TaifunOffroad Postat Ianuarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Taifun TAT Dupa o saptamana de stat in vama romana, am reusit sa intram in posesia acaretelor pentru carter sec… Sunt pompe , rezervoare, baterie de filtru de la Aviaid – unul dintre provider-i pentru Nascar. Ma gandesc ca sunt bune si pt noi. Inca nu suntem hotarati daca le montam in fata sau in spate…ne mai gandim. Traiti, spor la treaba http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun01.jpg http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun02.jpg http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun03.jpg www.taifunoffroad.ro www.teamdakarromania.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
TaifunOffroad Postat Ianuarie 26, 2010 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Taifun TAT http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun04.jpg http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun05.jpg http://i896.photobucket.com/albums/ac163/taifunoffroad2/taifun%208/taifun06.jpg www.taifunoffroad.ro www.teamdakarromania.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Re: Taifun TAT Ca la avion super tare . Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Re: Taifun TAT Super marfa . Pastrati cite ceva din baia originala sau faceti alta ? ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Ianuarie 26, 2010 Partajează Postat Ianuarie 26, 2010 Re: Taifun TAT ...Si nu le montati ceva mai central , sa fie mai protejate ?... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mickey3 Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Re: Taifun TAT imi spuneti si mie ,ce sunt alea si ce fac defapt ?:grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Re: Taifun TAT Sisteme de ungere suplimentare AVIAID ........UNGERE e mult de povestit baga un serch pe google .In principiu ung sitemul indiferent de pozitia lui fata de pamant.Au diverse configuartii de la radiatoare[pentru racire +incalzire } filtrare maxima si pompare la presiuni mai mari. Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gabi Nicolae Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Re: Taifun TAT imi spuneti si mie ' date='ce sunt alea si ce fac defapt ?:grin:[/quote'] Salut, Este vorba despre "carter sec", sau "dry sump". adica sistemul de ungere cu ulei a motorului, unde pompa de ulei nu mai este in motor, ci externa. Iar preluarea uleiului nu se mai face numai din baie, ci de oriunde exista el, inclusiv capacul de la tacheti, etc. Asta inseamna ca poti sa mergi cu masina la inclinatii grave fara sa ramai fara ungere, adica sa crapi motorul. Este cam aceeasi filozofie ca la avioane, se foloseste in Nascar, F1, etc, pt ca acolo, din cauza fortei centrifuge, daca ai trage ulei din baie, ramai fara ulei, ca se urca pe peretii baii...si tragi aer. Doi la mana, vibrochenul nu mai mermeleste in ulei, deci se invarte mai usor, deci cresti puterea. Trei la mana, daca vibrochenul nu mai amesteca uleiul, nu mai ai aer in ulei, deci ungerea este mai buna. Patru la mana...asa e profi. PS: nu este ungere suplimentara, este sistemul de ungere insusi. traiti, spor la treaba, Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Re: Taifun TAT Scuze de complemantara sau suplimentara..hahahah...! Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mickey3 Postat Ianuarie 27, 2010 Partajează Postat Ianuarie 27, 2010 Re: Taifun TAT am inteles ! :) succes in continuare ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdrianZUZ Postat Ianuarie 28, 2010 Partajează Postat Ianuarie 28, 2010 Re: Taifun TAT Salut, Este vorba despre "carter sec", sau "dry sump". adica sistemul de ungere cu ulei a motorului, unde pompa de ulei nu mai este in motor, ci externa. Iar preluarea uleiului nu se mai face numai din baie, ci de oriunde exista el, inclusiv capacul de la tacheti, etc. Asta inseamna ca poti sa mergi cu masina la inclinatii grave fara sa ramai fara ungere, adica sa crapi motorul. Este cam aceeasi filozofie ca la avioane, se foloseste in Nascar, F1, etc, pt ca acolo, din cauza fortei centrifuge, daca ai trage ulei din baie, ramai fara ulei, ca se urca pe peretii baii...si tragi aer. Doi la mana, vibrochenul nu mai mermeleste in ulei, deci se invarte mai usor, deci cresti puterea. Trei la mana, daca vibrochenul nu mai amesteca uleiul, nu mai ai aer in ulei, deci ungerea este mai buna. Patru la mana...asa e profi. PS: nu este ungere suplimentara, este sistemul de ungere insusi. traiti, spor la treaba, 5. Scapi de baie .. deci ai un motor mai "suplu" deci il poti pune mai jos. FJ40 '77(vandut), HZJ74 01 HZJ80 '94, HDJ100 '98 (vandut), 120 '06 (vandut) UZJ100 03, Celica SupraMK2 82, Suzuki SJ500 88 ... si lista ramane deschisa Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KeO Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Re: Taifun TAT 5. Scapi de baie .. deci ai un motor mai "suplu" deci il poti pune mai jos. in cazul asta, tre sa scapi si de vibrochen...ca nu mai are unde sa se invarta. :grin: @Gabi: succes! ARO CLUB ROMANIA Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AdrianZUZ Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Re: Taifun TAT in cazul asta, tre sa scapi si de vibrochen...ca nu mai are unde sa se invarta. :grin: @Gabi: succes! Dap, dar daca compari "capacul" care inlocuieste "baia" o sa constati ca este cu ceva cm buni mai slim ... la vitara castig cam 10cm ... ce diferenta ar fi sa pot cobora masina cu 10cm ... FJ40 '77(vandut), HZJ74 01 HZJ80 '94, HDJ100 '98 (vandut), 120 '06 (vandut) UZJ100 03, Celica SupraMK2 82, Suzuki SJ500 88 ... si lista ramane deschisa Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 (editat) Re: Taifun TAT CITAT: Doi la mana, vibrochenul nu mai mermeleste in ulei, deci se invarte mai usor, deci cresti puterea. Trei la mana, daca vibrochenul nu mai amesteca uleiul, nu mai ai aer in ulei, deci ungerea este mai buna. Patru la mana...asa e profi. PS: nu este ungere suplimentara, este sistemul de ungere insusi. Precizari 1.La nici un motor ,de la 1930 incoace, vilbrochenul nu trebuie sa aibe contact cu suprafata din baia de ulei. Asta pt ca plesnirea repetata a bielei in luciul de ulei conduce la deteriorare rapida a cuzinetului de biela. Este unul din motivele pt care nu e recomandabil sa pui ulei in motor peste nivelul marcat pe joja. Inainte de 1930 motoarele pur si simplu nu aveau pompa de ulei, aveau practicata pe biela o lingurita, manetonul cobora in baia de ulei, cuzinetul se lubrefia prin imersie iar atunci caid biela pleca in sus lingurita arunca ulei in spatele pistonului ungand boltul de biela si camasa pistonului. Simplu nu? si nici nu avea ce sa se strice!!!! E drept ca motoarele din vremea aia nu prea sareau de 2000rpm 2. La avioane e cumva altfel, ma ref la cele cu motor in linie, elicea e antrenata direct de catre vilbrochen , deci, pt ca pilotul sa aibe vizibilitate, motorul are vilbrochenul in sus, deci baia de ulei ar trebui sa fie jos, in capacul de tacheti, solutia adoptata fiind cea cu carter uscat, avand in vedere ca zboara de pe la 1910 , deci inainte ca vreo minte luminata sa inventeze 50 ani mai tarziu pompa electrica de ulei, au fost adoptate solutii mecanica , cu sorb pivotant si/sau cu sorb cu flotor care culegea uleiul de pe unde-l gasea si-l injecta in arborele cotit. Deci vb de bloc motor si chiulasa special configurate pt asa ceva ca sa dreneze uleiul spre punctele de colectare indiferent de pozitia motorului. Nu e cazul unui motor auto fabricat pt o limuzina, cazul in speta. Asa ca o parere personala, jos palaria pt intentia tehnica de a adopta acest sistem dar mi se pare o complicatie in plus care duce la scaderea fiabilitatii masinii, pt ca: -ungerea motorului si fiabilitatea masinii depinde de cel mai nefiabil sistem al oricarei masini=sistemul electric, nu stii cand te lasa, nu prea-i place apa, dureaza mult identificarea problemei si depanarea -adoptarea sistemului impune folosirea de racorduri de cauciuc ce funchtioneaza la presiune si temperatura mare. Daca pozezi racordurile in interiorul masinii ....nu e treaba sa sare vreunul si sa te opareasca la 200 grade, daca le pozezi in exteriorul masinii le poate agata vreo creanga sau buturuga si la revedere motor ca se va cala. -nu as sta prea confortabil in scaun cu bidonul cu ulei ala incins in spatele meu Sunt admirator al proiectului ce-l derulezi dar nu consider ca adoptarea unor solutii tehnice complicate doar ca-s profi poate conduce la o masina fiabila. Pana la urma principala calitate a unei masini campioane esta ca functioneaza pana la sfarsitul cursei..nu? Asta daca nu cumva masina are dedicatie de show-room sau de exercitiu de dobandire a experientei lucrului cu sistemele cu carter uscat....care e alta poveste. Va doresc spor la treaba, ca mai aveti mult de lucru! Editat Ianuarie 31, 2010 de nissan4x4 ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 31, 2010 Partajează Postat Ianuarie 31, 2010 Re: Taifun TAT Sunt asa de multe de zis despre acest sistem .....ca si la avioane sunt atat de multe ca nu ne incap detaliile nici pe 10 forumuri , iar ce vad eu la Gabi este pompa etajata 3 paliere cu fulie ce se antreneaza din vibrochen pompa sau alte axe in motor .Aceea nu este pompa electrica.furtunele sunt garantate ,se pot monta in tuburi ,tevi ,canale. etc, uleiul este racit inainte de aa ajunge in vas ..care nu este decat un simplu vas de stocare. filtrare si , sau incalzire .....eu zic ca eee super fiabil si plus de asta mai competitiv mai usor de modificat si urmarit la parametri [presiune crescuta ,temp cu -C sau +C , filtre cu diverse stadii de filtrare, mono sau in baterii,,etc} Si eu as fii ales alt model la vasul de ulei,l-as monta mai central si mai jos si ...... Bafta mai baieti !Ca-i proiectul vostru ! PS. poate gresesc ......! Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gabi Nicolae Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 (editat) Re: Taifun TAT Sunt asa de multe de zis despre acest sistem .....ca si la avioane sunt atat de multe ca nu ne incap detaliile nici pe 10 forumuri , iar ce vad eu la Gabi este pompa etajata 3 paliere cu fulie ce se antreneaza din vibrochen pompa sau alte axe in motor .Aceea nu este pompa electrica.furtunele sunt garantate ,se pot monta in tuburi ,tevi ,canale. etc, uleiul este racit inainte de aa ajunge in vas ..care nu este decat un simplu vas de stocare. filtrare si , sau incalzire .....eu zic ca eee super fiabil si plus de asta mai competitiv mai usor de modificat si urmarit la parametri [presiune crescuta ,temp cu -C sau +C , filtre cu diverse stadii de filtrare, mono sau in baterii,,etc} Si eu as fii ales alt model la vasul de ulei,l-as monta mai central si mai jos si ...... Bafta mai baieti !Ca-i proiectul vostru ! PS. poate gresesc ......! Din respect pentru toti cei care surubaresc la masini. traiti Editat Februarie 2, 2010 de Gabi Nicolae Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 (editat) Re: Taifun TAT Am inteles mesajul, ai postat ca sa fii laudat si noi carcotasii nestiutori am inceput sa criticam in prostia noastra bunatate de conceptie. Pai ce sa facem ca dregem busuiocul? Sa angajam laudatori..... Editat Februarie 1, 2010 de nissan4x4 ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Re: Taifun TAT Ok ! Cand ee zi de leafa? Sau se baga direct pe card ? Ne spune si noua dl moderator unde se foloseste pompa de ulei electrica incontinuu ? Sa mearga in continuu .Eu stiu doar de amorsare cu pompa electrica si dupa cea de baza angrenata din fulie . 1.doar in conditii de atat pe loc vibrochenul nu atinge luciul uleiului.Chiar in conditiile in care exista site sparge val inauntru.In miscare cu forte centrifuge [nu cred] , in teren cu sus jos repatat[ nu cred] 2.Poate doar avioanele pana in 1918 erau cu elice direct pe vibrochen,restul desi au vibrochenul sus au transmisia la elice printr-un reductor pentru a nu impinge direct vibrochenul din cauza fortei date de elice...reductor care are cel putin un rulment de presiune. 3.sunt si in ziua de azi motoare auto cu chiuloasa normala utilizata in industria aero puse vertical sau orizontal [arborele la verticala ] si doar cu circuite de ulei cu carter sec ,binenteles avand restul adaptate pentru industriia aero.adica aprindere dubla senzori dubli siiiiiii calculatoare 2 buc. Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Re: Taifun TAT Poate experienta practica nu-mi permite sa dau o parere demna de bagat in seama dar,eu spun ca se incepe cu o mare greseala: comparam mere cu pere. Vorbim de motoare de NASCAR si de motoare "comerciale". Un motor de curse este programat sa reziste O CURSA, dupa care este facut bucati inspectat, curatat, se schimba toate garniturile si simeringurile si se face un nou plin de ulei. Chiar daca un astfel de motor are la baza unul de serie pt cel de curse totul este dus la extrem, adica se fac cuzineti special caliti, pistoane complexe cu forme speciale, => ca trebuie un sistem de ungere special. Daca acest sistem de ungere aduce un 10% castig de putere, pt un motor de 300-400 Cp, castigul este esential. Cu siguranta un castig de 10-15 Cp la un motor obisnuit se simt, dar nu cred ca sunt chiar esentiali. Apoi trebuie privit aspectul economic. Motorul pt Nascar costa cel putin 50 mii de dolari din care majoritatea sumei este investita in lucrari de turnare, de prelucrari mecanice, caliri si altele. Evident pt motoarele noastre lucrurile stau exact pe dos. Suntem interesati ca motorul sa traiasca cat mai mult si reparatiile sa fie cat mai ieftine (de ex: daca se strica un piston, cati mai desfac toate celelalte pistoane sa vada daca pistonul "nou" se mai incadreaza in gupa de greutate al celorlalte?) Astept sa ne aduceti si alte detalii, sa mai furam si sa mai criticam cate ceva. PS Un sut in cur este un pas inainte. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nellorunner Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Re: Taifun TAT Poate experienta practica nu-mi permite sa dau o parere demna de bagat in seama dar,eu spun ca se incepe cu o mare greseala: comparam mere cu pere. Vorbim de motoare de NASCAR si de motoare "comerciale". Un motor de curse este programat sa reziste O CURSA, dupa care este facut bucati inspectat, curatat, se schimba toate garniturile si simeringurile si se face un nou plin de ulei. Chiar daca un astfel de motor are la baza unul de serie pt cel de curse totul este dus la extrem, adica se fac cuzineti special caliti, pistoane complexe cu forme speciale, => ca trebuie un sistem de ungere special. Daca acest sistem de ungere aduce un 10% castig de putere, pt un motor de 300-400 Cp, castigul este esential. Cu siguranta un castig de 10-15 Cp la un motor obisnuit se simt, dar nu cred ca sunt chiar esentiali. Apoi trebuie privit aspectul economic. Motorul pt Nascar costa cel putin 50 mii de dolari din care majoritatea sumei este investita in lucrari de turnare, de prelucrari mecanice, caliri si altele. Evident pt motoarele noastre lucrurile stau exact pe dos. Suntem interesati ca motorul sa traiasca cat mai mult si reparatiile sa fie cat mai ieftine (de ex: daca se strica un piston, cati mai desfac toate celelalte pistoane sa vada daca pistonul "nou" se mai incadreaza in gupa de greutate al celorlalte?) Astept sa ne aduceti si alte detalii, sa mai furam si sa mai criticam cate ceva. PS Un sut in cur este un pas inainte.Nu prea ai priceput la ce foloseste acest sistem. S-a afirmat de NASCAR....si ce daca.....neinteresant. Partea interesanta a acestui sistem consta intr-o functionare din orice pozitie, inclinatii, in bot, in c..r, rasturnat. In rest facand comparatii cu avioane, nascar, draci-laci...deviem de la topic, apar contradictii....nu se fructifica nimic si la un moment dat<cineva>, nu o sa mai aiba chef sa ne mai tina informati. Asa ca dati-va mai putin cu parerea daca nu va intereseaza si nu mai poluati topicul inutil. Cat despre o parere plauzibila, cred ca oricand este binevenita. Spor la treaba , chiar daca pentru unii strugurii e acrii....:grin: Unde esti tu Tepes Doamne...??? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Re: Taifun TAT Care e cantitatea de ulei initiala si care e cea in sistem carter sec ? Ce ulei preconizati ? Cit ulei se mai culege din baia redusa si cu ce sorb ,cum e pozitionat ? ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
workaholic_ro Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 Re: Taifun TAT Ma bag si eu ca musca-n lapte, poate ajuta, poate doar poluez topicul. Ungerea cu carter sec e facuta ca sa nu lase motorul sec; un joc de cuvinte idiot, dar poate ca acuma-i clar. N-are nici o treaba cu vreo cursa de viteza, asocierea a fost facuta pentru a arata ca sunt componente de calitate si nu ciurucuri. Presupun ca sorburi se pot "imprastia" peste tot pe langa motor, nu numai in baie, asteptam cu interes lamuriri. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
avolocaru Postat Februarie 1, 2010 Partajează Postat Februarie 1, 2010 (editat) Re: Taifun TAT 1.Stimabile, in prima propozitie incercam sa fiu modest fata de niste oameni pe care nu-i cunosc si care fac ceva frumos. Cat de eficient si cat de economica este lucrarea, este problema lor pt ca nu sunt banii mei si va rog sa observati ca nu am facut referire nici un moment la inteligenta sau priceperea acestor oameni . 2 Din moment ce au luat decizia sa-si publice munca, avem dreptul sa ne dam cu parerea pro si contra. Asteptam (sau sa zic ca astept) detalii suplimentare despre cum vor monta sistemul de ungere. Sunt curios cum va iesi int-un final compartimentul motor, la prima vedere pare inghesuit. Editat Februarie 1, 2010 de avolocaru Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gabi Nicolae Postat Februarie 2, 2010 Partajează Postat Februarie 2, 2010 Re: Taifun TAT Vad ca subiectul prezinta interes, incerc sa lamuresc cumva: - ref motoare de competitie: depinde de competitie, dar in general este corect, motorul este facut sa tina fix cat trebuie. Ca la 24 h ore de la Le Mans sau Nurburgring este alt motor decat la F1, evident. Si la Dakar este diferit de Nascar, la fel de adevarat...;-) Adica motoarele, indiferent de sport, trebe sa fie fia fiabile. - ref montaj: corect, compartiemtnul motor este destul de inghesuit. Taman aici este si stiinta, daca vrei: sa proiectezi o masina facand maxima economie de orice; spatiu, fier, sarme, etc. Si asta se vede pe orice masina decenta, toate componentele sunt destul de inghesuite. Din socotile noastre ar trebui sa mearga, totusi;-) Montaj: pompa este cu 3 pompe de scavenge. Si o montam cu 2 scavenge-uri in baie, unul in fata si unul in spate, iar celalalt uneste cele doua capace de culbutori. Si rezulta cam asa: baie + capace, radiator, filtru de ulei, rezervor si inapoi in motor. Pompa are pe ea reglajul de presiune, sa o tii la cat iti trebuie. Capacitate totala de ulei in sistem este de 9 litri. PS: motivul pt care am ales sa facem masinile cu carter sec este unul mai putin prozaic si mai mult tehnic. Folosind motoare de BMW 4 litri v8 de limuzina, nu ai cum sa mergi cu ele pe teren si sa ai si ungere. Motorul a fost proiectat pt sosea, nu pt inclinatii bengoase... Asa ca asta e... PS2: ref intrebarea daca facem masini de show room. Nu, nu le facem pentru show room. Sunt facute sa mearga la extrem. Si dupa atatia ani de para-modificari, am invatat sa un lucru functioneaza si este fiabil atunci cand este facut cu o anume calitate. Si asta incercam sa facem: lucruri de calitate. traiti, spor la treaba, Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Februarie 2, 2010 Partajează Postat Februarie 2, 2010 (editat) Re: Taifun TAT @gabi nicolae- multumim pt lamuririle tehnice @reti- orice motor care zboara trebuie sa aiba certificat de zbor. Pt a obtine acest certificat trebuie sa satisfaca niste conditii de constructie si exploatare draconice, stipulate in regulamentele JAR.Chiar daca ele seamana sau deriva din motoare auto....sunt cu totul altceva. Un singur ex, am construit acum ceva ani la Institutul de Aviatie ( INCREST) niste motodeltaplane cu motoare LIMBACH=motorul de pe VW transporter boxer. Desi semanau ca doua picaturi de apa, aveau diferente majore: - tot ce era de aluminiu pe VW, pe Limbach era din magneziu (apropo ca ai vazut chiulase auto ce zboara) - alt sist de injectie , din motive de redundanta si pt a face fata functionarii la altitudine - alt sist de ungere.......bineinteles - chestii de care ai pomenit si dumneata, respectiv twin spark, double ECU etc etc - alt raport de compresie ( deh mergeau cu CO min 110) etc, etc Deci motorul de avion semana.....dar nu rasare cu cel auto. In plus regimurile de functionare sunt cu totul altele, ala de avion trebuie sa stea cate 10 ore in blana, la -20 grade, la 3000m..... e altceva. ASa, si nu in ultimul rand..........costa de 15 de ori mai mult decat un motorul auto din care deriva Daca tot am dat-o in balarii, motorul de barca, cel inboard, seamana si el cu cel de avion si cu cel auto, dar e altceva. De acord se pot imprumuta si adapta solutii, cu mai mult sau mai putin succes. Editat Februarie 2, 2010 de nissan4x4 ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate