ekkakon Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Oprirea unei hemoragii poate salva o viata... Cum se face?!!! Ce presupune o hemoragie? Metode de oprire a sangerarii in diferite situatii? Va propun subiectul, ca n-am mai povestit de ceva vreme despre primul-ajutor... :h5 http://www.emergency.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 Bandaj compresiv, si daca e grav (daca nu se poate pune bandaj compresiv), garou, dar nu strans pana la capat, si desfacut la intervale regulate ? Later edit: cand am scris de garou, ma refeream la chestii gen amputari, etc (chestii grave). In rest, cu atata am ramas si eu: nu se pune garou. bandaj compresiv is the way to go! Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Lipoveanu Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 daca ai posibilitate scrii ora la care a fost pus .... sau macar sa o retii... cumpar oblon patrol 260 la 2 usi ...!!!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
svejk Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 cauterizare, sutura, superglue Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 superglue Eram in tabara de prim-ajutor la CR, si m-am taiat cam nasol, si la repezeala am prins cu banda izolatoare (de fapt, mai mult ceva gen duct tape) ... mi-am pus o gramada de oameni in cap cu ocazia aia :lol: erau vreo 60 de membri ai echipajelor de prim-ajutor, si erau truse medicale peste tot :grin: :grin: :grin: Adevarul e ca si acum as face la fel... Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Octombrie 19, 2007 Partajează Postat Octombrie 19, 2007 in caz de hemoragie trebuie vazut in primul rand de care este.....arteriala sau venoasa....ca sa stim unde sa punem garoul.....pe urma cel mai sigur este sa punem bilet pe garou...cu ora la care s-a aplicat.......si asa mai departe :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ekkakon Postat Octombrie 27, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2007 in caz de hemoragie trebuie vazut in primul rand de care este.....arteriala sau venoasa....ca sa stim unde sa punem garoul.....pe urma cel mai sigur este sa punem bilet pe garou...cu ora la care s-a aplicat.......si asa mai departe :grin: Faza cu garoul a cam picat... De ce? In primul rand ca s-a constatat ca in portiunea de sub garou, tesuturile "sufera" de lipsa oxigenului, adica se ischemizeaza... In momentul in care dai drumul la garou, toate toxinele acumulate in extremitatea respectiva ajung in sange si de acolo in tot corpul, rezultand o "intoxicatie" cu propriile tale toxine... In plus, de multe ori, in situatii de criza, oamenii intra , mai mult sau mai putin, in panica. Asa ca nu de putine ori, garourile au fost tinute prea mult timp si au dus la leziuni grave ale tesuturilor de sub garou. Concluzia: FARA GAROU !!! Pansament compresiv? DA ! Ce inseamna? Cum se face? Spuneti voi... :D :D :D :h5 http://www.emergency.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gabitzu Postat Octombrie 27, 2007 Partajează Postat Octombrie 27, 2007 Concluzia: FARA GAROU !!! Pansament compresiv? DA ! Ce inseamna? Cum se face? Spuneti voi... :D :D :D :h5 e greu de explicat in cuvinte, ca e o chestie atat de simpla ...oprirea hemoragiei se face prin presiune asupra ranii. Ideal se foloseste o rola de bandaj (CURAT, STERIL) care se pune deasupra ranii, si cu o alta rola se bandajeaza, astfel incat prima rola se exercite presiune. In lipsa de asa ceva, ar merge altceva steril, sau se improvizeaza. In lipsa de orice, eu stiam ca merge chiar si o ... piatra (de forma cat de cat corespunzatoare), invelita bine in bandaje, ca sa nu aiba contact cu rana. E OK asa ceva? Si daca intrebarea se referea la hemoragii interne, eu stiu ca se incearca punerea pacientului intr-o pozitie in care sa poata rezista pana la venirea medicilor. Pozitia e ceva gen culcat pe spate, dar nu chiar paralel cu podeaua, la un unghi, si cu picioarele usor ridicate. Domnul doctor ne poate spune de fapt cum se face in ambele cazuri, eu doar am scris ce as face eu, in baza la ce imi amintesc din ce am fost odata invatat. Pentru ca, intr-o situatie aiurea, oricum nu aplicam decat ce stim. Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ekkakon Postat Octombrie 27, 2007 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2007 Si daca intrebarea se referea la hemoragii interne, eu stiu ca se incearca punerea pacientului intr-o pozitie in care sa poata rezista pana la venirea medicilor. Pozitia se numeste TRENDELENBURG (foto) si are scopul de a directiona volumul de sange din corp catre creier... Astfel creste oxigenarea acestuia si sansele ca pacientul sa-si piarda constienta se diminueaza. Pozitia poate fi aplicata spre exemplu si in cazurile de lesin (vezi femeile :grin: ) Cu pansamentul compresiv ai avut dreptate cu ce ai spus, dar daca vasul lezat e la nivelul gatului (jugulara sau carotida) , ce faci? Cum faci pansament compresiv in astfel de situatie? http://www.emergency.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator Arheopterix Postat Iulie 18, 2008 Partajează Postat Iulie 18, 2008 Re: HEMORAGII CAnd e hemoragie venoasa garoul e solutia. Cand e arteriala,garoul nu face decat sa mareasca hemoragia. Aici mai bine e fara el.Ideal e sa avem in trusa de prim ajutor o pensa hemostatica.Problema e ca nu oricine poate pensa o artera.Totusi nu e mare branza. Daca nu avem pensa si de ex hemoragie e la brat,se poate ridica bratul si scade pierderea de sange. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ekkakon Postat Iulie 18, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2008 Re: HEMORAGII CAnd e hemoragie venoasa garoul e solutia. Cand e arteriala,garoul nu face decat sa mareasca hemoragia. Aici mai bine e fara el.Ideal e sa avem in trusa de prim ajutor o pensa hemostatica.Problema e ca nu oricine poate pensa o artera.Totusi nu e mare branza. Daca nu avem pensa si de ex hemoragie e la brat,se poate ridica bratul si scade pierderea de sange. Chiar te rog sa uiti de GAROU !!!!! slp Pansamentul compresiv e solutia!!!!!! Garoul se mai poate aplica DOAR PE BONTUL DE AMPUTATIE !!!! Iar faza cu pensarea vaselor de sange presupune multe lucruri ( teorie, practica, materiale ) pe care un om simplu ( fara pregatire medicala de specialitate) nu o poate face! Asadar , te rog, hai sa nu zapacim lumea cu informatii invechite si imprecise ! :h5 http://www.emergency.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
BFG Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Re: HEMORAGII Când a venit vorba de accidente, tot timpul m-a preocupat modul de acțiune în cazul unei hemoragii la artera femurală. Care este părerea voastră ? Crede-ți că mai există șanse, mai ales în vârf de munte? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Re: HEMORAGII Nu prea..........japonezul muscat de caine in Bucuresti a murit in Pta Victoriei , la cateva sute de metri de cel mai apropiat spital fiind..........artera e mare, debitul la fel, greu de stapanit.......exsangvinarea e rapida si adesea letala........ REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
BFG Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Re: HEMORAGII Nu prea..........japonezul muscat de caine in Bucuresti a murit in Pta Victoriei , la cateva sute de metri de cel mai apropiat spital fiind..........artera e mare, debitul la fel, greu de stapanit.......exsangvinarea e rapida si adesea letala........ Și totuși, care ar fi primul ajutor? Garoul mai are efect? Pansament compresiv? Nu doresc nimănui nici măcar să asiste la așa ceva. E ca cel mai urât coșmar. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Re: HEMORAGII Un raspuns, o solutie clara si oarecum eficienta , e dificil de dat......depinde de tipul traumei (artera aia a fost compromisa in cadrul unei traume extinse cu interesarea partilor moi sau poate si consecutiv unei fracturi de femur......), depinde de localizare......distal, proximal......pt ca in functie de astea se ia decizia........Plus faptul ca interventia trebuie facuta rapid, iar evacuarea spre un spital care sa aiba macar un chirurg de chirurgie generala sau macar un chirurg ortoped (sa nu zic ca ideal ar fi un chirurg cardio-vascular.....) depinde de prezenta la momentul accidentului a catorva persoane apte sa poata deplasa persoana in cauza...... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
SeptimiuAl Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 Re: HEMORAGII Intr-o ipostaza pur ipotetica in care ai fi prezent chiar in momentul producerii accidentului care nu ar fi localizat chiar in plica inghinala (baza coapsei ) ar trebui sa aplici o presiune in acest loc ( se simte o adancitura la jumatatea fetei interne a coapsei-canalul femural-(poti sa te palpezi singur sigur o vei gasi)) cu ambele degete mari urmarind scaderea debitului hemoragiei si daca reusesti , ar trebuii sa ramai asa pana pe masa de operatie pentru ca intreruperea presiunii aplicate pe artera deasupra plagii (intre inima si plaga ) pentru a pune un rulou de fasa compresiv ar putea compromite toata actiunea datorita debitului foarte mare. In realitate pana ajungi la accidentat , vizualizezi plaga , iei decizia ( nu mai vorbesc de sectionat pantaloni grosi etc.) dureaza mult prea mult... Nu mai am Aro , l-am vandut ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Martie 5, 2011 Partajează Postat Martie 5, 2011 (editat) Re: HEMORAGII .......Se va lua in considerare si impactul psihologic al unei hemoragii, cu atat mai mare cu cat "pata de sange" este mai mare......nu oricine isi poate mentine capul pe umeri, sa diagnosticheze corect si apoi sa intervina eficient......multi lesina la vederea unui epistaxis banal........multi intra in panica pe care o transmit si celorlalti si intretin atmosfera devenind ei insisi pericole reale pt restul........ Sper sa nu fiu inteles gresit : nu pledez pentru o atitudine neinterventionista, defetista.....dar nici nu sunt de acord cu "sfaturile medicale la telefon"........prefer sa enumar niste aspecte de care e bine sa se tina seama......in rest, ca toate lucrurile pe lumea, e bine sa fie facute cu prevedere, cu moderare, cu asigurarea evitarii potentialelor pericole ( de ex : plecare in grup de minim 2-3 pers, traseu pe masura celui mai slab pregatit din grup, echipament adecvat pt toti membri, etc...) Editat Martie 5, 2011 de Astral REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate