Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

EGR - da sau nu?

vitalies

Postări Recomandate

Banuiesc ca majoritatea stiu ce este acest sistem EGR.

Ce as vrea eu creand acest topic - sa aflu atat experienta cat si parerile colegilor de forum asupra utilitatii blocarii acestui dispozitiv pentru masina. Nu vreau sa dau nastere unei polemici legate de partea morala a problemei ci de cea tehnica. Nu stiu cum se face un poll ca sa vedem si procentual ponderea celor doua tabere pro si contra blocarii EGR.

Deci cine a blocat egr-ul - cat de util si cat de placebo a fost rezultatul. Cine cunoaste problema mai bine va astept cu pareri si argumente.

Incep cu mine - la Galloper v6 3.0 benzina am desfiintat-o am obsevat o crestere usoara a puterii (posibil placebo) si cert motorul merge mai rotund in relanti. Valva pe interior era plina de funingine neagra si urata.

Acum stau in dubii sa o anulez si la cealalta masina?

Multumesc!

Nu sunt trist - doar treaz...

"Cel mai greu e sa cauti o pisica neagra, intr-o camera scufundata in intuneric… Mai ales daca acea pisica nici nu exista”- Confucius

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 133
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Re: EGR - da sau nu?

ca sa nu intru prea mult in detalii - baga o parte din gazele arse inapoi in admisie

"Cel mai greu e sa cauti o pisica neagra, intr-o camera scufundata in intuneric… Mai ales daca acea pisica nici nu exista”- Confucius

Link spre comentariu

Eu la am blocat in fiecare masina care am avut, ca pastrez motorul mai curat, nu am observat diferenta de comportament dar mereu me a parut ca tot murdaria aia care baga inapoi nu poate fi buna.

Open mind for a diferent view.... and nothing else matters
Link spre comentariu

Din cate mai tin minte rolul acestei valve este in felul urmator:

Valva blocata:

1. Cand stai cu piciorul pe acc, gazele de evacuare invart turbina, si ea baga presiune si totul e ok.

2. Cand iei piciorul de pe acc, de exemplu sa pui o frana, clapeta de admisie aer se inchide aproape complet, motorul nu mai trage aer deci nu mai ai gaze de ardere deci turbina nu mai este invartita.

3. Apesi din nou pe acc, de ex dupa frana vrei sa o intinzi repede. Avand in vedere ca ai valva blocata turbina ta nu mai are turatie, pentru ca nu a fost invartita bine in faza de franare, trece un timp pana turbina prinde turatie. Adica accelerezi mai incet.

Valva baga gazele de esapament in admisie pe perioada in care clapeta de admisie aer este inchisa, tocmai ca sa tina turbina turata.

Sper ca am tinut bine minte si nu am incurcat nimic

Gip Gran`sirochi ovarlend ecspedisan
Link spre comentariu

nu are nici o legatura cu turbina - pur si simplu preia o cantitate de gase arse din colectorul de emisie si il baga in colectorul de admisie - cantitatea de gaze reciclate este reglata de aceasta valva EGR .

Link spre comentariu

nu are nici o legatura cu turbina - pur si simplu preia o cantitate de gase arse din colectorul de emisie si il baga in colectorul de admisie - cantitatea de gaze reciclate este reglata de aceasta valva EGR .

Asa este :h5

Aici un mic schema, este in spaniol dar cred ca se intelege, daca nu, spuneti ca le traduc.

http://www.mecanicavirtual.org/imagesartic1/egr-tdi-anima.gif

Open mind for a diferent view.... and nothing else matters
Link spre comentariu

Vizitator koala

Eu am blocat EGR-ul la Patrolul meu, am si poze la topicul cu Autobuzul ... sunt doar niste gaze, nearse complet, pe care le bagi inapoi in motor ... si Bruno a blocat EGR-ul la masina lui ... aproape toti francezii de pe patrol-gr.net o fac, exista chiar un tutorial despre treaba asta ...

Masina trage parca mai bine, in orice caz, nu mai bag inapoi in motor funinginea aia nenorocita !

Link spre comentariu

Vizitator mertan

probabil ca e aerul rece cu valva inchisa si de asta probabil trage mai tare. la msinele pe benzina, cel putin la a mea, e o smecherie veche de cand lumea, cu un potentiontru reglez ohmii de la sonda de emperatua. adica ii zic ca motoru e rece, si trage mai tare :D

Link spre comentariu

Am scapat (blocat ) de EGR imediat ce am pus mana pe masina. Cum traca mea e mai veche ' 94 chestia asta nu m-a obligat la alte adaptari, la ale voastre mai noi s-ar putea sa mai fie ceva ajustari de facut . Efectele sunt fine si observabile in timp , oricum benefice !

P.S. stii franceza ?

Patrol GR 94, in continua evolutie
Link spre comentariu

Am blocat EGR-ul, motorul clar are reprize mai bune.Blocarea EGR-ului are legatura cu presiunea la turbina, de aceea trebuie umblat un pic la wastegate (nu in toate cazurile).

Din ce am citit eu, cam toti recomanda treaba asta, insa masinile clar nu vor mai corespunde normei de poluare. Operatia este reversibila si daca ne gindim ca un 747 polueaza intr-o ora cit 100 patroale in 10 ani nici nu are un impact major asupra mediului.

Link spre comentariu

Teoretic EGR-ul trebuie sa ajute la reducerea poluarii mediului si marirea puterii motorului prin combinarea gazelor nearse cu aerul curat care va intra din nou in camera de ardere.Teoretic trebuie sa se creeze un amestec carburant uniform si care in urma exploziei trebuie sa arda complet si uniform cu un randament ridicat.Asta in teorie.Practic am observat ca este util doar la benzinare (la acestea s-ar simti puterea suplimentara).

Eliminarea lui se poate face la modelele mai vechi, unde pot fi pacalite sondele de citire a gazelor .La modelele mai noi unde EGR-ul are etaj electronic greu de eliminat fara sa apara probleme cu martorul MIL (malfunction indicator lamp) sau numitul CHECK ENGINE.

La Diesel sunt avantajoase cele vacuumatice unde acesta poate fi obturat sa nu dea drumul la gaze dar solenoidul sa lucreze conform comenzii date de calculator.Multe defectiuni legate de codul P0400-P0409...au variatiuni pe aceasta tema legata de cablajul electric,flux insuficient,blocaje,furtune de vacuum sparte etc.

Ca raspuns transant....EGR ..Nu

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

La motoarele diesel vana EGR (Exhaust gas recirculation) a fost pusa pentru a reduce poluarea cu oxid de azot. Prin acea valva o parte din gazele de evacuare sunt introduse in galeria de admisie.

In mare, asta face EGR-ul.

In zona unde se introduc gazele arse in galeria de admisie se formeaza foarte multa calamina, cea ce nu e bine...

Eu am scos din functiune vana EGR si am blindat intrarea in galerie inca de cand am cumparat masina. Nu am observat nimic spectaculos in functionarea motorului.

Cam asa arata zona EGR-ului dupa n km.

73 de adi - yo2bt ...altfel spus - TOATE CELE BUNE :hi

ORCA - Off Road Club Arad

Link spre comentariu

Teoretic EGR-ul trebuie sa ajute la reducerea poluarii mediului si marirea puterii motorului prin combinarea gazelor nearse cu aerul curat care va intra din nou in camera de ardere.Teoretic trebuie sa se creeze un amestec carburant uniform si care in urma exploziei trebuie sa arda complet si uniform cu un randament ridicat.Asta in teorie.Practic am observat ca este util doar la benzinare (la acestea s-ar simti puterea suplimentara).

Ai zis bine teoretic - io zic ca e o prostie. Ca si cum ti-ai baga basinile inapoi in plamani ca sa puta mai putin pentru cei din jur :ha: :ha: :ha:

Link spre comentariu

Sau mai bine spus ...Construirea unui furtun cu un dispozitiv de dozaj care capteaza bashinutele si le recircula pina ies parfumate :ha: :ha: :ha: :ha:

Costul unui EGR este de la 600 ron pina la 2400 ron....nu exculd si valori peste.La un anumit tip de masini foarte raspindite la noi(masina germana a saracului) un EGR compus dintr-o capsula vacuumatica se vinde cu TOT CU GALERIE DE ADMISIE la 860ron.Ce iti este si cu comerciantii astia...iar producatorilor le-a convenit sa se alinieze inpotriva poluarii pentru ca au creeat un dispozitiv consumabil foarte scump :h5

Link spre comentariu

Defender 2,4. Model nou. In noiembrie a fost schimbat egr-ul la 20.000 km. Duminica trecuta se aprinde martorul de motor la bord. Azi am dus , am lasat masina la service. Ma suna, imi spun ca trebuie sa o mai las, ii intreb despre ce e vorba si-mi raspund simplu EGR-ul. Ii intreb, nu-l putem suspenda ? Pai nu, primesc raspunsul. Si imi argumenteaza in mare parte cu ceea ce a expus asfalttango putin mai sus. Ca o concluzie, din partea lor, la modelul vechi unde functiona pe principiului vacuum, era mult mai ok. Se pare ca tipul electromagnetic este mai putin fiabil.Mai trist e faptul cala ei(unde masina are garantie) fac fel de fel de modificari

fara sa pierd garantia, dar nu au drept de ITP.

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

EGR-ul are rol pur ecologic si functioneaza numai cand motorul ii rece( amestecu nu arde in intregime)

si cand se merge in frana de motor cred eu

Ii recomandat sa se astupe sau sa se reduca ciclu de functionare prin calculator din cauza ca:

- se poate bloca supapa pe deschis si motorul nu are numai aer ci si gaze

-se depune calamina pe admisie in timp dupa EGR din cauza uleiului care exista in admisie si gazele fierbinti care vin de la evacuare (ulei care vine cu gazele de carter si de la turbosuflanta la cele diesel). Din aceasta cauza se stramteaza admisia rezultand mai putin aer pentru motor. :roll:

Service autorizat nu o sa faca nici o modificare la masini.

:h5

Discovery II TD5 2000

Series III 88" 2.25 diesel

Range rover clasic 3.5 V8 carburator.

Link spre comentariu

EGR-ul are rol pur ecologic si functioneaza numai cand motorul ii rece( amestecu nu arde in intregime)

:h5

Se cuvine totusi o precizare ...

Egr-ul functioneaza -este si o valoare definita a deschiderii supapei in procente-si la cald si la rece ,si la relanti si in ture.

O valoare appx (care difera in functie de constructor si de modul de constructie si de comanda) este de 20-30% la relanti si ajunge la 100% de la 3500 de ture in sus.Pentru curiosi pot posta daca este absolut necesar niste screen-uri dupa live data in functionarea motorului.

Link spre comentariu

Lucrez intr-un service.. stiu din sursa sigura ca EGR este folosit doar pentru depoluare, adica fiind diesel motorul functioneaza cu exces de O2, un tip destept care voia sa iasa in evidenta a zis ca daca mai reduce din cantitatea de O2 care intra in cilindrii reduce emisia de oxizi de azot care iasa din reactiile de de ardere/ descompunere (si restul reactiilor chimice si nechimice). Probabil avea benzinar si era foarte suparat pe cei cu motoare diesel -a concluzionat ca daca ar recircula o parte din gazele de evacuare ar fi foarte bine ar reduce emisiile de NO2 si ar creste durata de viata a catalizatoarelor, de ce nu.. ar pute cere o prima sefului.Asa au aparut strategiile de recirculare gaze,cu electrovane ,capsule ,etc, dar astea s-au facut dincolo unde motorina e motorina, nu hidrocarburi strecurate/aditivatee ca la noi in tara. Aici din cauza carburantilor, a stilului de condus-predominant sub turatia de cuplu optim al motorului- apare acel fenomen de fum la esapament, cade putere motorului, intreruperi in relanti, etc...Nu va imaginati ca e placut sa te umpli de funingine sa deblochezi vane si capsule, sau sa bati in ele pentru a le demonta.. PDV propriu(ca mecanic) e ca e mai bine fara ele , dauneaza functionarii motorului, gazele nu se descarca niciodata(teoretic) atunci cind motorul e in sarcina,doar in decelerari sau uneori in relanti e ca si un fumator in sensul ca dupa o perioada de efort isi aprinde cite o tigara, dar in timp apar depunerile de funingine, se obtureaza catalizatorul, canalele de trecere, Astea fac sa se reduca performantele motorului si durata de viata -deci sunt daunatoare....,dar ca ecologist sunt necesare,sau chiar si voi ati fi daca ar fi sa sa rulati in spatele unuia care scoate fum, asa sa va arda in piept sau sa usture ochii...In concluzie daca se poate blindati-le ,folositi motorina de calitate,dar sa nu scoata fum ca atuncea -i.. BAI MARE!

Cind poti spune ca le sti pe toate......te trezesti, ca te-ai dus de mult.....
Link spre comentariu

• 11 luni mai târziu...

acum, intrebarea este: de ce cand se strica aceasta valva (vana cum zic unii) EGR se strica mersul masinii? Am auzit de masini care nu mai mergeau bine, motivul fiind aceasta supapa EGR.

Life is like a roll of toilet paper. The closer to the end you get the faster it goes!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare