Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat achizitie : 4x4 mic sau nu ?

smokefield

Postări Recomandate

Salut,

Acum 1 luna am schimbat jobul. in momentul de fata am de facut cam 10km zilnic in trafic foarte usor. masina de naveta de pana acum, un Punto diesel 1.3jtd 2006, va trebui schimbata pentru ca nu va rezista regimului actual si va trebui sa trec pe o benzinara (care va rezista ceva mai bine) + ca ma gandeam si la un upgrade. Pe langa drumurile astea scurte vor fi 2-3 drumuri si mai lungi saptamanal (50+ km). Asa am ajus sa ma uit la masini pe benzina, cu motoare pana 1.4 (max 1.6 daca merita) si tot cautat mi-am dat seama ca poate ar merge sa imi iau un 4x4... am zis ca poate fac un compromis si iau un 4x4 mic pentru ca mai ies si in afara drumurilor ocazional. NU fac offroad hard, cel putin nu am facut cu masina pana acum, dar am ceva experienta pe 2 roti in offroad. Dar mai ma duc la o padure/pescuit/schi/munte..chestii unde un 4x4 cred ca ar fi de folos. Si asa am ajus aici pe forum. Cum nu aveam mari cunostinte de 4x4 in luna d cand m-am inscris aici am citit o gramada si mi-am mai lamurit cateva notiuni. Am citit si toate cele 12 pagini de topicuri legate de sfaturi achizitie (complet cap coada !), dar tot nu am reusit sa decid ce sa fac.

Am trecut prin toate site-urile de prin tara + mobile/autoscout sa vad ce gasesc si la ce preturi.

Am trecut prin toate modelele de 4x4 mici si medii. Am cautat mai multe amanunte despre unele din ele. Inca nu am fost sa vad pe viu nici una, din pacate e cam nebunie la mine cu timpul acum. sper sa se aseze lucrurile mai repede.

Problema mare e ca se pare ca nu pot impaca un 4x4 cu un upgrade si la an - ma gandeam sa iau ceva mai nou de 2006, si cu banii PE care ii am disponibili acum.

4x4 permanente mici si medii gen panda, terios, sx4, grand vitara

4x4 serioase mici gen jimny, vitara, feroza

un model normal 2x4 de masina cu motor mic benzina, poate una cu o garda la sol mai mare ?

Asa ca acum va cer un sfat, o parere, o sugestie...ce se potriveste cel mai bine la ce caut. eu imi intretin exemplar masinile si caut una in stare cat mai buna, nu vreau si nu am timp sa iau una sa o fac de la 0.

- maxim 5000e (cu taxa poluare inclusa)

- benzina, maxim 1.6

- fiabila, consum decent, piese "gasibile" usor, pret decent de intretinere

- nu berline, nu cabrio.

- merge si in 3 usi

- volan stanga !

- vroiam ceva dupa 2009/2010..dar in clasa 4x4 nu te atingi in banii mei.

- din cele mentionate de mine 4x4 permanent - panda, terios, sx4..etc - unele nu au diferential blocabil (panda), altele au (terios, sx ?) Merita diferenta de bani comparat cu o masina 2x4 ? Cat te ajuta asa ceva in offroad ? + cred ca mai sunt diferente si in functie de an model - aici deja nu mai am informatii. de ex am vazut terios modele noi, sx4 a trecut prin cateva facelift-uri. Cat de mare e diferenta intre sasiu si caroserie autoportanta ? Gasesc un 4x4 cu sasiu, in caracteristicile mentionate, in mintile lui, cu un confort decent pe sosea..sa nu imi mute rinichii :d ?

- Cum e grand vitara ? am mai vazut versiunea in 3 usi/1.6 benz - dar din ce am citit nu se compara cu vitara in offroad...

- ce alte masini 4x4 in clasa la ce caut eu mai sunt (sigur am ratat unele :) )

- ce alte intrebari nu mi-am pus si ar fi trebuit ? :P

- ce alte sugestii aveti ? :)

sorry pt postul lung, sper ca cineva sa aiba rabdare sa discute cu mine pe tema asta, poate reusesc sa restrang aria de cautare la ceva modele.. :)

Va multumesc.

Editat de Astral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfat achizitie : 4x4 mic sau nu ?

Da, dar sa stii ca alea 4x4 mici sunt foarte mici (Jimny, Samurai) si nici Vitara nu e exceleaza la capitolul spatiu.

Vitara LWB e ceva mai spatioasa, dar asta deja e cam cat un Duster....

Link spre comentariu

Salutare,

Din ce scrii tu orice masina mai înaltă ti-ar fi ok. Logan, Ford Fusion samd.

Hai sa zic altfel : Un 4x4 costa si penalizează la consum si/sau confort. Vrei asta ? E ok dar trebuie sa scoti banul in plus. La 5000 eur vei lua o masina mai veche si mai putin confortabila decât una fără 4x4.

Totusi ce alternative ai:

Jimny e ce trebuie si la 5000 s-ar putea sa găsești unul ok dar mai vechi de 2006. Sasiu, reductor, potent off road chiar si nemodificat daca ii pui măcar niste anvelope AT, decent pe sosea (dar atât, decent). Dar masina mai veche l, probleme mai multe

Ceva SUV dar cu motor mic... SX4. Sau unul nou si uratel gen Ignis

https://www.olx.ro/oferta/vand-suzuki-ignis-ID7nJCm.html

Cugeta bine si bafta

Robert

Editat de Astral
Link spre comentariu

chiar asta incerc sa fac..sa cuget bine. de ce crezi ca cer sfaturi si pareri ? :)

zilele astea o sa ma urc intr-un jimny sa vad cum e. am un prieten care are un vecin cu un jimny.

nu imi trebuie super spatiu in spate. ma intereseaza sa fie ok la sofer/pasager si un spatiu ok-ish in rest. fiind a doua masina nu va pleca asa departe si asa incarcata. doar ca eu am 1.86 si nu vreau sa stau chircit la volan :)

stiu ca e greu sa impac toate cerintele alea, daca era usor nu deschideam discutia :P.

legat de 4x4 permanent (panda/sx4/ignis..cred ca si duster ?, grand vitara ?) - doar unele au dif central blocabil nu ? celelalte merita luate in seama ?

oricum problema mare e pret vs an vs 4x4 (sau nu).

4x4 an bun - pret mare

4x4 pret ok - veche

an ok pret ok - nu e 4x4 (de fapt nici in cazul asta nu e usor de decis...:P)

am vazut un fiat 4x4 care spunea ca are taxa anulata dar se poate circula pe numerele actuale. stiu ca exista cazuri in care oamenii au deschis proces inainte de inmatr. si au obtinut inmatr fara taxa. Sa inteleg ca la schimbare de proprietar nu se pastreaza respectiva decizie si trebuie sa o platesti ?

Link spre comentariu

Salut,

Acum 1 luna am schimbat jobul. in momentul de fata am de facut cam 10km zilnic in trafic foarte usor. masina de naveta de pana acum, un Punto diesel 1.3jtd 2006, va trebui schimbata pentru ca nu va r

sorry pt postul lung, sper ca cineva sa aiba rabdare sa discute cu mine pe tema asta, poate reusesc sa restrang aria de cautare la ceva modele.. :)

Va multumesc.

:ga:ga:ga

mai ce ne mai invartim noi pe langa cartoful fierbinte:):):)

Crede-ma nu ne trebuie nimic, pur si simplu ne plac noua masinile 4x4 si nu sunt altceva decat niste jucarii pt noi, hobby, satisfactie, etc.

Pur si simplu o vrei si gata, o cumperi, mai rau daca nu poti sa-ti recunosti moftul, deci sa stii ce vrei. Daca nu ne permitea buzunarul sunt sigur ca 99% din noi traiam fara probleme chiar daca nu aveam masina 4x4.

Si dupa cum am mai citit, dupa un timp nu ne ajunge nici 4x4 vrem altceva, nici noi nu suntem siguri ce:):)

Asa suntem noi toti, la varsta de 43 am inceput sa inteleg ca sa ai mai putin inseamna sa ai mai mult:).

Intodeauna am avut masini asa zis puternice, 160 CP sau si mai mult si cel putin 2 sau cateodata si 4 . Acum sunt super fericit cu 1.6 motorina Fabia si bine inteles un 4x4 pentru moft.

Scuze ca nu ti-am raspuns la intrebare

Ben

Editat de Astral
Link spre comentariu

hihi, pe de o parte ai dreptate.. :P

numai ca nu e moft. pur si simplu trebuie sa schimb masina si am zis ca poate un 4x4 ar fi mai de folos.

In "m" UE 4x4 e doar moft....

Daca vrei o jucarie 4x4 ......"go for it"......sau "one life, live it!"

Daca vrei doar o masina care sa te duca din puctul A in punctul B in 99,99% din puctele tale A si B....de ce ai lua 4x4? Consuma mai mult, ai mai multe sisteme de servisat sau care se pot stica, sunt mai scumpe, mai instabile pe sosea, franeaza mai prost, sunt mai grele etc.. cam orice plus pentru teren e un minus pentru sosea.....nu vad niciun motiv rational de a-mi cumpara un 4x4 daca locuiesc langa o sosea in Romania si am un mod de viata asemanator cu 99.99% din locuitorii acestei tari...

Editat de georgei23
Link spre comentariu

Nu e un moft. Dacă faci off road chiar nu merge cu masina de strada. În teren fără gume mai agresive și reductor nu prea se poate. Bine , pentru cine are casa numai în oraș, nu iese la offroad, nu cară remorci cu lemn sau piatra Inafara șoselelor, nu merge cu masina chiar pana la stânci sau pana la gura peșterii, nu are de mers pe drumuri de munte care sunt deszăpezite sau nu , clar nu este obligatoriu un tot teren.

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

Nu e un moft. Dacă faci off road chiar nu merge cu masina de strada. În teren fără gume mai agresive și reductor nu prea se poate. Bine , pentru cine are casa numai în oraș, nu iese la offroad, nu cară remorci cu lemn sau piatra Inafara șoselelor, nu merge cu masina chiar pana la stânci sau pana la gura peșterii, nu are de mers pe drumuri de munte care sunt deszăpezite sau nu , clar nu este obligatoriu un tot teren.

"Hobby"= moft

Si eu am moftu asta chiar in X 2.....

Pe munte poti merge si cu pasul sau cu MTB-ul....si e mult mai sanatos...

In rest, cei care pot ajunge doar cu masinile 4x4 acolo unde au intr-adevar nevoie sa ajunga cu o masina si suficient de frecvent incat sa nu poata sa isi duca viata fara asta si sa nu poata rezolva problema in alt mod, mai ieftin... cred ca sunt sub 0.01% din cetatenii aceste tari.....

Editat de georgei23
Link spre comentariu

In rest, cei care pot ajunge doar cu masinile 4x4 acolo unde au intr-adevar nevoie sa ajunga cu o masina si suficient de frecvent incat sa nu poata sa isi duca viata fara asta si sa nu poata rezolva problema in alt mod, mai ieftin... cred ca sunt sub 0.01% din cetatenii aceste tari.....

Sa nu își poată duce viata ?:ha: . Omul preistoric si-a dus viata și în lipsa rotii.

Natura si aventura

Link spre comentariu

Sa nu își poată duce viata ?:ha: . Omul preistoric si-a dus viata și în lipsa rotii.

Sa stii ca exista.. chiar daca nu-i vezi acum.. Stii tu cine face branza aia buna de-o iei din piata, cu mult mai buna decat aia de la supermarchet ? Niste unii care acu niste ani se duceau cu caruta la stana, iar transhumanta se facea pe jos, aveau o lege in sensul asta. Acum conform noilor legi, caruta n-are ca cauta pe dn, transhumanta se face cu camioane special amenajate.. Asa sunt vremurile :-)

Luaz 969, Aro 244, L200
Link spre comentariu

nu cred ca am atat din pacate. am cautat duster si e prea scump pt mine. m-ar fi tentat un sx4/sedici da si astea sunt scumpe si nici nu prea sunt multe de vanzare, cel putin nu 4x4

cum sunt grand vitara 2003-2005 prefacelift 1.6 benzina in 3 usi ? daca am gasit bine sunt euro 3 si taxa la ele e pe la 800euro ?

http://www.wall-street.ro/taxa-auto.html?gclid=CLST5cnky9ACFWYq0wodgzII5Q

Link spre comentariu

"Hobby"= moft

Si eu am moftu asta chiar in X 2.....

Nu stiu cu ce i-ar ajuta aceasta afirmatie pe cei noi.

Hobby-ul nu este un moft din punctul meu de vedere. Este un mod de a te "dezlega" de rutina, un mod de a te "elibera" de energii negative acumulate, este un mod de a te "incarca".

In conditiile in care spui ca hobby-ul e un moft ...atunci cred ca nu mai poti spune acestei indeletniciri ...hobby. A nu se confunda hobbyul cu viciul.

De cele mai multe ori facem tot felul de chestii ptr. ca suntem nevoiti. Ptr. ca trebuie sa ne hranim, sa avem grija de familie, sa ne platim facturile samd. Sunt foarte putine cazuri cand reusim imbinam utilul cu placutul. Uitam de cele mai multe ori ca suntem oameni iar vremurile pe care le traim ne robotizeaza viata. Te asigur ca toti suntem limitati in ceea ce privesc resursele de orice fel. Atunci intervine acest hobby, din punctul meu de vedere, liantul care ne da surplusul de putere, atunci cand suntem pe zero cu energia, ptr a merge mai departe.

Desi ce scriu eu aici nu mai are nici o legatura cu topicul in cauza ...hai sa deschidem putin si cutia cu maimute: merita sa ai un hobby? :grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Bun post Ionut, ai explicat destul de precis cam ce vreau si eu sa fac...sa imbin necesitatea unei masini de naveta//job/alte treburi cu placerea de a pleca cu prietenii in natura atunci cand pot. si daca tot trebuie sa iau o masina mi s-a parut un moment bun de a incerca sa combin ambele probleme. daca voi reusi o sa vedem.

eu sunt asa mai de moda veche si frecventez forumuri din era premoderarii crunte, cand oamenii chiar purtau discutii pe forumuri (nici nu aveam altceva in afara de ym) si nu exista offtopic. atat timp cand nu se uita total ideea topicului nu ma deranjeaza mici devieri de la el.

Link spre comentariu

Salutare

Nu am nici o legatura cu anuntul de mai jos - doar l-am vazut azi pe OLX si mi-am adus aminte de ce cauti tu

https://www.olx.ro/oferta/vand-suzuki-jimny-2007-ID5UtKY.html#1df4535ae6

Spor

Robert

Link spre comentariu

Ioane exact cum ne-ai obișnuit de ani de zile , foarte la obiect și frumos :g.

Pentru colegul georgei : dacă matale ai fi izolat undeva pe un vârf de munte fără mâncare și apa în frig , sau pe un masiv muntos cu o leziune ce nu îți mai permite deplasarea prin mijloace proprii sau blocat intr-o peștera din diferite motive, ar fi important sa ajungă echipele de salvare cu 2-3 ore mai repede ? Cam cat le-ar lua în regim de trekking distanta de unde si-au lăsat mașinile de asfalt și pana la tine ?

Natura si aventura

Link spre comentariu

ms ERR..pare interesant da departe rau de mine din pacate...

george cred ca a vrut sa sugereze ca daca nu ai nevoie neaparat de ceva nu trebuie sa iti iei si sa te folosesti de alternative..dar eu sunt de acord mai mult cu ce a zis yonutz, o viata avem si e pacat sa uiti sa mai si traiesti.

Link spre comentariu

Ca sa fiu cinstit, acest hobby pe mine ma ajutat foarte mult si in jobul pe care il fac si este legat de masina. Cum? Foarte simplu.

Nu de putine ori in padure am fost cu masina in situatii delicate sau am vazut situatii delicate prin care trec colegii de ieseala in care a trebuit sa iau/luam decizii rapide, decizii care erau strans legate de existenta mea sau a altora. Daca vreti, ma resposabilizat si motivat in acelasi timp in egala masura. Asa am inceput sa judec acele situatii preventiv. Adica sa incep sa vad unele lucruri care s-ar putea intampla doar analizand si procesand detaliile aferente acelor situatii. La un moment dat esti nevoit sa te descurci fix cu ce ai. Colegii cu care ies stiu exact despre ce vorbesc (ex: cum sa repari o masina pe care a parasit-o roata la 2000m si cum sa demontezi pe intuneric o punte de nissan cu o forfecuta si cateva scule :ha:). Sa nu va ganditi ca sunt vreun perfect. Nici pomeneala. Oricand se poate naste o situatie care te poate depasi oricat de pregatit si calculat ai fi. Trebuie sa fi constient ca odata ce ai plecat la drum, exista o doza de risc si probabilitatea de a nu te mai intoarce. Este important insa sa incepi sa judeci orice situatie critica rapid si dintr-o pozitie lucida indiferent de gravitatea ei.

Cu alte cuvinte, offroadul iti ascute unele simturi si in acelasi timp te face sa fi mult mai calculat in unele situatii lasand la o parte toate "beneficiile" deja declarate mai sus. Cand toate acestea se raporteaza si la grupul de prieteni cu care pleci la drum atunci totul se amplifica. Ptr ca devii in primul rand responsabil ptr cei cu care iesi (asta cand nu te paraseste ratiunea) si nu in ultimul rand devii responsabil ptr tine.

Din acest motiv este necesara cunoasterea masinii care o ai sub cur, atat ca principiu de functionare, stare cat si ca limite.

Bineinteles totul are o mare legatura cu faptul ca masina nu reprezinta doar un mijloc de locomotie si atat precum cu faptul ca aceasta se poate transforma in orice vrei cu minima conditia sa ajungi sa o cunosti suficient.

Si uite asa de nicaieri ... ajungi sa descoperi soferul, psihologul, psihiatrul, mecanicul, topometristul, cercetasul, bucatarul, doctorul, si constructorul din tine... :ha:

Editat de Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare