Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

explicatii super select 4H

ruler

Postări Recomandate

Salut,

Imi poate explica cineva unpic mai detaliat cum functioneaza la cutia super select modul de 4H (cel fara diff central lock)? Intreb pentru ca acum iarna eu umblu doar pe acest mod, dar am observat ca pe zapada, daca incerc sa plec de pe loc si patineaza spatele fata nu trage deloc. Practic daca sunt putin bocat cu spatele patinand, trebuie sa blochez centralul ca sa traga si fata si sa pot sa ies din zapada.

Mentionez ca nu am erori in bord care sa indice cel putin vizual o problema. Masina e un mk3 scurt, manual , motor de 2.5. Senzatia mea e ca nu trage fata deloc pe 4H ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: explicatii super select 4H

2H - spate 100%

4H - fata 30% spate 70%

4HC - fata 50% spate 50%

4HlC - 50%-50% cu reductor

Atunci sa inteleg ca la mine e o problema cu 4H u ? Nu ar trebui sa se invarta totusi si rotile din fata atunci cand spatele patineaza ?

Mai lovesc cu o intrebare :) La decuplarea din 4HL in 4h sau in 2H dupa schimbarea pozitiei manetei ar fi indicat sa dai cu spatele putin ?

La mine daca mut din 4HL in 4H fara sa fac si altceva uneori apare si palpaie random ledu portocaliu din mijloc. Daca mai cuplez/decuplez odata, sau dau cu spatele nu mai face asta.

Editat de ruler
Link spre comentariu

Atunci sa inteleg ca la mine e o problema cu 4H u ? Nu ar trebui sa se invarta totusi si rotile din fata atunci cand spatele patineaza ?

Mai lovesc cu o intrebare :) La decuplarea din 4HL in 4h sau in 2H dupa schimbarea pozitiei manetei ar fi indicat sa dai cu spatele putin ?

La mine daca mut din 4HL in 4H fara sa fac si altceva uneori apare si palpaie random ledu portocaliu din mijloc. Daca mai cuplez/decuplez odata, sau dau cu spatele nu mai face asta.

Salutare, exista o posibilitate ca la tine sa fie defect vascocuplajul din cutia de transfer si de aia in pozitia 4H sa nu transmita miscare rotilor din fata. Dar nu este ceva sigur, trebuie verificat mai amanuntit. Cauta prin post-uri pe aici ca au mai fost colegi care s-au lovit de problema asta si au si rezolvat-o, vezi poate vorbesti cu ei si te ajuta cu niste sfaturi mai avizate. Sigur ca poti sa rezolvi asta schimband cutia de transfer cu totul cu una functionala din dezmembrari. Nu sunt foarte scumpe iar operatiunea in sine nu e extraordinar de complocata.

Pentru cea de-a doua intrebare, da, e bine sa dai cu spatele putin dupa decuplarea din maneta, astfel ajuti putin mecanismele.

In alta ordine de idei, have fun cu Pinin! E o masina aparte sa stii!

Editat de MihaiK
Link spre comentariu

Salutare, exista o posibilitate ca la tine sa fie defect vascocuplajul din cutia de transfer si de aia in pozitia 4H sa nu transmita miscare rotilor din fata. Dar nu este ceva sigur, trebuie verificat mai amanuntit. Cauta prin post-uri pe aici ca au mai fost colegi care s-au lovit de problema asta si au si rezolvat-o, vezi poate vorbesti cu ei si te ajuta cu niste sfaturi mai avizate. Sigur ca poti sa rezolvi asta schimband cutia de transfer cu totul cu una functionala din dezmembrari. Nu sunt foarte scumpe iar operatiunea in sine nu e extraordinar de complocata.

Pentru cea de-a doua intrebare, da, e bine sa dai cu spatele putin dupa decuplarea din maneta, astfel ajuti putin mecanismele.

In alta ordine de idei, have fun cu Pinin! E o masina aparte sa stii!

Merci de sfaturi. Masina e un pajero V60 mk3 nu e pinin. DIn pacate experienta mea cu masina asta e una nasoala, daca as fi din nou in situatia de a o avea pe lista de cumparaturi, as fugi de ea ca de dracu. La mk3 imho sistemul de 4x4 e un soi de calcaiul lui Ahile, e un sistem foarte sensibil, relativ complicat. Partea nasoala la mine e ca am motorizarea de 2.5 si atunci nu gasesti in dezmembrari piese. Cutie de transfer am cautat vreo 6 luni si nu am gasit decat una singura care era defecta ...

Cineva zicea aici pe grup ca se potriveste cutia de transfer de pe motorizarea de 3.2 dar cei de la reprezentanta mi-au zis ca nici vorba de asa ceva. o cutie noua la reprezetanta costa 21k ron :)

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

4H egal 1 x 4 , adica tractiunea merge la oricare din roti , in functie de traseul strabatut, este o optiune pt cresterea stabilitatii traiectoriei masinii pe sosea , pe suprafata uda spre ex.

4HLLc egal 2x4 , adica trage o roata de pe axa fata si una de pe axa spate, cu acelasi cuplu motor ..

Editat de nissan4x4
  • Like 1

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

4H egal 1 x 4 , adica tractiunea merge la oricare din roti , in functie de traseul strabatut, este o optiune pt cresterea stabilitatii traiectoriei masinii pe sosea , pe suprafata uda spre ex.

4HLLc egal 2x4 , adica trage o roata de pe axa fata si una de pe axa spate, cu acelasi cuplu motor ..

Excelenta explicatia dvs.

Pe mine ma intrigase raportul de 30% / 70% si as fi vrut sa vad si argumentul din spate.

Link spre comentariu

Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau ca ma bag dar am o nelamurire pe care am sansa sa o hranesc acum.

Daca masina este in 4HLc (4x4 'la mare' cu diferentialul central blocat) si toate rotile au aderenta egala (caz ideal) atunci cuplul motor se transmite catre toate patru rotile => trag toate 4 rotile. Din punctul dumneavoastra de vedere, am dreptate?

Acelasi lucru se intampla in cazul 4H, rotile au aderenta egala deci cuplul motor se transmite catre ambele punti (prin diferentialul central) in proportia 30%-70% (sau cat o fi) si catre toate patru rotile (prin diferentialul aferent fiecarei punti).

Editat de MihaiK
Link spre comentariu

problema pe care o ridici dumneata, e una ipotetica, cum ca toate rotile au aceeasi aderenta pe suprafata de rulare , cum ca masina merge perfect drept, cum ca toate rotile se invart cu aceeasi viteze ... , ceea ce nu se prea intalneste pe acolo pe unde umblam noi cu aceste masini, nu? Dar ca sa iti raspund la intrebare, DA, in acest caz ipotetic ai dreptate , toate rotile primesc acelasi cuplu motor.

Ref la repartitia cuplului motor, procentual, pe axa fata/spate, el se face numai la masinile moderne, in general SUV-uri scumpe ce se joaca singure cu tractiunea conform unor programe prestabilite de constructor, acestea sunt dotate cu reductoare cu vascocuplaje cu variatie continua a cuplului de transmisie , cu diferentiale blocante electronice (franeaza roata ce patineaza ca sa o invarta pe cealalalta) cu sisteme DSC ( descent hill conttrol ) etc.

Pick-up urile nu sunt masini de offroad, ele sunt vehicule comerciale cu tractiune integrala, nu trebuie prea mult sa pricepem asta, au transmisii firave si suspensie fata independenta, de asemenea pretul de vanzare are o f mare importanta in piata potentialilor clienti, deci nu prea sunt echipate cu mari jmekerii ale stiintei 4x4 din motive de cost .

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

Poti sa mentionezi sursa? Cum s-a ajuns la procentele respective?

"Mitsubishi's Super Select II all wheel drive system featuring:

2H mode - Rear wheel drive. Vacuum-disconnected front axle (the front driveshaft is disconnected from the transfer case; a free wheel mechanism disconnects the right wheel, left left and right front driveshafts are freewheeling).

4H mode - Permanent all wheel drive, 33%/67% torque distribution front/rear in normal conditions, up to 100% to either axle if slippage occurs (via center differential with viscous coupling). Switching from 2H to 4H is allowed at speeds up to 100 kph (65 mph). From 4H to 2H at any speed.

4HLc mode - Permanent all wheel drive, fixed 50/50 torque distribution (via locked center differential) in normal conditions. Shifting from 4H to 4HLc is allowed at speeds up to 100 kph (65 mph). From 4HLc to 4H at any speed.

4LLc mode - Permanent all wheel drive, fixed 50/50 torque distribution (via locked center differential). Full stop required to switch to 4LLc and back."

Sursa:

https://www.awdwiki.com/en/super+select/

Editat de Tavi D.
  • Like 1
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link spre comentariu

Tavi, uite cum internetul poate insemna si cunoastere, nu numai prosteala. Ca sa zic asa , mi-ai dat un nou subiect de studiu .. Oare cine "hotareste" si dupa ce criterii ... cat % pe fata si cat la % pe spate???

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

Aveam impresia ca diferentialul central e un diferential clasic. Eram atat de convins ca m-am dus sa verific si in manualul de service, dar se pare ca Tavi a avut dreptate :)

http://faq.out-club.ru/download/pajero_iv/maintenance/Service_Manual_2007/2007/23/html/M1230300006705ENG.HTM

ZK602821AA00ALL.thumb.png.9680e214a7262af741fce78b7fe2ebf1.png

• Like 1
Link spre comentariu

.. Oare cine "hotareste" si dupa ce criterii ... cat % pe fata si cat la % pe spate???

Matematica?

Pe la inceputuri am avut surpriza sa intepenesc un Nissan T2 cu LSD pe spate in zapada de pe marginea unui drum agricol, mai mult cimp.

Surpriza a fost ca desi avea diferential LSD la care spunea ca transfera cuplul in raport de 70/30% am ramas acolo.

Problema este ca transfera 30% din cuplu de la roata care patineaza spre roata care are aderenta, aia care nu se roteste.

Da, pare perfect dar matematica spune ca 30% din 0 este fix 0! Acolo era drum inghetat oglinda deci aderenta 0.

Ca urmare ma uitam la roata spate cum se invirte in orice treapta cu orice turatie dar de iesit de acolo pina n`am cuplat fata n`am iesit!

Trecerea de pe T2 pe un pick-up a insemnat pentru mine 2 impotmoliri in 3 luni deoarece din cauza suspensiei spate cu arcuri lamelare nu incrucisa puntile de 2 bani!

T2 era doctor fata de pick-up-uri.

Link spre comentariu

Aveam impresia ca diferentialul central e un diferential clasic. Eram atat de convins ca m-am dus sa verific si in manualul de service, dar se pare ca Tavi a avut dreptate :)

http://faq.out-club.ru/download/pajero_iv/maintenance/Service_Manual_2007/2007/23/html/M1230300006705ENG.HTM

[ATTACH=CONFIG]292266[/ATTACH]

scuze, dar schema postata nu imi pare ca ar descrie un reductor cu vascodiferential cu transmitere variabila a cuplului motor, interaxial

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

Matematica?

Pe la inceputuri am avut surpriza sa intepenesc un Nissan T2 cu LSD pe spate in zapada de pe marginea unui drum agricol, mai mult cimp.

Surpriza a fost ca desi avea diferential LSD la care spunea ca transfera cuplul in raport de 70/30% am ramas acolo.

Problema este ca transfera 30% din cuplu de la roata care patineaza spre roata care are aderenta, aia care nu se roteste.

Da, pare perfect dar matematica spune ca 30% din 0 este fix 0! Acolo era drum inghetat oglinda deci aderenta 0.

Ca urmare ma uitam la roata spate cum se invirte in orice treapta cu orice turatie dar de iesit de acolo pina n`am cuplat fata n`am iesit!

Trecerea de pe T2 pe un pick-up a insemnat pentru mine 2 impotmoliri in 3 luni deoarece din cauza suspensiei spate cu arcuri lamelare nu incrucisa puntile de 2 bani!

T2 era doctor fata de pick-up-uri.

Matematica ..sigur NU, dar din fericire mai este o stiinta ce sta la baza mecanicii, se cheama FIZICA !

In ceea ce priveste LSD-ul , e un fel de pipinol, nu prea are eficienta nici cand e nou, daramite la masini cu cateva sute de mii de km in bord, timp in care discurile alea s-au tot frecat , prin uzura , scazand evident si cuplul transmis la roata. Nu mai povestesc ca majoritatea proprietarilor (si a unor mecanici) nici nu cunosc ce e acela ulei LS sau mai nou , lumea "stie" ca uleiul la transmisie nu se schimba niciodata ...

• Like 1

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

In modul 4HLc ar mai avea voie sa patineze spatele chiar si la viteze mici avand in vedere ca tractiunea ar trebui sa fie impartita egal 50-50%? Normal nu,nu-i asa?

Editat de lee99
Urasc gropile ca mi se varsa berea. :be
Link spre comentariu

Masina merge cu o viteza de 30-40 km/h si in curbe de 180 grade ii fuge curul cu diff-ul central,teoretic,cuplat.

Eu zic ca nu ar avea voie daca tractiunea e impartita 50-50.

• Like 1
Link spre comentariu

Nu stiu exact in cazul tau, dar are sens sa iti fuga spatele. In mod normal, in curba, fiecare roata parcurge o distanta diferita. Dar cum 4Hlc iti "blocheaza" puntile intre ele (cel putin o roata de pe fata va parcurge aceeasi distanta cu una de pe spate) asta iti va rupe aderenta si la 30-40 cred ca e suficient sa iti provoace un derapaj...

Sper ca mergi cu 4Hlc doar pe suprafete alunecoase :)

• Like 2
Link spre comentariu

Doar pe o portiune de urcat 1,5 km pun maneta in 4HLc.Drumul e acoperit cu zapada intarita/inghetata si cam aluneca spatele.Azi am urcat fara diff-ul central blocat si tot asa aluneca spatele ca si cu diff-ul blocat.Asa ca,eu nu simt nici o diferenta.Poate sunt eu prost. :grin:

Link spre comentariu

E normal sa fuga spatele, indiferent ce tractiune ai. Eu m-am invartit la 180 grade cu 4Hlc, pe noroi subtire dar cleios si alunecos... dar, ca si tine, mergeam putin cam tare pt aderenta aia.

Solutia e simpla: mergi putin mai incet.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare