Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Definitia offroadului ca activitate sportiva - ma lamureste si pe mine cineva?

Postări Recomandate

Salut,

Atat prin prisma discutiilor legate de competitiile de offroad, cat si ca fost/viitor participant la astfel de evenimente nu am reusit sa gasesc un raspuns exact la o intrebare aparent stupida: "cum poate fi definit offroadul ca activitate sportiva?".

In Dex nu exista cuvantul offroad, iar pe niciunul dintre documentele de pe site-ul FRAS (inclusiv pe sectiunea dedicata) nu am gasit o detaliere a acestei discipline. Am cautat si pe site-ul FIA si acolo offroadul este o denumire generica ce cuprinde 2 mari categorii: Rallycross Championship si Autocross Championship: http://www.fia.com/calendars . Uitandu-ma la cerintele tehnice la fiecare dintre cele doua ramuri am realizat ca ele sunt reprezentate in FRAS de ramuri diferite fata de offroad (Rally Cross, Viteza in Coasta)

Daca trecem oceanul, competitia de offroad are o semnificatie mult mai larga: drag-race-urile prin noroi, rock-crowling, baja-type, trialuri, winch-contest, etc. Practic fiecare "ramura sportiva" are regulile ei, fara o legatura comuna.

Revenind la miorita noastra, am incercat sa schitez eu o asfel de definitie plecand de la ce am considerat ca diferentiaza offroadul de celelalte ramuri ale automobilismului sportiv

"Offroadul ca activitate sportiva este competitia cronometrata intre doua sau mai multe autoturisme cu tractiune integrala pe un traseu accidentat aflat preponderent in afara drumurilor amenajate, indiferent ca acestea sunt deschise sau nu circulatiei publice"

Alte pareri?

Editat de razvanutza
  • Like 1
Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Definitia offroadului ca activitate sportiva - ma lamureste si pe mine cineva?

Trebuie neaparat cu tractiune integrala? Sunt competitii unde participa si masini 4x2 si chiar au castigat (vezi Dakar si altele).

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Re: Definitia offroadului ca activitate sportiva - ma lamureste si pe mine cineva?

Definitia offroadului :o adunatura de masini 4x4 care iau startul in care patrolul nu ajunge niciodata primul dar ajunge,jeepulul i se rupe cardanul,la mithubishi i se rup pivotii ,la toyota ii fata puntile si unde invingator iese mai mereu suzuki(samurai sau vitara):ha:

Scuze de off-topic pentru ca alceva vreiai sa auzi.

Editat de dulceanu ionel
  • Like 1

Fiecare zi trebuie trăită ca și cum ar fi ultima..

Off-road Alyon Team

Link spre comentariu

Trebuie neaparat cu tractiune integrala? Sunt competitii unde participa si masini 4x2 si chiar au castigat (vezi Dakar si altele).

Stelea, eu ma refer strict la competitiile de offroad de la noi, unde toate au tractiune integrala. Exista si ramuri in cadrul FRAS-ului unde sunt acceptate autoturisme 4x4, dar acestea concureaza la clase separate din cate stiu eu.

Link spre comentariu

@razvanutza poti pleca de la definitia definitiei, si anume: genul proxim si diferenta specifica. in enuntul tau nu ai trasatura caracteristica notiunii.

respect,

bogdan.

Link spre comentariu

wikipedia are definiția:

Off-roading is the activity of driving or riding a vehicle on unsurfaced roads or tracks, made of materials such as sand, gravel, riverbeds, mud, snow, rocks, and other natural terrain.

și așa acoperă și mașini, și motorete și atv-uri și altele

:)

Link spre comentariu

wikipedia are definiția:

Off-roading is the activity of driving or riding a vehicle on unsurfaced roads or tracks, made of materials such as sand, gravel, riverbeds, mud, snow, rocks, and other natural terrain.

și așa acoperă și mașini, și motorete și atv-uri și altele

:)

Asta e definitia generica a offroadului. Eu am incercat sa restrang putin la competitia de offroad de la noi.

Practic in ultimul an au fost multe discutii contradictorii care pleaca tocmai de la lipsa unei astfel de definitii:

1. Realizarea unui eveniment de offroad despre care organizatorul nu stie daca e considerat concurs

2. Discutii de genul "Dom'le, eu nu vreau sa vin la competitie de offroad sa alerg pe forestiere". Din punctul meu de vedere forestierul e drum amenajat si ar trebui sa fie considerat doar bucata de legatura in concursul de offroad, de aia si in multe cazuri exista limitarea de viteza

3. Aparitia unor noi formate de concurs care se considera ca nu fac parte din offroad deoarece modalitatea de parcurgere a traseului e diferita

4. Participarea unor categorii de vehicule care nu se incadreaza (de ex. trocariciul).

Link spre comentariu

Stelea, eu ma refer strict la competitiile de offroad de la noi, unde toate au tractiune integrala. Exista si ramuri in cadrul FRAS-ului unde sunt acceptate autoturisme 4x4, dar acestea concureaza la clase separate din cate stiu eu.

Salut.

Daca e sa ne referim strict la noi, atunci nu prea conteaza daca e 4x4 sau 4x2 ... troliu sa fie puternic si rapid :grin:

Link spre comentariu

Salut.

Daca e sa ne referim strict la noi, atunci nu prea conteaza daca e 4x4 sau 4x2 ... troliu sa fie puternic si rapid :grin:

:ha::ha::ha: BIG LIKE!!! :x

Toyota LJ 70

Transsylvania Off Road Club

www.helpdani.eu

Link spre comentariu

La noi offroadul ca si ramura sportiva este intalnirea mai multor sportivi care foarte putini fac sport care au bani de cheltuit si masini de rupt chef de sprit si dorinta de rupere de realitate!

Membru club GTC Motosport:
Link spre comentariu

la noi si la ei... offroad inseamna in afara drumului. cu orice, nu doar 4x4. restrictiile le adauga regulamentul, dar definitia este in afara drumului.

The Climber - V6 4runner 1st gen. on 31x11.5x15 TSL SX, T-Max 9500

“ It doesn't matter how slowly you go, as long as you don't stop. ” — Confucius.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare