Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

EGR - da sau nu?

vitalies

Postări Recomandate

• Răspunsuri 133
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: EGR - da sau nu?

Bogdan la noi nu este un egr ca la diesel, la noi este ceva mai simplu, nu mai știu unde este "piesă" o să mă uit în carte dar din ea se duce un furtnas în corpul clapetă sau în carcasă filtrului de aer cam atât....o să mă uit în carte și îți spun doar ca Feroza cu al ei euro 1 nu văd ce sistem inteligent antipoluare are...

Revin, deci Bogdan noi avem asa:

-două furtune ce vin din capacul culbutărilor în corpul clapetă probabil cu rol de ardere a gazelor provenite de la ulei

-un furtun ce vine din corpul pompei de servo și se duce în admisie, partea din aluminiu, probabil tot cu rol de recuperare a gazelor formate când se încinge uleiul de la servo

-una bucată furtunăs ce vine din canistră care recuperează vaporii de benzină și se duce în corpul clapetă.

Alte gaze nu se recirculă în cazul acestui motor.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer, mie mi-e si teama sa ridic capota din cauza gerului :))) Dar, cum se moaie putin, o sa ma uit si eu dupa furtunase :)))

Oricum, strang informatii pentru campania de reparatii / modificari din primavara :))))

Link spre comentariu

Tot ce am scris mai sus cred ca se poate anula si astupa etans cu dopuri :) un singur furtunas influenteaza relantiul cand este scos, daca mai am masina pana la vara voi experimenta.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Nu poti anula acele furtunuri. Fiecare are rolul lui: recuperare gaze de carter, vacuum pt. Servofrana (p'asta sigur nu vrei sa-l anulezi), vapori combustibil etc.

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

...

-două furtune ce vin din capacul culbutărilor în corpul clapetă probabil cu rol de ardere a gazelor provenite de la ulei

-un furtun ce vine din corpul pompei de servo și se duce în admisie, partea din aluminiu, probabil tot cu rol de recuperare a gazelor formate când se încinge uleiul de la servo...

Sper ca nu te va deranja comentariul meu, ai descris bine ce aveti pe motoarele voastre, dar in ambele propozitii selectate din descrierea ta, tot ce ai zis dupa "probabil" nu are legatura cu realitatea. Acum sa le luam pe rand:

-pe scurt cele doua furtune recircula gazele din carterul motorului, gaze care se acumuleaza in principal datorita scaparilor din cilindrii motorului atunci cand in interiorul lor presiunea creste (in timpul compresiei amestecului carburant si arderii/detentei). Pierderea de presiune se datoreaza in principal uzurii segmentilor, al camasilor de cilindru si al pistoanelor. Deoarece in gazele de carter se afla si amestec carburant nears acesta este reintrodus in motor (in galeria de admisie) impreuna cu amestecul proaspat prin intermediul furtunelor in cauza. Daca-l anulezi si pui dopuri la capac la culbutori, poti avea numai neplaceri (ulei scuipat pe la joja, semeringuri, garnituri);

-tot pe scurt, ceea ce numim simplu "servo"...frana, in acest caz are o denumire mai lunga si oarecum descriptiva: amplificator vacuumatic al fortei de franare. Este montat intre pedala de frana si pompa de frana si pentru a amplifica forta aplicata pompei de frana are nevoie de vacuum (depresiune) care se gaseste din belsug in galeria de admisie al motoarelor pe benzina aspirate. Vacuumul este adus in "servo" prin intermediul furtunului de care pomenesti, si al unui sistem de supape. De regula interiorul servomecanismului vacuumatic nu contine nici un pic de ulei. In cazul in care ajunge ulei in interior (supape defecte, scapari masive de gaze cu vapori de ulei din carter, etc), acesta poate duce la deteriorarea membranei servomecanismului vacuumatic. Vorba lui Giorgel, furtunul asta sigur nu vrei sa-l anulezi... :wink:

Editat de Iulian G
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsurile clare si la obiect voi tine cont de ele si nu voi elimina nimic din schema.Noi am tot avut probleme cu ele si cu greu am gasit doua masini cu furtunase montate identic.

Cand am spus corpul pompei de servo m-am referit la servodirectie nu la servofrana.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsurile clare si la obiect voi tine cont de ele si nu voi elimina nimic din schema.Noi am tot avut probleme cu ele si cu greu am gasit doua masini cu furtunase montate identic.

Cand am spus corpul pompei de servo m-am referit la servodirectie nu la servofrana.

Am inteles acum. Cu toate ca ne abatem de la subiectul topicului, furtunasele de care vorbesti nu au treaba cu pompa de servo propriu zisa, ci cu o supapa "idle up air control valve" (VSV la Daihatsu) ce mareste turatia de relanti la introducerea unor sarcini suplimentare, gen actionarea directiei, AC, etc. Supapa vine montata pe racordul de presiune al pompei si difera de la EFI la cele cu carburator din cate stiu, una-i cu doua cealalta cu trei furtune. Deasemeni furtunaraia de vacuumuri difera de la EFI la carburatie sau NAS.

Si strict legat de subiectul topicului EGR din cate stiu au doar cele fabricate pentru piata americana (NAS). :wink:

• Like 1
Link spre comentariu

Multumesc mai m-am lamurit cu ceva, cunosteam treaba cu VSV dar nu reuseam sa identific piesa, am lamurit si problema EGR ca raspuns la intrebarea lui Bogdan.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare