Chronos Posted March 28, 2018 Share Posted March 28, 2018 (edited) Salutare, As vrea sa aflu daca a folosit cineva un termostat cu deschiderea la 82 de grade si ce marca. O evaluare asupra calitatii marcii ar fi binevenita. Pe piata romaneasca se vinde doar un Gates, despre care eu nu stiu nimic. Vreau sa schimb termostatul la al meu TD5 , iar alea originale deschid pe la 88, ceea ce in regim de abuz e cam tarziu, dupa parerea mea. :) Multam Edited March 28, 2018 by Chronos Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxian paul Posted March 29, 2018 Share Posted March 29, 2018 Re: Termostat Defender Din ce cunosc produsele Gates fac parte din gama premium privind calitatea (mai ales la curele ), dar cred ca si termostatele sunt la fel de bune. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted March 29, 2018 Author Share Posted March 29, 2018 Re: Termostat Defender Din ce cunosc produsele Gates fac parte din gama premium privind calitatea (mai ales la curele ), dar cred ca si termostatele sunt la fel de bune. Multumesc Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Re: Termostat Defender Daca e regim de abuz ar trebui sa schimbi si radiatorul cu unul din aluminiu, degeaba se deschide mai repede termostatul deoarece daca e fortat motorul asta doar o sa intarzie supraincalzirea nu o elimina complet NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted March 30, 2018 Author Share Posted March 30, 2018 Re: Termostat Defender Daca e regim de abuz ar trebui sa schimbi si radiatorul cu unul din aluminiu, degeaba se deschide mai repede termostatul deoarece daca e fortat motorul asta doar o sa intarzie supraincalzirea nu o elimina complet E adevarat ca un upgrade la radiator, la pachet cu termostat, intercooler, etc, e solutia ideala, dar in ce ma priveste nu cred ca e necesara. Intarzierea supraincalzirii cred ca era mai mult decat suficienta in momentele cand as fi avut nevoie de asta :)) Deschiderea circuitului cu approx 8 grade mai devreme iti cumpara destul timp. Desi pana nu-i verificata in practica , teoria ramane teorie :) Iar daca tot suntem aici, hai sa va povestesc: Dupa cativa ani de abuz, cu roti mari, turatii multe si urcari de tot felul, am avut convingerea ca TD5 nu fierbe niciodata :))) Cu atat mai mare a fost surpriza cand, anul trecut la o prieteneasca la Petrila, mi-a fiert apa in ambele zile de concurs. E adevarat ca urcarile erau lungi, rotile de 37 si turatiile mari, dar alte masini nu au avut genul asta de probleme. Situatia s-a inversat, in trecut eu nu am avut probleme de supraincalzire unde aceleasi modele de masini mentionate mai sus, se incalzeau excesiv... Dupa, in regim normal, totul normal... Ce a dus la supraincalzire, inca nu stiu. Posibil radiatorul murdar, termostat blocat partial, pur si simplu conjunctura respectiva? Intre timp am cercetat problema si am gasit cateva lucruri despre care poate s-a mai vorbit, dar o sa le mentionez si eu: -Indicatorul de temperatura de la Defender/Discovery nu este progresiv, adica sta la mijloc iar daca exista supraincalzire, sare direct pe rosu. Eu unul nu am avut idee...Din pacate e prea tarziu si apa fierbe. Partea buna e ca ECU intervine si taie alimentarea cand sesizeaza supraincalzirea. -Termostatul poate muri si in pozitia inchis partial/total . Nu stiu de ce am ramas eu cu ideea ca toate termostatele mor cu circuitul deschis ????? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean70 Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 Re: Termostat Defender Deși nu prea are legătură cu td5, având un benzinar pe def, pana să-i pun radiator custom de aluminiu ii scoteam termostatul când intentionam sa ma dau mai rău la ea... Din păcate soluția am descoperit-o când deja fragezisem garnitura de chiulasa... Pana a borsit uleiul afara am aplicat-o. Discovery 4 2010 Discovery 2 2000 Defender 90 1997 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted March 30, 2018 Author Share Posted March 30, 2018 Re: Termostat Defender Deși nu prea are legătură cu td5, având un benzinar pe def, pana să-i pun radiator custom de aluminiu ii scoteam termostatul când intentionam sa ma dau mai rău la ea... Din păcate soluția am descoperit-o când deja fragezisem garnitura de chiulasa... Pana a borsit uleiul afara am aplicat-o. Ar trebui sa invat din experientele altora, ca daca astept sa invat din cele proprii, o sa fie prea tarziu :))) Apropo, mi-a placut filmuletul de la Bozioru, dar m-a lasat cu o intrebare. De ce aud eu sunet de blow off valve de la Defu tau? Sau tre' sa ma duc la ORL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean70 Posted March 30, 2018 Share Posted March 30, 2018 (edited) Re: Termostat Defender Pentru ca e benzina turbo... :x PS Sa vezi la asta cât de repede urca acul... :ha: Edited March 30, 2018 by sean70 Discovery 4 2010 Discovery 2 2000 Defender 90 1997 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted March 30, 2018 Author Share Posted March 30, 2018 Re: Termostat Defender Pentru ca e benzina turbo... :x PS Sa vezi la asta cât de repede urca acul... :ha: Foarte fain. Te-as intreba mai multe dar nu-i politicos :)))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emanoil Tita Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 Re: Termostat Defender Am cuparat de curand termostat Vernet, made in France, deschide la 87 grade Celsius, altul sa deschida mai jos nu am gasit. Oricum, magazinul din zona Obor (sa nu se considere reclama sau antireclama) imi recomadasera tot un Vernet, dar care deschidea la 92 grade Celsius (pentru TD5). Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted March 31, 2018 Share Posted March 31, 2018 Re: Termostat Defender ..... rotile de 37 si turatiile mari,.... Nu iti mai bate capul degeaba.... cu rotile alea gigant oricum o sa crape la un moment dat chiulasa sau cel putin garnitura... sau macar pune-ti o sonda EGT sa te miri speriat pe la vreo 800*C si mai pune una de temperatura apa ca sa lasi moale pedala de acceleratie inainte de a urca acul pe rosu adica la 120*C.... doar sa nu hulesti motorul td5 care e genial .... daca te lasa din cauza ca iti bati joc de el doar ca sa te simti ''la inaltime''...ca in afara de garda la sol nu ai castiugat nimic..DIMPOTRIVA tu l-ai distrus... BAFTA NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted March 31, 2018 Author Share Posted March 31, 2018 Re: Termostat Defender Nu iti mai bate capul degeaba.... cu rotile alea gigant oricum o sa crape la un moment dat chiulasa sau cel putin garnitura... sau macar pune-ti o sonda EGT sa te miri speriat pe la vreo 800*C si mai pune una de temperatura apa ca sa lasi moale pedala de acceleratie inainte de a urca acul pe rosu adica la 120*C.... doar sa nu hulesti motorul td5 care e genial .... daca te lasa din cauza ca iti bati joc de el doar ca sa te simti ''la inaltime''...ca in afara de garda la sol nu ai castiugat nimic..DIMPOTRIVA tu l-ai distrus... BAFTA Capul nu mi-l bat prea tare, dar in schimb ma doare cand vad ce ai scris.... La inaltime sunt ca asa mi-e felul, nu am nevoie de rotile de 37 pentru asta. Ele imi folosesc la altceva, ceva ce tu nu poti intelege... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted April 1, 2018 Share Posted April 1, 2018 Re: Termostat Defender La inaltime sunt ca asa mi-e felul, nu am nevoie de rotile de 37 pentru asta. Ele imi folosesc la altceva, ceva ce tu nu poti intelege... Sunt dispus sa invat ceea ce nu pot intelege eu despre Td5, te rog sa ma luminezi si pe mine inaltimea ta . NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted April 1, 2018 Author Share Posted April 1, 2018 Re: Termostat Defender Am cuparat de curand termostat Vernet, made in France, deschide la 87 grade Celsius, altul sa deschida mai jos nu am gasit. Oricum, magazinul din zona Obor (sa nu se considere reclama sau antireclama) imi recomadasera tot un Vernet, dar care deschidea la 92 grade Celsius (pentru TD5). Salutare, Gates TH35882 deschide la 82 grade. In Romania nu-l avea nimeni pe stoc, l-am gasit in schimb pe Amazon.de, 30euro shipped. Se pare ca se fabrica in Belgia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
patriciu Posted April 2, 2018 Share Posted April 2, 2018 Re: Termostat Defender o umila parere este sa schimbi radiatorul............ nu mai este in toate mintile lui zic eu.... spor :x P.S. sau masina :))))))))))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted April 2, 2018 Author Share Posted April 2, 2018 (edited) Re: Termostat Defender o umila parere este sa schimbi radiatorul............ nu mai este in toate mintile lui zic eu.... spor :x P.S. sau masina :))))))))))) Ola, Radiatorul e bine merci, ca doar nu e de Patrol :))))) Iar cand masina o sa-mi faca la fel de multe probleme ca stim noi ce, atunci o schimb :))))) P.S. Dar cum zice americanu, don't hold your breath.... Edited April 2, 2018 by Chronos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted April 3, 2018 Author Share Posted April 3, 2018 Re: Termostat Defender Inca ceva. Cam cati kilometri rezista pompa de apa de TD5, ca ma bate gandul sa o schimb mai ales ca o sa schimb termostatul si cureaua. Am 175000 km acum, nu stiu daca a fost schimbata inainte de a cumpara eu masina. De asemenea, cand am vazut cum se comporta indicatorul de temp. original , am cautat si gasit o alarma cu doi senzori de temperatura: http://www.coolantalarm.co.uk/shop/index.php?_a=viewProd&productId=26&added=1 Ce parere aveti, daca ati folosit ceva similar? Nu are sonde, ci se conecteaza la blocul motor sau se ataseaza la sursa de temperatura si citeste prin conctact. Vreau sa conectez una sa citeasca temperatura motorului , iar una sa citeasca temperatura apei la iesirea din radiator, avand astfel o metoda de analiza a sistemului de racire (eficienta radiator/termostat). Multam Link to comment Share on other sites More sharing options...
sean70 Posted April 3, 2018 Share Posted April 3, 2018 Re: Termostat Defender La Disco2 am schimbat-o la 260000...pierdea discret dar am crezut ca e de la racitorul de motorina...am schimbat oringurile si am plecat la drum...s-a spart pompa de apa la 400 de km de casa.:grin: Discovery 4 2010 Discovery 2 2000 Defender 90 1997 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted April 3, 2018 Share Posted April 3, 2018 (edited) Re: Termostat Defender .... Vreau sa conectez una sa citeasca temperatura motorului , iar una sa citeasca temperatura apei la iesirea din radiator, avand astfel o metoda de analiza a sistemului de racire (eficienta radiator/termostat). Multam Mai spun o data chiar daca se pare ca nu inteleg nimic dar totusi vreau sa ajut, daca vrei intelegi daca nu ramai cu impresia ca nu inteleg eu: monteaza o sonda EGT inainte de toate, pt ca la EGT de peste 750 care devine periculos pt motor(si cred ca ajungi peste zona aia la efort cu rotile alea) nu te va avertiza nimic pe cand de bine de rau la temperaturi motor peste 119 taie ECU alimentarea sa protejeze motorul, ceea ce nu inseamna sa nu montezi martorii de care spui, cu atat mai bine.... cum doresti, sunt banii tai. Bafta P.S. eu am vazut cu ochii mei peste 900*C EGT la mine multumita unor roti mai mari si a unui tuning defectuos.... m-a costat doar 1200 GBP chiulasa noua si inca 1000 cele 5 injectoare(tot noi)... mi-am asumat propria prostie/ignoranta de atunci si incerc sa invat pe altii din greselile mele, din pacate la vremea aia pe mine nu a fost cine sa ma sfatuiasca impotriva.... vorba aia: ''each to theyr own" daca unii se cred mai "smecheri" facandu-si pseudo-''monster truck"-uri din ceva nascut incompatibil cu asemenea schimbare Doresc pe aceasta cale sa multumesc d-lui DAN ARGHIR care mi-a fost mentor si suport de nadejde la inceputurile ''aventurii' mele cu D2. Edited April 3, 2018 by sierrafery NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted April 3, 2018 Author Share Posted April 3, 2018 (edited) Re: Termostat Defender Mai spun o data chiar daca se pare ca nu inteleg nimic dar totusi vreau sa ajut, daca vrei intelegi daca nu ramai cu impresia ca nu inteleg eu: monteaza o sonda EGT inainte de toate, pt ca la EGT de peste 750 care devine periculos pt motor(si cred ca ajungi peste zona aia la efort cu rotile alea) nu te va avertiza nimic pe cand de bine de rau la temperaturi motor peste 119 taie ECU alimentarea sa protejeze motorul, ceea ce nu inseamna sa nu montezi martorii de care spui, cu atat mai bine.... cum doresti, sunt banii tai. Bafta P.S. eu am vazut cu ochii mei peste 900*C EGT la mine multumita unor roti mai mari si a unui tuning defectuos.... m-a costat doar 1200 GBP chiulasa noua si inca 1000 cele 5 injectoare(tot noi)... mi-am asumat propria prostie/ignoranta de atunci si incerc sa invat pe altii din greselile mele, din pacate la vremea aia pe mine nu a fost cine sa ma sfatuiasca impotriva.... vorba aia: ''each to theyr own" daca unii se cred mai "smecheri" facandu-si pseudo-''monster truck"-uri din ceva nascut incompatibil cu asemenea schimbare Doresc pe aceasta cale sa multumesc d-lui DAN ARGHIR care mi-a fost mentor si suport de nadejde la inceputurile ''aventurii' mele cu D2. Mutumesc de sfaturi. Daca intram in polemica din cand in cand, nu inseamna ca nu apreciez experienta ta. Din pacate stilul lasa de dorit. Plus ca deseori te pripesti sa tragi concluzii. In speta, mai sus, cand ai concluzionat ca blamez td5-u. Nu reiesese de nicaieri. Ce spuneam, e ca m-a surprins supraincalzirea, tocmai pentru ca niciodata nu mi-a facut probleme. Iar supraincalzirea a avut surse la care lucrez acum. Am avut aceleasi roti si acelasi stil de condus in multe circumstante similare, fara probleme. Ce pot sa critic e faptul ca indicatorul nu e gradual, fapt de care nu am stiut pana atunci. Despre EGT nu pot decat sa sper ca faptul ca am esapament liber ajuta sa mentina temperatura mai scazuta decat in mod normal.Probabil ca o sa-mi pun si sonda EGT, dar totusi, comenteaza pe subiect daca vrei. Cam ce diferente de temperatura sunt intre esapament liber si cele cu cat/tobe etc? Iar despre stil de condus, upgrades, ce roti folosesc si consecintele alegerilor mele, trebuie sa intelegi ca mi le asum cu buna stiinta. Problema e ca tu incerci sa ma etichetezi fara sa ma cunosti. Probabil ca tot nu s-ar schimba nimic nici daca m-ai cunoaste, banuiesc ca avem o perceptii diferite despre o gramada de lucruri. Sper ca te-am iluminat macar un pic despre mine si sper ca vom putea avea discutii tehnice constructive. Despre celelalte, sa nu te superi daca " you reap what you sow " :))) Sa traim bine, cum zicea Basescu :)))) P.S. Si ca sa nu ramana iar interpretata gresit, povestea cu senzorii de temperatura si locatia aleasa de mine pentru ei nu are legatura cu supraincalzirea, ci ca sa am un indicator de temperatura care raspunde activ/rapid la schimbari si pentru a avea informatii despre eventuale probleme ale sistemului de racire (radiator/termostat/pompa etc). In ideea ca, daca temperatura la iesirea din radiator e cu mult sub cea de lucru, asta imi va spune ca termostatul e dus. Daca e egala si temperatura creste sau e peste normal, se presupune ca pompa e moarta sau radiatorul neadecvat. Samd...:)) Edited April 3, 2018 by Chronos Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted April 3, 2018 Share Posted April 3, 2018 (edited) Re: Termostat Defender ... Despre EGT nu pot decat sa sper ca faptul ca am esapament liber ajuta sa mentina temperatura mai scazuta decat in mod normal.Probabil ca o sa-mi pun si sonda EGT, dar totusi, comenteaza pe subiect daca vrei. Cam ce diferente de temperatura sunt intre esapament liber si cele cu cat/tobe etc? EGT creste in functie de sarcina motorului si in caz de injectare excesiva de carburant de catre managementul care incearca sa mentina un echilibru intre inputurile senzorilor...se numeste ''addaptive strategy" la o anumita ''cerere''(driver demand) bazata pe inputul senzorului de pedala ECU ''se asteapta" la atingerea unei anumite turatii(input senzor de volanta) coroborate cu MAF si MAP si toate astea trebuie sa se finalizeze cu o anumita viteza a vehiculului (input VSS)...daca ECU nu a fost remapat dinamic prin OBD(posibil doar la ECU seria NNN...) pentru noua configuratie datorata unui VSS mai mic din cauza diametrului mai mare al rotilor tot agoritmul e dat peste cap si se soldeaza cu injectare excesiva de carburant = EGT mare... esapamentul liber nu face sa scada EGT in cazul asta deoarece in caz de esapament restrictionat pur si simplu nu se injecteaza mai mult din lipsa de absorbtie(MAF) si presiune turbina)MAP) care nu poate creste nefiind libera evacuarea deci nici EGT nu poate sa creasca prea mult ca pur si simplu motorul nu se va tura cum trebuie iar ca sa ai EGT trebuie sa ai combustie serioasa nu "inecata'' diametrul mare al rotilor pur si simplu mareste cererea de cuplu de care e nevoie pentru a atinge o anumita viteza si motorul va fi supus unui stress mai mare exact ca si cand ai tracta o remorca grea la deal in timp ce nu tractezi nimic...iar daca ai vedea ce diferente sunt intre EGT-uri cand tragi o remorca sau nu abia atunci ai intelege ce vreau sa spun, esapamentul liber te lasa sa te deplasezi cum vrei nu rduce EGT ca daca nu ar fi liber ar muri motorul pur si simplu si ar trebui schimbata viteza in treapta inferioara ceea ce inseaamna scaderea EGT... chestiile astea le urmaresc live de ani de zile nu vorbesc numai asa din cap daca aveai profilul complet sa vedem si anul de fabricatie as fi putut sa fiu si mai specific pt ca la unele IQ(injected quantity) se calculeaza pe baza algoritmului MAF/RPM(Eu3) la altele pe baza MAP/RPM(Eu2) dar oricum ambele au legatura cu libera circulatie a aerului deci in cazul esapamentului restrictionat IQ va fi mai mic deci puterea motorului mai mica nu EGT mai mic, la Td5 nu e ca la cele fara management de tipul asta unde carburantul intra in functie de cum apesi pedala, poti sa apesi pedala cat vrei daca nu creste turatia din cauza unei restrictii pe evacuare ca nu va intra mai multa moitorina sa creasca EGT...e complicat de explicat asa pe scurt in scris ca e o discutie lunga si plina de argumente stiintifice bazate pe cum e conceput managementul Td5, la astea cu PD e mai complex ca la commonrail ca sa nu vorbim de alea fara management electronic cum sunt 200/300Tdi. Edited April 3, 2018 by sierrafery NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
calbazuc Posted April 4, 2018 Share Posted April 4, 2018 Re: Termostat Defender Deci.. Sa inteleg ca, colegul are Def,TD5 , , in cautare de termostat cu actionare mai rapida ca orig.., intreabarea este..: De ce nu optezi pentru un radiator upgrade? Colegul @Sierraferry , nu o sa iti vrea raul niciodata , crede ma , td5 ii un motor GENIAL! Dar la rotile alea, ajuta l si tu putin:grin: , ai grija de el, si o sa iti garantez ca o sa aibe si el grija de tine:grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
teddybear Posted April 4, 2018 Share Posted April 4, 2018 Re: Termostat Defender @Chronos, @sierrafery: fratilor, ar trebui sa va cunoasteti! V-ati intalnit cel putin o data, la Sambata de Sus, in 2013! Umblati un pic prin sertarasele memoriei si amintiti-va unul de altul! Peace! It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! Land Rover Owners Club Romania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chronos Posted April 4, 2018 Author Share Posted April 4, 2018 (edited) Re: Termostat Defender EGT creste in functie de sarcina motorului si in caz de injectare excesiva de carburant de catre managementul care incearca sa mentina un echilibru intre inputurile senzorilor...se numeste ''addaptive strategy" la o anumita ''cerere''(driver demand) bazata pe inputul senzorului de pedala ECU ''se asteapta" la atingerea unei anumite turatii(input senzor de volanta) coroborate cu MAF si MAP si toate astea trebuie sa se finalizeze cu o anumita viteza a vehiculului (input VSS)...daca ECU nu a fost remapat dinamic prin OBD(posibil doar la ECU seria NNN...) pentru noua configuratie datorata unui VSS mai mic din cauza diametrului mai mare al rotilor tot agoritmul e dat peste cap si se soldeaza cu injectare excesiva de carburant = EGT mare... esapamentul liber nu face sa scada EGT in cazul asta deoarece in caz de esapament restrictionat pur si simplu nu se injecteaza mai mult din lipsa de absorbtie(MAF) si presiune turbina)MAP) care nu poate creste nefiind libera evacuarea deci nici EGT nu poate sa creasca prea mult ca pur si simplu motorul nu se va tura cum trebuie iar ca sa ai EGT trebuie sa ai combustie serioasa nu "inecata'' diametrul mare al rotilor pur si simplu mareste cererea de cuplu de care e nevoie pentru a atinge o anumita viteza si motorul va fi supus unui stress mai mare exact ca si cand ai tracta o remorca grea la deal in timp ce nu tractezi nimic...iar daca ai vedea ce diferente sunt intre EGT-uri cand tragi o remorca sau nu abia atunci ai intelege ce vreau sa spun, esapamentul liber te lasa sa te deplasezi cum vrei nu rduce EGT ca daca nu ar fi liber ar muri motorul pur si simplu si ar trebui schimbata viteza in treapta inferioara ceea ce inseaamna scaderea EGT... chestiile astea le urmaresc live de ani de zile nu vorbesc numai asa din cap daca aveai profilul complet sa vedem si anul de fabricatie as fi putut sa fiu si mai specific pt ca la unele IQ(injected quantity) se calculeaza pe baza algoritmului MAF/RPM(Eu3) la altele pe baza MAP/RPM(Eu2) dar oricum ambele au legatura cu libera circulatie a aerului deci in cazul esapamentului restrictionat IQ va fi mai mic deci puterea motorului mai mica nu EGT mai mic, la Td5 nu e ca la cele fara management de tipul asta unde carburantul intra in functie de cum apesi pedala, poti sa apesi pedala cat vrei daca nu creste turatia din cauza unei restrictii pe evacuare ca nu va intra mai multa moitorina sa creasca EGT...e complicat de explicat asa pe scurt in scris ca e o discutie lunga si plina de argumente stiintifice bazate pe cum e conceput managementul Td5, la astea cu PD e mai complex ca la commonrail ca sa nu vorbim de alea fara management electronic cum sunt 200/300Tdi. Foarte edificatoare citirea. Multumesc. Pornind din directia opusa, daca esapamentul nu afecteaza considerabil EGT, ai masurat vreodata sau poate stii care ar fi diferentele dupa instalarea unui intercooler marit ? P.S. Si ca sa ramana scrisa....Ce parere ai ca ar fi mai benefic pentru scaderea EGT, intercooler marit sau radiator ? Ca pedala mai mica nu gasim :)))) Edited April 4, 2018 by Chronos Link to comment Share on other sites More sharing options...
sierrafery Posted April 4, 2018 Share Posted April 4, 2018 (edited) Re: Termostat Defender Eu deja aveam intercooler mare cand am montat sonda EGT ca dupa cum am spus faceam tot felul de experimente de tuning inainte de a-mi monta sonde EGT si ECT(asta a fost greseala mea care a dus la cheltuieli considerabile)... DPDV pur teoretic, valoarea maxima a EGT va fi afectata foarte putin de intercooler LA ACEASI PUTERE A MOTORULUI... doar va creste mai repede la anumite nivele deoarece si puterea motorului va creste mai repede ca efect al IAT(temperatura admisie) mai scazuta... se poate ca in final sa fie observate EGT putin mai mari pt ca din cauza optimizarii combustiei creste si puterea finala a motorului la aceasi pozitie a pedalei de acceleratie si e logic ca atunci cand puterea e mai mare si EGT sa fie mai mare.... de aia am facut analogia intre roti mari si tractarea unei remorci sau daca ai bicicleta cu multe viteze urca un deal pe setarea corespunzatoare apoi muta pe un pinion mai mare in fata si dupa ce urci acelas deal si te simti mai incins si mai obosit gandeste-te la Td5 cam ce "simte" si el :grin: Si ca sa ramana scrisa....Ce parere ai ca ar fi mai benefic pentru scaderea EGT, intercooler marit sau radiator ? Raspunsul e: Roti mai mici sau remapare...totusi daca isisti pe roti asa mari eu recomand radiator mai performant ca din cauza EGT creste si temperatura motorului Edited April 4, 2018 by sierrafery NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts