Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Trasee vechi, conditii noi

ctinu

Postări Recomandate

Las la aprecierea moderatorilor plasarea acestui post: aici, sau la "Cum conducem in offroad?". Il consider un studiu de caz despre cum trebuie/nu trebuie sa se procedeze pe ghiata si zapada.

Am plecat avand drept tinta locatia "La grajduri", sub Iezerele Cindrelului. Dupa barajul Gura Raului, drumul a inceput sa urce in serpentine, la inceput asfalt ud apoi zapada flescaita si in final ghiata lustruita, acoperita cu un film de apa. Iar eu aveam AT-uri. Am dansat putin, de cateva ori si am hotarat ca daca drumul e tot asa, nu merita continuat. Am intors, am oprit pt o poza si abia atunci am vazut in ce ne varasem: efectiv, nu ne puteam tine pe picioare din cauza ghetii. Coborarea a fost un adevarat test.Treapta I-a+reductor(Low).

Se spune ca in astfel de conditii trebuie sa uiti de frana; eu zic ca e bine sa te gandesti tot timpul la ea, cand si cum s-o folosesti. Daca in panta, masina lua cat de cat viteza, la prima curba, n-o mai oprea decat santul dinspre deal sau raul din vale. Pt a controla viteza, frana trebuie "mangaiata" cu delicatetea cu care mangai un bebelus. Cand ABS-ul intra in functiune esti deja pierdut.

Mi-a amortit piciorul pe acceleratie si frana, dar in final am avut satisfactia sa nu fi dansat deloc in timpul coborarii.

Pt completarea programului am urcat la Paltinis si de acolo spre vf. Tomnatic. Zapada, mica la inceput, crestea pe masura ce urcam si ascundea sub ea ghiata tot mai tare si groasa. Am inaintat pana a devenit evident ca rampele abrupte care urmau nu le mai puteam urca. Din nou (-) AT-urile. Dand inapoi pana la un loc unde as fi putut intoarce, roata din spate a alunecat spre rapa. Fiecare incercare de a scoate masina spre inainte facea ca spatele sa alunece si mai mult spre vale. Am oprit, am ancorat masina cu sufa, de un brad si am incercat iesirea cu ajutorul unor fascii de cetina. Nicio sansa, le-a tocat de parca trecusera printr-un storcator de fructe.

Noroc ca in urma noastra a venit un Samurai care dupa ce a patinat zadarnic incercand sa ne traga spatele pe drum, a trecut in fata. Mi-am sincronizat elanurile cu ale lui si din 7-8 zmucituri am iesit.

Daca aveam troliu, sau macar un winch manual...daca aveam cauciucuri de iarna...daca reduceam presiunea in pneuri...daca eram mai multe masini...daca eram mai atent...daca nu ma bagam...

Dar atunci unde mai e distractia?! Raspund tot eu: distractia e buna la sfarsit, cand te bucuri de ea, intreg si cu bugetul cat mai putin afectat.

DSC01496a.thumb.jpg.dece7459902330d5ba5224e4c985bdb4.jpgDSC01491a.thumb.jpg.5d5f5848f8cebd3bfdf4e8411806d0d8.jpgDSC01497a.thumb.jpg.1ce37f362e7d912d408c07dcf7e0116a.jpg

https://youtu.be/oD8kG30CmpY

ps. Vremea mohorata si presupunerea ca va fi o iesire simpla, m-au facut sa renunt la camera de parbriz. De aici saracia de imagini.

........................

• Like 1
Sa cunosti, sa vrei - vei putea face !
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Trasee vechi, conditii noi

Doua lanturi sunt ideale in contitiile astea, patru fac minuni!

Ai dreptate, uitasem sa mentionez: daca aveam lanturi...

Desi pe gheata aia, in panta si in curbe nu rezolvau singure problema. M-ar fi tentat sa merg mai repede si ar fi crescut riscul.

@FordRanger

M-am gandit la un moment dat, dar era apa pe jos si nu aveam sosete de schimb!

Editat de ctinu
Link spre comentariu

In situatia din poze, daca e musai sa urci pe drumul ala si nu ai lanturi, o solutie ar fi sa mergi pe marginea drumului, prin zapada, cu rotile de pe o parte, de preferat pe partea opusa vaii, haului, etc, pentru ca in caz de nereusita sa te opresti in sant si nu in vale. Daca ecartamentul iti permite, poti rula cu rotile dinspre interiorul drumului pe banda de zapada neinghetata de pe mijloc. Niste anvelope bune si reductorul ar trebui sa ajute la urcarea pe un astfel de drum, mai ales ca panta nu era chiar asa abrupta. Cu atentie sa nu rupa aderenta. Iar la coborare la fel, mers macar cu rotile de pe o parte prin zapada de pe marginea drumului. Am aplicat cu succes solutia asta, chiar si cand pe coborare am pierdut putin controlul masinii, fiind gheata si mi-a aparut alta masina pe urcare, dar am tras catre margine unde am reluat controlul masinii chiar foarte usor. Pe margine nu este gheata asa cum se face pe partea unde se ruleaza de obicei.

Cat despre situatia din filmulet, cred ca ai fost penalizat de anvelope si reductor. De curiozitate, ce anvelope ai pe masina?

Link spre comentariu

Solutia mersului cu o roata prin zapada (chiar cu doua, a doua pe mijloc) am aplicat-o de multe ori, e asa cum spui. Dificultatea a fost la coborare, cand portiunile relativ drepte alternau cu altele inclinate si in curba, iar zapada umplea santul incat nu-l puteam distinge.

In episodul 2 n-aveam cum sa procedez asa, din simplul motiv ca eram in jgheab. Tot aici m-a penalizat zapada care se prezenta plana la suprafata, dar ascundea marginea rapei. Nu vad aici vina reductorului.

Anvelopele sunt General Grabber AT2 si am fost multumit de ele cand le-am folosit in limitele posibilitatilor lor.

Link spre comentariu

In episodul 2 n-aveam cum sa procedez asa, din simplul motiv ca eram in jgheab. Tot aici m-a penalizat zapada care se prezenta plana la suprafata, dar ascundea marginea rapei. Nu vad aici vina reductorului.

Anvelopele sunt General Grabber AT2 si am fost multumit de ele cand le-am folosit in limitele posibilitatilor lor.

Ma refeream la faptul ca ar fi fost indicat sa mergi pe mijlocul drumului, bineinteles aproximand, ca am vazut ca era acoperit de zapada si nu mai existau urme, tocmai ca sa eviti marginea si santul. Iar niste gume mai potente si ceva putere mai mare ar fi trebuit sa rezolve treaba. Dar repet, este teoretic, ca nu am fost personal acolo.

Intrebam de gume, pentru ca dupa profil banuiam ca-s General Grabber AT2 dar nu vroiam sa le confund cu BFG AT. Cu BFG AT am avut si eu probleme la munte, pa zapada ceva mai mare decat ai avut tu acolo, si fortand am ajuns tot in santul din lateral de unde nu am mai iesit decat tras inapoi. Cred ca pentru genul ala de zapada sunt necesare ceva anvelope mai cramponate, spre MT si motor destul de puternic sa le invarta.

Link spre comentariu

Fordu'Ranger cred ca s-a referit la sosete auto, nu la flausatii tai:ha::ha::ha:

Adica astea:

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Prima regula ar fi sa nu pleci cu o singura masina... e cea mai importanta si ai incalcat-o din start...restul urmeaza...iarna nu-i ca vara si nici muntele ca sesul.

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Eu am ramas uimit de ce aderenta au pe gheata . Am utilizat prima data ( si ultima , ca nu erau ale mele :grin:) la un turism si senzatia a fost deosebita. Aproape ca nu exista rupere de aderenta . Masina se misca lin , nu baleiaza si pare sa se lipeasca de gheata . Din pacate nu sunt foarte rezistente. Am fost mai multi care le-am probat si pe final , deja pareau putin obosite. Nu rupte sau tocite , dar pareau obosite .

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

Fordu'Ranger cred ca s-a referit la sosete auto, nu la flausatii tai:ha::ha::ha:

Alea's sosete de balet, pe parchet. Nu rezista pe ulita unde mai dai de pietre, cioburi, gateje!

Link spre comentariu

m-am dus si eu singur si nepregatit si m-am invatat minte :)

totul e bine cand se termina cu bine si ai ce povesti si ai invatat ceva. :h5

pe zapada aia MT-urile sunt 0 barat. doar daca sunt relativ noi, cobori cu presiunea foarte-foarte mult (sub 1) si ai reductii si blocanti (pe care ii cuplezi doar cand trebuie altfel fac mai mult rau decat bine).

ieri pe un forestier asemanator, fara gheata aia lucie intr-adevar cum se vede in poze pe portiunea de drum, dar cu multe mini sleauri, zapada flescaita, uda, inghetata, gheata (cam ca in video) am dat nas in spate cu un wrangler rubicon in 2 usi, pe 35x12.5 (cred) cooper stt.

reductii are mai bune ca mine(4 : 1 vs 2.72 : 1), motor la fel (460NM vs 400NM), posibil si in punti sa fi avut peste 4,.. la ce gume avea (vs 3.73).

era pe tot drumul, a luat si santul lateral nitel chiar daca a redus viteza mult de tot, la inceput fiind in fata mea a incercat sa se duca mai tare.

cand a tras pe dreapta in "parcare" si am trecut de el, eu zburam pe Nokian-urile mele, efectiv zburam (masina net inferioara). cand m-am intors si am urcat, i-am dat span non-stop cu treptele superioare ale reductorului. chiar daca fugea nitel, nokian-urile o aduceau rapid pe trasa.

cam asta fac gumele adevarate de iarna.

pe gheata d-aia lucie cum e in poze, chiar mai rau (nu imi dau seama de unghi, daca e mic, nu e nevoie de blocant spate), nokian-urile mele urca cu blocantul spate pus si masina lasata singura in reductor intr-antaia (aici intr-adevar ajuta cuplul motorului si reductiile).

in fine, zapada e... perversa, unde pui roata si unde se duce sunt doua lucruri diferite. pe youtube si forum suntem doctori :)

alternativa la lanturi poate fi orice, soricei, sfoara cu bucati de "ceva" pe partea de rulare, chiar si un tricou, prosop daca poti sa le bagi pe langa discuri/etrier sau il legi cu sfoara.

la turism am rupt odata doua prosoape si le-am legat cu sfoara pe rotile cu tractiune. au facut minuni.

cand dai cu spatele in asa conditii, intodeauna fa-o directionat (aveai copilot din cate aud in video) si in pasi mici. oricum in general dand cu spatele in conditiile alea inevitabil ajungi doar intr-un singur loc :)

am patit-o de mai multe ori. invatatura de minte a fost iarna trecuta, cand mai multe masinii fiind, ne intreceam la dat cu spatele in sant :ha:, pana cel mai cu experienta venind din spatele plutonului si vazandu-ne, a zis scurt: nu mai misca unul masina nedirijat.

si o punga de nisip e buna (pana se termina), cat sa incerci sa o corectezi cand luneca in directia proasta.

eu personal am fost cat de cat multumit de BFG AT iarna (aveau si fulgul de zapada, le-am avut pe latime si inaltime stoc, ce a fost un dezavantaj mai ales cand eram in sant), mult mai multumit fata de MT-ul lor.

am urcat si pe gheata lucie cu sleauri. stiu ca si la general unele au fulgul de zapada. ale tale au fulgul, cat de vechi sunt (daca 2+ ani sunt gata pentru AT-uri) ?

de curiozitate, e benzinara aspirata masina? cat are in punti si in reductor si in treapta intai?

Link spre comentariu

Asa e,"pe youtube si pe forum suntem doctori"....:ha::ha:

PS

Ai facut Rubiconu' scurt de rusine sau am inteles eu gresit??:grin:

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Adriane , de obicei imi plac posturile tale ( pe care le consider obiective ) dar cu treaba asta cu legatul tricourilor si prosoapelor , nu-s de acord . Un dispozitiv antiderapant , inainte de functia lui antiderapanta trebuie neaparat sa asigure o prindere corecta si o posibilitate buna de strangere . Orice chestie cate iti falfaie pe langa conductele care duc la etrieri , pe langa burdufurile de planetare si chiar pe langa discurile de frana poate genera adevarate dezastre daca se agata de ceva . In fata rotii poti sa pui ce te taie capul , presuri , covoare , haine de nurca, dar pe interiorul rotilor nu este indicat sa imbredelesti chestii care nu au ce cauta acolo pentru ca sunt sanse foarte mari sa se desfaca/ desprinda si sa creeze probleme mai mari decat lipsa temporara de aderenta. :old

Nu vei fi judecat niciodată de un om mai bun ca tine. Cei care judecă îşi urăsc, de fapt, propriile greşeli şi neputinţe.
Link spre comentariu

@ford ranger, total de acord, m-am exprimat si eu gresit.

insa daca ai spatiu, depinde, pe o distanta scurta le poti folosi. spre exemplu eu cu prosoapele, aveam de coborat vreo 100-200 de metri de gheata lucie. nu aveam nici o sansa fara improvizatie respectiva.

evident ca nu am mers la drum lung cu ele sau in viteza.

acum similar, si la lanturi daca pui unele de calitate indoielnica si/sau mergi aiurea cu ele, poti avaria grav masina.

Link spre comentariu

@adrianfd,cum ai prins prosoapele de roata??

Le-ai bagat prin janta si le-ai innodat pe lateral??

Trebuie sa faci un tutorial cu proxima ocazie,asa ceva poate salva vieti...:grin:

PS

Cred ca mult mai usor si mai practic e sa imbraci rotile motoare cu chiloti...pui unul pe fata,unul pe dos si nu mai ai emotii pe gheata...parerea mea...:ha::ha:

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

@sean70 am facut fasii de cate 15-20cm si le-am legat cu sfoara prin santurile de pe circumferinta rotii (nu prin janta). unele profile de gume de iarna nu au santuri d-alea insa...

banuiesc ca la unele masini cu spatiu se poate baga si printre. vazusem pe trafictube mai demult un video cu un domn care folosise un pulover asa parca la o solenza pe o bucatica de drum (sau poate ma inseala memoria).

[edit] pusese puloverul peste roti:

http://www.trafictube.ro/iarna-vara-4/

cu chilotii, depinde cat de mare ai fundu' si cat de mare e roata (ceri la magazin, chiloti pe 35' va rog). :grin:

sau sa nu porti tanga. :wink:

wtf-thong.thumb.jpg.8b8adec0b2d7a5b31eeb0a7f5cc9f2bd.jpg

Editat de adrianfd
Link spre comentariu

Noi astia cu LR ne descurcam...purtam tetra...n-avem curu' mare dar avem rotile mici ca altfel rupem planetara...

:ha::banana

Discovery 4 2010

Discovery 2 2000

Defender 90 1997

Link spre comentariu

Vad ca discutia pe care am propus-o ca un studiu de caz privind conducerea in conditii de iarna, a luat-o rapid pe cale care a poluat atatea alte topicuri si tinde sa devina un studiu de caz, psihologic.

E bine ca, macar, cineva si-a dat seama de situatie.:h5

Dincolo de vorbele cu care incercam sa ne aureolam persoana, raman faptele care ne caracterizeaza mai bine decat 1000 de cuvinte.

@Adrianfd

motor 1,6l MPI, rapoarte: dif.=5,125; CV-1=3,704; CT-low=1,816. => trage ca un catar.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare