kosfunny Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Zoltan, in postul 24 referirea la venitul mediu al bulgarilor nu era un argument ci o completare. Argumentul era strict legat de costul reparatiilor. Asta influenteaza profitabilitatea unei firme de asigurari. Si iar va rog sa intelegeti ca aici se vorbeste de RCA si nu de CASCO. Nu prea este nicio legatura intre polita RCA a lui "X" incheiata la societatea "A" cu faptul ca "X" trebuie despagubit de "Y" care are polita de asigurare la societatea "B" iar "X" este nemultumit de serviciile lui "B".In ecuatia prezentata unde apare "A" , societatea careia "X" i-a bagat niste bani in cont? Exista totusi posibilitatea cand "A"="B" si atunci ar trebui sa fie altul rezultatul. Din pacate acest lucru este imposibil atata timp cat pe piata sunt si cativa asiguratori carora recunosc , nu ar trebui sa li se mai dea licenta. Si ca sa si exemplific, din punctul meu de vedere , aceste societati ar fi :Euroins, Carpatica si Ardaf! Poate sunt si altele dar nu am informatii verificate! Pana la urma de existenta acestora suntem si noi , asiguratii vinovati. Degeaba auzim ca o firma e neserioasa ca noi RCA-ul tot acolo il facem daca e mai ieftin cu cateva zeci de lei. Asta denota si egoismul nostru, ca in caz de producem prejudicii nu ne intereseaza ca pagubitul se lupta cu asiguratorul nostru sa isi obtina drepturile! O solutie de combatere ar fi tarifele anuale fixe, dar asta nu se poate deoarece se invoca libera concurenta! Totusi, altii au gasit solutia. De exemplu in Italia, despagubirile pot fi facute si de societatea de asigurare la care pagubitul are incheiata polita de raspundere civila, urmand ca aceasta sa isi recupereze prin regres despagubirea de la asiguratorul vinovatului. Din pacate la noi CSA-ul nici nu vrea sa auda de asa ceva! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Citisem si postul nr.40.....n-am inteles rostul intrebarii tale din finalul postului 44.....in sfarsit, cred ca toti de aici au inteles o data in plus, de la tine de asta data, cat de fraieri suntem ca suntem doar buni de plata.....si parca ca sa ne pui si "sare pe rana" ne dai exemplu cu italienii.......de fapt problema aici se afla si dupa care se fofileaza toti asiguratorii : ".....in limitele normelor si legilor in vigoare!"...... REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Miron Sorin Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... totusi...bine ca exista si asigurarile ca daca nu erau si eram vreunul din noi pagubiti....si ala de ne-a lovit nu avea bani...o puneam...procese, executari si alte alea zambeste...maine poate va fi mai rau Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Pai legea e lege , norma e norma si ele nu sunt facute de asigurator! Si iar ne intoarcem de unde am plecat, la institutiile statului! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Degeaba auzim ca o firma e neserioasa ca noi RCA-ul tot acolo il facem daca e mai ieftin cu cateva zeci de lei. Pai daca se intampla sa ma frig o data cu o societate de asigurari, o sa incep sa nu mai am nici o asteptarea de la ele si o sa imi fac cea mai ieftina asigurare, numai de ochii politiei. Pentru a lua o polita mai scumpa de la o societate "serioasa", ar trebui sa fiu convins ca merita. In plus degeaba sunt eu spirit crestin si imi iau cea mai tare polita RCA de la cel mai serios asigurator (evident la pretul potrivit), daca atunci cand sunt eu troznit ma trezesc cu ... Carpatica, Euroins sau Ardaf ai zis, nu? Pana RCA nu se va face pentru sofer, nu pentru proprietarul masinii, tot esafodajul scartaie, nici nu se poate vorbi de echitate sau de "dupa fapta si rasplata". Mai ales in ce priveste bonus falusul. Intrebare: cine ma asigura pe mine ca o societate e neserioasa sau serioasa? Nu e tocmai treaba CSA? Mie imi pare ca CSA merge cam pe mana societatilor de asigurare. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 16, 2010 Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Nu , nu , asiguratorii nu merg pe mana CSA-ului . CSA-ul baga bete in roate pietei asigurarilor in general lasand pe piata teparii! Dar deja am vorbit prea mult si poate in curand ma trezesc la servici ca imi spune directorul ca trebuie sa imi caut de munca pentru ca am deranjat sus! Am patit asta , am experienta! :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Ianuarie 16, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 (editat) Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... @pyz, CSA-ul este cel care ar fi in masura sa raspunda multor intrebari. Pe langa asta ar fi in masura sa i-a decizii si sa ajute piata asigurarilor. Sa o inbunatateasca, sa o simplifice. Ideea e ca NU SE VREA! Incaseaza 2 % din fiecare asigurare, angajatii au salarii de nici nu iti vine sa crezi si, degeaba. Credeti-ma ca am fost la cateva seminarii organizate de CSA si am constatat ca exista chiar mari directori care nici macar nu cunosc normele stabilite chiar de institutia de la care sug atatia bani. Incep prin a-ti raspunde la ultima aintrebare: Nu. Recunosc, ca nu am anuntat niciodata asiguratorul R.C.A. de dauna provocata. Dar daca asta era o chestiune importanta,ne era impusa pina acum.Cit despre CSA,sint de acord ca,ca orice institutie de stat, e o mare porcarie.Dar sint sigur ca mai marii asigurarilor din Romania se au foarte bine cu ei si daca si-ar dori sa schimbe ceva s-ar putea schimba. Incerci sa ne explici care este sistemul societatilor de asigurari si legile dupa care se ghideaza,dar crezi ca ma intereseaza toate astea atit timp cit ele sint proaste proaste si in dezavantajul meu?Daca ma duc la un restaurant,si comand o friptura;comanda vine tirziu, friptura e nefacuta,fata de masa murdara etc. Ospatarul incearca sa imi explice ca femeia de servici e bolnava si de aia e fata de masa nespalata,presiunea la gaze e mica si bucatarul a avut o zi proasta.Toate sint explicatii plauzibile,dar care este problema sau vina mea?in meniu nu scria ca s-ar putea sa nu fie gaze,sau ca ospatarul s-ar putea sa fie plictisit.Problemele astea deja sint ale localului.Asa si cu asigurarile.Platesc asiguratorului,el trebuie sa se zbata si sa rezolve restul de probleme(gen CSA,schimbarea legislatiei).Si cea ce spuneai legat de faptul ca e greu sa lucrezi cu oameni(clienti).Asa este si eu am lucrat,si lucrez in continuare,si este foarte greu.Dar dupa ce dai de citiva nenorociti si te obisnuiesti sa fii mai dur cu ei ca sa le tii piept,cind dai de un om cumsecade,ai tendinta sa dai si cu el de toti peretii,desi el nu are nici o vina pentru ce ai inghitit de la ceilalti.Chestia asta am patit-o si eu si am vazut-o la destul de multe persoane de la noi care lucreaza cu publicul(ospatari, vinzatori etc.) Cit mi-am prins degetele prin tastatura:old,am vazut ca s-a atras atentia ca discutia a divagat de la RCA la CASCO.Este drept,dar sincer sa fiu cind am deschis acest topic nu m-am gindit la RCA anume ci la nemultumirea mea de asigurat auto(fie CASCO fie RCA) fata de cea ce mi se ofera in conditiile in care preturile cresc de la an la an.Acum ca am aflat de ce este asa cum este ,tot nu pot spune ca sint multumit. Editat Ianuarie 16, 2010 de PYZ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Ianuarie 16, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Nu , nu , asiguratorii nu merg pe mana CSA-ului . CSA-ul baga bete in roate pietei asigurarilor in general lasand pe piata teparii! Dar deja am vorbit prea mult si poate in curand ma trezesc la servici ca imi spune directorul ca trebuie sa imi caut de munca pentru ca am deranjat sus! Am patit asta , am experienta! :grin: Si de ce lasa CSA-ul teparii?Pentru ca asiguratorii pot "negocia" cu CSA-ul.Si chiar nu pot asiguratorii astialaltii corecti si care vor sa faca treaba, sa se impuna un pic in fata CSA-ului?M-as mira ! Mai bine stau ei asa linistiti si nu tulbura apele,ca are balta peste si e loc pentru toata lumea,si daca e sa fie nasol de tot,po-a sa dea si vina pe CSA.Eu cred ca situatia le convine tuturor: CSA,asiguratori buni,asiguratori rai. CSA-ia spaga de la asiguratorii rai Asiguratorii rai-dau tepe,ard la dosarele de dauna si cistiga bani necuveniti Asiguratorii buni-isi maresc portofoliul cu clientii nemultumiti de Asiguratori rai. Asa ca toata lumea din partea asiguratorilor e multumita.Noi, asiguratii..:ang4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Ma intorc oleaca mai urma (sorry) la comparatia cu tara vecina si prietena. Sorin, spuneai mai in urma ca in Bulgaria asigurare e un sfert fata de cat e la noi. Pentru ce masina/motor, ai un caz concret? Eu am facut un calcul online pt. un VW cu motor 1.9 (acelasi date pe care le-am folosit mai in urma, sa putem compara) si imi iese asa: - Bulgaria: intre 163 leva (BulStrad) si 267 leva (Armeeţ), adica intre 342 si 560 lei - Romania: intre 548 lei (Ardaf) si 770 lei (Generali) Cam asta e si diferenta, in mare, intre preturile serviciilor din BG/RO. In curand s-ar parea ca nu vor mai fi diferente. Au crescut la sfrsitul anului trecut, http://www.novinite.com/view_news.php?id=108408 , si vor mai creste, http://sofiaecho.com/2009/09/25/789481_third-party-liability-insurance-in-bulgaria-should-be-300-euro-insurers-say . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 (editat) Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Cam ceva in genul asta e sistemul. Diferenta e ca asiguratorul bun nu rezista mult pe piata deoarece pierderile sunt foarte mari daca despagubesti cu ochii inchisi. Nu are ce face si vinde societatea. Vine alt patronat care umple gaura si exista posibilitatea sa se transforme in asigurator rau ca sa nu intre si el in gaura. Si asta datorita faptului ca , revin si iar ma veti injura, pretul asigurarilor e prea mic in raport cu costurile reparatiilor (de recunoscut si faptul ca o reparatie "pe asigurare" costa mult mai mult decat una suportata de proprietar). Daca reparatiile ar costa cat in Bulgaria si tarifele actuale de la noi, ca sa revin la paralela asta, atunci toti asiguratorii ar avea profit si nu ar mai cauta nod in papura dosarelor. Isi vor putea permite chiar sa faca constatarile la domiciliu, sa permita serviceurilor sa faca autoconstatare, veti fi seviti cu cafea si dulceata cand depuneti cererea de despagubire, plata s-ar putea face si in ziua inchiderii dosarului. Cum costurile de reparatie nu vor scadea, putem spera ca va creste nivelul de trai si costurile asigurarilor nu ne va afecta asa rau la buzunar. Cum nici asta nu cred ca se va realiza curand, fiecare se descurca cum poate. Si pentru asta eu va stau la dispozitie in masura posibilitatilor. Ma gasiti pe topicul de mai jos: http://forum.club4x4.ro/showthread.php?t=39519 Pe acesta voi evita sa mai scriu pentru a nu mai face valuri cu care sincer nu imi e usor sa ma lupt! Editat Ianuarie 17, 2010 de kosfunny Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Miron Sorin Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... http://www.rca-ieftin.ro/sigle/abc.jpg 990.00 Lei http://www.rca-ieftin.ro/sigle/100x50%20Asirom2.jpg 1411.20 Lei http://www.rca-ieftin.ro/sigle/100x50%20Generali.jpg 1431.65 Lei http://www.rca-ieftin.ro/sigle/100x50%20Omniasig2.jpg 2346.12 Lei pentru mitsubishi 2.8 pe persoana juridica si in bulgaria si in romania in Bulgaria ma costa 200 euro asigurare, impozit, itp si o ciorba am mai sters din "ofertele "pietei romanesti.....ca nu ma lasa sa pun mai mult de 4 zambeste...maine poate va fi mai rau Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Kosfunny ,am documente si iti pot arata ca Omnisig deCACA dupa mine are sa-mi trimieata un far din martie anul trecut .....si am facut reclamatie si la CSA si imi spune ca omniasig a admis dosarul a dat la plata si .....la mine canci farul asa ca nu-mi vorbi mie de reparatii pe RCA. ca daca as fii in vestul salbatic ......... pe toti vas aranja...... Cu imi explici si anexa ai fantastica? ce tot ne dai de inteles ca-i o treaba ff oarte naspa sa fii asigurator ?Ne spui si noua cele mai mari despagubiri? sau cunatumul lor? Cate autovehicule sunt in tara ? Care este valoarea si care este valuare reparatiilor.... Pai daca ar fii bussnes naspa nu ar mai exista nimeni pe piata ..vai ce favoare ne fac iei ca sunt pe piata.....hai ca mor de ras..... poate ne spui si cum se poate ca atunci cand iti repari masina in regie cu acord de la asigurator te tine 6 luni si iti spune dupa aia ca sau schimbat regulile si iti plateste doar jumatate ....am un vecin care a patit asta .Si iara judecata...imi explici ca daca se depasesc cuantumurile de la anexa eu am tot dreptul sa merg in instanta pai atunci ce vina are bietul sofer ca ma tamponat stiind ca are RCA in buzunar si se trezeste dat in judecata de RETi ca ia tamponat masina si reparatia face mai mult decat zice anexa , nu cumva el a cumparat o asiguarare care nu are valoare? Atunci de ce ii mai zice asiguarare daca nu acopera decat anumite parti de ce nu ne zice sa nu busim masini mai vechi de 10-12 ani hahahahahah ca parca in trafic te uiti dupa vechime...hahahah ce tara de cacao...Poate imi zici si mie un oldmobil ce sanse are sa fie despagubit cand are un accident? Ca sa nu imi spui ca am o rabla.......si ca-i mai bine sa o dau la casare.. Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... RETI, te mai intreb o data, care e tara aia din lume in care e altfel decat la noi in materie de masini vechi, adica despagubirea la valoarea de catalog corespunzatoare vechimii si uzurii? Baga cel putin una, sa citesc si eu cum e in tara aia. Sorin, nu stiu cat e impozitul in BG (mai mic decat la noi, in orice caz) si cred ca am o idee cat costa o ciorba. Oricum, pe astea doua le lasam la o parte ca sa vorbim numai despre RCA. Pt. comparatia RO/BG, am considerat un Mitsub 2.8 din 2005, 5 locuri, inscris in Sofia/Bucuresti, fara daune, experienta 20 ani (camp de completat la BG), uz bussines/normal. RCA-ul in BG e intre 214 leva la Bulstrad (astia vad ca sunt spargatori de piata) si 472 leva la Uniqa, adica intre 448 si 990 lei. Media aritmetica a 13 societati din BG e cam 350 de leva, adica cca 730 de lei. In RO, pt. aceeasi masina, lasand la o parte aberatia Omniasig, imi da intre 957 lei la Euroins (la Euroins BG e 725 RON) si 1430 la Generali (la Generali BG e 785 RON). Media aritmetica a 11 societati vine cam 1170 lei. Pt. comparatii la nivel tara RO/BG trebuie luata media, nu poti compara cazurile extreme. Adica 1170 vs 730 care se inscrie, la fel, in raportul mediu intre sectoarele de servicii RO/BG. Ma miram ca RCA-ul in BG sa fie chiar un sfert fata de RO. Nu de alta dar EU impune oarece limite. E adevarat ca nu prea reusesc bulgarii sa se incadreze in limite, de exemplu EU zice sa nu ai mai mult de 10% masini in circulatie fara RCA iar ei estimeaza 20%. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cotizo Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Toate operatiunile de asigurari sunt afaceri - ca urmare, fiecare se va descurca in conditiile legislatiei cum poate sa faca mai mult profit. Problema este ca RCA-ul este OBLIGATORIU prin lege - aici este abuzul parlamentului, daca imi ingaduiti. O sa imi replice unii ca asa e si in UE, ca daca te loveste unul care nu are bani, etc, dar problema ramane, una chiar de democratie pana la urma - cum poti fi obligat prin lege sa platesti un serviciu si dubios pe deasupra? Nici macar Ceausescu nu facuse RCA-ul obligatoriu... Imi fac CASCO si tot trebuie sa platesc RCA... De ce? Imi fac RCA si platesc si "cartea verde"... Poate nu ies din tara, de ce platesc "obligatoriu" si asta? Mie pe RCA de UNITA mi-au reparat Mercedes-ul "kakuru", dupa ce s-au certat cu mine si cu mecanicii o luna, pentru ca masina ar fi veche si de ce sa suporte ei si daunele "ruginii subiacente" din cauza careia efectele ciocnirii ar fi fost mai rele... Tara de hoti si curve.... Niciodata nu esti destul de paranoic... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 (editat) Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... De ce e RCA-ul obligatoriu? Daca n-ar fi obligatoriu si nu ai fi asigurat, ce faci cand produci un accident din vina ta si faci pagube de sute de mii de euro? Unde e dovada ca ai bani sa platesti asa ceva? Limita de raspundere RCA e acum de 2,5 milioane euro. Cine imi garanteaza mie, potentiala victima a unui accident ca urmare a greselii sau intentiei tale, ca ai bani sa-mi platesti daunele? Ce folos mi-e mie ca tu nu ai bani si intri la inchisoare sau te spanzura ca n-ai bani (sau te spanzuri singur)? Unde-i garantia ca eu sunt protejat impotriva daunelor produse de terti? Poate ca s-ar putea si fara obligativitatea RCA, caz in care toti ce nu vor sa se asigure sa faca bine sa depuna 2,5 milioane euro gaj la o banca. As putea face o paralela cu permisul de conducere. Trebuie sa dovedesti ca ai un minim de 'ceva' care sa minimizeze sau sa excluda (bine ar fi) sansele de a produce daune si a pune in pericol vietile si avutul altora. De ce platesti si CASCO si RCA? CASCO e pentru acoperirea daunelor bunului proprietatea ta si e facultativa iar RCA e pentru acoperirea daunelor provocate bunurilor si vietilor altora. Daca RCA -ul ar fi fost inglobat in CASCO (prima CASCO fiind mai mare, evident) ai fi facut galagie ca de ce este RCA inglobat in CASCO cand tu vrei sa nu circuli cu masina o perioada dar vrei sa fii asigurat impotriva furtului, incendiului, stricaciunilor de orice fel aduse masinii tale pe perioada cat sta nefolosita. De ce e cartea verde inglobata in RCA? Asta s-a tot intrebat la momentul cu pricina, ar fi trebuit sa stii pana acum. Cauta pe net. In esenta, ai vrut UE si libera circulatie, ai vrut fara viza si fara pasaport atunci asta ai capatat, cu bune si cu rele. Daca n-ai vrut si nu vrei UE, nu vrei carte verde, singura solutie e sa te muti in alta tara ne-membra UE. Cu rugina. ... Daca ar fi sa ti se inlocuiasca o aripa prinsa in suruburi, toate suruburile s-ar rupe rupe la demontare si s-ar distruge si locasul in care vin insurubate in contra-aripa din cauza ruginii, tu ai pretentia sa ti se inlocuiasca suruburile rupte cu unele noi si sa capeti si o contra-aripa noua pe cheltuiala asiguratorului RCA sau pe cheltuiala reparatorului? Ai vrea tu dar nu tine. S-a exemplificat mai sus de ce nu tine. Editat Ianuarie 17, 2010 de fender Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
PYZ Postat Ianuarie 17, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Fender,sint de acord cu tine,dar doar pina la partea cu rugina.Eu care am masina veche de ce sa nu mi se despagubeasca toata dauna?Am ITP?Inseamna ca masina este ok pentru a circula pe drumurile publice.Sa nu uitam ca ITP-ul verifica si starea estetica ,nu numai cea tehnica a masinii.Daca ai avea parbrizul crapat in doua ti s-ar parea normal sa ti-l lipeasca.Ca nu mai era asa nou,si oricum vezi prin el si daca are o dunga pe mijloc.Nu cred ca ti s-ar parea normal.Asa ca nici eu nu vad ceva normal sa iti despagubeasca doar o parte din paguba atit timp cit ai toate hirtiile si autorizatiile la zi pentru a circula cu o masina,indiferent cit de veche este ea. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... In lege asiguratorul e obligat sa despagubeasca cheltielile necesare aducerii bunului la starea dinaintea evenimentului asigurat. Deci in cazul in care aripa ruginita e lovita in accident asiguratorul te poate despagubi cu alta sh , ruginita dar neindoita. Si sa fim seriosi ca inca nu s-a ajuns pana aici desi in instanta asiguratorul ar avea castig de cauza. Legat de ITP stim toti cum sta treaba asa ca nu cred ca are rost sa aducem vorba! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 (editat) Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Chiar, de ce e RCA obligatoriu? Justificarile de mai sus sunt de bun simt daca toti cei in circulatie la un moment dat au RCA valabil. Dar ce face statul cand esti lovit de cineva fara RCA? Il amendeaza pe contravenient, apoi esti la cheremul aluia daca te despagubeste sau nu. Amenda devine asa doar un motiv in plus pentru care ala de a nu avea bani sa te despagubeasca. Faptul ca cineva circula fara RCA e vina statului care nu a aplicat legea, deci e anormal ca in o asemenea situatie ajungi la procese civile pentru a ti se acoperi, poate, daunele. Am ceva nelamuriri privitor la RCA: -De ce RCA se emite pentru vehicul si pe baza datelor proprietarului? Proprietarul poate nici nu are carnet, poate nu a condus vreodata. De ce nu este vizata de RCA persoana care conduce efectiv, nu mijlocul de transport pe care vremelnic il foloseste. Imi pare o incurajare a lipsei de responsabilitate a persoanei de la volan. -De ce exista o diferentiere in functie de varsta? Constitutia se zice ca ar consfinti drepturi egale si ar interzice discriminarea in functie de varsta a persoanelor adulte. Modul de calcul aplicat in prezent trateaza a priori anumite grupe de varsta ca pe niste delicventi. -De ce exista o diferentiere in functie de domiciliu? Presupunand prin absurd ca e legal justificata existenta unor zone cu soferi problema (desi e din nou discriminare a unor persoane nevinovate pe baza faptelor altora), e o Europa cu circulatie libera si multa lume circula in total alte locuri decat locul de inmatriculare al vehicolului. Daca argumentul liberei circulatii e valabil pentru cartea verde inclusa, merge si aici, nu? - Pe ce baza se aplica acum bonus malus, daca RCA e nelegat de persoana care provoaca accidente? Pedepseste masinile care au facut accident si le premiaza pe cele care nu au facut? Daca o masina schimba stapanul, isi pastreaza cazierul? Pe principiul asta cineva poate comite sute de accidente cu masinile altora si sa nu fie vreodata luat in evidenta pentru asta. Editat Ianuarie 17, 2010 de f_zoltan Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 (editat) Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Zoltan, raspunsul la prima problema este legislatia. Asta e, buna , rea, nu avem ce face. La urmatoarele doua chestiuni raspunsul e simplu. Este doar politica de vanzare si nu e aplicata de toate firmele. In functie de niste criterii ce tin de managementul riscului ti se acorda un discount. Legat de malus, se pleaca de la ideea ca "masina si nevasta nu se imprumuta" ! Editat Ianuarie 17, 2010 de kosfunny Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Ma asteptam la raspunsul "asa e legea". Dar legea a fost facuta cum au vrut societatile de asigurare, sau cel putin asiguratorilor le convine asa, atata timp cat nu protesteaza impotriva acestor aspecte. Cum asigurarile beneficiaza de pe urma unei legi proaste, bazandu-si afacerea pe ea, intrebam care e pozitia asiguratorului asupra celor de mai sus? Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kosfunny Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Aici gresesti ! Legea nu a fost facuta tinandu-se cont de recomandarile asiguratorilor. Asiguratorilor le-ar conveni o varianta de asigurare cum am prezentat intr-un post din paginile anterioare. De ce nu protesteaza asiguratorii? Nu stiu. Probabil din acelasi motiv pentru care noi, posesorii de autoturisme si platitori de rovignete, nu protestam pt cei 42 de km de autostrada construiti intr-un an si pentru milioanele de gropi de pe soselele recent "seabilitate" din bani publici! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
f_zoltan Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Inteleg ca nu ai o pozitie pertinenta asupra intrebarilor puse de mine. Nici personala, nici o transpunere a pozitiei angajatorului tau. Cand mi-ai zis ca e treaba de legislatie, ai raspuns doar la prima intrebare. Pe celelalte trei le-ai "omis". Modul de calcul al primei (discriminarea privind varsta si domiciliul) nu tine de lege, ci de deciziile voastre interne. Algoritmul nu numai ca nu tine de lege, as putea sa spun ca e bazat chiar pe criterii neconstitutionale. Nici ideea de bonus malus nu tine de lege, de aceea te si intrebam pe ce se bazeaza. In conditiile astea nu imi mai spune ca sunt neinformat. Am vrut sa ma informez, am crezut ca solicit lamuriri unui cunoscator, dar nu a avut cine sa ma lamureasca. Te-am intrebat direct si la obiect, si desi ai zis ca tu pricepi fenomenul ai raspuns cu "asta e, cu asta defilezi". Mie nu imi ajunge, sunt banii mei si ma asteptam la mai mult. Samurai incepator Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cotizo Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Exact. Legea se face cum vor societatile de asigurari, pentru ca au lobby la guvernanti, iar Romania nu are societate civila si sta si o incaseaza, ba chiar si gaseste justificari ca amicul fender care ori e masochist, ori militian la faza asta. Vorba lui Mircea Badea, daca romanii sar pe tine si cand le aperi drepturile, n-are rost sa mai iti bati gura; fiti sclavi pana la moarte, daca va place... Pun pariu ca o mare parte din cei care o sa faca scandal aici in sprijinul RCA-ului au masinile de teren inmatriculate in Bulgaria - o tara care stie inca sa faca diferenta dintre un salariu de est si unul de UE si pune taxe proportionale. Niciodata nu esti destul de paranoic... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Miron Sorin Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... Zoltan, raspunsul la prima problema este legislatia. Asta e, buna , rea, nu avem ce face. La urmatoarele doua chestiuni raspunsul e simplu. Este doar politica de vanzare si nu e aplicata de toate firmele. In functie de niste criterii ce tin de managementul riscului ti se acorda un discount. Legat de malus, se pleaca de la ideea ca "masina si nevasta nu se imprumuta" ! exact aici e cea mai mare excrocherie pentru ca daca am 3-4 masini trebuie sa am un discount serios pentru ca eu nu pot merge cu toate odata....asta ca sa-ti explic Zoli de ce nu se face asigurare pe sofer daca s-ar face asigurarea pe sofer ar fi echitabil....cine greseste plateste repet eu am 2 masini vindute si nu mai dau de actualii proprietari...si voi plati in plus pentru ca ei busesc masina.....iar asta nu este corect deloc va mai zic solutia este un stat european care are o asigurare mica @ fender am sa scanez asigurarea de la mitsu daca are pretul pe ea ...sigur sigur nu era mai mare de 100 euro pe firma fiind masina si este cu mult mai mica decit ce este in ro zambeste...maine poate va fi mai rau Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 17, 2010 Partajează Postat Ianuarie 17, 2010 Re: R.C.A. sau unde se duc banii dumneavoastra... PYZ, cand ITP-ul o sa includa, pe langa altele, si obligativitatea ca toate suruburile de pe masina sa se poata desface si refolosi si s-ar verifica chestia asta surub cu surub, abia atunci am putea pune ITP-ul in discutie. Nimeni nu-ti verifica cat de bine e prinsa o aripa pe caroserie, ar putea sa arate perfect estetic si sa cada singura imediat ce termini inspectia si iesi pe poarta. Si tot la fel de bine, daca e sa te iei dupa ITP, 'reparatia' la service pe RCA ar putea insemna sa-ti lipeasca aripa cu superglue sau silicon, sa arate perfect dpdv estetic si sa cada dupa perioada de garantie a lucrarii (3 luni?). Cat priveste parbrizul, daca s-a rupt in doua ca urmare a accidentului respectiv, iti va fi inlocuit cu unul care trece ITP-ul. S-ar putea sa nu fie original ci aftermarket, dar sigur va trece ITP-ul. Oricum, va fi un parbriz nou, cu o valoare/perioada de intrebuintare mai mare decat ce ai avut tu pe masina. Asa ca hai lasam ITP-ul ca n-are treaba. Mai ia in calcul un lucru. Exista o lege la nivel mondial, care obliga un producator de masini sa furnizeze piese de schimb doar 10 ani dupa ce un anume tip de masina iese din fabricatie. Daca iei in calcul o masina ca cea din semnatura mea, care a incetat din fabricatie la inceput de 99, de unde sa mai ia reparatorul piese de schimb noi si originale? Nici daca ai plati un RCA determinat plecand de la ipoteza ca toate masinile din parcul national sunt noi ca sa-ti poata acoperi tie schimbarea tuturor pieselor cu repere noi (si care ar costa cam cat media CASCO pt. masini noi la nivel national) si tot nu ar fi acoperite complicatiile date de rugina. Rugina provine din faptul ca respectivul lucru s-a consumat, a fost utilizat. N-a ruginit ca urmare a accidentului. Te inteleg ca nu-ti place dar asa e in toata lumea si se bazeaza pe legi economice si pe experienta (adica istorie). Iar daca asa e in toata lumea, sunt doua variante: ori asa e corect/normal ori e o conspiratie mondiala. Parerea mea este ca asa e corect desi nici pe mine nu ma aranjeaza Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate