-au imputinat, le-au cam carat samsarii pe toate, de aia le-a mai crescut si pretul acolo). Dar mi-am facut damblaua. Prima dambla, aia neexperimentata, dupa cum se stie, este, de obicei, si cea mai paguboasa. Pe masina aia doar motorul era bun (chiar tare bun)… In rest, am mai bagat vreo 2000 de Euro in ea dar am facut-o bijuterie. M-am dat cu ea vreun an dupa care am decis ca vreau ceva mai aratos si am pus-o la vanzare. Cu greu am reusit sa iau pe ea 2700 Euro, aflata in super-stare, si asta pe un forum de vanatoare. Tipul care a luat-o a facut super-afacere (ca, dealtfel, toti cei care au cumparat masini care au ajuns pe mana mea). Interesant a fost ca bisnitarul in cauza (are o porecla simpatica, nu-mi permit sa o declar aici, e, totusi, o chestiune de minima elegantza), vazand anuntul pe net, m-a sunat si mi-a oferit pe ea 1500 Euro (de fapt o dorea prietenul si partenerul lui, un foarte talentat mecanic dar un om minuscul moral si foarte zgarcit, chiar excesiv pretios, cand era vorba sa-ti dea o amarata de informatie tehnica – bisnitari, deh). Cat de tare-i asta si cat de fascinant poate fi tupeul jegos? Aia, si cei ca ei, sunt in stare s-o jecmaneasca si pe mama lor, sa nu-i zic mai folcloric, chiar si doar pt un amarat de banutz ruginit.

 

Vi se pare ca scriu mult? Noa, alea ie, luati de cititi, eu va povestesc detaliat cum sa nu va frigeti. Invatatura se face cu studiu. Mult si variat. In facultate am invatat o gramada de materii despre care credeam eu atunci ca nu au nici o legatura cu profesia pt care ma pregateam. Mama, si in cel hal ma enerva ca trebuia sa stau sa tocesc si sa dau examene la toate “prostiile”, asa le vedeam eu atunci. Ulterior, dupa ani si ani, am constatat ca, de fapt, mai devreme sau mai tarziu, ajungi sa ai mare nevoie si sa sa gasesti salvare in niste informatii, aparent paralele.

 

Ca o simpla paranteza, dar sa nu o uitati: cel mai bun moment de cumparat masini de teren din Anglia este primavara. Atunci apar multe la vanzare si abundenta aia aduce si preturi mici. Cum trece iarna, se gabesc sa scape de ele, nu le mai trebuie. Toamna si iarna nu aveti ce cauta acolo sa aduceti masini 4x4, sunt putine si scumpe, de-a dreptul frustrant. Puteti avea si noroc, asa cum am avut eu la ultima tura, dar puteti sa faceti si o deplasare fara rezultat… Deci, asteptati primavara, asta e opinia mea experimentata.

 

Ca sa scurtam, totusi, un pic, poezia toata, iata de ce am ajuns (si inca o fac) sa-mi aduc personal masinile 4x4 din Anglia:

 

1. Vreau masini 4x4 bune si ieftine. Cele cu volan pe dreapta, din Anglia, costa la cel mult 1/2 din cat costa cele cu volan pe partea obisnuita la noi, din Europa continentala (aud ca nemtii s-au imputit rau de tot la preturi si ca bisnitarii nostri si-au mutat graifarul pe Olanda). Avand in vedere ca le bag la ramat pe coclauri, nu conteaza pe ce parte e volanul si caut, normaaaal, pret cat mai convenabil. Cu cealalta jumatate din pretul celor de pe partea continentala prefer sa le aduc imbunatatiri.

 

2. Mi-ar placea mie sa stau acasa si sa nu trebuiasca sa-mi asum timpul pierdut, stresul si oboseala unui zbor (nu-mi plac autobuzele cerului, e horror in ele!) si a unui drum pe roti din Anglia pana la vatra. As mai da niste bani in plus pe acaret, doar ca sa evit astea, dar, sincer, n-am pe ce aici. Chiar n-am pe ce…

 

3. Masinile de teren care se gasesc aduse la noi de bisnitari/samsari/tot aia sunt exact masinile alea care, in anunturile de vanzare din Anglia, sunt declarate ca “for spares or repais”, adica pt. dezemembrari. Noa, si mere acolo Gica bisnitarul si ia doar din alea, le aduce aici si ti le vinde tie, daca esti bou (cum am fost eu o singura data cu masina si o singura data cand m-am insurat – desi la insuratoare nu era vorba de uzura ci de diagnoza si intelepciunea in a alege un anume bun de folosinta indelungata), la un pret mai mare decat ai da tu, per total, cu drum si toate cele, daca ti-ai aduce personal o masina BUNA (nu jaful lui Gica) din Anglia. Masini bune bisnitarii nu aduc pt ca ei gandesc sa investeasca cat mai putin si sa obtina profit cat mai mare. Si, evident, o masina buna nu-i perfect ieftina nici macar in Anglia. Cel putin nu la fel de ieftina ca masinile/cazaturile pe care le aduna Gica. Pt. Gica nu este deloc rentabil sa aduca masini bune. Filosofia lui minimala e cu totul alta iar tu, daca esti fraier si cumperi de la unul ca Gica, e plin OLX-ul si Tocmai-ul de el si semenii lui, ti-ai luat singur o mare mumu pe banii tai. Deci, keep calm, stay away of Gica si adu-ti, in puii mei, personal masina 4x4 mult visata din UK.

 

4. Dificultatile presupuse de conducerea cu volanul pe dreapta “dureaza” cam 200 km la o persoana normala. Dupa aia incep sa se manifeste experienta si reflexele. Deja, dupa 1000-2000 km (de la om la om), iti devine absolut egal pe ce parte ai volanul. Nimeni nu se naste invatat insa totul se invata. Si, stii ceva? Fie ca inveti sau nu ceva, timpul oricum trece. E strict alegerea ta daca te alegi sau nu cu ceva din curgerea lui. Pe scurt: pt. un om oarecare, volanul pe dreapta nu-i nici o prapastie. Prietena mea se da cu volan pe dreapta cel putin la fel de bine ca si mine, si pe drum si in afara lui, si nu-i vreo ninjaloaica, asa ca si nevasta, amanta sau prietena ta poate deprinde asta daca nu-i vreo mironosita (asta in caz ca pt tine e folositor uneori transferul locului capitanului). Cat despre problemele de vizibilitate la depasiri, alea au fost de mult depasite de mijloace tehnice si tehnici practice, nu stau sa le mai insir si eu aici.

 

5. In Anglia nu ai de platit impozit la masina. Impozitul este inclus in taxa de drum dar, daca nu circuli acolo, nu ai de ce s-o platesti. Ca sa fii OK cu asta, trebuie sa declari masina SORN (statutary off road notification) pe site-ul autoritatii lor de permise si inmatriculari, DVLA (mai precis, la pagina asta: https://www.gov.uk/make-a-sorn). Asta inseamna ca te angajezi ca masina nu va fi utilizata pe drum public si nu va fi parcata pe proprietate publica, pe teritoriul Angliei, pe durata in care o tii declarata ca SORN. Dar asta nu echivaleaza cu o radiere. Daca iti platesti toate cele si taxa de drum in alta tara in care o folosesti, masina circula legal in tara respectiva (deci si in Romania). Chiar si daca, in Romania, esti prins cu masina de UK fara taxa de drum, fara ITP si fara asigurare, e doar contraventie, in nici un caz infractiune (desi unii politzai zelosi, din unele judete, s-au apucat sa intocmeasca dosare penale unor oameni prinsi fara asigurare, alea au fost simple abuzuri finalizate cu neinceperea urmaririi penale --- “dreptul de circulatie” al unei masini inmatriculate in alt stat are, de fapt, legatura cu categoria de folosinta a masinii si cu statul in sine, nu cu asigurarea, ITP-ul sau Rovignetta --- iar aia e doar 130 lei/an, nu vad de ce n-ai plati-o). Voi detalia fiecare aspect in parte in continuare.

 

6. Talonul de Anglia pe numele tau se poate face f.f. usor. In talonul lor (numit V5C) exista o portiune care, la vanzare, se completeaza cu numele, data nasterii si adresa noului posesor (trebuie adresa de Anglia), fara alte date, se rupe si se trimite la DVLA. DVLA emite in 3 saptamani noul talon, pe numele tau, romanule, si il trimite in plic la adresa declarata. Acum, evident, trebuie sa ai un prieten sau o ruda in Anglia, la adresa aia, care sa primeasca si sa-ti trimita talonul acasa. Si, gata, ai talonul masinii, de Anglia, pe numele tau. Numerele tot alea raman, le pastrezi tu, cu exceptia cazului in care dai de vreun scrantit care are numere preferentiale si vrea sa si le pastreze el (atunci se emit alte numere dar acolo nu stiu care-i procedura, am evitat situatii din astea --- dar sunt rare). Nu sta nimeni acolo sa te verifice cine esti, daca chiar locuiesti acolo, de cat timp esti acolo si alte bazaconii. Stiu, pare greu de crezut asta intr-o tare ultrabirocractica precum Romania, unde te ard hartzogarii, pana la structura ADN, pt. orice fitzuica. Nu va grabiti sa ma contraziceti sau sa puneti la indoiala ce scriu: eu asta am facut cu toate masinile mele de Anglia si acolo am petrecut maxim 3 zile la o deplasare si fac una, maxim doua, pe an (nu toate legate de masini), sunt si destui ani in care nu le calc glia.

 

7. De cativa ani incoace, ITP-ul pt. masinile inmatriculate afara se poate face si in Romania, la orice reprezentanta RAR judeteana (nu merge, din pacate, la orice statie ITP oarecare). ITP-ul are legatura doar cu starea tehnica a masinii si nu are nici o legatura cu asigurarea ei.

 

8. Asigurarea, oh, asigurarea… O masina inmatriculata intr-un stat membru UE, prin conventie internationala, se poate asigura doar de catre un asigurator din statul de inmatriculare. Deci, in cazul de fata, de o societate de asigurari din UK. Si este scump. Si complicat. Eu, totusi, am pe cineva acolo care are un dosar rutier impecabil, are si mai multe masini asigurate la aceeasi societate de asigurari si imi asigura masinile mele pe numele lui si ma trece pe ele ca sofer secundar. Ies, astfel, foarte convenabil cu sigurarea. Dar am avut si vremuri cand am circulat fara asigurare (mai circula unii cu din alea false dar, sincer, asa ceva nu recomand, mi se pare o mare porcarie plus ca e infractiune). DAR: daca n-ai solutii convenabile, poti circula fara asigurare si, clar, tii actele masinii acasa, nu in masina. E contraventie, iei cel mult amenda in bani, fara puncte de pe permis. Asa faceam eu acum niste ani. Am luat 2 amenzi pt acte in toti acesti ani, atat. Spre deosebire de masinile inmatriculate in statele din Europa continentala, cel putin pana azi, agentul de circulatie din strada nu poate sa verifice masinile de Anglia pe statie (inca nu sunt interconectate bazele de date). Sigur, exista un site britanic pe care poti introduce numarul masinii si vezi daca e asigurata (dar nu apar detalii despre identitatea soferilor asigurati) insa ala nu e un site oficial, e cel mult informativ la modul generalist. Unii agenti de circulatie, care se cred ei desteptii planetei, intra pe net de pe telefonul personal verifica, pe acel site, existenta unei asigurari dupa numarul de inmatriculare. De acolo au plecat destule abuzuri si dosare penale intocmite aiurea (ca unii politzai interpreteaza legea dupa capul lor insuficient instruit). Nu toti politistii sunt rauvoitori dar mai sunt unii care chiar sunt. Probleme din astea ai doar in tara noastra, niciodata in afara. Insa, aici si oriunde, problema mare apare daca faci accident. Atunci se fac verificari si platesti din buzunar pagubele. Daca treaba e cu victime, atunci devine cu adevarat nasol. Doamne-fereste! Insa, evident, conduita preventiva la volan este esentiala, indiferent ca esti sau nu in regula. Eu, pe vremurile de inceput, am avut si doua tamponari usoare, din vina mea sau nu neaparat, si le-am explicat calm oamenilor ca nu am asigurare si ca, daca insista sa mergem la politie, o sa se judece cu mine ani intregi, pana o sa vada repararea prejudiciului, pt simplul fapt ca, mergand acolo peste rugamintea mea, mi-ar crea neplaceri inutile. Oamenii in cauza m-au inteles si le-am achitat imediat reparatiile din buzunar, inclusiv taxi-ul in zilele in care masinile le-au stat prin service. Deci, trebuie sa fii pregatit si pt asta si sa achiti TOATE pagubele in mod corect si imediat.

 

9. ITP-ul de Anglia (la englezi se numeste MOT) nu poate fi verificat de politie nicaieri, nici macar pe vreun site informativ (in caz de accident cu victime, desigur, se poarta corespondenta intre autoritati dar aia e cu totul alta ipoteza, nu doresc nici la dusmani). Daca n-ai actele la tine, nu le ai si gata. Dealtfel, pentru masinile inmatriculate in strainatate, indiferent unde, daca faci cu ele off-road si au si semne ale acestei utilizari (ca doar tu nu stai sa repari mereu tabla la o masina pe care o tot tavalesti prin padure) nici nu e bine sa tii actele la tine intrucat, pentru o amarata de infundatura sau vreo pata de rugina nereparata, te trezesti ca iti suspenda agentul talonul si apoi sa vezi tu distractie sa ti-l recuperezi din tara de inmatriculare. Am un prieten cu masina pe Bulgaria care a ramas aici, acum 3 ani, fara talon pt o gaurica de rugina intr-o aripa si nu si-a mai vazut talonul nici in ziua de azi si vrea sa vanda masina chiar la un pret exceptional de mic pt cat valoreaza si nu i-o ia nimeni pt ca nu are talonul (voila de vezi!).

 

10. In Anglia, dupa ce ai cumparat masina pe care doresti sa o aduci acasa, daca te prinde politia lor pe drum fara asigurare (aia e si pe numele soferului, nominala, nu doar pe masina cum e la noi), fata MOT (ITP) si fara taxa de drum (ROAD TAX), sau chiar si la vama, le explici omeneste ca abia ai luat-o, le arati factura sau talonul rupt (fara portiunea care se trimite la DVLA), le spui ca o duci in tara ta (o exporti), ca nu zabovesti aiurea pe la ei si TE LASA IN PACE PUR SI SIMPLU. Aia nu sunt stupizi… Pe drum chiar nu te deranjeaza nimeni atata vreme cat nu te dai Ninja. Daca, la vama romana, dai peste vreunul care te chinuie la acte, nu-i da spaga, esti fraier daca-i dai. Si infractor, ca si el. Du-te inapoi cativa kilometri si asteapta sa se schimbe tura sau stai pe loc intre vami si apeleaza la un caraus local care iti trece masina in tara pe platforma (sa manance si gura lui ceva acolo), doar cateva sute de metri. Mai departe, da-i spre casa si respecta regulile de circulatie. Eu nu am patit mizerii nici in vama romana, oamenii au fost eleganti de fiecare data, ca doar nu eram vreun infractor, dar asa as face in caz ca s-ar intampla (desi, cand intri din stat UE, vama a devenit jucarie pe langa ce era odata).

 

Bun, deci, am explicat, in cele 10 puncte de mai sus, de ce e convenabil si, de multe ori, preferabil sa iti aduci si sa utilizezi masina din Anglia. Evident, daca nu stii limba, n-ai ce sa cauti acolo fara un insotitor de incredere (prieten apropiat, ruda apropiata – altfel fugi de binevoitori), esti ca si mort.

 

Acum, hai sa va povestesc si cum se procedeaza, in detaliu:

 

1. In primul rand, inainte sa te inhami la o asemenea aventura (pt. ca chiar este o aventura), fa cumva si pune mana inainte, in tara, pe o masina cu volan pe dreapta si mergi cu ea pana incepe sa-ti devina normal (macar cateva sute de km). Este esential!

 

2. Incearca sa iti inchipui, in linistea ta, cum va fi sa circuli tu pe partea stanga a drumului si cum vei intra tu in sensul giratoriu inspre stanga (la noi intri spre dreapta iar Anglia este mai plina de giratorii decat iti poti inchipui tu pana sa ajungi acolo!). Oarece exercitii mentale prealabile iti vor fi de mare folos!

 

3. Daca nu ai, cumpara-ti un sistem de navigatie GPS cu softul I-Go si hartile intregii Europe la zi, fara ala esti mancat (fugi de soft Garmin rutier si Tom Tom, sunt slabe!). Il vei lua cu tine. Sunt mai multe oferte pe net dar este, pe OLX si pe Tocmai, un nene serios din Jud. Dambovita care vinde de ani de zile unele marca Serioux cu soft-ul gata instalat, la vreo 250-300 lei; la banii aia, fac toti banii. Dar nu uita sa-i zici ca il vei folosi la autoturism ca altfel ti-l trimite setat pe camioane si sa vezi tu ocolirile lu’ peste ce bagi.

 

4. Invata alfabetul fonetic international (asta: https://33.media.tumblr.com/tumblr_m3i5gaxCOT1r0qfy5o1_400.gif), te va ajuta si acolo si te va ajuta sa te prinzi si de chestii prin filme de actiune ;) Vei avea nevoie de el acolo, cand ti se va comunica prin telefon adresa sau codul postal pentru vizionarea masinii. Atentie, vezi ca, in fonetic, cifra 9 nu se pronunta ca "nine" ci ca "niner" (naɪnər - ca sa stii in caz ca ti se spune asa; mai sunt mici variatii de prountie la alte 2 cifre dar pe alea le vei intelege pt ca doar prelungesc pronuntia). Daca nu intelegi/distingi ce spune vanzatorul cand iti da adresa, cere-i sa-ti dea codul postal in alfabetul fonetic, e destul pt. GPS ca sa te duca unde trebuie. Un exemplu de cod postal dintr-o suburbie a Londrei: HA7 4QU(cam asa arata codurile lor postale). Caci, fara aflabetul fonetic, daca-ti zice unul ca trebuie sa ajungi, de exemplu, in localitatea, de langa Londra, numita Bishop’s Stortford, ai imbulinat-o, pe romaneste, nu vei intelege nimic chiar daca stii limba…

 

5. Cumpara-ti biletul de avion din timp. Mai nou, opereaza, de pe Otopeni, compania Ryanair, cele mai OK preturi. Daca iei biletul cu cca. 1 saptamana inainte, zbori dus la Londra si cu 40 Euro. Aterizeaza doar pe Stansted, un mic aeroport situat la Nord-Est de Londra.

 

6. Este intru totul preferabil sa pleci de acasa cu insotitor de incredere, cat mai apropiat de tine, cat mai ager la minte, sa stie limba si sa fie bun sofer. Te va ajuta pe post de copilot in jungla rutiera britanica (da, pt noi chiar e o jungla!) si pe post de sofer de schimb in drumul spre casa (asta daca vrei sa ajungi repede si sa nu cheltui pe la hoteluri, sunt al naibii de scumpe in UE).

 

7. Daca ai pe cineva care sa te ia de la aeroport, sa te tina la el/ea acasa si sa si umble cu tine la cautat de masini, e perfect. Daca nu, va trebui sa faci cum am facut eu la prima deplasare (apoi am apelat la prieteni si a fost mult mai simplu cu toate).

 

a) Inca de acasa, de indata ce ti-ai luat biletul de avion si stii unde si cand vei ateriza, fa-ti cu cardul rezervare pe net la masina inchiriata. Eu, la prima tura, am inchiriat cu cardul, de acasa, un Vauxhall/Opel Astra cu AC, de la 1CAR1 (vad ca acum le zice altfel: http://www.enterprise.co.uk/car_rental/home.do --- dar mai sunt si alte companii, caute bine pe net), am dat 80 lire pe 3 zile. Daca ceream direct acolo, ma costa triplu. Vezi ca firmele de inchirieri auto au microbuzele lor care iau clientii lor direct de la aeroport si ii duc la locatia de unde primesc masinile, e inclus in pretul inchirierii, lucru intru totul convenabil. Cauta o firma care sa opereze pe aeroportul unde aterizezi! Inainte sa pleci cu masina inchiriata, asigura-te ca ti-ai luat toate detaliile locatiei lor (mai ales codul postal!). Eu am uitat sa fac asta si a fost o adevarata aventura sa-i regasesc pt returnarea masinii.

 

b) Cumpara-ti lire de acasa, sa ai la tine si lire, si Euro si lei. Poti scoate de acolo lire cu cardul din bancomat, cursul de schimb e OK dar ai limitari zilnice la suma extrasa. Ca sa schimbi Euro in lire, va trebui sa mergi la posta iar cursul va fi cam prost… bancile nu fac schimb valutar decat pentru clientii lor, cei care au cont deschis la banca respectiva.

 

c) Neaparat sa ai de acasa un abonament/o optiune de date in roaming activat(a) (de exemplu, cand plec in UE, eu activez la Cosmote, acum Telekom, o optiune numita Travel and Surf Weekly care costa 25 Euro si in care beneficiez, timp de o saptamana, de 300 mega de internet --- arhi-destul, ca doar nu stau pe youtube acolo). Mai gasesti wi-fi pe ici-colo dar nu te baza pe asta… de cele mai multe ori e atat de complicat sa te conectezi incat te lasi (in multe locuri trebuie sa stai sa iti faci nu stiu ce cont la ei si sa iti instalezi nush’ ce ciudatenie de aplicatie de-a lor, te ia scarba). Sa nu cumva sa crezi ca pe-acolo e boieria de la noi cu accesul la net si viteza lui.

 

d) Asigurarea medicala de calatorie, fix pix, mi-am facut mereu, desi nu e obligatorie, n-am folosit-o niciodata (si sper sa nu am nevoie vreodata).

 

e) Pentru cazare, in functie de locatia in care te prinde noaptea, tot cu cardul, intra si cauta-ti pe http://www.booking.com (omule, clar, in orice varianta, n-ai ce sa cauti in UK fara un card cu ceva bani pe el). Nu te astepta ca micul dejun sa fie vreo smekerie in locatiile ieftine, e doar de subzistenta (uita de celebrul mic dejun englezesc, vei primi ceva numit de ei “continental”, e o mega-cacanarie, vei vedea).

 

f) Mancarea… na, McDonalds e acelasi McDonalds si la ei si la noi. Dar nu poti sa mananci mereu de acolo, te ia gaia. Mancarea e praf in UK, la fel si pe drum. Pe autostrazi te si spoliaza in toata Europa. Restaurantele britanice nu te vor satisface, sunt scumpe si nu vei gasi ciorbe/supe (au niste mizerii de genul dar nu poti sa le mananci). Cele romanesti vor fi OK (le gasesti in POI/Locatii pe GPS) dar trebuie sa ti le si permiti. Ca sa mananci cat de cat decent (fara sandwhich-uri cu mezeluri luate de la Lild/Tesco/Sainsbury), vaneaza restautantele turcesti (tot la POI/Locatii le gasesti in GPS). Alea au mancare buna, personal prietenos si preturi decente. Si fac o supa de linte geniala! Pentru drumul spre casa, inarmeaza-te bine cu sucuri naturale, apa plata, ciocolata, paine, cascaval si mezeluri de la Tesco/Lidl/Sainsbury, rezisti tu 2000 km pana la Nadlac, nu-i chiar mare lucru. De la Nadlac deja incepi sa ai unde sa mananci cum se cuvine, ca doar esti in Romania, o tara pe care chiar merita s-o iubesti cu toata fiinta ta! ;) Sigur, per total, mai ai si varianta sa-ti mananci de sub unghii dar atunci nu esti genul meu…. adica, sa facem si treaba, dar sa ne si respectam si sa ne simtem bine, plm.

 

8. Masinile le cauti si le gasesti in mai multe locuri dar, din experienta, iti zic ca merita sa te uiti doar pe 2 site-uri: autotrader.co.uk si gumtree.com (te va ajuta sa stii codul postal al locatiei in care te afli ca sa iti dai seama de distanta pana la masina --- vezi ca distanta e data aerian pe site; pe drum vor fi ceva mai multi km/mile; in caz ca nu stii, o mila terestra are 1,6 km). Pe Autotrader ai mai multe sanse sa dai peste oameni mai seriosi desi nu exista vreo garantie in afara, cat de cat, de aceea ca, pe Autotrader, anunturile se platesc, e un fel de Autovit de la noi (vezi ca mai sunt si destule tzepe, ramai alert, nu crede in basme, nu te indupleca la depozite in avans, vizionari cu prezentza garantata prin plata si alte traznai). In fine, uita-te pe ele de acasa, ca sa ai idee cam cat te va costa masina acolo si cam in ce zona este mai bine concentrat modelul vizat de tine. Nu pierde timpul sa-ti faci rezervari de vizionare de acasa, nu valoreaza nimic. Englezul, ca si romanul sau pakistanzeul, da masina la primul care vine cu banii. Si daca iti zice tie ca te asteapta, nu va fi asa. Vei mai gasi masina aia doar daca nu i-a venit altul intre timp. Dar, cand esti acolo, gaseste masina convenabila pe net, sa fie in raza ta de actiune acceptabila, suna sa vezi daca o mai are si da-i drumul direct la ea. O verifici dupa cum te pricepi si, daca-ti place, negociezi cat te pricepi si o iei.

 

9. Sa nu crezi in tot ce ti se arata sau ti se spune. Si acolo se magaresc masinile, se dau inapoi milele, se astupa defectele. Daca e englez sadea, ai o mica sansa sa fie chiar corect, dar mica (acum niste ani, am intalnit o venerabila si varstnica doamna, britanica originara, dintr-un satuc pana la care am mers peste 100 de mile, baba, golanca, photoshopuise pozele masinii si o declara fata mare; cand am ajuns acolo, masina era o cazatura, fatzuita mai rau ca-n targ la Vitan, cu tone de probleme, nici nu ajungeam cu ea pe roti acasa; iar ea ne declara, senin, ca nu se pricepe, ca ea stie ca e buna si d-astea --- o fomista parsiva nenorocita!). Daca e non-originar, ai toate sansele sa fie tepar cu zambetul pe buze. Asteapta-te la tot ce-i mai rau de la romani (daaa, ai nostri ca brazii!), polonezi si tot ce inseamna fostul bloc comunist si, mai ales, de la tigani (negri, indieni, pakistanezi si alte asemenea etnii – sunt omniprezenti si gata de orice mizerie). Pe scurt, nu crede ce ti se spune, verifica masina la detaliu, mai ales daca vrei s-o duci pe roti acasa. Daca ti se rupe-n drum cine stie pe unde prin Europa, esti halit. Eu, acum, cand mi-am luat masina 4x4 actuala, m-am trezit ca m-a lasat in drum, in mijlocul Londrei, in trafic criminal (un amarat de senzor de la axa cu came dus), noroc ca am gasit solutia la indemana si, mai ales, sfatul “luminator” al colegului nostru Minitehnicus. Daca-mi facea figura noaptea prin Germania, eram nevoit s-o abandonez acolo, cred. De aia zic, nu te grabi sa pleci imediat spre casa, da-ti macar un ragaz de o zi in care sa alergi masina si prin oras si pe autostrada. Daca are vreo buba, in pincipiu, ar trebui sa ti-o arate. Si, daca si-a facut veacul prin tara aia, tot acolo vei gasi si piesa la indemana.

 

10. De retinut: in Anglia, afacerea cu dezmembrari este dominata de polonezi, aia fiind o natie tare jegoasa. Nu e ca la noi, nu-ti da nimeni piesa si nici scule sa ti-o iei. Nuuuu! Te duci tu frumos in mocirla unde isi tin ei adunate harburile, cu sculele tale, iti dai jos piesa de pe masina si apoi te prezinti cu ea la poarta si iti zic ei cat te costa. Nu o mai primesc inapoi dupa ce ai platit-o. E bine sa intrebi de la bun inceput cat te costa, sa nu demontezi degeaba. Sa nu crezi ca merge sa dosesti piesa prin buzunare. Mi-a povestit cineva ca a incercat sa bage in buzunar o chestie mica, urmand sa plateasca altele mai mari, dar ca nu stia ca e urmarit in timp de demonta. La poarta l-au turnat si a avut de ales: ori chemau politia ori platea piesa dar nu o lua. Ce credeti ca a ales? In fine, n-as merge acolo la dezemembrari decat daca ar depinde viata mea sau a cuiva drag de asta. Si la noi dezmembratorii sunt, de cele mai multe ori, niste grobieni perfecti dar cei din UK ii intrec cu brio.

 

11. In general, masina se negociaza, scoti macar 100 lire. Mai sunt si dilai care nu vor sa lase nimic. Aia sunt de evitat chiar si pt simplul fapt ca asta e o mare ciudatenie. Din experienta mea, din ce imi amintesc, am cumparat cateva asa: vanzator britanic sadea, privat, a cerut 2500 lire pe site, mi-a lasat-o la 2050; dealer britanic a cerut 700 lire pe site, mi-a lasat la 500 (asta era un amarat de Punto 1.9 JTD 2001 cu AC, in stare exceptionala si km putini, pt. prietena mea care dorise sa vada Londra si, daca tot era acolo, a zis sa-si ia si o masina economica); dealer negru a cerut 1375 pe site, a lasat la 1080; dealer bitanic a cerut 3000 pe site, a lasat la 2700; dealer britanic a cerut 1490 pe site, a lasat la 1100; dealer britanic a cerut 2000 lire pe site, a lasat la 1800 lire. Este esential sa nu fii manelist cand negociezi, chiar si cu negrii (desi e mai bine sa-i eviti). Daca chiar esti interesat s-o iei, omului trebuie sa-i spui ca masina nu e rea, ca pretul pe care ti-l oferteaza el este onorabil dar ca, avand in vedere micile lucrari pe care le ai de facut la masina ca s-o pui la punct (care adunate, si i le calculezi in fatza, inseamna o suma considerabila), iti depaseste bugetul si ca, in contextul asta, raportat la starea interesanta a masinii si la calitatea buna a vanzatorului ei, pretul maxim pe care poti sa-l oferi este X lire (iar X ala sa fie cu 100 de lire mai mic decat pretul pe care vrei sa-l dai pe masina). Si, de cele mai multe ori, iese ca tine ;)

 

12. Bun, OK, gata, ai luat masina, trebuie sa o aduci acasa. Ai varianta s-o pui pe platforma si sa vii tu cu avionul. Nu am incercat asta, stiu ca se poarta dar prefer sa le aduc eu pe roti. Ce urmeaza?

 

13. De cum ai luat masina, fa-ti rezervare la feribot, sa treci Canalul Manecii. Fa-o pe net, cu cardul, cat mai din timp. Poti iesi, astfel, si sub 30 lire (vezi ca se poate si modifica/amenda in caz ca apare ceva si nu ajungi la plecarea initiala; mai platesti ceva). Daca vrei din aia in care ai flexibilitate sa schimbi gratuit data/ora plecarii timp de 48 ore, mai platesti ceva. Daca te duci sa-ti cumperi trecerea la ei la ghiseu, la Dover, vei plati de nu vei uita in viata ta (niste sute de lire). Deci, cardul si netul, cat mai din timp! Ca ruta, cea mai scurta maritim (sub 2 ore pe vas) si cea mai ieftina este Dover (UK) – Calais (Franta). Compania cea mai OK la pret este DFDS Seaways (http://www.dfdsseaways.co.uk – rezervi trecerea direct pe site-ul lor), gasesti mancare, distractii si de toate pe vas dar sunt cam scumpe (poti sa te tolanesti in pat cu sistem electric de masaj sau poti face dus gratis dar le gasesti doar in sectorul “Driver’s Lounge”, e doar pt. camionagii, te duci si tu acolo, cu tupeu, si zici ca esti sofer pe TIR, nu-ti cere nimeni actele; eram o data cu o amica, atunci cand mi-am adus prima masina, frumusica foc fata, vroia sa faca un dus, s-au luat niste parati de camionagii de ea ca ce cauta ea la coada cu ei, pe zona lor, si ea le-a raspuns, superior (ca era indrazneata si-i fugea si mintea bine), ca ea e “cabin crew” pe Mercedes Atego sau Actros (nu mai stiu exact, ceva cu “A”, vazuse ea unul cand asteptam sa urcam pe vas si retinuse) si eu, fiind acolo, nebarbierit si vizibil la fel de obosit ca un camionagiu, am confirmat ranjind iar ei au tacut in obida, asa le-a trebuit, si-au cautat-o ca fraierii).

 

14. Mai departe, e din ce in ce mai simplu. Pe masura ce te apropii de tara, parca simti in nari mirosul pamantului sfant al patriei. Nu uita sa platesti vigneta de Austria (parca 10 euro) si pe cea de la unguri (parca 13-14 Euro). Cu ungurii nu te juca, sunt mai jegosi decat jegul cel mai negru. Te pandesc si prin parcari tot felul de functionari sa te verifice de vigneta. Aia austriaca se lipeste in parbriz si ti-o cer tiganii la noi in vama, apoi o revand (nu le-o da, sa se duca la munca nu la-ntins mana), aia ungureasca n-o vezi, primesti o chitanta si esti introdus intr-o baza de date, se uita aia la masina si-ti introduc numarul de inmatriculare pe un fel de PDA; daca nu esti acolo, ai incurcat-o: te ard jegosii cu o amenda crunta si, daca nu o platesti pe loc, ai n-ai bani, iti scot ventilele de la toate rotile si ti le arunca pe camp. Am vazut faza asta acum cativa ani, era o masina plina de tigani romani, plangeau si se vaitau ca in bancuri. As fi extrem de fals sa afirm ca nu am ras de ma durea burta. A fost prima si singura data, pana acum, in viata mea, cand, sincer si pe bune, soarta grea a compatriotilor mei mi-a provocat amuzament. Doamne, am ras cu lacrimi! Fata de langa mine se uita la mine ingrozita si nu intelegea… pfff, cata inocentza inutila!

 

Bun, lasand glumele si amintirile la o parte, ca sa aduci o masina din Anglia, fara sa-ti mananci de sub unghii si fara sa te chinui ca berila, peste pretul masinii, te costa cam asa:

 

1. Bilet avion tu plus insotitor (80 Euro dus cu, Ryanair, bilet luat ceva mai din timp)

2. Costuri de cautare, daca nu ai acolo pe cineva apropiat care sa te ajute (cam maxim 250-300 Euro in total -- cazare in UK 1-2 nopti, inchiriere masina, carburant, mancare, internet in roaming, telefon in roaming, mancare).

3. Carburant drum (300-400 Euro pt un 4x4, fct. de model).

4. Feribot – sa zicem 50 Euro maxim, daca iei cu cardul iute dupa ce cumperi masina.

5. Taxe de drum 25 Euro.

6. Mancare pe drum si WC (daaa, te ard rau in Germania cu WC-ul pe autostrada, 70 Eurocenti/delestare; primesti niste vouchere de 50 centi la fiecare utilizare, le poti folosi in benzinarii pt cafea, mancare si altele) – sa zicem cam 50-60 Euro.

 

Poate, luand toate detaliile si atentionarile la adunat, pare complicat. In realitate, insa, este extrem de simplu. Mi-am facut datoria de bun coleg sa incerc sa nu omit nimic (poate mi-a mai scapat cate ceva, mai completez daca imi aintesc), de aia pare stufos.

 

Acuma, pe bune, scuze daca am scris ditai tarlaua dar ganditi-va ca tarlaua asta va poate scuti de gresala de a cumpara de la smasari care aduc toate gioarsele in tara si care fac bani, din buzunarul nostru, pe seama lipsei noastre de informatie.

 

Hai sa facem un calcul simplu:

 

Un bisnitar jegos pune pe net un Grand Vitara 1.6 de 2001, adus din Anglia. Cere pe el 1900 Euro, lasa la 1800. Nu vorbim de kilometraj, ala e sigur aranjat sau, daca nu, masina are hibe ascunse pe care le vei descoperi prea tarziu (mai sunt unii care cumpara scaune sofer aratoase si pedale netocite de la dezmembrari, de la masini cu km putini dar accidentate zdravan si astfel ajunse la dezmembrari, le pun pe masini cu km multi, dau bordul inapoi si astfel, retusate, cu “mobilier” mai nou, te pot pacali ca au km putini; cartile de service se aranjeaza si ele la detaliu ---- cred ca cel mai bun criteriu de examinare este sa vezi ce are masina pe dedesubt, cum sta masina cu rugina, bisnitarul nu se baga sa aranjeze pe corecte acolo, el doar fatzuieste, doar da cu spay peste bubele de rugina, uneori nici atat, il costa bani frumosi sa faca o lucrare corecta--- cand am scos, la un dealer englez, oglinda din servieta si am inceput s-o plimb pe sub masina, se uita omul uimit si nu intelegea ce fac, pe bune nu intelegea, ala chiar era dealer serios).

 

Sa revenim: bisnitarul iti lasa, in tara, dupa negociere, un GV 1.6 2001 la 1800 Euro (cand tine grav la pret, aproape sigur e samsar). El a luat masina aia la maxim 400 lire (500 Euro), era pt dezmembrari. L-a mai costat maxim 400 Euro s-o trimita acasa (a vanat un transport ieftin, mai pica si cu 300 Euro uneori). Avionul lui dus-intors, 60-80 Euro. Acolo a stat la prieteni/familie, a mai cheltuit vreo 50-100 Euro pe diverse fleacuri. A mai cheltuit in tara cca. 100 lei s-o spele si s-o mai fatzuiasca putin, cat sa pui tu botul. In total, deci, pe el masina aia l-a costat maxim-maxim 1100 Euro adusa acasa (dar mai sigur vreo 900) si-ti vinde tie gioarsa gioarselor cu 1800 Euro (se poate si mai rau). Si tu, daca iei masina aia, vei cheltui mult si bine si tot nu mai scoti din ea papusa.

 

Daaar, daca te duci tu frumusel acolo, personal, ai sanse reale sa aduci acasa, la un pret total super-ok, o masina super-buna, cu totul altceva decat iti vinde samsarul Gica, acest bisnitar jegos care urmareste sa traiasca bine si usor de pe urma inocentei tale.

 

Era o vorba care zicea ca, atunci cand vrei sa te asiguri ca un lucru este cu adevarat bine facut, fa-l chiar tu, cu manutza ta.

 

Cam asa stau lucrurile… Si, daca chiar v-ati plictisit citind atat de mult, inseamna fie ca stati foarte bine cu bugetul, deci nu va trebuie masini aduse din Anglia, fie ca nici macar nu va doriti asa ceva :) Dar, sunt convins, sunt destui si cei care vor gasi folositor acest post.

 

Mi s-a parut tare amuzant, acum cativa ani (dupa ce eu aveam deja la activ masini aduse din Anglia), cand, dorind sa cumpar o masina 4x4 anume si dorind sa ma scutesc de un drum lung, am mers la Brasov sa vad o masina care, din poze, descriere si relatarile telefonice ale vanzatorului, parea sa fie OK. Ajuns acolo, el era un Gica Samsarix iar dansa era o gioarsa care fusese, o data, o Delicioasa (dar nu prea mai era atunci). El nu intelegea de ce nu o cumpar. Eu i-am explicat ca voi merge sa-mi iau personal una din Anglia, ca am mai facut asta. Iar el nu ma credea si imi tot explica ce greu e sa aduci o masina de acolo. Zaaau?! Pe buneeee???

 

Noi sa fim sanatosi, restul sunt detalii.

 

Cele bune,

Matteo

Edited by matteo_tgv
  • Like 7
Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

de admirat altruismul cu care impartasesti informatiile (care pe tine te-au costat candva ceva suferinta si nnu numai!)

:g

 

ps:daca as pleca sa-mi iau masina din UK as printa topicul si l-as lua cu mine

sa mai auzim si de Bine,ca de rau este pamantul plin!
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Nene Ovidiule, nu m-au costat nimic din buzunar :))

 

Dar ma gandeam ca, la momentul cand am decis prima oara sa-mi aduc eu masina personal de acolo, tare mi-ar fi placut sa-mi dea si mie cineva toate informatiile pe tava. Nu eram complet neajutorat, insa: imi mai adusesem inainte vreo 3 masini si o rulota din Germania (aceeasi poveste cu jegurile aduse de bisnitari), m-a ajutat si experienta aia.

 

De obicei, eu am cam cuplat adusul de masini din Anglia cu situatii de serviciu in care chiar trebuia sa zbor pana la Londra. In felul asta, chinul zborului pana acolo avea o dubla justificare :)) Si, sigur, o parte din cheltuieli erau gata amortizate, mai conteaza si asta. La actuala Suzika, insa, m-am dus special, doar pt ea, dar a meritat din plin ;)

 

Oricum, ca in orice "intreprindere", e bine sa-ti faci de dinainte planul de acasa, sa te gandesti la scenariile cu care te poti intalni acolo si sa-ti faci pregatirile minutios, nu e prea complicat.

 

Cele bune,

Matteo

  • Like 2
Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Nu am de gand sa im iaduc o masina din Anglia dar mi-a placut foarte mult cum ai explicat.

 

Felicitari si multumiri pentru topic!

 

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Erata la punctul 6 de la enumerarea a doua: probabil ca asta da oricui prin cap dar o zic preventiv: soferul de schimb trebuie sa fie capabil sa conduca in siguranta cu volan pe dreapta. De la Londra la Arad sunt aprox. 2000 km in care va fi tare greu sa conduca unul singur (asta cel putin ar dubla timpul afectat drumului - cel mai bine te odihnesti/dormi in timp ce masina merge si, ca sa mearga masina, unul trebuie sa o conduca in timp ce altul se reface, o spun din experienta).

  • Like 1
Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Intr-un timp am cochetat cu chestia asta. Am citit mult si chiar am facut un plan ca al tau. Cu avion, debarcare, metrou, cazare, Dover - Calais, plata cu card.......cam tot ce ai povestit tu. Ulterior mi-am dat seama ca totusi pot plati ceva banuti in plus , pentru confortul meu, (volan pe partea corecta) si am cumparat masina de la Koln. Acelasi sistem.....autocar(de data asta), negociat cu neamtu inca de acasa pe telefon unde am mai scos cate sute de iepuroi. Cateva emailuri in care l-am anuntat cand vin si unde ma cazez. Ca si tine rezervare facuta de acasa prin Booking.com la Pulheim. Foarte eficient si ieftin (pentru germanica). Autocarul m-a lasat la gara centrala din Koln de unde m-am suit in trenul spre Pulheim. Cazare, a doua zi intalnit cu neamtul, vazut masina, placut, cumparat. Neamtul corect a mers cu mine si s-a ocupat de toate actele pana la numere. Eu nu vb. o iota germana, noroc ca neamtul stia ff bine engleza. Am montat numerele pe masina si...via Romanica. N-am plecat singur la drum, asa cum spui si tu, am luat pe cineva de incredere.

Asa a mai ramas un samsar vaduvit de fructul muncii salae :ha::ha:!!!

Edited by Catalin40A
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Da, ai procedat corect, desigur. Dar, in UK, masina aia probabil costa undeva la 1/2 din cea cu volan pe stanga... Asta daca era vreun 4x4 mai vechi, nu vorbim de masini noi, de cativa ani, sau masini de strada (alea nu se merita luate din UK). In plus, masinile de UK poti sa le pastrezi inmatriculate acolo pe numele tau, chiar daca nu stai acolo.

Sigur, e chestie de preferinte.

De curiozitate, ce masina era, cand ai fost acolo si cat ai dat pe ea acolo?

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Cum ziceam, din Anglia luai aceeasi masina la 1/2 de pret ;) Dar, sigur, fiecare cu volanul lui :))

Multumesc de link, o sa-l citesc in detaliu.

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Asa e cum spui tu - fiecare cu volanul lui.

Calculul meu a fost urmatorul : in cazul in care as fi adus masina din Anglia, pretul era probabil (sau nu !?) la jumate. Castigam in jur de 2000 euro. Insa ce cheltuiam este important:

 

- mutat volan de pe o parte pe alta, actiune ce sigur ar fi fost la mai mult de 1500 euro.

- bataia de cap aferenta operatiei - cautat piese, cautat mesteri priceputi, dus masina, pierdut timp, etc....

- Cheltuieli substantial mai mari cu adusul din GB fata de adusul din D. L-am aproximat la 200 - 300 euro in plus.

- Si ultimul punct, una e sa ai masina de fabrica construita cu volanul pe partea normala si alta e sa faci tu modificarea asta chiar si cu cei mai buni mesteri. Asa am vazut eu lucrurile.

 

Dupa cum se vede, pretul final este acelasi, si te mai alegi si cu munca si alergarea de rigoare.

Concluzia mea este ca daca vrei masina de Anglia ieftina, folosesteo asa cum a construito mamitica ei.

Pentru cei cateva sute de euro probabil castigati.....nu merita efortul.

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Nici eu nu sunt adeptul mutarii volanului. Dar nu ma intereseaza prea tare pe ce parte e volanul, am apucat sa ma obisnuiesc oricum :)

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

in UK n-ai nici o problema sa conduci cu volan pe orice parte. absolut nici una. pentru ca in oras n-o sa iti taie nimeni fata, n-o sa te depseasca nimeni pe linia continua, n-o sa te claxoneze nimeni. limita de viteza este de respectata, iar pe autostrada iar n-ai nici o problema cu volanul pentru n-ai trafic de pe contrasens. singurul loc mai nasol este pe drumurile de tara.

 

asa ca din UK as urmari masinile LHD la pret mic :grin:

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

LHD-urile sunt putine si nu au tocmai pret mic... Sunt cam pe la preturile din Germania, m-am uitat o data mai demult.

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

a) Eu, la prima tura, am inchiriat cu cardul, de acasa, un Vauxhall/Opel Astra cu AC, de la 1CAR1 (vad ca acum le zice altfel: http://www.enterprise.co.uk/car_rental/home.do --- dar mai sunt si alte companii, caute bine pe net), am dat 80 lire pe 3 zile. Daca ceream direct acolo, ma costa triplu. Vezi ca firmele de inchirieri auto au microbuzele lor care iau clientii lor direct de la aeroport si ii duc la locatia de unde primesc masinile, e inclus in pretul inchirierii, lucru intru totul convenabil. Cauta o firma care sa opereze pe aeroportul unde aterizezi! Inainte sa pleci cu masina inchiriata, asigura-te ca ti-ai luat toate detaliile locatiei lor (mai ales codul postal!). Eu am uitat sa fac asta si a fost o adevarata aventura sa-i regasesc pt returnarea masinii.

 

 

La ce ai spus mai sus as putea sa adaug AVIS, unde poti inchiria o masina cu 1 saptamana inainte la £20-£25/zi. Diferenta nu e uriasa dar la calcule neprevazute, ajuta cat de cat.

Enterprise este ok, la fel si Zipcar.NU RECOMAND sub nici o forma EUROPCAR. Sunt niste jnapani cu acte in regula, iti cer anticipat minim £300 garantie si dupa ce aduci masina cu full-ul facut, iti returneaza banii in 7-10 zile!! lucratoare. M-am ars odata, a 2 a oara nu mai calc pe acolo.

Iarasi foarte avantajos de inchiriat masina, uneori chiar mai ieftin decat la Avis, ar fi cei de la Budget. Foarte prompti, seriosi si toate masinile pana in 15k mile.

Sa aveti spor la cautat!

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

ATENTIE ! Sunt multi dealeri neseriosi, indieni,pakistanezi ....mare atentie cui dai banii. Preferabil sa cumperi de la particulari, asta este concluzia mea dupa multe drumuri in Anglia cautand masini. Norocul a fost ca zburam gratis...:wink:

RAV 4 Model Luxury 2018.
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

un motor de cautare cu masini de vanzare in uk gasim? am tot incercat pe net dar nu am gasit

:lr blackhttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?61857-LADA-NIVA-IASI-quot-Natasha-quot/page15&highlight=iesire+iasi :lr whitehttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?65728-Lada-Niva-1-7-i-multipunct/page52&highlight=lada+niva
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

un motor de cautare cu masini de vanzare in uk gasim? am tot incercat pe net dar nu am gasit

 

exista dar sint slabe rau de tot. si preturi mari. cauta "cars for sale in uk" si cauta-ti un post code (il poti folosi pe asta - SG128HN)

 

http://www.vcars.co.uk/used-cars/displaycars.php?mymakeid=&mymodelid=&travel=2000&age=&mileage=&enginesize=&fueltype=&transmission=&pricefrom=0&priceto=1000000&keywordsearch=ferrari&sortby=priceasc&fullpostcode=SG128HN&searchlog=Search

 

http://www.gumtree.com/cars

 

http://www.autotrader.co.uk/

 

btw, eu am mers pe Budget si sint super ok, la aceeasi bani am luat masina de clasa superioara, ca asta aveau atunci... conditia este sa ai bookingul facut cu ceva timp inainte (eu am avut cu 3 saptamini inainte, platit tot) :grin:

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

4x4MANIA is where we are !!!

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

@air_wolf , merci

:lr blackhttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?61857-LADA-NIVA-IASI-quot-Natasha-quot/page15&highlight=iesire+iasi :lr whitehttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?65728-Lada-Niva-1-7-i-multipunct/page52&highlight=lada+niva
Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Si ceva extra:

 

http://www.motors.co.uk

 

http://www.exchangeandmart.co.uk

 

http://www.parkers.co.uk

 

http://www.vcars.co.uk

 

http://www.desperateseller.co.uk

 

 

Si pentru cei ce stau la panda si pot licita:

 

http://www.british-car-auctions.co.uk

 

ebay.co.uk

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Felicitari pentru munca depusa si timpul pierdut in a concepe acest ghid!

Mi se pare destul de cuprinzator, practic e mura-n gura.

Sa-ti dea D-zeu sanatate! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Din cate stiu eu, dupa ce cumperi o masina pentru care vrei sa obtii un nou V5 pe numele tau, V5-ul fostului proprietar trebuie trimis inapoi la DVLA, tu pastrand doar cuponul din sectiunea 10. Este acel cupon suficient pentru a aduce masina pe roti din UK ? sunt vamesii/politistii multumiti daca le arati doar acel cupon ? Sau vii cu tot V5-ul dupa tine in Ro si ulterior il trimti la DVLA pentru emterea noului V5 ?

 

Exista si varianta sa declari masina exportata permanent, in acest caz trimitand la DVLA doar sectiunea 11 a V5. In acest caz ai tot V5-ul cu tine (minus sectiunea 11). A inceracat cineva sa inmatriculeze masina cu un V5 emis pe numele englezului dar cu datele tale completate la cumparator ? (deci fara sa ai V5-ul emis pe numele tau )

 

Se pot face asigurari la asiguratori romani care sa acopere si drumul UK-Ro ? Poate cele in vederea inmatricularii ?!?!?

Link to comment
Share on other sites

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Salut,

 

am adus mai multe masini pe roti din UK doar cu bucatica aia care a ramas la mine si cu copie (facuta inainte de rupere) de pe intreg talonul. De fiecare data, la intrarea in tara, mi s-au cerut actele masinii si nu a fost nici o problema.

 

Atentie: daca declari masina ca exportata, atunci ea se radiaza si nu mai ai dreptul sa circuli cu ea pana nu o inmatriculezi din nou.

 

De inmatricularea in tara, nu stiu ce sa-ti spun, nu am incercat. Dar cred ca cel mai simplu este sa-ti obtii noul V5 pe numele tau si, cu el intreg, o inmatriculezi in tara sau in BG fara probleme.

 

O masina poate fi asigurata doar de catre un asigurator din tara de inmatriculare. Stiu ca, la noi, exista o metoda gen "asigurare temporara in vederea inmatricularii" dar, daca nu ma insel, aceea e conditionata de emiterea unei carti de identitate romanesti (adica trebuie sa treci prin RAR-ul nostru cu ea). Nu sunt 100% sigur de asta, poate pot da mai multe lamuriri alti colegi mai cunoscatori.

 

Ai varianta asigurarii driveaway, pe cateva zile. Ca sa ai acces la o asigurare driveaway, masina trebuie cumparata de la un dealer mare, care are contract cu o societate de asigurari. Cand cumperi de la privat, n-ai cum sa primesti asigurarea driveaway.

 

Este foarte important sa ai pe cineva acolo, cu rezidenta si permis de UK cu vechime, eventual si cu macar inca o masina inmatriculata acolo pe numele sau. Persoana respectiva isi poate face asigurare pe masina ta si sa te treaca pe tine secondary driver pe acea asigurare. In felul asta esti perfect legal. Eu asa am procedat de multe ori.

 

Spor!!!

Importator oficial Toyota Land Cruiser Seria 70 actuala, Euro 6, inmatriculabila. Detalii pe https://www.landcruiser70.ro
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Re: Tutorial/ghid practic de cumparat si adus masini din Anglia :)

 

Wowww !!!! super ghidul si amanuntit ... plus portia de ras :D ...

Sunt si eu ratacit pe aici prin UK mai exact in Tara Galilor ( Wales ) de ceva timp si chiar cautam informatii cum sa aduc o masina pentru tatal meu ( nu il deranjeaza partea volanului ) ca sunt foarte ieftine si ce conditii trebuie respectate. Multumesc userului " matteo_tgv " pentru timpul acordat in scrierea acestui articol. Numai bine. Va salut.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use