Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

OziExplorer-discutii

Astral
 Share

Recommended Posts

Re: OziExplorer-discutii

Fisierele map. se asociaza cu perechea lui jpg. Daca vreti sa deschideti un map va cere calea. Daca dati cautare si o asociati cu failu jpg corespunzator,se poare deschide dar calibrarea e gresita deoarece cel care a calibrat a folosit o imagine de alta dimensiune (dimensiunea conteaza nu rezolutia) Atuncu se da File/Check calibration/ si se reasaza reperul pe fiecare colt coord presupunandu-se a fi bune.

Voi pune capturi de ecran poate maine

• Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

uitati de am mai facut, si mi se pare util:

am unit in Corel Draw cele 16 harti la 25.000 ale unui carou la 100.000, si am calibrat harta mare obtinuta astfel . Am testat-o duminica si cu foarte mici erori s-a potrivit cu pozitia gps. Deocamdata am facut L35-073 (sibiu), dar o sa ma insist si cu alte zone. Dau de veste.

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

La ce-ti serveste montajul hartilor? Va rezulta un file de 16x mai mare pe care programul il va incarca greu. Ozi trece singur dintr-o harta in alta. In plus racordarea duce la erori pentru ca harta e trapez. Singura racordare precisa o face Autocad, in nici un caz Corel

La ce-ti serveste montajul hartilor? Va rezulta un file de 16x mai mare pe care programul il va incarca greu. Ozi trece singur dintr-o harta in alta. In plus racordarea duce la erori pentru ca harta e trapez. Singura racordare precisa o face Autocad, in nici un caz Corel

Cred ca cel mai simplu motiv este ca am calibrat o singura foaie, nu 16, mi s-a parut mai comod pentru moment. E corecta observatia cu Autocadul, insa cu Corel a fost mai rapid.

Conturul hartilor este patrat, si am unit avand ca reper colturile vizibile ale patratului. Drept e ca sunt erori, insa mici, acceptabile pentru scopul hartii, de orientare in teren. Oricum nu sunt atat de exacte incat sa ma chinui sa le calibrez la metru.

Programul nu il incarca greu deloc, si am cel mai ieftin laptop montat pe masina. Am copiat harta si pe PDA si merge fara probleme.

Zi-mi daca gresesc :wink:

Timpul asta e problema...

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

am ince3rcat sa descarc hartile din linkul de mai sus, dar nu merge nimic, imi arata ca sunt de 1 kb in fisier rar si cand il deschizi...e un link doar

va rog, nu face eu ceva bine?

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .

am ince3rcat sa descarc hartile din linkul de mai sus, dar nu merge nimic, imi arata ca sunt de 1 kb in fisier rar si cand il deschizi...e un link doar

va rog, nu face eu ceva bine?

Linkul pe care l-am pus eu?

T O Y O T A

OFFROAD CLUB SIBIU

@ lichter-Detaliaza te rog sau afla cum e cu declinatia magnetica. Att. cum apare pe harta.Voi incerca sa calibrez o harta si la bearings sa fie magnetic in loc de true. Poate rezolvam enigma aia cu decalarea.

@stane Mai sap printre picaturi. Problema e ca am iesit simbata si am facut niste teste cu harta. Am constatat doar o abatere estica de aproximativ o secunda. M-am uitat la hartile mele mai atent si vad ca sunt facute direct in WGS 84, deci nu pate sa fie nici o variatie din proiectie. Mai sap. Eroarea pare sistemica la mai multe harti... deci trebuie sa fie ceva cunoscut.

P.S. E foarte dragut ca ai informatiile de declinatie si variatie a declinatiei pe haritle tale. Tot hartile militare 1:100 000? PE variantele pe care le-am gasit eu nu apar aceste informatii.

In timp ce scriam aici am mai discutat cu un om mai priceput si acum trebuie sa rumeg... revin dupa ce regurgitez ;)

@stane: ai setat priectia pe UTM?

Oliver

Suzuki Samurai 413 1994 TNT - Priceless

Toyota LandCruiser HDJ 80

• 4 weeks later...

Gata, am incercat tot ce mi-a trecut prin cap si nu am gasit explicatia pentru problema abaterii intre coordonatele GPS si hartile 1:100 000. Am fost la adevarata vecina a verisoarei prietenei adevaratei Mame Omida, am vorbit cu spiritul lui Krasovski care a ramas mut desigur la intrebarea mea. Deci nu stiu. :ang2

Ce pot sa fac, este sa scriu un mic programas care sa aplice sistematic corectia de 6'' E respectiv 1'' N pe toate MAP-urile. Multumiri stane pentru aproximarea inginereasca a abaterii.

Inainte sa fac asta vreau sa stiu daca a calibrat cineva deja toate hartile, ca sa nu imi chinui neuronul degeaba. :cn

Oliver

Daaaaa, am pus explicatia pe celalalt topic Ozi-calibrare in 9 iunie:

viewtopic.php?f=53&t=2909

Asta patesti daca nu citesti help-ul programului.

Romania la 100.000 o am gata calibrata de altii.Directorul are 1 giga,asa ca daca sunt amatori, fac copii pe DVD ca nu ma pricep sa le arhivez pe servere.Le am si convertite in format ozf. pentru CE. Dar nu au marginile decupate.

Detaliile despre declinatia magnetica apar numai pe cele la scara 1:25.000.D-asta erau secrete.Se pare ca acum s-au clasat.

Misterul clarificat pentru hartile 1:100 000. Calibrarea era facuta "aproape stiintific" in map-urile pe care le-am descarcat eu. Problema aparea pentru ca persoana care a facut calibrarea initiala a pus "colturile" pe markerele de minute intregi, cu valorile colturilor. Cu alte cuvinte, reperele erau puse nu pe colturile hartii, ci pe markerele de minute. Desigur, eroare este sistematica, dar nu de calcul al geodezilor (destul de improbabil) ci a calibratorului.

MA bucur ca onoarea geodezilor romani nu a fost patata. :x in cinstea lor

Am decalat automat toate hartile cu 6'' est si 2'' nord (desi cred ca nordul nu e necesar) si urmeaza sa fac verificari.

Problema cu hartile 1:100 000 nu are o cauza comuna cu cea a hartilor de 1:50 000 sau 1:25 000.

Oliver

E cert ca este vorba de acelas set de harti 100.000 calibrate. Misterul ramane: de ce o fi calibrat "ala" cu 1 sau 2 minute in interiorul foii, cand avea coltul cert. Am recalibrat o harta si rezultatul e acelas. Dar daca pui un trak pe harta observi o eroare pe E si de dragul acuratetii va trebui sa le iei pe toate la recalibrat. Poate la toamna o sa le iau la decupat si verificat.

Intrebarea e foarte buna, mai ales ca e mult mai usor sa iei doar colturile si sa nu umbli dupa markerele de minute intregi de pe harta, care nici nu sunt toate vizibile. De aici au aparut si citeva erori (am gasit citeva harti gresit calibrate pentru ca nu a nimerit minutul care trebuie).

Fiind vorba de aceleasi MAP-uri, dupa ce termin traseele de verificat am sa postez map-urile rezultate.

Legat de decupaj, cred ca pot sa automatizez si treaba asta, dar nu chiar pe linii. Pot sa decupez automat hartile si sa ajustez automat map-urile la modul: toate hartile decupate din coltul 400, 500 o suprafata de 4600 cu 4400. O sa fac niste statistici pe map-urile existente si o sa vad care e decupajul optim. Oricum, chiar si asa, intirzierea de incarcare a hartilor va scadea considerabil :)

Daca era facuta calibrarea corect, chiar pe colturi, puteam sa decupez automat, cu mare precizie, toate hartile. Asa va trebui sa merg pe aproximari... si va fi un proces de durata...

Legat de omul cu calibrarea initiala, eu cred ca trebuie sa ii multumim pentru efort, si mai ales ca a facut o eroare sistematica, care se poate rezolva sistematic :)

Oliver

Ce am constatat eu este ca aceeasi harta pe PC este precisa, pe Mio apare o deviere. TRackurile transferate inapoi pe PC devin destul de precise iar.

Samurai incepator

Ce am constatat eu este ca aceeasi harta pe PC este precisa, pe Mio apare o deviere. TRackurile transferate inapoi pe PC devin destul de precise iar.

Pentru noi nu exista "destul de precis"...Noi vrem "PRECIZIA ABSOLUTA"

Iaca si rezultatele de pina acum. Am atasat doar MAP-urile pe care se pare ca le are toata lumea pentru hartile 1:100 000.

Verificati si voi pe track-urile pe care le aveti si dati un semn unde sunt probleme. Ma intereseaza doar numele MAP-ului/hartii cu probleme.

Oliver

Pentru noi nu exista "destul de precis"...Noi vrem "PRECIZIA ABSOLUTA"

:ha: Buna asta. Sincer, eu ma bucur sa stiu pe unde sunt si ma invatasem sa ma descurc cu hartile astea. Apropo, tare mi-e teama ca de fapt sunt, indirect, faptasul map-urilor astora "imprecise", pentru ca eu am dat hartile unui neamt, el m-a rasplatit trimitandu-mi calibrarile, iar eu le-am dat mai departe.

Samurai incepator

@f_zoltan :x Neamtul ala a muncit ceva si a facut treaba aproape foarte bine. Ce a facut foarte bine este ca a pus coordonatele gresit, dar consecvent. Daca tu esti vinovatul: sa traiesti, si poti sa incerci hartile corectate de mine cu niste track-uri de ale tale, sa vezi daca e putin mai bine :wink:

Oliver

O sa fac asta :) Multam'!

Eu am banuit ca a folosit un alt sistem de introducere al coordonatelor. Oricum, la cat m-a ajutat Ozi in ultimul an juma', a fost super. Nu erau hartile atat de precise pe cat sa ma deranjeze devierea, poate daca era scara mai mica, devenea mai nasol. A, sa nu uit ca rezolutia micutului Mio P350 nu e nici ea daramatoare.

Samurai incepator

Cred ca tocmai am descoperit ca nu trebuie sa taiem hartile pentru a face tranzitia rapida in mers, de la o harta la alta.

Se pare ca fisierele MAP definesc si "granita" hartii. Astfel, daca setez automat granitele ca sa coincida cu reperele colturilor, ar trebui sa fie suficient. Teoria asta trebuie verificata.

Oliver

Fisierul jpg. defineste marginea hartii.Cand calibrezi in map.,pui markerul la 700 pixeli/500 pix in interiorul imaginii. Vezi ferestrele X si Y de sus.Daca decupezi harta o faci la alta dimensiune si fisierul map. stie numarul ala de pixeli si apar markerele in interiorul hartii.Urmeaza sa verifici calibrarea si sa reasezi markerele manual.Nu mai trebuie sa bagi coord.

Am descarcat si am verificat cu trackuri. Vine trackul bine. Cum ai facut? Le-ai luat toate la modificat?

Am modificat toate hartile cu un programas gospodaresc (home-made)

Desigur, mai sunt harti (am corectat eu cam 10) unde nu erau pusi markerii bine, si probabil ca mai sunt. Eu cred ca am verificat la mina cam 30 harti din 196...

Referitor la decupaje, am sa testez in prealabil metoda mea, cu modificarea granitelor in fisierele map. Mi se pare mai putin costisitoare. Fisierul JPG defineste marginea "implicita" a hartii. Din ce am citit pina acum inteleg ca se poate modifica marginea in interiorul MAP-ului. Cu alte cuvinte poti defini granitele exact pe markei daca vrei, fara sa tai nimic din JPG. Doar ca e o operatie migaloasa de facut cu mina.

Cu un programas facut de mine, in 2 zile e gata. Dar in prealabil vreau sa fac niste teste "pe teren", sa vad daca se verifica teoria mea.

Oliver

Ok, am mai verificat si conform specificatiilor OziExplorer, granita hartii ar trebui sa functioneze in modul "Moving Map", adica in miscare.

Am facut si programasul de mutare a granitelor hartii conform reperelor hartii.

Singura problema care a mai ramas este mutarea reperelor hartilor pe colturi. Acest lucru e necesar pentru ca hartile se lipesc fix pe margini. Adica daca avem puncte care nu sutn fix pe margine vor aparea goluri, adica OziExplorer nu va gasi harti in zonma de tranzitie.

Ma apuc de mutarea colturilor, dar nu ma supar daca sunt si voluntari interesati si cu mina sigura pentru aceasta operatiune :wink:

Daca estimam 2 minute per harta de recalibrat rezulta aproximativ 400 minute de munca, deci mai putin de 7 ore de munca per om.

Oliver

Share

• Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use