Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Lege - cu si fara Remorca, B, B+, B+E

RZV
 Share

Recommended Posts

Buna ,

am urmatoarea speta si as avea nevoie de ceva sfaturi daca sunt colegi in tema.Dar cu temei legal, nu interpretare proprie, va rog.

Automobil propriu - MMA 2850 (Un L200) + remorca usoara MMA 750kg rezulta un ansamblu de 3600 kg MMA

Unii spun ca este ok, se incadreaza la punctul B din lege - automobil sub 3500 kg cu remorca usoara maxim 750 kg

Altii (instructori si chiar politisti) spun ca cele doua sar de 3500 Kg -punctul C din lege si nu te mai incadrezi....

"b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător;"

Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată.

Dream It, Do It, Live It....

Intre timp am gasit si asta, din ceea ce a fost adus la zi la inceput de 2020: - partea cu kg maxime si definitia BE a ramas cea veche se pare:

b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă, a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește masa proprie a autovehiculului trăgător;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg;

Dacă de întelepţi o povaţă este apreciată, de proşti e ca o jignire considerată.

Poate ajuta asta:

"Ce inseama categoria B, B extins si categoria BE? Care este diferenra intere ele? Iata o intrebare ce imi este adresata frecvent si ca atare am decis sa aduc cateva lamuriri mai pe intelesul tuturor.

Pentru inceput trebuie lamurite cateva definitii: masa proprie, masa maxima autorizata, masa maxima remorcabila si masa maxima a ansamblului de vehicule.

Masa proprie reprezinta greutatea vehiculului (remorcii) fara incarcatura

Masa maxima autorizata este masa proprie plus incarcatura (persoane, bagaje, marfa,etc)

Masa maxima remorcabila este greutatea maxima ce poate fi tractata (remorca cu incarcatura cu tot).

Masa maxima a ansamblului de vehicule este suma masei maxim autorizate a vehicului tragator plus masa maxim autorizata a remorcii.

– Categoria B permite posesorului de permis sa conduca un autoturism cu masa maxima autorizata de pana in 3500 de kg si sa nu aiba mai mult de 8 locuri fara al soferului. Cu aceasta categorie, legea permite sa atasati vehiculului o remorca usoara. Remorca usoara este definita ca remorca care are masa maxima autorizata de pana la 750 kg. Masa maxima autorizata este data de constructor si reprezinta masa proprie plus masa incarcaturii maxime. Aici apar multe confuzii, in sensul ca multi zic ca daca masa remorcii este mai mica de 750 kg si nu pun incarcatura pe ea, o pot tracta cu categoria B. Fals! Nu are importanta masa proprie a remorcii ci masa maxim autorizata, data de constructor.

– Categoria B extins va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca cu masa maxima autorizata mai mare de 750 kg, dar ansamblul sa nu depaseaca 4250 kg. Adica masa maxima autorizata a vehiculului plus masa maxima autorizata a remorcii sa fie mai mica de 4250 kg. Atentie: trebuie sa tineti cont cand atasti o remorca, masa maxima autorizata a remorcii sa se incadreze in masa maxima remorcabila a vehiculului!!! Aici apar multe confuzii! De exemplu, nu poti atasa la un Logan o remorca cu masa maxima autorizata de 2500 kg. Cititi cu atentie in cartea masinii specificatiile date de constructor!

– Categoria BE va permite sa conduceti un vehicul din categoria B plus o remorca. Masa maxima autorizata a ansamblului poate depasi 4250 kg. Aici trebuie sa fiti atenti doar ca masa maxima autorizata a remorcii sa se incadreze in limitele date de constructor la vehiculul tragator.

In speranta ca am fost destul de clar, nu va ramane decat sa optati in functie de necesitatile dumneavoastra, intre categoria B extins sau categoria BE.

– Pentru categoria B extins aveti nevoie la inscriere, doar de CI si permis auto categoria B. Scolarizare consta in 7 ore de pregatire practica dupa care vi se elibereaza o adeverinta, in baza careia serviciul permise va va trece codul 96 pe permis.

– Pentru categoria BE, la inscriere aveti nevoie de CI, permis auto categoria B, cazier judiciar, analize medicale si test psihologic. Scoala consta in 10 ore de teorie si 10 ore de practica. La finalizarea scolii veti sustine un examen teoretic si practic cu serviciul permise."

Varianta simplificata de pe site-ul politiei rutiere: https://www.e-drpciv.ro/legislatie/codul-rutier-simplificat/

f) categoria B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg;

Mi se pare ca punctul 3 e relevant: practic orice vehicul pana in 3500 poate tracta o remorca de pana la 750 (de unde si 4250) poate fi condus cu B.

Punctul 3 este pentru B extins.

dap, eu am un B de 2850 kg MMA si o remorca cu MMA 750 - in total 3600kg.

remorca mea nu este mai mare de 750 (punctul 3) dar ansamblul sare de cele 3500 kg - de unde zic astia ca paranoicii ca am nevoie de BE,morti si raniti....

Eu inteleg ca ma incadrez la vehicul pana in 3500 kg cu remorca NU mai mare de 750.....deci un B simplu dar frate, nici politistii nu stiu prea bine ....

pai, punctul "b) 2.ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depășește 750 kg" este destul de clar, daca ai preluat copy/paste din lege, eu zic ca esti ok, n-ai nevoie de B extins

LE: nu trebuie sa te raportezi la punctul 3 , daca te incadrezi la punctul 2

LE2: mai mult, tot in lege se prevede : "c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg;", cu alte cuvinte remorca cu mma pana in 750 kg, NU intra in categoria BE

LE3 si gata: Art. 40. -(1) Permisul de conducere valabil pentru o categorie dă dreptul de a conduce și autovehiculele din subcategoria pe care aceasta o include.

Edited by SorinD

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 TD '03

In normele de aplicare spune clar ca tot ce depaseste 3500 kg pana la 4250 kg (adica intra si masina 3500kg+remorca750kg) trebuie acel atestat (merge cu categoria B, nu ai nevoie de BE, dar ai nevoie de atestat/certificat sau cum ii zice). Dar nu stiu daca asta este valabil si-n afara tarii. Cel mai bine este cu BE si nu te mai doare capul.

rdk84 - cam asa sustinea si nea instructorul, dar legea a avut ceva modificari la inceputul lui 2020. Poti te rog sa faci o trimitere la normele de aplicare?

Acum sunt intr-o si mai mare dilema....

PS: un nea politist intrebat ieri m-a trimis la plimbare cand l-am intrebat la ce sa ma raportez....banui ca nu prea stia exact si nici nu-i plac jocurile logice.....

In normele de aplicare spune clar ca tot ce depaseste 3500 kg pana la 4250 kg (adica intra si masina 3500kg+remorca750kg) trebuie acel atestat (merge cu categoria B, nu ai nevoie de BE, dar ai nevoie de atestat/certificat sau cum ii zice). Dar nu stiu daca asta este valabil si-n afara tarii. Cel mai bine este cu BE si nu te mai doare capul.

Este valabil si in afara tarii, cunosc persoane care folosesc B extins la platforma si nu au avut probleme cu politia.

Bre, eu inteleg ca unii oameni pot avea surse de inspiratie diferite sau cunosc detalii pt ca lucreaza in sistem....sau imi dau un link din norme de aplicare oficiale si gata.....

Nu pot sa inghit un decret dat de "un amic costel" de pe forumul de 4x4 din buze....mai ales ca repet, politistul s-a balbait, instructorul sustine ca da, dar intrebat, seful lui fost politist examinator spune ca pt cazul meu nu.....

Iar ca idee , B extins ala dureaza 2 sapt scoala si inca 1-2 sapt pt preschimbare permis...iar eu as avea nevoie sa-mi plimb agregatul urgent pt 100-200 km.......

Deci link util cu norme de aplicare ,explicatiii exacte - va rog (.Eu nu am gasit asta ceva). Apreciez maxim raspunsurile dar nu sunt de natura sa elucideze misterul. Doar sa-l faca mai ciudat.

Multumesc.

Acum am realizat ca ai remorca de 750kg, nu peste, cum vroiam eu, scuze, la tine trebuie sa mearga cu B.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/142724

Legea 203/2012 Articolul 24.1 punctul 3: Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.”

Conform anexei 1, litera f) punctele 1, 2 si 3:

f) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al

cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a

cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;

3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte

4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală

maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Rezulta ca tu NU te poti incadra la 3, pentru ca remorca ta este una usoara, adica cu MMA pana la 750, ci la punctul 2 (masina sub 3500 si remorca maxim 750 kg). Asta este motivul pentru care au bagat B extins, sa fie la nivel cu punctul 2 (3500+750, dar unde remorca depaseste 750). Daca ai remorca peste 750kg si pana in 4250kg asamblul merge cu B96 (cursul respectiv) sau BE la peste 4250kg si sub 7000kg.

PDF-ul cu legea si anexa o poti gasi aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2012/pr328_12.pdf

Daca nu gresesc, modificari de la inceput de an erau pentru incadrarea noilor vehicule electrice: http://www.euroavocatura.ro/print2.php?print2=lege&idItem=1685

• Like 1

rdk84--Man, iti multumesc mult pt timp si lamuriri..... se cam pupa cu ce mi-a spus patronul de la scoala de soferi,tipul ex examinator .....

Intre timp am aflat si eu ca schimbarile de inceput de an au fost de alta natura ,nu au avut treaba cu incadrari la categoriile de permise .

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use