Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Despre 100Tracks

100tracks

Postări Recomandate

Re: Despre 100Tracks

A fost creat un alt campionat. In esenta tot de offroad dar cu anumite caracteristici diferite de Campionatul CNOR (navigatie, reguli, organizare etc).

Offroadul e tot offroad, masinile au tot 4 roti, padurea e tot padure si troliul e tot troliu.

Ce nu inteleg de ce sunteti unii revoltati si considerati ca 100Tracks a copiat campionatul CNOR?

Cei din CNOR aveti drept de autor pentru offroad? Aveti marca inregistrata si nimeni nu mai poate face offroad in tara asta fara acordul vostru? E vreun monopol stabilit pentru asa ceva?

Campionatul CNOR de unde a fost copiat? Sunt altii inaintea voastra care au inventat sportul acesta in Romania cu multi ani in urma cand unii dintre voi nici nu stiati ce inseamna transmisia 4x4.

Unii din acei oameni au considerat ca actualul campionat CNOR nu le mai satisface dorintele. Au tot dreptul sa aleaga altceva daca exista alternativa.

Voi le contestati lor alegerea pe care au facut-o de parca ati avea dreptul ca sa faceti asa ceva.

Va comportati de parca cineva a interzis campionatul CNOR. Din cate stiu eu nu s-a intamplat asa ceva.

Campionatul CNOR poate fi tinut in continuare. Am inteles ca aveti deja stablite 5 etape, suficiente pentru Campionatul National de Offroad..

In aceste conditii, de ce e aceasta agitatie?

Pentru ca e posibil ca unii concurenti sa nu mai participe la campionatul CNOR si sa se mute la 100Tracks? E dreptul fiecaruia ca sa faca asta.

Din pacate notiunile de "campionatul national de off road" si "comisia nationala de offroad" se abreviaza la fel - "CNOR" deci in unele locuri nu imi e foarte clar mesajul.

Daca "cei din CNOR" inseamna "cei din comisie" - as vrea sa remarc faptul ca majoritatea celor care au exprimat pareri ALTELE DECAT LAUDATIVE (!) nu fac parte din CNOR (comisia...) ci sunt in general sportivi sau organizatori.

In prima parte a postului citat de mine, completat cu explicatiile foarte frumoase date de userul "drujba" mai devreme, este surprinsa esenta agitatiei: un format de concurs de offroad in care modul de transmitere a indicatiilor de parcurgere a traseului de la organizator la concurenti este o chestie care are tot cadrul sa se desfasoare in actualul set-up (comisia nationala de offroad si activitatea sportiva de 'offroad' din cadrul federatiei de automobilism sportiv (fras) ).

Asa cum concursurile de la Arad si Alba, in care indicatiile de parcurgere a traseului se transmit sub forma de puncte GPS se organizeaza in cadrul activitatii de offroad, folosind un calendar comun intre etape, cupe, atlfel de evenimente (trialuri) etc, acest format de concurs (in care indicatiile de parcurgere a traseului se dau tot sub forma de puncte GPS (mai multe = un "track"), desfasurat cu masini identice cu cele de offroad, avea locul perfect in cadrul activitatii de offroad.

Din diverse motive (nu speculez eu), intreaga constructie a fost facuta altfel, sustinand / afirmand ca este un sport diferit de offroad, care are nevoie de o comisie separata. Aici, eu unul nu reusesc sa identific explicatii (care sa nu fie speculatii legate de orgolii, etc) si pare ca nimeni nu reuseste - de aici discutiile.

In plus, din moment ce concursul de adreseaza acelorasi sportivi, cu aceleasi masini, dar mesajul sustinut peste tot este ca este 'altceva' exista in mod normal o doza de neincredere. Cand lumea isi aduce aminte si restul de istorie, cu atat mai mult capitalul de incredere de plecare este negativ.

Legat de faptul ca alegerea apartine concurentilor - acest lucru este evident. Dezbaterea si reactiile nu se leaga in mod deosebit de 'cine ce alege' (desi din moment ce noul format se adreseaza fix acelorasi concurenti si nu se organizeaza in cooperare cu orgnizatorii de concursuri de "offroad" este foarte probabil ca participarea sa fie injumatatita la evenimentele din ambele campionate deci toata lumea sa aiba de suferit!) ci de marketingul conceptului ("nou", "complet altceva", "mai bun" etc) afirmatii pe care colegii de forum pare ca le gasesc greu de digerat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 202
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

... Si na, ca a reinviat si dubiosul de Drujba, auzi coane, i-a sa vii tu sa-ti platesti meditatiile de offroad :ha:

...

asta nu mi se pare un comentariu elegant. Constructiv ar fi sa combatem ideile, nu oamenii. Parerea mea.

Shit happens
Link spre comentariu

.....

A fost creat un alt campionat. In esenta tot de offroad dar cu anumite caracteristici diferite de Campionatul CNOR (navigatie, reguli, organizare etc).

Offroadul e tot offroad, masinile au tot 4 roti, padurea e tot padure si troliul e tot troliu.

.....

Abia astept sa citeasca si cei din FRAS postul tau Max. POate asa o sa-si deschida ochii desi sunt pe jumatate deschisi....

......

Referitor mesajului tau, te informez ca legea (si in Romania) interzice sa exista doua federatii pentru acelasi sport. Legislatorul nu a fost un prost cand a gandit asa ceva. In mod similar nu poate fi benefic sa exista doua comisii sportive (si doua campionate) pentru acelasi sport.

......

Exact.

alea, alea, piesele.....
Link spre comentariu

O parere personala despre noul format de concurs. Precizez ca nu am citit in totalitate regulamentul, deci nu pot sa-mi dau cu parerea decat la chestiunile generale

1. Formatul cu 2 clase in loc de 3 si simplificarea dotarilor/limitarilor la masini - mi se par cea mai faina chestie.

La ora actuala standardul in formatul CNOR e mult impins catre alergatura, cu niste masini care nu sunt gandite pentru asa ceva. In plus, interzicerea Simex-ului limiteaza participarea celor care au o masina de tura, dar care nu ar cheltui 1000 de euro pe un set de MT-uri numai ca sa se dea la o etapa de campionat

Openul si extremul mi se par departajate doar prin nivelul de buget pe care-l ai si de performanta troliului. La orice concurs de la clasa extrem, daca va uitati la poze, jumatate dintre ele sunt cu masini in troliere. Practic sectiunile din traseu care se considera ca fac diferenta intre open si extrem sunt de fapt trolieri intensive sau chinuitul masinii pe sectiunile imposibile. De fiecare data cand openul si extremul au concurat impreuna nu a existat o departajare evidenta intre clase (Shumen e ultimul exemplu, Luci si Mao, campionii la open au castigat in fata locului 1/2/3 la extrem, iar la trial Vlad Viorel s-a batut in finala cu Marinica)

2. In ceea ce priveste navigatia pe track, in loc de RB. Aici sunt doua opinii:

Cei care considera ca prin diminuarea rolului navigatorului se va pierde din farmecul concursului. Parerea mea este ca notiunea de "navigator smecher" e putin gresit interpretata. Practic, majoritatea situatiilor in care navigatorul a facut diferenta au fost in cele cu un grad mare de ambiguitate sau in cele in care RB a fost gresit. Amandoua situatiile sunt trecute la categoria "nu ne propunem asta" deci nu ar trebui sa faca diferenta intre concurenti. Din punctul meu de vedere un navigator smecher poate fi considerat ala care reuseste sa mearga 2 zile pe roadbook fara terratrip (am avut eu norocul de unul la un concurs) sau care poate sa gaseasca un azimut numai cu busola si harta, fara electronica (asa cu s-a incercat la RAT).

Pe formatul cu navigatie de track, daca se doreste sa existe si "bucata navigatorului" e foarte simplu sa se adauge si cateva azimuturi optionale in care aportul navigatorului sa fie substantial. Practic daca crezi ca ai un navigator smecher iei si punctele "bonus" cu riscul ca daca nu il gasesti sa pierzi timpul degeaba.

Cei care considera ca prin folosirea trackului vor merge mai repede, vor constata ca nu e chiar asa. Sorine, cu parere de rau te anunt ca la track va trebui sa mergi pe unele portiuni mult mai usor, vei pierde traseul mai des, avantajul fiind ca iti vei da seama mult mai repede ca bananai. Deci frustrarea va ramane din punctul asta de vedere.

Avantajul pe care-l vad la track este legat de faptul ca nu mai face diferenta atat de mare intre incepatori si avansati si nici nu-ti trebuie terratrip. Practic amandoi vor realiza la fel de repede cand au luat-o aiurea si trackul se abate de la cel oficial. Desigur, un navigator experimentat va face diferenta pe portiunile dificile (de ex. unde nu exista un drum, unde poti taia o bucata fara sa trebuiasca sa te intorci, etc)

Aici, daca se doreste sa se elimine zona de ambiguitate se pot adauga elementele suplimentare de ghidaj (ca la enduro): benzi, sageti facute cu spray fosforescent, etc.

In plus, exista un avantaj clar pentru organizator: Mult mai usor de facut traseul, oameni mai putini in teren, contestatii mult mai putine. Practic exista doar 2 repere de evaluare a performantei: ai facut/nu ai facut traseul si daca da, in ce timp.

Un ultim element pe care vreau sa-l mentionez este zona de media/promovare. Pentru atragerea atat a sponsorilor, cat si a concurentilor zona de vizibilitate e foarte importanta. Ori asocierea intregului campionat cu un brand ca Discovery si incercarea de a aduce noutati de genul live streaming mi se par exceptionale. Sunt etape din CNOR care au ridicat stacheta mult pe zona asta (GTC e cel mai bun exemplu), dar faptul ca s-a reusit un astfel de parteneriat pentru toate etapele la 100tracks e o chestie foarte faina. Cred ca in momentul in care vor incepe sa vina concurenti si din alte tari deja multi nu vor mai face misto de ideea de "campionat european".

Editat de razvanutza
  • Like 1
Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu

Exact.

Drujba si Mao, nu jubilati inca...

Chiar daca e vorba tot de offroad, exista anumite diferente importante.

Prima si cea mai importanta este modul de navigatie. Aceasta difera substantial.

Mai sunt si diferentele de arbitraj...

Si altele...

Veti zice ca nu e atat de mare diferenta...

Atunci o sa va rog sa imi spuneti diferenta dintre Rally Raid si offroad CNOR. E vorba tot de teren accidentat, tot de masini 4x4 si culmea tot de navigatie cu roadbook. Aici nu au fost probleme de asemanare si de ramuri sportive asemanatoare? Doua comisii distincte... masini, trasee, navigatie asemanatoare. Hmm...

Link spre comentariu

Atunci o sa va rog sa imi spuneti diferenta dintre Rally Raid si offroad CNOR. E vorba tot de teren accidentat, tot de masini 4x4 si culmea tot de navigatie cu roadbook. Aici nu au fost probleme de asemanare si de ramuri sportive asemanatoare? Doua comisii distincte... masini, trasee, navigatie asemanatoare. Hmm...

Dupa acest mesaj cred nu mai voi pierde timpul sa iti explic nimic...

Ciao

--
Link spre comentariu

Drujba si Mao, nu jubilati inca...

Chiar daca e vorba tot de offroad, exista anumite diferente importante.

Prima si cea mai importanta este modul de navigatie. Aceasta difera substantial.

Mai sunt si diferentele de arbitraj...

Si altele...

Tu faci misto ?

Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006

KAMIKAZE TEAM

Link spre comentariu

A, si inca o chestie. Nu am vazut niciun concurent entuziasmat de oportunitatea aparuta: Intr-un singur an pot participa concomitent la 3 podiumuri de offroad, dintre care unul european :) Mai ca-mi vine sa nu mai vand masina...

PS: Nu am gasit in dex cuvantul offroad. Luni ma duc sa-l inregistrez ca marca si la anul ma dau si eu cu motocicleta de enduro :)

Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu

@max: eu nu prea inteleg pozitia ta. La concursuri n-ai mai fost, etape sau cupe (oficiale) n-ai mai organizat iar etapele organizate de colegii tai din Baia Mare au iesit bine (cel putin din punctul de vedere al participantilor). Crezi ca o participare mai redusa la etapa din Baia Mare ar fi benefica? Daca da, cui? Daca maine un fost angajat isi trage o firma vis-a-vis de tine si iti ia jumatate din furnizori si din clienti crezi ca o sa sari in sus de bucurie de dragul consumatorului care mai are o optiune? Eu cred ca nu dar daca tu crezi altfel, consulta-te cu Razvan. Iar comentariile/citatele din care rezulta ca CNOR nu a facut NIMIC sunt cel putin malitioase. La inceputul fiecarui an, in AG s-au stabilit obiectivele pentru anul in curs si s-a raportat ce s-a realizat in anul precedent. Crinu, Liviu sau Cristi ti se par niste indivizi superficiali care se aduna sa discute nimic? Aproape intotdeauna s-a bifat cu ok ceea ce s-a stabilit in anul precedent. In anul asta CNOR-ul a lasat-o mai moale deoarece nu mai prea era ce sa discutam si acum mandatul e, practic, terminat. Principala poblema, banii, nu se poate discuta in absenta partenerului de discutie (FRAS) care, la randul lui, va avea alegeri in cateva luni. Dar de aici pana la NIMIC timp de trei ani e cale lunga. Oricum, vin alegerile, cluburile vor propune alti oameni iar cei de pana acum vor ura celor noi spor la treaba. Chiar nu intelegi ca singura preocupare serioasa e fragmentarea acestui sport pana sub limita de pierdere financiara tolerabila? Cine crezi ca ar fi avut ceva impotriva ca Rasti si Floyota sa organizeze etape, chiar si cu regulamente particulare diferite de cel actual? Sau cine s-ar fi suparat daca etapele lor erau sponsorizate de Discovery? Trebuia doar sa se re-activeze, sa-si plateasca darile ca orice alt club si sa propuna altceva. Cu exceptia ultimului an in care cei doi au organizat etape, an in care am avut masina praf, am participat la toate concursurile organizate de ei si m-am simtit foarte bine. Dupa cum am participat si la cele pe care le-ai organizat tu. Iar regulamentul actual, cel la a carui redactare au participat atat Rasti cat si Floyota, a fost doar actualizat ca urmare a problemelor aparute dar nu a fost schimbat in esenta lui. Daca se doreste cu adevarat schimbarea regulamentului, cluburile nu au decat sa o propuna. Fiecare propunere s-a discutat in comisie si ceea ce a trecut de comisie s-a votat in AG. Tot ceea ce s-a aprobat a fost introdus in regulament. Actualul regulament este rezultatul unui proces democratic si a multor ore de dezbateri. Evident, este perfectibil. In concluzie, chiar nu-ti inteleg atitudinea pro-scindare. Pe altii i-as fi suspectat ca-si maresc sansa la un podium dar tu, oricum, nu te dai.

@razvanuta: cu toata prietenia, daca o sa ai ocazia sa pilotezi cu un navigator adevarat o sa intelegi cat de frumos e, de fapt, sa mergi pe roadbook. Inteleg si frustrarea celor care-si pierd ore prin padure din cauza copilotului ratacit dar solutia nu e inlocuirea lui cu o maimuta sau cu un aparat ci cat mai multe ore de concurs. Si daca tot nu iese nimic, "schimbarea gastii". De cativa ani buni organizez cupa Clujului si de multe ori sunt nevoit sa urmaresc trackul pentru a continua treaba din ziua precedenta. Crede-ma ca e un chin, in special in zone cu semnal slab si drumuri multe iar viteza e muuuuult inferioara celei din situatia in care mergeai pe rb. Evident, asta nu inseamna ca un organizator nu are dreptul sa incerce acest format. Totusi, asculta si de oamenii care stiu navigatie: Mauri, Tuparu, Tutu, Watcher, Mao, etc.

Shit happens
Link spre comentariu

Dupa acest mesaj cred nu mai voi pierde timpul sa iti explic nimic...

Ciao

Ma mir ca mi-as scris si acest mesaj... :grin:

E si asta o explicatie. Un mesaj din care inteleg ca ceva iti incurca socotelile...

Faptul ca exista ramura Tot Teren care este asemanatoare intr-o oarecare masura cu CNOR-ul e problema pe care o contestati voi dar faptul ca CNOR-ul este asemanator cu Rally Raid-ul nu e o problema... Hmm

Link spre comentariu

Tu faci misto ?

Intr-o oarecare masura da. Ma bucur ca ti-ai dat seama. :grin: Cu toate astea, misto-ul meu are un mesaj...

Poate ca unii il inteleg... :wink:

Link spre comentariu

[ATTACH=CONFIG]232482[/ATTACH]

Buna asta:)

Bai MAO esti cu vaca :):):) desigur in sensul bun si de gluma :)

pe telefon posa nu prea se vedea da cand m-am uitat pe monitor m-am cracanat de ras :):):) serios daca invitatia e reala daca am timp vin si eu :) da din 100 de snaps cred ca nu trec de primele 10 :):):):):):):):):)

Link spre comentariu

... vin si eu tupare :)

Jeep Wrangler YJ - 1989 - 2.5" Lift

Jeep Wrangler TJ - Sahara Limited Edition 2001 - 4" Lift

Jeep Wrangler TJ - Rubicon Express - Custom Made 1997 - 6" Lift

http://www.ClubJeepRomania.ro

Link spre comentariu

@max: eu nu prea inteleg pozitia ta. La concursuri n-ai mai fost, etape sau cupe (oficiale) n-ai mai organizat

Sorine, sa inteleg ca in situatia asta nu am voie ca sa imi dau cu pararea sau, de ce nu, sa am o anumita pozitie?

Iar incepem cu atitudinea de genul "nu te dai deci nu contezi" ?

Asa e, n-am mai fost la concursuri si nu am mai organizat din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul ca actuala organizare si reguli ale CNOR-ului nu au fost pe gustul meu. Nu ne atragea cu nimic, nu ne ajuta cu nimic.

In actuala organizare a campionatului 100Track, am niste avantaje care ma ajuta foarte mult si pentru care, impreuna cu echipa mea, am decis ca dorim sa facem din nou Maramures Offroad Fest ca si cupa in cadrul acestui campionat.

In aceste conditii imi permit ca sa am o pozitie in calitate de organizator.

Sorine, am trecut prin multe si de multa vreme. La prima sedinta a Comisiei cluburilor de Offroad din Romania de la Tg. Mures unde am fost invitat de catre cei care au inventat competitiile de offroad din Romania m-am simtit mandru ca am stat la masa cu ei iar club4x4 a fost invitat si acceptat ca membru cu acelasi drept de vot ca si celelalte cluburi deja consacrate. Faptul ca o parte din acei oameni sunt in aceasta noua comisie ma fac sa cred ca am luat decizia corecta pentru noi.

iar etapele organizate de colegii tai din Baia Mare au iesit bine (cel putin din punctul de vedere al participantilor). Crezi ca o participare mai redusa la etapa din Baia Mare ar fi benefica?

De ce ar fi o participare mai redusa? Nu mai face nimeni o alta etapa de campionat in Baia Mare.

Noi vom face o cupa dupa specificul nostru, intr-un format care nu are treaba cu o etapa de campionat, cu participanti in proportie de 98% diferiti si in cu totul alte perioade (august respectiv octombrie).

Nu cred ca MMOF-ul va incurca planurile nici unei etape de campionat.

Daca maine un fost angajat isi trage o firma vis-a-vis de tine si iti ia jumatate din furnizori si din clienti crezi ca o sa sari in sus de bucurie de dragul consumatorului care mai are o optiune?

Din punctul meu de vedere acesta nu e un exemplu foarte elocvent. Cei din Xtreme Adventure Baia Mare au fost inainte in echipa Club4x4 Baia Mare si au participat la organizarea editiilor MMOF-ului. S-a produs o scindare care a dus la un lucru bun si anume aducerea unei etape de campionat national in Maramures.

Cred totusi ca o abordare de tip comercial a acestei situatii nu face bine... Lucru acesta va da senzatia participantilor la evenimente ca este mai important business-ul decat sportul sau distractia.

In concluzie, chiar nu-ti inteleg atitudinea pro-scindare. Pe altii i-as fi suspectat ca-si maresc sansa la un podium dar tu, oricum, nu te dai.

Cu toate discutiile din spate, nu ma consider un om care sustine o scindare desi am vazut si pana acum multe scindari care au avut loc in offroad.

Faptul ca aderarea noastra la acest nou campionat ne da posibilitatea de a organiza a 6-a editie a Maramures Offroad Fest, eveniment foarte drag noua, consider ca e un lucru bun cu riscul de a fi acuzati ca sustinem vreo scindare.

Link spre comentariu

Cred totusi ca o abordare de tip comercial a acestei situatii nu face bine... Lucru acesta va da senzatia participantilor la evenimente ca este mai important business-ul decat sportul sau distractia.

Exact asta ai facut tu acuma.

Max, no offence, am fost la voi la MMOF in 2011, a fost foarte fain, am cunoscut oameni deosebiti, cupa care nu a fost facuta pt a aduce profit....

Ei....ce urmeaza este business...

Link spre comentariu

In actuala organizare a campionatului 100Track, am niste avantaje care ma ajuta foarte mult si pentru care, impreuna cu echipa mea, am decis ca dorim sa facem din nou Maramures Offroad Fest ca si cupa in cadrul acestui campionat.

In aceste conditii imi permit ca sa am o pozitie in calitate de organizator.

Noi vom face o cupa dupa specificul nostru, intr-un format care nu are treaba cu o etapa de campionat, cu participanti in proportie de 98% diferiti si in cu totul alte perioade (august respectiv octombrie).

Nu cred ca MMOF-ul va incurca planurile nici unei etape de campionat.

Nu stiam ca te "reactivezi", motiv pentru care nu-mi puteam explica partizanatul. Acum e clar. Daca opinia ta nu conta, nu-ti raspundeam.

In ceea ce priveste procentajul de 98% participanti diferiti, ar fi interesant de vazut atat algoritmul de calcul cat si statistica de dupa eveniment. Chiar crezi ca cu doar 2% din participantii care se dau in campionatul off-road finantatorul, indiferent cine e acela, va mai risca si o a doua incercare?

Ceea ce foarte putini par a intelege este faptul ca scaderea numarului de participanti din campionat nu s-a datorat in principal regulamentului ci crizei. Faptul ca majoritatea cluburilor nu au stiut sa-si atraga membri noi, in special la categoria standard, n-a ajutat. Inteleg si faptul ca stacheta a fost ridicata din punct de vedere al dotarii tehnice dar asta e ceva natural si de dorit. La primul concurs la care m-am dat am avut o Lada Niva standard. In continuare cred ca m-as descurca cu ea la standard dar nu prea pot sa-mi imaginez cum as putea termina o proba de extrem (si cam care ar fi timpul necesar). Asta e si motivul pentru care s-a propus, si sper ca se va si vota, introducerea unei categorii suplimentare intre standard si open, sa-i zicem "open light".

In ceea ce priveste ramarca ta ca nu ai mai organizat cupe deoarece nu ai fost de acord cu formatul campionatului, ea nu se sustine din cel putin doua motive: 1. Orice cupa se poate organiza dupa orice regula doreste organizatorul, regulamentul fiind obligatoriu doar pentru etape si 2. Nimeni din comisie nu a inteles ca ai avea o nemultumire vis-a-vis de regulament pentru simplul motiv ca n-ai facut nici o intampinare in acest sens.

Acum voi pleca din tara si ma intorc doar in Ianuarie. Nu stiu daca voi avea net dar, in cazul in care nu voi putea comunica, va doresc "Sarbatori Fericite".

Shit happens
Link spre comentariu

Mai usor decat Basarabia 250 se indtra din Bd 1Decembrie 1918 nr1 in incinta Grup Industrial Titan (fosta fabrica Titan Masini Grele).Se face pe prima alee la dreapta si in capat e o hala alba cu un turn de racire in curte.

Sa nu-mi cereti track ca nu sunt pregatit,cine nu se descurca sa vina dupa mirosul de gratar :ha:

Offroad Racing Romania-THE ORIGINAL since 2006

KAMIKAZE TEAM

Link spre comentariu

• vstef_is a resetat ca important acest subiect

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare