Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Proaspat posesor Freelander TD4 -

Musti

Postări Recomandate

..... Asa ca nu pot decat sa constat ca foarte multe date publicate aiurea pe net (wikipedia, diverse site-uri gen autodata si chiar unele forumuri) contin o mare marja de... folclor. Pt. ca pe-acolo se afirma ca motoarele Land Rover s-au folosit pana prin 2001 (daca imi aduc bine aminte), iar ceea ce a urmat a fost cu motorizare BMW, masinile numindu-se TD4.....

as fi si eu curios cum un Td4 nu e motor de BMW.... folclor?, poate...ceea ce e cam nasol e ca un consort care poate nu prea se baga pe forum, originar din Oradea a fost la reprezentanta cu un D2 din 2004 si a fost trimis acasa ca doar daca i se schimba ECU(SLABS) la ABS se poate remedia o defectiune, mi-a facut mie o scurta vizita si poblema s-a rezolvat in 5 minute... asa ca declaratiile celor de la reprezentante pe mine nu ma conving, sa nu mai spunem ca un englezoi cu Defender 2001 Td5 a ajuns la ei si i-au spus ca nu stocheaza piese de BMW.... pana la urma chiar si eu incep sa am dubii:ang

Editat de sierrafery

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 126
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: Proaspat posesor Freelander TD4 -

Nu stiu nici eu altceva decat mi-au spus cei de la Tiriac Au0to. Primul a fost consultantul de la birou care, in timp ce imi inregistra masina, imediat dupa ce mi-a introdus in calculator seria VIN, a si facut acest comentariu: e fabricata in 16 octombrie 2003, motorul nu este cel BMW si da, avem istoricul de reparatii din Franta. L-am intrebat daca e sigur si omul mi-a aratat in programul lui un cod din vreo 4-5 cifre. Zicea ca acela e tipul meu de motor, ca a fost dezvoltat de Land Rover in perioada apartenentei la grupul Ford, ca e chiar mai reusit decat motorul BMW si ca foarte multa lume confunda aceste motoare intre ele. A zis si ca pe modelele care au motor BMW acest lucru le apare in clar, alaturi de codul motorului. La fel, motorul BMW ar fi avand inscriptionata sigla pe diverse elemente (printre care si joja de ulei). Al doilea a fost mecanicul care mi-a facut diagnosticarea directiei, suspensiei si transmisiei. L-am intrebat si pe el daca e adevarat ca motorul meu nu este cel de BMW. Mi-a confirmat ca nu. Si el a spus ca pe motorul BMW e trecut numele in clar, ori pe al meu nu.

