Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra...

PYZ

Postări Recomandate

Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra...

Se vorbea de o paralela intre Romania si Occident la asigurari. haideti sa va dau exemple personale din Spania :

1. RCA : In pretul rca`ului in caz de accident / calare motor / etc ( sa nu mai poti pleca de pe loc cu masina) ai inclus drumul cu platforma pana la un service din orasul in care locuiesti si apoi DRUMUL PANA ACASA !

2. CASCO : Se petrece vara 2009 dinspre Spania -> Romania. "x" din cauza oboselii (era ora 2 dimineata) , in Austria pune din greseala in loc de motorina , benzina. Isi da seama de gafa dar deja pusese vreo 5 litri:hm.

Suna imediat la reprezentanta Toyota din Spania si in 30 minute sunt preluati de platforma si dusi la reprezentanta din orasul cu pricina, se curata f bine motorul , apoi dimineata sunt din nou in drum spre Romania.

Cati dintre asiguratori au program non-stop pt clientii din Romania aflati in dificultate ?? :fk (nu indraznesc sa ma gandesc la cei in tranzit prin Europa)

Despre simplul RCA in care include transportul cu platforma de la locul incidentului pana la service nu mai vorbesc. :T

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 195
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

@kosfunny foloseste, de dragul logicii, argumentatia in mod echidistant si atunci cand raportezi Romania la Franta, dar si in cazul Romania/Bulgaria. Pt ca esti in domeniul asigurarilor, nu trebuie neaparat sa ai o vedere obiectiva doar pt ca ai "trecut de cealalta parte a zidului". Este ca si cum ai spune ca o persoana de la Carfur se pricepe la coniac doar pentru ca-l vinde! Nu uita ca omul este esenta tuturor lucrurilor si nu un sistem. Fie el de Justitie sau asigurari!

Link spre comentariu

Vizitator fender

plummer, ai uitat sa spui cat costa un RCA in Spania.

Tocmai am facut un calcul online la Allianz pe un Golf 1.9D fabricat si inmatriculat la 01.01.2009, am pus un singur sofer cu varsta 40 de ani, 8-16 mii km anual, fara alti soferi, fara remorca si fara nimic altceva care ar fi putut mari prima de asigurare obligatorie. Rezultat: 540 de Euro.

Acum vezi cat e prima de asigurare in Romania (tot la Allianz), adauga 100-150 Euro prima de asistenta rutiera europeana si tot iesi cu mult sub valoarea celei din Spania.

In Spania, asistenta rutiera inclusa in RCA nu iti este oferita moka, platesti pentru ea. O oarecare particica din RCA este destinata asistentei rutiere.

La noi nu e inclusa asistenta rutierea dar nici nu platesti pentru ea. Daca vrei si asistenta rutiera, iti cumperi separat.

Link spre comentariu

Si sa fim seriosi Sorine, sa ai 5 masini pe numele tau (persoana fizica) e o chestie rara, justificata poate dor in cazul in care traiesti dor din mosteniri, dobanzi, chirii , nu vrei sa desfasori nicio activitate sii vrei sa ai cate o masina pentru fiecare costum.

Ziceai mai sus, apropo de orientarea politica ca nu esti comunist. Mie mi se pare ca afirmatia de mai sus se aliniaza destul de bine la doctrina comunista.

Eu personal am 3 masini si 1 motocicleta si nu am mostenit nimic, nu am nimic de inchiriat. Mai am inca 2 masini la firma. Am facut credite, leasing-uri. Pot spune ca m-am integrat foarte bine in sistemul capitalist, doar ca sistemul asta ti-o poate trage in orice moment. Nu vrei sa stii cat din banii munciti de mine merg la asigurari, impozite si taxe. Din pacate au inceput sa imi ramana din ce in ce mai putini bani pentru mine si familia mea, in conditiile in care, din fericire efectele "crizei" m-au ocolit.

Furia mea se indreapta acum spre functionarii publici si spre cei care, ca si tine, apara orbeste un sistem plin de coruptie si inechitate.

Nu inteleg de ce in sistemul asigurarilor nu a patruns eticheta de afaceri, poate pentru ca asa cum spunea si tdanys, suntem noi prea fraieri. In domeniul meu, la cel mai mic semn de incompetenta sau neseriozitate, ai toate sansele sa iesi de pe piata. De ce in domeniul asigurarilor nu e asa? De ce, atunci cand sesisezi nereguli pe care colegii tai le fac cu buna sau rea credinta, nu iti anunti superiorii? Eu inca mai sper ca se poate face ceva si din interior. Eu personal am renuntat la asiguratori ai caror angajati m-au deranjat, iar acest lucru, la un moment dat, se poate traduce in micsorarea salariilor voastre, ale inspectorilor.

Iti urez spor la treaba in activitatea ta si nu uita, data viitoare cand un coleg de-al tau face vreun matarpazlac actioneaza cu sange rece si asa vei castiga stima noastra, a celor care totusi platesc ca tara asta sa mearga.

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu

eu ma gindesc serios sa-mi trec toate masinile in bulgaria...desi sint multi oameni care se team de asta...

daca pentru un papuc platesc 900 lei doar asigurarea de ce sa nu platesc 200 euro asigurare impozit si itp??

si eu am 3 masini pentru ca nu am facut actele imediat ce le-am vindut iar daca unul din ei face accident platesc eu mai mult...de ce?

de ce nu se face asigurare pr persoana ca in state? atunci ar fi echitabil...

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Domnule Prislopan, eu nu sunt functionar public, pacat ca faci confuzia asta grava! Nu sunt platit din banii publici! Sunt platit de o firma privata al carui interes trebuie sa il apar in limitele unor legi!

Comunist nu sunt nici atat, nimic din ce am spus pana acum nu are tangenta cu doctrina comunista pe care am dubii ca o cunoasteti cu adevarat.

Si ca sa revenim la subiect,RCA-ul este o asigurare pe persoana dar din pacate legislatia nu e buna si asta nu e vina asiguratorilor. Capacitatea motorului , nr de locuri, tipul proprietarului nu ar trebui sa influenteze tariful.

Eu de exemplu am alta viziune.

Fiecare posesor de permis care vrea sa conduca o masina sa aiba polita de raspundere profesionala.De ex daca pe masina familiei merg 3 persoane , fiecare sa aiba asigurare proprie. Pretul sa fie calculat in functie de:

1. categoria autovehicului pt care asiguratul vrea sa fie acoperit( motocicluri, autoturisme, autoutilitare, camioane, autocare etc) . In Olanda de ex si biciclistii trebuie sa aiba polita de raspundere. Ba chiar si caruciorul electric pt persoanele cu dizabilitati)

2. perioada (posibilitatea asigurarii pe o luna)

3. In cazul soferilor angajati aceasta polita sa cada in sarcina angajatorului, strict pentru categoria de vehicul pe care soferul lucreaza .

4. Malusul sa se aplice in functie de cat de grave si mari sunt daunele. Daca ai produs vatamari corporale sa platesti inzecit.

Din pacate acest sistem nu ar fi niciodata aprobat de CSA cu toate ca asiguratorii isi doresc un astfel de sistem!

Link spre comentariu

Asta inseamna ca nici nu ar mai trebui sa visam sa avem parte de aceeasi calitate la servicii! Si daca ar fi asa ca tine inseamna ca trebuie sa fim fericiti, traim mai bine decat basarabenii!

Si pentru cineva care a scris ceva mai sus:

RCA-ul ACOPERA TRACTAREA VEHICULUI PAGUBIT!!!!

Link spre comentariu

@kosfunny ai spus mai devreme ca aperi interesele companiei private la care lucrezi, da? Care parte morala o folosesti? Ce unitate de masura?Cumva te-ai gandit ca este ceva putred din moment ce atat de multi oameni au o parere diferita de a ta?

Orice discutie trebuie sa aiba cel putin un set de repere de valoare, ale tale care sunt? Ale celor care te contrazic sunt:

- calitatea serviciilor platite

- cuantumul platilor raportate la veniturile individuale

Argumentul tau se poztioneaza in afara tarii, deci esti in afara criteriilor invocate de participantii la discutie!

Daca doresti argumente in favoarea ta, da-ne din SUA! Acolo ai idee cum e? Hai sa ne raportam la martieni!

Link spre comentariu

Da Dle Petre, apar interesele companiei si este normal. Si asta in limitele eticii personale si a legislatiei in vigoare! Daca ati fi avut vreun dosar de dauna instrumentat de mine sigur ati fi fost multumit de servicii. Bineinteles asa in cazul in care evenimentul ar fi fost real iar tu nu ai fi incercat sa primesti si foloase necuvenite!

Cat despre veniturile individuale ale asiguratilor , acestea nu constituie un algoritm care sa se ia in calcul . Asta pt ca profitul firmelor de asigurare este foarte putin influentat de venituri. Vorbesc de capitolul RCA!

De aceea m-am raportat la tarile dezvoltate spre care privim cu jind si ma repet cheltuielile unei firme de asigurari din Romania sunt aproape egale cu cele ale unei firme (poate fi chiar acelasi patronat) din vest! Cand vor ajunge si incasarile la acelasi nivel atunci ciar ar trebui sa mearga totul struna!

Editat de kosfunny
Link spre comentariu

Da Dle Petre, apar interesele companiei si este normal. Si asta in limitele eticii personale si a legislatiei in vigoare! Daca ati fi avut vreun dosar de dauna instrumentat de mine sigur ati fi fost multumit de servicii. Bineinteles asa in cazul in care evenimentul ar fi fost real iar tu nu ai fi incercat sa primesti si foloase necuvenite!

@kosfunny hai sa lamurim mai intai o problema de adresare intre noi. Mai intai ma "domnesti" si vorbesti cu persoana a II-a pronume de politete "daca ati fi avut vreun dosar", dupa care, spre final, abandonezi formula si imi vorbesti normal "iar tu nu ai fi incercat". Eu sunt Petre, tu esti kos, asa ca nu ne mai domnim, suntem in aceeasi tabara!

Astea fiind rezolvate, trecem mai departe. "Da Dle Petre, apar interesele companiei si este normal. Si asta in limitele eticii personale si a legislatiei in vigoare! Daca ati fi avut vreun dosar de dauna instrumentat de mine sigur ati fi fost multumit de servicii." Imi pare rau, dar discutia nu este despre tine sau oamenii cinstiti din breasla asiguratorilor. Ci despre sistemul corupt si inechitabil, deci nu te raporta aiurea! Nu incercam sa te convingem de nimic, asa ca nu incerca sa ne determini sa credem ca noi, oamenii cinstiti, de rand, suntem de vina pentru sistemul existent. Daca vrei, de dragul argumentatiei, iti spun eu cine e de vina si unde se duc banii!

Link spre comentariu

kosfunny stiu ca nu esti functionar public, doar ca te comporti asemenea unor cunostinte, angajati la stat si corporatii. Tindeti sa luati partea unui sistem doar pentru ca primiti bani de pe urma activitatii voastre in acel sistem.

Nu cred ca esti comunist, doar ca in afirmatia ta referitoare la calitatea de proprietar a mai multor bunuri, mi s-a parut ca ai avut un ton usor tendentios. Cat despre cunoasterea doctrinei comuniste, nu intru aici in detalii, nu e cazul.

Nissan Patrol Y60 2.8, 1989

Suzuki Samurai 1.3i, 1994

Link spre comentariu

plummer, ai uitat sa spui cat costa un RCA in Spania..

Peugeot 307 sw , an 2006 , motor 1.6 hdi , ~ 800 euro , nu stiu daca se gasesc si mai ieftine, in conditiile in care nici un membru al familiei (neamului) nu castiga sub 1000 E pe luna (comparativ cu salariile de aici eu zic ca e acceptabil).

Casco full la aceeasi masina ~1400 euro/an.

Si pentru cineva care a scris ceva mai sus:

RCA-ul ACOPERA TRACTAREA VEHICULUI PAGUBIT!!!!

Spune`i asta prietenului meu care are Nissan Pathfinder , an 2005 , care plateste 6000 ron / 3 luni pe asigurare CASCO , nu RCA , si cand i`a cazut ambreiajul la Petrosani , pe data de 3 ian 2008 , i`au cerut 30 milioane pe transport pana la Ct.

Cred ca am pus punctul pe I ....

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu

Aviz soferilor care circula pe drumurile publice si se afla in proximitatea unui G negru cu gri: nu va intersectati orgoliile cu mine! Am asigurare de Bulgaria, bara de fier masiv si frana pe o roata (oricum n-o calc sa va feresc) Nu am job, nu am proprietati, nu am nimic pe numele meu, asa ca o sa plangeti langa limuzina distrusa si o sa dati vina pe sistem!:no

Link spre comentariu

Petre, asta incerc si eu sa arat, ca nu la firma de asigurari sta cheia ci la cei ce fac legi in tara asta, la Guvern, Parlament, CSA etc.

Pe langa asta, atata timp cat sevice-urile din Romania sar exagerat calul cu tarifele si cu furtul atunci cand lucreaza cu asiguratorii treaba nu e buna si clientul are de suferit fiind victima colaterala. La fel si noi ca asigurati/pagubiti, atata timp cat in cazul in care trebuie sa fim despagubiti pentru daunele unei masini care deabia se taraie pe strada avem pretentii de reprezentante, piese noi, de origine la fel sistemul nu va functiona cum trebuie.

Si sa stiti ca legea asigurarilor are multe capitole de care firmele de asigurari s-ar putea folosi pt a taragana dosare de dauna, poate chiar pt a si respinge in unele cazuri. Dar nu se va apela la ele decat in cazuri extreme. Toti avem pretentii dar sa stiti ca si noi, ca asigurati avem si obligatii contractuale.

De exemplu, pana acum 6-7 luni de cand s-a introdus constatul amiabil cati dintre noi,atunci cand eram vinovati de un accident si dadeam RCA-ul faceam un drum si pana la asigurator sa il instiintam ca am facut o boacana si sa explicam circumstantele evenimentului si pagubele provocate. Va spun eu aproape niciunul. Ca inspector de daune faceam adrese cu nemiluita, eram luat peste picior la telefon cand rugam asiguratii sa imi declare cate ceva. Si ma refer la cazurile in care pagubitii incercau sa mai obtina si despagubirea altor elemente decat cele avariate de asigurat, nu vorbesc de multitudinea de tentative de frauda in adevaratul sens al cuvantului. Atunci era greu sa spargi cercul format din asigurat-pagubit-politist-service, de fapt nici acum nu e usor dar s-au mai pus la punct departamentele antifrauda!

Aici aveti un citat din Ordinul 21 care stipuleaza obligatiile asiguratului RCA:

"CAPITOLUL IV

Obligațiile asiguratului

Art. 33. - (1) Asiguratul este obligat să înștiințeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA cu privire la producerea evenimentului și să precizeze împrejurările cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul investigațiilor referitoare la acest eveniment să procedeze în conformitate cu instrucțiunile primite de la asigurător.

(2) Asiguratul este obligat să înștiințeze, în cel mai scurt timp, asigurătorul RCA, în scris, cu privire la faptul că:

a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;

b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs și să informeze asigurătorul RCA imediat cu privire la demersul acestor proceduri, precum și la rezultatul acestora;

c) partea prejudiciată și-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanță judecătorească sau către o altă autoritate, în situația în care asiguratul află despre acest lucru;

d) informațiile înscrise în polița de asigurare RCA au suferit modificări intervenite în timpul valabilității asigurării.

Art. 34. - Asiguratul este obligat, în cel mai scurt timp, să ofere părții prejudiciate, la cererea acesteia, informațiile necesare pentru formularea cererii de despăgubire, în special numele și prenumele și locul de rezidență ale persoanei care a condus vehiculul asigurat în momentul producerii daunei; numele, prenumele și locul de rezidență sau denumirea, sediul proprietarului ori utilizatorului vehiculului; denumirea, sediul asigurătorului care a emis polița de asigurare RCA, seria și numărul poliței de asigurare RCA, precum și numărul de înmatriculare/înregistrare al vehiculului asigurat ori numărul de identificare al acestuia."

Plummer, ma refeream la tractarea in caz de dauna nu de avarie tehinca!

Si pentru asta exista si la noi firme de asistenta rutiera care in schimbul unui abonament (corespondentul politei de asigurare) iti ofera in anumite conditii asistenta gratuita sau la pret redus!

Editat de kosfunny
Link spre comentariu

Interesant dublul standard. Diferenta de salarii intre Franta si Romania nu conteaza pentru kosfunny, dar daca cineva zice ca in Bulgaria e mai ieftin, imediat ridica argumentul venitului mediu de acolo fata de al nostru. Ajung la convingerea ca probabil are o leafa la nivelul Frantei, si in acest caz se schimba calimera, e normal sa vrea sa si plateasca asa ca la ei. Asa face si guvernul cand e vorba de impozite si taxe, asa ajungem sa platim toate la nivel de UE din lefuri de tara bananiera. Doar tot ministrul are bani garla, si lupul satul nu il crede pe cel mort de foame.

Samurai incepator
Link spre comentariu

:hmCe cretini cu RCA -ul lor noi suntem prosti ca daca as avea posibilitate m-as asigura in alta tara.Pai am un Discovery din 1996 si dac are peste 10 ani vechime se considera ca ai parte doar de 15% din voloarea masini despagubire ....explicati-mi si mie in ce tara se mai practica jaful asta domnule inspector daune..Adica daca am o masina de epoca si vine unul si ma plesneste nu am parte decat de un surub sau cum .........atunci numai vorbi de echitate cu RCA-ul romanesc .La masinile mai vechi de 10 ani este leapsa RCA-ul la despagubire.

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Un lucru este clar.Nu cred ca exista o singura persoana de aici care se poate declara pe deplin satisfacuta de experienta sa cu asiguratorii auto din Romania.Romanul s-a plins intii de un lucru ca e prost si pe urma ca e scump.Cum Kosfunny este singurul care ia partea firmelor de asigurari, cum ca ele ar vrea sa faca treaba mai buna dar nu le permite legea,as dori sa il intreb:

-Cu ce ii opreste proasta legislatie pe asiguratori sa simplifice si sa grabeasca procedura deschiderii unui dosar de dauna(ore intregi pierdute pe la usile lor,program de lucru ca al majoritatii angajatilor din Romania,astfel ca nu ai timp sa ajungi la ei)

-De ce daca masina este mai veche de 10 ani nu mi se mai despagubeste la valoarea reala,dar R.C.A.-ul il platesc la fel ca la una noua?

Kosfunny,te cred ca tu esti cinstit si iti faci meseria cum trebuie,dar cu o floare nu se face primavara..

Editat de PYZ
Link spre comentariu

Sincer nu stiu daca are rost sa mai ma obosesc tastand pe acest topic.

Sincer, daca mai stiti pe cineva care lucreaza in domeniul asta va rod directionati-l aici. Se pare ca sunt singurul care vorbesc aici in cunostinta de cauza. Cunosc si problemele asiguratilor, le cunosc si pe ale asiguratorilor! Restul aruncati cu vorbe fara sa cunoasteti realitatea din sistem.

Pe langa asta , din tot ce spun , analizati doar cateva aspecte la care credeti ca aveti argumente, altele la care nu aveti curajul sa le recunoasteti le lasati deoparte. Am incercat sa explic anumite probleme mai rau ca la copiii de scoala, daca nu vreti sa deschideti ochii sa vedeti si cealalta jumatate a paharului nu mai este problema mea!

@zoltan te rog sa imi arati unde am scris ceva legat de venitul bulgarilor. Am vorbit de costuri si metode de servisare care sunt simtitor mai mici decat la noi.

@reti daca lucrurile ar fi asa cum vrei tu , aranjarea accidentelor ar deveni sport national. Romanul e predispus la fraude si imediat ar lua masini de afara , unde pretul pietei sh e cat de cat corect, sii ar veni in Romania sa le dea dauna totala. Si cu normele de acum, exista foarte multe cazuri in care pagubitii sunt despagubiti cu sume la care nici nu ar fi visat in cazul scoaterii la vanzare a masinii in starea dinaintea acidentului.

Legat de cazul masinilor de epoca sa iti spun cum sta treaba. RCA-ul are o limita de despagubire stabilita prin lege. De aceasta nu se poate trece. Vinovatul producerii pagubelor nu este o firma de asigurari ci o persoana fizica. RCA-ul nu este al pagubitului, este o asigurare pe care o detine vinovatul.Aceasta asigurare are niste termeni contractuali si o normare legala si in functie de acestea va suporta despagubirea pagubelor produse sau in anumite cazuri doar o parte din ele. Cand valoarea maxima de despagubire suportata de asiguratorul vinovatului nu multumeste pagubitul acesta are posibilitatea sa ceara restul despagubirilor chemand in judecata vinovatul. Instanta va cita in proces si asiguratorul. Daca acesta a efectuat corect despagubirea iar pagubitul are pretentii justificate pentru o valoare de despagubire mai mare instanta poate hotari ca restul despagubirilor sa fie suportate de vinovat. Au fost cazuri si pot confirma ca varianta e reala .

Spui ca daca ai avea posibilitatea te-ai asigura in alta tara. Iti spun eu ca dupa aceea tot la varianta romaneasca ai opta. Asta daca nu te deranjeaza sa arunci cu banii.

Si sa iti mai spun un lucru. Legea permite ca o firma de asigurari din afara sa opereze pe piata politelor de raspundere civila din Romania. Singura conditie este sa aiba filiale (sau reprezentanti de despagubire) in fiecare judet.Nu s-ar supune niciunei legi din Romania la capitolul despagubire. Nici CSA-ul nu are autoritate asupra ei. Intrebare: De ce credeti ca nu a venit niciuna??? Raspuns: Pentru ca piata asigurarilor auto in Romania nu e rentabila deocamdata. Si asta vi-o pot confirma. Daca nu ar exista si celelalte tipuri de asigurari toate firmele ar intra in faliment din al doilea an de activitate.

@pyz, CSA-ul este cel care ar fi in masura sa raspunda multor intrebari. Pe langa asta ar fi in masura sa i-a decizii si sa ajute piata asigurarilor. Sa o inbunatateasca, sa o simplifice. Ideea e ca NU SE VREA! Incaseaza 2 % din fiecare asigurare, angajatii au salarii de nici nu iti vine sa crezi si, degeaba. Credeti-ma ca am fost la cateva seminarii organizate de CSA si am constatat ca exista chiar mari directori care nici macar nu cunosc normele stabilite chiar de institutia de la care sug atatia bani.

Te vaiti de timpii de asteptare la constatare dar in acelasi timp nu apreciezi faptul ca nu te mai duci sa stai cu orele la Politie, eventual chiar sa iti iei si amenda daca esti vinovat.

Si eu sa stii ca ma vait , am avut zile in care am deschis si 25 de dosare si sa stii ca nu e usor. Lucrezi cu publicul, lucrezi cu sume, lucrezi numai cu oameni care sunt suparati si porniti pe sistem fara sa cunoasca realitatile acestuia.Inschimb noi , inspectorii de dauna, trebuie sa ii intelegem. Si unii dintre noi incercam sa o facem, altii recunosc, nu . Unii reusim, altii nu. Clientul rare ori e multumit chiar daca de multe ori nu ar trebui. Noi ne-am obisnuit , astia sunt oamenii.

Si spre sfarsit, vreau sa revin cu o intrebare la care s-a evitat sa se raspunda. Care dintre voi, vinovat fiind de producerea unor pagube si-a respectat obligatiile fata de asiguratorul lui?

Link spre comentariu

Care ar fi obligatiile alea ?!? Din moment ce am platit asigurarea........

Iar referitor la cele mai scrise mai sus de tine : primiti training-uri f bune de combati cu atata vehementa, culmea, pe cei care va DAU banii !!!

A...era sa uit....se pare ca nici la asiguratori, vad ca nici intr-un caz nu se aplica : "Clientul nostru, stapanul nostru! "

Oricum tot e bine ca ne-ai dezvaluit putin din modul vostru de a privi lucrurile....asa vom sti si noi cum sa abordam asiguratorul cand avem o problema........

PS-......si din alea 25 de dosare/zi , cati au fost realmente multumiti de rezolvarea lor?

Editat de Astral
Link spre comentariu

Vizitator fender

RETI, zi-ne si noua unde tara aia in care nu se ia considerare uzura masinii si esti despagubit la pana la valoarea de nou.

Pai altfel ti-ai face perpetuum mobile din masina, in sensul ca ai avea-o noua cat ai trai, doar sa aranjezi sa ti-o loveasca careva din timp in timp :D

Te inteleg ca ai vrea sa capeti un motor nou nout pe masina cand ti-l distruge careva intr-un accident, dar nu merge asa.

Asta e o chestie fundamenatala in asigurari.

Iar daca ai o masina de epoca, cel mai bine e sa faci o asigurare speciala, negociata, echivalenta CASCO.

PYZ, paragraful de mai sus e si pt. tine. In plus, tu platesti RCA pt a fi asigurat asupra pagubelor ce le-ai putea produce altora. Ce treaba are faptul ca masina ta are peste 10 ani? Crezi ca o masina de 10 ani face mai putine pagube decat una noua?

Valoarea e determinata statistic, se tine cont ca ai putea lovi si masini noi dar si masini mai vechi de 10 ani. Daca s-ar fi determinat valoarea luand in calcul numai despagubiri la valoarea de nou, ai fi platit mult mai mult.

Astral, vezi mesajul #40.

Link spre comentariu

@ Astral

Obligatiile alea sunt puse de mine pe acest topic. Deja faptul ca nu ai citit cu atentie intreg topicul inainte sa arunci niste vorbe da dovada de subiectivism.Asta ca sa nu mai spun ca as putea-o considera si o lipsa de respect fata de mine si de timpul alocat acestui subiect.

Si inca un lucru, aici se vorbeste de RCA. Tu daca te duci cu polita cuiva sa obtii o despagubire ar trebui sa iti iasa din minte faptul ca esti client.Esti un pagubit iar paguba a fost produsa de un vinovat . Acel vinovat nu este in niciun caz o societate de asigurare. Societatea de asigurari despagubeste in numele vinovatului in limitele unor norme emise de institutiile publice. Aceste norme si legi trebuie sa le cunosti. Tu se pare ca nici macar nu iti cunosti obligatiile. Te rog eu frumos, citeste-le ! Eu le-am pus aici ca sa vin in intampinarea colegilor .

PS Din cei 25 de pagubiti au fost multumiti toti cei care au avut pretentia unei despagubiri corecte, in limitele normelor si legilor in vigoare!

Acum am vazut si semnatura ta!:ha: Tu sigur nu ai fi fost multumit!

Editat de kosfunny
Link spre comentariu

.....@reti daca lucrurile ar fi asa cum vrei tu , aranjarea accidentelor ar deveni sport national. Romanul e predispus la fraude si imediat ar lua masini de afara , unde pretul pietei sh e cat de cat corect, sii ar veni in Romania sa le dea dauna totala. Si cu normele de acum, exista foarte multe cazuri in care pagubitii sunt despagubiti cu sume la care nici nu ar fi visat in cazul scoaterii la vanzare a masinii in starea dinaintea acidentului........

Kosti...atita timp cit societatea de asigurari imi face un contract de casco pe o suma pe masina atunci acea societate calculeaza ratele dupa acea suma...corect?

atunci vin si te intreb ...in caz de dauna totala de ce sa nu-i dea omului suma asigurata? de ce il obliga si ii pune in spate si epava???

atita vreme cit mai rezista uniunea europeana trebuie sa se respecte dreptul de libera circulatie si atunci eu imi inmatriculez masina unde vreau eu

Personal sint foarte multumit de prestatia FRATILOR BULGARI care imi plac la nebunie ...de 14 ani nici macar nu am zgiriat o masina in conditiile in care fac in bucuresti o medie de 2-300 km zilnic

Kosti te rog sa-mi zici si mie daca am 3 masini cu asigurare in romania si imprumut una din ele la un amic...ala o loveste...apoi la 2-3 luni mai loveste odata dece sa platesc eu mai mult???si pe toate masinile???

Editat de Miron Sorin

zambeste...maine poate va fi mai rau

Link spre comentariu

Sorine , transfera te tog postul pe topicul asta:

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?t=39519

si iti raspund cu placere. Deja pe topicul asta se fac multe confuzii intre RCA si CASCO !

Avand in vedere ca nu se mai poate asta continui aici.

Sorin, treaba cu dauna totala si cu suma asigurata tine de contractele Casco. Acestea sunt contracte comerciale facultative pe care nu te obliga nimeni sa le semnezi. Ele contin cateva capitole importante pe care tu, ca semnatar al contractului , trebuie sa le cunosti. Aceste sunt: "riscuri acoperite", "excluderi", "obligatiile asiguratului" si "plata despagubirilor". Acestea difera de la un asigurator la altul.

Inainte sa iti raspund la intrebarea legata de dauna totala vreau sa precizez un lucru. In Romania , firma de asigurari nu are voie sa desfasoare decat o singura activitate, aceea de asigurator. Din aceasta cauza nu ia epavele asiguratior si pagubitilor si tot de aceea nu are unitate reparatoare proprie. Practica cu valorificarea epavelor era buna si convenea asiguratorului. Din pacate ai nostri legiuitori nu au mai acceptat.

Sa revenim. In contractul de asigurare ai o suma asigurata pentru care platesti o prima. Suma asigurata se obtine prin aplicarea unui coeficient de uzura la pretul de nou.

In caz de dauna , daca cuantumul reparatiilor depaseste suma asigurata sau un anumit procent din aceasta , stabilit prin contract, dauna se considera totala.

In caz ca se doreste reparatia masinii , asiguratorul trebuie sa suporte din deviz o suma egala cu suma asigurata . Nu trebuie uitat faptul ca asiguratorul are dreptul sa faca receptia reparatiei.

In caz ca nu se mai doreste reparatia masinii strict pe banii asiguratorului cuantumul despagubirilor se stabileste facand diferenta dintre suma asigurata si valoarea epavei. Aici incepe mereu dansul si negocierea. Daca nu se poate ajunge la o valoare prin negociere, asiguratul are dreptul sa ceara o expertiza autorizata neutra (e bina sa caute el expertul) care sa stabileasca valoarea exacta a epavei. Deasemenea sii asiguratorul are dreptul la o contra expertiza. Daca nici pana acum nu se ajunge la un consens singura solutie este instanta.

Pentru alte probleme va stau la dispozitie pe topicul creat special pentru asa ceva.

Editat de kosfunny
Link spre comentariu

@zoltan te rog sa imi arati unde am scris ceva legat de venitul bulgarilor. Am vorbit de costuri si metode de servisare care sunt simtitor mai mici decat la noi.

Deja chiar incep sa ma simt luat de fraier... Ca ma faci neavizat, nestiutor sau incapabil sa te pricep am inghitit, dar parca incepe sa fie prea mult. Da-mi voie sa citez exact cuvintele tale. Mi-am permis sa subliniez portiunea in cauza. E vorba de postarea #24 de pe acest topic.

Sorine, in Bulgaria reparatiile costa mult mai putin decat in Romania! Acolo si reprezentantele lucreaza mai ieftin plus de asta, in Bulgaria multe din reparatiile pe RCA se fac cu piese sh. Si, sa nu uitam ca la ei salariul mediu e mai mic decat la noi.

Revine in multe din postarile tale leit-motivul cu lipsa de informare. Te citez din nou: "imi pare rau pentru tine dar ai prea putine cunostinte in domeniul asta si nu poti fi obiectiv. Abordeaza subiecte din domeniul in care te pricepi, ai experienta, cunosti legislatia si sistemul", "sunt singurul care vorbesc aici in cunostinta de cauza", "aruncati cu vorbe fara sa cunoasteti realitatea din sistem", "am incercat sa explic anumite probleme mai rau ca la copiii de scoala, daca nu vreti sa deschideti ochii sa vedeti si cealalta jumatate a paharului nu mai este problema mea!". Ma convingi ca traiesti intr-un turn de fildes, unde noi astia, asiguratii, suntem un fel de paduchi neintelegatori care nu ne putem ridica la inaltimea asteptarilor tale. Folosesc cuvinte nejustificat de mari, dar cam asta simt eu din ce am citit. Sistemul asta de care esti asa de mandru e creat pana la urma sa castige bani din ceea ce incaseaza de la noi. Daca serviciile oferite nu ne convin, tot sistemul tau e bun de aruncat, cu toti specialistii pe care ii adaposteste.

Poate ti-ar fi de folos in munca ta sa pricepi un principiu de baza: tu ca asigurator ne oferi noua, clientilor, un serviciu. Nu esti obligat sa o faci, tu esti cel care ai ales sa prestezi aceste servicii, iar daca noi nu reusim sa intelegem utilitatea, oportunitatea sau justetea lor, tu esti cel care trebuie sa te cobori la nivelul nostru ca sa ne faci sa pricepem. Faptul ca statul ne obliga sa apelam la serviciile tip RCA nu iti da nici o putere asupra noastra, iti da doar o piata sigura pe care o imparti cu alte societati. Daca ne iei de sus, ne spui ca nu pricepem pentru ca suntem prea prosti(chiar daca nu ai zis-o pe fata), daca ideea ta de PR e sa tacem si sa platim indiferent cat vreti voi sa ne taxati, la un moment dat o sa ai surprize neplacute din partea clientelei tale. In cazul fericit o sa ramai fara clienti, in cazul mai putin fericit poti avea parte si de altfel de reactii. Presupun ca esti pe partea de daune, nu pe cea de vanzare de polite. Un agent de vanzari are totusi ceva mai multa consideratie fata de clientela.

Mai am o singura observatie: in una din primele postari ai cerut ca "sa se pastreze un ton de respect si sa nu faca afirmatii gratuite , neverificate si negandite". O sa te rog ca analiza sa o faci tu.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare