Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

OziExplorer-discutii

Astral
 Share

Recommended Posts

Deschid acest topic pentru discutii referitoare la programul de navigare OziExplorer, care pe mine m-a convins ca este f util pentru trasee off-road. By the way, am vazut pe un forum de 4x4 australian ca ei il folosesc aproape exclusiv. Ba mai mult au chiar o biblioteca de harti, track-uri, rute, waypoint-uri.

Subiectul pus in discutie este track-ul de mai jos.

Intrebare :

unde credeti ca am gresit astfel ca track-ul inregistrat este pe linga sosea? eu opinez ca e din cauza calibrarii inexacte a hartii. Alte pareri?

• Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Re: OziExplorer-discutii

Normal ca tine si de calibrare.

Insa poate fi si o eroare a hartii in unele cazuri, ele fiind la origine destul de vechi si pe vremea aia se facea totul manual.. fara GPS-uri.

Insa analizand imaginea tin sa cred ca este de calibrare, punctul din dreapta jos fiind putin "fugit" si deformeaza calibrarea, pt ca in partea de sus este cat de cat ok. daca s-ar corecta eroarea de calibrare cred ca ar cadea pe drum.

... undeva, candva, altundeva...

Uite aceasi locatie, alta harta la aceasi rezolutie.

harta provenienta Russia comunista.

Oricum..revenind si pe google maps mai da erori la care se mai pot adauga erorile de localizare a aparatului.. ce pote fi de ceva metri, insa de luat in calcul doar la hartile de rezolutie mai mare

... undeva, candva, altundeva...

E calibrarea, nu harta. Din cate se vede forma traseului e aceeasi, doar decalata nitel. Si eu patesc la fel, dar nu ma deranjeaza, ca e in limite acceptabile. Conteaza si cu ce viteza se face deplasarea, cu cat e mai mica viteza, cu atat e trackul mai precis.

Samurai incepator

Eu am constatat o deviatie la calibrare de 1" la N si6" la E. Asa ca la calibrare scad secundele respective.

Nu-mi explic de ce.E legat probabil de sistemul de coordonate.Hartile la scara 1:100000,pe care probabil le aveti si voi,au coordonatele colturilor exact cu diferenta asta.Dupa grila de nomenclaturi ar fi trebuit sa fie: 48°00'00" si 23°00'00"

• 3 weeks later...

harti la 50.000 nu a calibrat nimeni? sau la 25.000?

incet incet o sa incep sa le iau si pe alea la 25.000, am cateva.

eu le calibrez folosind harta Ro.A.D de la Garmin, cu coordonatele de acolo, care sunt destul de bine introduse. Au avut ca baza hartile la 100.000, din cate stiu.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

Eu le calibrez cu Google Earth. Interesant este faptul ca am salvat Jpeg-uri cu harta de Google Earth, am introdus apoi coordonatele din program si...surpriza, coordonatele altui punct din harta calibrata nu se pupa cu cele din GE! Asta cum mai e? Pe de alta parte am calibrat o harta de hartie scanata si traseul e OK... Una peste alta, OZI e de neinlocuit in Offroad.

Se calibreaza harti la orice scara, trebuie tinut seama de diferenta -1" pe N si -5" peE. In poza asa arata coodr. unui colt de harta 1:25 000. Eu la calibrare scriu: 44 34 59,0-N si 25 59 55,0-E.

Am calibrat si harti turistice. Conditia e sa fie precise cum sunt cele de la Dimap. Hotarasti puncte de calibrare(confluente de rauri sau varfuri), Le iei coord. din harta topo sau saca nu o ai, identifici punctul pe GEarth.

Stane, multumim pentru cunostiintele tale, sunt f utile, dar vreau sa-ti propun sau mai bine zis, sa te rog, in masura in care ai timp, pe topicul asta-ca tot e denumit generic "discutii"-sau pe un topic nou, numit de ex. "Calibrare harti-instructiuni" sa postezi cum se face de la A la Z o calibrare de harta, fie ea militara, fie jpg turistica, si ideal ar fi ca pasii urmati sa fie exemplificati prin print-screen-uri.

Desi am calibrat si eu cateva harti, clar sunt mai multe aspecte pe care le mai am de invatat si cred ca nu sunt singurul care ar beneficia de un astfel de "curs".

Ce zici?

Stane, multumim pentru cunostiintele tale, sunt f utile, dar vreau sa-ti propun sau mai bine zis, sa te rog, in masura in care ai timp, pe topicul asta-ca tot e denumit generic "discutii"-sau pe un topic nou, numit de ex. "Calibrare harti-instructiuni" sa postezi cum se face de la A la Z o calibrare de harta, fie ea militara, fie jpg turistica, si ideal ar fi ca pasii urmati sa fie exemplificati prin print-screen-uri.

Desi am calibrat si eu cateva harti, clar sunt mai multe aspecte pe care le mai am de invatat si cred ca nu sunt singurul care ar beneficia de un astfel de "curs".

Ce zici?

Am stricat cumva topicul? Eu am deschis anul trecut un topic nou:"Ozi Explorer-calibrare harti" -dar a murit.Probabil nu era nimeni interesat de cum se calibreaza hartile cu Ozi.

Pot sa deschid si un topic:"Calibrare harti la comanda"

Eu sunt pasionat de harti si navigatie pe ele, datorita meseriei care acum a murit:Cartografia.Sunt dispus sa dau sfaturi conform principiului Forumului Club 4x4: "Cine stie offroad, practica. Cine nu, aii invata si pe altii."

Astrale, acum ceva timp sareau toti pe tine daca nu-ti completai locatia.

Ti-a sters moderatoru' locatia...sau te muti des?

@ astral 2000-scuze,am facut o gluma...dupa cat ma duce pe mine capu...

@ soimu: am o ciuperca Garmin care o sa-ti placa.Ramane sa gasesc programul ei de conectare.

Salut,

Eu acum am descoperit OziExplorer si mi se pare foarte bun. Inca nu am apucat sa conectez GPS-ul dar o sa o fac astazi.

Legat de deviatie ar mai putea fi ceva: declinatia magnetica si variatia declinatiei magnetice anuala. Pe vremea cind lucram in aviatie existau tabele cu asa ceva, cel putin pentru citeva puncte cheie. De aici vine deviatia.

De exemplu. masuratorile din 1997 (nu e concidenta) arata la aeroportul Otopeni o declinatie magnetica de 3 grade si 11 minute, cu o variatie a declinatiei magnetice anuale de 2.1 minute.

Mi se pare ciudat ca declinatia magnetica nu apare pe hartile militare... pe vremea mea parca erau... desi foloseam alte scari.

Oliver

Suzuki Samurai 413 1994 TNT - Priceless

Toyota LandCruiser HDJ 80

Din punctul meu de vedere daca cineva a facut deja calibrarile poate are amabilitatea sa impartaseasca fisierele map.

Volumul de munca e destul de mare, daca ne gindim la hartile militare 1:100000, fiind 196 de harti (inclusiv indexul).

Vreti sa facem o sezatoare si sa le dovedim pe toate? Cu un pic de organizare Romania e gata in 1 - 2 zile.

Oliver

Am rezolvat si cu cartea de telefon.

Inainte sa ne apucam de treaba sa vedem ce a mai facut lumea, sa nu reinventam apa calda.

Daca a mai lucrat cineva cu Ozi macar partial la Harta Militara A Romaniei scara 1:100 000 sa dea un semn pe aici, sa nu muncim mai mult decit trebuie.

Miine ploua, asa ca oa sa imi fac timp sa verific calculele dupa aplicarea declinatiei si a variatiei.

@stane Vad ca aveti ceva experienta cu aceasta unealta. O mina de ajutor e mai mult decit binevenita.

Oliver

dupa multiple cercetari si verificari si o gramada de ezitari, am ales in final si antena gps

e GPS Receiver Chipset Venus 6

daca stie cineva ce e cu ea, sa ma anunte...desi e deja comandata

as fi vrut sa iau garminul marin a colegului nostru, dar laptopul meu nu are mufa potrivita si in plus aceea trebuie alimentata separat (probabil pt ca e mult mai puternica decat ceea ce am decis sa cumpar)

oricum, am descarcat ozi, am vreo 5 variante

intreabrea mea este, care varianta o folositi voi

in plus, am incercat sa calibrez o harta, dar la mine imi cere grade si minute, nu si secundele...

cine a calibrat, il rog frumos sa ne spuna

1. varianta de program, eventual de unde o putem lua si noi

2. pasii exacti de calibrare, intrucat probabil ca fiecare va dori sa calibreze harti din zona lui

3. ce trebuie sa avem grija

propun apoi, pe masura ce facem calibrarile, sa le arhivam si sa le punem undeva de unde sa le ia si alti colegi

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .

Am gasit hartile la 100.000 calibrate, am pus linkul si pe un topic la Harti.

uita-ti-l

O gramada de harti topo, calibrate pentru OziExplorer, e si Romania 100k e acolo. E un pic de munca la descarcat.

http://www.ipmart-forum.com/showthread. ... 860&page=6

Nu le-am testat inca.

am atasat mai jos si folderul cu fisierele .map

repet, nu le-am verificat inca, si este posibil ca fisierele map sa fie valabile numai cu hartile respective, nu cu altele la alte rezolutii.

eu le-am descarcat, insa sunt cam mari (600M) si nu stiu cum le pot oferi.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

@mihaituk Multumesc frumos pentru MAP-uri. E exact ce aveam nevoie. O sa le verific miine (folosesc ultima versiune de Ozi, si nu sunt sigur daca sunt compatibile).

Fisierele .map sunt niste fisiere text. Din fisierele tale vad ca tii hartile direct in D:\ (sau cel putin asa le interpretez eu) dar nu cred ca e o problema schimbarea in masa a caii catre fisierele imagine.

Ai aplicat vre-o corectie la coordonate?

P.S. Coordonatele pot fi introduse in mai multe formate, inclusiv grade, minute secunde; Formatul de introducere se configureaza, impreuna cu o gramada de alti parametri. OziExplorer e foarte tare...

Oliver

@mihaituk Multumesc frumos pentru MAP-uri. E exact ce aveam nevoie. O sa le verific miine (folosesc ultima versiune de Ozi, si nu sunt sigur daca sunt compatibile).

Fisierele .map sunt niste fisiere text. Din fisierele tale vad ca tii hartile direct in D:\ (sau cel putin asa le interpretez eu) dar nu cred ca e o problema schimbarea in masa a caii catre fisierele imagine.

Ai aplicat vre-o corectie la coordonate?

P.S. Coordonatele pot fi introduse in mai multe formate, inclusiv grade, minute secunde; Formatul de introducere se configureaza, impreuna cu o gramada de alti parametri. OziExplorer e foarte tare...

Pe astea nu le-am testat, poate o fac maine, deci nu am intervenit defel.

Nu am calibrat decat o harta cu Sibiul, la 25.000 (am instalat programul abia alaltaieri), si pare-se ca am reusit. Am folosit coordonatele luate din harta Ro.A.D. de la Garmin, deci nu am tinut cont de grid-ul hartii militare. pana acum nu am remarcat erori, dar nici nu am umblat mult prin zona de pe harta, si numai punctual.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

dupa multiple cercetari si verificari si o gramada de ezitari, am ales in final si antena gps

e GPS Receiver Chipset Venus 6

daca stie cineva ce e cu ea, sa ma anunte...desi e deja comandata

as fi vrut sa iau garminul marin a colegului nostru, dar laptopul meu nu are mufa potrivita si in plus aceea trebuie alimentata separat (probabil pt ca e mult mai puternica decat ceea ce am decis sa cumpar)

oricum, am descarcat ozi, am vreo 5 variante

intreabrea mea este, care varianta o folositi voi

in plus, am incercat sa calibrez o harta, dar la mine imi cere grade si minute, nu si secundele...

cine a calibrat, il rog frumos sa ne spuna

1. varianta de program, eventual de unde o putem lua si noi

2. pasii exacti de calibrare, intrucat probabil ca fiecare va dori sa calibreze harti din zona lui

3. ce trebuie sa avem grija

propun apoi, pe masura ce facem calibrarile, sa le arhivam si sa le punem undeva de unde sa le ia si alti colegi

A mea este varianta 3.95.4i, sa caut link-ul de unde l-am luat si-l pun aici sau dk nu-l gasesc, ne "vedem' pe Ymess si ti-l dau.

Pe langa calibrare mai nevoie si de un program de conversie ulterioara ca harta astfel obtinuta s-o pui in GPS.

In week-end-ul asta o sa incerc sa pun prtsc cu pasii de calibrare, asa cum am facut eu.

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use