Acuma eu ce sa zic? Si pe mine m-au surprins afirmatiile lor. Nu fac decat sa va relatez o experienta. Cat despre nivelul de competenta a mecanicilor de la reprezentanta sper sa nici nu prea am nevoie sa-l testez. Am apelat la ei pt. ca n-aveam alternativa. Trebuia sa fac cumva sa-mi cunosc masina si nu stiu cine altcineva ar fi avut acces la istoricul acesteia precum si posibilitati de testare a motorului. In ceea ce priveste stocarea pieselor pot sa-ti confirm ca n-o fac. Nu aveau pe stoc nici termostatul, nici senzorul de cutie de viteza si nici macar amaratele de placute de frana. Mi-au spus ca ei nu tin piese pe stoc, ci le aduc la comanda. Daca din punct de vedere tehnic nu mi-am putut inca face o impresie, reprezentanta Land Rover - Tiriac Auto mi-a facut o prima impresie execrabila din alt punct de vedere. Aceea a relatiei cu clientul. Pe scurt, am cautat pe net sa vad cum ma programez la service-ul din Oradea. Foarte frumos, pe pagina web aparea la contact un nr. de telefon (de Oradea, Romtelecom, 0259/......). Sun si-mi raspunde un robotel de call-center, care ma anunta ca discutia poate fi inregistrata. Ok. Raspunde un consultant, extrem de amabil, dealtfel, care mi-a luat datele, si-a notat modelul masinii, nmarul de inmatriculare, si problema pt. care dorean sa ma programeze. Totul foarte profesionist. Dupa ce i-am spus perioada in care doream sa fiu programat, m-a rugat sa raman pe fir pt. a lua legatura cu colegii lui din Oradea. Am ascultat o melodie pret de 2-3 minute, dupa care a revenit si mi-a comunicat ca sunt programat pt. a doua zi la orele 8:00. Urma sa primesc pe e-mail confirmarea. Ceea ce s-a si intamplat in cateva minute. Aveam in e-mail numarul de comanda, numele consultantului care se va ocupa de mine la Oradea, adresa service-ului si ora programarii. Imediat am primit si un sms, care imi transmitea aceleasi informatii. Din nou, foarte profesionist. dar avea sa fie numai o parere... Realitatea de pe teren arata altfel... Primul contact a fost cu portarul care era pesemne platit sa stea in borcanul lui de la poarta si sa faca cu mana la trecatori. Pt. ca, desi ma oprisem cu masina in dreptul lui, la intrarea in curtea institutiei, si asteptam sa ma indrume catre service-ul Land Rover, in afara de a-mi face scurt cu mana in semn de salut, altceva n-a mai catadicsit sa mai faca. Mi-a dat ignore... asa ca a trebuit sa ma descurc de unul singur. Am parcat undeva si am inceput sa ma plimb de-a lungu cladirii, in speranta ca voi intalni pe cineva sa imi spuna unde trebuie sa ma prezint. Am zarit prin geamuri o lumina la niste birouri, precum si 2-3 oameni in jur. Am intrat in salonul de prezentare Mercedes. Si aici al doilea tablou... Imaginati-va o cladire de otel si sticla, avand expuse la parter masini de cca 1 milion de euro. Cand am pasit inauntru m-a izbit... frigul din incapere. La fel ca afara. La doua birouri, imbracati cu paltoanele si cu fularele la gat, cu resoul sub scaune sedeau doi consultanti, frunzarind niscai hartii. mai incolo, in jurul unui automat de cafea, isi omorau timpul, dardaind doua persoane, aparent clienti. M-am apropiat decis de unul dintre functionari. Buna ziua, am o programare. Pt. ce? ma intreaba omul. Ii explic. Se uita lung la mine si incepe sa ma ia la rost. Unde mi-am facut eu programarea? Cu cine am vorbit? Ii explic. Callcenter, sms, e-mail de confirmare cu numele celui care se va ocupa de mine. Bine-bine, dar de la Oradea cu cine am vorbit, ca ei nu stiu nimic si au alta programare activa si in lucru. Tot de la 8:00. Ii repet. Am numar de inregistrare pe e-mail la programarea mea. La care el sec: nu-i valabila. El e tocmai reprezentantul care era indicat nominal de e-mail-ul meu, dar el nu stie nimic. Bucurestiul face mereu asa, programeaza fara sa le spuna si lor. Citez: "un sistem de tot rahatul, ca toata firma asta de rahat!". Mnoa, apai eu de ce sa-l contrazic pe om? Asa o fi...

in fine, n-o mai lungesc. Rar mi-a fost dat sa intalnesc un om de relatii cu clientii cu un comportament atata de lipsit de profesionalism. Il inteleg ca ii era frig, ca sefii lui il desconsidera, si el are de munca, iar eu il incurc, dar nu cred ca eu, clientul, eram sursa necazurilor sale. Ceea ce i-am si comunicat. Ad literam. Incepand cu "Rar mi-a fost dat sa intalnesc un om de relatii cu clientii cu un comportament atata de lipsit de profesionalism...samd". Apoi l-am intrebat daca pot sa sun la acelasi numar de telefon de la callcenter sa le spun celor care imi facusera programarea ca de fapt nu e valabila. S-a schimbat brusc la fata si, subit, a devenit amabil. Restul e istorie...

Cam asta a fost experienta mea cu reprezentanta Land Rover.

Editat de Musti
Land Rover Freelander TD4 facelift, LNBE028, 5 usi, cv manuala, varianta echipare SE, fabricat 16.10.2003
Link spre comentariu

In perioada Ford nu au dezvoltat nici macar un motor pentru Freelander, doar diverse upgrade-uri cand au lansat face lift-ul. Tehnologia fiind relatv veche gasesti informatii garla pe net, totul la ''un click distanta''.

L.E.: sa-ti spuna codul motorului.

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

...sa-ti spuna codul motorului.

Inutil. Intre timp am apucat si eu sa ma uit mai atent prin compartimentul motor. Ironia e ca pe joja mea de ulei tocmai ca scrie BMW... No comment...

Incep sa ma lamuresc cum sta treaba cu reprezentanta asta... Asa ca tre' sa caut o alternativa. Incep sa am dubii si ca diagnoza lor e buna la ceva... Trebuie neaparat sa gasesc o alternativa. Din pacate nu stiu unde mi-as putea duce masina. Sunt multe service-uri prin urbe, dar habar n-am care s-ar putea ocupa de un Freelander.

Intre timp am folosit un VIN decoder si asta e masina mea:

Maker LAND ROVER EUROPE

Name Freelander 1996-2006

Production Date 16.10.2003

Interior Leather seats

Air Conditioning Air cond. manual control

Transmission 5 MT

Engine M47 2.0L I4 16V Diesel

Equipment Interior Trim Colours - L/R Black Leather [TBF];

Paint Colours - Zambezi Silver [737];

Power Unit Size - 2000 cc power unit [348SF];

Power Unit Series - Diesel Engine (BMW M47) [269SF];

Drive Hands - LHD [252SF];

VIN format type - VIN format - EEC [147AA];

VIN prefix position 11 - VIN prefix position 11 - A [146AA];

Market Constraint - Order Restriction FRA [201AC];

Mirror Parking - Electric fold flat capability dr mirrors [030AV];

VIN prefix position 8 - VIN prefix position 8 - E [143AE];

Speakers - 6 Speaker System [025EY];

Wheel & Tyre Configurations - Tyres Michelin [029CK];

VIN prefix position 5 - VIN prefix position 5 - N [140AG];

VIN prefix position 4 - VIN prefix position 4 - L [139AD];

VIN prefix positions 1-3 - VIN prefix positions 1-3 - SAL [138AA];

Fuel Induction - Multi point inj turbo high performance [125AA];

Passenger's Sunvisor - Passenger's sunvisor + vanity mirror [115AF];

Driver's Sunvisor - Driver's sunvisor with docket pocket [115AD];

4WD - Perm. 4 WD + centre viscous coupling [109AC];

Fuel Type/Rating - Diesel Fuel [103AA];

Decals - Colour - Brunel Decals [057CL];

Mudflaps - Mudflaps Front & Rear [023AM];

Horn Types - Twin Tone Horn [076CW];

Security Systems - Security System - Europe 433 [076BJ];

Engine Tune - Diesel Engine Tune Europe [075CO];

Catalyst-ECD Directive - Catalyst ECD3 [067AY];

Headlamp Leveling - Headlamp Leveling [064AT];

Driving Controls - Drive by Wire [061AB];

Front Foglamps - front fog lamps [064AP];

Glass - Green tinted glass all round [047AE];

Transmission - Manual 5 Speed [078BH];

Hill Descent Control - Hill Descent Control [020AR];

Fuel Filler Neck - Wide Filler Neck - Leaded/Diesel [053AO];

Steering Column - Tilt adjustable steering column [049AC];

Steering Aids - Power Assisted Steering [049AA];

Rear End Glass - Electric Rear Door Glass/Tailgate [047AD];

Park Distance Control - Park Distance Control [086AE];

Gear Knobs - Leather covered gear knob [117AA];

Electric Window Operation Type - Switch-One shot open opertn-Driver only [041AZ];

Literature Packs - French European Lit Pack [002AK];

Instrument Packs - KPH only Instrument Pack [038AP];

VIN prefix position 9 - VIN prefix position 9 - 8 [144AZ];

Seat Map Pockets - Driver & Pass Seat Map Pocket [033FA];

Seat Lumbar Adjustment - Lumbar adjust-mechanical Driver's only [033CJ];

Derivative Badges - Badge SE [057BW];

Seat Configuration - Seats Five [033BC];

Seat Material - Leather Seats [033AS];

Interior Mirrors - Dipping Interior Mirrors [031BR];

Exterior Mirrors - External mirrors convex [031BG];

Electric Door Mirrors - Elec Htd Adj Door Mrrs [031AX];

ICE Remote Controls - Remote ICE controls [025CK];

Anti Lock Brake Types - A.B.S + Traction Control [020AK];

Front Anti Roll Bar - Front anti roll bar [027BB];

Vanity Mirrors - Illuminated Vanity Mirror [030AY];

Front Air Bags - Driver & Passenger Air Bags [026AO];

Heater Unit Operation - Electric Heater (PTC) [043AP];

Loadspace Covering - Loadspace Cover [063AH];

Paint Bands - Metallic Paint [024AZ];

OBD Temperature Sensors - OBD Temperature Sensor T21 DSL [022BF];

Air Conditioning - Air Conditioning [022AM];

Land Rover Model Year Indicators - Land Rover 2004 Model Year [001BD];

Body Types - 5 Door Estate [099AA];

Interior Finishers - Interior Finisher Black [088DD];

In Car Entertainment / Speakers - "ICE ""B"" Class" [025HA];

CD Player - 6 Disc CD Changer (Facia Mount) [025HC];

Stowage Nets - Overhead Rear Stowage Nets [026BE];

Window Lift - Electric front and rear windows [041AV];

Marketing Packs - "5 DR European ""SE""" [136BW];

Front Cup Holder - 2 front cup holders [088BB];

Centre Console Rubber Mat - Centre Console Rubber Mat [088EA];

Recovery Loops - Recovery Loop Front [028EA];

VIN prefix position 6 - VIN prefix position 6 - A [141AA];

VIN prefix position 10 - VIN prefix position 10 - 4 [145AJ];

Rear Centre Armrest - Armrest - Rear Centre Folding [033FJ];

VIN prefix position 7 - VIN prefix position 7 - B [142AB];

Wheels - "5 Alloy Wheel 215 x 16 Ribbed ""Active""" [029IB];

Sunroof - Sunroof-Glass Tilt and Slide - Electric [019AT]

Paint Silver Zambezi Silver

Drive LHD

Trim 5 Door Station Wagon

Editat de Musti
Land Rover Freelander TD4 facelift, LNBE028, 5 usi, cv manuala, varianta echipare SE, fabricat 16.10.2003
Link spre comentariu

Vezi de ce insist pe ideea de documentare? Cand o sa ajungi sa-ti cunosti masina foarte bine nu o sa ti se mai para o tragedie cand va aparea vreo problema, mai greu este sa te acomodezi cu particularitatile modelului.

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

Intre timp reprezentanta mi-a facut si oferta de reparatii/revizii. Pt. o diagnoza, o revizie (schimb ulei motor, diferential, lichid de frana, filtru ulei, combustibil, aer), schimbat placute frana si testare frane, termostat si senzor marsarier, baietii imi cer 3394 lei. Piese + un total de 12,7 ore de manopera (sic!). Au de gand sa munceasca 2 zile la ea...

Cum vi se pare? Intreb pt. ca nu sunt familiarizat cu costurile intretinerii unui Freelander.

Link spre comentariu

Chiar nu este un service multimarca civilizat pe acolo care sa le aiba cu motoarele de BMW si sa lucreze cu preturi normale?... pretul ala mi se pare enorm pt ceea ce se face... pune o intrebare pe sectiunea de mecanica a forumului general ca acolo se uita mai multa lume si poate e cineva din Oradea sa stie ceva

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Link spre comentariu

Da, asta a fost si perceptia mea. Pt. niste interventii absolut banale pretul cerut mi se pare nesimtit.

Bineinteles ca sunt service-uri multimarca destule prin Oradea. Numai ca nu am nici o experienta cu ele. De 9 ani umblu numai la reprezentanta Dacia (Loganul din dotare cumparandu-l de nou), unde n-am avut a ma plange. Din contra. Relatia cu ei a fost una ireprosabila. Am ajuns chiar sa am parte de reparatii gratuite doar in virtutea faptului ca am continuat sa imi intretin masina la ei si dupa expirarea garantiei. Client vechi... De aici si surpriza pe care am avut-o la contactul cu reprezentanta Land Rover. Nici nu se poate compara. E inadmisibil ca o programare sa nu fie onorata decat la presiuni, iar o revizie si niscai reparatii absolut minore sa fie "normate" la 12.7 ore. A cate 110 lei ora... Basca, mi-au mai si spus prostii despre masina (vezi motorul non BMW). Nu-i bai ca nu se pricep, da' macar sunt scumpi... si oleaca hotomani... Altfel nu vad cum poti incarca un deviz la modul ala.

Am sa-ti urmez sfatul si voi intreba si pe altundeva. Revizia cred ca stiu unde o fac. Exista un service foarte laudat care este specializat pe revizii multimarca. Daca iti cumperi consumabilele de la ei, schimburile sunt gratuite (fara ca pretul consumabilelor sa fie urias). Cumnatul meu, care are si el un Freelander ca masina de serviciu (cu care are peste 480.000 km) acolo isi face schimburile de ulei si filtre. Mai ramane sa vad unde schimb termostatul si senzorul marsarier.

Link spre comentariu

Ai sa-ti dai seama ca la LR nu e asa complicat cum pare, doar diagnoza computerizata e mai aparte in rest e o masina chiar simplu de reparat de orice mecanic dibaci care are IQ din 3 cifre, eu mi-am gasit mecanic tanar la care la inceput i-am mai dat indicatii din carte unde avea dubii si pur si simplu a invatat cum e din experienta si acum e as in mecanica D2, cea mai indicata investitie e un tester dedicat, un pic de studiu individual ce si cum cu piesele de schimb si atunci esti acoperit cu reparatiile la preturi decente si fara stress pe toata viata

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Intre timp reprezentanta mi-a facut si oferta de reparatii/revizii. Pt. o diagnoza, o revizie (schimb ulei motor, diferential, lichid de frana, filtru ulei, combustibil, aer), schimbat placute frana si testare frane, termostat si senzor marsarier, baietii imi cer 3394 lei. Piese + un total de 12,7 ore de manopera (sic!). Au de gand sa munceasca 2 zile la ea...

Cum vi se pare? Intreb pt. ca nu sunt familiarizat cu costurile intretinerii unui Freelander.

Japca pe fata! Cu excepția termostatului care cere putina atenție datorita spațiului/poziției, restul.... in doua ore ai timp sa :dr si o bere.... plătește diagnoza, fa-o publica pe forum, restul....

Chiar nu este un service multimarca civilizat pe acolo care sa le aiba cu motoarele de BMW si sa lucreze cu preturi normale?... pretul ala mi se pare enorm pt ceea ce se face... pune o intrebare pe sectiunea de mecanica a forumului general ca acolo se uita mai multa lume si poate e cineva din Oradea sa stie ceva

Eu am mai zis-o candva.... care am plecat de la vechile dacii....stiu ce vorbesc.... ce mai frecam "asfaltul" pe sub ea, ce mai "dam la sfinti" cand ingheta benzina, nu aveam caldura in masina, ce mai curatam la bujii, ce mai reglam la delcou/platini... etc., dar .... mi-a prins bine!

.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....

Link spre comentariu

Pana la urma am ales sa fac la reprezentanta numai schimbul de placute de frana. Ieri s-a petrecut evenimentul. Ocazie cu care am constatat ca standul de verificare frane e unul pe o singura punte. Folosesc metoda de testare independent pe rotile care se invart in sensuri opuse. Sincer, desi omologata metoda, as fi preferat un test facut in conditii de rulare standard, cu rotile invartindu-se in acelasi sens. In fine... S-a facut acum si testarea suspensiei. Mi-a iesit o eficienta de cca 88% pe ambele punti. E ok.

Una peste alta, diagnoza motor, directie, suspensie si schimbarea placutelor de frana + testare sistem de franare, interventii facute in doua zile diferite, m-au costat 404lei. Suportabil. Mi-au aplicat o reducere, de 15% pt. ca intre timp (la sfatul binevoitor al consultantului) mi-am instalat pe telefon o aplicatie Android si, implicit, mi-am facut un cont pe TiriacAutoMobile. Am devent astfel membru in clubul lor de clienti si, in consecinta, beneficiez de unele avantaje in relatia cu reprezentanta Land Rover. Sper sa n-am ocazia sa apelez prea des la ele, totusi.

In alta ordine de idei, iau in calcul achizitia unui VCU nou. Nu cred ca am probleme (sau, cel putin, nu le sesizez eu) cu cel de pe masina, dar cred ca n-ar strica sa-l schimb preventiv. Numai ca nu mi-e foarte limpede ce anume sa aleg. Am vazut ca exista VCU produse de diversi. Cele care poarta brand-ul Land Rover sunt extrem de scumpe. Intre celelate e greu de ales, daca n-am experienta. GKN, de exemplu ar fi ok? Stiti voi o alta varianta testata? Sau e musai originalul?

P.S. In etapa prin care trec acum, "sa ne cunoastem masina", am iesit putin cu ea la zapada, undeva pe malul Crisului, pe unde va avea de lucru si in viitor, avand in vedere ca sunt (si) pescar. Sunt incantat de usurinta cu care se descurca pe sleauri. Bineinteles ca n-am supus-o la nimic grav. I-am intalnit si limitele, incercand s-o urc pe un dig pe unde as fi urcat cu greu si pe jos. Avand in vedere ca n-am nici cele mai bune cauciucuri, am pierdut la un moment dat aderenta, avand tendinta sa lunec lateral, in pericol sa ma reazem de unele obstacole metalice care existau in preajma. Dar m-am descurcat. Masina este foarte docila, asa ca am putut controla bine situatia. Imi place din ce in ce mai mult...

Am facut si niscai filmulete, cele din exteriorul masinii fiindu-mi utile pt. a vedea cum se comporta transmisia. Pare ok.

Link spre comentariu

...... GKN, de exemplu ar fi ok? .......

Eu pe masina am GKN, asa cum se vede...

IMG_20160906_150414.thumb.jpg.495e6677307972a053f3049b955fff61.jpg

Editat de DKW

.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....

Link spre comentariu

GKN e OK dar varianta aftermarket nu e de nivelul celui original... dar daca vrei ceva de nivelul celui original la pret mai mic vezi Hardy Spicer

Link spre comentariu

Da... Asa a zis si consultantul de la reprezentanta. M-a intrebat daca atunci cand merg in relanti in viteza 1 sau marsarier pe o suprafata plana si cu aderenta buna si virez maxim masina tinde sa se opreasca fara o corectie din pedala de acceleratie. Poate chiar sa omoare motorul. Daca incerci s-o impingi scoasa din viteza cu rotile bracate, nu reusesti s-o misti decat, eventual, foarte greu. Cam astea ar fi simptomele unui VCU blocat, zicea el. Nu. Masina mea nu face nimic din toate astea. L-am intrebat daca, asa cum citisem, exista o recomandare a producatorului de a schimba VCU ca fiind consumabila. Mi-a spus ca ei nu stiu nimic despre asa ceva.

Cam asta-i...

P.S. Pt. a se intelege la ce ma refer mai sus, trebuie mentionat ca un coleg scrisese un indemn: "Daca nu e stricat, nu-l repara" (in engleza, ce-i drept). Lui ii raspundeam aici. Postarea sa a fost stearsa, impreuna cu comentariile off-topic.

Editat de Musti
Link spre comentariu

Am schimbat termostatul. Urmeaza sa vad cum se comporta. Instalatia prinsese aer si inca n-am putut trage concluzii pana la lasarea serii.

Pana una-alta am putut constata ca incalzirea electrica PTC imi functioneaza corect.

Apropos, n-am schimbat (inca) antigelul, pt.ca nu stiu exact de care sa-mi iau. Cartea zice OAT, dar cei de pe la magazinele de specialitate habar n-au ce-i aia. Pt. ei exista doua feluri: albastru si roz. Eventual imi spun ca sigur am nevoie de G12. Roz, adica... Hmm...

Voi ce antigeluri folositi? Eu am pus ochii pe Motul Inugel Optimal Ultra (OAT, deh!) si cred ca-mi voi comanda din acela.

Editat de Musti
Link spre comentariu

ala pe care ai pus ochii e bun

Link spre comentariu

Multumesc pt. confirmare. Am pus deja comanda.

Link spre comentariu

Am schimbat termostatul. Urmeaza sa vad cum se comporta. Instalatia prinsese aer si inca n-am putut trage concluzii pana la lasarea serii.

Pana una-alta am putut constata ca incalzirea electrica PTC imi functioneaza corect.

Apropos, n-am schimbat (inca) antigelul, pt.ca nu stiu exact de care sa-mi iau. Cartea zice OAT, dar cei de pe la magazinele de specialitate habar n-au ce-i aia. Pt. ei exista doua feluri: albastru si roz. Eventual imi spun ca sigur am nevoie de G12. Roz, adica... Hmm...

Voi ce antigeluri folositi? Eu am pus ochii pe Motul Inugel Optimal Ultra (OAT, deh!) si cred ca-mi voi comanda din acela.

Dute la primul magazin si ia-ti antigel G12 roz ,concentrat care-i mai ieftin .E absolut tot una ca scrie pe el denumiri simandicoase. Ar ajuta sa-ti iei cu vreo 7 lei un tester de antigel ca sa fi absolut sigur de temperatura de inghet dupa ce combini antigelul cu apa distilata.

Link spre comentariu

Dute la primul magazin si ia-ti antigel G12 roz ,concentrat care-i mai ieftin .E absolut tot una ca scrie pe el denumiri simandicoase. Ar ajuta sa-ti iei cu vreo 7 lei un tester de antigel ca sa fi absolut sigur de temperatura de inghet dupa ce combini antigelul cu apa distilata.

Atata timp cat manualul de utilizare imi cere expres sa nu folosesc alte tipuri de antigel decat cele cu aditivi organici (OAT), cred ca voi respecta aceasta indicatie. Nu toate antigelurile de tip G12 sunt aditivate OAT, sau, cel putin, nu specifica acest lucru. Asa ca dintre toate voi alege pe acela care are si precizarea OAT in specificatii. Antigelul Motul pe care l-am si comandat, delatfel, o are.

In alta ordine de idei, inca nu m-am lamurit daca inlocuirea termostatului a rezolvat problema incalzirii motorului. Se pare mai degraba ca nu. Voi face azi un drum de Cluj (dus-intors) si voi vedea. Scurtele reprize de functionare prin oras nu reusesc sa duca temperatura la normalul de cca 90 Celsiuis si, implicit, indicatia ceasului de bord la mijlocul scalei. Practic se comporta ca inainte. Ciudat e ca motorul ramane rece si organoleptic (sa spun asa). Adica, la pipait cu mana, temperatura nu urca nici pe furtunele dinspre calorifer (ceea ce e rau), nici pe cele dinspre radiator (ceea ce e bine). Motorul merge binemersi, dar rece. E drept, n-am stat mai mult de cca. 10-15 minute cu motorul mergand in parcare, pt. ca m-a murat ploaia. Habar n-am... E un comportament normal la Freelander? Am tot citit ca motorul asta se incalzeste greu, dar parca al meu exagereaza...

Editat de Musti
Link spre comentariu

@Musti si al meu se incalzeste foarte greu,de aceea am optat sa montez Webasto.Din ce spui, e posibil ca termostatul nici sa nu fi fost defect. Acum nu ma mai deranjeaza ca se incalzeste greu, ci ca imi creste consumul foarte mult, pentru ca fac drumuri scurte si numai prin oras. Prin comparatie, la Peugeotul din dotare,motor cu aceeasi capacitate,se incalzeste foarte repede(in habitaclu),dar nu sare de 70 de grade. Consumul...13,5%. Cred ca Lrf-ul mananca mai mult in aceleasi conditii.

Link spre comentariu

Nu ai ce astepta de la un motor diesel fara incalzire auxiliara sa se incalzeasca la relanti ca imbatranesti langa el ... nici nu e recomandabil sa-l lasi asa, dupa ce l-ai pornit astepti cam 15 secunde sa se imprastie uleiul peste tot si pleci, asa se procedeaza. Acul urca la mijloc la 70*C deci sa-l lasi sa mearga la relanti mult timp sub temperatura asta nu e sanatos

sunt total de acord cu abordarea vizavi de antigel

Editat de sierrafery

Link spre comentariu

Atata timp cat manualul de utilizare imi cere expres sa nu folosesc alte tipuri de antigel decat cele cu aditivi organici (OAT), cred ca voi respecta aceasta indicatie. Nu toate antigelurile de tip G12 sunt aditivate OAT, sau, cel putin, nu specifica acest lucru. Asa ca dintre toate voi alege pe acela care are si precizarea OAT in specificatii. Antigelul Motul pe care l-am si comandat, delatfel, o are.

In alta ordine de idei, inca nu m-am lamurit daca inlocuirea termostatului a rezolvat problema incalzirii motorului. Se pare mai degraba ca nu. Voi face azi un drum de Cluj (dus-intors) si voi vedea. Scurtele reprize de functionare prin oras nu reusesc sa duca temperatura la normalul de cca 90 Celsiuis si, implicit, indicatia ceasului de bord la mijlocul scalei. Practic se comporta ca inainte. Ciudat e ca motorul ramane rece si organoleptic (sa spun asa). Adica, la pipait cu mana, temperatura nu urca nici pe furtunele dinspre calorifer (ceea ce e rau), nici pe cele dinspre radiator (ceea ce e bine). Motorul merge binemersi, dar rece. E drept, n-am stat mai mult de cca. 10-15 minute cu motorul mergand in parcare, pt. ca m-a murat ploaia. Habar n-am... E un comportament normal la Freelander? Am tot citit ca motorul asta se incalzeste greu, dar parca al meu exagereaza...

Este vorba strict de poluarea mediului inconjurator cand arunci antigelul uzat .

Link spre comentariu

Este vorba strict de poluarea mediului inconjurator cand arunci antigelul uzat .

Nu sunt de acord cu termenul 'strict' ...e vorba si de inhibitori de coroziune specifici pt aluminiu si lipsa metanolului care e garantata doar de tehnologia OAT dar sa nu transformam topicul intr-o polemica despre antigel totusi

Link spre comentariu

Nu sunt de acord cu termenul 'strict' ...e vorba si de inhibitori de coroziune specifici pt aluminiu si lipsa metanolului care e garantata doar de tehnologia OAT dar sa nu transformam topicul intr-o polemica despre antigel totusi

Ai dreptate , in teorie cele mai noi tipuri de antigel rezista si mai mult (mai ales in sistemele de incalzire centrala), totusi un bun exemplu despre coroziune ar fi ca am demontat caloriferele la centrala proprie ca sa le schimb dupa cel putin 5 ani de folosire doar cu apa de la robinet si erau curare perfect pe interior asa ca nu-i cazul sa ne ingrijoram nici cand folosim antigel mai ieftin.

Link spre comentariu

Ai dreptate , in teorie cele mai noi tipuri de antigel rezista si mai mult (mai ales in sistemele de incalzire centrala), totusi un bun exemplu despre coroziune ar fi ca am demontat caloriferele la centrala proprie ca sa le schimb dupa cel putin 5 ani de folosire doar cu apa de la robinet si erau curare perfect pe interior asa ca nu-i cazul sa ne ingrijoram nici cand folosim antigel mai ieftin.

Daca tu, probabil, ai apa de la robinet cu continut mai mic de calcar, esti un fericit! Mie mi se depune in 6 luni de trebuie sa desfac si sa curat apometrele:br

Acum, on-topic: fix mentalitatea asta cu "merge si-asa", a dus la raspandirea mitului "LR=masina nefiabila"!

Intotdeauna, in ce priveste LR, economia prost inteleasa te sanctioneaza, mai devreme sau mai tarziu! Despre alte marci nu stiu... asa ca nu ma pronunt!

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare